Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 3x18 - The Crossing

2009. november 20. 11:00 - hex.kelly

Silver Spring, Maryland. Csinos nő a patyolatban nem találja a cetlijét, pedig kell neki a tiszta ruha nagyon. A sor hosszú, mindenki türelmetlen, kénytelen a telefonszámát megadni, látszólag nem szívesen. Aztán a patikában hangosan kiabálják a nevét, kérik a tajszámát, meg a lakcímét is hangosan egyeztetik, nesze neked adatvédelem. Megkapja a gyógyszerét, és távozik. Aztán kiszáll a kocsijából egy ház előtt, a lépcsőn virágcsokor várja, és egy boríték. Kinyitja, kivesz belőle egy levelet, meg egy bicepsz fotóját, de már dobja is el, aztán kiborulva ugrik vissza a kocsijába, és hív fel valakit telefonon, és azt mondja: ÚJRA ITT VAN, MEGINT MEGTALÁLT.

Egy bostoni terrorizmus-szemináriumon Hotch és Rossi épp befejezi az előadását, de mindenkinek állnak szíves rendelkezésére. Egy alighajú nő megy oda hozzájuk, de őt nem a terrorizmus érdekli. Eve Alexander kerületi ügyészként épp egy férjét meggyilkoló nőt vádol, és szakvéleményt szeretne róla kérni. Mert az ügyvédje azt állítja, hogy a nőt bántalmazta a férje, és a nő ezért lőtte le, mikor az aludt. Ám mivel semmi családi erőszaknak nincs nyoma sem a nyilvántartásban, sem a szomszédság emlékeiben, bizonyság kell, hogy a nő hazudik. A nő szívesen aláveti magát egy beszélgetésnek, mert nincs mit titkoljon. Hotch megkérdi, mi van, ha olyat találnak, ami nem a vád számára előnyös? Ez legyen az én problémám – mondja a nő.

Quanticoban Prentiss JJ irodájában van, JJ-hez beront a silver spring-i nő, őt várta 10:30-ra. Azért jött, mert a rendőrség nem csinál semmit, amíg baja nem esik. De már 2 éve tart ez a rémálom, és fél éve már el is költözött Atlantából. Vissza akarja kapni az életét. JJ azt mondja, hogy beszél róla a csapatnak, és kiderül, vállalják-e. A nő lerázásnak veszi, ezért három ember nevét írja egy cetlire, és odaadja JJ-nek: ezeket az embereket kell felhívni, ha valahol holtan találják. Aztán egy falat látunk, tele a nő fotóival, és egy kéz egy újabb képet ragaszt fel rá, amin a nő épp kilép a patika ajtaján. Még meg is simizi a képen a nő fejét, uhh. Főcím.

Az asztal körül Morgan, Reid és Prentiss. Morgan kérdi, hol van Anyu és Apu (és itt kérek elnézést, korábban azt állítottam, hogy ez az ötödik évad elején hangzik el, hát nem, hanem itt és most, pardon). Hát, Bostonban, a szemináriumon ugyebár.

JJ belekezd, mert ez az eset nem várhat, Prentiss azt mondja, ő már tudja, mi ez, és tényleg nem várhat. Keri Derzmond, a silver spring-i nő két éve Atlantában névtelen leveleket kezdett kapni, bennük részletesen leírva, hol járt, mit csinált. Fél éve Silver Springbe költözött, de a zaklató megtalálta, és igen, ugyanaz a zaklató. Mert fotókat küld magáról, de úgy, hogy az arca sosincs rajta. A levelekben a közös jövőjükről is ír: házasságról, gyerekekről, meggyőződése, hogy Keri is szerelmes belé. Morgan érti, hogy a nőt zaklatják, de miért kellene a csapatnak ezzel az üggyel foglalkoznia? Hát, mert 600 mérföldre is követte a zaklató Kerit, ami igencsak páratlan, tekintve, hogy a zaklatók a célszemély költözése esetén új célszemélyt szoktak találni maguknak, nem mennek utána. Morgan további érvet akar, hogy miért kellene dolgozni az ügyön. Hát azért, mert a helyi rendőrségnek nincs hatásköre a nyomozásra, a nő viszont komoly veszélyben van. Meghát ott van JJ kezében a cetli is, a három névvel. Morgan rábólint. (Reidnek meg úgyis mindegy, ha nem lehet térképet színezgetni, majd a leveleket grafologizálja.) Mai nyitó idézet Emilytől: Senki nem lehet boldog, ha nincs valamiféle illúziója. Az illúziók legalább annyira kellenek a boldogsághoz, mint a vagyon. - No man is happy without a delusion of some kind. Delusions are as necessary to our happiness as realities. Christian Nestell Bovee

