Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 3x01 - The Kalamazoo

2015. július 14. 10:00 - AaannnaaA

Vége a várakozásnak, kezdett a Ray Donovan S03, hogy tovább izgulhassunk/szörnyülködhessünk kedvenc "problémamegoldónk" legújabb ügyein, és magánéleti hullámvasútján. A hogyvótokat szokás szerint tinipuma és jómagam jegyezzük, jó szórakozást!

Ezra Goldman ismét kórházban fekszik, ahogy elnézem elég cudar állapotban, ágyánál egy katolikus(!) pap áll. Gyorsan közli is, hogy egyrészt a neve Thomas Romero, másrészt pedig nem az uccsó kenetet jött feladni, hanem azt szeretné megtudni, hogy ki telefonált Ezra irodájából és jelentette be a lelőtt pap holttestét. Elég kitartóan kérdezget, ám a zavart férfi nem mond semmit, majd szerencsére megérkezik Deb, aki kitessékeli a hívatlan látogatót a betegszobából. A beteg ezután neki kezd el zagyválni egy nőről, akit megölt, és kéri, hogy hívja Rayt. Deb azt válaszolja, hogy hősünk már hónapok óta nem beszél vele, de ő egyre zaklatottabb lesz, végül teli torokból üvölti Ray nevét.

1.jpg

És hogy hol van eközben a hívott? Nos, egy ócska patkánylyukba érkezett, ami szex-shop, plusz zárt ajtók mögött extra szolgáltatások is elérhetők jó áron. Ezt akkor tudjuk meg, mikor Ray a helyi Karos Lajostól követeli a hátsó ajtó kinyitását, miszerint kuncsaftja van odabent, ő pedig be akar jutni. Mikor a nagyember nem engedi be, két jól irányzott ütéssel leteríti a nála minimum kétszer nagyobb melákot, hogy aztán nyugodt hangon elkérje a kulcsot és maga induljon ügyfele keresésére.

2.jpg

A nevét kiabálva a hang után menve pillanatok alatt rátalál meglehetősen extrém pózban: falhoz lapulva áll mint egy kilapított béka, és elvinnyogja, hogy a fal túloldalán összekötötték a golyóit a farkával. A mellette ülő madám szerint azért, mert már harmadik alkalommal nem fizetett.

Ray szó nélkül kifizetné a lóvét - ötszáz dolcsit - ám a nő közli, hogy az ár felment hatezerre, merthogy a tag híres ember (Flip Brightman), ha nem fizetik ki a kért árat, akkor bizony címlapokon landol a megalázó szituról készül fotó. Hősünk vigyorog egyet, felhívja az egyik bulvármagazin góréját és kihangosítja a telefont, hogy a madám is hallja, amint a bulvárfirkász a név hallatán elküldi Rayt a halálba - Flip nem hírérték.

3.jpg

Deb a kórházban kéri a nővért, hogy ezentúl a lelkész ne zargathassa férjét, ám a nő felvilágosítja, hogy ma nincs kórházi lelkész szolgálatban. Nocsak, akkor ki lehet a tag, aki mindenáron információt akart Ezrától? A kérdés Debet már nem igen foglalkoztatja, lévén ura ebben a pillanatban kileheli lelkét.

Ray az utcán csattog a probléma megoldása után Flippel a nyomában, aki váltig állítja, hogy betegsége miatt viselkedik így, de őt ez nem érdekli, a tag akkor is jön neki kétezer dolcsival. Deb hívja telefonon, de nem válaszol a hívásra (korábban Ezra számát sem vette fel). Betér egy ócska csehóba, itt éri utol felesége hívása: Ezra meghalt. Borzasztóan sokkolja a hír, de ettől még nem akar hazamenni, és az asszony se jöjjön ide. Inkább felszed egy lotyót a bárban és szobára megy vele. Mikor a gyors numera után távozik a nő lakásából a háttérben a tévében megjelenik az időjárásjelentő, aki nem más, mint Flip. Pff.

4.jpg

Mick élvezi az életet, medence közepén úszkál gumicsónak-fotelen, úgy olvasgat. Persze nem Hawaiin van, csupán L.A.-ben, az is gyorsan kiderül, hogy egy panziófélében lakik, de azért nagyságrendekkel jobb hely, mint a kóceráj, ami az előző évadban a levegőbe repült. Samesza érkezik - vén fószer, Vartan néven fut - aki grillsütőre hozott neki ajánlatot. Kalamazoo - ez a sütő márkája, a legjobb minőség, meg is vehető négyezer dolcsiért, de miután ez a bolti ár töredéke, nyilván kamionról lepotyogott áruról van szól. Megegyeznek, délutánra itt is lesz a cucc.

