Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Zöld íjász (Arrow) 1x08 - A vérbosszú

2013. március 11. 13:00 - Kham

Bár hunyorítva hasonlít, a Zöld Íjász mégsem Spartacus, ezért a szex jelenetről lemaradunk, de majdnem ugyanonnan folytatódik Olivér kalandja, ahol a múlt héten befejeződött. Helena meztelen háttal és fura tekintettel ébred a nászi ágyon, majd lelécel, mintha nem ő lenne otthon. Nem zavarodott meg jobban az eddiginél, ha este van, akkor bosszulni indul fekete bukósisakjában. Ha sikerül elintéznie az Ulmann Mónika-hajú kínai lány baltafejű Triád főnökét, rögvest kitör a maffiaháború. Zöld Íjász a legutolsó pillanatban gurul be a sötét sikátorba, hogy félrerántsa a lány pisztolyát. Biztos el kellett még ugrania a Nyiladékba a nyilas szettért meg a sminkért. A lövés hallatán a Triádisták menekülőre fogják, autójuk minden ablakából kilóg egy tüzelő ázsiai géppisztolyos, ahogy azt a hagyományok diktálják. Helena igen dühös, így sosem lesz patakvér, maffialeszámolás és igazságszolgáltatás a halott vőlegényért. Olivér a Nagy Has Hamburgerezőben nyugtatja temperamentumos kedvesét, ne hulljanak ártatlanok a bosszú miatt, ismeri az igazságosztás polgáribb módjait. Szívesen megmutatja, ha a lánynak van hozzá kedve. Nincs.

arrow8_1.png

Nem sikerült a második randi, ezért Olivér olyan dühösen edz, hogy a Nyiladékban felemeli plafont. Ja, mégsem. Fordul a kamera, fejenállásban edző főnökét John testőr a következő olimpiára küldené. Diggle erősen morcolja homlokát, nem egészen ez volt a terv a Bukósisakos Fegyveres megállítására, akármilyen veres az osztrigaroppantó ajak, attól a lány még közönséges gyilkos. Olivér beavatja Diggle-t Helena tragikus múltjába, megható történet társa szerint is, de nem elég indok a hullahegyekre, a lány veszélyesebb, mint mézbe és rajzszögekbe mártott strandpapucs. Olivér egyszeri elveszett fiúként, úgy gondolja Helena csak megkavarodott, csupán a helyes útra kell terelni és minden virágszirom fog borítani.

arrow8_2.png

Olasz maffiaszokásnak megfelelően a gyilkos részvétét fejezi ki a friss özvegynek. Helena együttérzése kissé sárkánygyíkosra sikerül, de lefagy a mosolya, a távozó özvegyet Olivér váltja a bejáratnál. Frank Bertinelli gondos apaként ujjait keresztezve félre áll az útból, ha egyetlen lányát egy milliárdos viszi randizni. A randi romantikus helyszíne egy temető, ez még bolond bölcsészlányoknál is csak akkor lenne hatásos, ha az a Père-Lachaise. A meglátogatott sírkő sem Jim Morrisoné, helyette Sarah Lance emlékét őrzi, a lányét, akinek öt éve beleakadt a lába a süllyedő családi yachtba. Olivér kis híján könnyekben tör ki saját egykori kőgazdag “szarok rája” életvitelétől. Volt idő, amikor sűrűn ártott azoknak, akiket szeretett, de a sziget helyre rakta: azóta senkinek sem tudna ártani, kivéve, ha az útjában áll. Célba ér a szöveg, Helena is egy sziget és az ártást sem díjazza. Szerelmes ujjaik és sziget lelkeik egymásba fonódnak a márványtábla felett.

arrow8_3.png

Hiába vagy a képregényhős, ha beüt a szerelem, ember leszel, mint bárki más. Olivérnél is leszállt a vér, megállt az agy, hamarosan már a Nyiladékban oktatja az íjjal lövést a biciklinadrágos padawanját. A tanítvány türelmetlen, ezért a mestere bemutatót tart nyilas önfegyelemből. A céltábla a közepébe kapja, az olajkanna reptében és egy teniszlabdának is nyenyó. A hormantikus srác végül még a titkos Halállistával eldicsekszik, a maffialány hogy-hogy nem a találomra kinyitott oldalon azonnal talál egy ismerős nevet. A bülbül madarakat a szolgálatba lépő Diggle társ riasztja szét. A testőr nem kíván cimborálni a bolond asszonynéppel, nem bízik benne egyáltalán. Mihelyst kettesben maradnak, azonnal pszichoanalizálja a Csuklyást, ugyan több szóval, de szintén agymegállást emlegeti.

