Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 1x06 – To Serve And Protect

2008. július 26. 12:13 - missparker

Ez a rész kicsit más lesz, mint a többi volt, de remélem, csalódást nem okoz. Most nincs klasszikusan nehéz nyomozás egy reménytelen ügyben, nincs cseles bizonyítás, van helyette fontos információ Jaroddal kapcsolatban. Lássuk:

Gyerekkori videó, Jarodnak egy eltűnt katonáról kell megállapítania fénykép alapján, életben van-e még, érdemes-e keresni. Jarod kísérlet közben megint a szüleiről kérdez, vajon ők is eltűntek-e. Ha jól sejtem, az anyjáról nemrég szerzett fényképet ugyanígy fogja elemezni. Váltás a jelenbe, Miss és Sydney egy álmos kisváros lövészklubjában kapnak információt Jarod Starr-ról. Sydney megint aggódik érte, mint az első részben, Parker családi ügyként jellemzi érdeklődésüket, az arroganciája sem múlt el. Jarod a Mesélő szerint sokoldalú ember volt, kevesebb, mint 24 óra alatt vált mesterlövésszé. Nap végén bejárt tanulmányozni a lövedékeket is, és minden lőlapja ugyanúgy nézett ki.

10:19. Mit jelenthet ez? Nyilván eheti kulcsmomentumunkhoz lesz köze. Itthagyott egy elemes játékmotorost is, Mesélő megkéri Parkert, hogy ha meglátogatja, adja oda neki. Pontosan megadja, hol lakik most Jarod! Kaméleonunk ekkorát még nem hibázott…

Nagyváros, szirénázás, motoros rendőr állít meg egy autót. Jarod. Talán mégsem hibáról van szó.

Miami, rendőrőrs. Jarod elegáns gáncsolással akadályozza meg egy zsebtolvaj szökését. A kollégák hálásak, ez belépőnek tökéletes. Jarod nem hagy kétséget csodabogár léte felől, bemutatkozik: Starr, két r-rel. 'Mint Ringo, ugye?' 'Ki az a Ringo?' Uhh. A meséje szerint most helyezték át Chicagóból, a papírjai még nem értek ide, az őrmesterasszony hiába követeli őket. Nyilván rendőrségi belső papírokat nem olyan könnyű hamisítani. Feltűnik a Belső Ügyosztály is, egy csinos nyomozónő, Karen jelenlétében, Jarod, veszélyes játékot játszol megint. Az őrmesterasszony szerint kár álmodozni, a nő megközelíthetetlen. Jarod inkább visszamegy az utcára, egy idős motoroshölgyet, Millie-t kapcsolja el, aki átment a piroson.

Parker eközben a kisvárosban Jarod szállását kutatja át, Sydney be sem megy, tudja, hogy nincs értelme. Miss persze semmit sem talált, csak egy törvénykönyvet, dohogva jön a limuzinjához. Várni kell a sofőrre egy kicsit, elszólította a természet. Grr. Jön helyette a seriff, átkutatja Misst, megtalálja nála a fegyverét. Miss amúgy 'nőiesen' mindenféle tok nélkül, az övébe tűzve hordja az ágyúnyi stukkert. Bilincs kattan, ez engedély nélküli fegyverviselés. Jarod szépen ki is emelte a könyvben sárga kijelölőfilccel a megfelelő paragrafust, épp csak nem írta mellé, hogy 'ezért kapnak majd el'. Miss, Jarod meghagyta neked a címét, otthagyott egy könyvet, gyanakodni kellett volna! A Csodafiú semmit nem csinál ok nélkül.

Kárörvendés után jöhet a tragikus poén, Jarod a rendőrök főeledelét, a fánkot elemzi. Fánk és fánklyuk, a két különálló rész valaha egy darab volt?

A pincérnő 'ez hülye' tekintettel hagyná ott, de jön az éles fordulat. Jarod élénken érdeklődik, miért olyan szomorú Mr. Kembrook, a szomszéd bolt tulaja. Marvin, a fia biztonsági őr volt egy ékszerboltban, megpróbálta kirabolni, és lelőtték. Pedig milyen boldogok voltak, Mr. Kembrook a felesége halála után kerestette a fiát, akit csecsemőkorában örökbe adtak. Fél éve találkoztak újra. Azt hiszem, Jarod is vágyna effajta boldogságra, talán ezért érintette meg ennyire az ügy, hogy még a szokásosnál is többet kockáztat. Természetesen Marvinról szól a piros füzet. Van még benne egy nagyon érdekes cikk: egy hölgyről szól, aki segített apának és fiának egymásra találni. Jarod szempontjából Susan Granger eltűnteket kereső ügynöksége kifejezetten érdekes lehet.

