Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Survivor 37x01 - A látszat néha csal

2018. október 04. 15:00 - Laura Ingalls

Visszatért a képernyőkre az Egyesült Államokban a Survivor a 37. évaddal, amit most Fiji-n a Mamanuca szigeteken forgattak, ahol 20 idegen küzd 39 napon keresztül az egyedüli túlélő címért és az 1 millió dollárért. Az évad témája bibliai: Dávid Góliát ellen (David vs. Goliath), természetesen modernebb, Survivor-ös felfogásban. Mit jelent ez?

01.jpg

Két motorcsónak viszi a játékosokat az első játék helyszínére. A lehetetlen kék színű víz és a távolba meredő játékosok között váltogat a kamera, miközben Jeff narrál. A Dávid törzset 10 játékos alkotja, akikben egy dolog biztosan közös: leküzdik a felmerülő akadályokat. Azzal töltik az életüket, hogy a balsors ellen küzdenek és mindig ők az esélytelenebbek. Bemutatkozik Christian, aki tudós és robotikában utazik. Kockának tűnik és el is mondja, hogy ez a megfogalmazás tényleg nem áll messze a valóságtól és nem a külsejét használja ahhoz, hogy érvényesüljön. A következő a sorban Elizabeth Kentuckyból, ízes déli tájszólással beszél és konyhán dolgozik. Nyolcan vannak testvérek, magántanulóként nőtt fel, nem vetette fel őket a pénz és mindenért keményen meg kellett dolgozniuk, de 12 évesen már bármit meg tudott lasszózni.

Dávidék Góliáttal küzdenek. A Góliát törzs 10 tagjának közös nevezője a győzelem. Azzal töltötték az életüket, hogy kiaknázzák a képességeiket és mindig ők vannak a középpontban. Natalie az első Góliát akit megismerünk, a nyugati part legnagyobb színes bőrűeknek szóló újságjának a vezérigazgatója. Állítása szerint bármihez ér arannyá válik –akkor megtapogathatná a cserépkályhánkat, egy darabig jól ellennénk belőle- és olyan alkalmazottai vannak, akik feláldoznák magukat érte. Azért azt megnézném. Angelina pénzügyi területen dolgozik, a Stanfordon és a Yale-en tanult, azt mondja mesébe illő élete van. Ezután Princess lesz úgy döntöttem.

03.jpg

Megérkeznek a csapatok egy nagyobb hajóra (tanker-szerű, de hajóból nem vagyok jó…) és Princess máris megállapítja, hogy a csapata csodálatos, majd elnézően mosolyog a botladozva megérkező Dávidékra. Na, ilyenkor szokott az ember jól pofára esni, de meglátjuk.

02_1.jpg

Jeff köszönti a játékosokat és bejelenti, hogy Dávid és Góliát küzd idén és nagyon fontos az, kinek milyen képességei vannak és hogyan tudják ezeket a saját hasznukra fordítani. Kiderül, hogy Dávidék tulajdonképpen mind sikeresek, de maguknak kellett kikaparniuk a gesztenyét, mindannyian valamilyen hátránnyal indultak az életben. Például Nick egy lakókocsiban nőtt fel és ő az első diplomás a családjában, ügyvédként dolgozik. Míg Góliáték fentről indultak és ott is maradtak (pl.: Alison, aki felső-középosztálybeli orvos famíliából származik és ő maga is orvos lett), de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének érdemtelenül sikeresek. Dr. Alisonnal gyorsan szembeállítják Patet, akinek soha nem volt esélye főiskolára menni, fizetéstől fizetésig éltek és a középiskola óta dolgozik, neki semmi sem volt ingyen. Jeff megszólít egy nagydarab srácot: „Góliátnak érezted magad mindig?” -„Naná, hogy igen!”- mondja erre a 15 éve pankrátorként dogozó John, akinek egyik beceneve „Péntek esti élvezet”. Szóhoz sem jutok. Egyébként földrajz szakon végzett, ezzel azt szeretné igazolni, hogy nem csak Góliát, de okos is és meg akarja tudni, ki is valójában John. Anyám borogass, egy filozófus veszett el benne.

