Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A túlélés törvényei 6x06 - Túlélni egy last minute világkörüli úton

2011. szeptember 28. 12:16 - Nico Tindeath

Ezúttal Bear Grillst nem dobják ki a helikopterből, nem kell túlélnie sem a forró sivatagban, sem az áthatolhatatlan dzsungelben, de még Los Angeles Külsőn sem, csak ücsörög a vágószobában, és megmutatja, hogy milyen felvételeket dobtak az elmúlt évadokból. Amolyan bestof ez, a túlélés legnagyobb slágerei bicskával metszett pánsípra és kókuszháncsból eszkábált hegedűre hangszerelve. Persze ez nem csak egy amolyan recyling epizód, hanem összefoglaló is: alapfokú túlélés negyven percben a Discovery műsorán, hogy aztán továbbléphessünk a felsőbb osztályokba. Vagyis, ha valaki last minute utat tervez Egyiptomba, Thaiföldre, Erdélybe, esetleg Szibériába, akkor elég csak ezt az egyetlen egy részt megnéznie, és túlélhet, ha elveszti az élénk színű esernyőt lóbáló idegenvezetőt, és lemarad a csoporttól.

A trópusi övezeten kezdünk, kommandósunk elmondja, hogy hát amilyen paradicsomi a táj, olyan veszélyes is, de azért leginkább paradicsomi, éhen halni nem fogunk, legfeljebb szomjan döglünk a pálmafák alatt, a ragyogó fehér homokban, a Tui prospektust idéző naplementét nézve. Ételt a tengerből szerezhetünk, a tengerben meg úgy látunk, ha tenyerünket a homlokunk elé rakjuk, és gyorsan kifújjuk a levegőt, így ugyanis pár másodpercre légbuborék keletkezik a szemünk előtt, így egy pillantást vethetünk a tengerfenéken megbúvó kagylókra, vagy megbizonyosodhatunk arról, hogy tényleg leráztuk-e azt a rossz arcú cápát, amelyik követett minket.

A tengeri herkentyűket akár nyersen is megehetjük, főleg ha be vagyunk oltva hepatitis ellen, és bírjuk a szusit, egyébként pedig akár még leves is főzhető belőlük. Utóbbi esetben Bear azt tanácsolja, hogy szűrjük át a levest, úgy nem lesz annyira homokos. A kommandós ehhez a zokniját használja, nem tudom, én inkább hagyom, hogy a tengerparti föveny ropogjon a fogam alatt, de nem fűszerezem a kagylólét lábszaggal. De hát Bear Grylls nem is Michelin-csillagos szakács, hanem hivatásos túlélő.

A víz már nehezebb ügy a trópusokon, főleg amikor nem szakad az eső éppen, ilyenkor árnyékos sziklarepedésekben keresgélhetünk esővizet, esetleg feltörhetünk egy kókuszt. Ez utóbbit elég egy villám sújtotta, kihegyezett fatörzshöz csapkodni, és máris folyik a lé, ami olyan jól hidtratál, hogy szegényebb, trópusi kórházakban ezt használják fiziológiai sóoldat helyett is.

Egy gyors ugrás, és máris a mérsékelt égövön vagyunk, ahol a legfontosabb tanács, hogy ne együnk meg semmit, aminek élénk színe van, legyen az gomba, vagy gyík. Mert mérgező, és a túlélést nagyban megnehezíti, ha fosunk, hányunk, arról, már nem is beszélve, ha mindezek után még meg is halunk. A fenti szabályt alkalmazzuk a nálunk nagyobb testtömeggel rendelkező szőrös lényekre is, még ha barna a bundája, és brummog is. A medvék ellen egyébként a legjobb módszer a futás, és a túlélési esélyeinket tovább növelhetjük, hogy ha rohanás közben eldobunk valamit, a medve ugyanis kíváncsi, és megáll, hogy alaposan megszemlélje, és körbeszaglássza, hogy mi is az, amire már nekünk nincs szükségünk.