Bostoni rendőrségen Hotch és Rossi hallgatja Garcia beszámolóját a férjgyilkos Audrey Hansonról. A mi nem túl hosszú, mert a nőnek a születési és a házassági anyakönyvi kivonaton kívül sehol nem szerepel a neve, nem volt társtulajdonosa se a házuknak, se a bankszámláknak, se az autóknak. A legutolsó kórházi nyoma pedig a második gyerekének születéséről van. Olyan, mintha nem is létezne. A férjének volt életbiztosítása, de nem azért ölt, mert annak sem ő volt a kedvezményezettje, hanem a 19 éves lánya, Sarah. Hotch megköszöni, és csak bámulnak egymásra Rossival.

Silver Springben a rendőrörsön a korábban Keri által is megkeresett nyomozó kérdezi Reidet és Morgant, hogyhogy beszállnak egy ilyen ügybe, nincs is sorozatgyilkosság? Elmagyarázzák neki, hogy a profilozók mindenfélét csinálnak, és dolgoztak már hasonló ügyön, ez bármikor igen csúnyán alakulhat, segíteni akarnak. A nyomozó szabadkozik, hogy ő is akart segíteni, de nem volt lehetősége. Morganék megértik, a nyomozó meg elmondja, hogy Kerivel egyidős a tesója, ha vele történne ilyesmi, olyat tenne, hogy rögtön kirúgnák a yardtól. Morgan erre azt mondja, hogy dettó. JJ és Prentiss Keri irodájába tart, és arról beszélnek, hogy miért csak sérülés után lehet elkezdeni nyomozni a zaklatók után, rossz a rendszer. JJ felidézi, hogy tavaly egy denveri nőt a volt pasija zaklatta, a rendőrök tudták, hogy ki ő, de nem tudták letartóztatni, és a BAU sem vállalhatta az ügyet. A távoltartási végzés is csak azután lett meg, miután a férfi savat öntött a nő arcára. (Úristen.) De itt és most nem akarja, hogy Kerivel is ilyesmi történjen, tojik az előírásokra. Morgan és Reid az atlantai első leveleket nézik, talán Keri a munkája kapcsán találkozhatott a zaklatóval, az első levél valami évforduló-féleség, dátuma szerint 2006. március 21. Reid közli, hogy az kedd volt. Ezt hallva a nyomozó szörnyű gyanúra ébred: az FBI pici öröknaptárszámoló manókat telepít az ügynökei fejébe.

Morgan azt mondja, hogy okés, akkor nézzük a keddeket, meg a huszonegyedikéket. A nyomozó most már Morganre is értetlenül néz, aki azt mondja, ha rájönnek, hogy ezek a napok miért fontosak a zaklatóknak, kiderülhet, hogy mi köti össze Kerivel. Emily és JJ eközben Kerit kéri, hogy írjon össze minden ismerőst, aki van neki itt és Atlantában, mindenkit. Kerit hívja a vőlegénye, csomag érkezett és egy újabb levél, a három nő már indul is. Reid pedig a Kerinek küldött képeket nézegeti. Atlantához képest nagyobbak az izmok, és barnább a bőr. Ez a pasas Keri pasijára akar hasonlítani. A nők már a házban vannak, Emily nyitja a dobozt, egy pár antik fülbevaló van benne, a levél szerint a zaklató nagymamájáé volt, a zaklató tehát családtaggá akarja tenni Kerit, jujj.

