Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 2x05 - Q&A

2014. szeptember 10. 09:00 - AaannnaaA

Brody kihallgatószobában csücsül földhöz bilincselt lábbal, rettenetes idegi állapotban. Egyedül van, mert odakint még az ügynökök a kihallgatása mikéntjén rugóznak. David érkezik informálódni, Peter és Saul mondja el a tudnivalókat – Carrie labdába sem rúghat, a szobába sem jöhetett be. Miért is? Mert felettesei szerint a letartóztatás elkúrás, nem volt semmiféle lebukás, csak ő képzelte be. Na jó, ez inkább Quinn véleménye, Saul mentené kolléganőjét, amennyire lehet. David ukázt ad: 24 óra alatt meg kell törni a képviselőt, különben Naziréknak feltűnik a hiánya, és leírják. Saul szerint szőkénknek kellene kikérdeznie, ám Estes máshogy dönt: Quinn lesz a kérdező, Carrie csak Saul közbenjárására maradhat egyáltalán a helyszínen, végülis ő ismeri legjobban Brodyt.

Peter lemegy a kihallgatóba (ami az előző részben megismert lehallgató szoba alagsorában van), a többiek odafent monitoron figyelik az eseményeket. Nicholas rögtön védekezéssel indít: kár a gőzért, nem vagyok terrorista, mint ahogy Carrie hiszi. Quinn sorolja a várható következményeit, ha ez mégsem így lenne, ám ekkor a fogolynak elfogy a türelme, és elüvölti magát, hogy ügyvédet akar. Hát, az nincs, jön a nyugodt válasz.

1.jpg

Peter ezután minden olyan kérdéssel előjön, amiről ők már tudják az igazat, Brody azonban bőszen tagad: sosem találkozott Nazirral, Issa egy kihallgatója volt, nem Abu Nazir fia, dunsztja sincs, hogy halt meg a gyerek, nem tért át az iszlám hitre – csupa, csupa hazugság. Quinn rákapcsol: miért ölte meg Tom Walker Elizabeth Gainest? Nicholas erre sem tudja a választ. Nos, Peternek van egy teóriája: szerinte azért, mert így életbe léptek a titkosszolgálati biztonsági előírások, mindenkit a "bunkerbe" vittek, a képviselőn pedig bombamellény volt, és fel akarta robbantani magát.

Hősünk felháborodottan tiltakozik, ekkor kihallgatója egy laptopról elindítja a terroristavideót – amin ugye Brody bevall mindent, amit egy perce letagadott – közben elhagyja a termet, időt adva a fogolynak, hogy elgondolkozzon. Saul és Carrie monitoron nézték az eddigieket, hozzájuk csatlakozik most Quinn, és kijelenti, hogy egy ideig maradjon egyedül a képviselő, had mélázzon a helyzetén, de aludni nem hagyják.

2.jpg

Helyszínt váltunk és pár órát ugrunk előre, Jessica viszi suliba a gyerekeket, közben az autóban beszélgetnek. Persze apu a téma, hogy miért nem jön haza, el fognak-e válni, ilyesmi. Az asszonynak nem igazán sikerül megnyugtatnia a kölköket, amint kiszállnak a kocsiból Chrisnek az az első kérdése nővéréhez, hogy apjuk visszajön-e egyáltalán. „Igen” a válasz, mert csak, Dana ezt jobban tudja. Na persze. Finn már várja a lányt, ezért Chris balra el, az alelnökgyerek pedig kérdi, mizu? Dana elmondja, hogy anyjuk kirúgta a fatert, mire a srác kontráz: nálunk ez minden hónapban megtörténik, csak az apám a házon belül költözik máshová, aztán persze gyorsan kibékülnek. A lány témát vált, és elmeséli, hogy leépítette Xandert, most már szabad a pálya. Finn negyvenkét foggal vigyorog a hírre, aminek örömére elviszi este moziba Danát.

Hivatalnok trappol valahol a városban egy közparkban, mikor David lép oda hozzá, és a párbeszédükből gyorsan világos lesz, hogy hivatalnokunk Nicholas csapatában dolgozik. Estes előadja, miszerint Brody most nekik segít egy titkos nemzetbiztonsági ügyben (hehh!), ezért pár napig nem lesz elérhető, a családjának pedig hazudják azt, hogy influenzával fekszik a hotelben. A tagnak leesik az álla a hallottaktól, de ha ezt kell hazudni, ám legyen.

