Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A túlélés törvényei 7x04 - Bear Grylls a mormonok földjén

2011. október 23. 16:21 - Nico Tindeath

Bear Grylls ezúttal Utahban él túl, bár szerintem arrafelé az az igazi túlélő, aki mormonként kihúzza három feleséggel a tripla aranylagziig. Ezúttal kommandósunk nem ejtőernyővel ugrik a tájra, hanem egy világháborús szállítógépből pattan ki, miközben az egy picit leszáll, de nem áll meg, mert úgy nem lenne abban semmi izgalmas. Egy kötélen csúszik a porban a gép mögött egy ideig, mintha az Indiana Jones egyik olyan jelenetét látnánk, amit végül nem forgattak le, mert a kaszkadőrök szakszervezete nem engedélyezte. Mert túl veszélyes.

De Bearnek ez semmi, ugyan kicsit szétszakad rajta a szponzorkabát, de máris felpattan és rohanva távozik. Minta túlélni csak futva lenne érdemes. A Sziklás-hegységben egy fontos szabályt kell megtanulnunk: mindig lefelé érdemes menni, mert fent csak ritka levegő, medvék, pumák és kurva sok fa van, lejjebb pedig ott van Salt Lake City, egy rakás McDonald’s, KFC, Burger King és Wendys.

Ahhoz, hogy elég gyorsan tudjunk lefelé ereszkedni két trükköt érdemes megtanulni: egyrészt egy botra támaszkodva kitámaszthatjuk magunkat a hegynek dőlve, másrészt ott van a gyávák módszere is, vagyis, hogy minél nagyobb testfelülettel préseljük magunkat a hegyoldalhoz. Érthetőbben fogalmazva: négykézláb seggen csúszni, és közben kétségbeesve sikoltozni, hogy jaj, jaj. Bear mindkét módszert bemutatja, bár a másodiknál sikoltozás helyett azt mondja, hogy juhé.

Kiderül, hogy a pumáktól sem árt ám tartani, a Sziklás-hegységben gyakran lesből támadnak az emberre, hátulról, és a megfelelő védekezés, ha az ember megfordítva hordja a napszemüvegét. Mert akkor a hülye puma azt hiszi, hogy hátul is van szeme a prédának. Mondjuk Bear Grylls a következő képkockán már megint rendesen hordja a napszemüveget, de valószínűleg azért, mert a production designertől jobban fél, mint egy pumától. Szóba kerülnek még a fekete medvék is, akiknél se a halottnak tettetés, se a menekülés nem jön be, egy esély van csak: harcolni. Mondjuk én akkor inkább a gyors fejletépésben bíznék inkább, nem hiszem, hogy ha Jackie Chan, egy apró sárga filmszínész lenyom, akkor bármi esélyem lenne egy tízszer akkora, karmokkal felfegyverkezett fenevaddal. És Jackie Chan lenyom, az fix, láttam a Rendőrsztori 1-2-t, meg a Részeges karatemestert, nincsenek kétségeim.

A futva menekülés majdnem Bear Grylls életébe kerül a következő jelenetben, egyszerűen beleszökell egy harminc méter mély szakadékba, csak a szakadék szélén kiálló fába kapaszkodva tud visszamászni. Én is azért óvást jelentenék be, szerintem csak megrendezték ezt a drámai jelenetet, de legalábbis fura, hogy Bear az életéért kapaszkodik, az operatőr pedig csak nem segít neki, hanem az élességet állítja veszettül. Ja, ha a főszereplő meghal, de a felvétel tökéletes, biztos nem kúrja le a producer.

Újabb ereszkedés következik, ezúttal egy kanyon mélyére a vízért, és jön a klasszikus zokniszűrős jelenet, mert a hordaléktól csak meg kell tisztítani a vizet, és erre mi lenne alkalmasabb, mint egy büdös, sáros, lábszagú zokni. Mondjuk mi lenne, ha egyszer a pólóját használná erre a célra?

Bear az egyre szűkülő kanyonban ugrál, nyom pár érdekes kombót, előre-fel-fel-ugrás-gugolás, ez tényleg olyan már mint egy számítógépes játék. Titánok harca, Playstation3, expert mód. A pálya végén talál egy régi fakunyhót, ami persze tökéletesen megteszi éjszakai menedéknek. Csak még előtte elfog puszta kézzel fog egy kígyót, a beléből csali lesz, a többit meg elrakja reggelire. A csali egy fűzfavesszőből készült önműködő pecabot végére kerül, biztos le kéne írnom, hogy csinálta, de én magam sem értem. A lényeg, hogy a pecabot magától fogott halat, nem kellet csendben ücsörögnie a parton, mint a Nagy ho-ho-ho horgásznak, addig kiporszívózhatott a házban, és csipkefüggönyöket horgolhatott az ablakokra. Aztán jön a naplemente, és az hogy azért de szép itt a vadonban. Reggel pedig a fél napos kígyót süti meg, hosszan nyavalyog, hogy egyesek szerint olyan az íze, mint a csirkének, pedig dehogy. Egyébként én már ettem kígyót, és rohadt finom, olyan mint egy halízű csirke, vagy csirkeízű hal, Bear Gryllsnek nincs ízlése, vagy csak szerep szerint fanyalognia kell.

