Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A túlélés törvényei 7x03 - Itt még Bear Grylls sem élne túl

2011. november 05. 17:26 - Nico Tindeath

Bear Grylls most Izlandra látogat, amiről kiderül, hogy nem csak azért olyan nyomasztóan szar hely, mert a világgazdasági válság megroppantotta, hanem azért is, mert mindig hideg van, és közben úgy fortyog a talaj, mint egy újramelegített, több hetes pörkölt, pont, mielőtt kifutna a lábasból. Most már érthető, hogy miért nyekereg olyan keserven minden dalában Björk.

Bear most egy terepjáróval megy föl egy vulkán hófödte magaslatára, és persze most is menet közben ugrik ki. Mondjuk udvarias lenne, ha egyszer szépen elköszönne a sofőrtől, csak abban nincs semmi látványos. A következő évadban biztos égő karikán is átveti majd magát, mielőtt földet érne.

Bear nem túl jól öltözött, az még hagyján, hogy se csokornyakkendő, se díszzsebkendő, de még egy rendes télikabát sincs rajta, közben odafent sarkvidéki szél fúj. Olyan gyorsan, hogy az lakott területen már a jogosítvány azonnal bevonásával járna. Kiderül, hogy ilyenkor nem kell leszegett fejjel harcolni a viharral, ássunk inkább egy kis gödröt a hóban, kuporodjunk bele, és reménykedjünk, hogy nem a saját sírunkat ássuk meg. Kommandósunk is ezt csinálja, aztán amikor eláll a szél, egyszerűen lesöpri a kabátjáról a havat, és továbbfut. Én itt kezdek el először gyanakodni, hogy ez az egész csak greenbox, Bear Grylls egy jól fűtött stúdióban játssza el a Hoth bolygó túlélőjét, és a vágás után már rohan is az asszisztense a meleg csokival és az aprósüteménnyel. Mert olyan nincs, hogy valaki mindig mindenhonnan úgy pattan fel, mint Rubint Réka egy könnyed zumba fitnesz után.

Ezután könnyed ereszkedés következik a jeges sziklán, a Tanulj minden nap egy túlélési trükköt tanfolyam diákjai, most felírhatják a jegyzetfüzetükbe, hogy jeges terepen le kell venni a zokni, és ráhúzni a bakancsra, ha így ereszkedünk, jobb lesz a tapadás, és persze büdösebb lesz a lábunk. Bear megjegyzi, hogy legutóbb a Mount Everesten is milyen szar idő volt, amihez én csak annyit tennék hozzá, hogy ja, gondolom szar lehetett, én meg képzeld Bear múlt héten két órát ücsörögtem a Szimplában egy bedöglött gázmelegítő mellett, kurva hideg volt, és a sör sem volt akciós, na az durva egy helyzet volt.

Lefelé, csak mindig lefelé, az operatőr például seggen csúszik Bear után, egészen egy bugyogó tóig. Kommandósunk éppen valamit a magmáról és a geológiai törésvonalakról magyaráz, de ugye az operatőr el van foglalva az élességgel, meg azzal, hogy ne legyen teafilter egy bazi nagy bögre forró vízben.

Egy újabb trükkre derül fény, Bear a csuklójára kötött kamerával veszi saját magát, ahogy éppen egy lejtőn ereszkedik alá, időnként a kamerába néz, hunyorog, mint Steven Segal az Úszó erőd plakátján. Inkább orra esik, de profilból akkor is jól néz ki, nem lennék meglepve, ha tényleg Hollywoodba készülne.

