Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 2x09 - Beyond the Upper Sea (Túl a nyílt vízen)

2013. május 18. 11:35 - Gabba

Ármány és szerelem, kulturális különbözőségek és vulkánkitörés, bizony kérem, ilyeneket tartogat a mostani epizód, az évad eddigi legjobb része. A fő történések Isztambulban zajlanak, előre jelzem, hogy az előforduló török neveket nem az angol eredetiben, hanem magyar átírásban adom meg, bízva a Gárdonyin és Jókain pallérozódott olvasók egyetértésében.

A nyitó jelenetek Liverpoolban játszódnak, először Frazer furikáz saját partmenti gőzösén egy török fezes szakállas fazont, miszter Szulejmánt. A török felvilágosult üzletember, örül minden technikai újdonságnak és megjegyzi, hogy odahaza a szultán flottáját is gőzösökkel bővítik, húsz hajó már majdnem elkészült. Frazer hitetlenkedve hallgatja, Szulejmán ezt látva meghívja Isztambulba, hogy saját szemével nézze meg az ottani fejlesztéseket.

Upper01

James megütközve fogadja sógora elhatározását, most akarsz elmenni, amikor hamarosan visszaszerezhetjük a gőzhajózási társaság többségi részesedését? Aztán gondolkozik egy kicsit és közli, hogy ő maga úgyis Port Saidba készül szenet szállítani, visszaútban meg dohányt akar hozni Isztambulból, akár el is vihetné Albertet. Akkor ez így rendben, már csak Elizabethet kell meggyőzni, hogy ő is utazzon velük. A múltkori szenvedélyes aktus óta ugyan enyhült a feszültség a házastársak között, mindazonáltal Elizabeth nem akar utazni, pláne nem a kis Williammel együtt ilyen hosszú útra. De én nem akarlak magatokra hagyni több hónapra, próbálkozik Albert, de úgy tűnik, hiába.

Upper02

Anne viszont velük utazik, a James által bérelt hajó (a nevét ezúttal nem tudjuk meg) lassan kiúszik a kikötőből, a partról Elizabeth és William int búcsút. A bámészkodók között összetalálkoznak Fogartyval is, a szakállas hosszas pillantással nézi a cseperedő fiúcskát, de Elizabeth csak biccent és a gyereket maga után húzva hazaindul. Távolabbról Emma Callon is szemtanúja a jelenetnek, és gyanakvóan vonja össze a szemöldökét, mint Rózsa Sándor. Később az irodában Emma és Daniel beszélgetnek, a szakállas sürgetné az esküvőt és a minél nagyobb család megalapítását, de Emma még várna. Persze maga szeretne gyerekeket, a kikötőben is láttam, hogy nézett a Frazer fiúra, de arra nem gondol, hogy én közben elhízom és tönkremegy az egészségem?, vágja oda idegesen, hozzátéve: Vagy csak a hozományomra pályázik? Daniel döbbenten hallgat, nem adtam rá okot, hogy ilyeneket mondjon nekem, veti ellent. Emma némileg lehiggad és kijelenti, hogy lesz esküvő, de egyelőre még ne tűzzenek ki konkrét dátumot.

Upper03

Később Fogarty felkeresi Elizabethet arról érdeklődve, mikor tér vissza Albert. Váltanak még pár szót a gőzhajókról, majd Emmára kerül a szó, aki Sz Sz szerint inkább apácának való, mert szemmel láthatóan tart a férfiaktól. Fogarty szerint Emma valóban nem az a flörtölő típus, viszont kedves és hűséges. Fogarty hamarosan elbúcsúzik, a szőke még utánaszól, hogy az utóbbi időben egyre többet hívja őt Elizabethnek Mrs Frazer helyett, mi lehet ennek az oka? Daniel a legjobb válasz mellett dönt: odalép a nőhöz és erőteljesen lesmárolja, Elizabeth kezét a szája elé kapva ijedten néz a távozó Férfi után.

