Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A túlélés törvényei 6x04 - Megmarta a kígyó, megette bosszúból

2011. szeptember 18. 21:35 - Nico Tindeath

Bear Grylls a Discoveryn futó Túlélés törvényeiben ezúttal a borneói dzsungelben bizonyítja be, hogy ő aztán tényleg mindenhol képes megmaradni, legyen metsző hideg, vagy iszonytató pára, nyüzsögjenek körülötte vérszomjas pingvinek, vagy undorító, húsevő csótányok. Mondjuk, azért megnézném, hogy egy Edda-koncerttel súlyosbított falunapon meddig tartana ki, de ez az epizód most nem erről szól.

Borneó akkora mint Texas, de Texasszal ellentétben a legnagyobb részét esőerdő borítja. Bear még a helikopteren megemlíti, csak úgy mellékesen, hogy a világ állatfajainak fele megtalálható itt, de nem részletezi, hogy most akkor ez azt jelenti, hogy rengeteg féle féreg kúszik errefelé, vagy hogy jegesmedvével is tevével is össze lehet futni. Azért a műfaji sajátosságok miatt, úgymint komolyság és realisztikus ábrázolásmód, én inkább az előbbire tippelnék.

Bear kőtélen ereszkedik alá, de csak a fák lombkoronájáig, onnan egy indán próbál meg lejutni, miközben az operatőr valahogy mindig a legjobb szögben kapja le, ahogy majdnem berosál az erőlködéstől. Alig bírja a karizmom, mondja Bear, először, de nem utoljára a mai epizódban, és persze valójában ez azt jelenti, hogy “Ide nézzetek csajok, kibaszott durva bicepszem van, és az alkarom is impozáns”.

Amikor leér a talajra, Bear rögtön neki is vág a lejtőnek, hiszen a hegyek alján kanyarognak a folyók, és azt már Lusta Dick is megmondta a Macskafogóban, hogy a folyók előbb-utóbb elérnek a tengerig. Mondjuk a vízesésekkel, meg a muzikális vámpírokkal nem számolt, de talán Bearnek nem kell beszélő denevérektől félnie.

Megtudjuk, hogy errefelé nagyon sok dolog szúr, ami nagyon veszélyes lehet, aztán azt is megtanulhatjuk, hogyan csináljunk bambuszból és gyantától ragacsos fakéregből fáklyát (nem nagy kunszt, a bambusz a nyele, a fakéreg meg ég, bármelyik kezdő cserkész bekötött szemmel is tud ilyet csinálni, már ha bekötjük a szemét, és ledobjuk a borneói dzsungelben). Bónuszként exkommandósunk megmutatja, hogyan is kell pálmagyökérből kötelet készíteni (Le kell vágni, aztán kész is, ehhez még cserkész sem kell, elég egy kezdő kisdobos). És mindezt csak azért, hogy leereszkedhessen egy sötét barlangba, mondjuk az nem derül ki, hogy mégis mi a jó francnak ereszkedik, ahelyett, hogy a folyóhoz, aztán meg a tengerhez menne, de hát ez van, ha valaki megörül a kamerától: szarik ő a túlélésre, csak a show izgatja.

Bear lemászik a nyirkos barlangba, talál pár fecskefészket, és ahelyett, hogy fecskefészek-levest készítene bambuszból vájt üstben, inkább csak megeszi nyersen az apró tojásokat. Mert ugye egyébként éhen veszne. Már persze ha az operatőr nem adna neki a Mars-szeletéből és a dupla marhahúsos szendvicséből, amit a közeli Hiltonban csomagoltak nekik, de ne gúnyolódjunk: lehet, hogy a kivágott jelenetekben jéghideg Coca-Colát iszik Bear a dzsungelben, de az biztos, hogy engem négy napi meleg élelem, vagy egy egész McDonald’s személyzettel és felszereléssel együtt sem mentene meg attól, hogy ott pusztuljak a bogarak, a kígyók és a tekergő fák között.

Apropó, operatőr: Bear ezúttal őt is bevonja a túlélésbe, legalábbis a kezébe nyomja a fáklyát, hogy világítson, míg ő megmutatja, hogy milyen rondák a húsevő csótányok. Nagyon rondák.