Cedar Point, Észak-Karolina. Miss a fogdában ül, a seriffel próbál szót érteni. Egy névtelen hívás adta a tippet, hogy ellenőrizze Parkert, és bejött. A bírónál le lehetne tenni az óvadékot, de gitárturnén van, holnapután tér vissza. Sydney próbál intézkedni, a Központ jogi osztálya épp az éves kirándulását tartja Franciaországban. Leghamarabb 72 óra, mire intézkedni tudnak. Jarod persze tudta ezt, neki pont 72 óra szokott kelleni egy akcióhoz. Sydney különösebben nem rezonál Miss problémájára, azon gondolkodik, mit jelent a 10:19. Mert Jarod elemi dühvel lövöldözte bele a lőlapba ezt a mintát, valamit biztos jelent számára. Miss ráripakodik Sydneyre, azonnal hozzon neki egy bármilyen ügyvédet.

Jarod ellátogat Susan irodájába. Susan figyelmezteti, kockázatos a múltat kutatni, nem tudhatja, mi derül ki, talán nem is az, amit szeretne. Susan kérdésére, hogy Jarod szülei vajon életben vannak-e, flashback a válasz, az eltűnt katona fényképének elemzése. A kísérlet eredménye szerint a katona feladta, meghalt. A tízévesforma Jarod még akkor megfogadja Sydneynek: ő sohasem fogja feladni. Susan javasolja a rendőrségi adatbázist, Jarod azt mondja, az rajta nem segít (naná, hogy megpróbálta, de ezt nem mondhatja el), és siessenek, mert 72 órája van. Hiába, Miss is zseni, ezt jól látta, bár túl sokra nem ment a felismerésével a fogdában. Susan nevet kér, az sincs, csak a fénykép, amit Sydney küldött a múltkor, illetve az apja talán pilóta volt, de nem biztos, hogy a seregben. Már itt látszik, hogy Susannek ennél reménytelenebb ügye még sosem volt. Vigaszként egy csoportot ajánl Jarodnak, ahol hozzá hasonlókkal találkozhat.

Miss tovább üldögél a fogdában, már kezdi feladni, hogy most Jarod nyomára jusson. A cigije is fogyóban lehet. Sydney hangját hallja a távolból, nem egyedül jön, felcsillan a remény a szabadulásra.

Sydney valóban ügyvédet hozott, de megismerkedve vele, a reményről azonnal le is kopik az összes csillogás. Íme, Cedar Point legjobb ügyvédje. Jobban mondva, az egyetlen ügyvédje. Kicsit részeg, kicsit ápolatlan ugyan, de lássuk be, az előírt ’bármilyen lehet’ feltételt teljesíti. Természetesen Jarod ezt is tudta előre, Sydney és a nézők jól szórakoznak.

Rendőrőrs, Millie könyörög a motorjáért, belerohant egy mentőautóba, még szerencse, hogy üres volt. Jarod segít. Még mindig nem látjuk, hogy lesz megoldva Marvin ügye, Jarod szinte még nem is foglalkozott vele. Most például vesz egy 5000 dolláros gyűrűt, amivel lenullázza a kártyáját. Kilépve az üzletből az első koldus pohárkájába hajítja a gyűrűt, már nem is csodálkozunk, elvégre sosem volt normális :) Otthon videózik megint, egy halom fánk társaságában a tévéfelvételt nézi Marvin és az apja első találkozásáról. Ez Susan legnagyobb sikere, talán neki is tud segíteni.

Végre elkezdi felépíteni az akcióját is. Az őrmesterasszony figyelmeztetése ellenére megkörnyékezi Karent, születésnapi fánkkal lepi meg, ez aranyos.