Valamivel lejjebb érve Bear észreveszi, hogy egy hideg patak partján forró víz bugyog. Rögtön eszébe jut, hogy hát épít egy kádat keverőcsappal és meleg fürdőt vesz. És még csak az OBI-ba sem kell elmennie: egyszerűen kövekkel torlaszolja el a meleg forrás körüli vizet és csak annyi jéghideg gleccserlét enged be a patakból, amennyi arra elég, hogy ne húslevesbetét legyen, csak egy termálfürdőző turista. Először látjuk tök pucéran Beart, aki még a trópusi dzsungelbe is nyakig begombolt szponzordzsekiben menetelt: a női rajongók és az NMHH kedvéért azonban fontos megjegyeznünk, hogy a faszát kipixelezték. De mennyi pixel kellett ehhez, és milyen óriásiak!

A forró fürdő után Bear továbbáll, a folyó mellett, vagy inkább a folyóban halad a lakott partszakasz felé. Nemsokára meg is látja az első fákat, ami ugye azt jelenti, hogy végre tűzet rakhat. De előtte még át kell másznia egy szakadék felett az esti pihenőre kiszemelt kis sziklamélyedésig. Persze Bear mászik, mintha egy kiépített erdei akadálypályán lenne, pedig alatta tizenöt méteres mélység, a legközelebbi gerincműtéteket is végző kórház pedig több száz kilométerre van.

A barlangban kiderül, hogy a nyírfa kérge azért jó, mert még nyirkos időben is meggyullad, egy darab zsebkendőből pedig gyutacsot lehet csinálni: egy fém bögrében, lé nélkül kell főzni, amíg szénné nem feketetedik. Nincs már más hátra mint a vacsora, két zsíros és kövér földi giliszta, amit medium rare tálal magának a gasztronómiában kevéssé jártas túlélő. Jamie Oliver biztos egy kis friss bazsalikommal is megbolondította volna, de Bear Grylls inkább csak befalja. Nincs ennek ízlése.

Hogy mennyire nincs ízlése, azt jól jellemzi, hogy útban a tengerpart felé talál egy döglött sarki rókát, és még meg is gusztálja a rohadó tetemet, hátha van rajta valami ehető. Szerencsére semmi fogyaszthatót nem talál, mert egyébként olyan korhatárkarikát kéne kirakni erre az epizódra, amit még az Emberi százlábú című horrorfilm sem látott. Szerencsére döghús helyett inkább fog egy kisebb pisztrángot, persze puszta kézzel, mert tudja, hogy a pisztráng a parti mélyedésekben rejtőzik. Leharapja a fejét, és máris tálalva a szasimi. Kétszázötven kalória, ami ilyen hidegben annyit ér, mint fél zacskó szotyi.

Ezután már csak át kell kelnie egy folyón, alsógatyában, aminek a lábikra- és hasizomfetisiszta női nézők örülhetnek, majd jön egy lávamező, ami leginkább a Marsra hasonlít, és máris kiért a tengerpartra. Ahol nincs más, csak a nagy büdös semmi.

Jobbra indul el, bár mehetne balra is, és nemsokára jön az újabb csábítás: egy partra vetett bálna, rohadó halhús, mint egy szusibár az ÁNTSZ rémálmaiban. Szerencsére ezt sem kóstolja meg, mert a figyelmét eltereli egy újabb véletlen: talál egy repülőgéproncsot, amiben éjszakára meghúzhatja magát. Biztos errefelé forgatták a Lostot is, aztán a kurva hideget trópusi pára változtatták digitálisan.

Éppen csak elhelyezkedik, amikor észreveszi a szürkületben egy világítótorony fényét. Túlélt megint. Én pedig csak csendben jegyzem meg, hogy nagyon megszívja, ha az a világítótorony automata, mert a jéggé fagyott hulláját is csak akkor találják meg, amikor jönnek villanykörtét cserélni. És egyébként is, Izlandon még Bear Grylls sem biztos, hogy megússza: egy apró lazac és két kövér giliszta ugyanis nem elég a túléléshez ott, ahol a hideg miatt négy-ötezer kalóriát éget el az ember naponta.

A Túlélés törvényei a Discovery műsorán.