Aztán végre megtudjuk, hogy minek kellett lemászni egy félelmetes barlangba, hát azért, mert a borneói barlangoknak gyakran két bejáratuk van, és így nagyon sok dzsungelben bukdácsolást megúszhat, aki merész. És akit mondjuk nem zavar, ha a másik kijárat egy vízesés közepébe nyílik lakótelepi tömbház magasságban. Beart nem zavarja, egyszerűen lemászik egy kidőlt fán, és átsétál a vízesésen. Az operatőrnek azért segítség kell, de hát legalább megtudjuk, hogy Bearnek nem csak a karizma erős, de barátnak, sőt bajtársnak is lenyűgöző. A vízesés alatt tekergő folyó mentén halad az exkommandós, amíg egy rossz lépés, és a vízben nem találja magát. A hátára esik, amiről rögtön eszébe jut, hogy megmutassa, hogyan is kell kezelni a sebeket a dzsungelben: mondjuk sebe csak piócától van, de akkor is megmutatja azt a piros szárú növényt, amit pépesítve fertőtleníthetjük a sebeket. Én inkább nem próbálnám ki, ki tudja hány piros szárú növény él arrafelé, és melyik okoz fájdalmas halált, ha egy pattanásra kenem.

Ezután már inkább csak a folyóban halad Bear, olyan óvatosan lépked, hogy még arra is van ideje, hogy elmeséljen egy sztorit, egy repülőgép-szerencsétlenség túlélőjéről, aki öt napig ment egy folyóban a borneói dzsungelben, de végül csak öt kilométert haladt. A történet tanulságát levonva az exkmmandós is abbahagyja mára, először bambuszból halászhálót farigcsál, majd épít egy kis fészket egy fa tetejére. Ahogy az orangutánok csinálják, bár ők biztos nem készítenek fakéregből ágykeretet, meg moszkitóriasztót.

Aztán jön a vacsora, egy kígyó, csak megfogja, mire a kígyó jól meg is marja. Az operatőr egy pillanatra elbizonytalanodik, hogy akkor most felvegye az utolsó rángásokat, de aztán Bear közli, hogy nem volt mérges a kígyó. Aztán megnyúzza, kibelezi, és megeszi, de szerencsére az első két menüpontot kivágták a műsorból. Reggel még egy gyors fogmosásra is van idő, Bear bambuszból készít fogkefét, mi másból, lassan az az érzésem, hogy ő a bambusz MacGyvere, és akár egy atomreaktort is képen lenne bambuszból összerakni. Viszont halásznak csapnivaló, annyi sikere volt csak, mint Éden Nikinek, amikor faszra ment Kolumbiában: közel járt, de csak nem akart összejönni. Háló van, csapda van, de hal az nincs.

Ezért Bear reggeli nélkül, éhesen tovább bukdácsol a folyóban, majd a kis folyó hirtelen nagyobb folyó lesz, az operatőr sárban fürdik, Bear is, olyan már picit mint egy iszapbirkózás, csak vicsorgó bikinis lányok nélkül. Aztán jön az ötlet: Bear hajót épít. Na miből? Hát persze hogy bambuszból!

Megtudjuk, hogy a bambuszt azon az oldalán kell elkezdeni vágni, amerre dől, mert akkor nem szilánkosan törik, ki is próbálom este az ikeás bambuszomon. Aztán az is elhangzik, hogy a tutaj legyen keskeny, mert akkor nehezebben borul fel, és végül megtudjuk, hogy van úgynevezett másodlagos esőerdő, ami a kivágott dzsungel helyén nő, ha ilyet látunk, akkor elkezdhetünk örülni, mert ugye, ahol motoros fűrész, ott jó eséllyel ember is van. Bear végül le is csurog, egészen a civilizációig, és valahogy megint két nap alatt sikerült mindezt megtennie.

A Túlélés törvényei a Discovery műsorán.

Interjú Bear Grylls-szel a Comment:comon

6x04: Megenni egy félig megemésztett Malacot

21 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.18. 23:03:41

igen, meg lehetne ugy is oldani, hogy ledobnak es 2 nap mulva megjelenne, majd elmeselne mit hogy csinalt...

kitiltott bögre 2011.09.18. 23:08:42

ez semmi.azt láttátok volna amikor seggrészegen átkeltem az M3 autópályán.

KergeK@csa 2011.09.18. 23:40:49

Szivesen olvasgatom a szarokról is a szösszeneteiteket, de amikor még az egyik kedvenc sorozatomról írtok, akkor pláne bírlak titeket. :)
(hiába, ezt nézem, a reality-szarokat/szappanoperákat nem.))

lujo22 2011.09.19. 06:58:59

Vhol olvastam, láttam tőle egy interjút. Bevallja, néha neki is tele a gatyája. És amióta családja van, talán kicsit óvatosabb is.

vinyi 2011.09.19. 07:56:56

Ez egy komolytalan show. Ez a valami: www.dunatv.hu/musor/musorajanlo/filmek/aki_atsetalt_ausztralian.html

Néhány hónapja láttam, nos ez tényleg kemény volt.

