Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 22/2 - The Hollywood Follies SOROZATZÁRÓ

2021. június 18. 19:29 - Gabba

Indy tehát munka és pénz nélkül maradt, erről panaszkodik Claire-nek a stúdióépületek között sétálva. Valami fiatal csávó messziről odainteget Claire-nek és erre annyira koncentrál, hogy fejjel előre belebucskázik egy nagyméretű szennyestartóba. Claire odafut hozzá és kicsit dumál vele, majd könnyű csókot váltanak és a lány visszamegy Indyhez. Na ez meg kijezez, mit gondoltok? Ő bizony Tony, az eddig csak hallomásból ismert másik udvarló. Burleszkszínész?, kérdezi pikírten Indy, nem, ő is forgatókönyvíró, válaszolja Claire, okos fiú, csak sosem néz a lába elé. John Ford, a rendező csatlakozik hozzájuk és Indy meglepetésére asszisztensi állást ajánl neki az új filmjében, azonnali kezdéssel. Látod, ez Hollywood, mosolyog Claire Indyre, meg is kapja érte a megérdemelt csókot.  (Ugyan nem számoltam, de Indy a 21. és a 22. chapterben valszeg többet smárolt, mint az összes korábbiban együttvéve.)

indiana22_2_01.jpg

Az irodában átveszik az új film forgatókönyvét, Út a pokolba (Six Steps to Hell) a címe, nézzük át Harry Carey-vel, javasolja Ford. (Carey a korszak egyik legtöbbet foglalkoztatott színésze volt.) A művész öltözője felé menet megtudjuk, hogy a Ford felvett név, a rendezőt eredetileg John Martin Feeney-nek hívták, szülei Írországból emigráltak és a bátyja, Francis Ford is rendező. Én egy autóról kaptam a nevem, te meg egy kutyáról, jól megleszünk, mondja Ford Indynek. Hát ez egy szar, ért egyet Carey és Ford a forgatókönyv átolvasása után, ennél még Mr. Jones is jobbat tudna írni, teszi hozzá Ford vigyorogva. A két filmes gyorsan nekilát átdolgozni a sztorit, ami természetesen vadnyugati, de ők felspéciznék jó sok lövöldözéssel. Menj és keresd meg a Waterhole-ban a Cahuenga bulváron Wyatt Earp-öt, ő kell majd nekünk, mondja Ford Indynek, aki megdöbben: Earp, Tombstone hőse?

indiana22_2_02.jpg

Indy villamossal zötyög ki a Waterhole-hoz, ami avatatlan szemlélő számára egyszerű hotel kajáldával, de van neki egy hátsó része, ahol a kemény rancherek, rangerek és dangerek várják, hogy statisztának hívják be őket. A terem tipikus vadnyugati csehó, zajongás, kártya, szivarfüst, de az ismeretlen belépőt hirtelen csend és morc arcok fogadják. Indy elfogultan botorkál oda az idős Earphöz, és a fagyos hangulat csak akkor enged fel, amikor kinyögi, hogy Mr. Ford és Mr. Carey küldték a Universaltól. A legendás hírű volt békebíró természetesen szívesen vállalja a felkérést. (Nagyon bocsánat, de Wyatt Earp-ről én mindig a hupikék törpikékre asszociálok, ahol ő is szerepelhetne Okoska törp, Dulifuli törp, stb között mint Wyatt törp.)

indiana22_2_03.jpg

Wyatt elsősorban gyakorlati tanácsokkal segít, szerinte a Vadnyugaton akinek nem volt puskája, annak nem volt esélye sem a túlélésre. A .45-ös coltok csak ijesztgetésre valók, ha meg akarsz ölni valakit, ahhoz winchester kell. Győzni meg gyakorlatilag csak akkor lehet, ha az ember lesből támad. Ford tiltakozik, a filmben Carey jófiút játszik, nem viselkedhet így. Jófiúk, rosszfiúk, ez odakint sosem ilyen egyszerű, magyarázza Earp. Oké, akkor Carey rossz jófiú lesz, elbújik a sziklák közé és úgy csalja ki az ellenségeit, dönti el végül Ford.

indiana22_2_04.jpg

Ford még aznap éjjel lediktálja a végleges forgatókönyvet Indynek, és a Vége szó leírása után elégedetten állapítja meg: a korább 5 tekercses filmek után ez a mozi 8 tekercs hosszú lesz, az első ilyen a pályafutása során. És tuti siker, erre koccintanak is valami jóféle bourbonnal. (Ennek örömére én is bontok egy whiskyt, igaz, scotchot, mert azt jobban szeretem.)