Upper04

A tengeri utazás vidám hangulatban telik, Baines az érdeklődve figyelő matrózoknak a buggyos bugyogókról és a bennük található török nőkről mesél, kívül hidegek, mint a márvány, de belül puhák, mint a vaj, nocsak, milyen élmények lapulhatnak a vén tengeri medve múltjában? Előkerül Anne is, aki szintén érdeklődve hallgatná Baines fejtegetéseit, de az öreg ettől rendkívül zavarba jön és „hogy áll az a csúcsvitorla?!” felkiáltással mindenkit elhajt dolgozni. Hamarosan elhajóznak Santorini szigete mellett, James érdekes előadást tart róla, mint a térség legaktívabb vulkánjáról. A vulkanikus habkőnek nagyon jó ára van, cementtel keverve nem ereszti át a vizet, ezért a Suezi-csatorna építésénél is nagy mennyiségbe használják. Jamestől az Égei-tengerről is megtudjuk, hogy a régi görögök Felső-tengernek hívták, nyilván erre utal az epizód eredeti címe is, teszem hozzá én, hogy én is mondjak már valami okosat.

Upper05

Port Saidban kirakodnak és aztán irány Isztambul, nagytotál a városról, középpontban a Hagia Szophia. Magyar nézők agyán pillanatok alatt lepereg egy csomó minden, 150 év, janicsárok, Héttorony, Gül baba, Rodostó, de hát mit tudna ilyesmikről a bóvli BBC…

Upper06

Szulejmán pasa a házában nagy örömmel fogadja Frazert és a többi angolt, díszes egyenruhájában a brit nagykövet, Sir Charles Gray is jelen van. A kölcsönös üdvözlések és semmitmondó fecsegés után a házigazda előhívja Abdullahot, házi eunuchját, hogy mutassa meg a vendégeknek a szállást. Remélem elégedett lesz az ágyasokkal, magam válogattam őket és mindegyik tud angolul, mondja a pasa Frazernek. Anne megütközve néz Jamesre, és mintha Albert is zavarban lenne.

Upper06

És bizony kérem, Albertet három huri fogadja és készíti elő a fürdőzésre, szószólójuk, Lejla máris nekilát kigombolni a kigombolnivalókat. Három nővel egyszerre, ez nyilván minden kamaszfiú álma, na jó, felnőtt fiúké is, Albert az izgalomtól kicsit hebegve közli, hogy ő egyedül is meg tud fürdeni. Lejla erre elhűlten válaszolja, hogy férfinak nem szabad egyedül fürdenie, ez milyen igaz, többet ér, mint bármilyen magyar politikustól származó dakota közmondás. Kettőjük között hamar bensőséges kapcsolat alakul ki, Lejla meg is mondja, hogy neki elég volt annyi, hogy belenézett Albert szemébe és már tudja, hogy egész életében szeretni fogja a férfit.  A másik szálláshelyen Jamesről is három helyi hetéra húzná le a ruházatot, amit a barkókirály nagy vigyorgással tűrne, de a belépő Anne hangos szóval kihajtja a segéderőt. Akkor te vetkőztess le a fürdőzéshez, vigyorog még szélesebben James Anne-re.

Upper07

A léha percek után vissza az üzlethez, Szulejmán bevallja Frazernek, hogy becsapta a meghívással, mert semmilyen gőzhajó flotta nem épül – egyelőre. Viszont éppen azért hívták ide, hogy őfelsége Abdul-Azisz szultán nevében jól fizető mérnöki állást ajánljanak fel neki az isztambuli hajógyárban tíz évre, évi 7000 font fizetéssel. Albert természetesen elfogadja az ajánlatot, végre teljes erőbedobással dolgozhat azon, amit szeret, Szulejmán a helyi potentátoknak örömmel jelenti be a sikeres akvizíciót. Csak egy hátramozdító ellenzi a mérnök alkalmazását és a modernizáció felé tett újabb lépést, a nagy hatalmú Hadzsi Ahmed, aki ékes török nyelven előadott szidalmak közepette kivonul a megbeszélésről. Amikor Albert közli elhatározását James-szel, sógora is dührohamot kap: Társak vagyunk, ne feledd, nekem te Liverpoolban kellesz!