A túlélést megkönnyíti az is, ha fegyverünk van, a legjobb lenne persze egy puska, sőt egyenesen egy Gatling-gépágyú, azzal még Predatorra is vadászhatunk, ha éppen földönkívüli becsináltad ennénk. De persze ilyen a legritkább esetben van kéznél egy eltévedt turistánál, így marad a nyílvessző farigcsálás, amit Bear egyébként úgy kezd, hogy végy egy több száz, vagy akár ezer éves nyílhegyet. Komolyan, talál egy kőből pattintott nyílhegyet az erdőben, és még valaki azt meri mondani, hogy a túlélés nem szerencse kérdése. Ha ez a csávó lottózóban élne túl, akkor tuti, hogy megnyerné az ötöst, és ugyanazzal a szelvénnyel a jokert is. Meg a tárgynyeremény-sorsolást.

Vissza a dzsungelbe, csak, hogy megtanuljuk, hogy a piócákat nem szabad sóval, vagy égő cigarettával leszedni, mert ilyenkor visszahánynak mindent, és ha előttünk egy fertőzött állatot csapoltak meg, na akkor ott rohadunk a dzsungel mélyén, és még csak nem is értjük majd, hogy mi ütött ki. Hasznos tanács még, hogy együnk termeszeket, és vitessük magunkat a folyókkal, de mondjuk én egyiket sem csinálnám, nem csak mert undorító hangyát enni, és félek a sebes sodrású vizekben, de hát ki tudja, hogy az a hangya, az nem valami durván mérgező fajta-e, és ki az, aki meg tudja mondani egy folyóról, hogy nincs e benne valami, ami leeszi a húst a csontodról. Vagy esetleg kettéharap. Ezért én inkább maradnak a csendes kétségbeesésnél, a sírdogálva éhezésnél, nem túl előremutató, de bevált módszer.

Irány a sivatag, ahol két dologra jó, ha figyelünk: ne csapoljuk meg a kaktuszokat, mert mérgező lehet a levük, és vigyünk magunkkal egy busmant, mert azok tudják, hogy hol bujkálnak a sivatagi emlősök. Egyéb esetben ott pusztulunk. A kínszenvedésünk azért megnyújthatjuk, ha egy üreg mélyén találunk egy apró pocsolyát, de ha nem akarjuk átfosni magunkat a túlvilágra, akkor töltsük az állott vizet egy átlátszó műanyag palackba, és rakjuk ki a napra úgy hat órára. Az uv-sugárzás ugyanis megöli a baktériumokat. Na jó, csak a baktériumok hatvan százalékát.

Egy gyors ugrás, és máris a sarkkörön vagyunk, Bear megpróbál lékhorgászni, ehhez lukat üt a befagyott folyóba egy fagyott szarvaslábbal. Nem tudom, minek a macera a zsineggel, a szarvasszőrből és csillogó csokipapírból készült csalival és a hidegben várakozással, hiszen van egy egész szarvascombja, de mindegy is ez, hiszen ezek csak a kivágott jelenetek. A dvd extrái. Bear még elfut egy legördülő lavina elől, és átvág egy jégbarlangon, és mi már biztosak vagyunk benne, hogy teljesen felesleges tanulni ettől a csávótól. Mi úgyis ott pusztulunk. Csodáljuk csak inkább.

A Túlélés törvényei a Discovery műsorán.

Interjú Bear Grylls-szel a Comment:comon

6x01: Megenni egy félig megemésztett Malacot

6x04: Megmarta egy kígyó, megette bosszúból

6x05: Languszta ingyen

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Dantes 2011.09.28. 18:21:52

Na az ilyenekkel van gond...fussunk el a medve elől? Aha. És futás közben rendeljünk egy kisméretű hullazsákot

Medve elől nem szabad elfutni.

gulyaszoli · http://tapirwar.tumblr.com 2011.09.28. 20:47:19

@Thomas Dantes: hát ha Bear azt mondja, hogy fussak el a medve elől, akkor én bizony kurvára elkezdem szedni a lábamat :D

Thomas Dantes 2011.09.28. 21:00:04

@tapirwar: A medve gyorsabban fut mint egy ember. Lazán utolér. Mivel ragadozó, ha elfutsz biztosan megtámad, mert egy ragadozót hajtja a zsákmány szerző ösztön. Menekülsz=zsákmány vagy.