26_1.jpg

Jeff felvezeti a közelgő jutalom-játékot. Megint az előnyökről beszél – úgy tűnik erre fűzik fel az évadot- arról, hogy bizonyos dolgokat ránézésre meg lehet állapítani a másikról, míg más tulajdonságok rejtve maradnak. Mindig az adott szituáció dönti el mi is előnyös egy játékos számára és az fogja megnyerni az idei Survivort, aki jól tudja meghatározni azt, hogy adott helyzetet hogyan tehet előnyössé saját magának. Ezután Góliátéknak ki kell jelölni a véleményük szerinti leggyengébb férfi és a leggyengébb nő játékost Dávidék közül. RobotikaKutatóTudós Christian-re és Lyrsa-ra esett a választás (aki puerto-rico-i és lila a haja). Ezután ki kell választaniuk maguk közül a legerősebb férfit és nőt: PankrátorJohn és Dr.Alison lettek a kiválasztottak. Az előny most átkerül Dávidékhoz, így ők dönthetik el, hogy a kialakult két páros hogyan küzdjön meg egymással.

Egy akadálypályán kell átmenniük, ami 3 részből áll. Mindhárom résznél választhatnak Dávidék, hogy a háromszor kétféle pályarész közül melyiken haladjanak át ők és melyiken Góliáték. A döntésük alapján az akadálypálya első része Dávidéknak egy víz felett kifeszített kötélpályán való átszaladás, míg Góliátéknak két párhuzamosan kifeszített kötél közé kell helyezgetniük 3 létra fokot/lécet (ebből az egyiken áll az egyik, a másikon a másik játékos és a harmadikkal tudnak előre haladni). A középső pályarész Dávidéknak kúszás egy kifeszített sűrű szövésű viszonylag szorosan a földhöz rögzített háló alatt, míg Góliátéknak egy felfüggesztett sűrű szövésű háló-alagúton kell átmászniuk. A harmadik szakasz puzzle kirakás. Itt Dávidék egy 8 részes csúsztatós puzzle-t választottak, Góliáték pedig egy 15 részes térbeli, kockát formázó puzzle-t kaptak. Amikor befejezték az akadálypályát, a pálya végén el kell oldozni egy kötelet amire egy profi menedékhely-építő felszerelés van erősítve, amit a gyorsabb páros meg is nyer a törzsének.

08.jpg

Erősen kezd mindkét páros, de az első rész után Dávidék vezetnek, a második résznél Góliáték behozzák a lemaradás nagy részét a felfüggesztett haló-alagúton, de még mindig van egy kis előnye Dávidéknak. Néhány másodperc lemaradással kezdik meg Góliáték a saját puzzle-jüket, de RobotikaKutatóTudós Christian olyan gyorsan megoldja a puzzle-t, hogy még Jeff is lemarad róla és mielőtt PankrátorJohn azt mondaná fapapucs, Lyrsa már a kötelet oldozza, Dávidék nyerték a jutalmat. Jeff elámulva kérdezi a puzzle-ről Christian-t, aki elárulja, hogy ő egyébként algoritmusokat ír az ilyen puzzle-ök megoldására, szóval ez neki egyszerű volt. Jah, én kérek elnézést. Ezzel a törzsek elindulnak a szigeteik felé.

09.jpg

Góliáték megérkeznek és ismerkednek. Egy jó formában lévő barna srác egyből rá is ismer az egyik társára, „Haver olyan ismerős vagy…”, mire odarohan egy lány, hogy „ismerlek, szerepeltél az Amazing race-ben!” és tényleg! (Nagy az átjárás a Survivor és az Amazing race között.) Mike tehát lebukott, egyébként filmes, író Hollywoodban. Nem sok jövőt jósolok neki. A barna srácról kiderül, hogy Dan-nek hívják, rendőr, S.W.A.T.-os. Arról mesél, hogy 1 év alatt kb. 45 kilót fogyott, hogy S.W.A.T.-os lehessen. A lányok dícsérik is milyen sportos és ezzel át is evezünk Dan és Kara románcához. Dan azonnal lecsap a csajra, „te vagy az én kriptonitom” és „ugyanígy hívják a kutyámat is” szöveggel. Hát kell ennél több? Karanak nem, vigyorog, mint a tejbetök.

07.jpg

Dávidéknál épül a menedék. Pat építésvezető kezébe veszi a dolgokat. Azonnal munkához lát és jó építésvezetőhöz híven hangosan kurjongatva instruál mindenkit mit hogyan csináljanak. A többiek szó nélkül végrehajtják az utasításait, de valóságos esettanulmány az arcuk. Pláne amikor a semmiből azt halljuk „ A bal herémet odaadnám, hogy újra 36 legyek!”. Tekintve, hogy Pat 41 éves, ez elég nagy vállalás, bár az ő bal heréjét én is odaadnám, hogy 5 évvel fiatalabb legyek. Már kezdem látni a villogó neont Pat feje felett, az van rajta: első kieső… (Természetesen azért meg fogják várni amíg a menedék elkészül, csak utána dobják a levesbe.) Góliátéknál is igyekeznek a menedékkel, mert jön az eső. Vagyis igyekeznének, de Vezérigazgató Natalie mindent jobban tud, mint a fiatalok és ezt nem fél nekik elmondani. Az észrevételei nem segítik az építkezést, cserébe hátráltatják.