Innen már csak egy ugrás a cél, a főszörny egy sebes folyó, amin csak úgy sikerült átkelnie Bearsnek, hogy előbb egy a viskóban talált régi lasszón leereszkedik a harminc méteres kanyonba, aztán pedig ugyanezzel a lasszóba kapaszkodva hagyja hogy átsodorja a folyó egy kiugró szikla alatt. Lehet, hogy ez egy száz éve elporladt mormon ottfelejtett lasszója, de akkor nem csak Bear tök hülye, de a műsor producere is. Mert csak ne kelljen már elhinnem, hogy ez a fickó flörtölget az eutanáziával, és mindenképpen törött gerinccel az ég felé bámulva akarja végezni.

Bear még elmeséli Aron Ralston sztoriját, megtudjuk, hogy az az igazi túlélés, ha a saját kezünk is le tudjuk vágni, de akit ez a érszlet érdekel, inkább nézze meg Danny Boyle 127 óra című filmjét. És a második nap végén, hogy hogy nem friss lószart talál Bear, aminek úgy megörül, mintha egy doboz behűtött Heineken lenne. Aztán feltűnik a szar gazdája, illetve a szar gazdájának gazdája: egy cowboy, aki tudja, hol van a legközelebbi Hilton.

A Túlélés törvényei a Discovery műsorán.

Interjú Bear Grylls-szel a Comment:comon

6x01: Megenni egy félig megemésztett Malacot

6x04: Megmarta egy kígyó, megette bosszúból

6x05: Languszta ingyen

7x01: Túlélni egy lastminute világkörüli utat

7x02: Bear Grylls Mordorban

7x05: Visszatérés Új-Zélandra

13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2011.10.23. 20:00:37

a második képet képtelen vagyok értelmezni. mi van bear feje helyén?! egy fejére állított fekete trapézformájú foltot látok. nyilván fény-árnyék viszonyokról van szó és arról, hogy tegnap szombat este volt, de tényleg nem látom...
a poszt jó, én bírom beart, és a hogyvoltokat is :)

lariflari 2011.10.23. 20:08:08

Én is szoktam nézni,de egy nagy kamufilm az egész,továbbá bődületes ostobaságokkal tűzdelték teli.

I_Isti 2011.10.23. 21:48:28

thx. ezeket a beszámolókat olyan jó olvasni, hogy utána már nincs is kedve az embernek megnézni magát az epizódot. (mondjuk egyébként se nézném meg, ,mert nincs tv-m, és ami van, abban sincs diszkóveri.) Aron Ralston viszont nagyon jó filmileg, az alapvető tanácsa, hogy mindig legyen nálunk svejci bicska, és nem made in china zsebkés...

indapass90210 2011.10.23. 22:18:05

"a hordaléktól csak meg kell tisztítani a vizet, és erre mi lenne alkalmasabb, mint egy büdös, sáros, lábszagú zokni. Mondjuk mi lenne, ha egyszer a pólóját használná erre a célra?"

Csak a hazai ízek végett. Ilyen lehet egy átlag brit nő gombalevese.

Mehley 2011.10.23. 22:36:17

Ez csak show, de Bear akkor is tökös gyerek. Valódi túlélésre csak Survivorman tanít, Bear nem...

tra lala 2011.10.24. 00:06:46

@lariflari: persze, hogy kamu, nem az a cél, hogy megölje magát, hanem hogy bemutassa, hogy adott szituációban mit kéne kezdenie magával az embernek ;)

Edward Nygma 2011.10.24. 08:01:24

@ziggy stardust: 2. kép: Bear a bal válla fölött letekintve egyszerre látja a keresett vizet, az őt ettől elválasztó mélységet, valamint az alant pumákkal küzdő medvéknek drukkoló kígyókat.

2011.10.24. 09:27:28

"A Sziklás-hegységben egy fontos szabályt kell megtanulnunk: mindig lefelé érdemes menni, mert fent csak ritka levegő, medvék, pumák és kurva sok fa van, lejjebb pedig ott van Salt Lake City, egy rakás McDonald’s, KFC, Burger King és Wendys."

En megint kifekudtem, jol indul a nap halas koszi! :D

gastro, missing in action 2011.10.24. 10:45:27

@lariflari: még fog jönni valaki leírni, hogy kamu az egész?

A poszt nagyon jó volt már megint :)

sTormy 2011.10.24. 11:01:49

Bár ha jól tudom, Bear már végezte törött gerinccel az ég felé bámulva, lehet, hogy akkor sem zavartatná magát különösebben. A lábszagát csalinak használva odacsalogatna egy pumát, puszta kézzel megfujtaná, és nyakmerevítőt eszkábálna a koponyájából. Vagy ilyesmi. És közben végig magyarázna a kamerába, hogy jól figyeljenek, ezt így kell csinálni, még nagy hasznát vehetik.

csoko20 2011.10.24. 11:44:35

Azt is megtaníthatná a srác, hogy mit kell csinálni a dzsungelben, ha valami bennszülött csaj miatt véres lesz a vizeletem.
Egzotikus tájakon hasznosabb mint a repülőgépből kiugrálás.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.11.06. 07:25:38

Azért vigyázni kell az embernek, hogy ne munkaidőben olvasgassa az írásaid, mert a főnök nem hiszi el, hogy az excel táblán röhögtünk fel hangosan. :-)
süti beállítások módosítása