Upper08

A női szakaszban sokkal békésebb a kép, az eunuch is figyelmesen hallgatja Anne-t, aki éppen az angol nők egyenjogúsága felé tett lépésekről beszél. Szavazójogunk még ugyan nincs, de már együtt étkezhetünk a férfiakkal, és biztos vagyok benne, hogy nemsokára Iron Maiden koncerten is csápolhatunk, mondja mosolyogva Anne. Lejla szerint a férfiakat nagyon könnyű szeretni, hiszen ők jönnek a nőkhöz kedvességért, és minden szónál többet ér, ha egy nő a testével beszél. Ennek bizonyítására Abdullah dobolása mellett rövid hastáncot mutat be, Anne vidáman kijelenti: Hát, azért megnézném, milyen arcot vágna James, ha én hastáncolnék neki.

Upper09

A még mindig dühös Jameshez rég nem látott ismerős lép be: a 2x02-ben megismert bajkeverő Fletcher matróz. Onedin és Baines nem igazán örül a viszontlátásnak, de a matróz bejelentésére James kis híján leteszi a barkóját. Kitört a Santorini, most senki nem mer vitorlással habkőért menni a tűzhányó közelébe. Van viszont egy kibérelhető gőzős az Aranyszarv-öbölben, azzal oda lehetne hajózni. James egyből átlátja a váratlan haszonszerzési lehetőséget, és gyorsan megalkuszik Fletcherrel: a matróz által kért 25% részesedés helyett végül megállapodnak 15%-ban. Amíg odalesznek, Baines berakodja a dohányt a vitorlásba.

Upper10

A háttérben ezalatt beindul a politikai piszkoskodás, a vallási fanatikus Hadzsi Ahmed Sir Charlesnak azt magyarázza, hogy minden áron meg kell akadályozni Frazer kinevezését, mert az egyaránt hátrányos a hagyománytisztelő törököknek és a tengeri terjeszkedésre gyúró Angliának. A nagykövet ezt már úgy fordítja le James-nek, hogy Britannia tengeri érdekeit veszélyeztetné a török flotta modernizálása, és kéri, hogy ő is beszéljen Frazerrel. James meg is próbálkozik a rábeszéléssel, de Albert már döntött: marad. Frazer ezt közli a nagykövettel is, aki némi fenyegetéssel a hangjában arra figyelmezteti, hogy itt Keleten az emberélet nem igazán értékes ám. Odahaza a pasánál Frazer várja a sürgönyválaszt Elizabeth-től, de persze ez nem akadályozza meg abban, hogy beteljesítse Lejla szerelmi elvárásait is, bár az egyik ilyen akció után némi bűntudattal bevallja: Nekem feleségem van. Aki nincs melletted, mondja erre az egyszerű szavakkal nagy igazságokat megfogalmazni tudó huri.

Upper11

James és Anne kihajózik a gőzössel, a gépet valami no name mérnök irányítja, akit csak Főnöknek szólítanak, a fedélzeten van még Fletcher és az általa toborzott legénység. James elismerően nézi a dugattyúkat, és egyetért a Főnökkel, miszerint csak tisztán kell tartani a gépet, és a gőzös viharban és szélcsendben is egyaránt eljut az úti célhoz. A gép azért az izgalom fokozás érdekében egyszer leáll, de mielőtt James átértékelhetné a gőzgépre vonatkozó véleményét megbízhatóról megbízhatatlanra, a Főnök megbuherálja a szerkezetet és a hajó végül kiköt a füstölgő Santorinin. Az emberek nekiállnak a habkövet felhordani a fedélzetre, de az egyre erősödő morajlás és füst miatt James úgy dönt, távolabb megy a gőzössel a parttól. Már félig megrakják a hajót, amikor újból kitör a vulkán, és a leomló kövek maguk alá temetik az alkalmi bányászokat. Fletcher ugyan valahogy még elvergődik a vízhez, de a felszálló nagy füst és a leszálló sötét este miatt James nem veszi észre és parancsot ad a Főnöknek az indulásra.

Upper12

Liverpoolban Elizabeth felkeresi Fogartyt az irodában, hogy innen küldje el a sürgönyt Albertnek, igaza van, így olcsóbb, mintha a postára menne vele. A választ Fogartyval is közli: nem utazik Isztambulba. De magának a férje mellett a helye, miért nem megy utána?, kérdezi Fogarty. William, a fiunk miatt, néz Fogarty szemébe Elizabeth, majd zavartan elfut. Isztambulban Albert kézhezkapja a táviratot, borongó arcát látva Lejla egyből kitalálja a sürgöny tartalmát. Letérdel és csak annyit mond: A te asszonyod vagyok.