KCB 2011.09.19. 08:11:01

Ennek a posztnak kb. annyi értelme volt mind elmesélni mit láttál egy pornó filmben.

nagysuhi 2011.09.19. 09:00:45

Az is érdekes, hogy pl a tegnapi részben estére megfogott egy vaddisznót. Megette az egyik sonkáját lassú tűzön sütve. Másnap reggel meg egy barlangba mászott le (megint) és ott egy tücsköt kapott be reggelire. Mit csinált a disznó többi részével?

teng-leng 2011.09.19. 09:22:45

@nagysuhi: Lehet, hogy a vaddisznó is túlélő volt, és reggelre elment onnan.

Bigbor 2011.09.19. 09:34:42

Ez tipikus magyar mentalitás, mindenkit és mindent kritizálni:). Miért nincsen egyetlen egy ilyen, és ehhez hasonló magyar készitésű produkció? Nekünk magyaroknak, csak a barátok közt, Győzike show, meg a sok igénytelen, és celebnek nevezett szar jut. De ha valami külföldi adó, készit valami teljesen más jellegű és szinvonalas, még ha néha csak karcolja is a valóság határát, azt " mi " magyarok egyből lehúzzuk, hogy mi benne a kamu és milyen átverés az egész:)) Sajnos az egész magyar társadalom romlott, tisztelet a kivételnek. Mert ha nem ilyen primitiven állnának a magyar emberek mindenhez, talán még fejlődhetne is, ez a szerncsétlen nép. Próbéljuk meg egy kicsit más szemmel nézni a világot és ne folyton irigykedni, inkább csináljunk mi is ehhez hasonló "természet filmeket", nem fog menni, kivel? Balázzsal Peruban, meg a pornóvilág számára már használhatatlan huszonéves celebekkel? Miröl beszélünk? Annyira közönséges és nevetségesek lettünk minden téren, hogy rettenet. Ja, azért az sem elhanyagoladó, hogy ez a sokak által szideott " túlélő " nem kevés pénzt szed össze úgy, hogy közben beutazza az egész világot más pénzén:))), el is hiszem, hogy hergeli a magyarokat:))), én szurkolok, hogy legyen még több ilyen műsor, az talán segiteni fog javitani a magyar megitélésen, mert nagyon a béka segge alatt vagyunk e téren is. Nem akarok senkit megbántani, ez csak egy vélemény volt:)

Herr von Kartz 2011.09.19. 09:36:19

fergeteges a csávó neve
medvegryllező vagy gryllező medve
ez van az anyakönyvében is?

pbarni 2011.09.19. 10:22:14

@nagysuhi:
Nem láttál még háromlabú disznót?

MEDVE1978 2011.09.19. 10:41:52

Nem kell mindent elhinni, amit a TV-ben mutatnak, kérem szépen. Ettől függetlenül szórakoztató és megtudhatsz sokat az egyes területekről, meg élővilágukról (jó nem egy klasszikus dokumentumfilm, az igaz).

A másik fele az, hogy ha megment valakit vagy segít valakit valamivel, amit a filmjében látott, akkor már "megérte". (egyébként nemrég volt egy cikk, hogy kövér, TV néző kisfiú úgy élt túl három napot a vadonban, hogy az ebben a műsorban látottakat hasznosította).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.09.19. 10:59:43

csípem azt a "sorozatot" van olyan rész amit többször is megnéztem.

Nervus 2011.09.19. 11:04:57

Lehet, hogy van benne egy rakas trukk es lehet, hogy tenyleg megall a szunetben betomni egy sajtburgert, de akkor is: eleg kevesen vallalnak el, hogy szaladgalnak terdig a szarban es mindenfele undorito ferget megzabalnak, meg akkor is, ha utana kapnak egy hamburgert meg egy zsak penzt.
Masreszt eleg sok mindent elmagyaraz, a masik musora, aminek nem jut eszembe a cime, nekem spec. sokkal jobban bejon. Tudjatok, amiben varosi helyzetekben mutatja meg, hogy wtf van, mint a foldrenges / liftelakadas stb.
Harmadreszt meg tenyleg kommandos volt es nem a sima kis maszkos kommandos, aki havonta kilo egy gazpalackot, szoval valamit nyilvan tudhat.

lutria 2011.09.19. 13:18:21

Ha az operatőrnél akár mars-szelet és duplahúsos szendvics is lehet,akkor pióca lehet hogy steril orvosi pióca volt,a kigyót meg borneó legújabb plázájában található állatkereskedésében vásárolták étkezési célokra.

bőrmók 2011.09.19. 13:45:49

@lutria: valószínűleg igen. De nekem soha nem voltak illúzióim, ugyan mi a faszért kockáztatnának?

nagysuhi 2011.09.19. 14:16:58

Háromlábút nem, de kétlábút annál többet.

gastro, missing in action 2011.09.20. 23:00:32

Nekem bejon ez a beares hogyvolt:)

hallari 2011.10.07. 19:42:57

@pbarni: biztos nem ismeri a klasszikus viccet a háromlábú disznóról. :)
süti beállítások módosítása