Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 5x07 - Az ajándék (18+)

2015. május 26. 11:00 - sixx

A falon

Hideg van, és kurva hideg, de hát ugye #winteriscoming, használnák a hashtaget a varjak, már ha nem lennének elfoglalva a birodalom védelmével, és egymás (virtuális) baszogatásával. Havas komolyan gondolta az északi expedíciót, és Tormundot is viszi magával, amivel kiváltja a teljes expedíció és az Éjjeli Őrség nemtetszését, csak Samu ujjong magában csendesen, de ő meg kit érdekel. Havas búcsúzóul vált pár szót Ser Alliserrel, aki szokásos kedves és vidám személyiségét sugározza, belebuksz ebbe, Havas, mondja, de hát tőle mi az istent várnánk, Samu is elköszön Havastól, és ad neki egy obszidián tőrt, amivel legyilkolta a White Walkert annak idején. Havas plusz Tormund balra el. 

screen_shot_2015-05-26_at_05_10_22.png

Aemon mester elég szarul van, Szegfű kisfiára azt hiszi, hogy az öccse, akiből az őrült király lett Aegon V Targaryen. Nem is húzza sokáig, így az utolsó előtti Targaeryen szépen elalszik, ami Samu számára elég rossz hír, hiszen Havassal a haverjai is elmentek a várból, most pedig tényleg tökegyedül maradt, amit Ser Alliser Aemon mester temetésén a tudomására is hoz, mert egy nyomorult gyökér, azért. Szegfű szegény innentől kezdve elég szar helyzetben lesz, a konyhában két varjú rá is támad, hogyaszongya, friss hús északról, erőszakoljuk csak meg, de Samu az utolsó pillanatban közbelép egy karddal, és lesz egy kis emberkedés meg gimnasztika, aminek a vége az, hogy Samut a földön verik péppé, Szegfűt meg kezdenék nagyon megpocsékolni, amikor megjelenik Szellem, és rámordul a két nyikhajra, akik inkább elmenekülnek. Samu kicsit elájul, később Szegfű ápolja, majd smárolnak és dugnak egyet, amit ugye nem szabad, de Samu szeme kifordul, és nem foglalkozik az esküjével.

Deresben

Sansát eléggé megviseli a házasélet Ramsayvel, a karján zúzódások, a szeme kicsit bedagadva, az arcán sebek, a szadista állat veri, és minden éjjel megerőszakolja. Theon hozza a kajáját, immáron megszokott rongyaiban, koszosan és feltehetően bűzösen, Sansa viszont most ezen felülkerekedik, és úgy van vele, hogy az ellenségem ellensége a barátom, te, Theon, nem akarsz nekem segíteni? A faszit Ramsay annyira megtörte, hogy már csak a “segítség” szó hallatán is egész testében remegni kezd, nem, nem, úrnőm, nem lehet, nagyon megbüntetnek érte. Sansa győzködi, de te vagy Theon Greyjoy, a Greyjoy-ház örököse, légy már férfi, az anyád úristenit. Szerintem Sansát nem avatták be a Theon ellen elkövetett atrocitások valós mértékébe (értsd: fogalma sincs arról, hogy Ramsay levágta a farkát).

Theon remeg, Sansa odaáll elé, és győzködi, én itten meg fogok halni, be vagyok zárva, és erőszakolnak rendszeresen, vidd ezt a gyertyát a csonka torony tetejébe, és gyújtsd meg, az északi barátaim meg jönnek, és segítenek. Theonnak taknya-nyála összefolyik, és elveszi a gyertyát, látszólag gerincet növesztve. Odakint el is indul a torony felé, a gyertya a rongyok közé rejtve, és lassan megy felfelé, majd benyit abba a szobába, ahol annak idején Jaime és Cersei üzekedett meglehetősen hevesen, és ahonnan lelökték Brant, Sansa kisöccsét, és na ki ül a szoba közepén, egy asztal mögött falatozva? Hát perszehogy Ramsay. Ennyire keményen kondicionálta Ramsay ezt a szerencsétlent. A vártól néhány mérföldre Brienne álldogál, és aggódik.

screen_shot_2015-05-26_at_05_28_38.png

Ramsay másnap a várfalon fogadja Sansát, és mesél neki Havasról, a fattyúról, aki milyen jól teljesít, hiszen ő az Éjjeli Őrség parancsnoka, és megjegyzi, hogy ő meg milyen fasza Észak őrzője lesz majd, mire Sansa rámutat, hogy aligha, hiszen a fater felesége, a rém randa Frey-lány fiút vár. De hát én is Bolton vagyok, mondja a férje, van papírom, pecsétes. Na ja, szúr oda egyet Sansa, egy fattyútól, ugye. Ramsay ettől ideges lesz, de nem üti meg, viszont elmondja neki, hogy Stannis úton van, de a tél nem kedvez különösebben az ilyen expedícióknak, és majd meg fogja szívni, és közben leérnek a falról, és Ramsay mintegy mellékesen egy megnyúzott öregasszonyra mutat, hogy ő lenne a kis barátod, édesem? Mert elmesélt mindent, szóval nem kell tagadni, ja, és vigyázz jobban a gyertyádra. Sansa sokkot kap.

Deres felé fél(?)úton

Ser Davos kissé morcos, mert a hidegben nem nagyon halad Stannis serege sehová, és ezt el is mondja a királynak, éjjel elhullott 40 ló, és el fog még legalább ennyi nappal is, és ha így megy tovább, nem lesz lovunk, felség. Ja, és 500 zsoldos lelépett, mert hideg van. Menjünk vissza a falra, teleljünk ott ki, oszt majd tavasszal foglalunk várat. Ha Sansa hallaná ezt a beszélgetést, eret vágna magán, de Stannis makacssága most neki kedvezhet, mert lófaszt megyek én vissza a falra, ha megyek, én leszek a beszari király, rólam nem fognak olyan dalt írni, mint Sir Robinról a Gyaloggaloppban. Megyünk tovább oszt passz. Davos bólint, te vagy a főnök, és lelép, Melisandre viszont bent marad a királyi sátorban, és kicsit beszélgetnek a látomásokról, amikben a vörös rébék látta magát Deres falain, és amikben Stannis viszont egyre kevésbé hisz. Áldozat kell, mondja a nő, Stannis farkához simulva, királyi vérből. De azt honnan vegyek? Hát, ott a lányod. Stannis erre tényleg idegbeteg lesz, na elmégy a picsába, de hirtelen, mondja, csak nem fogom a saját lányom feláldozni. Jézusom, előre félek a kilencedik résztől.

Meereen

Ser Jorah hamar elkel a rabszolgavásáron, mert a rabszolgakereskedője annyit hazudozik a képességeiről, amennyit nem szégyell, de Tyriont a kutya nem kéri - egészen addig, míg Jorah távozásától betojva félig agyonveri egyik fogvatartóját egy lánccal, mire Jorah új gazdája őt is megveszi. Tyrion persze nem tudja befogni a száját, és pofázik neki, hogy a rabszolgaságot már eltörölték errefelé, de szájba vágják. Danynek jobb dolga van, meg fent dug a hálókamrájában, és arról beszélget a faszijával, hogy csak politikai házasságot köt azzal a rém ellenszenves helyi faszival. Daario nagyon helyen azt javasolja, hogy fogdossa össze a helyi nemeseket és gyilkolja le mindet, és akkor nem kell ilyen marhaságot tennie, sőt, őt is elveheti férjül, de Danynek a háborújához kurvára kell a város, és nem hepciáskodik.

Jorah és Tyrion, meg vagy nyolc másik szerencsétlen a harcivermek öltözőjében készül, illetve csak a többiek, mert Tyriont a falhoz láncolta egy bohókás őr. A gazdájuk tart egy beszédet, na, most meg lehet mutatni, mit tudtok, és ha szerencsétek van, akkor a királyné elé kerültek a döntőben, a Nagy Veremben. Szóval tessen anyait-apait beleadni ezek a selejtezőn. Jorah-t nem válogatja be az első körös harcosok közé, akik, amikor kilépnek az arénába, Danyt találják a nézőtéren, mert a jövendőbelije elrángatta magával erre a piszlicsáré kis viadalra - ez a szokás ugyanis.

A gladiátorjátékok (mert nevezzük már nevén a dolgot) elég szarok, egy kopasz gyökér mindenkit legyak, de csak mert nem fejtenek ki különösebb ellenállást. Jorah megpillantja Danyt, ezen felbuzdul, veszi a sisakját és a kardját, és engedély nélkül kiront az arénába, ahol mindenkit elintéz - de nem öli meg egyiket sem. Danynek ez nagyon tetszik, de amikor Jorah leveszi a sisakját, kemény arcot vág, leszarom én ezt az embert, mondja, vigyétek, DE ebben a pillanatban megjelenik mellette Tyrion, aki közben egy rendes őrnek köszönhetően kiszabadul, és azt mondja Danynek, hogy Jorah ajándékot hozott neki - őt. És te ki vagy? Tyrion Lannister, az. Dany csak néz mereven.

Dorne

Jaime egészen puccos körülmények között raboskodik, sőt, még Myrcella is bemegy hozzá beszélgetni, amiben sok köszönet nincsen, mert a kiscsaj ugye nem tudja, hogy Jaime bácsi az a fater, és ennek megfelelően nem túl kedves, kijelenti, hogy márpedig ő itt marad, és hozzámegy a herceghez, és eleve, Cersei küldte ide, pedig nem akart jönni, most meg hazaráncigálná, hát milyen dolog már ez. Jaime tehetetlen. Bronn sokkal szarabbnak tűnő szálláshelyet kap, de ettől még énekel a dorni asszonyokról, akik csalfák, de jónők. A szemközti cellában a három Homoki kígyó ül, és egyikük, Tyene kicsit szórakozik Bronn-nal, tart neki egy kis szoftpornó előadást, amit látva Bronn teljesen elgyengül, de mág tartja magát ahhoz, hogy Tyene nem a legszebb nő a földkerekségen. Persze akkor, amikor a csaj megkérdi, hogy van a vágás a felkarján, és érzi-e már a méreg hatását, kezdi meggondolni magát, egészen pontosan akkor, amikor a csaj a mellei közöl előveszi az ellenmérget, jaja, te vagy a legszebb, hörgi, és felhajtja az erre odadobott ellenmérget. Meg ne merjék ölni Bronnt, mert felgyújtom a Trónok harca irodáit.

Királyvár

A Töviskirályné elmegy a Főverébhez alkudozni unokáiról, de se pénzzel, sem pedig a város kiéheztetésének belengetésével nem megy semmire - a vallási fanatizmus veszélyes dolog, ugyebár. A Főveréb meg is fenyegeti kicsit, és kilátásba helyez egy népfelkelést, ami majd elsepri az arisztokráciát. Tommen szegény nagyon ideges, mert a csaja, akit dugna, mint a lopott biciklit, lent rohad a sitten, ő meg nem tud mit tenni, illetve tudna, mert fogja magát, és a sereget ráküldhetné a sok csuhásra, hogy kb. 4 perc alatt véget vethessenek a rémuralomnak de Cerseinek ez nagyon nem tetszik, így elhiteti a végtelenül naiv gyerekkel, hogy neki aztán semmi köze a történtekhez, de mindent megtesz, hogy kiszabadítsa a menyét a veremből. Na persze. Tommen hisz neki, hiszen az anyja.

A Töviskirálynő az utcán mászkálva kap egy üzenetet Kisujjtól, és ellátogat a bordély romjai közé, ahol a Joffreyt elemésztő két összeesküvő szépen megállapítja, hogy ez így nem mehet tovább, mármint az, amit Cersei itt kifőzött magának, és Kisujj egy ajándékot ad a Töviskirálynénak, aki azzal fenyegeti meg, hogy neki már nem sok vesztenivalója van, és ha úgy alakul, simán bemártja Lord Baelisht. Aki, nem mellesleg, a Ser Loras ellen tanúskodó faszit is prezentálta Cerseinek.

screen_shot_2015-05-26_at_06_56_09.png

Annak a Cerseinek, aki lemegy Margaraeryhez, hogy egy kicsit kiélvezze a helyzetet, és baszogathassa, de persze úgy tesz, mint aki sajnálja, bár ezt a menye nem hiszi el és elzavarja a búsba. A látogatás után Cersei felmegy a Főverébhez, és megbeszélik, mi lesz a tárgyaláson, hát túl sok jó nem, de ha vallanak a bűnösök, elnézőbbek az istenek. Aztán a Főveréb, mint Colombo, megjegyzi hogy van még itt valami, és mesél egy fiatalemberről, aki minden bűnét meggyónta neki, és azóta nagyon könnyű a lelke, és ja, tényleg, rólad mesélt érdekeseket, királyném. És bejön Lancel Lannister, akivel ugye Cerseinek volt pár kanyarja az ágyban, az meg vérfertőzés ugye, és akkor Robert király haláláról még nem is beszéltünk. Cerseit lefogják, és a tömlöcbe vetik. A tanulság: ne baszakdodj a Töviskirálynével, mert ráragasztják a talpad a szopórollerre.

Címkék: 18+ trónok harca
359 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XocoLatte 2015.05.26. 11:36:37

Picikét sűrűsödnek a dolgok a sorozatban, kár, hogy az évadok első felét mindig ki kell bekkelnie a nagyérdeműnek, aztán az utolsó 3-4 epizódban történik minden...
Tyene cickói az eddigi 5 évad legjobbjai, pedig volt bőven verseny már eddig is... =)

Szegfű mennyire beindult az erőszak-kísérlettől vagy Sam védelmi kísérletétől, mindegy is, várnám a szemforgató álerkölcsszószok tüntetését holnap a CNN-en, hogy azért ez már álljon meg a fáklyásmenet, egy Fal őrzőt megerőszakolt egy nő!!!
:D

Sansa visszaszállt a szopórollerre, annyi a változás, hogy a kettővel korábbi ura helyett, aki azért már súrolta a profi szadista őrült szintet, most csak sikerült kifognia egy igazi premier ligás szadista állatot. Konkrétan sajnálom őt, de az írók erre kárhoztatják, pedig... még azt is szívesebben nézném, ahogyan Kisujj ujjazza őt.

XocoLatte 2015.05.26. 11:40:14

Cersei végre átérezheti, milyen jó is az, amikor a fagyi visszanyal. Tommen már hívhatja is a seregeket, hogy gyakják le a Verebeket, és már hallom is, ahogyan Cersei még ezt is a saját előnyére forgatja ki, ti. hogy azért zúzták őt is börtönbe, mert mindent meg akart tenni a Tyrell családtagok kiszabadításáért...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 11:40:51

A tanulság a végén eléggé megalapozottnak tűnik.:D

Javul ez, határozottan javul. Csak Danyt pihentethetnék egy kicsit. Már minden szögből bemutatták, hogy néz meglepetten és/vagy gondterhelten.

Kíváncsi vagyok, Tommen lép-e valamit magától (vagy kis Tyrell-ösztökélésre). Stannis lányáért is aggódok. Nagy szívás gyereknek lenni itt. Még nagyobb, mint felnőttnek.

Legokocka 2015.05.26. 11:42:05

Akiről Aemon mester hallucinálgatott, az az öccse, Aegon király, akinek (talán) a fia az Őrült Király, akit Aerysnek hívtak

halász jóska 2015.05.26. 11:43:31

@Littlewood: ezért hozták be a tyrion-szálat valószínűleg, mert más nagyon nem történik.

halász jóska 2015.05.26. 11:44:23

@Littlewood: a tanulság meg annyira most pont nem állja meg a helyét szerintem; inkább kisujjal ne baszakodj, és főleg, ne verd szét a bordélyát :D

Zsoofka 2015.05.26. 11:46:03

@XocoLatte: Igen, mondtam én, hogy túl naív itt a banda a blogon, hogy azt hiszi, majd Theon megmenti Sansát... Több kell ahhoz... Max. úgy tudom elképzelni a Theon -féle lépést Ramsay ellen, mint egy Dugovics Titusz féle akciót: megöli a kínzóját, de maga is hősi halált hal... Azt sose merné megkockáztatni, hogy életben marad Ramsay ő meg valami büntetendőt tesz ellene...

Bronnért én is felemelem a szavam, el a kezekkel tőle!

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 11:46:51

@halász jóska: Igen, valószínűleg. De attól tartok, az ő igazi együttműködésüknek még nem jött el az ideje (nem spoiler, csak saját számítás). Mondjuk egy kis ész megjelenése Dany mellett sose felesleges, és biztos a mereeni jelenetek élvezeti értékén is lendít a jelenléte.:)

halász jóska 2015.05.26. 11:47:41

@Littlewood: egyébként itt van egy kis logikai bukfenc: lancel már akkor meg kellett, hogy gyónja a bűneit cerseivel kapcsolatban, mikor belépett, a szuperfeddhetetlen főveréb mégsem lépett semmit vele kapcsolatban, csak mikor - valószínűleg - a töviskirálynő felhozta neki a témát, hogy hé, hát és ezzel a vérfertőzés dologgal mi van, ha a kisunokámat azért bebörtönözted, mert védte az öccsét?

Zsoofka 2015.05.26. 11:48:23

@Littlewood: Igen, ennek a sorozatnak az erős-párosok az erősségei. (pl Brienne-Jaime, Aria-Véreb, Tyrrion-Bárki). Csak épp szerintem még szegény Tyrion is kevés Dany mellé... Nem hiszek a párosukban...

halász jóska 2015.05.26. 11:49:50

@Littlewood: nekem spoilerezhetsz, én olvastam, de pont ezért gondolom, hogy itt most megelőzi a könyvet, mivel egy csomó mindent kihagytak ugye, és most valahogy előre pörgették ezt a szálat. ami így már mindenkinek meglepetés lesz legalább

Gabbesz 2015.05.26. 11:51:11

Azt tudja valaki esetleg, hogy Aemon miért nem lett király? Ha az öccséből az lett, akkor neki meg kellett volna előznie a rangsorban.

halász jóska 2015.05.26. 11:52:07

@mokamini: mondjuk a bronn- jaime páros nem volt hosszúéletű sajnos, de a brienne-nemjuteszembe ki is egész szórakoztató. danny meg szerintem sose páros volt, mindig a környezetében lévő két-három emberrel együtt tudott érvényesülni (barristan-jorah-daario/drogo-jorah-gyökéröccs)

halász jóska 2015.05.26. 11:54:36

@Gabbesz: harmadik gyerek volt elvileg, nem öt és a wiki szerint azért küldte el az apja a citadellába mesternek, mert túl sok férfi volt a családban, fiak, meg felnőtt unokák, aztán csökkenteni akarta a rivalizálás esélyét

halász jóska 2015.05.26. 11:55:55

@Gabbesz: viszont utána valahogy mégis ő lett a trónörökös, de akkor már mester volt, és nem tudni pontosan miért, de átengedte az öccsének a jogot

együttnemműködő 2015.05.26. 11:55:56

@Legokocka: Téves. Nem a fia, hanem az unokája. (V. Aegon fia II. Jaehaerys, akinek a fia II. Aerys, az Őrült Király.)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 11:58:17

@halász jóska: Nem akarok spoilerezni, és ezekben pl ha akarnék sem tudnék. :) Szerintem egyébként minden szempontból nagy ötlet volt a sorozat részéről a "beelőzés", olyanokat is behúzott, akik nem is nézték korábban, csak kíváncsiak.

@mokamini: Na jó, de vessük össze egy Dany egyedül vagy Dany/mr friendzone kombóval, és máris van benne perspektíva.:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 12:07:24

Jorah nagyon kúl volt, és Imp is.

Az a szöveg amivel meg kinglsayert kínálták meg, hogy nem megy vele a huga/lánya, mert szeret itt jó nagy pofon volt.