indiana22_2_05.jpg

Indy alaposan elfáradva botorkál a szállása felé, amikor meglátja, hogy Claire irodájában még világos van. A lány is egy új forgatókönyvön dolgozik, de mivel éjjel 3 van, úgy dönt, befejezi. Elmennek a lány tengerparti házikójához, Claire felajánlja, készít fincsi ham and eggs-et Indynek, aki már előre élvezi, milyen további, nem csak tojással kapcsolatos élmények várnak majd rájuk kaja után. Az édes képzelgésbe belerondít, hogy a hűtő oldalán észrevesz egy fényképet Claire-ről és Tonyról, ami persze gyorsan veszekedéshez vezet.

indiana22_2_06.jpg

Szakíts vele, hiszen mi együtt vagyunk, érvel Indy, nem vagyok a tulajdonod, vág vissza a lány. Egy darabig elvannak ezen a vonalon, de aztán kibékülnek és úgy döntenek, hogy ha a Ford-féle forgatás után is együtt tudnak maradni, akkor Claire szakít Tonyval. Indy itt marad Losziban és keres majd egy másik egyetemet, ahol folytathatja a tanulmányait. Ezek után szex valszeg nem volt, mert mialatt a napfelkeltét Indy a teraszról nézi, a fáradt Claire az asztalra borulva elaludt. Indy leül egy székre és szerelmesen nézi a sleeping beauty-t.

indiana22_2_07.jpg

Ford összetűzésbe kerül a pénzügyes csávóval, Pete-tel, aki szerint csak 2 tekercses filmre kaptak költségvetést. Ford azonban ragaszkodik ahhoz, hogy rendes hosszúságú mozit forgasson, ha kell, akkor ebből a kevés pénzből. Nem kellenek új jelmezek és nem itt, hanem külső helyszínen forgatnak, hat nap elég lesz a felvételekre. Még ma délután elindulnak, ez Indyt váratlanul éri, sietne elbúcsúzni Claire-től. De éppen érkeznek a színészek, köztük a csinos Kitty, akinek bemutatják Indyt. Majd össze kell szednie a kellékeket, felpakolni a kocsikra a bőröndöket, stb. Végül térképkeresés indokkal sikerül lelépnie két percre.

indiana22_2_08.jpg

Claire irodájában ott van Tony is, egymás kezét fogva édelegnek, így aztán a búcsúzkodás kissé kínosra sikerül. Mire a forgatás véget ér, Indynek már kezdődik az egyetemi féléve, így tehát nem lesz meg az a szabad két hetük, amit terveztek. Claire-en látszik a csalódottság, még szerencse, hogy háttal áll Tonynak. Így aztán csók sincs, Indy elsiet, épp időben, mert a konvoj már elindult, elöl az autók, utánuk a lovas statiszták és a szekerek. Hősünk menet közben ugrik be Pete mellé az egyik kocsiba, Wyatt Earp ugyan még nem került elő, de Ford úgy dönt, nem várnak rá, c’mon!

indiana22_2_09.jpg

Earp a városon kívül éri utol őket, bár vadnyugati legendaként nem lovon, hanem benzines paripán, változnak az idők, na. Alkonyatkor a stáb megáll, hogy felvegyék az utolsó jelenetet, amiben a hősnő és a hős elbúcsúzik egymástól. Kitty az ihlethez zenét is kér, ezt a készenlétben álló harmonikás biztosítja. A szereplők megfogják egymás kezét, majd a nő lassan megfordul és visszamegy a házba (ami ugyan még nincs felépítve), a főhős meg lóra száll és ellovagol a naplementébe. Romi.

indiana22_2_10.jpg

A stáb sátrat ver és tűz mellett ücsörögve beszélgetnek a tagok, csak Indy van külön. Levelet írna Claire-nek, de csak addig jut, hogy „gondolkoztam a kapcsolatunkról”. Ford odahívja közéjük és a kérdések hatására Indy némileg vonakodva elmondja a gondját a társaságnak. Persze mindenkinek van jó tanácsa, a végén Ford azt javasolja, szakítson a lánnyal és tuti, hogy akkor másnap már a hálózsákjában fogja találni.