Ezután Donovanapu látja, hogy az egyik helyi hvcs (vagy egyszerűbben Gary, a strici) egy lerobbant nőt rángat, méghozzá úgy nézem kuncsafthoz, de a nő - Ginger - nem akar menni. Hát, ez nem akarás kérdése, Mickey majd vigyáz a kislányodra, amíg te melózol. A gyerek amúgy egy cuki hat-hét éves forma szőke cserfeske, Audrey. Mick bólint, vigyáz ő a kislányra, így nincs apelláta, irány a kurválkodás. Az öreg ugyan nem szól bele a dologba, de hogy erősen nem tetszik neki, az ordít a fejéről.

5_1.jpg

5_2.jpg

Az edzőtermet nem kis meglepetésemre most Bunchy vezeti; igazán nagymenőnek képzeli magát - márkás sportcsuka és melegítő a felszerelése, de ettől még nem lesz jó vezető, mert hiába mondja neki Potato Pie, hogy a mexikói bunyósok két hónapja nem fizetnek, ő gyáva ahhoz, hogy számon kérje rajtuk a dolgot.

6.jpg

Hősünk megérkezett Ezra temetésére, a templom előtt Bridget várja. Szavaiból megtudjuk, hogy apjuk nem otthon él, a kislány pedig nagyon szeretné, ha így lenne, ám örege akármennyire szeretettel öleli is át, a kérésére nemet mond. Ekkor előlép Avi, de Ray a "beszéljük meg" felszólításra csak "baszódj meg" viszontválaszt ad - gondolom még mindig az újságírónő, Kate McPherson megölése miatt zabos.

Bemegy a templomba, ahol azonnal Deb lép hozzá, és félig üvöltve lecseszi, amiért cserben hagyta Ezrát, pedig ő fiaként bánt vele, még a halálos ágyán is utána kiáltott. Szóval hősünk szíveskedjen elhúzni a retekbe. Nehéz szívvel, de megfogadja a tanácsot, dob egy hátraarcot családjával a nyomában – ezt azonban nem veszi jó néven, mert szerinte feleségének Deb mellett a helye, így rámorran, hogy menjen vissza. Az asszony kétségbeesve kérdezi, hogy hányszor kérjen még bocsánatot a férjétől, de ő szó nélkül továbbáll.

7.jpg

Mickey a rábízott kislánnyal sétál a bérház kertjében; miközben a gyerek valamiféle verset szavalgat, ő egy a járda mellett heverő óvszerre lesz figyelmes, és ettől – akárcsak korábban a strici látványától – ráncba szalad a homloka.

Ray megérkezik a kissé élettelennek tűnő irodájába, Lena és Avi már itt várja. Utóbbi kifakad, hogy mennyire nehéz a munkájával élni, mennyire utál Lee Drexlernek dolgozni, és amúgy is, nagyon szeretné hősünkkel a dolgaikat megbeszélni, ám ő köti a vaut a karóhoz: nincs miről beszélniük. Avi mentegetőzik, miszerint Kate mindenre rájött Ray-ről, feldobta volna a zsaruknak, de exfőnöke nem kíváncsi a vakerra, és elküldi melegebb éghajlatra. Lena szintén távozik, magára maradt hősünk pedig lógó orral nézi át Kate maradék holmiját (ezt Avi vágta le az asztalára még érkezésekor).

8_1.jpg

8_2.jpg

Bridgetet édesanyja kíséri a suliban valamiféle tanítás utáni elfoglaltságra, s közben hevesen veszekednek. A kislány szerint anyja hibája, hogy faterja lelépett, mégpedig azért, mert félredugott, szóval a muter szíveskedjék leszakadni róla.

Hősünk a kocsijához battyog, mikor egy másik autóból kiszól egy tag, kiad egy névjegykártyát és kérdezi, hogy ismerős-e neki a rajta álló név: Andrew Finney. Igen a válasz, úh. a férfi kéri, hogy tartson vele, mert az említett találkozni akar. Ray rááll a dologra.

Mickey és Daryll eljöttek a böribe meglátogatni Terryt, sőt a kis Audreyt is magukkal hozták, ám Terry a változatosság kedvéért nem óhajtja látni sem apját, sem senkit, így dolgavégezetlenül kullognak tova.