A vége meg cersei pofára esése külön jól esett.

jó rész volt na.

koolkat 2015.05.26. 12:08:47

Biztos bennem a hiba, de az utolsó rész felénél belealudtam, pedig nem voltam különösebben fáradt. Szerintem nem indult be a sorozat, kifejezetten unalmas. A homoszexuális jelenetektől pedig hányhatnékom van, bocsánat, hogy egészséges vagyok. Kár ezért az évadért, sokkal többet vártam. Tanulság: don't believe the hype.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 12:15:19

@koolkat: Ezt, hogy egészséges vagy, a mondat elejére kéne tenni, mert így kevesen olvassák el odáig. Meg egyébként sincs összefüggésben a témával, így nincs logikailag szigorúan kijelölt helye.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.05.26. 12:18:54

@koolkat: kurvára leszarom, hogy te attól gondolod egészségesnek magad, hogy hányhatnékod van a homoszexuális jelenetektől, gondolom soha nem néztél még leszbiprornót sem, de ha igen, akkor olyat hánytál a monitorra, hogy újat kellett venni.

R.T. Flakfizer 2015.05.26. 12:21:01

Több statisztát, basszus! Majd mindenütt 10-20 ember a tömeg!

Legokocka 2015.05.26. 12:22:53

@együttnemműködő: ezért írtam, hogy talán a fia :)

Cérnahuszár 2015.05.26. 12:30:38

jej de elégedett vagyok cercei bebörtönzésével
nagymamiért viszont aggódok, kisujjat nem jó befenyegetni, mert rövidre fogja zárni az együttműködést ha rá nézve veszélyes
sansának lehet ez lesz a felnőtté érés mérföldköve, már annyira a legalján van hogy innen már csak ha összeszedi magát és elkezdi játszani ezt a játékot, az élet rákényszeríti. Várni a megmentőre, továbbra is gyengévé teszi

Bunny Munro 2015.05.26. 12:39:36

én azon gondolkodom már egy ideje, már a könyvek olvasása közben is, hogy ha Melissandrenak királyi vér kell akkor mér nem használta erre a célra Maester Aemont

kovacs.lehel 2015.05.26. 12:42:37

@együttnemműködő: Így van! A cikkíró viszont utánanézhetett volna, ha nem biztos benne, mielőtt hülyeségeket írna. Aegon (azaz Egg) egyébként kisfiúként szerepel Martin miniregénysorozatában, A Hét Királyság lovagjában.

együttnemműködő 2015.05.26. 12:42:43

Apropó: szerintem ez nem ugyanaz a torony. Csupán eleget nem mutatnak Theon útjából ahhoz, hogy egészen az utolsó pillanatig azt higgye az ember, hogy mégis megteszi. (Na meg persze aki megmondja egy toronylépcsőből, hogy Deres melyik tornyában van éppen, azelőtt kalapot emelek, mert trú Trónok harca-fan.)

joe jimbo 2015.05.26. 12:47:58

azt hiszem meg van, hogy ki fog elhullani az évad végére: Bronn

(nem spoiler, de ha valakiért ennyire rajonganak, akkor annak hullania kell...)

Brail Kast 2015.05.26. 12:50:49

Az első jó rész volt az évadban. A homokkígyós jelenet jó volt.

mosomacilany 2015.05.26. 12:57:00

@Bunny Munro: Szerintem nem tudta, hogy Targeryen. Még a Fekete Várban is elég kevesen tudták róla, ha jól emlékszem.

Cérnahuszár 2015.05.26. 12:59:10

@Bunny Munro: mert szerintem melissandre nem tudta h aemon is targaryen nem csak stannis vérében van, mondjuk az istene szólhatott volna neki

együttnemműködő 2015.05.26. 13:02:43

@Kürtös: Én bírom a stílusát, de talán a magamfajta szőrszálhasogatónak kissé zavaróak a posztokban a néha előforduló tárgyi tévedések a családfákat illetően, főleg, hogy nem telik egy percbe sem utánanézni.
Amúgy azért befejező mondatért külön pont jár.

Leadfoot 2015.05.26. 13:08:39

Sansa eltett valami túlméretes dugóhúzót, nem? Vagy csak én emlékszem rosszul? Akárhogy is, a készítők (GRR Martin et. al.) szerintem csak cicáznak velünk, de mi már ismerjük őket annyira, hogy erősen sejtsük, nem lesz itt semmi.

Dekatlon 2015.05.26. 13:11:34

Jó rész volt!
Cersei elbaszta, elvakította a düh/káröröm. Eddig akárhova ment, legalább két aranypáncélos gorilla ott ment mögötte. Erre bemegy a verébbarlangba egy kislábas pörkörkölttel? Hát hülye ez?
Kisujj meg egyre jobban kavarja: ugye az megvan, hogy a királytól van meghatalmazása északon rendet tenni, és csak Cersei-vel négyszemközt van szóbeli záradék, hogy Sansa feje karón. Ha nincs Cercei, nincs kényelmetlen apróbetű. Plusz jó pont a nagyinál, hogy fogást mutatott neki a mamakirálynőn.
Tök jó a rész címe. Csomó ajándék volt benne:
Ugye ott van Kisujj ajándéka a nagyinak.
Akkor Szegfű ajándéka az óriáshobbitnak.
Sir Friendzón ajándék törpéje.
De még a végre valamit mutató (!!!) (és nem, nem csak csöcsre gondolok) homokgyík ellenméregje a még agóniájában is lágyan flörtölő Bronn-nak.
Csak Stannis nem volt hajlandó ajándékot adni.
Tetszik ez az erős tematizálás :)

Parasite 2015.05.26. 13:12:14

nem tudom ki hogy van vele, de én már nagyon unom ezt a sok szerencsétlenkedést. értem én hogy húzni kell az évadokat, de ez már lassan dragon ball szint.

Dekatlon 2015.05.26. 13:17:19

@Parasite: De pont most írod ezt, amikor egy eléggé pörgős, meg történős rész volt?

Aszusz 2015.05.26. 13:19:10

@együttnemműködő: A könyvben valóban így van, a sorozatban viszont kihagytak egy generációt, ha jól emlékszem, ez az első évadban derül ki, amikor Aemon szónoklatot tart Jonnak a családfájáról, és a szeretet meg a kötelesség között feszülő ellentmondásokról hollóetetés közben. Szóval a sorozatban Egg valóban Aerys apja, nem a nagyapja.

Amúgy Aemon, mint a negyedik gyerek harmadik gyereke ment anno Mesternek, és ugye ők esküt tettek. Csak aztán mindenki kihalt előle, meg egyéb okokból nem választották meg uralkodónak, ő meg addigra esküt tett, tehát így lett az öccse, V. Aegon (Egg) király. Csak mivel volt valami szervezkedés, hogy mégis Aemon legyen a király, és ő meg nem akart az öccse ellen szervezkedni, ezért a mesterfokozaton túl belépett az Őrségbe, hogy így aztán végleg békén hagyják, és ne használják fel őt Aegon ellen.
Aegon Aemon mesterrel együtt díszkíséretként küldte a Falra az akkor már egy ideje börtönben raboskodó Brynden "Vérholló" Riverst, IV. Aegon fattyát, aki korábban Király Segítője is volt, és volt némi köze ilyen-olyan mágiához, ezért nem volt túlságosan népszerű. A Falon később Lord Commander lett. A sorozatban is "megjelent" már, csak nem volt szó róla, hogy ő az. (direkt nem írom ide, hogy hol "szerepelt", hátha van aki fokozottan spoilerérzékeny, de van olyan érzésem, hogy a sorozatban ennek kb semmi jelentősége nem lesz. Igazából a könyvben sincs jelentősége, csak érdekesség.)

Thomas Dantes 2015.05.26. 13:24:09

Amúgy az feltűnt másnak is, hogy gyakorlatilag semmi nem történt ebben az évadban? A hülye verebeken kívül. Jó persze, Sansa Ramsay feleség lett, meg Kisujj kavar, John lett a parancsnok, Stannis megy...de és? Ez mind olyan szál, hogy felvezetés valamihez. Na majd ebből lesz valami...ami nem baj, ha végül a szálakból lesz egy nagy katarzis, csak amennyire a könyvekből rémlik hát nem mindegyik szállból lesz katarzis, (jó van ami jó lesz) sőt új szállak jönnek, amik ugyanúgy egyelőre mennek a semmibe.

Persze, itt a sorozatban másképp lezs, mert összevonnak dolgokat, megváltoztatnak dolgokat, gyorsítanak az eseményeken ha kell, és így lehet nagyon ütős még az évad vége.

Thomas Dantes 2015.05.26. 13:24:54

Ja, és verebek továbbra is hülyeség..és Cersei testőrsége?! Komolyan, mit csinálnak a katonák, testőrök?

Parasite 2015.05.26. 13:26:23

@Dekatlon: de mi pörög? Csak úgy csinál, mintha pörögne, de pont nem történik semmi. Mindenki egyhelyben toporog és szenved. Mi történt ebben az évadban eddig? Lement már 7 rész. Pár mondatban össze lehetne foglalni, hová tűnt 7 óra? Ezekután valami akkora pukkanásnak kellene jönnie, mint egy ősrobbanás. De kötve hiszem, hogy meg fog történni. Valaki meghal majd, de már az ti megszoktuk. Hülyeség volt utolérni GRR-t.

Parasite 2015.05.26. 13:27:48

@Thomas Dantes: na, pont erről írtam az előbb, akkor vagy ketten vagyunk hülyék, hogy így látjuk, vagy van benne valami azért mégis. előző évadban sem történt amúgy sok.

Zsoofka 2015.05.26. 13:28:02

Lehet, hogy a nagy tali után Dany inkább egy Lannister férjet akar az kis kocsog mellette meg mehet a hagyományaival a (sárkány)levesbe és mégis megölik a mestereket Meerenben? Ritka ellenszenves figura a férjjelölt csávó... :)

Balfars 2015.05.26. 13:37:33

@halász jóska: Amikor a nyakadba akasztják a láncot (Államvizsga :)) "elveszted" a neved és hivatalból kirendelnek ahol szolgálnod kell. Szóval szerintem ők is kiesnek az öröklési sorból mint Királyi testőrség+Fekete testvérek

@BUNNY MUNRO: Az emberáldozat nem dívik Westeros nagy részén. +Felesküdött testvér Aemon. Persze, ha akarja simán kierőszakolhatta volna a dolgot. De a folyamatban érzésem szerint elég sok fekete testvér meghalt volna. Az meg nagyon rossz Stannis ügyének, hogy eggyel több kivetni valót találjanak benne. Az északiak alapból megutálnák ezért a húzásért, a déliek meg kb leszarják az őrséget, de mégiscsak 1000+ éves hagyományokat hág át Stannis. Érvnek mindenképp jó lett volna ellene.

Dekatlon 2015.05.26. 13:37:46

@Parasite: Cercei börtönbe zárása, hogy mást ne mondjak.
Plusz:
- vörös Boszorka elkérte a kiscsajt grillezni.
- törpe befutott
- Samu végre kúrt egyet, nagyon kijárt már neki
- meghalt Aemon
- pofára esett Jaime

NAR 2015.05.26. 13:37:53

Szerintem nem az a tanulság, hogy "ne baszakdodj a Töviskirálynével, mert ráragasztják a talpad a szopórollerre.", hanem az, hogy "ne adj hatalmat a vallási fanatikusoknak, ha a vérrokonaiddal (félre)kefélsz"...

Mostantól úgy néz ki, a sorozat fogja spoiler-ezni a könyveket, legalábbis az eddig megjelent könyvekben Tyrion nem jutott el Dany elé.

Dekatlon 2015.05.26. 13:40:38

@NAR: úgy mondják, aki sokat kavarja a szart, azt berántja a kanál. :)

NAR 2015.05.26. 13:41:18

@Leadfoot: De, valamit eltett Sansa. Ezt összerakva Brienne mutogatásával nem kell sok ész összerakni, hogy mi fog történni. A kimenet persze Martinnál mindig kétesélyes, átlagfantasy-nél hősies (és sikeres) menekítés lenne, itt végezheti Brienne bőr nélkül.

NAR 2015.05.26. 13:44:54

@halász jóska: Na igen. A könyvben nem is ezen a banánhéjon csúszik el Cersei.

valackyatömegből 2015.05.26. 13:46:37

Tyene=Arianne, Bronn=Arys Oakheart, bár ez valszeg csak hatodik évados esemény lesz...
Az x09 Jon és Dragonbitch szálán lehet majd érdekes, ja meg akkor lesz a Walk of Shame. Jó rész volt ez úgy egyben, bár, hogy Brian mi a faszt csinál, azt nem értem.
Greyjoyokat végképp eltörölni? Balonnak már régen - legalább említés szintjén - meg kellett volna murdelni. Erre sosevolt karakterként kezelik.

Dekatlon 2015.05.26. 13:47:20

@NAR: hívhatlak spoileres majomnak?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 13:48:25

Nem olvastam, olvasom a könyveket!

A sárkányok anyja hentergésekor jutott eszembe, hogy mondta a haver, hogy lesz itt egy faja szereplő fogom csípni, kék szakálla lesz, grill a szájában, zebrán lovagol. Erre kaptunk egy modellfiút. Sejthették, hogy ez így nem okés, lecserélték egy szakállas modellfiúra. A mai napig nem értem, hogy Martin ezt hogy hagyhatta?!

Egyébként az első épkézláb tanács volt mindenki lemészárlása...

Dekatlon 2015.05.26. 13:49:27

@NAR: de most komolyan, baszki! Mi még nem kezeltük tényként, hogy elcsúszik egy banánhéjon. Perszte kedves kommented után már más a helyzet.

NAR 2015.05.26. 14:02:47

@Dekatlon: Elnézést, a banáncsúszást arra értettem, hogy sittre kerül (ezt láttuk az epizódban).

Dekatlon 2015.05.26. 14:08:07

@NAR: azért nálam még benne volt a pakliban, hogy a fia vagy a nekromantája, vagy Jamie vagy a télapó kihozza onnan... :(
A banáncsúszásod túl véglegesnek hangzik.

Knapp75 2015.05.26. 14:08:30

Ebben a részben Samut és Bronnt is szexuálisan zaklatták, nekem ez sok! :)

Majd ha Bronn megírja a visszaemlékezéseit, akkor ez az időszak a "Mia és én" címet viselheti.
Érdekes, hogy eddig gyerekfilmekben játszott a lányka, tavaly lett 18 éves és most elég nagy lendülettel indult el a "felnőttfilmes" pályafutása.
Szóval úgy nézzétek azokat a ciciket, hogy egy szezonnal ezelőtt még büntetés járt volna érte!

Dekatlon 2015.05.26. 14:10:36

@Knapp75: Te, igazából csak Bronnt. Mondjuk őt tényleg: halálos fenyegetéssel bókra kényszerítették.
Samut inkább megjutalmazták odaadó munkássága okán.

Dr. Fred Edison 2015.05.26. 14:15:01

Azt miért gondoljátok hogy a Töviskirálynő állt Cersei tömlöcbe vetése mögött? Szerintem semmi nem utalt rá hogy kapcsolatban volna Lancellel, főként hogy hatni tudna rá. Nekem az jött le hogy ez simán csak megtörtént, senki nem áll a háttérben. Viszont az tény hogy ennél jobban nem járhatott volna az öreg, innentől magára maradt a könnyen befolyásolható Tommen, aki ki másra hallgatna mint az anyósára. Ráadásul már eddig is elég dühös volt a felesége miatt, most hogy az anyja is börtönben van, nem kell majd sokat győzködni. Kérdés már csak az, hogy ha elindul a királyi gárda a verebek ellen, olyan egyértelmű lesz-e az eredmény mint amilyennek tűnik. Azok után hogy pár maszkos pancser lazán lerendezte a világ elvileg legjobban kiképzett seregének katonáit, semmit sem vehetünk garantáltnak(ebben a sorozatban amúgy sem).
Stannisra meg most túl sok pénzt nem tennék, Melisandre falon mászkálós jóslata elég homályosnak tűnik ahhoz hogy tök mást jelentsen mint amire gondolnak, és a körülmények nagyon nem neki kedveznek. Magabiztosságban is zongorázni lehet a különbséget közte és Boltonék között, szóval szerintem minden adott ahhoz hogy ez a szál az évad végére elvarródjon(+ így egy esetleges jövőbeli Kisujj vs Bolton meccsen könnyű lesz majd oldalt választania a közönségnek). De remélem nem így lesz, megkedveltem Stannist azután hogy az elején nem tűnt többnek mint egy kétdimenziós vallási fanatikus.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2015.05.26. 14:15:22

Sam egy egész szatyor dragonglass-t ad Jonnak.

Duke Silver 2015.05.26. 14:16:07

@Cérnahuszár: Theon se kezdte el játszani a játékot, Sansa se fogja... Egyszerűen Ramsey nem bízza a véletlenre a dolgot. Sok dolga nincs, és még azzal se kell törődnie, h titokban tartsa pl. a faterja előtt,h miket művel, mert az abban a háztartásban teljesen elfogadott dolog... Szóval kár Sansáért, télleg úgy tűnt, h nem csak elszenvedője lehet eseményeknek, hanem mozgatója is, de ezt ezzel a friggyel szerintem ki is írták.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2015.05.26. 14:17:17

@Duke Silver: Azért valami kihegyezett konzervnyitót csak zsebretett.

Dekatlon 2015.05.26. 14:19:44

@Dr. Fred Edison: azért gondolják, mert Kisujj valami ajándék gyerekről mesél neki a szétkúrt bordély romjai között. És igen valószínű, hogy azt a megtért Lanister kölköt érti alatta.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 14:20:21

@Dr. Fred Edison: miért kisujj olyan pozitív szereplő, hogy egyértelmű a választás??

CyberPunK 2015.05.26. 14:23:26

@Dr. Fred Edison: "Azok után hogy pár maszkos pancser lazán lerendezte a világ elvileg legjobban kiképzett seregének katonáit, semmit sem vehetünk garantáltnak(ebben a sorozatban amúgy sem)."

Igen, mert a Makulátlanok seregként a legjobbak, a phalanx nem működik pár főnél. Ugyanezért szopatják az arabok hülyére az amcsikat városon belül.

Knapp75 2015.05.26. 14:24:10

@Dekatlon: Samu nem volt abban az állapotban, hogy védekezzen. Padlóra került és az ágyban végezte...
Szegfű pedig csúnyán kihasználta a helyzetet. Az elveim szerint nem helyes rámászni valakire, miután azt kiütötték. :)
Az igaz, hogy Sam is mondhatta volna: "ne most, mert nagyon fáj a fejem"!

Mondjuk az már Theon eseténél - mikor elvesztette a férfiasságát - is felmerült bennem , hogy miután megkínoznak és megnyúznak (vagy Sam esetében miután eltörik az orrod és az állad) tényleg olyan könnyű-e ráhangolódni a szexre.
Nekem fogfájás alatt sem sikerült, így kicsit mazochistának tűnnek, akik erre képesek.

Azt szeretem ebben a sorozatban, hogy komolyan elgondolkodtat az élet dolgairól...

zizi77 2015.05.26. 14:25:20

@NAR: és mi lesz, ha befut Stannis és Brienne még ott van? Tuti nem fogja szó nélkül hagyni régi szerelme legyilkolását.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 14:26:12

@zizi77: hátha kinyírja végre valaki azt a vörös boszit...

Dekatlon 2015.05.26. 14:28:46

@Knapp75: :)
Samus résznél volt olyan, ahol Szegfű megkérdezi ráülés előtt/közben, hogy nagyon fáj-e, megnyugtatják, hogy á dehogy. Egyszer még ki is akar menni, akkor Samu ráfog az alkarjára, hogy maradj. Szóval a ráutaló magatartás a pufók hobbit részéről bizonyítottnak tekinthető.

CyberPunK 2015.05.26. 14:28:48

@doggfather: Remélem nem, a legjobb nő a sorozatban, mióta kinyírták a vörös ribit, maradjon már valami jó csaj bent.

Duke Silver 2015.05.26. 14:30:12

@Bockó: legyen igazatok, de Theon is elszökött egyszer... jól is járt. Ramsey sokkal veszélyesebb, mint Joffrey volt, mert míg az utóbbi egy elkényeztetett, degenerált fasz volt, Ramsey, amellett, hogy egy beteg barom állat, okos is... sőt.

Dekatlon 2015.05.26. 14:30:29

@CyberPunK: valamiért úgy érzem a vörösökre buksz :)

CyberPunK 2015.05.26. 14:31:57

@Dekatlon: Nem, de ebben a sorozatban a vörösök az igazán jó nők.

