Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x06 - Hídfőállás

2010. március 07. 12:00 - the black ball

Random sivatagos-szabadjaffás bolygón járunk, ahol egy hírnök vadul meséli a homoknak az Oráj akaratát, amikor jönnek a jaffák, és fegyvert fognak rá. Megmondják neki, hogy büdös a szája, menjen innen, és a hamis istenéből sem kérnek. A szemét meg nézesse meg, mert a szürkehályog nem játék. A hírnök megsértődik, és járvány helyett elrepíti a jaffákat nagyon messze, aztán a kapu körül felhúz egy erőteret. Odahaza nem tervezett aktiválás, csak szöveg jön, az is kukacul. A többiek kosaraznak, Teal’c és Vala aláz, Mitchellt többször látni a hátán, mint a lábán, Daniel meg csak van. Az üzenet egy Nerus nevű kukactól jött, Baál egyik talpnyalójától. Egy dagadt zabagép, ennek ellenére egy zseni a goa’uldok között. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy van egy melója a számunkra.

Vala szerint nem szabad ide beengedni, pedig csupa jó dolgot mondott rólunk. Amióta elkalapáltuk Anubiszt, bekerültünk az intergalaktikus spílerek közé, szóval már nyomatják is a Tau'ris bögréket. Valami fontos katonai információja van, szóval beengedjük. Nem túloztak itten, Nerus bizony el tudna bújni a kondában. Gyorsan visszanézünk a hírnökhöz, mert úgyis mindenkit az érdekel most: megvan, megvan, löki a dumát a homoknak, a jaffák meg lövik botfegyverrel az erőterét, ami tágul. Kb ennyi, gyerünk vissza. Nerus megdicséri a magnélküli szőlőnket, aztán átvált emberi hangra. Mint az kiderül így pár év után, igazából nem is muszáj a kukacoknak torz hangon beszélni. (Azok a beképzelt tok’rák, ej-ej)

Előkap egy hologramos cuccot, és kivetíti a hírnökös bolygót, a Kallanát, rajta az erőtérrel. Mitchell még mindig nem vágja, miért is mutatja meg nekünk, de Nerus szerint a replikátorokat is együtt győzték le. Teal’c tudomása szerint Nerusnak semmi köze sem volt ahhoz, de a kukac közli, hogy ő jött rá, hogyan kell egyszerre több kaput tárcsázni. Hát igen, ezt Baál elfelejtette. Na szóval, a kapu a megnyitása óta aktív, azaz két napja. A 38 perc nem tetszett az Orájnak. Daniel szerint nyitva tartani a kaput ennyi ideig egy másik galaxisból, ráadásul fenntartani egy ekkora erőteret…úgymond lehetetlen, még egy ősduracell-lel is. Ezért van itt Nerus, majd ő megtalálja az erőtér gyenge pontját. Addig is készüljünk fel, hogy lecsaphassunk rá mindennel, amink van. Szólunk a jaffáknak.

O’Neill egy kicsit szívatja Landryt telefonon, melynek vége az lesz, hogy Carter még azelőtt megjelenik a bázison, mielőtt Landry könyörögne érte. Carter felvázolja a tervet: a Prométeusszal egy Kallanához közeli bolygón találkozunk, és tessék leporolni a CGI pénzes dobozkát, mert az elnök engedélyt adott bármely eszköz bevetésére. Mitchell örül, hogy a végén mégis az igazi CSK-1-et vezetheti. Ugyan a karkötők hatása el fog múlni, Daniel nem a galaxis másik oldaláról szeretné tesztelni a folyamatot, ergo Vala is jön. Aki mellesleg közli Landryvel, hogy be fogja látni, Nerus idehozása óriási hiba volt. Amúgy lopott egy sálat. (Lecserélték a bolygót a Prométeusz-szkeccsnél, hurrá.) A hajón kiderül, hogy Mitchell hívójele a Shaft, ami egy szóvicc, örülünk. (Cam. Shaft = vezérműtengely)

Az is kiderül, hogy min ügyködött Sam az 51-es körzetben: a naquadriával töltött Mark IX-esen. Az utcán széjjelrombolmindentahalálba néven fut. Irány a Kallana. Odahaza Nerus megkóstolja a földi ritkaságot, a csirkecombot, aztán elmondja, hogy az erőtér szakaszosan tágul. Amikor ez történik, akkor az erőtér veszít az erejéből, tehát képesek lennénk lesugározni az atomot. Vagy a CSK-1-et - mondá Landry, amin meglepődik a kukac. Nerus szerint hiába próbálunk meg beszélni velük, használnunk kell a bombát. Nagyon erőlteti. A Prométeusz megkapja az új infókat. Carter szerint az erőtéren kívül életnek nincs nyoma, ráadásul belül a légkör mérgező lett, állítólag attól, hogy a jaffák lőtték a pajzsot. Jó kis pajzs.