A szöveg, amit levág mellé – ismervén a hátterét – életveszélyes. Szeretne bekerülni a Belső Ügyosztályhoz! Ehhez egy aktuális ügyet meg kell oldani, úgyhogy szívesen segítene Karennek. Nahát, véletlenül Marvin ügyét választotta. Bishop és Meyers, a két rendőrkolléga érte tetten, a tettestársa lőtte le menekülése közben. Furcsa, hogy nyomok nem maradtak, pedig Marvin nem volt egy kifinomult bűnöző, aki nyom nélkül rabol. Karen szerint más történt, de nem jön rá, hogy mi. Csak az a pisztoly kellene, amivel Marvint megölték. Jól látszik, itt Bishop és Meyers lesz a hunyó, nosza húzzuk csőbe őket.

Jarod az állítólagos áthelyezési papírjait adja oda egyiküknek, megkéri, hogy juttassa el az őrmesterasszonynak, mert ő már fél tőle. Természetesen dicstelen áthelyezést gyártott magának, és azt is tudta, hogy a borítékot fel fogják bontani. Meyers és Bishop úgy gondolja, társra leltek Jarodban.

Jarod elmegy a keresők csoportjába. Nem egészen neki való társaság, itt szülők keresnek elveszett gyerekeket. De ő a szülők közé képzeli az édesanyját, aki arra biztatja a többieket, hogy ne adják fel a gyerekeik utáni kutatást. A remény egyre erősebb benne.

Millie újabb bajt csinált, megkarcolt egy kocsit, Jarod érkezik a helyszínre, intézkedik. A sérült kocsinak elnézi, hogy lejárt a rendszámtáblája, ha nem balhézik, Millie-t pedig beviszi egy optikushoz, mert a látásával van baj. Ebéd a Bishop-Meyers duóval. Előadják, hogy tudják ám a Jarod elleni vizsgálatot, Chicagóban védelmi pénzt szedett a dealerektől. Műfelháborodás, sosem bizonyították, és egyébként is hogy merték elolvasni az aktáját. Na jó, egyformák vagyunk, dolgozzunk együtt. Jön a pincér, Jarod hitelkártyája üres. Le van égve, sürgős lenne egy pénzes buli.

Susan telefonál, a fényképre visszajelzés jött Delaware-ből, egy névtelen hívás. Valaki felismerte az anyját, de telefonon vagy e-mailen nem ad ki semmit, egy különleges futárral jön majd az infó. Központ, Brootsnak egy titkárnő szól, Miamiból információ érkezett Jarodról. A választ is lenyomozták, az viszont a Központból indult, hoppá! Szegény Broots, rá vár a feladat, hogy minderről értesítse Miss Parkert.

Bishop és Meyers fűzi Jarodot, ők boltok feltörésében utaznak. Ha rajtaütés van, ők a jófiúk, most értek a helyszínre, elvégre egyenruhában vannak, ki gondolna másra. Ha fegyvert fognának rájuk, akkor le kell lőni az illetőt, mintha folyamatban lévő rablást akadályoztak volna meg, van erre nyilvántartásban nem szereplő tartalék pisztoly. Jarod benne van a buliban.

Parker kiszabadul végre, már lépne ki az ajtón, Broots hívja a seriffet. Megvan a célpont. Jarod ül egy kávézóban, várja Susan telefonját. Iszonyú lehet ez a várakozás. Odaképzeli az édesanyját, aki nem szól, csak mosolyog rá. Jön végre a telefon, de Miss is úton van, és kegyetlenül vissza akarja adni a kölcsönt. Sydney védelmezné Jarodot, csak az igazat akarja. Nem kaphatja meg, és pont. Syd magyaráz, Jarod mindent kockára tett, csak azért járnak ennyire közel hozzá. Hiába, Miss nagyon dühös, elvégre 3 napja ugyanabban a cuccban van, a frizuja is szétment, cigije sincs. Megérkeznek Susan irodájába, Jarod is ott van, most kapja meg a borítékot, épp bontaná fel. Miss beront, nem tréfált, tényleg fegyverrel a kezében jött (és győzelmi mámorral az arcán).