Duke Silver 2015.05.26. 14:32:35

@CyberPunK: a homokikígyók közül a mostani részben az az egy nem volt azért rossz, bár tény, ízlések és pofonok... :)

Vicc,h eddig ekéztem őket, h milyen szarok, most meg már ennyivel sikerült is "törleszteniük" :D :D

CyberPunK 2015.05.26. 14:39:06

@doggfather: Egy frigid picsa, ha valaki a jégkirálylányokra bukik ,akkor biztos jó nő, de amúgy az utolsó szenvedélyes megnyilvánulása talán az első évadban volt. LEszámítva a fia halálát. :)

@Duke Silver: Bronn is megmondta, azok kislányok, nem nők. :) De tény, izlések és pofonok.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.05.26. 14:39:38

@Kürtös: sajnálom, hogy nem vágom a kváziközépkor történetét fejből, tényleg. faszfej.

zizi77 2015.05.26. 14:39:45

@doggfather: én inkább Stannisre szavazok. Brienne elég földhöz ragadt, szerinte meg Stannis volt. Baj lesz ebből, én mondom!

NAR 2015.05.26. 14:42:20

@zizi77: Passz. A nem elcseszett szabadítások úgy szoktak kinézni, hogy a szabadító és a szabadított gyorsan lelép. Miután Ramsay volt olyan kedves és megemlítette, hogy Havas Jonból góré lett a Falon, Sansa biztos arra akarna indulni, szóval lehet, hogy odaúton futnak össze Stannisszal. Elvileg most Sansához köti a hűség és nem maradna kapacitása mindenféle kérdéses kimenetű vendettára. De az is lehet, hogy csak az éhenhalt és megfagyott Stannist találják. Vagy az egész szabadítás annyira lesz sikeres, mint Jaimé a kontinens másik végén és Stannist Brienne hámréteg nélküli változata fogadja a várfalon.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2015.05.26. 14:43:11

@Duke Silver: Az, hogy mennyire halsz meg, amikor orgazmus közben belevágnak a nyaki ütőeredbe egy dugóhúzót, nem függ attól, hogy mennyire vagy intelligens. Egyébként nyilván nem marad ott örökre, és Brienne is szerephez fog jutni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 14:43:24

@zizi77: ha egyáltalán eljut odáig stannis, vagy ha brienne megvárja...
vagy csak simán elkerülik egymást. :D

zizi77 2015.05.26. 14:46:19

@doggfather: az lenne talán a legjobb. Kedvelem Brienne-t, de a vörös csaj tuti nem engedné, hogy Stannis elbukjon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 14:47:34

@zizi77: nem is lenne jó, kábé az egyetlen tényleg királynak való a soriban...

Dekatlon 2015.05.26. 14:50:23

@doggfather: Havas John is egyre inkább annak való. Csak le kéne másszon a falról... kivételesen a jó oldalon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 14:53:18

@Dekatlon: áá, ő egy sima balf.szjóska. 7 rész óta csak indul és indul. nem kellene királynak. Meg aztán nem is tud semmit. ;)

jah, és fattyú szóval nem is lehet király.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.05.26. 14:53:52

A Cercei - Margaery párharc a könyv egyik legjobb része. Eddig ebből vajmi kevés jött át és attól tartok, hogy ez így is marad.
De persze ez a világ legjobb sorozata ;)

Dekatlon 2015.05.26. 14:54:29

@doggfather: ahhoz képest már zsinórban a második fattyú van a trónon :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 14:55:36

@Dekatlon: az más azokról senki nem tudja( hahahahahahahaha), hogy azok.

CyberPunK 2015.05.26. 14:57:02

@doggfather: Kell a francnak király. Attól még, hogy Stannis az akar lenni még nem lesz belőle az, senki se támogatja. A kezdetektől fogva erősen hangoztatják a sorozatban, hogy ez a királyság nagyon nem áll erős lábakon. Sőt, tulajdonképpen már most sincs királyság, a Dorniak pont szarnak Királyvárra, ahogy az Északiak is. A Tully-k és a Lenisterek meg teljesen eltűntek.

kovacs.lehel 2015.05.26. 14:59:28

@sixx: Már megbocsáss, de ne faszfejezz itt nekem, akkor sem, ha ez itt most a te udvarod. Én sem fejből vágom, hanem rágugliztam, kb. 5 másodpercembe került. Nem trollkodásból írtam, csak tényleg szomorú, hogy az Index kultúrrovat vezetője leír valamit, ami nem úgy van (pláne ha utána még faszfejezik itt nekem, mintha ő fingotta volna a passzátszelet). Vagy nézz utána, ha leírod, vagy ne írd le (anélkül is teljes értékű lett volna a posztod). Maradok tisztelettel.

Dr. Fred Edison 2015.05.26. 15:00:07

@Dekatlon: Erről valahogy lemaradtam, de ezek szerint így sem a Töviskirálynő állt a dolog mögött, hanem Kisujj.

kovacs.lehel 2015.05.26. 15:04:12

@doggfather: Revidiálom magam, fő arcát akartam írni :) (meg közben megtaláltam az impresszumot is)

zizi77 2015.05.26. 15:04:23

@CyberPunK: az lesz a király, aki lenyomja a Másokat.

Cérnahuszár 2015.05.26. 15:04:42

@Duke Silver: de theon alapból hajlékony gerincű volt, amit az apja szóvá is tett amikor újra látta. Meg vannak negatív tulajdonságai, pl megégette a gyerekeket. Ott úgy érzi az ember hogy na ok így járt, nem volt egy jó ember.
Sansa viszont stark, ott azért minden tag hozza az erőt, nagyon nehezen hiszem hogy megmarad ebben a nyuszimuszi kategóriában akit mindenki kedvére kényére szivat. Ki kell hogy jöjjön belőle is hogy tud odavágni is.
Mondjuk martinnál simán bedarálhatják, de így nem, hbo marad ezeknél a sztereotípiáknál, nincs meg az a gondolkodás hogy csináljunk valamit ami odaver. Kicsit nyugisabb hullámok vannak. Persze lehet hogy tévedek

Dr. Fred Edison 2015.05.26. 15:06:33

@doggfather: Nem annyira pozitív, de ha azt nézzük Stannis sem annyira pozitív. Boltonék viszont egyértelműen negatívok, tehát igazából egy Stannis vs Bolton, és egy Kisujj vs Bolton csatában volna egyértelmű a választás, Kisujj vs Stannisnál én pl. nem is tudom kinek szurkolnék, mondjuk újabban Petyr egyre genyább, de nála sosem lehet tudni mik a valós céljai, talán jobb fej mint aminek látszik. Szóval olyan nagyon nem örülnék egyik vereségének sem.

Knapp75 2015.05.26. 15:07:41

@Duke Silver: Lehet, hogy a castingon is a cicik döntöttek a homokkígyók mellett...
De ne döntsünk elhamarkodottan, amíg nem láttuk mindegyiket! :)

@Dekatlon: Jellemző, te is próbálod az áldozatra kenni a felelősséget! Mert Sam olyan kihívóan viselkedett, mi? hehe

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 15:09:05

@Dr. Fred Edison: stannis igazából nem csinált még semmi ami miatt negatív lehetne vagy csak nem emlékszem?!

A boltonok nyúznak, oké az egyértelműen negatív, de kisujj köpönyegforgató alkata se pozitív egyáltalán.

(írom ezt úgy, hogy egyre jobban csípem a csókát amolyan piszkos fred kavarja vagy nem kavarja)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.05.26. 15:10:33

@CyberPunK:
Nem értem miért kell leírni Stannist amikor jó vezető. Ráadásul stratégának se rossz. Hannibál is elvesztette a serege felét, aztán meg egymás után aratta a győzelmeket, mert övé volt a kezdeményezés. A Boltonok meg csak bízzanak a távolságban meg az időjárásban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 15:10:44

@Bockó: Igen, Brienne tuti nem azért állomásozik ott, hogy semmi szerephez ne jusson. És hegyes kis szirszarok sem azért tevődnek el, hogy aztán ne kerüljenek elő (van is valami ilyen filmcsinálási szabály pisztollyal, nem?) Szóval én is elég bizakodó vagyok Sansa szabadulásával kapcsolatban.

@Dr. Fred Edison: Kisujj az infót szolgáltatja, Töviskirálynő meg felhasználja. Szerintem ez elég egyértelmű úgy is, hogy az eseményeket mozgásba hozó megbeszélést pont nem mutatják.

Dekatlon 2015.05.26. 15:11:23

@Knapp75: Ja, tette-vette magát az a ribanc :)

Knapp75 2015.05.26. 15:11:27

@Kürtös: Szerintem ne írd le, hogy valaki kultúrrovat vezető, mielőtt rá nem guglizol...

Dr. Fred Edison 2015.05.26. 15:17:02

@CyberPunK: Egy olyan seregnél amelyikben a katonákat kisgyerek koruk óta arra képzik hogy csak a harcnak éljenek, és kábé napi 24 órában ezt gyakorolták, nem képesek őket megtanítani az 1 vs 1 harcra? Ez ultra béna dolog lenne, még akkor is ha nem ilyen célra szánták őket. Oké, ebben nem képzik őket verhetetlen szintre, de amatőr lázadók ellen ennél többet kellett volna mutassanak. És azt sem fogadom el, hogy a fegyvereik nem voltak alkalmasak utcai harcra, mert erre még egy hülyének is egyből rá kellett volna jönnie, és nem hagyná őket rövidkard nélkül flangálni.

Knapp75 2015.05.26. 15:18:27

@doggfather: Stannis megégette élve azokat, akik nem tértek át az új hitre...
Ezt esetleg felróhatjuk neki, illetve a "meg nem engedett" mágiahasználatot.

@CyberPunK: A királyság tényleg nem túl jó ötlet. Ahogy haladnak a dolgok, a 7. könyv végére még lehetnek általános-demokratikus választások Westeroson, ahol - amennyiben Havas betelepítési kísérlete sikerrel jár - kétharmaddal nyerhetnek a Vadak.
Aztán Okosarcú Tormund kormányt is alapíthatna.
Persze a kérdés, hogy kit támogat majd a Vasbank a kampányban?

Cérnahuszár 2015.05.26. 15:19:07

@doggfather: stannis csak lazán kinyírta az öccsét, az árnyékkal
feldobhatta volna mondjuk a falra, vagy elfogatni és megkérdezni tartja-e még a trónigényét vagy mittomén

kovacs.lehel 2015.05.26. 15:19:42

@Knapp75: trú trú, ezt most beszoptam, de nem is vagyok újságíró (meg nem is kezdtem el faszfejezni senkit :D).

sixx · http://comment.blog.hu 2015.05.26. 15:19:43

@Kürtös: ha guglizol, nem csinálsz magadból hülyét. én meg kijavítottam a posztban az említett RÉM FONTOS PASSZUST, AMI MEGHATÁROZZA AZ EGÉSZ SOROZATOT ÉS OLYAN FORDULÓPONTOT JELENT, HOGY MÉG MINDIG NEM TÉRTEM MAGAMHOZ BELŐLE. eszem megáll mire van időtök, bazdmeg, komolyan.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.05.26. 15:20:23

@Kürtös: ez az én saját blogom, itt azt írok, amit akarok. ha tetszik, ha nem.

CyberPunK 2015.05.26. 15:22:15

@zizi77: Ha lenyomja őket valaki. Ajánlom figyelmedben Daenerys látomását a toronyban. :)

@raczsandor: Mert attól még, hogy leveri a Boltonokat még marad pár család pár sereggel, akik nem biztos, hogy akarják a nyakukra. Nem véletlenül hívják hét királyságnak.

zizi77 2015.05.26. 15:28:25

@Cérnahuszár: és még házasságot is tört a vörös csajjal, igaz anyu valószínű még tapsolt is hozzá. A kislányt sajnálom, mert az anyja simán beáldozná.

CyberPunK 2015.05.26. 15:28:57

@Dr. Fred Edison: Sok lúd disznót győz. A templomosok háromszoros túlerő ellen menekülhettek, nem véletlenül. Illetve annó a gladiátorok azért zúzták le a légiókat párszor, mert sikerült felbontani a csatarendet. Másfelől nehogy azt hidd már, hogy a mesterek elkényeztetett cicafiúk. Akkor már rég fellázadt volna ellenük a rabszolgaság.

kovacs.lehel 2015.05.26. 15:29:01

@sixx: ez meg az én kommentem, amiben hadd fejezzem ki nemtetszésemet a személyeskedő stílusod iránt, amivel egyébként magad minősíted. tényleg csak egy kicsit minőségibb újságírásért/blogolásért írtam azt amit, nem a sértegetés volt vele a szándék (ellentétben veled). meg lehetett volna annyival is oldani részedről a dolgot, hogy javítod, és elnézést kérsz a felületességedért/tévedésedért, esetleg megköszönöd a kommentelőknek az infot és pont. de nem, te sixx vagy, az index üdvöskéje, akinek kurvaanyázva kell hisztiznie, ha bárki kritizálni (mit kritizálni, tárgyi hibát találni az írásában!) meri. kibaszott szomorú, ha ilyen mentalitás uralkodik a magyar mainstream újságírás berkeiben :(

zizi77 2015.05.26. 15:29:02

@CyberPunK: akkor meg probléma megoldva! :)

JorgoszBaia 2015.05.26. 15:30:59

Szerintem a politikát két karakter játssza magas, mondhatni művészi fokon: mindenekelőtt Kisujj és majdnem hasonló kvalitásokkal a Töviskirályné. Ezen a szinten már mindegy is, hogy szimpatikus-e, amit tesznek. Ezért is tetszett, hogy végre egymásra találtak :) Csuda dolgok is kisülhetnek abból, ha ezek ketten összefognak, ahogy most (legalábbis a jelek szerint) Cersei is megtapasztalhatja, milyen, amikor nem önszántából kerül szopó pozícióba :) Havas Jon a harmadik, aki még felérhet erre a szintre, a diplomáciai érzéke legalábbis megvan hozzá. Stannisnek nincs egy önálló gondolata sem, a lányát érintő javaslat elutasítását leszámítva, de nem mennék tűzbe (hihi), hogy ez az álláspontja nem változik.
Ramsay egy minősíthetetlen geci, az ilyeneknek pont az erősségük a vesztük általában, szerintem csak az a kérdés, hogy ki lesz az "eszköz", aki fasírtot csinál belőle.
Dany karakterétől többet vártam, és komolyan aggódom (a kedvenc) Tyrionért, hogy ebbe a langy sodorba került.

Dekatlon 2015.05.26. 15:31:30

@Kürtös: @sixx: Inkább dugjatok egyet, annyira izzik köztetek a levegő. :D

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.05.26. 15:31:41

@CyberPunK: Ez igaz, de ahhoz, hogy visszakerüljön a játékba meg kellett lépnie azt amit most meglépett. Egyszer már kigolyózták, de ha megszerzi északot, akkor megint reális esélye lesz nyerni. Észak pedig megszerezhető, hiszen a Boltonok most se többek mint embernyúzó rablólovagok.
Persze az se lehetetlen, hogy Stannis elfoglalja Derest, de annyira legyengül, hogy Kisujj támadásának már nem tud ellenállni.

Mi is volt Daenerys látomása?

kovacs.lehel 2015.05.26. 15:32:32

@Dekatlon: felőlem oké, ha ő is otthon csinálja, meg én is itthon csinálom :D

sixx · http://comment.blog.hu 2015.05.26. 15:33:06

@Kürtös: ember, ez egy hobbiblog. hajnal 4kor kelek, hogy a hogyvoltokat írjam, tudod mennyire kibaszottul idegesítő, hogy egy faszfej meg azért kommentel ide, hogy beírjon egy TELJESEN LÉNYEGTELEN dolgot, csak azért, hogy jobban érezze magát? más is jelezte, rájuk kiakadtam? nem. rád vajon miért? és ha lehet, itt ne oktass ki, mert - legmélyebb tiszteletem mellett - leszarom.

CyberPunK 2015.05.26. 15:33:33

@raczsandor: Kicsit behavazódott a vastrón és a palota is erősen felújításra szorult. :)

Dekatlon 2015.05.26. 15:34:14

@JorgoszBaia: Tyrion nagyon jó politikus. Sajnos erősen széllel szemben kellett eddig bizonyítania. Elvileg most erőforráslesz dögivel.

kovacs.lehel 2015.05.26. 15:36:17

@sixx: tudod, tényleg nem trollkodásból írtam, te vagy ma egy picit túlérzékeny, de ez meg engem nem érdekel kimondottan :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.05.26. 15:36:47

@CyberPunK:
Persze, de mindenképpen jobb helyzetbe kerül mint amilyenben volt és ez nem véletlen.
Egyszer már kigolyózták a játékból, de most újból esélye lehet a győzelemre. Aki pedig képes egy ilyen visszatérésre az nem akárki.

Mi is volt Daenerys látomása?

zizi77 2015.05.26. 15:38:22

@JorgoszBaia: én még arra sem vennék mérget, hogy Cersei lefogásához egyiküknek köze van. Szerintem a főveréb sokkal ravaszabb, mint látszik. Már több résszel ezelőtt is tudott Cersei dolgairól, de idő kellett neki, hogy Cersei maga tekeredjen bele a gúzsba. Ha Tommen fülébe jut, hogy az asszonyt az anyja csukatta le, akkor nem piszkálja annyira a szektát, mert anyu egyből bűnbak lesz. De ha kapásból Cerseire repültek volna rá, akkor esélyes lett volna, hogy Tommen nem tördeli a kezeit. Így még simán Tomment is megbuktathatják.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.05.26. 15:39:42

@CyberPunK:
Az akár egy népfelkelés eredménye is lehet :)

JorgoszBaia 2015.05.26. 15:39:57

@Dekatlon: Tyrion gyengéje (és ezt most a legnagyobb szimpátiával írom :) ), hogy vannak érzései és olykor azok szerint is cselekszik. A politikában ez ritkán célravezető.

CyberPunK 2015.05.26. 15:43:11

@raczsandor: Bármitől lehetett, de sok jót nem jelent. :)

JorgoszBaia 2015.05.26. 15:46:16

@zizi77: Lehet, hogy tudott róla, ahogy mások is hallottak ezt-azt rebesgetni, de tanúja - nekem legalábbis így jött le - Kisujj "ajándéka" révén lett.

NAR 2015.05.26. 15:48:55

@Knapp75: Én kezdem azt kinézni Martinból, hogy az lesz a vége, hogy a varjak összevesznek, nyitva marad a kapu, bejönnek a Mások és kiirtják Westeros népességének nagyobb részét (a kisebb része egyszerűen éhenhal a télen). Így legalább le tudja zárni az összes szálat.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.05.26. 15:50:28

@Kürtös: na akkor szarunk egymásra, oszt jólvan.

Cérnahuszár 2015.05.26. 15:50:50

@zizi77: szerintem a lányát nem áldozza be, car lesz neki hogy el kell döntenie mégsem kell az a trón annyira

de.
nekem annyira olyan érzésem van hogy havas jon nem nedstark fattya hanem a királyé...
fekete haj, anya kilétének homálya...ned meg egy átkozott önfeláldozó volt, beáldozta a neje jókedvét is

Dekatlon 2015.05.26. 15:56:10

@JorgoszBaia: tény :)
Viszont a hippi liba melett ő a racionalitás szobra. Nem a legjobbnak kell legyen, csak a többi kutyaütőnél jobbnak. ;)
A nagyi jobb politikus, de túl öreg, az unokái meg tökkelütöttek. Kisujj jobb politikus, de nem bírja a napfényt, a dolgai csak rejtve működnek.

Cérnahuszár 2015.05.26. 15:56:29

@NAR: szerintem a másoknak nem fog problémát okozni a fal, mert ha nagy tél lesz, pedzegetik hogy eltart majt 10 évig? mert a nyár is hosszú volt, szépen befagy ott a tenger ameddig a fal elér aztán kikerülik, besétálnak

Dekatlon 2015.05.26. 15:59:20

@Cérnahuszár: illetve nem lélegeznek... kövek a zsebbe, és átsétálnak tengeralatt, mint a Karibb tenger kalózai.