Bostonban Rossiék Audrey Hanson lányával és fiával beszélnek, akik ki vannak akadva az anyjukra, amiért az lelőtte a fatert, aki OLYAN RENDES volt a HASZONTALAN anyjukkal. Aki rossz háziasszony volt, és rossz anya, és soha sehová nem ment el velük, mert béna és hülye.

És nyilvánvalóan azért ölte meg az egyetlen, igazi szerető szülejüket, mert féltékeny volt, amiért őket jobban szerette az apjuk, mint az anyjukat. A hát ezt meg honnan veszik -kérdésre pedig azt válaszolják, hogy apu mindig ezt mondogatta. Hotch és Rossi csak pislog, erre tényleg nem lehet mit mondani.

Kerit próbálja a vőlegénye rávenni egy kis lazításra, főzésre, amikor észreveszik, hogy eltűnt a kutyájuk, a kapu pedig nyitva. Jön egy zsaru, kéri őket, hogy menjenek vissza a házba, és zárkózzanak be. Rövid idő múlva jön a zsaru, a kutya nincs meg, csak a nyakörve. Keri most már sírva fakad. A zaklató meg csontot ad a kutyának, és vigasztalja, hogy neki is hiányzik Keri. Ezalatt Morgan és Reid arról beszélnek, hogy a zaklató Ryan-t utánozza, ahogy Keri-nek tetszik. A kutyát is azért vitte el, hogy közelebb érezze magát a nőhöz. A következő talán Ryan lesz. És nem lehet tudni, hogy vajon Keri-t képes lenne-e bántani. Ezalatt JJ és Prentiss próbálná megnyugtatni Kerit és Ryan-t, de azért kérik a nőt, hogy ha esetleg a pasas kapcsolatba lép vele, menjen bele a játékba, mert ha azt hiszi, hogy viszontszereti őt, akkor nem bántja. Addig is Kerinek be kell számolnia az élete elmúlt 2 évéről, mindenről.

Rossi és Hotch a Hanson-házban a hálószobában, a hitvesi ágy ágynemű nélkül, az egyik matrac véres, a másik nem. A puskák egy tartóban, a gardróbban patent rend van, de akkor miért mondták a gyerekek, hogy az anyjuk rossz háziasszony volt? Hát, az apjuk véleménye a sajátjuk is. És valami nem stimmel, valami hiányzik: a többi vér. Itt valaki feltakarított. Reidék az őrsön profilt mondanak: a zaklató próbál „felnőni” az elérhetetlen Keri vélt elvárásainak, és kapcsolatba kerülni vele, de telefonálás helyett ír: talán kevésbé iskolázott, vagy beszédhibás. És veszélyes, nagyon. Ezalatt Rossi a Hanson család fotóját nézi, Hotch kérdi, hogy ő boldog volt-e a három házasságában. Rossi nem tudja, ha igen, arra nem emlékszik. Persze, ha lett volna gyereke, jobban igyekszik. Erre Hotch azt mondja, hogy ő igyekezett, tényleg. Rossi meg azt, hogy ne törődjön azzal, amit ő mond a házasságokról, mert a válóperes ügyvédein kívül senkit nem tett még boldoggá. És hogy mindenkinél van egy határ, Haley-nél is. Hotch önmagához képest egy gigantikusat sóhajt. Garcia hívja JJ-t, kicsit forog a gyomra, hogy ennyire beleás valakinek az életébe, pedig nem most kezdte az adatgyűjtéses melót. És talált is valamit: bár Kerinek csúcsszuper egészségbiztosítása van, és az atlantai orvosa a város legjobbja, mégis háromszor volt az ottani sztk nőgyógyászatán. JJ köszöni az infót, odamegy a kanapén beszélgető Emilyhez és Kerihez, és rákérdez a dologra. Hát, naná, hogy terhes volt, de akkortájt akart ideköltözni, és nem fért bele egy baba az életébe. Ekkor toppan be Ryan, aki persze, hogy nem tudott az egészről, és persze hogy kiakad, meg elrohan. Nem jut messzire, a kocsijának a szélvédője ugyanis be van zúzva, és valaki a bokorból bámulja, zakkant vigyorral az arcán, na szép. Az őrsön JJ-nek elege van az ügyből, mert úgy érzi, hogy a nagy segítésben még több szenvedést okoznak Kerinek, el is robog, Morgan, Reid, meg Prentiss csak néz utána értetlenül. Keri a városban vásárol, kijön egy üzletből, megy a kocsijához, az utca túloldalán egy pasas áll, és mosolyogva őt bámulja. Keri lezsibbad, bevillan neki, hogy mennyi helyen látta ezt a fazont, előkapja a telefont és tárcsáz, de mire felnéz, a pasasnak hűlt helye.