3.1.jpg

3.2.jpg

Jessica hazatér, és eredménytelenül hívja ura számát, amin csak a rögzítő válaszol. A férfi ezalatt a vallatószobában bámulja saját terroristavideójának kimerevített képét olyan ábrázattal, mintha legalábbis az ördögöt látná. Odafent Saul lejátssza szőkénknek Jessica üzenetét, amit az a férje rögzítőjén hagyott, és ami már nem az első, ezért a CIA-sok döntésre jutnak: ideje a képviselőt tovább faggatni most, hogy már láthatóan megtört. Quinn megy be hozzá újfent, és teszi fel a korábbi kérdéseit, melyekre amúgy is tudja a választ, ezért csak az igenlést várja meg, a magyarázatokat nem: Issa Abu Nazir fia volt, akit Brody tanított angolul, míg egy, az alelnök által elrendelt dróntámadásban a fiú életét nem vesztette.

4.jpg

Innen azonban már nem folytatódik Peter kérdéseire az igazmondás, helyette hősünk azt állítja, hogy az inkriminált napon nem volt rajta bombamellény, csupán a felvétel elkészítéséig jutott, mást nem tett. Végülis nem történt aznap semmi, nincs mit rábizonyítaniuk. Quinn kezd morcos lenni, és befenyegeti, hogy megmutatja a feleségének és a gyerekeinek a videót, ám Brodyt ennyivel nem lehet zsarolni, bevállalja azt is, hogy a családja megtudja az igazságot, előbb-utóbb úgyis megbocsátanak. Az ügynök ekkor megkérdi, hogy mikor és milyen célpont ellen várható Abu Nazir tervezett támadása, ám Brody csak annyit ismételget, hogy „nemtom”, mire Quinn felszívja magát, elővesz a zsebéből egy nem kicsi malacpengét, és a férfi bal tappancsba vágja, odaszegetve ezzel az asztalhoz, bazmeg!!

Carrie és Saul dúvadként rontanak be, két másik ügynök elrángatja a tajtékzó Petert, majd mások a fogoly kezét kötözik be (nuku fájdalomcsillapítás vagy összevarrás, mert az minek), szőkénk pedig úgy dönt, ez most már az ő terepe, majd ő kikérdezi egykori szeretőjét, hátha több sikerrel jár. (Elég brutál a jelenet, nézzük meg képgalériában, itt alább).

Jessica a férje hoteljébe érkezett, még leveskét is hozott a gyógyulását elősegítendő, ám a lé hamarosan a hotel előtti kukában végzi (dobozostól), merthogy az urát tegnap óta nem látták ideiglenes szállásán. Az asszony ezután a férje irodáját hívja, ahol kapcsolják neki azt a kollégát, akit korábban David kért a hazugságra, miszerint Brody betegen fekszik a hotelben. A férfi ígéri, hogy előkeríti főnökét, majd miután sikerül leráznia a nőt, azonnal hívja Davidet a hírrel, hogy Jessica rájött: hazudtak neki a férje hollétéről, és hogylétéről. Szóval a hivatalnok Nicholassal óhajt beszélni, Estes azonban lerázza azzal, hogy majd Brody hívja, és rávágja a telót.

Hősünk ezalatt megkapta a kötözést a kezére, így kettesben marad egykori szeretőjével. A nő nem Quinn kérdéseit teszi fel újra, hanem lelkizésbe kezd, miszerint a férfi összetörte a szívét és teljesen kikészítette azzal, hogy őrültnek állította be őt. Plusz a karrierjét is tönkretette, mikor David Estesnél bemártotta, hogy zaklatja Brody családját. Oké, folytatja a nő, szerinted én mániákusan odáig vagyok érted, de te szerettél valaha? A férfinek könnyek jelennek meg a szemében (azt nem tudni, hogy vajon a test vagy a lélek fájdalmától), de csak annyit mond, hogy sajnálja, hogy megbántotta.

6.1.jpg

6.2.jpg

Ő köti az ebet a karóhoz, választ akar a kérdésére, de a férfi úgy érzi átlát rajta, csak érzelmi zsarolással próbál közel kerülni hozzá és vallomást kipréselni. Carrie tiltakozik, egyszerűen csak boldog, hogy újra beszélhetnek. Odafent eközben Saul kérdi Quinnt, hogy az előbbi kiborulása ugye csak színjáték volt, mire a férfi bólint: ő volt a rossz zsaru, hogy most társa lehessen odalenn a jó. Ügyes. Carrie elkezdi kihúzkodni a kamerákat, hogy a többiek fenn ne láthassák őket, plusz ezzel Brodyban extra adag bizalmat ébresszen. Quinnek ideje sincs meglepődni, mikor Saul leinti: relax, ettől még halljuk, mi folyik lent (ha Nicholas erre nem jött rá, jó nagy marha, csak mondom).