Minden komolyabb ezzel foglalkozó cikk leírja, nem szabad elfutni a medve elől!

teddybear01 2011.09.28. 21:54:35

Ez a pasi összeeszik minden dögöt/férget, ahelyett, hogy vinne magával egy-két konzervet. Napoztatja a pocsolyavizet, víztisztító tabletta helyett..

Nem éppen tőle kéne túlélést tanulni, mert inkább szenzációhajhász a pasi, mint pedig igazi szakértő.

WinG 2011.09.28. 22:33:45

azert a srac tud valamit, a sorozattol fuggetlenul is elert mar igen kemeny dolgokat, szal nem egy puhapocs. gyanitom, tovabb maradna eletben kint a dzsungelben, mint mi egyutt. persze csak addig, amig tart a forgatas.

Zollye 2011.09.28. 23:01:05

Hát... ha az ember összeeszik annyiféle dögöt tuti hogy hullajelölt. Bár megenni sem tudnám mert a szagától kimúlnék :-)

Egyébként vannak nagyon hasznos tanácsai is, de sok kivitelezhetetlen őrültséget is csinál ami egy stábbal a háta mögött lehet hogy sikerül, de egy átlagembert simán kifektet.

Mr. Pink2 2011.09.28. 23:24:37

Jó lett a poszt. Ez a sorozat érdekelne, de nincs tévém, így mindig itt olvasom el.

2011.09.29. 00:11:28

@Thomas Dantes: bemutatták valamelyik adón, hogyha halottat tettetsz, a medve szépen eljátszik veled és cafatokban végzed.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.29. 00:28:54

namost sokfele medve van
ezek pl itt jarkaltak par tiz meterre
thumbp12-bf1.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=25895697905313237&mid=ALIPw0MAAGPbToDq7AAEXBe4CPk&midoffset=1_46125&partid=2&f=1112&fid=Inbox&w=717&h=406&httperr=1
fekete megvek, nem igazan tamadnak ha nem erzik magukat veszelyben, megha ehesek sem nagyion
a jeges vagy a grizzly az tamad, foleg ha ehes, ha meg ehes, akar elterulsz es halottnak tetteted magad akar nem, megesz, mert ehes, ha futsz van eselyed, bar ketsegtelenul qrwa gyors, de meg mindig tobb a sansz mint ha megvarod, hogy mwegegyen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.29. 00:31:03

mondjuk ezeket ablakbol fotoztam a kiloencedikrol egy szallodabol, de tok forgalmas szallodai parkban es senkire nem jelentenek veszelyt
szoval medve es medve kozott is van kulonbseg + ez a bizonyos feketemedve is siman kinyir, ha ugy erzi veszelyes vagy a kolykere vagy sajat magara
ha csak ehes megelekszik egy rud szalamival, azt erdemes magadnal tartani

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.29. 02:16:50

ja, amugy semmi koze a targyhoz, nem lattam a sorozatot, de a medvekrol eszembe jutott e nehany gondolat
itt voltak "karnyujtasnyira"

Vkat118 2011.09.29. 02:17:18

Az egész túlélés arról szól, hogy találjanak meg. Nem kell megkockáztatni a hasmenést egy csigában található 7 db kalória miatt, elélsz kaja nélkül 15-20 napot. Csak hát abból nem lehet filmet forgatni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.29. 02:30:18

@Vkat118: na,
azert valosagos tortenetek is voltak, amikor akar/halott/ embert is kellett enni a tulelesert nemhogy csigat
kaja nelkul lehet 15 20 nap viz nelkul mar nem, de mi van ha 28 nap kell a tuleleshez...
akkor szamit par csiga is akar

teddybear01 2011.09.29. 02:33:38

@hagyma: A link nem megy.