Rossi és Hotch végre beszél a nővel, aki lelőtte a férjét, elég fura dolgokat mond, pl. hogy ő olyan rémes feleség és anya, hogy igazán szüksége volt egy olyan türelmes férjre, mint amilyen az övé volt. Meg hogy azért nem járt a gyerekei iskolai rendezvényeire, mert nem akarta őket lejáratni. Rossi és Hotch jelentőségteljes pillantásokat váltanak egymással. Eközben a rendőrségen Keri sorolja a csapatnak, hol mindenhol látta ezt a pasast mostanában, de arra nem emlékszik, hogyan találkozott vele anno, Atlantában. Haza kell mennie, mert Ryannel kell beszélnie.

Hotch és Rossi az ügyésznőnek mondják, hogy Audrey Hansont, nem ütötte meg a férje, mégis bántalmazva volt, pszichológiailag. A férje elvágta a külvilágtól teljesen, a nő Stockholm-szindrómában szenved. Az ügyésznő nem akarja elhinni, de Rossi emlékezteti, hogy a véleményüket kérte, egyúttal kéri, menjen be velük a nőhöz, mert még egy érdekes kérdést fel kell tenniük a nőnek. Ryan a házuk előtt van, mikor meglát egy férfit, aki a kutyájukat sétáltatja, odarohan, leüti, visszaszerzi a kutyát. Keri hallja az ugatást, az ablakhoz megy, látja, mi folyik kint, és indulna, de ahogy megfordul, ott áll előtte a zaklató. Majd JJ-ék érkeznek a házhoz, ahol már kint van a rendőrség. Megtudjuk, hogy a zaklató megkérte a pasast, hogy sétáljon az utcában a kutyával, és amíg Ryan vele foglakozott, elvitte Kerit. És egy furgonban ül épp vele szemben, a kocsi belseje ki van tapétázva Keri fotóival. A nő eléggé be van tojva, de becsületére váljon, hogy szépen megeteti a zaklatóval, hogy ő is örül, hogy végre együtt lehetnek, miközben a pasasnak egészen hullámzó hangulatingadozásai vannak. Nem százas, na. Garcia a barnafurgon-tulajok között talál egy férfit, aki számítógép-szerelőként dolgozott, Atlantában, jogi cégnél, márpedig Keri ügyvéd. Meg is van, Mike Hicks, de nem a címére kell menni Emily szerint, hanem valami olyan helyre, amit Keri szeret, mert ugye a pasi rá (és be) van kattanva teljesen. JJ kérdésére Ryan megmondja, hol kérte meg Keri kezét. Ezalatt Hotch és Rossi az ügyésznővel megy be Audreyhoz. Elmondatják vele, hogy hogyan ölte meg a férjét: végzett a mosással, berakta a férje ruháit a gardróbba, meglátta a férjét, és tudta, hogy meg kell ölnie, ez az egy esélye van. Aztán természetesen feltakarított, mert a lövés miatt hatalmas rumli volt, és a férje igazán mérges lett volna, ha úgy engedi be a rendőröket a házba, hogy minden csupa vér.

Az ügyésznő eleget hallott, Hotch mondja neki, hogy az élete épp elég büntetés volt ennek a nőnek.