Upper13

Sajnos kevés idő marad az idillre, mert a házban nem sokkal később megtalálják a meggyilkolt Szulejmán pasát, és a gyanú Albertre terelődik, jól dolgoztak Hadzsi Ahmed emberei. Ráadásul Lejla valami port kever Albert italába, amitől az kifekszik, ha a csinos huri is Ahmed embere, nagyon csalódott leszek. De szerencsére nem erről van szó, Ahmed ugyanis Baineshez viszi az alélt Frazert és tájékoztatja a történtekről. A gyilkosságot Lejla fogja magára vállalni, de Baines gyorsan induljon, mentse ki Frazert, még mielőtt Hadzsi Ahmed emberei ráakadnak. Baines megfogadja a tanácsot és kihajózik, később a nyílt tengeren magához térő Albertnek is elmondja, mi történt, beleértve Lejla önfeláldozását. Maga tényleg képes lett volna elhagyni a családját, Mr. Frazer?, teszi fel végül a kérdést, de Albert nem válaszol, csak meredten nézi a tengert.

Upper14

Címkék: onedin család
56 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2013.05.18. 13:55:43

Szegény Elizabeth jól meg van áldva ezekkel a pasikkal. Mindkét pasija odavan érte, de mindkettőnek fontosabb a karrier, és mindkettő bármikor szívesen ágyba bújna más nővel.

Hiába olyan szépséges, mégsem megy vele sokra. Ez a magunkfajta Molly-k egyetlen vigasza.;P

Anne mennyivel jobban járt.:)

Gabba 2013.05.18. 18:40:48

@_Molly: igen, mert már Karinthy Frici bácsi is megmondta, hogy férfi és nő sosem értheti meg egymást, mert mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit :)

Pácsó Ármándó 2013.05.19. 09:55:34

Leila tipikus török szépség lehet azzal a tengerkék szemével :-)
Szegény SZ Sz-t mindig meglepik ezek a fickós F-ek. :-)
Nyúl nem volt véletlenül ebben a részben?

Gabba 2013.05.19. 13:35:01

@Pácsó Ármándó: Lejla saját elmondása szerint cserkesz, ami kaukázusi nép, így éppen lehet neki kék szeme. A fürdőkádamból mindenesetre nem küldeném ki...

A nyulat miért hiányolod?

Pácsó Ármándó 2013.05.19. 15:05:52

@Gabba: Aha! Akkor Leila rejtély megoldva.
"A nyulat miért hiányolod?"
Mert akkor lehetett volna az a rész címe, hogy: "A nyúlon túl" ala Gyaloggalopp :-))

Gabba 2013.05.21. 09:54:58

@Pácsó Ármándó: ez ellen tényleg már csak a Szent Kézigránát segít!

W.Jack. 2013.05.25. 21:27:58

Nem szeretnék rondán telhetetlennek és szemtelennek tűnni, de úúúúgy vártam a szombatot. Hiába? :(

Gabba 2013.05.26. 07:46:00

@nughop: péntek este óta fel van töltve, de a főszerk még nem élesítette. én is várom :)

W.Jack. 2013.05.26. 08:39:25

@Gabba: Köszi szépen :) Amikor olvastam a Bosszú-nál, hogy nagyon lefoglalt James, biztos voltam benne, hogy lesz új poszt szombaton. Az sem baj, ha ma olvasom, elvégre mégis csak gyereknap van :)

Gabba 2013.05.26. 11:48:24

@nughop: sixx is biztos gyereknapozik, mert nem csak az én posztom várakozik...

Gabba 2013.05.26. 16:59:26

@Pácsó Ármándó: Gyertyacsonk (An Inch of Candle)

_Molly 2013.05.26. 18:48:26

@Gabba:

Talán jobb is, hogy ez a rész nem pont gyereknapon megy le... (Ha jól emlékszem?)

_Molly 2013.05.26. 18:50:59

De azért persze nagyon bosszantó, hogy ezen a hétvégén nem volt Onedin.:(
Mos'milesz?:-o Jövő hétvégén együtt adod majd le a két részt? (Lécci-lécci-lécci!)