9_1.jpg

9_2.jpg

Rayék megérkeznek a Finney-házba, ahol a nagyember titkára fogadja. Hősünk még az ajtón sem léphet be, míg alá nem ír egy – tippre titoktartási – nyilatkozatot (a tollat megtarthatja, mehh!), aztán irány a leendő megbízó, Mr. Finney (helló, Ian McShane!). A férfi fiát elrabolták, 5 millió dollárt követelnek, ez ügyben kéri hősünk segítségét. Kell pár mondat, hogy megtalálják a közös hangot, de végül Mr. Finney úgy dönt, felfogadja Rayt a fia visszaszerzésére.

10.jpg

Először is bemutatja a családjának (mégis minek?): az elrabolt fiún túl van egy nakképű lánya – Paige – és kissé sótlannak tűnő felesége – Charlotte. A család nem különösebben kíváncsi a problémamegoldóra, Paige konkrétan átnéz rajta, mint az üvegablakon, és továbbáll.

A nagyember titkára külön szobába kíséri Rayt, míg megbízója beszél a feleségével, hogy a várakozás közben hősünk rácsodálkozhasson a helyiségben lógó festményre: Finneyanyu és Charlotte ült modellt meglehetősen gőgös fejjel... Végre újra belép megbízója, Ray pedig a lényegre tér: a fia áll az egész mögött? Hát, Paige így gondolja, ám az apát ez nem érdekli, csak vissza akarja kapni a kölköt. Úgyhogy átad öt millert egy bőröndben, és kéri, hogy oldja meg a dolgot (lehetőleg vérontás és a sajtó bevonása nélkül). Oké.

11_1.jpg

11_2.jpg

Miután lánya kiebrudalta, Abby megjelenik a teremben Bunchynál, aki jobb híján épp a netet böngészi, konkrétan saját adatlapját egy társkereső oldalon. Hm. Kap az asszonytól pár tippet, amire bukni fognak a csajok.

Aztán Abby észreveszi, hogy sógora lapos tekintettel méregeti a teremben izmozó mexikóiakat, és rákérdez a dologra, így tudja meg, hogy a tagok már két hónapja nem fizetnek. Vágja, hogy Bunchy nem elég tökös a probléma megoldásához, úgyhogy maga lép a tettek mezejére: odasétál a ringhez, rámorran a renitens edzőre, mire az átadja a hitelkártyáját. Probléma megoldva.

12.jpg

Mickey rengeteg cuccal érkezik a lakásába (mégis mit vásárolhatott?), mikoris Daryll üget be a hírrel, hogy az adóhatóság szorongatja őket, nem lesz ennek jó vége. Az öreg elengedi a füle mellett a dolgot, kibámul az ablakon, és meglátja a grillsütőt érkezni. Elkéri fia telóját, felhívja Conort, hogy buli lesz este, de a gyerek nem beszélhet vele, ezért gyorsan lerázza nagyfaterját.

Az öreg nem búsul, kimegy a sütő fogadására, ahogy a ház lakói is, mindenki vigyorogva konstatálja a szerkentyű érkezését. Mick viszont inkább Gary-vel vált pár szót csak úgy baráti-kioktatólag: inkább nem itt kéne intéznie a bizniszt, sem csépelnie a csajokat. A strici kiröhögi, de szerintem nem ez volt az uccsó menet. Addig is este party: a husit az öreg hozza, a többiek a piafelelősek.

13.jpg

Ha már nem volt ott Ezra búcsúztatóján, Ray eljött a temetőbe, hogy legalább itt lerója kegyeletét öreg mentora előtt, miközben arra emlékezik milyen volt, amikor fiatalként először eljött vele a városba (nyilván neki melózni). Hívást kap valakitől, akinek csak annyit mond a telóba, hogy megvan a pénz és indul, majd távozás közben kiszúrja az őt távolról figyelő Romero atyát.

Abby megérkezett lányáért a suliba, aki beszáll mellé a kocsiba, és rövid szaglászás után megállapítja, hogy anyja ivott, szóval esze ágában sincs mellette ülni. Az asszony nem hullat sok könnyet, kaját és piát majszolva hajt hazafelé, mikor hirtelen egy ló méretű kutya szalad ki elé az útra – épp hogy időben bele tud taposni a fékbe. Félreáll a kocsival, kiugrik és az eb után kezd nyargalni.