indiana22_2_11.jpg

Másnap teljes erőből beindul a forgatás, azt veszik fel, amikor Kitty magányosan mászkál a faház körül, ám ekkor mindenki számára váratlanul enyhe földrengés támad. Az időközben már felépített faházban felakasztott petróleumlámpa leesik és a kifolyó olaj meggyújtja a szalmát. Ford instrukciójára a kamera nem áll le, folyamatosan vesz mindent, a megriadó lovakat, a rémült Kittyt. A tűz tovaterjedését azonban Ford nem szeretné, és utasítja Indy, oltsa el. Indy az egyik autó mellől felkap egy vödröt és tartalmát bezúdítja az ablakon. Persze nem víz, hanem olaj volt a vödörben, a lángok magasra csapnak, de Ford nem állítja le a kamerát. Érkezik a főhős, aki pár edényt, csip-csup értéket kiment az égő házból, a rémült, de hálás Kitty átöleli a bekormozódott arcú Harryt. Romiság.

indiana22_2_12.jpg

A kép fekete-fehérbe vált és végignézhetünk pár pompás jelenetet a készülő filmből: menekülés szekéren, lóval átugrás szakadék fölött, lesből támadás, folyóba zuhanás, majd csók a hős és hősnő között. Visszaváltunk színesbe, Ford nagyon elégedett az eddigiekkel, de sajnos még van egy jelenet, ami a ház leégése előtt játszódna a hősnő és testvére között, azt hogy vegyék fel? Új házat építeni nincs pénz, ezért Ford úgy dönt, a nagyjából épen maradt ajtókeret megfelelő lesz erre. Sajnos a Kitty testvérét játszó Edwin nevű színész az éjjel nagyon berúgott és még most sem tért magához. Kihozzák a sátrából és nekitámasztják az ajtófélfának, Ford tartja hátulról, nehogy összeessen. A felvétel végeztével a srác eldől, mint egy fa és Indy döbbenten konstatálja, hogy nem hullarészeg, hanem tényleg hulla. Edwin sátrából ekkor lövés hallatszik és Wyatt Earp lép ki, kezében egy döglött csörgőkígyóval: ez volt a tettes. Egy perc néma főhajtás után Ford úgy dönt, folytatják a forgatást és a fiatal Edwin szerepét átveszi egy másik hasonlóan fiatal: Indiana Jones.

indiana22_2_13.jpg

Aki persze eleinte össze-vissza bénázik, folyton a kamerába néz, elbotlik a saját lábában, stb. Ebédnél aztán Harry és Kitty ad neki pár tanácsot, sőt Harry kijelenti: ő New Yorkban született és így lett ismert cowboyszínész, nem olyan nagy ördöngösség ez. Csak legyél laza, teszi hozzá Kitty. Innentől tényleg gördülékenyebben halad a munka, az egyik jelenetben Indy egy igazán hiteles maflást is kap Harrytől a puskatussal, ami után percekig csillagokat lát. Persze Indyt úgy veszi a kamera, hogy az arca ne nagyon látszódjon, hiszen az Edwines jeleneteket már nem tudják újraforgatni. Rengeteg a lövöldözős rész, amik olyan hitelesre sikerülnek, hogy Wyatt Earp (és nyilván Flankerr törzsolvasóm) is elégedetten bólogat hozzá. Sajnos az egyik lovas kaszkadőr a lábát töri, őt beszállítják a stúdióba, Indy ezt kihasználva levelet ad át a sofőrnek, aminek címzettjét nyilván ki lehet találni.

indiana22_2_14.jpg

És a levél nem is marad eredmény nélkül, mert este kocsi érkezik, amit Claire vezet. Mosolyogva száll ki, félrevonul Indyvel és felolvas pár sort a levélből: maradj csak Tonyval, neked hűséges társra van szükséged, nem olyanra, mint én. Te csak ne mondd meg, ki a jó nekem, mondja tréfás fenyegetően, és megcsókolja Indyt. Összesimulva állnak a teliholdas ég alatt és pont ekkor suhan át az égen egy hullócsillag, romiság a köbön. Igaza volt tehát Mr. Fordnak, innen már csak egy lépés a hálózsákba bújás, amit ugyan már nem mutatnak meg nekünk, de nagyon is el tudjuk képzelni.