"Sorry, Forbidden.
You don't have permission to access this URL on this server."

teddybear01 2011.09.29. 02:38:02

@hagyma: Ha arra az ominózus dél-amerikai repülőgép-szerencsétlenségre gondolsz, ott sorozatban követték el a túlélők a hülyeségeket, illetve az akkori biztonsági előírások is sokkal gyatrábbak voltak. Például nem volt automatikus segélykérő rádióadó sem a gép fedélzetén, sem pedig katasztrófa tartalék(élelem, túlélőkészlet, stb).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.29. 02:48:40

@teddybear01: harom medve, nekem megy, itt csaszkaltak
igen arra is gondoltam, de nem az egyetlen volt
a sarkkoron is tortent ilyesmi
nem arrol van szo milyen hibak voltak, hanem mik meg nem tortennek a tulelesert
es akar meg a Pillango csotanyaira is gondolhatok....
nem hiszem, hogy ilyen sorozatbol megtanulhatjuk a tulelest...
bar.....
hasznos is lehet
tuidvalevoleg igen kicsi az esely, hogy lezuhanjak az amazonas kozepere

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.29. 02:53:37

vagy az andok tetejere
de azert rogton tegyuk hozza, hogy egeszen hetkoznapi eltvedesek is vannak akar europaban sot, magyarorszagon beluls is, es akkor meg hol van ehhez amerika vagy ausztralia
szoval meg egyszer nem neztem a sorozatot , de gondolom akar hasznos is lehet, meg ha gondolom evete tucatnyi ember kerul/het/ ilyen helyzetbe

teddybear01 2011.09.29. 03:45:57

@hagyma: Bocs, de én még sohasem tévedtem el. Valahogy érzem az irányt, amerre menni kell.
Amikor katona voltam utáltak is a tisztek ezért. ők többnyire csődöt mondtak előbb-utóbb a térképpel, iránytűvel az erdőben, vagy a pusztán, aztán nekem kellett hazairányítani az egész bandát.

Mondjuk őserdőben, vagy Szibériában még sohasem jártam, de nem is valószínű hogy olyan helyre valaha is elvetődöm.

Prophet 2011.09.29. 08:06:11

Egyes népek addig nem vesznek férfi számba, amíg meg nem döntesz egy medvét, és kezet nem fogsz egy helyi öregasszonnyal. Ha megtudják, hogy magyar vagy, akkor a tüzes vizes próbát már nem is kell kiállnod, elég töményet ittál még gyerekként a statisztikák szerint.

Terézágyú 2011.09.29. 08:28:34

@Prophet:
"Egyes népek addig nem vesznek férfi számba, amíg meg nem döntesz egy medvét, és kezet nem fogsz egy helyi öregasszonnyal. "

Nem fordítva? :)

Mellesleg, a medve elől elfutás és a halottnak tettetés közt van középút: hogy nem fut el, de szépen, nyugodtan eloldalogsz...

teddybear01 2011.09.29. 08:39:05

@Terézágyú: Vagy előveszed a medveriasztó spray-t. A Yellowstone Parkban melegen ajánlják, hogy legyen nálad.

fogash 2011.09.29. 08:49:59

@hagyma: a grizzly meg a jegesmedve a dögöt is megeszi, ha éhes. Igy friss szagúan halottat tettetni nem egy életbiztosítás. Viszont a grizzly a szarvast is utoléri, így előle elfutni sem egyszerű...

Amúgy nagy arc a csávó és ha a jelenetek egy része egyértelműen szenzációhajhász is (pl. minden epizódban kell enni/inni valami undorítót), valamit azért csak tud. Illetve csinálja utána, aki irigykedik rá. Hiába van ott a stáb, neki kellett belehugyozni a csörgőkígyó bőrébe, aztán meg meginnia.

Terézágyú 2011.09.29. 08:51:18

@teddybear01:
Jó, de gondolom ez a műsor arról szól, hogy olyankor mit csinálj, amikor semmi nincs nálad, mert nem készültél fel arra, hogy medveriasztó spray, víztisztító tabletta stb. legyenek nálad...

Szelid sunmalac 2011.09.29. 08:55:58

@Prophet: A medvet vallalom, de helyi oregasszonyt nem. Hatha kezfogas utan azt is megkell donteni.

2011.09.29. 09:04:25

@teddybear01: Háááát... egy volt SAS kommandós gyerek. Ha ő nem hozzáértő akkor ki? Az egységet az egyik legjobbnak tartják a világon.