Bikli néni 2015.05.26. 16:00:35

@Dekatlon: Az ajándékok felsorolásából kihagytad az obszidiánt, amit Samu ad oda Havasnak.

Bikli néni 2015.05.26. 16:03:49

@Parasite: Ha ez vigasztal, az utolsó két könyvbeli történéshez képest itt most fénysebességgel hasít előre a cselekmény. Vannak olyan történetszálak, amik a könyvben még meg sem történtek, bár bekövetkezésük erősen várható a 6. könyvben (pl. Tyrion és Dany találkozása).
Branék szála viszont annyira unalmas és sehova nem vezető, hogy azzal ebben az évadban, úgy látszik, Benioffék se tudtak mit kezdeni :P

JorgoszBaia 2015.05.26. 16:06:06

@Dekatlon: ezek is tények, igen :) viszont lehet, hogy a királyénál kifizetődőbb állás a királycsinálóé :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.05.26. 16:09:19

@Cérnahuszár:
"olyan érzésem van hogy havas jon nem nedstark fattya hanem a királyé"
Erre már én is gondoltam.

Ingyonbingyom 2015.05.26. 16:10:42

Valaki itt írta, hogy nem történik semmi... Közben meg felsorol legalább öt tök fontos eseményt! :D Mint a Brian életében, amikor elhangzik a kérdés: mégis mit adtak nekünk a rómaiak... :D
Egyébként meg nem értem ezt a picsogást. Nem kötelező nézni. Szerintem nagyon rendben van, pedig olvastam is. Más a kettő, de eddig is tetszett, ameddig nagyjából egyezett a történet.
Theon egy kutya, és néha az ebek a gazda ellen fordulnak, főleg falkába verődve...

Knapp75 2015.05.26. 16:11:09

@Cérnahuszár: Ha elég magas a tenger sótartalma, akkor nem fagy be. :)

@JorgoszBaia: Havas Jon diplomáciai érzékével kapcsolatban kétségeim vannak, attól még, hogy az igazságérzete működik, sokszor olyan döntéseket hoz, amellyel inkább ellenségeket szerez magának.
Nem fogadta el Stannis ajánlatát és most a saját embereit is magára haragította a vadak betelepítésével. Ebből én nem azt látom, hogy jó politikus lenne.

Cérnahuszár 2015.05.26. 16:18:29

@Knapp75: heh akkor marad a karib tenger kalóza megoldás by dekatlon :D

Ingyonbingyom 2015.05.26. 16:18:56

@Knapp75: Igen, nem az a jó politikus, akinek mindig igaza van. Vagy aki mindig a saját igazát próbálja meg érvényesíteni...

JorgoszBaia 2015.05.26. 16:21:01

@Knapp75: Lehet, hogy elfogult vagyok vele (is), :) de ezeket én inkább látom merész és bátor lépéseknek, mint ballépéseknek. Ezeknek persze megvan az a kockázata, hogy nem lesz népszerű tőlük az ember, de ha egy határozott célhoz vezető terv részei, akkor megéri a kockázatot.

Ingyonbingyom 2015.05.26. 16:29:16

@JorgoszBaia: Havas Jonnak lehet, hogy igaza van és kellenek a vadak a fel megvédéshez. De azért az Éjjeli őrség sem ártana hozzá. Akinek a családját legyakaltak a thenn-nek és akinek ettek az apjából és az anyjából, azok esetleg nehezebben értik meg a magasztos célokat. Meg persze vannak a varjak között alapból is gyökerek...

nota19 2015.05.26. 17:10:09

@Knapp75: "Mia és én", te jó ég, csak most esett le. Tudtam, hogy ismerős a csaj. Mindenesetre, mostt

nota19 2015.05.26. 17:21:07

Elnézést, a technika ördöge.
Szóval:

@Knapp75: "Mia és én", te jó ég, csak most esett le. Tudtam, hogy ismerős a csaj. Mindenesetre, most viszonylag jó volt ez a szál is. Bírtam a másik két Siklót, ahogy forgatták a szemüket, és hátat fordítottak.

@Cérnahuszár: közkedvelt rajongói teória hogy Jon nem Ned fattya, és az eddigi jelek alapján ez kb 99 %. De az, hogy nem Roberté, az 100 %.

Nagyon bírtam Tyriont, ahogy verte azt a hajcsárt, meg ahogy a láncot próbálta elnyiszálni : ) Haláli volt.
Cerseit végre elérte a végzet. A Főveréb szerintem is már régen tudta, hogy mi a helyzet vele, csak kivárta a megfelelő pillanatot. Isteni volt Lena arcjátéka, ahogy fölsejlett rajta a felismerés.
Deres: Theon borzalmasan szenved, az látszik, hogy szeretne segíteni, de egyszerűen retteg. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb erőt vesz magán.

Aszusz 2015.05.26. 17:38:25

@Ingyonbingyom: Az Éjjeli Őrség jelenleg áll kb 50 emberből. Ha behoz akárcsak párszáz harcolni képes vadat, akkor akár el is veszíthetné az Őrséget. És a vadak 100000-en voltak. Ha ennek a fele meghalt, a maradék háromnegyede pedig gyerek/asszony/öreg, akkor is nyer kb 10.000 férfiembert. Ahogy mondta Samu, a Falat nem lehet megvédeni 50 emberrel.

Stannis ajánlatának az elfogadása nem biztos, hogy jó döntés lett volna. Kezdve azzal, hogy nem nagyon van precedens arra, hogy valakit az Őrségtől elbocsássanak, és az ilyesmit Westeroson nagyon komolyan veszik. Ugyanabba a helyzetbe került volna, mint Mance, ha elfogadja Stannis ajánlatát: pont azt veszíti el, amiért követték volna a többiek.
Jon csak úgy pályázhat valamiféle vezetői posztra Északon, ha "legális", de legalábbis Északon elfogadott módját találja annak, hogy otthagyja az Őrséget. Ennek jelen állás szerint (véleményem szerint) két módja van: Az egyik, hogy az Őrség feloszlik, pl azért, mert kihalnak. A másik az, ha az északi urak (Boltonék kivételével) úgy döntenek, hogy márpedig nekik Jon kell, mondjuk azért, mert mégiscsak Stark, és Ned nevelte, valamint felnőtt férfi, és ők győzik meg arról, hogy lépjen ki és vállalja. Ha az északi urak elfogadják, sőt, ők kezdeményezik, akkor meg jelen állás szerint leszarhatja, hogy mit szól a Vastrón, azok most nem érnek rá Északkal foglalkozni.

vastyúk is .. 2015.05.26. 17:42:52

@Ingyonbingyom: a vadak nem csak azért kellenek Havas Uraságnak, mert segítenének megvédeni a falat. Tisztán megmondja a varjú testvéreinek, hogy ha nem hozzák őket a fal déli oldalára, akkor a halottak seregét növelik csak velük. Szóval ha képesek lennének félretenni a dolgot, hogy több ezer éve egymást öldösik kölcsönösen, merthát a Mások az igazak álmát aludták a jég alatt, nagyobb eséllyel foghatnának össze ellenük. Nem teljesen értem, hogy mit hisznek a korlátolt varjak. A vadakat alig bírták megállítani, mi lesz akkor, ha a Zombik jönnek pár Más tiszttel meg tábornokkal, meg halott mamutokkal. Azokat lesz ám a nagy móka újra megölni. Az tetszett, hogy valamelyik részben Stannis mondta, hogy Sárkánykőn náluk minden csupa obszidián. Legalább így tudjuk, hogy nem csak az a néhány darab van a világban, és szükség esetén megkezdődhet a tömeggyártás. :D

Cérnahuszár 2015.05.26. 17:46:44

@nota19: 100% hogy nem roberté? Akkor vörös papnő miért mászott rá annyira? Annak mindig van célja miért teszi, csak azért farkalt eddig ha királyi vérből akart kihozni valamit

vastyúk is .. 2015.05.26. 17:52:23

@Aszusz: Egyébként nem tudom, hogy a sorozatban szerepelt-e kimondva is (bár teljesen egyértelmű, ha ismerjük a vörös rébék gondolkozásmódját) a legitimizáló okirat apró betűs része, miszerint ha Jon Stark akar lenni, ki kell vágnia a varsafát Deresben és fel kell égetnie az Istenerdőt. És Jani hisz a varsafákban - még szerencse hogy az öccse is egy ilyen alatt hesszel valahol a faltól északra.

Costanza 2015.05.26. 17:54:08

@XocoLatte: nem megeroszakolta, hanem megajandekozta... amugy mar jart neki, Sam szupermenne kepezte magat mostanara.

Nézőke 2015.05.26. 17:55:34

hahó, az én figyelmemet most hívták fel arrra,hogy Ramsay nem a romos toronyban ül,hanem egy másikban,és Theon direkt hozzáment egyből,csak úgy állították be,mintha.

Lehet benne valami,elvégre mifenét keresett volna ott a fattyú? + ég a gyertya nála,aminek hatására már Brienne úton lenne kimenteni.

nota19 2015.05.26. 17:56:22

@Cérnahuszár: ha Roberté lett volna, azt miért kell eltitkolni? Arról nem is beszélve, hogy akkor Lyanna az anyja, aki élete szerelme volt, örömmel vállalta, volna a gyereket. Ezért nem vállalta volna Ned azt, hogy Cat-et magára haragítja. Mel pedig azért mászott rá, mert attól még lehet királyi vér. Szerintem nyugodtam leírhatom, hiszen ez nem spoiler, csak egy teória és a sorozatban is volt jó pár utalás rá. Szóval, a teória szerint Jon Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark gyereke. Amikor Ned rátalált a húgára az haldoklott, és valamit meg akart ígértetni Neddel. "Promise me Ned". A teória szerint Lyanna a szülésbe halt bele, és megígértette Neddel, hogy megvédi a gyereket, ő pedig jobb híján a saját fattyaként szerepeltette. Ezért nem volt hajlandó beszélni soha az anyjáról. Még Robertnek sem.

vastyúk is .. 2015.05.26. 17:57:28

@Cérnahuszár: Pl azért mert a Starkok észak királyai kurvarég óta, az elsők leszármazottjai. Tehát akárhogy is, Jon királyi vérből való. Meg ne felejtsük el, hogy a Stark gyerekeknek is vannak különleges totemállataik, persze nem sárkányok, de legalább rémfarkasok, és sokkal jobban tudják őket kontrollálni, mint Dany a sárkányait. Szóval a Starkokban van egy kis varázslat is :D. Szerintem ezért is vonzódik a rébék Janihoz.

valackyatömegből 2015.05.26. 18:05:30

@Cérnahuszár: @raczsandor:
Ja igen, és a Kingsguard legnagyobb tagjai (Arthur "Sword of The Morning" Dayne, Gerold Hightower, Oswell Whent) őrizte a vajúdó anyát Dorne-ben (Tower of Joy)? Tényleg az utolsó Targ testőrök közül három is őrizte volna a Robert által felcsinált Lyanna Stark-ot? Azon Robert által, akinek élete szerelme volt Lyanna (fordítva ez nem volt elmondható), akinek az eltűnése miatt háborút indított, ami végül ami végül a Sárkánykirályok pusztulásával járt? Szerintem Robert nevére vette volna a fiát (egyet ismert el a Lannister fattyakon kívül) és őt tette volna meg utódjául. Nem, Jon a halott Rheagar fia, aki szintén szerelmes volt Lyannába (na, ez viszont kölcsönös volt) de neki már volt felesége (Elia Martell, Doran és Oberyn húga) aki Dorne-i volt. Az egyetlen kérdés az, hogy Jon fattyú-e, vagy Targaryen - erre egyetlen élő ember tudja a választ - Howland Reed, annak a Jojennek és Meerának az apja, akik Brannel mentek e Falon túlra az S04-ben. Ugyanez a Howland ott volt Neddel a Tower of Joynál is. Most nem egyértelmű, hogy vajon elvette-e Rheagar Lyannát, mert ugyan a Hit bünteti a bigámiát, de Rheagar Targaryen volt, így ő a törvény és vállás fölött állt - tehát elvileg megtehette.

Duke Silver 2015.05.26. 18:06:17

@Bockó: ez igaz.. én arra utaltam, h Ramsey ezeket elkerülendő általában teljesen megtöri az áldozatait. És ezt tudatosan teszi. Joffrey csak járt kelt, mint egy igazi faszkalap.

Duke Silver 2015.05.26. 18:08:23

@Cérnahuszár: én szurkolok neki, mert rühellem a Boltonokat és csípem a Starkokat (bár Sansát nem igazán, mert ostobának tartom). Ennek ellenére nekem ez ilyen wishfull thinking szagú... "Na Sansa majd most!" , "Majd Theonnal, biztos lesz szerepe!", "Theonnak ez már sok volt, most megembereli magát."

Lehet, hogy pont Sansát húzza le az ő szintjére, és nem Sansa Theont az övére fel.

Duke Silver 2015.05.26. 18:09:41

@Knapp75: így cáfoljanak rám a készítők is minden panaszomra... eddig ezeket ekéztük, erre rögtön gurítottak is vmit... Akkor már csak Dannynek kéne agyat növeszteni, mert olyan szinten ostoba, hogy az vmi félelmetes.

valackyatömegből 2015.05.26. 18:24:07

@Zombi elvtárs: A' megvan, hogy a sorozat 47.ik (!!!) részében halt meg az első szereplő terészetes halállal? :D

nota19 2015.05.26. 18:33:43

@valackyatömegből: én is teljesen így gondolom. Szerintem Rhaegar nem elrabolta, hanem megszöktette Lyannát. A rablás csak a Robert szájaíze szerinti hivatalos verzió volt. Én az is el tudom képzelni, hogy Jon törvényes gyerek. A Targoknál nem volt szokatlan a többnejűség. Hódító Aegon mind a két húgát feleségül vette, és mind a kettőtől születtek gyerekei is. Ha nem is volt ez mindennapos még náluk sem, azért volt rá példa. Még az északi (mármint a szertartás szerint északi) esküvő is szóba jöhetett. És valóban, miért őrizte a három szupertestőr, köztük a Fehér Bika, a testőrség parancsnoka, Arthur Dayne a herceg legjobb barátja Lyannát? Howland Reed tényleg tudhatja az igazságot, remélem hamarosan kimászik a mocsárból és elmondja az igazat.

XocoLatte 2015.05.26. 18:37:01

@Cérnahuszár: Theon lett légyen bármilyen a pszichoszociális fejlődése vagy előélete (nem hanyagolnám, hogy kvázi fogolyként élt a Starkokkal gyerekkora óta, ami mint láttuk, titkolt és elfojtott gyűlölet kitörésében nyilvánult meg az első leendő valós szituban), Ramsay kezelésének hatására tipikus Stockholm-szindrómássá vált. A gyertyát simán elhajíthatta volna a francba, ha már nem akarta/merte teljesíteni Sansa kérését, ehelyett beköpte a gazdinak.
Az ilyen pszichésen kitekert embertől nem szabadna semmilyen feltámadást várnunk.

XocoLatte 2015.05.26. 18:38:56

@nota19: ha Jon sárkányivadék, akkor mi a magyarázata a szénfekete loboncának, főként, hogy Lyanna sem volt fekete hajú?

Cérnahuszár 2015.05.26. 18:42:25

Azt gondoltam azért titkolják mert cercei nem igazán örült volna neki hogy van egy fattyú aki megelőzi joffreyt. Azt meg nem gondoltam hogy lyannától van, hanem az egyik pórlánytól akiket levadászták neddel aktívabb korukban, elég sokat nosztalgiáztak erről.
De ha targaryen-lianna vér john, az erősen brutál lenne

XocoLatte 2015.05.26. 18:42:59

@Duke Silver: Dany egy pár évadja csupán jobban élvezi a csudafaszt esténként és a kivagyi uralkodást, mint a vastrón elhódítását. Agya meg mitől is lenne? Csecsemőkora óta max udvaroncok és szolgálók körében szocializálódott, az überhülye bátyja elnyomásától szenvedve (és akkor még jóindulatú voltam).

Cérnahuszár 2015.05.26. 18:45:55

@XocoLatte: én theontól nem várok feltámadást, neki vége. Ha a farkát nem akarta megbosszulni, sansáért se fog megmozdulni.
De sansától azért többet várok, kapja össze magát, a testvérei mind hozták amit kell, arya, robb, bran mindegyik erős személyiség. A neveltetése alapján nem lehet ilyen hogy elkenik mint a vajat

nota19 2015.05.26. 18:46:31

@XocoLatte: Lyannának is sötét haja volt, mint a testvéreinek. A Targoknál pedig amikor más családokkal házasodtak többször is előfordult a sötét haj. Maga Baelor is sötét hajú volt, vagy Robert, Stannis és Renly is, nekik pedig a nagyanyjuk telivér Targ volt. De Rhaegar kislánya is barna hajú és barna szemű volt. Nem meglepő, hogy egy olyan domináns, ősi vérvonal, mint a Starkoké, elnyomja az agyon vérfertőzött, defektes Targot.

,, 2015.05.26. 18:48:57

azért az nagyon izgi h Dany és Tyrion találkoztak. Azt hittem ezt a végsőkig fogják húzni. De nem! Juuuj végre.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.05.26. 18:51:36

@valackyatömegből: Gyanítom, hogy nem csinálnak szokást belőle. :D

Duke Silver 2015.05.26. 18:51:41

@XocoLatte: nem is számon kérem rajta, inkább csak idegesít... És pont az, amit te is leírtál... ha ennyire nem történik ott semmi, akkor inkább hagyják a pics@ba azt a szálat is, mint Branét... OK, most h Tyrion is ott van, már ne,de eddig borzasztó volt nézni azokat a jeleneteket

valackyatömegből 2015.05.26. 18:56:53

@XocoLatte: Lyannának éjfekete haja volt, és mint már mondták volt, a Targ gén recesszív.

nota19 2015.05.26. 18:57:45

@Cérnahuszár: lehet, hogy így van, mondom ez csak egy teória, de nagyon erős utalások vannak rá. Szándékosan nem akarok a könyvből többet idézni, mert itt most a sorozatról beszélünk. De gondolj csak bele. Ned a becsület mintaképe, mindenki hitetlenkedve veszi tudomásul, hogy van egy fattya. Egyszerűen nem fér bele a jellemébe. Persze a legjobb emberek is megbotolhatnak, vele is megeshetett, de akkor is, mi a fenéért kell hétpecsétes titokként kezelni az anya személyét. Cat-nek nem mondja el, ez érthető, nem is reklámozza, ez is belefér. De Robert előtt miért titkolózik? A legjobb barátja, ráadásul ha valaki, ő aztán megértené. És Jon? Elmegy a Falra, lehet, hogy többé nem látja, igazán bevallhatna neki egy egyszerű cselédlányt, vagy bárkit, nem? Robert pedig nem lehet Lyanna gyerekének az apja, mert fizikailag nem fért hozzá, miután eltűnt Rhaegarral. Ha Jon Robert és akárki gyereke, akkor meg miért neveli Ned a fattyaként? Miért titkolja a felesége, és Robert előtt? Úgysem örökölhetne Robert után, hiszen fattyú. Cerseit lehet, hogy bosszantaná, de ha északon marad nem sokat tehet ellene.

XocoLatte 2015.05.26. 18:59:21

@Duke Silver: +1
Mondjuk én amiatt azért belebandzsítottam a danys jelenetekbe is, hogy újabb csöcskiemelő ruhakölteményét megcsodáljam -- és ugyan nyilvánosan kijelentette, nem lesz több pucérkodás, a reményhal utoljára, tegnap is oldalra dőltem és onnan próbáltam benézni a takaró mögé az ágyjelenet alatt, de sajno s nem jártam cseresznyével... =)

Tyrion bárhol, bárkivel párban életet visz a jelenetekbe, sajnálom, hogy Varyst olyan könnyen elvesztettük, remélem, csak befut ő is végre. Elvégre egész életében Dany miatt szövögette a pókhálóját... És ketten Tyrionnal nagyot tudnának Danyn lendíteni, bár sanos a csudafasz esténként tovább játszhatná a trubadúrt.

aribeth 2015.05.26. 18:59:37

@XocoLatte:
Emlékeim szerint a könyvekben ez úgy nézett ki, hogy Ned, Jon és Arya sötét hajúak, míg Robb, Sansa, Bran és Rickon az anyjukra ütöttek. Catet rohadtul idegesítette is, hogy a fattyú mennyire látványos Stark vonásokkal rendelkezik, míg a törvényes gyerekeik többsége inkább a Tully vonalat vitték tovább.
Az első könyvben Aryának van egy fejezete, amiben Ned kijelenti, hogy mennyire hasonlít a kiscsaj mind kinézet, mind személyiség tekintetében Lyannára. Aztán egy másik fejezetben meg azt taglalta az író, hogy Jon és Arya is nagyon hasonlítanak egymásra.