indiana22_2_15.jpg

Utolsó nap, utolsó forgatási jelenet, amiben Indynek meg kell mentenie Kittyt a megvadult lovak húzta robogó szekérről. A csaj ezt nem vállalja, túl veszélyes, tegyenek be helyette egy babát. Indy biztos abban, hogy meg tudja csinálni, ezért a szokásos 50 dolcsi kaszkadőr gázsi helyett hatvanat kér, Ford vonakodva beleegyezik. Ezzel nagy hibát követtél el, mert százat is kérhettél volna, mondja mosolyogva Claire. Felvétel indul, Indy a mozifilmek ismert zenei témájának aláfestése mellett száguld a szekér után, a kamera egy teherautóra szerelve követi. A szekér mellé érve át kell ugrania a vezérlóra, ez azonban nem igazán sikerül. Beesik a szekér alá és innen küzdi fel magát, pont úgy, mint Az elveszett frigyláda fosztogatóiban. Ez igen, mi így szeretünk, Indy! Természetesen az utolsó pillanatban a szakadék szélén sikerül megállítania a szekeret, és még a próbababa sem esett le róla. A forgatás után a csapat együtt nézi végig a kész művet a vetítőben, szuper lett, értenek egyet, Irving Thalberg igazgató-helyettes úr is szélesen vigyorog. Szép volt, Jones!, kocogtatja meg Ford rendező úr Indy begipszelt lábát.

indiana22_2_16.jpg

Na igen, csapásokat adunk és csapásokat kapunk, idézem immár sokadszorra Virág elvtársat, de hát nem nagy ár egy gyenge lábtörés ahhoz képest, hogy végül csak sikerült Claire-t is…, öööö, hogy úgy mondjam, tollhegyre tűzni. A mankóval bicegő Indyt a csapat kikíséri a várakozó taxihoz, mindenki sok sikert kíván neki és biztatják, látogassa meg őket máskor is. Majd diszkréten félrenéznek (nem), amikor Claire és Indy csókkal búcsúzik el egymástól. A taxi elindul, Claire kicsit integet utána, és így tesz a hogyvoltíró is…

indiana22_2_17.jpg

És ezennel elbúcsúzom a nagyrabecsült olvasóktól is, nagyon élveztem mind a 417 poszt írását itt a blogon, és nagyon dühös vagyok, amiért a NER einstandolta az Indexet és ezzel kivégezte kedvenc játszóhelyemet / helyünket. Aki azonban a jövőben is kíváncsi különböző agymenéseimre, azt szeretettel várom egy új felületen, amiről bővebbet hamarosan majd kommentben.

Címkék: Indiana Jones
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.06.19. 19:44:42

"Wyatt törp" :D

Egy blogtörténelmi sztori ér véget, szívből gratulálok hozzá, és várom az infót majd a folytatásról :)

Gabba 2021.06.23. 16:29:03

@Flankerr: nagyon kedves vagy, köcce szépen! Szép volt, jó volt, ennyi volt.

Viszont végre felszállt a fehér füst: aki a jövőben is kíváncsi arra, miket hordok össze, azt 06.25-től várom egy új játszótéren, a gabbahutt.blog.hu-n. Everybodri welcome!

Pácsó Ármándó 2021.06.23. 20:25:42

@Gabba: Hány darab hv.-t írtál ide, ha szabad kérdeznem? Szeretném előtted megemelni a somrebromat, hisz oly sok vidám percet és inspirációt adtál nekem! Meg milyen jókat kajáltunk a hogyvoltokban! :)

Más!
Én már hajnal 5 óta ott vagyok a gabbablog.hu.hutton, elmúlt már rég a reggel fél 7 régen, de sehol senki! Még a Bodri sem!

Pácsó Ármándó 2021.06.23. 20:27:51

De hüle vagyok, ott van, hogy 4170-et!

Gabba 2021.06.24. 05:47:24

@Pácsó Ármándó: :))) egy nullával kevesebbet, 417-et...
túl korán keltél, ma még csak 24-e van, aludj rá még egyet!

Kajálni természetesen továbbra is fogunk, sőt lesznek kaja témájú posztok is.

Nbl 2022.11.23. 12:52:35

Helló, VV11-nek hol van a fikkancsfóruma, tudja valaki?

kozi001 2022.11.23. 22:31:40

@Nbl: Van egyáltalán?
Ez a hogyvolt oldal megy még?
süti beállítások módosítása