Dávidéknál építés közben elkezdenek kialakulni az első szövetségek. Jessica – aki szőke, szép arcú 19 éves, de 22-nek mondja magát- rögtön 2 külön egyezséget is köt. Az egyiket Carl-lal, aki kamionsofőr. Carl-t Jessica a lányára emlékezteti, plusz úgy gondolja tudja irányítani a lányt a későbbiekben. Carl is szövetkezik másokkal, hiszen látja, hogy a törzs többi tagja is szövetségeket köt, mindenki kerülget mindenkit, hát neki is lépni kell. Meg is beszéli az egyik rózsaszín inges fickóval –akinek a nevét egyelőre nem tudom- hogy meg kell nyerni a védettségeket, de ha mégis tanácsra kell menni, akkor Pat-et szavazzák ki, mert idegesítő. Csak előbb építse meg a menedéket – nem megmondtam?

10.jpg

PuertoRico (Lyrsa) és Cowgirl (Elizabeth) is szövetkeznek, mert annyira különbözőek, hogy ki gondolná, hogy szövetségben vannak? Érdekes logika, de elfogadom. A kockák is megtalálták egymást, Gabby és RobotikaKutatóTudós Christian egymásra hangolódtak teljesen. „Kedvellek, mert okos vagy.” „Én is kedvellek, mert okos vagy.” Hát nem romantikus?

Góliátéknál PankrátorJohn arról mesél filmes Mike-nak, hogy milyen jó turnézni, mennyien szeretik őket. És elkezdi sorolni a neveit a riportban: Johnny Blaze, - Nitro, - Mundo, - Impact, - Ultra, Shaman of Sexy és egy kazal szójáték amik a férfiasságára utalnak, a hasizmaira és ahogy sorolja olyan furát érzek a gyomromban… jah tudom már, hányingert.

14.jpg

Vágás után azt látjuk, hogy rendületlenül esik az eső és Góliátéknak feltűnt, hogy Natalie nem csinál semmit, csak parancsolgat, illetve azt is észreveszik, hogy filmes Mike eltűnt. Közben filmes Mike azt hiszi, hogy úgy kommandózott el rejtett védettségi medált keresni, mint egy ninja és senki sem keresi. Kínos. Natalie és Mike így versenyezhetnek az első kieső címért, mert már arról beszélnek a többiek melyiküket kellene kiszavazni.

A második napnál járunk és az eső nem állt el. Dávidéknál legalább elkészült a sátor, az első éjszakájuk nehéz volt. Itt is találunk egy látszólag dolgozó, egyébként munkakerülő Nicket, aki így versenyben van Pattel a kiesésért. Góliátéknál Princess és Dr. Alison az időt rejtett védettségi medál keresésével töltik. Ugyanezt teszi filmes Mike is és végül majdnem mindenki, mikor rájönnek, hogy kevesen vannak a táborban. Hát igen, itt már a második napon idolt keres mindenki, mert ennyire jelentős ezt a birtokunkban tudni. Közben persze rájönnek, hogy nem is olyan egyszerű megtalálni, mint ahogyan a tévében látszik. Vagy mégis? Dan a fák között a földet kémlelve kutatja az idolt, amikor meglát egy csomagot lila madzaggal átkötve. Yihaaa! És elmondja 2 csajnak. MIÉRT? Csillogó szemmel meséli a riportban, hogy találtam egy idolt a legszebb lányokkal a szigeten. Kisfiam ezt elszúrtad. Ott bukott meg a dolog, hogy nem dugtad azonnal a gatyádba és mentél a másik irányba.

16.jpg

Dávidéknál is találnak valamit, egy polipot! Davie (szósöl média menedzser) majd szétcsattan a gyönyörűségtől, hogy milyen polipot fogott, át is keresztelkedik, Davy Crockett-ra. Nagy az öröm, csak az a kár, hogy tüzet rakni nehézkes esőben. Szétcsapkodják és nyersen eszik gyümölccsel. Mivel lassan 2 napja esik szerencsétlenekre az eső, sokat beszélgetnek személyes témákról, családon belüli erőszakról és drog problémákról, megnyílnak egymásnak a játékosoknak kötelékek formálódnak, szövődnek. Segíthet-e ez az összetartás a másnapi védettségi játékban?