Prophet 2011.09.29. 09:32:57

@Terézágyú: A Dakota humor olyan brand, mint a belga sör! Szóval lehet, hogy átbasztak..:) De meg kell kérdezni a mestert, sok anakdotát ismer.

A Worst case scenarios (Ha minden kötél szakad) hasznosíthatóbb - mégiscsak városiak vagyunk. Bár nem lepődnék meg, ha egy női börtönben bukkanna fel legközelebb.

porthosz 2011.09.29. 09:45:38

A természetben, ha nincs fegyvered, akkor a stratégiák vagy bejönnek vagy nem.

Nekem a multkor egy oroszlán idomár mondta, hogy például az oroszlán elől tilos elfutni, ha rádugrik meg kell próbálni átölelni, lehetőleg úgy hogy a fejed a feje mellé kerüljön (nem tud megharapni és ebben a pózicióban kevésbé tud karmolni is)

Ugyanis, ha elfutsz, akkor beindul a ragadozó ösztön és véged van. Ha elmegy, akkor szerencséd van, ha nincs és rádugrik, átöleled, akkor ez megzavarja mert arra van felkészülve az idegrendszere hogy futni fogsz és igy gyakorlatilag békén fog hagyni mintha valami fadarab lennél, meg amúgy is az oroszlánok nagyon lusta állatok.

DE: ha éhes, vagy vérzel akkor mindegy mit csinálsz meg fog enni, tehát ekkor meg jobb a futás hátha talász egy szimpatikus fát vagy csak egyszerüen lusta utánnad futni.

Na mármost, mivel a fentieket senki nem gyakorolja otthon, ráadásul itt senki nem oroszlánszakértő, igy biztos hogy ránézésből senki nem fogja megmondani hogy az oroszlán épp éhes és azért vicsorog, vagy csak próbál elijeszteni és a gyakorlás hiányában arra sincs garancia hogy nem épp az oroszlán szájába dugod a fejed a nagy átölelésben, igy nagyjából full szerencsén múlik hogy túléled-e a találkozást vagy nem.

Medve ugyanez.

tsk 2011.09.29. 09:56:09

Szekely gyerek kerdezi az apjat hogy mit csinaljon ha jon a medve:
- Fussak el edesapam?
- Nem fiam, mert a medve sokkal gyorsabban fut mint te.
- Akkor maszak fel egy fara?
- Nem, mert a medve ketszer jobban maszik fara.
- Akkor talan bujak el?
- Nem, mert a medve sokkal jobban el tud bujni mint te.

teddybear01 2011.09.29. 10:14:11

@C16SE: Aki állandóan ott él, sokkal jobban ismeri a lehetőségeket, mint egy jöttment...

Egy helyi őserdei vadász például. A sarkvidéken is inkább egy eszkimót kell kérdezni, mert az talán még neki is tud újat mutatni.

Különben meg a SAS kommandója is elsősorban a magával vitt készletekre támaszkodik, nem pedig a közben összeszedett tücsökre-bogárra...

teddybear01 2011.09.29. 10:17:38

@Terézágyú: Ha nincs nálad semmi, akkor valószínűleg belehalsz a kis kalandba, akármennyi ismeretterjesztő filmet nézel meg előtte.
Ha meg mondjuk a mentőcsónakot/mentőtutajt rendesen felszerelték, akkor nem lesz szükség ezekre a trükkökre.

yummy-yummy 2011.09.29. 10:24:24

1. Semmilyen medve elől nem futunk, mert 40 km/h-val képes futni a legsűrűbb bozótban is. Pár másodperc alatt utolér és mivel menekülsz, zsákmány vagy.
Az jó megoldás, hogy eldobálunk pár cuccot, amiért a medve megáll, megszagolgatja.
Ételt, étel elhasznált csomagolását sose tároljunk a közelünkben, mert 10-20 km-ről megérzik a szagát.
2. Fekete medve és grizzly elől is szépen el kell oldalogni, minél nagyobbnak mutatva magunkat, széttárva a kabátot, ha többen vagyunk, akkor egymás mellé állva.
3. Fekete medvét végső esetben le is karatézhatunk, van esély, hogy feladja.
4. Grizzly esetén a karunkat a nyaki erek köré és az arc elé kell kartani, védeni az érzékeny pontokat, majd halottnak tettetni magunkat. Van esély rá, hogy bejön.