XocoLatte 2015.05.26. 19:01:50

@valackyatömegből: köszönöm, elnézést
ha ez igaz volna, Jon akkorát szólna, mint a nagyágyú... viszont, mint ahogyan már 2 vörös csaj is megállapította, pinailag megtámogatva, Jon semmit sem tud...

zorja 2015.05.26. 19:04:47

@valackyatömegből:

Ha Targaryen, akkor is fattyú! Hiszen ha Rheagar nemzette Lyannának - és én is ebben a teóriában hiszek -, akkor is fattyú!

valackyatömegből 2015.05.26. 19:05:45

@XocoLatte: Csak az egyikkel kúrt, a másikat elhajtotta....
Jon knows nothing about his származás, tényleg csak egyetlen élő személy tudhatja, hogy hogyan és miként, az meg az öreg Reed.

furmintszaraz 2015.05.26. 19:05:52

@Duke Silver: Nem nagyon értem, hogy miért mondják ennyien, hogy nem történik semmi a Dany-szálban. Milyen szempontból? Mert városhódítás, csatározások, politikai huzavona, sárkánykodás, ármány van itt is annyi, mint a többi helyen, még nagyobbak is a léptékek. Az hiányzik, hogy nem kelt még át a Keskeny tengeren?

Cérnahuszár 2015.05.26. 19:09:24

@XocoLatte: hehe ha ez lenne tényleg, a származása a csattanója a jon te semmit se tudsz-nak XD

valackyatömegből 2015.05.26. 19:09:24

@zorja: Mert? A Targoknak - nem egy példa van rá - van, hogy több nejük van. Vagy épp más hagyományoknak megfelelően eskükszek, az is kiskapu.

XocoLatte 2015.05.26. 19:09:28

@aribeth: Köszi szépen az infókat, szerencsére én nem olvastam 10 oldalnál többet a könyvekből, így ez a tudás messze elkerült eddig.
A sorozatból a legjobb emlékeim szerint ilyen mélységű részletek nem derültek ki.

Jon tapasztalatlan, ami egyrészt fiatal korának és fattyúságának köszönhető -- de egyértelműen van benne potenciál, és a mostani húzása tök logikus, mégha a varjak nem is repesnek örömükben tőle. Ha másnak nem, hát emberpufferként jól jönnek a vadak a Falon innen, és mint láthattuk, sokszoros létszámban vannak, és bár egyszerűek mint a faék, gyakni még tudnak.
Persze Samu a csudapinára való rászokás helyett már licenszelhette volna Stannis-tól az obszidián-gyártósort és ipari mennyiségben készíttetné a tőröket és dárdahegyeket.

valackyatömegből 2015.05.26. 19:11:19

@XocoLatte: Hehehe, Varys még mennyire, hogy befut a végére, hehehe :D

XocoLatte 2015.05.26. 19:12:38

@valackyatömegből: Persze, de mindkét nő a pinájából fuvolázta elsősorban a mondatot, igaz, az elsőt Jon szájjal is szerette, azt meg a csaj nem nagyon kapott még, főleg olyan jót...

Cérnahuszár 2015.05.26. 19:12:45

@valackyatömegből: ki az az öreg reed, ez nekem már teljesen kiesett

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:15:02

@furmintszaraz: jahh. Én csak azt várom, mikor a nap nyugaton kel fel és keleten nyugszik le, amikor a tengerek kiszáradnak és a hegyeket elfújja a szél, mint a falevelet. Mikor Dany ismét megfogan. mert akkor Drogon visszatér hozzá ;)

aribeth 2015.05.26. 19:15:43

@nota19:
Gyakorlatilag a Rhaegar és Lyanna Jon szülei, azaz az R+L=J az egyetlen olyan rajongói elmélet, amire azt merem mondani, hogy száz százalékig biztos. Egyszerűen annyi utalás van erre a könyvekben, és annyira logikus (a különféle forrásokból eredő beszámolók a harrenhali tornáról, ahol ezek ketten egymásra kattantak, a kinézetek taglalása, a tény, hogy három Targ testőr volt az Öröm tornyában, ahol Lyanna meghalt, miközben kutya kötelességük lett volna vagy a csatázó Rhaegarral, vagy az ő halála után a Sárkánykőre menekült, Daenerysszel terhes királynéval és Viserysszel lenni, hogy Robert minden egyes Targot ki akart végezni Lyanna elvesztése miatt, az élén Rhaegarral, akit legszívesebben százszor ölt volna meg, és ezért titokban kellett tartani a gyerek származását), hogy nem tudom elképzelni, hogy a végén Martin csak azért is húz egy random cselédlány/bizonyos nemeslányos megoldást.

Az is logikus, hogy Ned nem avatta be Catet az igazságba, bevállalva ezzel egy életre szóló megsértődést, hiszen Robert haragja a Stark család vesztét is okozhatta volna, azaz jó eséllyel az asszony mindenképp ellene lett volna Jon befogadásának.

És azok után, hogy négy teljes évre hanyagolták Rhaegarékat meg Jon származását, az ötödik évad negyedik részében is belehúztak az írók a nem túl finom utalgatásokba:
- Stannis furcsállja, hogy Ned fattyút nemzett, hisz akkora becsületlovag volt,
- Kisujj körberöhögi Sansát, amikor az felmondta a hivatalos "Rhaegar elrabolta Lyannát, majd megerőszakolta őt" sztorit,
- Barristan pedig elmesélte Danynek, hogy mekkora jó arc volt a bátyja.

Nem tudom, hogy a sorozatban ki akarják-e valaha mondani a dolgot, de most vagy elkezdték előkészíteni a terepet, vagy baszakodnak az olvasókkal. :)

valackyatömegből 2015.05.26. 19:16:05

@Cérnahuszár: Nem ismered. A könyvesek se. Bran két kisérőjének (Jojen és Meera) az apja. Meg Ned nagyonn régi és nagyon jó barátja.

Cérnahuszár 2015.05.26. 19:17:19

@foxglove (F6): ha a targok ennyire háremtartók, annyira örülnék ha danny Tyriont is elvenné, mert én ilyen kis perverz vagyok, meg tyrion megérdemel egy jó csajt végre aki nem kurva. + megnézném ahogy egy sárkányon berepül királyvárba légifotókat készíteni.

XocoLatte 2015.05.26. 19:20:26

@vastyúk is ..: én nem vagyok ilyen telhetetlen, megelégszem annyival, hogy Tyrion feltűzi a szerszámára Dany-t premier plánban... =)

aribeth 2015.05.26. 19:20:57

@XocoLatte:
"A sorozatból a legjobb emlékeim szerint ilyen mélységű részletek nem derültek ki."

Igen, az első évad óta valóban látványosan hanyagolták a témát, úgyhogy ez tényleg olyan elmélet, amit általában az tud álmából is felkeltve felböfögni az összes érvvel együtt, aki olvasta a könyveket, olvasott pár teóriát, és a körülbelül három "na vajon ki a fene lehet Jon anyja" elmélet közül erre tette le a voksát. :) (Bár volt itt van a junkie-n olyan, aki azt mondta, hogy már a sorozat alapján erre tippelt az első évad során, ilyen is előfordul, de ritka.)

pocokman 2015.05.26. 19:21:35

@valackyatömegből: Ha jól rémlik, az öreg Tully is az öregségbe halt bele.

valackyatömegből 2015.05.26. 19:23:39

@vastyúk is ..: A Nap keleten kel fel, és nyugaton nyugszik le - a könyveben megvolt, itt kérdőjeles
A tengerek kiszáranak - a könyvben megvolt, itt kérdőjeles
A hegyeket elfújja a szél - -II-
És a könyveb Dany therbe is esett, bár elvetélt. Ez itt szinte tuti kimarad.

Cérnahuszár 2015.05.26. 19:23:40

@valackyatömegből: köszi. Akkor van esély rá még hogy kiderül ki a bánat havas john

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:25:56

@XocoLatte: nyugi, westeros malmai ugyan lassan őrölnek, de Dany még a "jóképű" Jorah kardjába sem volt hajlandó beleülni, bezzeg a jóseggű "kékszakáll" Daario Nahariséba. Ki van zárva, hogy a törpikéjébe hajlandó lenne. Nem az esete, meg Tyrion egy fejjel rövidebb lenne hirtelen, a kékszakállú kezétől, így neki sem jól felfogott érdeke. Én egyelőre még azt sem látom magam előtt, hogy lesz Tyrion hirtelen a bizalmasa Danynak. Elég-e hogy sziven lőtte a vérgeci Tywint? Nekem nem lenne. :D

nota19 2015.05.26. 19:26:35

@aribeth: én is nagyon bízom benne, hogy szándékosan hozták be ezeket a dolgokat. Eddig nem sok értelme lett volna itt-ott elszórni utalásokat, hiszen a néző úgyis elfelejtette volna. Most viszont már van értelme, sőt szükséges is előkészíteni a dolgot. Én nagyon csalódott lennék, ha nem így lenne. A harrenhali torna emlegetése, ráadásul, hogy elég részletesen taglalta Kisujj reménnyel tölt el.
@Cérnahuszár: Howland Reed a két gyerek Meera és Jojen apja, akik Bran-el kóboroltak a Falon túl. Ő az öreg mocsárlakó, aki Neddel volt, amikor Lyannát megtalálták Dorne-ban és összecsaptak a három királyi testőrrel. A harcban csak Ned és Reed maradtak életben. Azóta ő a mocsarában gubbaszt.

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:28:25

@valackyatömegből: tudom, csak gondoltam előhúzom Mirri Maz dul jövendölését.. így utalva arra, hogy már várom a pillanatot, mikor Drogon végre visszaszáll az anyjához.

Cérnahuszár 2015.05.26. 19:30:21

@nota19: mint yoda
a minden titkok tudója

Dekatlon 2015.05.26. 19:32:14

@Duke Silver: nem kell növesszen, épp importálja :)

furmintszaraz 2015.05.26. 19:36:41

@vastyúk is ..: Asszem kimaradt nálam valamilyen prófécia, de jól hangzik :D

nota19 2015.05.26. 19:39:21

@Cérnahuszár: jaja! És egyszer csak előjön és közli, hogy Jon Stargaryen. : )

Duke Silver 2015.05.26. 19:42:57

@XocoLatte: mondjuk nekem a csaj kifejezetten nem az esetem... se nem vékony, se nem sportos, se csöcs, se segg, de nagy pofája az van... :/ (de mint ahogy fentebb említettem, ízlések és pofonok :) )

Szerintem nála még az se dőlt el feltétlenül, hogy őrült-e ő is, mint az apja, vagy sem. Sokszor következetlen, megbocsájtásra képtelen, makacs, stb... :S :S És még csak most kezdte a szakmát, ki tudja mi lesz belőle.

Duke Silver 2015.05.26. 19:43:59

@Dekatlon: jogos :D Tyrion, mint a királynő segítője

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:44:07

@furmintszaraz: ezt akkor mondja Mirri Maz Dúl Danynak (1. évad), mikor megkérdezi tőle, hogy Khal Drogo mikor lesz a régi. Dany ezt úgy értelmezi, hogy akkor soha, és meg is fojtja Drogot, és a halotti mágjára felteszi a sárkánytojásokat, és a fekete sárkányt elnevezi Drogonnak. Én mindig szerettem abban hinni, hogy Drogo a sárkányban született újjá - de persze nincs bizonyíték :D

valackyatömegből 2015.05.26. 19:47:53

@Duke Silver: Aki eredetleg más volt, e ezek a faszok megölték.

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:49:21

Egyébként valamiért az az érzésem, hogy Daario annyira azt hitte, hogyha kefélgeti a királynőt, majd ő lesz a király, hogy meg fog sértődni, ha Dany tényleg hozzámegy egy másik faszihoz. Az az ember képes volt levágni a főnökei fejét, szóval eléggé opportunista ahhoz, hogy egy kellően fájó pillanatban kihúzza a talajt Dany alól. Kíváncsi vagyok, na. Meg a jobbnál jobb ötletei, hogy öljenek le mindenkit. Igen azzal nagyon sok barátot lehet szerezni.

XocoLatte 2015.05.26. 19:49:33

@vastyúk is ..: Tyrion egyrészt rohadt jól rögtönöz és találja fel magát akár nagyon meredek szitukban is, másrészt, most egy jó ideje sakkozik magában is erre a talira (csak nekem tűnt fel, hogy már milyen régóta kénytelen józanul lébecolni?). Tekintve, hogy Dany nem kicsit került ki a képből a nyugati és északi cselekményeket tekintve, Tyrion + Varys egy 50 pontos kreditpontos kurzus keretében képbe hozhatja őkelmét, megspékelve néhány stratégiai tanáccsal. Annyi biztos, hogy ez a sivatag szélén toporgás és rabszolga-felszabadítás kurvára semmilyen hatással nincsen Dany trónkövetelési képességére, ennek megfelelően tök kárbaveszett eneregia, és itt konkrét péntről, kajáról és embertömegről beszélek.

Dekatlon 2015.05.26. 19:51:54

@vastyúk is ..: Ha már a származás elemezgetésénél járunk... Szerintem Tyrion Dany féltestvére, akit az "apja" ezért gyűlölt egész életében, mert nem ő, hanem az őrült király nemzett erőszak útján.
Persze ettől még árbocra tűzheti a sárkányos hippinát, ez végül is mindkét ágon családi tradíció, de szerintem a törpi nem olyan.

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:52:05

@valackyatömegből: én arra gondolok, hogy most Barristan töritudását átadják Tyrion szájába. Szóval most tőle fogjuk hallani, hogy mi is a dörgés (volt) Westeroson. Külön jó, hogy Tyrion járt már a falon is, szóval tudja, hogy nem feltétlen mese, hogy micsoda csuda lények élnek arrafelé is.

Duke Silver 2015.05.26. 19:52:44

@furmintszaraz: nem akarok mások nevében nyilatkozni, személyes véleményem van. Amiket felsorolsz tényleg nevezhetőek eseménynek, és még csak az unalmas billogot is nehéz lenne rásütni, de a városfoglalással nem jutott előrébb, csak + problémákat szerzett magának... vannak tanácsadói, akikre nem hallgat, és megint csak újabb slamasztikákba kerül ezek miatt. A sárkányainak már nem ura, így pedig azért kicsit ravaszabban kéne nekiállnia a hatalma megszilárdításához, mint amit eddig csinált.

Egyszerűen alkalmatlannak tartom az uralkodásra...
- Tywin egy szemét volt a családjával, de nagyon tudta a játékot, csak úgy, mint a Töviskirálynő
- Ned túl becsületes volt, de ez ugyanúgy pozitívum is. Tudtad mire számíthatsz.

Dany meg csak csapkod össze vissza, egyszer könyörületes, máskor kegyetlen... és célt egyikkel se ért

Duke Silver 2015.05.26. 19:54:58

@valackyatömegből: huh, kicsit el vagyok veszve, új nekem még ez a kommentelés, és jó pár emberrel sikerült most párbeszédbe elegyednem... kit nyírtak ki? :)

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:55:16

@Dekatlon: szerintem sem olyan a törpike. Igen, többen is hinni vélik, hogy Tyrionban is van egy kis sárkány, hát majd meglátjuk, én nem vagyok ez ügyben úgy meggyőzve.

furmintszaraz 2015.05.26. 19:55:56

@vastyúk is ..: Ez tényleg kimaradt nekem, de izgalmas teória, köszi!

vastyúk is .. 2015.05.26. 19:56:01

@Duke Silver: Barristan Selmit. Eddig ő volt kvázi Dany segítője.

nota19 2015.05.26. 19:57:55

@vastyúk is ..: így viszont már több Targunk lenne, mint Stark a történet elején.

Dekatlon 2015.05.26. 19:58:22

@vastyúk is ..: ez azért is lenne remek húzás, mert máris nem lenne apagyilkos Tyrion. ;)

XocoLatte 2015.05.26. 19:59:13

@Dekatlon: nem tudom, vajon milyen hiánybetegséget okoz (hehe), de Tyrion egy nagyon jó ideje nem járt pinában és vedelni sem tudott régóta, így mindkettőre úgy ugrana, mint ty(rion)úk a takonyra... És szerintem neki bejön Dany, kb az a nőies vonal képviselője, amilyen Rose volt.

Mindazonáltal, erről a féltestvérségről igazán kevés infó van a vadonban, elsőre nem is értettem, mit akartál mondani? Hogy Tyrion anyját felcsinálta Dany apja? Mikor, hol?

furmintszaraz 2015.05.26. 20:03:47

@Duke Silver: Oké, azt elfogadom, hogy nem mindig progresszív, illetve némileg esetleges, amit csinál - ez valószínűleg azért van, mert elég gyorsan jutott a csúcsra, és most azzal küzd, hogy hogy is kellene ezt a hatalmat megtartani, illetve kiterjeszteni, plusz ugye a csodafegyverei is rakoncátlankodnak. De nem is ez a lényeg itt, hanem az, hogy mondjuk, hogy ez is történés :) Azaz egy fiatal uralkodó botlásait végigkövetni. Nekem nem idegesítő vagy unalmas ez a dolog, talán még jobban is érdekel (van benne valamilyen sajátosan emberi), mint az igazán "tökös" gyerekek játékai. Amúgy még a szerencsétlenkedéseivel együtt is az ő hatalma a legstabilabb Westeroson :D

Duke Silver 2015.05.26. 20:03:58

@vastyúk is ..: achso... hát izé... lehet én vagyok szívtelen, meg minden, de az öreg se sok vizet zavart.

nota19 2015.05.26. 20:05:13

Kicsit keveredik bennem a dolog, segítsen már valaki. A sorozatban volt szó a sárkány három fejéről? Csak az előző hsz-ek miatt kérdezem.

Dekatlon 2015.05.26. 20:07:34

@XocoLatte: Amikor még király volt, nyilván. Megkívánta, aztán erőszak. Tywin meg szerette a nejét, meg politikus is volt, szóval hivatalosan nem tette ezt szóvá... mittudom én, találgatok.

Duke Silver 2015.05.26. 20:07:51

@furmintszaraz: OK. Én továbbra is csak félfüllel figyelem csak, hogy ott mi történik (mostantól, h Tyrion megérkezett, amúgy pont nem :D ), de teljesen együtt tudok élni azzal, ha vkinek érdekes :)

Nálam nem emberi, mert semmiféle megingást, elbizonytalanodást nem érzek Danyben, Kedden így volt, és csak így, és sehogy másképp nem lehet, szerdán meg már a szöges ellentéte, és kész. Nincs átmenet, nincs gondolkodás, vagy legalábbis nem túl sok. Kapkod és közben makacs.

a jó király, meg mint tudjuk, ilyen: :)
www.youtube.com/watch?v=SE7ZPSrm2rU

vastyúk is .. 2015.05.26. 20:09:23

@Duke Silver: hát azért elég sok jó tanácsot adott Danynek, más kérdés, hogy nem hallgatott az öregre. Többször is próbálta meggyőzni, hogy mi lenne a "helyes".

Dekatlon 2015.05.26. 20:10:04

@furmintszaraz: Dany mondja is egyszer, hogy nem siet a vastrónra. Mer ha egy várost nem tud elvezetni, mit akarjon egy birodalommal?
Szóval gyakorol.. kicsiben. Meg növesztgeti a sárkánykákat. A méret a lényeg.

