Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 1x17 - Kobol tündöklése és bukása 2/2

2008. június 06. 09:00 - Freevo

Elérkeztünk az első évad fináléjához, a záró duplaepizód konklúziójához. A múlt héten ott hagytuk abba, hogy hőseink egy része azon dilemmázik, mi legyen az újonnan fölfedezett Kobollal és a körülötte keringő cylon bázishajóval, egy másik részük épp túlélni próbál egy kábé százkilométeres zuhanást, a harmadik részük pedig, nevezzük Starbucknak, épp úton van hazafelé, hogy kiraboljon egy múzeumot.

https://m.blog.hu/ho/hogyvolt/image/bsg/1x17/bsg117_1.jpg

Kapcsoljuk a bolygó felszínét, ahol a lángokban álló Raptorból épp előmásznak a kényszerleszállás túlélői. Baltar doki ijedtében majdnem bent ragad a gépben, végül csak az ad neki erőt, hogy a segíteni próbáló Crashdown helyére Sixet hallucinálja, és belé kapaszkodva húzza ki magát. A legénység gyorsan elmenekül a felrobbanó bombázó elől, egyedül a tudós terül el önkívületben a buja földön.

A Galacticán eközben Adama kérdőre vonja Roslint, hogy mégis milyen jogon küldi el az ő pilótáját valami soron kívüli küldetésre a Capricára, miközben a következő sarkon várják őket a cylonok. Az elnöknő túllőtt a célon ezzel a hátbatámadással, ezért a parancsnok jól lemondatja, amit ő persze megtagad. Mindketten azt hiszik, a másik fél blöfföl.

https://m.blog.hu/ho/hogyvolt/image/bsg/1x17/bsg117_2.jpg

Adama úgy dönt, Sharont küldi Starbuck helyett a bázishajó megsemmisítésére. Az elkötött ellenséges vadászgép hiányában egy Raptort szerelnek föl a cylonok jeladójával, így elhitetve velük, hogy a saját ügynökeik szöktek meg a Galacticáról. A parancsnok nem is tudja, milyen közel jár az igazsághoz.

Starbuck megérkezik az atomtámadástól besárgult Capricára, és hamar meg is szerzi a múzeumból a nyilat, amellyel föl lehet nyitni Athéna koboli sírját, a Föld felé utat mutató helyet. Rajtakapja azonban az egyik Six, akit hosszas nőbunyó után sikerül legyőznie. Épp erre érkezik meg Helo és az ál-Sharon is, aki időközben elárulta a férfinak, hogy milyen fontos Apolló nyila, plusz hogy teherbe esett. Csak ennek az utóbbinak köszönheti, hogy Kara nem lövi le rögtön, miután megpillantja és fölfogja, hogy cylonnal van dolga.

https://m.blog.hu/ho/hogyvolt/image/bsg/1x17/bsg117_3.jpg

Boomerék simán megközelítik a bázishajót, láthatóan bejött a tervük, azonban az atombombát nem tudják elsütni, mert a kioldója rejtélyes módon beragadt. Úgy döntenek, bedokkolnak, és manuálisan hozzák működésbe a robbanószerkezetet, aztán gyorsan lelépnek.

A bázishajó organikus, nyálkás szövettel borított belsejében azonban Sharon váratlan ismerősökbe botlik: egy tucatnyi pucér másolata bukkan elő. Felvilágosítják, hogy nem harcolhat a sorsa ellen, ő azonban menekülőre fogja, otthagyva őket az időzített bombával.

https://m.blog.hu/ho/hogyvolt/image/bsg/1x17/bsg117_4.jpg

Adama Tigh ezredest és Leet küldi egy csapat fegyveressel az elnöki különgépre, hogy erővel vegye át a hatalmat. A fián azonban eluralkodik az igazságérzete, mikor letartóztatnák az elnököt, ezért a fegyverét az ezredes ellen fordítja. Kiselőadást tart a demokráciáról, Roslin azonban a vérontástól tartva nyugalomra inti, így mindkettejüket lecsukják.

https://m.blog.hu/ho/hogyvolt/image/bsg/1x17/bsg117_5.jpg

Baltar, akit a többi túlélő magára hagyott a fűben, Six vezetésével afelé az operaház felé indul, amelynek a fontosságáról az előző részben a papnő is beszélt. Itt elmondja neki a képzelt cylon, hogy végül is mit akar ez az Isten egyáltalán: Gaius sorsa az, hogy ő legyen az új nemzedék, az Úr gyermekeinek oltalmazója. A család első tagja már úton is van, egy kislány fog megszületni, aki az eljövendő dolgok arca lesz.

https://m.blog.hu/ho/hogyvolt/image/bsg/1x17/bsg117_6.jpg

Leet a vezérlőbe viszik a parancsnok utasítására, eközben pedig megérkezik a sikeres küldetésről Sharon és a társa, Racetrack is. Az legénység örömünneppelve fogadja őket, Adama pedig személyesen gratulál a két pilótának. Boomer azonban nem a kezét nyújtja a parancsnok felé, hanem a fegyverét: két golyót ereszt a férfi hasába az egész vezérlő szeme láttára.

A záró képsorokban még láthatjuk a csókolózó Baltart és Sixet, a koboli romokat, a bilincsbe vert Lee Adamát vérben úszó apja fölött, és Sharon döbbent arcát, ahogy felfogja, mit is tett.

https://m.blog.hu/ho/hogyvolt/image/bsg/1x17/bsg117_7.jpg

Vége az első évadnak.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TetraB 2008.06.06. 11:18:07

belenéztem a tegnapi adásba, de nem értem, ki kínozza magát ezzel a szinkronnal. egyszerűen elvész belőle minden feszültség, dramaturgia, de még az aláfestő zenét is hazavágja amikor beszélnek. szörnyű...

scsaba1 2008.06.06. 11:32:02

Először én is azt hittem, hogy csak a szokásos sznob duma, hogy "jaaaj, de szar a szinkron". De tényleg. Borzasztó.
Én nem tudom ki követte el a magyar szöveget, de akármelyik átlagos sci-fi rajongó a nyersfordítás alapján sokkal jobban megcsinálta volna. Igazán odaadhatták volna akármelyik sci-fi klubbnak lektorálásra.

A "csillagközi csillaghajó" mindent visz. :)

A cylon cirkáló (amilyet Starbuck is elkötött), pedig minimum vadász. Jáááj.
süti beállítások módosítása