W.Jack. 2013.05.26. 19:21:43

Én tulajdonképpen "hétkezdő hv"- ként is szívesen olvasom majd :)

Pácsó Ármándó 2013.05.26. 19:21:58

@_Molly: Mivel már elküldte a mostanit, valószínűleg nem húzódik el a jövő hétvégéig a megjelenés

Gabba 2013.05.26. 20:07:09

@Pácsó Ármándó: @nughop: @_Molly: sixx kezében vagyunk...

de készülök egy másik fajta hogyvóttal is, szintén retró vonalon, a júniusi nyárköszöntő alkalmából

W.Jack. 2013.05.26. 20:33:09

@Gabba: Ajajj, nagyon kíváncsivá tettél :) (Tudom, mikor nem vagyok az:))

Gabba 2013.05.26. 22:53:05

@nughop: kommentekben már pedzegettük, aggyistenbiri kedvence játszik benne

@Pácsó Ármándó: hát a naptárban

Gabba 2013.05.27. 07:25:10

@nughop: "hétkezdőnek" kedd 11 jó lesz? :)

W.Jack. 2013.05.27. 07:37:46

@Gabba: Remek :) Sőt: nagyszerű :)

Gabba 2013.05.27. 11:31:32

@_Molly: jól emlékszel, de csitt, hátha valaki nem ismeri...

W.Jack. 2013.05.27. 13:54:43

@Gabba: Húha :) Elég lesz az Onedines kommenteket újraolvasnom, vagy érdemes mindenhol szétnéznem? :)

Gabba 2013.05.27. 14:35:21

@nughop: talán, de nem tudom biztosan, és még a Bosszúnál is volt róla szó, úgy emlékszem

W.Jack. 2013.05.27. 14:41:40

@Gabba: Köszönöm a gyors választ, akkor nekilátok és olvasok :)

W.Jack. 2013.05.27. 14:51:59

@Gabba: És igen, meg is találtam :),
Bár már várom, hogy mikor leszek majd kitiltva a szószátyárságom miatt innen Jamestől, igaz lehet, hogy a folytonos kérdezésre és az egymondatos kommentekre nem a "szószátyárság" a megfelelő kifejezés :)

Gabba 2013.05.27. 15:39:16

@nughop: törzskommentelő nem lesz kitiltva :)

Pácsó Ármándó 2013.05.27. 17:40:29

@Gabba: Tán csak nem K.G a JónapotPiri kedvence? :-)

Gabba 2013.05.27. 18:16:32

@Pácsó Ármándó: de bizony!

Nem tudom, hányszor láttam már az ominózus alkotást, de még mindig nagyon tudok rajta vihogni.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.27. 18:18:58

@Pácsó Ármándó: @Gabba: nnna, kíváncsi leszek a belőle készült írásos műalkotásra...ha elkészül egyáltalán.

Gabba 2013.05.27. 18:55:07

@aggyistenbiri: én olyan hogyvoltos vagyok, aki nem csak ígér, de be is tart...

W.Jack. 2013.05.27. 19:58:47

@Gabba: Szégyellem magam, de még A tanu-t sem sikerült megnéznem, és most a jelek szerint ki kell sorsolnom, hogy melyik filmmel kezdjek :) Onedinékről meg nem is szólok.

Gabba 2013.05.27. 20:13:04

@nughop: akkor haladj, van rá kb. egy heted :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.27. 20:21:00

@nughop: 'Gyula Vitéz Télen-Nyáron' lesz, ha minden igaz.
A tanut nem kell erőltetned feltétlenül, meg kell nézni, az igaz, mert hozzátartozik az alapműveltséghez, de én pl ki nem állhatom. De én felszínes vagyok, vállalom :D

W.Jack. 2013.05.27. 20:21:14

@Gabba: Értettem, belehúzok :)

W.Jack. 2013.05.27. 20:23:14

@aggyistenbiri: A tanut lehet, hogy olvasni fogom, abban jobb vagyok, mint nézésben :)

_Molly 2013.05.28. 11:43:45

@Gabba: "hétkezdőnek" kedd 11 jó lesz?