A 3. napon érkeznek a törzsek a védettségi játékra. Az eső továbbra is szakad. A játék a következő: a törzsek egy akadálypályán futnak/ugranak/kúsznak keresztül egy hosszú fatörzsig, ami alól 1-1 játékosnak ki kell ásnia a homokot, hogy aztán a törzs többi tagja át tudjon alatta bújni. Aki legelőször átjut az ásó játékosok közül, megragad egy machete-t és elvág egy kötelet, ami leenged három létrát. A másik törzs játékosa büntetésként egy sor csomót kell kibontson –ahelyett, hogy szétcsapná a kötelet- és így tudja leengedni a létrákat a törzsének. Ezután felmásznak egy magas platformra, ahonnan – Jeff ezt úgy hívja Survivor rúdugrás- egy 5-6 méter hosszúságú oszlop segítségével kell átlibbenniük egy kb. 3-4 méter távolságra lévő ugyanolyan platformra. Amikor átért mindenki, egy hálón leszaladnak a játékosok, hogy megoldjanak egy hatalmas puzzle-t. (5x5-ös sorokban, illetve oszlopokban össze vannak keverve a számok, 1-től 25-ig sorba kell őket rendezni úgy, hogy csak egész oszlopot mozgathatnak vertikálisan, egyszerre csak egy számot helyezhetnek át egyik oszlopból a másikba, mindig az alsó számot és mindig tetszőleges oszlop tetejére.) Nemcsak a védettségért megy a harc, hanem tüzet is kapnak a játékosok kovakő formájában.

17.jpg

A játékosok Jeff jelére átrohannak az akadálypályán, máris vérre mennek. Gáncsolják, buktatják, hátráltatják egymást, PankrátorJohn két embert is visszafog, hogy lassabban érjenek át, mert az ásást csak akkor lehet elkezdeni, mikor az egész törzs átért. Ennek ellenére egyszerre kezdi el az ásást Carl Dávidéktól és Alec (úgy hallom ezt a nevet mondja Jeff, de nem tuti biztos, javítom később, ha nem így van) Góliátéktól. Alec úgy ássa a homokot, mintha az élete múlna rajta, Carl is küzd, de szemmel láthatóan lassabb. Alec átér és szét is csapja a kötelet, mire mgindulnak a többiek. Carl még mindig küzd, teljesen elkészült az erejével. Mire átér, eloldozza a csomókat és Dávidék odaérnek a létrájukhoz, Góliátéktól az utolsó ember libben át a túlsó platformra.

21.jpg

Góliáték nagy előnnyel kezdenek dolgozni a puzzle-ön. Egy ember irányít, a többiek tologatják az oszlopokat. Megérkeznek Dávidék és RobotikaKutatóTudós Christian (ki kell találnom egy rövidebb nevet) irányít. Sokat ledolgoznak a hátrányukból, mire Góliáték elkészülnek az első oszloppal Dávidék hamar követik őket. Fej-fej mellett haladnak, de Góliáték minden oszlopot egy hajszállal hamarabb fejeznek be és végül ők rendezik gyorsabban sorba az utolsó oszlopot, ezzel megnyerve a védettséget és a kovakövet. Dávidék nagyon csalódottak, nagyon kevésen múlt. Patet kérdezi Jeff mit gondol most, hogy törzsi tanácsra kell menniük. Pat arról beszél, hogy az eső morális mélypontra juttatta őket, ugyanakkor összehozta a csapatot és szívük egy szívként dobban, amiből most el fognak veszíteni egy artériát, de ennek ellenére erősek maradnak.

22.jpg

Esős vágóképek következnek, viharos szél hajlítja meg a pálmákat, drámai zene. Háborog a tenger, rajta egy motorcsónak, majd kavargó hullámok, mintha víz alatt lennénk és vágás. Valakit hordágyon hoznak ki a vízből „Nem látok!”- hallom Pat hangját. Az orvosi csapat veszi körül, nyugtatják, hogy vegyen mély levegőt, minden rendben van. Pat nyögdécsel és jajgat, az ujjai görcsösen megmeredve, egyértelműen nagy fájdalmai vannak. Mi történt? Dr. Joe –a Survivor orvosi csapatának vezetője- kérdezi Pat-et, hol érez fájdalmat. „A hátamban.” Dr. Joe utasítására fájdalomcsillapítót adnak vénásan Pat-nek. Közben érkeznek a játékosok a háttérben és Gabby elmondja, hogy miután elindultak a szigetre a védettségi játékot követően nagy vihar volt a tengeren, hatalmas hullámokkal. Csattanást halott és először nem is gondolták, hogy Pat ennyire megsérült. Ezalatt Pat-et nyugtatják, aki nagyon meg van ijedve.