Duke Silver 2015.05.26. 20:12:36

@vastyúk is ..: jogos. De az öreg világéletben lovag volt. Talán Tyrionnak a meggyőzőképessége erőteljesebben hatolhat az agyába... vagy nem, és folytatódik minden ugyanúgy, mint eddig :D

pocokman 2015.05.26. 20:15:26

@vastyúk is ..: Nekem úgy rémlik, hogy egészen szekptikus a Mások meg az élőholtak létét illetően, pont ezzel szívta Jon vérét az első évadban.

furmintszaraz 2015.05.26. 20:17:09

@Duke Silver: De komolyan, szerinted mit kellene másként csinálni? :D Ser Barristan tanácsai nem voltak rosszak amúgy, Daariónál mindenképp rokonszenvesebb.

vastyúk is .. 2015.05.26. 20:18:51

@pocokman: igen, aztán elgondolkodott rajta, mikor Benjen Stark meg az öreg Mormont közölte vele, hogy még nem járt a falon túl, szóval ne okoskodjon. És amikor Királyvárban toborzott az egyik Varjú, még mondta is Cerseinek, hogy küldjenek embert, mert akármi van a falon túl, csak a fekete testvérek választják el tőlük.

,, 2015.05.26. 20:22:23

@Cérnahuszár: erre nem gondoltam még, de támogatom!:)

És mi van Lady S-sel? Kikukázták azt a szálat vagy mi? Nem igazán vagyok képben.

Cérnahuszár 2015.05.26. 20:22:41

ebben az évadban el fog jutni királyvárba, mert a bemutatóban látszott hogy a vár felett megy a sárki árnyéka
mondjuk lehet hogy dragon kirándul el arrafelé? akkor jól ráhozza a frászt az öszes klánra, a sárkány nem gyerekjáték, elkezdenek agyalni hogy ne egymást irtsák

aribeth 2015.05.26. 20:23:55

@XocoLatte:
Ez megint csak egy könyves elmélet, mivel az egyik kötetben le vala írva, hogy Aerys, az őrült király nagyon rá volt kattanva Joannára, Tywin feleségére, és az esküvőn a vetkőztetési szertartáson (amikor a női vendégek a férjet, a férfiak pedig a feleséget levetkőztetik, és pikáns poénkodás közepette betessékelik a nászágyba) mindenféle szemtelen dolgokat engedett meg magának. Az író nem részletezte, hogy mit művelt Aerys, de Tywin személyiségéből kiindulva gyanítható, hogy nem dugta meg a nőt ott mindenki előtt, mert azt az ifjú férj már akkor sem tűrte volna el (és lássuk be, elég nehéz lett volna titokban tartani egy nászéjszakán, hogy öt perce szűztelenítették a menyasszonyt). Valószínűleg alaposan letaperolta. Valami ilyesmi.

Mindenesetre ebből az egy eseményből, na meg a Lannister testvérek szőke hajából kiindulva beindult az elméletgyár, miszerint:
- Aerys megerőszakolta Joannát a nászéjszakán, és Jaime meg Cersei valójában Targaryenek, és ezért szeretik annyira a vérfertőzést, de ez nem lehetséges, mivel az esküvő a helyi időszámítás szerint 263-ban volt, az ikrek meg 266-ban születtek, és a nők a GoT világában is csak 9 hónapig terhesek
- erre jön az a verzió, hogy jó, akkor később dugtak, és akkor is az Őrült király az apja az ikreknek, punktum, szőke haja csak Targaryennek lehet, és kész
- Aerys több évvel később megerőszakolta/elcsábította Joannát, és ebből lett Tyrion, ezért utálja őt Tywin

Én egyik verzióban sem hiszek, először is azért, mert Tywin és Joanna házasságát kifejezetten boldognak írta le Martin. Persze ettől még lehet, hogy Aerys kényszerítette a nőt (mert az tény, hogy betegesen vonzódott hozzá), de őszintén szólva szerintem történetírási szempontból ezerszer hatásosabb az, hogy Tyrion tényleg Tywin fia, és egyszerűen csak azért gyűlöli őt, mert születése közben "megölte" a szeretett feleségét, és ráadásul még törpének is született, amit mind Tywin, mind a közvélemény az istenek büntetésének tartott, és hát a léte eléggé rontott a tökéletes Lannister család összképén.
Továbbá volt még egy könyves párbeszéd a Lannister-rokonságnál, ami spoilermentesen összefoglalva annyi, hogy Jaime természet, stílus, vérmérséklet tekintetében Tywin testvéreire hasonlít (ami nem azt jelenti, hogy oké, akkor Joanna mondjuk Kevan bácsival dugott, hanem csak annyit, hogy erősen Lannister a fiú), míg Tyrion ízig-vérig Tywin fia, azaz ő az egyetlen, aki ténylegesen örökölte az apja szellemi képességeit.

Szóval nekem ezek a Jaime/Cersei/Tyrion Targaryenek elméletek nem jönnek be.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 20:24:06

@nota19: Szerintem volt, még az eleje táján, de nem volt túlságosan kiemelve. Rémlik legalábbis.

Duke Silver 2015.05.26. 20:25:10

@furmintszaraz: egész pontosan nem tudnám leírni, de vagy tényleg tűzzel vassal teremtenék új rendszert, és nincs apelláta egyik oldalról sem... Vagy már az elején kiegyeztem volna a vezető réteggel, nem pedig most kezdtem volna hozzá. + valszeg kicsit mélyebb javaslatokkal állnék elő (vagy szereznék vkit, vkiket, akik előállnak ezekkel a javaslatokkal, mert értenek hozzá) annál a koncepciónál,h "Mostantól nincs rabszolgaság és legyen mindenki happy!" Akkor már beleszólnék az adózásba, az igazságszolgáltatásba... nem elém hoznának minden apró cseprő ügyet, lenne azoknak a kérdéseknek is egy bírói szint,stb... Nyilván azok jelentést írnának, ami feljebb kerül, és azt olvasgathatná, de így... :S :S Egyáltalán nem hatékony és igazából célja sincs.

polkupyörä 2015.05.26. 20:26:11

@Dekatlon: a Tyrion-elmélet egyáltalán nem logikátlan, ha Barristan számára is nyilvánvaló volt, akkor Aerys valószínűleg eléggé látványosan csurgathatta a nyálát Joanna után (és ismerve a későbbieket, nem kifinomult módon / tettlegesen?).

Amennyire emlékszem Tyrion Casterly Rock-on született (Oberyn is ott látja először) jóval korábban annál hogy Tywin ott hagyja King's Landing-et (Tyrion 3 éves volt, amikor Aerys visszautasította Cerseit és 8, amikor Jamie beállt királyőrnek, Tywin közvetlenül ezután (Harrenhall) mondott le)

Viszont, ami miatt szerintem mégis Lannister az egyrészt, hogy akkor az egész apakeresés / Tywin nem tudja elfogadni az ő igazi örökösét (okos, stratéga..) / apaölés problémakör súlytalan lenne, ennél remélem, Martin egy csöppet érzékenyebb.

nota19 2015.05.26. 20:26:16

@foxglove (F6): úgy néz ki, hogy kuka. Én nem is bánom, nem nagyon szerettem ezt a szálat, miért nem hagyták szegényt békében meghalni. Egyetlen pozitívum ezzel kapcsolatban, hogy írtja a Freyeket.

Duke Silver 2015.05.26. 20:27:55

@aribeth: +1
ezeket én is borzasztó erőltetettnek érzem mindig.

Dekatlon 2015.05.26. 20:27:58

@aribeth: hát mindegyik nekem sem, csak a Tyrion Targaryen rész ;)
Jó dolog agyalgatni rajta, na.

,, 2015.05.26. 20:28:26

@nota19: akkor jól van, én sem bánom, túl sok lett volna. úgy járna szegény papika (grrm) mint a lost írók, jegesmedve, Lady S, lóf@szt.

XocoLatte 2015.05.26. 20:28:34

@aribeth: köszi, és bocs ha most túl profán leszek: ezek szerint Tyrion mégis gond nélkül dughatná Dany-t...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.05.26. 20:30:29

Én úgy látom hogy a Főveréb + Töviskirályné megvárta amíg Cersei saját magát csalja bele a csapdába.
Egyfolytában arról szövegelt hogy a Verebek, így a Verbek úgy + egyetért velük stb... tiszteli az elveiket + meg kell tisztulni stb...
Úgyhogy most már lehet neki mondani ártatlan csodálkozó szemekkel hogy "hát nem azt mondtad hogy...?" "Hiszen mehetünk álltál amikor azt mondtad hogy büntetés így + vezeklés úgy... Akkor most meg mi a baj?"

" ne baszakdodj a Töviskirálynével, mert ráragasztják a talpad a szopórollerre."

Remélem Cersei most már le sem száll a szopólorreről amíg a feje nem díszíti egy csinos lándzsa hegyét a vár fokán...

+ a fián kívül nem hiszem hogy most bárki elindulna Cersei megmentésére. + Ha a felesége kiszabadul valószínűleg kb 2 perc alatt lebeszéli a kedves anyuka megmentésrésól.

Sőt még ha esetleg valami olyasmit duruzsol a fülébe hogy bebizonyíthatja a rátermettségét meg a rettentetlenségét azzal hogy elítéli a népszerűtlen anyját, az maga lenne a tökély.

Dekatlon 2015.05.26. 20:32:58

@Prof. William: azért azt még szivsen megnézném, amior feltekint a vár körül röpködő sárkányra, és Tytion integet le neki annak nyakából.
Amúgy is logikus lenne őt küldeni, ő a legkönyebb, a sárkányok meg még nem annyira terhelhetőek... :)

Cérnahuszár 2015.05.26. 20:33:52

tyrion azért nem lehet targaryen, mert tywin sose hagyta volna életben ha tudja.

aribeth 2015.05.26. 20:35:10

@pocokman:
Reménykedek abban, hogy Drogon látványa egy kicsit megingatta a magabiztosságában. Bár ha belegondolok abba, hogy a sárkányok évszázadokig léteztek, és csak azt hitték, hogy kihaltak, akkor a visszatérésük nem lehet akkora sokkhatás, kábé olyan, mintha nálunk Jurassic Park módjára sikerülne kitenyészteni pár dinót, míg a mesebeli Mások és egyéb északi szörnyűségek léte más lapra tartozik.
Szóval amíg nem mászik a képükbe pár zombi, addig nem hiszem, hogy Rhllorllolol híveit leszámítva bárki is komolyan venné a Falon túli veszedelmeket.

nota19 2015.05.26. 20:36:32

A Tyrion Aerys fia elmélet jól hangzik, de én sem hiszek benne. Az előttem szólók már kifejtették miért kevéssé valószínű.
Lehet, hogy sokaknak azért is szimpatikus, mert így ő lehetne az egyik sárkánylovas. A sárkánynak három feje van elméletbe - amiről pontosan nem tudjuk mit takar - is beleillene. Egy lovas már adott Dany, a másik mondjuk Jon, de ki a harmadik? Tyrion lenne a legjobb megoldás, lehet ezért is gondolják, szeretnék sokan, hogy Targ legyen. Az is igaz, hogy nem feltétlenül előírás, hogy csak Targaryen lovagolhatja meg a sárkányt.

Dekatlon 2015.05.26. 20:36:56

@Cérnahuszár: és ha nem tudta, csak sejtette?

XocoLatte 2015.05.26. 20:37:00

@Dekatlon: nekem úgy rémlik, Tyrion még egy normál méretű lovon se nagyon tudott lovagolni, nem hogy egy már most 30x akkora sárkányon... =)

vontod75 2015.05.26. 20:37:08

@doggfather: Isten ments. A legjobb MILF.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 20:38:53

@Dekatlon: Még. De azért szépen növögetnek. És végül is tényleg három van belőlük, szóval lehet itt még bármi. Akár sárkányháton röpködés is.

@nota19: Igaz, arról sose volt szó, hogy csak Targaryen lehet a három fej, az már csak kombinálás.

Dekatlon 2015.05.26. 20:39:13

@aribeth: A dínós hasonlatod jó, csak épp az ellenkezőjére :)
Tudjuk, hogy léteztek dínók, de ha besétálna egy T-Rex a Hősök terére lenne besza-behu.

XocoLatte 2015.05.26. 20:41:47

Egyébként csak én maradtam le a lényegről, hogy ti. a szépcickós homokgyík csajszi mitől indult be annyira Bronn-ra? Mármint nem az, hogy kekeckedett vele és várta, hogy a méreg hatni kezdjen, hanem hogy miért dobta meg az ellenméreggel?
Egyébként tényálladék, hogy avlós életben is az ilyen Bronn-típusok vonzzák a csajokat, beindítanak bennük valamit...

XocoLatte 2015.05.26. 20:43:49

@Littlewood: az HBO már most gyűjtheti a monétát a CGI-re, ha sárkánylovaglás is lesz még későbbi évadban...

vontod75 2015.05.26. 20:45:52

@raczsandor: Arra kíváncsi lennék, hogy a vöröske istene mikor fog egy durvább beavatkozásba? Ráférne nagyon Stannisra.

vontod75 2015.05.26. 20:51:12

@JorgoszBaia: Azért Varys sem ma kezdte az ipart. Lehet, hogy előkap egy két ászt a kabátujjából. :)

Dekatlon 2015.05.26. 20:53:15

@XocoLatte: én úgy magyaráznám, hogy miért ne? Ott az ellenmére, és szembe cellában senyvednek.
Ha nem adja oda: van egy halott zsoldos.
Ha oda adja: van egy hálás, sármos, jó harcos zsoldos.

A kettes válasz tűnik a jó döntésnek ;)

aribeth 2015.05.26. 20:54:20

@Dekatlon:
Jaja, szívroham lenne a köbön. :) Csak azt akartam kihozni belőle, hogy a sárkányok bizonyítottan léteztek abban a világban (mikor is haltak ki? száz éve?), ahogy nálunk is a dinók, ezért ugyan a visszatérésük hisztériát okozna Westeroson, de még a Fellegvár tudósai is azt mondanák, hogy ilyen előfordulhat.

Ezzel szemben Mást, óriást meg zombit nem láttak már hatezer éve, és ezek a beszámolók is mesének tűnnek, gyakorlatilag ugyanúgy nem hisz bennük senki sem a Faltól délre, ahogy a mi világunkban sem.

Nekem úgy tűnik, hogy a mágia létét egy ideje már teljesen elvetik Westeros civilizáltabb részein. Essos ebben eléggé különbözik a nyugati kontinenstől, mert ott napi szinten jelen van egyes helyeken, lásd Arya és Dany kalandjait a boszorkányokkal, mágusokkal és alakváltókkal, na meg ott van Melisandre is, aki keletről hozta magával a kis trükkjeit.

nota19 2015.05.26. 20:55:21

@vontod75: úgy néz ki, hogy Mel alaposan melléfogott a látomásaival. Az pedig, hogy a kislányt is fel akarja áldozni, az több, mint durva.

nota19 2015.05.26. 20:57:46

@aribeth: nem úgy van valahogy, hogy a sárkányok és a mágia összefügg? Most, hogy a sárkányok feléledtek a mágia is visszatér Westerosra? Mintha mondott volna valaki ilyesmit.

furmintszaraz 2015.05.26. 20:57:58

@Duke Silver: Hát, lehet, hogy fiatalként még Tywin és Olenna is követtek el hibákat :) Illetve nekik voltak erős mintáik, volt hol gyakorolni stb. Amúgy ilyen királyi fogadóórák voltak a középkorban, Királyvárban is láttunk már ilyesmit, talán még az öreg Jeoffrey is tartott :)
@Dekatlon írta nagyon jól, hogy Danynek Mereen is afféle gyakorlóterep a királysághoz, hogy ott már rendesen csinálja. Persze akik unják ezt a szálat, azok mondhatják, hogy nem lenne szükséges ezt mind "levetíteni", de hát mégiscsak így ismerünk meg valakit (számomra nem is érdektelen a dolog).

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 20:58:10

@XocoLatte: Azért a cicimutogatás ilyen helyzetben nem feltétlenül a vonzalom jele, inkább szívózás.:) Az ellenmérget meg gondolom azért adja oda, mert akivel együtt zárnak be, az alkalomadtán szövetséges lehet a kiszabadulásban. Bronnt pedig már látták akcióban.

furmintszaraz 2015.05.26. 20:58:40

@Dekatlon: Abszolút így van, és ebben azért van némi bölcsesség.

Veder1 2015.05.26. 21:01:15

@nota19: ez könyves cucc a sorozatban teljesen másképp fogják megoldani, ha egyáltalán lényeges lesz ez.

Sokan reménykednek itt Sansa megerősödésben, meg Theon visszatérésében, de ismerve Martint ennél sokkal prózaibb lesz a történet. Ő szereti lebontani az ilyen kliséket, mint: "az ártatlan sokat szenvedett főhős kitanulja titkos harcművészetet és mindenkin bosszút áll". Szerintem inkább még többet fog szívni és szenvedni, mert hát ebben a világban a jók is és a gonoszok is elbuknak. Ugyanígy Arya története is valami rossz véget fog érni, mondjuk pont a testvérét kell megölnie, vagy valami hasonló.

Veder1 2015.05.26. 21:06:13

@XocoLatte: Baelor Targaryen, és Aegor Rivers is sötét hajú volt.

Duke Silver 2015.05.26. 21:07:03

@furmintszaraz: teljesen igazad van, korábban is írtam, h én nem akarok senkit megtéríteni, és elérni,h követelje a szál kivágását a sorozatból. Csupán érvelni próbáltam és alátámasztani azt, a véleményemet.

Olenát nem vágom annyira, de Tywinről konkrétan tudjuk a könyvek alapján,h már gyerekkorában se szarral gurított (Gemma Lanister kiházasítása, Castamere-is esők,stb...) És ő előtte se volt példa, talán csak rossz, a faterja személyében, aki szintén uralkodásra alkalmatlan volt, mindazon által valószínűleg jó, és jobb ember, mint a fia.

nota19 2015.05.26. 21:09:16

@Vödör: Sansa és Theon kapcsán nem valami abszolút pozitív fordulatot várok. Az, hogy Theon esetleg segít neki, és talán valahogy ki tudnak menekülni ebből a helyzetből egyáltalán nem jelenti, hogy biztonságban lesznek, vagy, hogy boldog véget ér a történetük. De a jelenlegi szituból tovább kell lépniük, lehet, hogy pont egy újabb slamasztikába.
Aryával kapcsolatban pedig én úgy érzem, hogy ő soha nem lesz arcnélküli. Lehet, hogy mindent megtesz amit tud, de ő túlságosan is Stark, és túlságosan kötődik az emlékeihez ahhoz, hogy mindent hátrahagyjon. Az, hogy tűt nem volt képes eldobni, pont ezt szimbolizálja.

Zsoofka 2015.05.26. 21:18:57

@nota19: Nem gondolom, hogy Theon "feltámad", max egy öngyilkos küldetésre futhassa az erejéből. Sansában csalódtam, azt hittem női bájaival elkápráztatja R-t és az akár bele is habarodhat. Mi több, azt hittem - mivel a vélt testvérgyilkosság miatt enyhén neheztel Theonra, - azt hittem majd közösen "játszadoznak" vele, hogy Sansa még inkább magába bolondítsa R-t.. Ami a nagynéni házában, annak "véletlen" halálakor elkezdődött, ahogy Sansa bevédte a rokonság előtt Kisujjt, azt reméltem elindítja Sansát egy jellemfejlődési úton. Egyelőre csalódtam, még mindig kivülről vár segítséget.

Aryával kapcsolatban maximálisan egyetértek :)

furmintszaraz 2015.05.26. 21:23:24

@Duke Silver: Persze, én ezt hívom beszélgetésnek :)
Viszont én nem olvastam a könyveket, csak a sorozat alapján alakítottam ki az álláspontom, valószínűleg így Danyre sem olyan a rálátáson, mint neked. Tywin eszerint leader-tálentum - még ha a végén el is kal-kulálta magát. Huh, ez csúnya volt, sorry... ;)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 21:28:55

@nota19: Arya szerintem végigtolja a kiképzést, megtanul hazudni, beadja mindenkinek, hogy feladta önmagát, de azért a kis halállistáját nem felejti el. És a családot sem, mert egyszer Brannek is elő kell kerülnie, és ők ketten pl ütős kis csapatot tudnának alkotni.