Mi közben visszaváltunk, hogy képünk is legyen a párbeszédről. Ügynöknőnk azzal indít, hogy leveszi a kézbilincseket a férfiról, aztán arról kérdez, hogy Brody beszélt-e a háborúban átélt szenvedéseiről bárkinek (szakembernek, barátnak stb). Nem, mert nem tud ezekről a dolgokról beszélni; ha idegenek kérdik, igyekszik minél kevesebbet mondani, vagy kummant valamit. A nő kontráz: a hazugságaink egy idő után legyűrnek minket; aztán kérdez egy lényegeset – Brody mikor mondott utoljára igazat? Az előbb – jön a válasz – mikor azt mondtam, hogy nem volt rajtam bombamellény. Aha, csak úgy megcsináltad a felvételt, és mégsem vettél fel mellényt? És mit csináltál a videóval? Kikukáztam. Akkor mégis hogy került Bejrútba? – csapja le Carrie a magas labdát.

7.1.jpg

7.2.jpg

Brody erre nem tud mit mondani, ezért a nő szónoklatba kezd arról, hogy Abu Nazir igenis egy gonosz terrorista, aki ártatlanokat öl, olyanokat mint Jessica, Chris vagy Dana; megváltoztatta Brodyt is, más embert faragott belőle. Ezeket a szavakat már könnyek között rebegi, miközben a férfi is a sírás szélén áll. Carrie kérdi, hogy nem lenne-e jobb a férfinak, ha többé nem kellene hazudnia? Mert ha ő kimondhatná az igazat, arra kérné, hogy Nicholas hagyja el érte a családját, és éljen vele.

Ezután felszólítja a férfit, hogy ő is mondjon igazat, majd sorolni kezdi, szerinte hogy volt a bombamellényes eset: Brody már lenn volt a "bunkerben" beöltözve, mikor Dana megkaparintotta Carrie telefonját, felhívta rajta az apját, és addig könyörgött, míg az nem robbantotta fel magát. A férfi erre nem mond sem igent, sem nemet. A nő tovább próbálkozik: Abu Nazir terrortámadásra készül amicsiföld ellen? Erre végre egy halk „igen” a válasz. Ki tud még erről, kérdi ügynökünk, mire Brody kiböki: Roya Hammad. Szőkénk tovább üti a vasat: kitől kaptad a bombamellényt? Egy gettysburgi szabótól. Kivel kerültél még kapcsolatba itt a rosszfiúk közül? Nicholas mond ugyan pár nevet a szabó mellett (pl. Tom Walkerét), ám már mind halottak, szóval tőlük érdemi információt nem lehet szerezni a tervezett támadásról.

8.1.jpg

8.2.jpg

Ezen a ponton belép Saul, hozza a telóját azzal, hogy hősünk hívja fel a feleségét és nyugtassa meg. A szent család épp faarccal üli körbe a vacsoraasztalt, mikor apu telefonál, a két kölök vadászkutyaként hegyezi a fülét anyjuk beszélgetésére. Mikor Jessica leteszi a kagylót, igyekszik megnyugtatni a csemetéket, hogy minden rendben lesz, apu este hazajön. Nicholasról valóban lekerül a lánc a kihallgatószobában, Saul és Carrie együtt segítik fel az asztaltól, de a férfi összerogy, és elterül a földön, magzatpózba vágja magát, ügynökeink pedig egy időre békén hagyják.

Jessica a ház előtt a lépcsőn csücsül egy pohár bor társaságában, Dana pedig csatlakozik hozzá így várják Finn Walden érkezését. Lelkiznek kicsit – apuról is – aztán megjön az alelnökgyerek (saját maga tekeri szokásos bömöse kormányát), irány a mozi.

9.jpg

Hősünknek ideje felkelni a földről, de legalábbis kiszakadnia a transzból amibe esett – Carrie finoman felrázza, mert át kell beszélni, hogyan tovább. A) variáció: jó mocskos és szaftos per, amiben megrángatják az egész Brody családot, B) variáció: minden megy tovább, mint eddig, cserébe azért ha segítesz nekünk. Mégis hogyan? Rá kell jönni Abu Nazir tervére, szóval látszólag együttműködsz a terroristákkal, mintha mi sem történt volna, aztán majd alakul. Utána kiszállsz a politikából, vidékre költözöl családostul, azt' helló. Brody némileg szkeptikus, hogy ez valóban így történhet, de nem nagyon van más választása. Ezután kijöhet a kihallgatóból, irány haza.

Saul és Peter pedig nekiállnak lecsupaszítani a gyanúsítottak fényképével teleaggatott információs táblákat, amin végül csak két kép marad: Roya Hammadé és a böriben csücsülő Aileen Morgané.