14_1.jpg

14_2.jpg

Audrey és Mick az esti bulira készítik elő a husit, mikor megjelenik Ginger. Kiküldi a kislányt, hogy pár szót beszélhessen az öreggel, és elmondja, hogy a strici kirúgja őket a lakásból, mert már öregnek számít kurvának. Hát, ez nem túl jó hír. Ő azért hálás Donovanapunak, amiért foglalkozik a kislányával, meg egyáltalán. Hálából meg is ölelgeti, csókolgatja, de többet most vagy nem ad, vagy nem látjuk.

Az atya eljött a rendőrségi bizonyítékraktárba, ahol a helyi irodista rendőrbá’ átad neki egy dobozt. Hm.

15.jpg

Hősünk célhoz ért, ócska gyártelep udvarán parkolja le autóját, a Finneytől kapott bőrönd viszont a csomagtartóban marad stukkerral kiegészítve. Hív egy Uber autót, aztán bekopog az ajtón, ahol a neve bemondása után álarcos, fegyveres fazonok (kettő) rángatják be.

A „hol a pénz?” kérdésre azt válaszolja, hogy nincs nála, akkor adja át, ha láthatja az elraboltat. Lifttel felviszik a megfelelő szintre, ahol érdekes látvány tárul a szeme elé: a túsz – Casey Finney – megkötözve vonyít és vonaglik egy széken, mellette vértócsában halott hever.

16.jpg

Oké, most már láttad a foglyot, hol a lóvé? Hát, a sofőröm hozza – így a válasz hősünktől, az udvarra pedig autó kanyarodik, ezért az egyik emberrabló lemegy hozzá. Odalent aztán rájön, hogy átverték, mert nem sofőr hozta a lóvét, csupán az Uber-es autó érkezett meg.

Késő a megvilágosodás, az emeleten zajlanak az események: Casey bekötött szájjal üvölt, aztán megemeli a seggét (a székhez van kötözve), mire az itt maradt fegyveres ráfogja a stukkerét, és meg is lövi. Raynek sem kell több, sunyiban előhúzza ingujjából a Finneytől kapott tollat, és jobb híján azt vágja az emberrabló nyakába, b+!. Aztán kicsavarja kezéből a stukkerét, és lazán ledurrantja. Caseyvel a bejárati ajtó mellé húzódnak (a srác megúszta karcolással), így amikor visszarohan a másik emberrabló, rá hősünk már stukit tud fogni, és kényszeríti, hogy tegye le a fegyverét, az álarcát és szaladjon világgá.

A teremben Bunchy használná a hitelkártyát, amit a tökös Abby kipréselt a mexikóiaktól, ám a rendszer elutasítja, miközben odakintről az egyik izomagy (méghozzá csaj) lófaszt mutat a hülyegyereknek. De legalább kapott egy üzenetet a párkereső oldalon, igaz nem feltétlenül lelkes a találattól.

Tart az esti party, Mick süti a húst, a nép zabál, Audrey énekel. Donovanapu újra javasolja a ház stricijének, hogy inkább máshol intézze a bizniszt: mit szólna mondjuk egy fánkbolthoz? A legalitás álcája megvan, és mégsem itt rontaná a levegőt. Még egy baráti arclegyintést is lever a stricinek, aki csupán nevet az ötleten és odébbáll. Ginger kérdi mi történt, de az öreg terel, inkább kér egy pár szemet a nő Xanaxából, aztán sunyiban porrá töri őket.

18_1.jpg

18_2.jpg

A Donovan gyerekek este otthon beszélgetnek, mikor anyjuk végre hazaér, és igen, hozza magával a ló méretű kutyát, sőt felcipeli az emeletre azzal, hogy ez az ő ebe.

A gyártelepről távozóban a kocsiban Ray a kezéről törölgeti a vért, míg Casey az apja várható haragja miatt virnyákol. Hősünk felmondatja vele a házit: mi lesz a sztorija, amit a rendőröknek mond? Nos, a haverja drogos volt, kellett neki a lóvé, ezért elraboltatta őt két drogdílerrel. Később meggondolta magát, ezért a dílerek megölték, Casey pedig ezen felbuzdulva egy tollal ártalmatlanította az egyik fegyverest, majd lelőtte, míg a másik elmenekült a lével. És Rayt, na őt nem ismeri. Jó sztori, de ahogy Édesanyám mondaná „ha a kutya bevenné kiokádná”. Ezek szerint az egyik halott a haverja volt – gyanítom jól tippelt a nővére, hogy az egészet ő maga agyalta ki.