@furmintszaraz: Aú.:)

aribeth 2015.05.26. 21:29:05

Sansa esetében engem nagyon bosszant hogy ezzel az átírással, szálak összevonásával (ami első blikkre érdekes ötletnek tűnt nekem, egészen a nászéjszakáig, ahonnan átváltottunk Jeyne Poole üzemmódba, és ez egyelőre még mindig tart), teljesen egy helyben toporog a karakter, és olyan, mintha el sem jött volna Királyvárból, mintha Pöcsfej még mindig élne. Ha eltekintünk a Ramsay és Joffrey közötti különbségektől (családi háttér, agyi képességek, szadizmus foka és iránya), akkor a Ramsay-Sansa jelenetek olyanok, hogy simán oda lehetne photoshopolni Pöcsfejt a Bolton fattyú helyére. A szadista kínozza Sansát, az meg időnként visszaszól egy-egy velőset. Ugyanez ment évadokon át Királyvárban. Csak ugye utána volt egy biztató fellendülés a Sasfészekben.

A panaszom most független attól, hogy egyébként Martin milyen esetleges szörnyűségeket tartogat Sansának a jövőben. A könyvekben van egy íve a sztorijának, aminek lehet, hogy bukás/erőszakos halál/ipari szívás/örök báb státusz lesz a vége, de legalább nem az volt, hogy pár hét leforgása alatt egyik pszichopata állat uralma alól a másikéba került. The same shit all over again. Már-már egy groteszk paródia.

Szerintem ezt most nagyon elbaszták az írók, amit még azzal sem fognak tudni teljesen kijavítani, ha Sansa végre felhagy azzal, hogy mindig a külső segítségre vár, és Xéna üzemmódba váltva Ramsay nyakába vágja azt a baszt, amit felszedett a várfalon, vagy ráveszi Theont valami hasonlóra.

Veder1 2015.05.26. 21:34:10

@mokamini: a jellemfejlődés azért nem jelenti azt, hogy homlok egyenest el kezd másképp viselkedni. Azért ő alapvetően mégis egy kicsit butuska kislány.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.26. 21:36:31

@aribeth: Viszont azt sikerült elérniük, hogy egyáltalán érdekeljen Sansa sorsa. Szerintem az előzmények fényében ez sem kis dolog, mivel egy csomó ideig csak szimplán idegesítő volt és unalmas és életképtelen. Odáig legalább sikerült elvinni a karaktert, hogy el lehet róla képzelni, hogy belevág valamit az aktuális kínzójába. Joffeynél ez még totál esélytelennek tűnt.

Cérnahuszár 2015.05.26. 21:38:16

ramsey viselkedése megváltozna valamelyest ha sansa gyereket várna? ramsey csaja mit lépne erre?

aribeth 2015.05.26. 21:43:32

Kiegészítés: amikor kiderült, hogy át lesz írva a Deres-szál, én egy jól megírt lelki macska-egér harcra számítottam Sansa és Ramsay között, amiben persze a Bolton fiú vezetne toronymagasan, mert okosabb és tapasztaltabb (ezzel kényszerítve Sansát, hogy fejlődjön már egy kicsit), de nem gondoltam volna, hogy rögtön a nászéjszakán beindul a fizikai erőszak rész. Gondoltam, a fenyegetés és a veszély állandóan jelen lesz, meg persze dugni is fognak, de Ramsay politikai okokból visszafogja magát legalább az elején. Azért mégiscsak a hivatalosan egyetlen élő Starkra tették rá a kezüket, és ha egészséges utódot akarnak minél hamarabb, akkor nem a legjobb ötlet állandóan verni az arát. (Bár lehet, hogy Ramsay sejti, hogy amennyiben gyereket csinál egy Starknak, rá már végképp nem lesz szükség, tehát ki tudja.)

De mennyivel egyszerűbb volt fogni Sansát, és bepakolni Jeyne Poole, a könyvek egyik legtöbbet szívó karaktere helyére.

valackyatömegből 2015.05.26. 21:49:23

@pocokman: Az mégse jó. Offsreen halt meg, mielőtt találkozhattunk vele. Aemon volt az első, aki "élő egyenesbe'" halt meg. (Offscreen tuti voltak mások is.)

aribeth 2015.05.26. 21:50:31

@Littlewood:
Mondjuk ebben is van valami.

@Cérnahuszár:
Ramsay csaja biztosan próbálkozna a vetélytárs meg a kölyke kiiktatásával.

De nekem vannak kételyeim a tekintetben, hogy mennyire jó HorrorFrodónak, ha gyereke születik, amíg a saját apja él. Roose tudja, hogy egyelőre szüksége van a házának egy egészséges utódra, és Ramsay személyében ez adott (a könyvben volt egy felnőtt, törvényes fia, de meghalt, talán pont Ramsay keze által, nem emlékszem). De ha megszületik a fia Waldától, és ha lesz egy unokája is, akiben Stark vér is folyik, és sikerül kibekkelni addig, amíg valamelyik gyerekre rá nem lehet hagyni az örökséget, akkor hülye lenne hagyni, hogy egy elmebeteg, idővel teljesen irányíthatatlan fattyú lerombolja mindazt, amit felépített.

XocoLatte 2015.05.26. 21:53:06

@Littlewood: Theon nővére igazi amazonka volt, értett a fegyverekhez és nem ijedt meg az árnyékától, mégis meg kellett futamodjon Ramsay elől, és örült, hogy ép bőrrel megúszta (igaz, Theon már akkor is szindrómás volt). Vagyis, Ramsay ellen egy igazán tökös csajnak sem sok esélye van, míg Sansa még csak evéshez és kötögetéshez fogott a kezében fegyvernek látszó tárgyat, vagyis teljesen esélytelen azzal a pszichopatával szemben.
Az nekem is feltűnt, hogy 2 epizód alatt Sansa visszatért a Királyvárban mutatott színészi játék elemeihez, és engem is nagyon elkedvetlenít ez a tény.

zizi77 2015.05.26. 21:54:55

@Cérnahuszár: amint Sansa fiút szül, már nincs rá szükség. Könnyen kihirdethetik rá a vadászidényt!

zizi77 2015.05.26. 21:56:08

@XocoLatte: hát erre Kisujj tutira nem készítette fel.

Cérnahuszár 2015.05.26. 21:58:06

én nem fizikai szivatást várok sansától ramsey kiiktatására, hanem valahogy behúzza a csőbe, ahogy cercei lorast meg margeryt
de lehet tényleg marad lapos a kari
lehet hogy egyenlőre figyel és feltérképezi a lehetőségeket? nem sok van neki az biztos

nota19 2015.05.26. 21:58:28

@XocoLatte: mondjuk az a mentőakció kész röhej volt. A híres vasemberek futnak, mint a nyúl. Szegény Asha/Yara ő azért hiányzik, a többi tintahal nem. Visszataszító egy népség a Hínárhajúval az élen, egyedül Euron tűnik jó arcnak.

XocoLatte 2015.05.26. 21:59:58

@zizi77: Kisujj kb. lófaxra sem készítette fel, hiszen Derestől fél kilométerre árulta el neki, milyen tervet eszelt ki számára és helyette... Amúgy pont Kisujj ne lenne tisztában a Boltonok, különösen Ramsay pszichopataságával, nane... Kisujj perverz vonzódása sem egyéb, mint Sansa anyjáért érzett utánérzés és birtoklási vágy, ohne szexualitás (apropó, Kisujj szexuális orientációjára vonatkozóan lehet valamit tudni?).

Cérnahuszár 2015.05.26. 22:00:53

mondjuk többet tud a várról mint a boltonok, és ha megérkezik stannis, jól beengedi őket egy alagúton vagy valami
na megyek aludni túlspilázom már ezt

zizi77 2015.05.26. 22:03:25

@XocoLatte: a kislány magától meg sajnos nem elég rafkós ehhez. Még mindig Brienne az egyetlen remény szerintem.

XocoLatte 2015.05.26. 22:03:40

@nota19: Nem volt azannyira röhej, Theon baszta el nekik -- ha Theon nem szindrómázik, akkor sikerülhetett volna, az elbaszakodott idő miatt értek oda Ramsay emberei. Ha annyira necc lett volna, Yara otthagyta volna a fogát.

nota19 2015.05.26. 22:04:45

@XocoLatte: Lysát anno ő ejtette teherbe, amit az apjuk Hoster Tully megszakíttatott vele. Ezek urán adta férjhez Jon Arrynhoz, aki a Tully ház kardjaiért cserébe hajlandó volt elvenni "bemocskolva" is. Egyébkén a nászéjszakáján is hallhattuk, hogy Kisujj eléggé jól tette a dolgát, legalábbis az ordítása erre engedett következtetni.

XocoLatte 2015.05.26. 22:08:57

@nota19: igazad van, illetve, mégsem teljesen -- szerintem Kisujj minden cselekedete, beleértve a dugást is, a szövevényes terveinek a végrehajtásához egy-egy mozzanat. Lysa ordítása éppenséggel lehetett egy baszási stílus is, én már találkoztam hasonló nőkkel, akikbe még bele sem dugtam, de már üveghangot adtak ki és még fokozni is tudták. Lysa asszony pedig mintha picikét ki lett volna éhezve a dákóra, nem mellesleg őrült is volt szegényem.

nota19 2015.05.26. 22:15:26

@XocoLatte: persze az lehet, hogy nem szenvedélyből tette , hanem csak a kötelesség miatt. Mindenesetre képes rá, bár szerintem sem az az érzéki alkat. : )

Veder1 2015.05.26. 22:16:28

@XocoLatte: igen ez a leghiteltelenebb az új szálban, hogy Kisujj az aduászát kiadja a kezéből, és pont olyanoknak, akik lemészárolták Sansa fél családját, mégis mit gondolt?! Ez elég karakteridegen volt tőle.

zizi77 2015.05.26. 22:22:30

@Vödör: hacsak Sansa tényleg nem játsza a hülyét, de akkor meg vérprofi! :)

Knapp75 2015.05.26. 22:24:03

Tyene vajon miért tart magánál ellenmérget? Nem volt túlöltözve, egy kardigán sem volt nála, de ellenméreg persze igen.
Attól félt, hogy ügyetlenségében megvágja magát és szüksége lesz rá?
A nővéreinél meg lehet, hogy tetanusz ellen is volt valami szer.

Duke Silver 2015.05.26. 22:24:31

@furmintszaraz: A Rains of Castamere-ről votl szó, igazából annyi a plussz infó,h amikor azt meglépte, akkor még élt az apja, vagyis még csak nem is ő uralkodott...

nota19 2015.05.26. 22:27:19

Nem tudom, de én egyre inkább úgy érzem, hogy Kisujj a saját körmönfontságába fog belebukni. Túl sok labdát tart egyszerre a levegőben, túl sokat, és túl sokmindenkinek hazudik. Ráadásul vannak olyan következmények amikre nem számíthat, mert hát ő sem mindenttudó. Ramsayról pl. nem hiszem, hogy valójában tudja mekkora állat. Ha esetleg Stannis győzne Deresnél, vagy Sansa valahogyan Stannishoz tudna menekülni, akkor könnyen ráfázhat a sompolygásra.

Duke Silver 2015.05.26. 22:31:59

@nota19: szerintem is csak annyit sejthetett Ramsayről, h olyan, mint az apja... embereket nyúz, de azért képes a civilizált viselkedésre is. Az öreg se veri az új nejét gondolom.

Dekatlon 2015.05.26. 22:35:52

@Knapp75: ha mérgezném a tőreimet, kurvaélet, hogy tartanék magamnál ellenmérget, elég indokoltnak tűnik, pont ahogy írod: egy csatában lazán megsebezhetetd magad, akkor jól jön. Nameg zsarolni, vallatni is elég jól lehet, ha történetesen van nálad.

Knapp75 2015.05.26. 22:41:01

@Dekatlon: Oké, csak ilyen logika alapján minden harcosnak kéne magával vinnie kötszert, sebtapaszt és máktejet a csatamezőre, a piromantáknak meg mondjuk egy vödör vizet. :)
Milyen mentalitás az, hogy a saját magam megsebzésére készülök fel!

Dekatlon 2015.05.26. 22:47:50

@Knapp75: hát éppenséggel visznek is, úgy hívják felcser :) Pont a saját katonák sérülései miatt van ott. A piromantákról nem tudnék nyilatkozni, de a cirkuszi tűznyelők közelében ott szokott lenni a vödör víz. Ha esetleg kellene...

Dekatlon 2015.05.26. 22:48:35

... vagy az a szanitéc? Valamiféle katonaorvos, na!

,, 2015.05.26. 22:48:45

@aribeth: ezzel teljesen egyetértek. Ha ez volt a sorozatban a terv oké, megértem, minek egy újabb noname szereplőt kiemelni DE akkor az egész Sansa/Littlefinger sztorit ki kellett volna húzni v legalábbis átírni. És azért kár lenne, mert ott volt az a jellemfejlődési ív, ami azért dinamikailag kell.

aribeth 2015.05.26. 22:57:27

@Knapp75:
Mintha azt mondta volna a Homokcicus, hogy bőrön át hat a cucc. Azért ha egy ilyen szinten erős méreg van nálam, akkor fix, hogy magamnál tartom az ellenmérget is. Higiénikus(abb) körülmények között nem szokás egy egyszerű felületi karcolásba belehalni, így ki lehet bírni, ha nincs kéznél egyből a sebtapasz, míg a Martellek kedvenc mérgeinél egyetlen aprócska bénázás elég ahhoz, hogy visszanyaljon a fagyi.

Knapp75 2015.05.26. 23:18:02

@Dekatlon: Oké, de a katonaorvos alapvetően nem azért megy, hogy magát gyógyítsa, miután magát megsebesítette. :)
Ha az ellenfél harcolna méreggel, én inkább akkor vinnék magammal ellenmérget. (persze ezt előre nem nagyon lehet tudni)
Azt nem tudom, hogy statisztikailag hányan sebzik meg magukat egy ilyen csatában, de nem jó előjel, ha erre kell felkészülni. Mondjuk a csaj harctéri mozgásából kiindulva valahol érthető az óvatosság...
Jó lenne tudni, hogy Oberyn is vitt-e magával anno. :)

Dekatlon 2015.05.26. 23:45:05

@Knapp75: jobb a felkészültség. Nagyon béna utolsó mondat, hogy "azt a ku..." :)

Knapp75 2015.05.26. 23:55:04

@Dekatlon: És tényleg! Majdnem ez volt Bronn utolsó mondata is. :)

vastyúk is .. 2015.05.27. 01:42:32

@aribeth: Igen, jó lenne, ha Sansa csinálna valamit. Azt hittem, hogy megfigyeli legalább kicsit Myrandát, rajta nem szoktak kék zöld foltok lenni, viszont Ramsya-t meg szokta harapdálni. Szóval akárhogy is, Úgy tűnik, hogy Ramsay-nek tetszene a nő dominanciája a lepedőn, és nem tudom, hogy ez eljut-e Sansa agyáig. Anno Dany-ek is időbe telt, mire rájött, hogy is lehetne kellemesebbé tenni az esti kötelező kutyapózt. Szóval én valahogy azt várnám, hogy erre ráébredjen. Az egy helyben toporgásért nem hibáztatom, akármekkora spíler is lehetne, ezzel a helyzettel akkor sem tudna egyből mit kezdeni. Persze azt nagyon sajnálom, hogy ezt a gyertyás témát eljátszotta Theonnal. Szó mi szó, kíváncsi vagyok mi lesz vele.

vastyúk is .. 2015.05.27. 01:44:38

@zizi77: Egy fiú nem fiú Westeroson. Úgy hullanak, mint a legyek. Hány Stark fiú volt, még sem volt "elég". Szóval elég ostoba dolog lenne egy fiú gyermek után szemétdombra rakni a lyányt.

vastyúk is .. 2015.05.27. 02:02:18

@nota19: hát igen, összefügg a sárkány és a mágia, de szerintem összefügg azzal is, hogy a Mások újra felébredtek. Szeretek erre úgy gondolni, mint egy egyenlet két oldalán szereplő változókra. Minél erősebb az egyik, a másiknak is annál erősebbnek kell lennie, hogy kioltsák egymást. Olyan ez, mint a Mátrixban Neo és Smith ügynök. Ezért csacsiság lenne azt mondani, hogy csak az a mágia, amit a sárkányok okoznak, merthát vegyük például, hogy a Stark gyerekekben is rég elfeledett ősi erő ébredt fel a rémfarkasaikkal együtt - akiket szintén kihaltnak hittek. Amikor a Mások Craster fiából teljes értékű mást csináltak, azt sem tartanám tudományosan megalapozottnak, csak egyszerűen más mágia. Meg ugye ott van a vérmágia, amit Mirri Maz Duur is gyakorolt, viszont ettől Melisandre sem áll távol. Ő is szeret véráldozatot bemutatni az "istenének". A fal is egy mágikus képződmény és nyilvánvalóan nem sok köze van a tűz sárkányaihoz, legfeljebb a jégsárkányokhoz. ;)

Gyula_80 2015.05.27. 07:20:51

Tetszik ez az elmélet Jon Snowt illetően, ha igaznak bizonyul, az még jobban megerősíti, hogy miért éppen a Tűz és Jég dala a könyv címe. Ügyesen és finoman oldották meg azt is, ahogy Ned Stark (aki ugye sosem hazudik) beszél Jonhoz:
"...you are a Stark. You might not have my name, but you have my blood... The next time we see each other, we'll talk about your mother. I promise."

Zsoofka 2015.05.27. 10:04:08

@Vödör: Azért én ezzel vitatkoznék: elég csak Jamiere gondolni, aki a gyereketkilögdössükazablakból,haolyatlát,amitnemkellene szintről jutott el az esendő, de nagyon is szerethető karakter szinthez és Brienne-nel való útja során elég szép utat járt be... :) Ennyi erővel Sansából, a hp-ből lehetne egy rafkós tyúk ennyi idő alatt. Még ha ez kevés is lenne R. terrorja ellen, de legalább próbálkozhatna...

Dekatlon 2015.05.27. 10:12:34

@mokamini: kérdés, hogy ehhez mijét kéne levágni. Esetleg a haját. Van a libaságnak szervi megfelelője?

Zsoofka 2015.05.27. 10:33:12

@Dekatlon: :) A túl magasan hordott orrát kvázi már levágták, valahol apuka fejének levágásával egyidőben. Nemtom.
Ahogy Kisujjnak falazott a Lysa-kihullás után, az már biztató kezdet volt, én emiatt vagyok csalódott, hogy most nem ez látszik folytatódni, hanem a gyenge kezdés után erősen visszaesett. Ha permanensen hozza a nyüglődő libát, akkor nem esik rosszul a mostani áldozat-szerep. De így igen. Azért még reménykedem, hátha hoz valami jót e téren a bűvös 9. rész :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.05.27. 13:43:22

a "nagy Jon Snow-sejtés" Little Finger Sansának adott válaszából simán bizonyítottnak is vehető.
mágia szempontból pedig pont egy erősödő hullám közepefelé tartunk, ezért a növekvő sárkányok, a délre tartó zombik és az erősödő látnoki képességek (bár Branről nem szól most semmi, de nagyon meg tudja kavarni a szálakat a későbbiekben, mint mások számára láthatatlan szereplő).

nekem kifejezetten jobban tetszik már a sorozat, mint a könyvek - sokkal jobb a karakterábrázolás, feszes a történet, valósabbak a motivációk és döntések.

így már nagyon kíváncsi vagyok, hogy Dany és Tyrion találkozása hogyan vágja át a 'mereneese knot'-ot: remélem, Dany partraszáll Westeroson a sárkányos seregével és Tyrionnal. leesne pár áll Highgardentől Casterly Rockig.