Medveriasztó paprika spray elég elterjedt az USA-ban, vannak akkora kannák is, mint egy kisebb poroltó, de vannak kis zsebben elférő méretűek is.

Medvetámadásnál sok ezerszer esélyesebb, hogy kutyák marnak halálra a nyílt utcán. De az nem olyan érdekes téma egy ilyen showman sámára, pedig az ellen is mutathatnának valami megoldást.

Az SAS és más katonai egységek kiképzésének azért elég kis része a túlélés, kajaszerzés, ma már nagyon jól felszerelt cuccokkal járkálnak, kis kaja és víz csomagokkal, néhány víztisztító tablettával, késsel, tűzgyújtó szerszámmal elég sokáig lehet éldegélni a természetben.
Én túlélési tanácsokat nem elit alakulatos katonáktól, hanem inkább túlélési szakértőktől, illetve helyi lakosoktól, természeti népek tapasztalataiból szereznék. Bear Grylls egy katonai múlttal rendelkező showman, aki érdekes dolgokat csinál a kamera előtt, de több kockázatot vállal, mint amit szabadna egy éles helyzetben.

A kókuszlé elég csalóka ital, tiszta folyadék, de napi négy kókusz levétől olyan hasmenés jön rá bármelyik emberre, hogy belehal egy túlélő szituációban, mert kiszárad. Szóval lehet inni, csak ésszel.

yummy-yummy 2011.09.29. 10:29:26

@teddybear01: Így van, az SAS, Delta, Navy Seal speciális élelmiszercsomagokkal dolgozik, nem esznek meg mindent, amit találnak, nincs is rá idejük, sem szükségük. Kapnak egy pár napos túlélő kiképzést, amit olyan szakértők tartanak, mint Ray Mears, de maguk a katonák nem foglalkoznak sokkal többet a témával.
Az igazi túlélők a helyi őslakosok, akiktől a szakértő is tanult.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.09.29. 10:30:40

@yummy-yummy:
"Medvetámadásnál sok ezerszer esélyesebb, hogy kutyák marnak halálra a nyílt utcán. De az nem olyan érdekes téma egy ilyen showman sámára, pedig az ellen is mutathatnának valami megoldást."

Na én is éppen erre gondoltam, hogy előad szituációkat, amelyekre minimális esély van, és akkor is minimális az esélye, hogy nincs nálunk semmi. Aztán a sok TV függő ha tényleges veszélybe kerülne, 99% hogy valami egészen más lenne az, mint ami valaha előfordult ebben a műsorban.

KenSentMe 2011.09.29. 10:51:09

Azt azért hozzáfűzném ehhez a medvétől való elfutás témához, hogy ez a Bear Grylls gyerek azért kurva gyorsan fut. Ő futva utól tud érni egy 30 km/h sebességgel közlekedő tehervonatot, és volt egy műsor, amiben lefutotta a szabadfutókat.. szerintem 12 másodperc körül sprinteli a százat. Ha valakinek van esélye elfutni egy medve elől, akkor az ő.

Jó, nyilván fake az egész műsor, szerintem is, tevebélből kiszedett teveszarból való vízfacsarással és társaival.. de azért van benne valami ultracool, mindenki szeretne olyan szuperizmos, szuperzsírtalan, szuperhelyes és szuperszőrtelen srác lenni, mint Grylls úr.

madaradam 2011.09.29. 11:03:33

@tsk:
Ha már a székely medvéknél tartunk:

Erdélyi születésű kollégánknak szegezett kérdés és a rá adott válasz:

- Elemér! Találkoztál már Te medvével?
- Aha! Eccer, majnem. De szerencsére nem az vót!

teddybear01 2011.09.29. 11:04:15

@VRbagoly: A medve elől történő elfutásról csak annyit, hogy a grizzly rövid távon utoléri a vágtató lovat is, ha kellően motivált. Mondjuk éhes.
Ezt a sebességet Bear Grylls sem tudja, mert vagy kétszer nagyobb mint a világrekorder rövidtávfutókénak.