Vala nem igazán érti, hogy mit keresünk itt, az meg még inkább zavarja, hogy ez az egész Nerus terve. Űrhajós ruhába be, tágulást megvárni, aztán nyomás. Tisztára mint egy szülés. Odalent a bombát aktiváljuk, aztán elütjük az időt 30 percig, mert akkor lesz a következő bővülési szakasz. Mitchell közli a hírnökkel, hogy szedd a sátorfádat (ami ez esetben szó szerint érthető), ugyanis olyan játékunk van, ami szétolvasztja a kaput is, meg téged is. Ezt szerintem rohadtul nem kellett volna elmondani, habár elég okos hírnökök ezek. Megjelenik pár ha’tak, és azonnal elkezdik lőni az erőteret. Pendergast szól nekik, hogy héló, lenn van egy csapatunk. Még egy tárat kilőnek gyorsan, aztán leállnak. Közben az erőtér a vártnál gyorsabban lép a tágulási szakaszba, így hamarabb felsugározzák a csapatot. Előtte még Mitchell beindítja a visszaszámlálást, a hírnök meg megérinti a kaput.

Gerak volt az ész megint, ráadásul egy álcázott hajója végig itt volt a bolygónál. Azért támadtak, mert szerinte nem csinálunk semmit. Pendergast szerint pedig igen, mellesleg húzza fel a pajzsait, mert jön egy bumm. A bomba robban, mi meg nagyot nézünk, mert azon kívül, hogy sokszorosára növeli az erőteret, sokra nem megyünk vele. Gerakot nem lombozza le a rosszhír, tud ő attól még hülye lenni, és közli, hogy támadják velük együtt az erőteret, vagy a Prométeusz lesz a következő célpont. Jól van, mi is lőjük, amikor Carter rájön a régóta egyértelműre: az erőtér a mi fegyvereink energiáját a növekedésre fordítja. Taps. Bizony, ezért akarta Nerus, hogy használjuk a bombát, ergo ő is áldja otthon az Orájt lefekvés előtt.

Szólunk Geraknak is, de sok értelme nincs, az erőtér beteríti a bolygót. Ekkor nagy tégla alakú valamik jönnek át a kapun, és mennek ki az űrbe. Véletlenül sem mozdulunk arrébb, inkább megvárjuk, amíg neki megy egy-kettő a hajó pajzsának. Gerak lelép, de attól még figyelni fog minket, hiába kellene szövetségeseknek lennünk. A bolygó átmérője eközben elkezd csökkenni, ráadásul a téglaalakú valamik egy ismerős dologgá kezdenek összeállni: egy csillagkapuvá. Illetve egy szuperkapuvá, mivel kb. 400 méter az átmérője, és valami energia tartja egyben. Egy ekkora kapun egy egész flotta képes átjönni. Sam már tudja is, miért zsugorodik a bolygó. Csak egyvalami képes fenntartani egy ekkora féregjáratot: egy fekete lyuk.

A többiek elkezdik a brainstormingot, Vala meg önállósítja az ötletét, és legyűrűzik a Gerak által itt hagyott hajóra. Leszedi a jaffát, aztán elindul a szuperkapu felé, hogy beékelődjön két elem közé. Sikerül is, futás a gyűrűkhöz, ekkor azonban kialakul a fekete lyuk, ami darabjaira is szedi a szuperkaput. Vala azonban nem érkezett meg a hajóra, Daniel össze is esik. Odahaza Nerus nem veszi be, hogy elpusztítottuk az Oráj hídfőállását, vagy ha mégis, úgysem értünk sokat el vele. Meg aztán amikor megölik őt, úgyis felemelkedik, szóval inkább szívességet tennénk neki. Nem fogunk.

Landry helyette bezáratja az 51-es körzetbe, hogy megoldást találjon az Oráj ellen. Nerus jót röhög, ugyan mi venné rá őt, hogy segítsen nekünk, erre Landry pszichopata fejjel közli vele, hogy az éhség, pajtikám. Daniel felébred, a kötelék úgy látszik már nem volt olyan erős. Carter szerint jó esély van arra, hogy Vala anyagáramát magába szívta a fekete lyuk. Tehát Vala életben lehet, valahol az Oráj-galaxisban. Noiszen.

Címkék: csillagkapu
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizrolist 2010.03.07. 13:14:38

A rész legjobb poénja volt a végén Landry megjegyzése az éhezésről... :) Ez egy olyan epizód volt, ami felér a klasszikusokkal.

Legokocka 2010.03.07. 19:23:06

Az éheztetős dolog nekem is megmaradt....Gerak hogy vezetheti a jaffákat ekkora ésszel???

Llew 2010.03.08. 12:27:49

Fasza kis rész, a hogyvolt meg fetrengős. Nem idézgetem a jó szövegeket, mert marha sok van. Grat.
@Legokocka: jaffáéknál az ész sosem volt a feltételek között.

Llew 2010.03.08. 13:24:24

Hivatalosan egyébként nem Területfoglalók a rész címe? Hülye fordítás, vagy inkább címadás szó se róla, hasonlóan a 9x03 Origin=Származás az Eredet helyett.

the black ball 2010.03.08. 14:34:13

@Llew: köszönet.
Megnéztem gyors a szinkront, ott Hídfőállás volt. Meg a 9x03 is Eredet a szinkronosban.

Llew 2010.03.08. 15:38:41

@the black ball: így hagyatkozzon az ember egy rajongói oldalra, meg a port.hu-ra.
süti beállítások módosítása