Interjú Bear Grylls-szel a Comment:comon

6x01: Megenni egy félig megemésztett Malacot

6x04: Megmarta egy kígyó, megette bosszúból

6x05: Languszta ingyen

7x01: Túlélni egy lastminute világkörüli utat

7x02: Bear Grylls Mordorban

7x05: Visszatérés Új-Zélandra

7x04: Bear Grylls a mormonok földjén

16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündérke21 2011.11.05. 18:24:38

"ne legyen teafilter egy bazi nagy bögre forró vízben"

Félrenyeltem a vacsorámat :-)

Boogie66 · http://rotoma.blog.hu 2011.11.05. 18:35:38

Qrva jó volt a hogyvolt! Gratula!

Első mohikán 2011.11.05. 20:01:28

A bálna nem hal, egyébként jó az írás. Valaki nézi még ezt a sorozatot? Úgy értem 8 éven felül.
Biztos ismeritek a poént, de csak azért is ideírom: ki az, aki még Bear-nél is keményebb? (Nem, nem Chuck) Az operatőr! Mert ugyanazt végigcsinálja mint ez a bohóc, de egy bazi nagy kamerával a vállán.

-Musashi- 2011.11.05. 22:48:44

Ennyi sületlenséget....

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2011.11.05. 23:54:12

Egyre jobbak ezek a Grillszes hogyvoltok. Ha a szerzőnek lesz egy kis fölös ideje, örömmel fogadjuk a korábbi évadok leírását is :)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.11.06. 07:17:38

Nagyobb élvezet olvasni az írásaidat, mint nézni azt, amiről készült. Abba ne hagyd! :-)

szemtanú 2011.11.06. 09:37:29

Ebben a posztban több kalória van, mint az izlandi bálnában. Jót híztam, míg elolvastam:)

Közbiztonság Szilárd 2011.11.07. 00:48:18

Négy-ötezer kalória az kb. egy átlagos kockacukor felének energiatartalma (kb. 1,1 gramm cukoré).
Gondolom, KILOkalóriára (kcal) gondoltál.

Így viszont jó nagy baromságot írtál, egy átlagos férfi normál energiafogyasztása kb. 2000 kcal, ha a hidegen tartózkodáskori energiafogyasztás ennek 2-2,5-szerese lenne, akkor meglenne a legjobb fogyókúra: menj ki a hidegre pár órára.

De ez valahogy nem nagyon szerepel a fogyókúrás receptek között.

Nem véletlenül.
Hanem azért, mert marhaság.
(Arról nem is beszélve, hogy kb. hány nap után okozna egy ilyen mértékű energiafelhasználás szívrohamot.)

Az írás egyébként száraz és unalmas, ahol humoros próbál lenni, ott meg erőltetett és sokszor teljesen értelmetlen is. Lásd pl.:

"sarkvidéki szél fúj. Olyan gyorsan, hogy az lakott területen már a jogosítvány azonnal bevonásával járna."
Szélnek mióta kell jogosítvány, és mekkora sebességnél vonják be?
Stb.

De idézhetnék több ilyen humornak szánt szánalmat.
Akinek nincs humora, inkább ne erőltesse, mert ilyen gyászos vége lesz.

Valamint hallgass egyszer Björköt (vagy akár Sugarcubest (izlandiul Sykurmolarnir), amikor azt csinálta, még Izlandon is élt), ha neked az nyekergés, akkor cseréltess fület, mert a mostani már használhatatlan, legalábbis hallásra, a szemüveget lehet, hogy még megtartja.

A mindennap (rendszeresen jelentésben) pedig még mindig egybeírandó.
(Ez kb. a muszájjal és az egyelőrével azonos súlyú hiba, a többit nem is teszem szóvá, van bőven.)
(Van olyan, hogy minden nap, mint pl. minden nap egy hosszú év, ott külön.)

Lenne egy fogadásom, hogy a cikkíró nő.