Prophet 2011.09.29. 11:06:13

@VRbagoly: Ez már igaz, csajoknak bejön, meg nem is árt, nem gizdáznak majd veled, rendben lesz a vérnyomásod... le is nyomok pár fekvőt!:) A műsort valamivel el kell adni. Les Straud, a másik túlélő nem ennyire férfias, és az ő műsorában egyedül van - nem is mászik fel olyan helyekre, ahonnan könnyedén leesik, stb.

@yummy-yummy: youtu.be/copbAqCOEhc ebben a részben beszél a kutyákról.

Terézágyú 2011.09.29. 11:27:47

@teddybear01:
"Ha nincs nálad semmi, akkor valószínűleg belehalsz a kis kalandba, akármennyi ismeretterjesztő filmet nézel meg előtte."

Jó, én akkor is belehalok, ha jól vagyok felszerelve... most örülsz, hogy megmondtad a tutit?

baliquez 2011.09.29. 11:32:59

@teddybear01: ahelyett hogy olyan dolgokat promotálna ami - tekintve hogy merre halad a világ - pár éven belül többet ér mint egy luxusautó: www.gizmag.com/go/4418/
Plusz egy hátizsákban elfér egyhónapnyi liofilizált kaja.

Az igazi túlélőshow minimálbérből megélni Magyarországon, abból lehetne nagyon durva sorozatot csinálni, epizódonként váltott szereplőkkel.

teddybear01 2011.09.29. 11:38:24

@Terézágyú: Tetszik-nem tetszik ez van. Egy csodás megmenekülésre vagy száz haláleset jut, vagy még több.

Amit a pasi összehord, kb. annyira életszerű, mint egy képregényhős. És a módszerei is nem igazán jók. Vizeletet lehet inni például, de nem véletlenül választja ki a szervezet, teli van mindenféle káros anyaggal.
A friss dögöt meg lehet enni, meg a bogarak egy részét is, de nem véletlenül sütik-főzik az emberek az ételt.

Az összes kommandós csapat csak végszükségben folyamodik helyi élelmiszerhez, mert egyrészt a vadászat-halászat-gyűjtögetés nagyon időigényes, másrészt a mozgásuk, a lövés döreje, a kihelyezett csapdák nagyon feltűnőek a helyieknek. Nekik viszont kerülni kell a feltűnést, az akcióig mindenképp.

csoko20 2011.09.29. 11:39:57

Az SAS-ben ott volt a felszerelés, meg ha baj lett volna kimenekitik 1 órán belül. A sorozatban is azért csak a hóna alá nyultak, ha nem figyelt a kamera.

Mátészalka, havi 30ezer Ft segély egy hónapra! Na, az kihívás! Nem csoda, hogy nem meri bevállalni...

teddybear01 2011.09.29. 11:43:47

@csoko20: Próbáld meg ugyanezt mondjuk egy pesti panel 8. emeletén!

Egy vidéki kertes házban még mindig vannak egyéb lehetőségek, de egy panelben nem tudsz konyhakertet ásni...

csoko20 2011.09.29. 12:09:32

@teddybear01: Teljesen mindegy. Sokkal megerőltetőbb Magyarországon lehúzni egy hónapot, mint Amazóniában egy 2napos forgatást....
Ez a szomorú.

Terézágyú 2011.09.29. 12:27:35

@teddybear01:
"A friss dögöt meg lehet enni, meg a bogarak egy részét is, de nem véletlenül sütik-főzik az emberek az ételt."

De ha nincs tűz??? A dolog erről szól.

"Az összes kommandós csapat csak végszükségben folyamodik helyi élelmiszerhez, mert egyrészt a vadászat-halászat-gyűjtögetés nagyon időigényes, másrészt a mozgásuk, a lövés döreje, a kihelyezett csapdák nagyon feltűnőek a helyieknek. Nekik viszont kerülni kell a feltűnést, az akcióig mindenképp. "

Viszont ő most nem kommandós, hanem túlélő. Aki örülne ha emberekkel találkozna...