Ruadhnait 2015.05.27. 16:47:33

Nem olvastam a konyveket, az elsot kiveve, es a sorozat alapjan fordult meg a fejemben, hogy mi van ha Jon a Lyanna meg Rhaegar szerelemgyereke. Valahogy tul sokszor hangzott el, hogy megeroszakolta es mindig olyan szajabol, aki csak hallomasbol vette valahonnan, meg Roberttol, aki egyertelmuen utalta az osszes Targaryent. Ned-rol amugy sem hittem el soha, hogy felrenezett volna. Sarkanyt szerintem Dany, Jon es a kis Shireen lovagol majd, (legalabbis en mindig azt hittem) es most, hogy itt olvasgatok, latom ,hogy benne is van Targaryen ver, ugyhogy egyre jobban bizakodok. Csak a voros rebek ki ne vereztesse meg itt az eved vegen.

mbm 2015.05.27. 17:48:26

@Ruadhnait: Ez elég népszerű elképzelés, itt van róla egy videó: www.youtube.com/watch?v=kHqzFwodZqQ

Balfars 2015.05.28. 11:52:29

Amúgy Tyrell apukát Bravosba véletlenül nem az a királyi testőr kíséri el aki megfektette Syriót? Mert akkor Tű nagyon hamar elő fog kerülni.

nota19 2015.05.28. 12:40:41

@Balfars: de, pontosan ő. A neve Meryn Trant, és rajta van Arya halállistáján. Remélem, hogy eggyel kevesebb név marad rajta : )

sirsteve 2015.05.28. 13:26:25

@Balfars: Az a kérdés, hogy Tyrell apuka megérkezik-e Braavosba, vagy útközben halálos baleset éri.

sélli_ 2015.05.28. 15:52:28

Jo resz volt, de meg mindig lehetne picit porgosebb.
Sansarol csak annyit, hogy most mar felnott no, eleg kemenyen megedzette az elet, miert nem csinal mar valamit Ramsey ellen? Arya (most fejbol nem nyomom hany evvel de) joval fiatalabb mint O, megis sokkal kemenyebb, megvedi magat, embert ol ha kell... ertem en hogy Sansa volt a mimozalelku kiskiralylany de azota mar sok viz lefolyt a Dunan - meg kellene mozdulni.
Danyt nem ertem miert ENNYIRE elutasito Jorahval... azert joparszor kihuzta a szarbol az `oreg` es megmentette az eletet. Kivancsian varoom mit fog csinalni Tyrionnal.
Valaki felvetette hogy hazasodjanak ossze az a tuti megbonthatatlan duo de Tyrion nos nem...? tehat nem hazasodhatnak ossze elvileg. Bar tudom hogy a naszt nem haltak el es Sansa is ferjhezment. A franc se tudja na.

akdestroyer 2015.05.28. 18:29:34

Nem értem ezt a fanyalgást Sansa ügyben. Igen volt jellemfejlődés, de Ramsey keze alá kerülni akkora ugrás szerintem, amit józan gondolkodású ember nem bír egyhamar feldolgozni, ezért nem gondolnám, hogy a jelen esetben visszalépés történt volna. Lehetne ő maga fakin Cersei is, változna valami? Ha nem azt csinálja a nászéjszaka amit, azaz semmit, akkor Ramseyt ismerve, lehet hogy rövidebb lenne egy fejjel, vagy kisujjal. (Muhaha) Vagy van aki szerint az lenne a hiteles jellemfejlődés, ha a nászéjszakán agyonveri egy ágytállal, hogy aztán másnap karóra húzza a fejét Roose? Én látom az előrelépést, a dugóhúzó vagy miafasz már elvan téve, ha eljön Brienne/Stannis/az idő, majd szépen meglékeli az elmebeteg gigáját, azt remélem mindenki megnyugszik.

Juteszembe, próbálom spoiler nélkül, a sorozatban előkerül majd L.S? Mert mintha láttam volna anno egy hasonló fazonra sminkelt képet a renitens egyénről. Tud ezügyben valaki valamit?

nota19 2015.05.28. 19:17:30

@sélli_: Sansa és Arya, ez érdekes kérdés. Arya ugyebár a harcias kislány, makacs. önfejű, zabolátlan és fiús. Rettenetes helyzetbe került, amikor Királyvárból menekülnie kellett. Egyértelmű, hogy Sansa ilyen körülmények között nem maradt volna életben. De! Sansa akarata ellenére ugyan, de ott maradt, és túl kellett élnie. És pont azt tette, amit az ő helyzetében lehetett. Alkalmazkodott, lenyelte az érzéseit a véleményét, és mindig azt mutatta kifelé, amit látni akartak tőle. Hát én azt mondom, hogy ebben a helyzetben pedig Arya nem maradt volna életben. Mind a két lány nagy túlélő, aki a rájuk kényszerített szituból próbálnak ép bőrrel kikerülni. Úgyhogy szerintem sem kell fanyalogni Sansával kapcsolatban. A neveltetése, a jelleme, a naivitása, a szolgalelkűsége ellenére még mindig itt van, és már kezdi sejdíteni a játékot.

nota19 2015.05.28. 19:24:13

@akdestroyer: nem hiszem, hogy előkerül, szerintem már túllépett a történet azon a ponton, ahol lett volna értelme. Én örülnék, ha hanyagolnák ezt a szálat, mert szerintem nagyon gagyi. A kép amit említesz készülhetett a S3E9 kapcsán is, hiszen ott vágták el a torkát.

Zsoofka 2015.05.28. 19:42:17

@akdestroyer: Úgy tudom nem. Ezzel kapcsolatban keringett egy álvideó a neten, majd a végén egy "kacsintás", mi szerint, na ez nem lesz... :)

Zsoofka 2015.05.28. 19:43:39

@mokamini: Lehet, hogy nem is videó, hanem kép volt :) De az tuti, hogy tagadták, hogy élesben lesz ilyen... :)

Balfars 2015.05.28. 22:37:57

A színésznő is azt nyilatkozta, hogy ez a szál kimarad. Meg úgy kb minden ami a Tully birtokon történt volna a vörös nász óta kikerült.

vastyúk is .. 2015.05.29. 02:55:30

@akdestroyer: az előttem szólók kb már leírták, hogy valszeg nem lesz. Szerintem a könyvben is csak azért van, hogy érezzük, hogy tyűha, a Vörös isten még erre is képes, meg hogy lássuk a mellékhatásokat, hátha szükség lesz a folyamatra egyéb szereplőnél. ;)
Manderlys szál is teljesen kikerült, ami kéz a kézben járt ezzel. Rickon a sorozatban az Umbereknél van. Legalábbis Bran oda küldte Osha-val.

Aszusz 2015.05.29. 09:05:40

@nota19: Arya pont ezt tette Harrenhalban, illetve az összes olyan helyzetben, amikor fogságban volt. Lenyelte a véleményét és tűrt. (a könyvben még erőteljesebb ez a szál).

Amúgy én nem vagyok különösebb Sansa-fan, és sose értettem, hogy miért bízik mindenki abban, hogy majd Sansából valami mester-manipulátor lesz. Én ennek eddig semmi jelét nem láttam. Az egyetlen erőssége Sansának, hogy lelkiekben nagyon erős, hogy felemelt fejjel tudja viselni, ami történik vele, és eddig nem tört meg, valószínűleg ezután sem fog.
Az előző évad végi "manipulációja" meg... LOL. Olyan embereket "manipulált", akik, miután elmondta, ki is ő, biztos lehetett abban, hogy elhiszik, amit mond, és hogy mellé állnak majd. Ez nem túl sok.
Sansa története érdekes, de én nem látom benne azt, hogy alkalmas lenne akár Észak Őrzőjének, akár bármi más vezető-típusú beosztás betöltésére. Egyszerűen nem látom rajta azt, hogy átlátná, mi történik, és lennének önálló gondolatai akármilyen nagyobb volumenű probléma megoldására.

vastyúk is .. 2015.05.29. 10:23:01

@Aszusz: nem is kell, hogy képes legyen Sansa a vezetésre, mert annál nehezebben adná vissza a hatalmat a kisöccsének. Sansának már elég régóta halott a rémfarkasa, csak abban nem vagyok biztos, hogy ez mit szimbolizál. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy kevésbé Stark. Ugye az apját ő árulja be Cersei-nél, Aryát utálja, mert szerinte miatta halott Lady, Jon Snow-t meg azért mert fattyú, és ez nem illett bele a rózsaszín elképzeléseibe. Szóval nem tudom, hogy van-e megváltás számára. Az biztos, hogy a falkában már régóta nincsen benne.

Aszusz 2015.05.29. 10:46:07

@vastyúk is ..: Bármelyik kisöcsinek még elég sokáig régensre lenne szüksége. Bran ki tudja, visszatér-e, szóval marad Rickon, aki a sorozatban most kb 8-9 éves lehet. Kb 10 évig még nem nagyon kormányozhat. De Sansa meg nem alkalmas arra, hogy régensként vezesse Északot. Arya sem annyira, bár róla hamarabb el tudom képzelni.
Abban én sem vagyok biztos, hogy mit is jelent, hogy Sansa elvesztette a farkasát, de attól még szerintem ugyanúgy része a falkának. Inkább a régi istenekkel való kapcsolat erősségét fejezheti ez ki, ha tippelnem kéne. De a sorozat alapján nehéz ezt megítélni, itt pl Sam sokkal inkább tagja a Stark-falkának, mint Jon, ha csak azt nézzük, hogy ki találkozik többet Szellemmel. (az egyik legnagyobb problémám amúgy a sorozattal pont az, hogy a rémfarkasoknak teljesen leredukálták a szerepét)
Érdekes lenne ezen a ponton egy Arya-Sansa találkozó, szerintem a lányok nem utálják egymást, és monst is inkább örülnének egymásnak. És Sansa sosem utálta Jont, bár különösebben közel sem voltak egymáshoz, hiszen Sansa azt tette, amit elvártak (az anyja és az általa értelmezett társadalom): udvariasan távolságot tartott.

vastyúk is .. 2015.05.29. 11:03:36

Hát igen, szellem tényleg többször van Samuval a sorozatban. Hát a könyv alapján nem igazán kedveli Sansa Janit és Arry-t. Egyébként úgyis jön a tél és cirka 10 éves lesz a nyár alapján, szóval a Mások romjain nem kell hogy uralkodjon senki. Hihihihihi.
Sansa olyan értelemben nem része a falkának, hogy őt a többiek nem érzékelik. A farkasálmokban a farkasok érzik egymást, és az elveszett tesóikat: Szürke szelet és Lady -t. Nymeria bolyongása és farkasos falkája pedig visszaadja Arya erőgyűjtését. Még messze van a családjától, de valami erősebbé igyekszik válni.
Sansa meg a nagy semmi. Annyira simulékony, hogy lassan nincs karaktere.

nota19 2015.05.29. 18:17:45

@Aszusz: én sem vagyok Sansa fan, nem is nagyon kedvelem, Aryát annál inkább.
Arya igazi harcos túlélő, aki kikerült a komfortzónájából, és alpári körülmények között, mindenféle csőcselékkel körülvéve maradt életben. És igencsak odacsapott ha kellett, és igazi szociopata gyilkos vált belőle. Lehet, hogy nyílt színen lenyelte a véleményét, de nem maradt tétlen és végülis pont azért szökött meg mert nem volt hajlandó behódolni. Ez a fajta viselkedés Sansánál elképzelhetetlen.
Sansa ottmaradt Királyvárban, viszonylagos kényelemben. Igaz el kellett viselnie egy éretlen, szadista idióta, és egy hatalommániás anyaoroszlán szüntelen vegzálását, és sajnos a fizikai erőszakot is. Nem tudom elképzelni róla, hogy Aryával hasonló módon tudott volna reagálni. Inkább hallgatott és mindent elviselt amit a két kínzója kitalált neki. Viszont ha ellentmond, valszeg már halott lenne.
Szóval Arya - bár persze ő is tud hallgatni ha kell - inkább kimozdul és odacsap, Sansa viszont ha nagy ritkán cselekszik is, inkább passzív, és tűr a végtelenségig a saját érdekében. Szerintem mind a két lány azt tette amit a helyzetük kívánt, és ami a jellemükből következik. Ha Arya marad Királyvárban, biztosan megtámadta volna Joffrey-t (ahogyan meg is tette korábban) és rossz véget ért volna, Sansa viszont azokat a rettenetes körülményeket nem tudta volna kezelni, amit a húga nagyon is jól elviselt. Így gondoltam a különbséget. Egyik lány sem maradt volna életben, ha a másik helyébe került volna.

nota19 2015.05.29. 18:36:18

Ez a rémfarkasos dolog tényleg nagyon érdekes. Aryának rendszeresen vannak farkasálmai, még Braavosban is, Bran ugyebár állandó kapcsolatban van Nyárral. Rickonról nem sokat tudunk, de Borzas szinte csak neki és a nővérének engedelmeskedik, ezért úgy gondolom, hogy náluk is erős a kapcsolat. Robbról és Szürke Szélről se sokat tudunk, mivel Robb egyszer sem volt nézőponkarakter. De Cat eltökéltsége, hogy a farkas legyen Robb mellett, és amilyen véget értek feltételezi, hogy erős volt közöttük a kapcsolat. És Jon is nagyon szoros kapcsolatban áll szellemmel. Azt mondanám, hogy Bran után az ő kapcsolatuk a legerősebb. Sansa is nagyon szerette Ladyt, de őt túl korán megölték, talán ezért is lóg ki a többiek közül. Arra kíváncsi lennék, hogy vajon mindegyik Stark gyerek varg, csak nem tudnak róla?

Duke Silver 2015.05.29. 19:17:49

@Aszusz: jó lesz az 5-6 évnek is... 15-16 évesen már simán kormányozhatna. Más kérdés, h valszeg nem lenne teljesen jó vezető

vastyúk is .. 2015.05.29. 22:49:52

@Duke Silver: ki tudja, Robb Stark kb 16-17 a könyvben, mikor megveri a Királyölőt, és áthintázza a nagy Tywin Lannistert.

Duke Silver 2015.05.29. 23:03:45

@vastyúk is ..: én is így gondolom. GO STARKS GO! :D :D

vastyúk is .. 2015.05.29. 23:08:36

@Duke Silver: hihihihihi. bezony.. Egyébként a Rickon-ban annyi a kockázat, hogy mégiscsak árva gyermekként nőne fel, de szerintem a zászlóhordozók rendesen gondját viselnék. A nagyobb kihívás, hogy túlélje a telet. Valószínűleg a legtöbb karakternek ez lesz a kihívás, csak még nem sejtik, mert azt hiszik, hogy a Mások csak öreg Nan meséiben léteznek.
Annyira tetszik, hogy Cersei is felszállt a szopórollerre, remélem nem ereszti.

Wyrfarkas 2015.05.29. 23:19:20

@vastyúk is ..:

ez a sztorit melyik könyvben van?remélem nem siklottam el felette. :-(

vastyúk is .. 2015.05.29. 23:36:00

@Wyrfarkas: Az hogy a Rickon zászlóhordozónál van a sorozatból is tudható. A sorozatban az Umberekhez viszi Osha, a könyvben meg a Manderly-khez. A tél meg jön, szóval csak spekuláció, de ha hihetünk öreg Nan meséinek, a hosszú telek kurvahidegek és a királyok is megfagynak a kandallóik mellett :D

Aszusz 2015.05.30. 08:03:19

@Duke Silver: A könyvben, igen, 15-16 évesen már vezethetne. A könyvben Jon 16 éves, amikor megválasztják LC-nek, Robb 15, amikor elindul háborúzni.
De ez a sorozat. Itt Jon és Robb a kezdet kezdetén 17 éves, szóval simán voltak 18-19 évesek, amikorra vezető pozícióba kerültek. És sokan még úgy is túl fiatalnak tartották őket.
Ha meg a könyvről akarunk beszélni: ott Rickon 5-6 éves jelenleg. Szóval ugyanúgy 10 év kell még neki.

Duke Silver 2015.05.30. 10:22:23

@Aszusz: igazságod vagyon, bár Joffrey fiatalabb volt Robbéknál elvileg (nem tudom pontosan), még is régens nélkül uralkodott :S Szal határeset na

Wyrfarkas 2015.05.30. 17:42:49

@vastyúk is ..:
Jól van, akkor nem néztem be semmit.Ugyanis az első könyv felénél járok.Még most kapták el Osha-t az erdei csetepaté után.Köszönöm a válaszodat. :-)

vastyúk is .. 2015.05.30. 18:54:29

@Wyrfarkas: általában igyekszem olyan dolgokat állítani, ami a sorozatban benne vannak illetve abból következhetnek. Persze van, hogy megbicsaklok, és a fantáziálásaim felülkerekednek. ;) jó olvasást!

Wyrfarkas 2015.05.30. 23:36:07

@vastyúk is ..:
Minden betűjét élvezem,és azt hiszem jó döntést hoztam,hogy a sorozat nézése után kezdtem neki a könyvnek.(Sokan nem tanácsolták)
Szerintem Martin is azt akarja, hogy gondolkodjunk a sztorin, gondolom nem véletlenül van többértelműen megírva, mindenféle utalásokkal. Azt akarja, hogy beszéljenek róla. Ezt(is) jól csinálta.
Ja,és külön gratuláció a filmes casting csapatnak.Nagyon el/meg lettek találva a karakterek.

vastyúk is .. 2015.05.31. 03:29:19

@Wyrfarkas: nem rossz a casting, de vannak, akikkel nem vagyok kibékülve. Ez a hátránya, ha előbb olvassa az ember, mint látja. A legtöbb tényleg fasza, a többit meg meg lehet szokni. Hihihi

nota19 2015.05.31. 07:29:03

@Wyrfarkas: én is imádom a castingot. Van néhány melléfogás az igaz, de kevés, a többség telitalálat. Én a 4. évad után álltam neki a könyveknek, le is zavartam őket rövid idő alatt, annyira tetszett. Egyedül a Varjakkal haladtam lassabban. Én már olvasáskor azokat az arcokat láttam magam előtt, akiket a sorozatban, valszeg azért is érzem úgy, hogy majdnem tökéletes a szereposztás.
Szerintem is zseniális Martintól, ahogy fantáziálgatásra, teóriák gyártására készteti az olvasókat. Úgy beszélünk a történetről, mintha valóságos lenne. Igazán nagyon élvezetes.

vontod75 2015.06.01. 16:28:48

Azt a kutyafáját, milyen rész volt az 5*08. Wowww!

rest of boys 2015.06.01. 18:58:08

@vontod75: A legkeményebb eddig, a Fal ostroma is elmarad mögötte...

Kangabéka 2015.06.01. 19:37:38

@vontod75: nagyon nagyon durva volt, teljesen lesokkoltam :D lesznek itt még gondok bőven (szerencsére)

,, 2015.06.01. 20:59:45

emberek... én eddig nem voltam nagy rajongója a sorozatnak... de ez odabaszott... most vettek meg...
holnapi hv-t nagyon várom, addig csitulok

Zsoofka 2015.06.01. 21:27:04

@foxglove (F6): Csituljunk együtt, nekem is nehezemre esik.... :)))))))))

vontod75 2015.06.01. 22:36:08

@foxglove (F6): 00:01-kor benézek hátha lesz hv :) Hú de nehéz most nem dumálni...

Dekatlon 2015.06.01. 23:01:28

Odabaszós kis rész volt, ja :D

Asszem 2015.06.02. 00:35:08

azt. a. kurva. nemhogy a sorozat, de sztem a fantasy filmek legjobb jelenete volt. ma már kedd van, ilyenkor szabad ugye? :-)

sixx · http://comment.blog.hu 2015.06.02. 00:45:27

@Asszem: nem, majd csak holnap, az új poszt alatt. és igen, odavert az epizód.

Wyrfarkas 2015.06.02. 09:23:17

@sixx:
nagyon várom az új posztot Kedves földi :-) úgy érzem ez a rész után pörögni fognak a hsz-ok.bocs,ha spoilereztem

Wyrfarkas 2015.06.02. 09:29:34

@nota19:
Kíváncsi lennék,h szerinted Ki a melléfogás?A könyvel( a munkámból adódóan) én is lassabban haladok mint szeretnék.:-( Közben meg,annyira szeretem,hogy sajnálok a végére érni :-)
Üdv.Szép napot.

nota19 2015.06.02. 09:57:19

@Wyrfarkas: én a Siklókat nem találom túl jónak.

Wyrfarkas 2015.06.02. 10:13:15

@nota19:
pontosan,én is ezekkel nem vagyok kibékülve.bár, a börtönös jelenetben a cicivillantás nem volt rossz :-)
süti beállítások módosítása