Füredi 3.0 2011.11.07. 07:54:51

Lenne egy fogadásom, hogy Közbiztonsági Szilárd egy köcsög. Ha egy kicsit utána néznél, tudnád, hogy a szélnek kell jogosítvány. De csak írogatsz, tudatlanul.

teddybear01 2011.11.07. 10:21:42

@Közbiztonság Szilárd: "Így viszont jó nagy baromságot írtál, egy átlagos férfi normál energiafogyasztása kb. 2000 kcal, ha a hidegen tartózkodáskori energiafogyasztás ennek 2-2,5-szerese lenne, akkor meglenne a legjobb fogyókúra: menj ki a hidegre pár órára."

Minden európai, aki az eszkimók által lakott területre téved először egyöntetűen azt írta, hogy szörnyűség nézni is azt a mennyiségű fagott zsírt és húst, amit magukba tömnek. Aztán pár napon belül ők is hasonlóan esznek, mert a hideg megköveteli a kalóriát, ha nem akarsz megfagyni enned kell, méghozzá sokat.
Különben nem fogsz lefogyni, hanem szimplán megfagysz. Pláne zsírréteg nélkül soványan, mert a zsírréteg a test hőszigetelője is.

Ami pedig a kalóriaszámításaidat illeti, egy gramm zsír 7-9 kcal, attól függően milyen állatból származik, egy gramm cukor kb. 4 kcal. Hogy azt az orbitális mennyiséget honnan vetted, nem tudom. Annyi kalóriát több kiló kenyér szénhidráttartalmából kapunk csak.

Egy normál ember napi minimális kalóriaigénye, normál szobahőmérsékleten, forrástól függően 1800-2400 kcal. Erős testi munkánál ez felmehet 6000kcalra is, A sarkvidéki hidegben 6-8000 kcal is lehet a napi energia-igény, mert ott nem számít hidegnek még a -20 fok körüli hőmérséklet sem.

Emlékszem egy alkalommal találkoztam egy eszkimó sráccal itt Pesten, -3 fokban üldögélt a parkban egyszál kiskabátban, és izzadt, és arról panaszkodott, hogy itt nálunk egészségtelenül meleg van.

Ami meg Björköt illeti, ízlés dolga. Nekem nem megy a kornyikálása, de nem hülyézek le mindenkit akinek tetszik. Legfeljebb nem hallgatom.

Ami pedig ezt a pasit illeti, ha véletlenül ilyen túlélési problémáim lennének, akkor sem a módszereit használnám. Nem ugrok bele a jeges vízbe, mert pár percen belül kihűlnék, vagy a szívem is leállhatna a sokktól, és ha vízesésnél kell leereszkednem inkább kerülök egyet, mert biztos, hogy van a közelben enyhébb ereszkedő is.

És nem eszek meg minden dögöt, mert fertőző, meg bizonytalan fajta hernyót meg bogarat sem eszem, mert lehet köztük mérgező is.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.07. 14:44:02

@Füredi 3.0:
Most, hogy mondod, lehet.
Gondolom, mellettem szoktál lógni a köcsögfán, onnan ismerjük egymást, nemde?

@teddybear01:
Nem tudom, milyen orbitális mennyiségre gondoltál, de kb. ugyanazt írtam mint te. 4 kcal = 4000 kalória. A kcal ugyanis kilokalóriát jelent, a kilo meg ezret.

A szörnyűséget, gondolom, az jelentette ezeknek az oda menő utazóknak, hogy mindezt nyersen eszik. Egy angol is (de finn ismerőseim is) hanyatt vágja magát, amikor meglátja a magyar paraszt bácsit szalonnázni, hogy hogy lehet azt egyáltalán megenni.
Amit ugyanis az angol bacon néven emleget, az nem szalonna, hanem kb. 90% színhús egy vékony zsírréteggel. A mi szalonnánk nekik simán csak lard, azaz zsír.)