Közben Keri ügyesen ráveszi Mike-ot, hogy sétáljanak egyet együtt. Mike lelkes, de azért pisztolyt is visz. Persze már várják őket, fegyverrel. Mike Keri megölésével fenyegetőzik, a nő tovább játssza a szerepet, így Morgan oda tud ugrani, leteperi, megbilincseli, és a nyomozóval elvezeti a már teljesen bekattant Mike-ot.

Keri megmenekült, és már emlékszik, hogy ez a pasi szerelte Atlantában a számítógépét. JJ távoztában idéz: Egy nő nem függhet egy férfi védelmétől, inkább meg kell őt tanítani, hogyan védje meg magát. – A woman must not depend on the protection of man but must be taught to protect herself. Susan B. Anthony

Quanticoban Rossi kilép az irodájából, elhalad Hotché mellett, és nézi, ahogy az odabent a munkába temetkezik. JJ ül az asztalánál, Emily jön és szól, hogy a többiek várják (biztos inni mennek), de JJ azt mondja, menjenek nélküle. Emily azt mondja, hogy Keri most már rendben lesz, JJ nem is miatta aggódik, csak... csak fáradt, tényleg. Emily azt mondja, hogy akkor menjen haza, és aludja ki magát. Miután Emily elmegy, elővesz egy papírt, széthajtja, nézi, nézi, aztán a telefonért nyúl:

Szia, én vagyok. Van egy perced? Persze, jól vagyok, jól vagyok, ööö, csak tényleg beszélnünk kell. Terhes vagyok.

Címkék: gyilkos elmék
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hex.kelly 2009.11.20. 11:35:30

Hopp, pardon, az első idézet angol változatának utolsó szavába került egy fölös i. Elnézést kérek a vájtszemű olvasóktól :-)

ebilafan 2009.11.20. 15:03:31

A héten direkt előre megnéztem azt a részt,amelyik soros a HV szempontjából - persze nem csak azt az egyet :), de ilyenkor magamban már azt találgatom, hogy az adott részt hogyan fogod feldolgozni.
Ilyen stílusban legszívesebben az egészet végigolvasnám - van valami terved arra nézve, hogy az első évadok epizódjait mikor, illetve megírod-e? Nem akarlak semmire presszionálni, már így is nagyszerű, hogy hetente két rész fenn van.
Igen, az anyu és apus megszólalás itt szerepel, de ilyesmivel nem akartam kekeckedni, fő az, hogy elhangzott - szeretem, hogy az írók minden részbe csempésznek egy csepp humort. Már ahol lehet, persze. (Te meg még ráteszel egy lapáttal, amiért köszönet :D.)
Ami nagyon tetszett ebben a részben, hogy gyakorlatilag 100%-os megelőzést vittek véghez - ez borzasztóan ritka az igazságszolgáltatásban, mindenhol. Pláne az ilyen mániákus leskelődőd-zaklató alakok esetében, ezt a rendőrség sem veszi olyan komolyan, mint kellene, vagy ha mégis komolyan veszik, legtöbbször tenni nem tudnak semmit. Ez egyébként még akkor is így van, ha ismert az elkövető, a távoltartási végzés ritkán tartja vissza a megszállottakat. Ilyen helyzetbe ne keveredjen senki, azt kívánom.
A másik eset is nagyszerű volt, bár már a legelején sejteni lehetett (ha másból nem, hát az ügyésznő magabiztos nyilatkozatából), hogy az a szerencsétlen nő tényleg nem ítélhető el a tettéért, vagy legalábbis nem maradéktalanul. Ahogy meg bemutatták azt a teljes lelki terrort, amiben az a nő élt, hát a szívem belesajdult. Soha senki nem emelt rá kezet, mégis legalább olyan nyomorult, mint akit egy szerette ver agyba-főbe mindennap.
Na, regény OFF. XD

Mimas 2009.11.20. 16:09:44

Számomra ez volt az egyik legfélelmetesebb rész. Milyen könnyedén lehet tönkretenni egy embert.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.20. 16:11:29

Igen, ezt már én is szerettem volna tudni, lesznek régi részek is?