Jó lett volna... :((((((((((

Gabba 2013.05.28. 12:24:12

@_Molly: ártatlan vagyok, sixx ma reggel áttolta 13:00-ra

W.Jack. 2013.05.28. 12:55:21

@Gabba: Térdelőrajtban ülök a gép előtt :) Bármekkora képzavar is ez :)

W.Jack. 2013.07.01. 18:02:32

@Gabba: Tanár úrnak jelentem, kiolvasódott általam "A Tanú", és ezennel belekezdek Berkes Péter bányászfalus nyári kalandjába, mivel azt láttam már, most olvasni is fogom, mire meghogyvoltozódik:)

Pácsó Ármándó 2013.07.01. 19:49:07

@nughop: Ilyen szorgalmas tanulókat kívánok mindenkinek! :-)

Gabba 2013.07.01. 23:35:38

@nughop: @Pácsó Ármándó: a meghatottságtól könny remeg pillámon, alig látom a monitort, még a végén olvashatatlan lesz a hv...

W.Jack. 2013.07.02. 08:10:42

@Pácsó Ármándó: @Gabba: Jól van na :) Kicsit lejjebb tekerem a lelkesedésemet akkor. Már több mint egy hónapja tologattam a könyvet jobbról balra, és balról jobbra, mert azt volt a meglátásom, hogy az ízlést tekintve aggyistenbirivel elég nagy a közös halmazunk, szóval kicsit megijesztett azzal, hogy ő ki nem állhatja, így félve kezdtem az olvasásnak, hogy majd mindenféle rossz érzések bújnak elő. A tegnapi napsütéses délelőtt azonban pont alkalmasnak tűnt arra, hogy majd az időjárás ellensúlyozza az esetleges negatívumot, de a komoly téma ellenére tetszett, nem volt túl hosszú, és relatív könnyen olvasható és értelmezhető volt még az én számomra is. Csak ezért ujjongtam fel annyira, hogy végre elolvastam :)

Gabba 2013.07.02. 09:09:57

@nughop: bitte schön, lelkesedést nem elveszíteni, mert akkor a hv író is elkedvetlenedik :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.02. 19:02:56

@nughop: az egész országban egyedül vagyok a Tanúval kapcsolatos véleményemmel, de írtam is anno, hogy ne is figyelj rám :D
(nekem továbbra sem tetszik, de pl így vagyok a Mester és Margarééétááával is. Nem szeretem és kész. Ja és még amitől hülyét kapok, az az Indul a bakterház. számomra borzasztó mindegyik.) én dolgom:)

Pácsó Ármándó 2013.07.02. 19:30:50

@nughop: Ó, én örülök ha lelkes vagy és olvasol! Gabbát meg "hájjal kenegetik", ha szabad ilyen képzavarral élnem egy Huttnál. AB ízlése egyedi és utánozhatatlan :-)

@aggyistenbiri: Én Kállai Ferencet sose tudtam megszeretni, akárcsak Füles Mackót.

Gabba 2013.07.02. 19:50:36

@nughop: én is most kezdtem el olvasni a bányát, hv hamarosan

@aggyistenbiri: akkor rajtad már nem segíthet más, csak a piócás ember :)

@Pácsó Ármándó: Füles Mackó tényleg brutál, de a hájkenegetés klassz :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.02. 19:51:24

@Pácsó Ármándó: én sem. egyiket sem.

jut eszembe, meg akartam nézni a Régimódi történetből készült tv adoptációt, fél óra múlva már a láng kicsapott a szememből. tömény szereptúljátszás volt, azóta is ezen vagyok felháborodva.
bizonyára ezzel a véleményemmel is egyedül vagyok, de nem izgat. Elborzasztó egy élmény volt.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.02. 19:53:25

@Gabba: hozzám ne merjen közelíteni a piócás, mert a fejére borítom az összes állatkáját. majd magamtól le fogok nyugodni, bízz bennem.

W.Jack. 2013.07.02. 20:54:11

@aggyistenbiri: Engem érdekelt a véleményed, bár megnézni én sem kívánnám, de hát én sok mindennel vagyok úgy, hogy abszolút szívesen elolvasom, de megnézni.... no ott már vannak gondok :)

@Pácsó Ármándó: Olvasásban és könyvgyűjtésben még saját magam is dicséretes, tripla ötös fölét adnék magamnak (pedig eléggé alul szoktam értékelni magamat:)), tehát ez a hóbort már régi, a hájjal kenegetés az valami új keletű szokás azonban :)

@Gabba: Szokás szerint kíváncsian és türelmetlenül várom :)
süti beállítások módosítása