23.jpg

Jeff is megérkezik. Dr. Mike elmondja, hogy Pat hátát komoly ütés érte, ami nagy fájdalmat okoz neki. A fájdalom nagysága miatt az orvosi csapat azért aggódik, hogy valamilyen károsodást okozhatott az ütés Pat hátában, akár törés is lehetséges. Jeff felteszi a kérdést, hogy ez annyira súlyos, hogy emiatt nem folytathatja a játékot? Az orvos igennel válaszol, mire Pat elkezd tiltakozni, hogy nem lehet, nem vihetik el, nem hagyhatja így abba, nem érhet így véget. Dr. Joe elmondja, hogy nem kockáztathatnak, ekkora fájdalom aggodalomra ad okot, kórházban kell megvizsgálni Pat-et, hogy kizárják a lehetőségét bármilyen súlyos sérülésnek, ezért a saját biztonsága érdekében ki kell vonniuk a játékból. A játékosok sírnak, sajnálják Pat-et. Jeff úgy búcsúzik Pat-től, hogy emlékezteti a mondatra, amit a védettségi játék végén mondott: a csapata elveszített egy artériát, akkor még nem tudhatták, hogy ez ő maga lesz. Hát van dramaturgiai érzéke.

24.jpg

24_1.jpg

Jeff odasétál a játékosokhoz és az érzéseikről kérdezi őket. Emlékezteti őket, hogy ők a Dávid törzs és ki mással történhetne ez, mint velük, itt egy újabb akadály amit legyőzhetnek. Majd a dolog napos oldalát emeli ki a törzsnek, bár elvesztették a védettséget és elvesztettek egy játékost, de törzsi tanácsra nem kell menniük este. Még egy jó hír, egy kovakő várja őket a táborban, hogy tüzet tudjanak gyújtani, ha végre eláll az eső. Három nap telt el, Dávidéknak nem volt eddig egyszerű, de azzal zárnak, hogy a játék még csak ezután kezdődik igazán és velük számolni kell a későbbiekben. A rész zárásaként megtudjuk, hogy Pat sérüléseit kezelték és azóta teljesen felépült. A következő részre új izgalmakat ígér a Survivor, én már alig várom. :)

 

6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enzo23 2018.10.04. 20:13:11

Most lustamód csak belinkelem a véleményemet, amit junkie-ra írtam:
www.sorozatjunkie.hu/2018/09/27/survivor-kezdett-a-37-evad-a-david-vs-goliath/#comment-2549776
...de amúgy örülök hogy lesz erről is hogyvolt :) egy kicsit lazább írásmód is szerintem simán belefér, ha elfogadsz egy jótanácsot.

Laura Ingalls 2018.10.04. 23:51:06

@enzo23: köszi, az első részt valahogy nem sikerült megfogni, de a mai részt másabb hangvételben írtam, olvasd el azt is ha fent lesz. ;)

Chuck Νorris 2018.10.05. 00:47:01

@Laura Ingalls: nekem tetszett, kedvet is kaptam a müsorhoz :)

Chuck Νorris 2018.10.05. 00:54:23

egyébként John a pankrátor srác a legismertebb wrestling szervezetnél lehuzott 9 évet, meg volt bajnok is ha jol tudom, szal az amcsiknál biztos van rajongotábora :)

Laura Ingalls 2018.10.05. 05:53:17

@Chuck Νorris: de jó, örülök, hogy kedvet kaptál! :) A 2. rész is nagyon jó volt (bár én minden részre ezt mondom XD).

Utána olvasok ennek a Pankrátor John-nak köszi az infót!

Costanza 2018.10.06. 19:05:41

az a Mike a Rocksuliban volt benne, es ugyanugy nez ki mint anno.
Arrol egy vagokepet amikor a kotelet bogozza a redneck csaj? Jezusmaria, rendesen megijedtem, hogy mennyire koncentral.
süti beállítások módosítása