hex.kelly 2009.11.20. 19:01:18

@ebilafan: @lunanyuszi: Jaj, köszönöm, a régebbi részek is felkerülnek valamikor, persze. Én úgy tervezem, hogy most jövő héten lemegy a harmadik évad, utána folytatódik a negyedik évaddal a hogyvoltolás. Lehet, hogy egy hét szünettel, még nem tudom, mert nov. 30-án elvileg műtik a lányom (mandulák likvidálása), és azon a héten többnyire a kórházban leszek, de ha bírom, akkor még előtte megcsinálom, és akkor nem lesz szünet. Na, szóval csinálom a negyediket is. Ami nem tudom, meddig megy, mert nem tudom, az AXN-nek mi a terve az ötödik évad elkezdésével! A negyedik évadot valahogy idén tavasszal kezdték, de most, hogy a Flash Forward a kinti premier után alig 2 hónappal már itthon is elindult, erre nem lehet teljesen számítani, mármint a tavaszi kezdésre. Ideális az lenne, ha végig tudnám írni a negyedik évadot, az kb. 11-12 hét.Tehát legjobb esetben február vége-március eleje. Annak nincs sok értelme, hogy futó ötödik évad mellé minden héten feltegyek egy negyedik vagy első vagy második évados epizódot, mert úgy kusza lesz az egész, és követhetetlen.
Szóval lesz mind, csak nem tudom, hogyan és mikor, már szóltam Sixx-nek, hogy puhatolózzanak az AXN-nél, ha valamit kiderít, úgyis szólni fog.

hex.kelly 2009.11.20. 19:01:56

@ebilafan: @lunanyuszi: Jaj, köszönöm, a régebbi részek is felkerülnek valamikor, persze. Én úgy tervezem, hogy most jövő héten lemegy a harmadik évad, utána folytatódik a negyedik évaddal a hogyvoltolás. Lehet, hogy egy hét szünettel, még nem tudom, mert nov. 30-án elvileg műtik a lányom (mandulák likvidálása), és azon a héten többnyire a kórházban leszek, de ha bírom, akkor még előtte megcsinálom, és akkor nem lesz szünet. Na, szóval csinálom a negyediket is. Ami nem tudom, meddig megy, mert nem tudom, az AXN-nek mi a terve az ötödik évad elkezdésével! A negyedik évadot valahogy idén tavasszal kezdték, de most, hogy a Flash Forward a kinti premier után alig 2 hónappal már itthon is elindult, erre nem lehet teljesen számítani, mármint a tavaszi kezdésre. Ideális az lenne, ha végig tudnám írni a negyedik évadot, az kb. 11-12 hét.Tehát legjobb esetben február vége-március eleje. Annak nincs sok értelme, hogy futó ötödik évad mellé minden héten feltegyek egy negyedik vagy első vagy második évados epizódot, mert úgy kusza lesz az egész, és követhetetlen.
Szóval lesz mind, csak nem tudom, hogyan és mikor, már szóltam Sixx-nek, hogy puhatolózzanak az AXN-nél, ha valamit kiderít, úgyis szólni fog.

hex.kelly 2009.11.20. 19:09:58

Banyek, bocs a duplázásért.

@Mimas: Igen, ez tényleg döbbenetes! A férjgyilkos nőre mondta is Hotch, hogy túsz volt a saját házasságában, rémes, hogy ilyen két évtizedes elnyomás mellett az életösztöne ugyan azt súgta neki, hogy "most meg kell tennie, mert ez az egyetlen esélye"- így mondta a nő, de a következő pillanatban már azonnal takarítani kezdett, mert a férje igazán mérges lett volna, ha...
A másik nő, pedig, Keri, atyaég, 1000 km-rel arrébb költözik, és ott sincs nyugta egy embertől, akire nem is emlékezett?! Én egyébként épp ezen gondolkodtam el a film után, hogy te jó ég, az ember tényleg sosem tudhatja, kire milyen hatással van: egy pillantás, egy szó, egy mondat a különböző emberekben olyan nyomot hagyhat, amikre még (rém)álmában sem gondolná.
Na, megyek, a 3x19 második felét még meg kell írnom :-)))
süti beállítások módosítása