Jarod rohan a tetőre, Miss ráüvölt, állj vagy lövök. Jarod egy pillanat mérlegelés után tovább rohan, kezében a múltja, ez tényleg mindent megér. Miss lő, a Jarod melletti vaskorláton gellert kap a golyó. Szökevényünk elejti a múltat rejtő borítékot, ami Sydney-nél landol. Parker kitépi a kezéből, elő a Zippoval, ezt már nem olvassa senki, úgyis te küldted, ugye Sydney? Nem, Sydney veled volt, Parker, a küldemény meg a Központból jött. De az furcsa, hogy fontosabb a borítékot elégetni, mint Jarod után futni…

Jarod nem keseredik el a kudarctól, ráadásul Marvin ügye még hátravan. Kollégák szekrényét feltörni, fegyvereket kiüríteni, fogy a fánk és a Pez, szaporodnak a 10:19-es lőlapok, egy telefon Millie-nek, és készül egy boríték Karennek. Este, indul a közös balhé. Bemennek az ékszerüzletbe, Bishop kiosztja a parancsot, Jarod elkezdi mesélni, mit érezhetett Marvin. Mennyire félt, felfedezvén a betörést, majd hogy megkönnyebbülhetett, hogy rendőröket lát. Akik megölték. Letartóztatná Bishopot, aki fegyvert ránt, de az persze üres. Meyers érkezik, Bishop a tartalékfegyverrel lő, Jarod összeesik. Helyszínelés, Bishop elmeséli Karennek, hogy már csak Jarod holttestét találták, ő érhetett ide elsőnek. Bemennek, Jarod holtteste helyett egy golyóálló mellényt találnak, benne a bizonyító erejű lövedékkel és a borítékkal Karennek. Bishop csomagtartójából előkerül a fegyver is. Jarod elhúz Millie-vel a bolt mögött.

Központ. Sydney szemrehányást tesz Parkernek, lelőhette volna Jarodot, de nem tette, talán meggondolta magát? Nem, csak hibáztam – hát persze, Miss. Felmerülhetne még a kérdés, hogy ki a titkos jóakaró a Központból, érdekes módon ezt sem Parker, sem Syd nem feszegeti. A Csodafiúról nem lehet tudni, mit kezd az információval, az biztos, hogy később fel fogja használni.

Jarod telefonál, emlékezteti Sydney-t, ő nem adja fel. De mit jelentenek a számok, a 10:19? Ezt tetted velem, Sydney, telefon mérgesen lecsapva. Igen, a törvénykönyv 10:19-es pontja az eltűnt személyekről szól, mint ahogy az egész epizód is.

Jarod mit csinál most? Miss női megérzése szerint délre megy.

Miss, most tévedsz, vagy szándékosan terelsz?

Címkék: a kaméleon
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2008.07.27. 10:40:02

Egy epizód, amiben a főszálat hajtó jelenetek vannak túlsúlyban. Én szeretem ezeket, mert szerintem többet felfednek a karakterekből és a sorozat hangulatából, mint az inkább epizodikus részek. Ismét köszönet a hogyvoltért.

Csak most vettem észre, hogy anno volt két Profiler/Pretender crossover is, ezek mennyire kapcsolódnak a központi sztorihoz?

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.27. 11:37:28

A 3. évadban a crossover egy gyerekrablásról szól, ez elég érzékenyen érinti Jarodot. A Profiler hölgyet (Samantha) kőkeményen el is utasítja, mikor az róla is profilt akar készíteni. (S03x19-End Game). Kicsit magánemberként látjuk benne Jarodot, a főszálhoz csak annyi köze van, hogy láthatjuk: nem heverte ki a gyerekkorát, és egy szakember nagyon gyorsan kiszúrja, hogy valami nem stimmel vele.
A negyedik évados Profileres részben Rachel volt a Profiler, és ott Jarod első kinti barátjának öngyilkossága ügyében folyt a nyomozás. (S04x10 Spin Doctor).

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.27. 11:50:27

Ja, egy kérdés: vki nem akarja a Profiler-t hogyvoltozni?

sixx · http://comment.blog.hu 2008.07.27. 14:52:03

szívesen venném, tessék jelentkezni.

bree-gee 2008.07.27. 16:49:04

Szeretem ezt a részt, bár azt én sem értettem miért volt fontos Miss Parkernek azonnal elégetni azt a borítékot..

Ha jól emlékszem a fánk utáni piros füzet lapozás közben szól az egyik kedvenc zenei aláfestésem.Nagyon eltalálják a zenét mindig.

Na igen, a Profiler...Magyar adó azokig a részekig sajnos nem jutott el, ha jól tudom.Viszont az egyik német adón láttam még régebben, néztem is nagyot, hogy Michael T. Weiss itt is Jarod:)
süti beállítások módosítása