Szóval felesleges akadékoskodnod.

Peter__Blau 2011.09.29. 12:29:16

@csoko20: Havi 30-ból a fűtésed se lenne meg egyes pesti panellakásokban télen. Ha Mátészalkán életművészként de kijössz ennyiből akkor az még egy jó hely lehet.

Peter__Blau 2011.09.29. 12:32:25

Be kéne rakni a csávót egy szál nadrágban meg pólóban egy fillér és igazolványok nélkül január kellős közepén a Blaha aluljáróba, és éljen meg 2 hónapig. Nem beszélhet senkivel, nem veheti igénybe senkinek a segítségét, és nem mehet szállóra. Teljesen egyedül, magára maradva lenne a nagy pesti katyvaszban. Kíváncsi lennék. Na ilyenekből lehetne érdekes dolgokat tanulni, nem a dzsungeles bohóckodásból.

teddybear01 2011.09.29. 12:42:20

@Terézágyú: "
Viszont ő most nem kommandós, hanem túlélő. Aki örülne ha emberekkel találkozna...

Szóval felesleges akadékoskodnod. "

Inkább csak egy tévés celeb, aki teljesen komoly arccal csinál hülyeségeket, és a sok ostoba meg be is veszi.

mickeyknox 2011.09.29. 13:48:51

ugyan már... grylls már évekkel ezelőtt lebukott, amikor kiderült hogy 2 forgatási nap közt teljes komfortban tölti a napjait, és ezt mindenki tudja.

ez csak egy szórakoztató műsor, mégpedig a jobbik fajtából, de nyilván nem a valóság. nem ehetsz meg mindenféle zebra és szarvasdögöt, mert olyan fertőzést kapsz, hogy hello, de minimum hasmenést-hányást, amitől meg kiszáradsz. grylls minden ellen be van oltva + tele van antibiotikummal is, nem kockáztathat meg egy súlyos fertőzést... olyan helyekre mászkál, meg olyan helyekről leugrál/csúszik, ahonnan értelmes ember nem, mert könnyen súlyos sérülés lehet a vége, és aki túlélni akar, az ilyet nem kockáztat. vagy amikor egy barlangban a víz alatt úszva tudott csak előre menni, és éppen kiért a túloldalon... ezek hülyeségek. de azért szórakoztató!

Thomas Dantes 2011.09.29. 18:52:10

@HUN_Sector: A halottnak tetettni magad, bizonyos helyzetben működhet, de ez sem a legjobb megoldás. De futni végképp nem szabad. Se medve, se más nagy testű ragadozó elől.

Sőt. Gondolom láttál már kóbor kutyát? Ha ugat rád, erre te megijedsz és elszalad, könnyen lehet, hogy kergetni kezd.

Soha nem szabad elszaladni, mert egyrészt az állat ekkor neki bátorodik, mert te félsz tőle, kettő zsákmánynak tekinthet, három a legtöbb állat gyorsabban fut, és utolér.

2011.09.29. 22:48:49

@Thomas Dantes: Elméletileg a szemkontaktust fenntartva kell hátrálni, bár van aki szerint pont a szemkontaktus bőszíti fel az állatot. Van aki szerint az állat fölé kell kerekedni, bár az inkább egy revolver birtokában jó ötlet.

teddybear01 2011.09.30. 00:45:09

@HUN_Sector: Nekem a "veresegyházi medvés ember" azt mondta, hogy a legjobb messziről elkerülni a medvéket.
Ugyanis nincsenek mimikai izmai, még a szakértők sem látják, ha egy medve ingerült, és közel áll a támadáshoz.

Összeverekedni egy medvével meg rossz ötlet, mert még a kicsi barnamedve is jóval erősebb, súlyosabb mint egy ember, és fel van szerelve jókora fogakkal-karmokkal is.

Steve the Great 2011.10.01. 10:03:14

@yummy-yummy: Éppen a SAS kapcsán rémlik, hogy annak idején Indokínában voltak sok hetes, akár több hónapos küldetéseik is, tehát a helyi erőforrásokkal csak tisztában illett lenni.
süti beállítások módosítása