Akkor szerinted is a legjobb fogyókúra, ha kimegy az ember pár órára a hidegbe, és már ugrik is le annyi, mint mondjuk 2 óra súlyzózással?
Szerintem valami nagyon rossz forrásból szeded az adataidat. Napi 6000 kcal-t az sem fogyaszt, aki téglagyárban a kemencénél pakolja a téglát napi 8 órában, pedig ott még meleg is van, olyan 70 fok körül.
(A 8000-et nem is említve. Ezek simán csak marhaságok, de nem kicsik.)

Björk: tényleg lehet szeretni meg nem szeretni - én sem vagyok különösebben odáig érte -, de hogy nem nyekereg, az tény.
Aki ezt írja, az vagy Björköt, vagy a nyekergés szó jelentését nem ismeri.

teddybear01 2011.11.07. 16:55:01

@Közbiztonság Szilárd: Úgy látom még mindig nem érted. Sarkvidéki hidegben egy mérsékelt égövhöz szokott ember nem fogy le ha nem eszik eleget hanem megfagy.

Ami az eszkimók evési szokásait illeti, igen, nyersen ették a húst és a zsírt, mert nem pazarolták el a nehezen megszerzett ételt tüzelőként. Mert ott a fa is túl értékes volt arra hogy elégessék. Nem volt min megfőzni a kaját. Jó, ha volt egyáltalán elég kaja.

Nem a nyershús-evés volt akkora szám, hisz az angolok is félig nyersen eszik a marhahúst, hanem a mennyiség. Hogy kilószám termelték be a kaját. Aztán egy héten belül ők is ennyit és úgy ettek, mint az eszkimók, hogy életben maradjanak.

Ami pedig az adataimat illeti, mind pontos. Legfeljebb te nem ismered az emberek anyagcseréjét.
Például kimérték, hogy a kézi aratók napi 7000 kalóriát is felhasználtak. Nem véletlenül igyekeztek kifejleszteni a kombájnt. Hasonló nehéz munka a bányászoké, a földmunkásoké, a kőművesé és még sok más kétkezi munkásé is.

Az más kérdés, hogy a mostani elpuhult íróasztalhuszárok szimplán beledöglenének egy tisztességes rakodómunkás munkájába.

Björk meg szerintem pocsék énekes, aki meg szereti, hát...Az az ő dolga.
Ráadásul Björk eléggé elfajzott ízlésű is...Csak nézd meg a klipjeit, olyan mindegyik, mint egy kábszeres rémálom.

teddybear01 2011.11.07. 17:55:00

@teddybear01: Csak sikerült nekem is elbarmolnom a mértékegységeket.

A kézi arató nem 7000 kalóriát használ el naponta, hanem 7000 kcal-t.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.09. 15:25:23

@teddybear01:
Mint már írtam, rossz forrásból szeded az adataidat.

szubhuti 2011.11.13. 06:20:28

Emberek!

Minden fórumon ez van! A hozzászólók elkezdenek egymással harcolni:-(

BG: Szórakoztató filmek, sok-sok olyan dologgal amit ilyen helyzetben tilos tenni. pl. vízesés MELLETT is le lehet mászni! Ha már az a mániája, hogy követi a folyót, akkor minek kel át rajta?!
Természetesen kizárólag vizes, szűk barlangokon keresztül lehet "túlélni"! Persze, hogy csak ejtőernyő zsinóron a szakadékba ereszkedve találunk emberi települést. Csomó kockázatos, életveszélyes és fölösleges dolog! A csúcs nekem a "montana" részben volt amikor fölmászott egy 60 méteres hídlábon, majd a végén átdobta a láncot, és függeszkedett a mélység fölött. Az ott egy viadukt volt, egy völgy híd. Elég lett volna a dombra fölmászni, és onnan a sín már szintben van.......csomó marhaság! Eleinte imádtam, de mostanra már nagyon idegesít. A filmben a legtöbb veszélyt - néhány valóson kívül - Bear "megoldásai" rejtik Bear számára! Csoda hogy túléli a saját ötleteit ( vagy a rendezőét).
süti beállítások módosítása