19.jpg

A party után késő este már csak Mickey és Gary borozgatnak a medence partján. A strici megemlíti, hogy szédül, és egyre kásásabban beszél – kutya legyek, ha nem a Mick & Xanax duó felelős érte. Némi gagyogás után egyszerűen magába roskad, mire az öreg rásegít kicsit: laza mozdulattal a vízbe akólbólítja, majd eloldalogna, mintha mi sem történt volna. Ekkor megszólal a földön a strici telefonja, ő pedig beleszól: itt Mickey Donovan beszél. Hm, csak nem átveszi az üzletet?

Hősünk hazaérkezett a megmentett fiúval plusz a lóvéval (ez sem utolsó szempont, ugye), mindkettőt átadja Finney titkárának, hogy utána még váltson néhány szót megbízójával annak teraszán. Kap egy whiskeyt és egy nagyvonalú csekket, méláznak egyet apáikról (mindkettő megéri a pénzét), meg az élet értelméről, aztán Ray magára marad gondolataival.

20_1.jpg

20_2.jpg

Zárásként látjuk Romero atyát, amint a bizonyítékraktárból kapott aktát lapozgatja – igen, a Ray által lelőtt papé, benne Bunchy fotójával. Abby a hitvesi ágyat immár nem egyedül veszi birtokba, vele van az újonnan beszerzett vau. Mick lakásának házinénije felfedezi a medencében úszó holttestet, hősünk pedig mélázó arccal bámulja Finney teraszáról a lába alatt elterülő várost. Hát így.

Címkék: Ray Donovan
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.14. 14:49:44

az a pap érdekes ellenfélnek néz ki.

AaannnaaA 2015.07.14. 14:54:02

@doggfather: Igen. Főleg, ha tényleg pap, de akkor is, ha mégsem :)

AaannnaaA 2015.07.14. 15:19:45

@doggfather: Az milyen is? A wiki alapján nem lettem okosabb...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.14. 15:35:43

@AaannnaaA: olyan amilyenekkel tom hanks küzd dan brown könyveiben.

AaannnaaA 2015.07.14. 15:38:02

@doggfather: A könyvet nem olvastam, a film meg igazán nem kötött le, de így már értem mire gondolsz. Elképzelhető, hogy olyasmi lesz a karakter. Kíváncsi vagyok nagyon. Szerintem szuper évadnak nézünk elébe.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.14. 15:53:19

@AaannnaaA: amolyan titkos ügynök black ops vatikáni küldött pap sztem.

Legalábbis remélem meg merik lépni, hogy kicsit megcincálják az egyház bajszát. :D

AaannnaaA 2015.07.14. 15:57:25

@doggfather: Mondjuk egy pedofil pap behozásával (plusz megmurdelésével) már így is erőteljesen megcincálták a bajszát :)

tinipuma 2015.07.14. 18:30:46

Ezt nevezem évadkezdésnek!
Ezra hiányozni fog, a karakterben tényleg nem volt több, de én Elliott Gouldot bármeddig elnézném...
Nagyon tetszik, hogy szinte mindenkinek adtak az írók egy-egy jó lehetőséget, remek sztorik várhatók, remélem így is lesz.
@doggfather: igen, a pap(nak kinéző alak) simán lehet Opus Dei tag, de érzésem szerint az ő szálát hamar elvarrják. Bár lehet, hogy tévedek.
Ian McShane-t üdvözlöm a sorozatban :))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.14. 19:44:27

@AaannnaaA: igaz, de eddig az a szál csak mellékes volt, pedig az is simán el tudna vinni egy sorit.

@tinipuma: remélem, hogy nem csak megmutatják és el is varrják gyorsan őt. Annál érdekesebb.

AaannnaaA 2015.07.14. 22:16:14

@tinipuma: Jól írod, a karakterben nem volt több. plusz Ray is érdekesebb (sebezhetőbb?) lesz a mentora nélkül. Meglátjuk...

Is 2017.07.04. 08:53:40

@AaannnaaA: Érdekesen indult a rész. Mickey tulajdonképpen egy gáláns úriember. Csak baromira jól álcázza... :)
Viszont nem tudom, meddig húzzák ezt a nyűglődést, de ez a Ray egyedül, Avi és Lena meg sehol nem tetszik túlságosan.

AaannnaaA 2017.07.04. 21:51:32

@Is: Látom nekikezdtél a 3. évadnak... Tetszeni fog, ezt előre megmondhatom :) Jó szórakozást!
süti beállítások módosítása