10.1.jpg

10.2.jpg

A két tini úton van a moziba, mikor Dana bedobja, hogy bulizzanak egyet, amit Finn azzal kezd, hogy megpróbálja lerázni az őket vigyázó ügynököket. Cefet autósüldözés kezdődik, amit végül Walden nyer, mert behajt egy sikátorba, ahol valamiféle fémállvány alatt a bömös még átér, az ügynökök autója viszont nem. Boldog vigyorgásuknak azonban nagyon gyorsan vége szakad, egy balkanyar közben ugyanis elütnek valakit, bazmeg!

Finn hajt tovább, ám Dana sikítva könyörög, hogy álljanak meg, ezért a fékbe tapos. Visszamenni és segíteni nem hajlandó, még a 911-et hívni sem, mert ő az alelnökgyerek, és ha ez az egész kiderül, az kibagózott nagy szopás. Visszanézve látják, hogy egy autó megáll a sérültnek, aki egy fekete nő (ezt csak mi látjuk), és életben van, így Dana beleegyezik, hogy továbbmenjenek. (Hogyvótíróként nem szoktam spoilerezni, de most előre szólok, hogy mindenki kösse fel a gatyáját, ezen a témán fogunk még egy darabig vekengeni, falkaparósan idegcincálóan.)

11.jpg

Brodyt Carrie viszi haza, közben Roya Hammad a téma. Szőkénk javasolja, hogy ha Royának szemet szúrt Nicholas eltűnése, mondja azt, hogy vele hentergett, sőt ezentúl alibiből újra szeretők lesznek, így feltűnés nélkül találkozhatnak és összedolgozhatnak. A férfi megszorongatja kicsit Carrie kezét, aztán megérkeznek a ház elé. Brody még elrebegi, hogy be van fosva Nazir miatt; ha rájön, hogy a CIA-nak dolgozik, kárt fog tenni a családjában. A nő próbálja nyugtatni, ám ő erre már nem válaszol, hanem a házba üget. Ügynöknőnk elhajt, Virgil azonban egy másik autóban hátramarad, gondolom házőrzőnek.

12.jpg

Jessica ébren fogadja hazatérő urát, aki úgy mutogatja sérült kezét, mint valami hőstettet (nem mellesleg a készítők bakiztak egy szépet: a kocsiban még véres ingujjal és kötéssel markolászta egykori szeretője kezét, most viszont már tiszta ing és kötés van a tapmancsán, de ne legyünk szőrözősek). Engedélyt kér, hogy hazajöhessen, anyus pedig megadja azzal a feltétellel, ha ura végre igazat mond, mi történik körülötte. Nicholas előáll a farbával: a CIA-nek dolgozom, de többet erről nem mondhatok (ezt a csúsztatást!).

Feleségének leesik az álla, de mielőtt tovább tárgyalnák az ügyet, belép az alig zaklatott Dana, aki nem mond semmit a vele történtekről, és míg Chris előjön és apjuk nyakába ugrik, ő elsunnyog a szobájába. Szülei enyhén gyanakodva néznek utána, de más egyelőre nem történik. Carrie is hazatalál, szokása szerint megölelget egy félig üres palack bort (én vizet nem tudok ilyen sebességgel inni, csak mondom), aztán töprengve ücsörög a sötét nappalijában a kanapén.

Címkék: Homeland
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.09.10. 10:23:24

az alelnökcsemetét felügyelő ügynökök megint tanultak valamit: SUV-val nem előnyös követni a kis nyikhajt

Brody végre igazat mondott Jessnek, most már tényleg a CIA-nek dolgozik :P

az elütött nő biztos valakinek a valakije (nem kell válaszolni :)

AaannnaaA 2014.09.10. 10:28:15

@Gabba: Ezeket a "nem kell válaszolni" kérdéseket összegyűjtöm, aztán az évadzáró alatt megválaszolom egy kommentben. Kb. így fog kinézni: igen, nem, szerintem is, szőke, jaja :P

A késes részhez mit szóltál? Én ugrottam egyet ültömben, annyira brutál volt. Grr!

Gabba 2014.09.10. 10:54:44

@AaannnaaA: kemény volt. egy ilyen vágás amúgy komolyabb sérülést okoz sztem, nem hinném, hogy egy sima bekötözés elég ilyenkor

AaannnaaA 2014.09.10. 10:58:31

@Gabba: Jaja, úgyhogy azt a készítők kicsit benézték, hogy bekötözik és annyi...

Gabba 2014.09.10. 11:19:01

@AaannnaaA: vagy Brody olyan kemény, hogy neki elég lett volna egy Salvequick tapasz is
süti beállítások módosítása