A Queen családban bonyolult a szerelem, Moira anyu önmarcangol a nagylépcsős előszobában, próbálja visszaszerezni Walter bizalmát. Azért titkolta a hajóroncsot, mert így akarta megvédeni és változatlanul szereti. Szegény férjnek izzadni kezd a kopasz feje, de úgy tesz, mint aki elhiszi, Felicity a kibermágika érkezik Ausztráliából alig érkezett főnöke irodájába. Nem bírja tovább titkolni, úgy retteg a kenguruktól, mint mondjuk én a Cure énekesétől, de igazából nem ezért jött. Tovább nyomozta Mrs. Steele-Queen titkos cégét és észrevette, hogy valaki más professzionális is lenyomozta a pénzmozgást. Semmi nyomot nem hagytak, kivéve egy képet: a Globális Összeesküvés Földgömbjét. (informatikus végzettséggel megvert nézők eltakarhatják a szemüket.) Walter nem örül a felfedezésnek, kirúgással fenyegeti a szöszi szemüvegest, ha még egyszer a felesége dolgai után nyomoz. Azért a gyanúördög ott marad Walter fülében, mihelyst Moira anyu házon kívül igazgatótanácsoskodik, rongyol átkutatni a budoárt. Nagyon alapos, fiókot ránt, agyaglovat forgat, rámered a közös keretes fényképükre, végül gyanús lesz neki az ingatlan ingaóra. És valóban, az óra egy ismerős szimbólumos dobozt rejt, a doboz meg egy látszólag üres noteszt. Gyerünk Walter, tarts a rezsó felé.

arrow8_4.png

Rolivér és Nyília között továbbhímződik a mélyérzés, kettesben indulnak leszámolni a Bertinelli családnak dolgozó Venzával, az olasz gyógyszerésszel. Helenának csak beleakadna a hosszúíjba, egy retikülbe rejthető számszeríjat kap, meg egy képregényhős álruhát a webshopból. Lilát. Antonio Venza inkább csak olyan gyógyszerészféleség, éppen oxikodon terítésről okítja a dealersrácokat, amikor valaki levágja a főkapcsolót. A villanyhoz értő bandatagból, képregénybuborékokba illő puffogás után, csak a pisztolya érkezik vissza a földszintre. A gonoszok már sejtik, mi következik, de mint a spanyol inkvizícióra, senki sem számít arra, ami történni fog. A Zöld Íjász kiugrik az árnyékból és belekezd: “Antonio Venza...” “…elárultad a Várost” fejezi be a klasszikust Mosó Masa Domina lila bőrkabátban. Lehet Helena inkognitóját nem segíti túlzottan a Kacsamesékből kölcsönvett betörőmaszk, de csuklyában biztos nem lebeghetne hosszan a haja, ahogy a villanógránát vesszővel elvakított rosszak közé veti magát. A két igazságosztó másodpercek alatt ledöntik lábukról a drogárusokat, Venza egy öltözőszekrénybe bújna, de Helena megpontosodik a pisztolymarkolattól, éppen a keze előtt lövi szét a gömbzárat. A kiérkező rendőrség begyűjti a gonoszokat, minden Olivér tervei szerint történt. A maffiát hatalmas kár érte és senki ártatlan nem halt meg közben. “Ugye, mennyivel jobb így az igazságszolgáltatás?” kérdezi a csuklyátlan fiú. “Sokkal jobb.” hazudja a karneválmaszkos lány és vadul smárolni kezdenek a rendőri megkülönböztető jelzések romantikus fényében.

arrow8_5.png

Nemcsak egy szerelmespár van a Városban. Merlyn pajtás és Lauren jogász vacsorázni indul egy elit étterem zsúfolt megnyitójára. Tommy két dologra is rájön sorban állás közben, ha csóró vagy nincs bakugrás, valamint az ügyvédek nagyon rosszul tűrik az éhezést. Lauren kisebb hisztirohamot kap, már nagyon késik a hatórás tökfőzelék pörkölttel. A legjobb pillanatban érkezik Olivér a megmentő hős lovag, karján Helenával az új királylánnyal. A fényespénzű lovagnak nem kell sorban várnia az asztalára, Helena tudatlan az előéletekben, ezért az éhező párt előételre invitálja. A srácok hevesen tiltakoznak, tudják, hogy két bolond nőstényből csak balhé lehet, de Laurent elvakítja az éhkopp, mindenki nevében azonnal elfogadja az ajánlatot, csak hozzák már a margarinos kenyeret. Az étkezés után sem bír magával, a vidám playboy történetekről a régi barátságra és keverésekre hivatkozva rákérdez Olivérnél munkanélküli Tommy új klubvezetői állására. Oli nem tud semmiről, Tommy elsunnyogta a megkérdezést, most meg fintorog. Helena is így tesz, a beszélgetésből rájött a barátok közt kapcsolati háló minden részletére. Merlyn pajtás váratlanul megférfiasodik, úgy elrobog, hogy alig éri utol az Ügyvédlány. Tommy nem kér a jótékonyságból és tudja, hogy Lauren még mindig a Queen srácba szerelmes, ha baj van, hozzáfut és utálja az új nőt is. Helena agyát is elönti a nitroglicerin, egy asztalnál evett a nővel, akinek a halott húga sírköve felett összejött főhősünkkel. Lélekcsupáló nézésével ő is látta, hogy Olivér még mindig fülig van Laurenbe, ezen úgy megsértődik, hogy azonnal szakít és átáll az Erő sötét oldalára.

arrow8_6.png

Olivér a Nyiladékban keserűen elismeri a lelkiszolgálatos Digglenek, hogy igaza volt az őrület sötét lángja lobogott a kék szemekben, de nem akarta meglátni, mert legyűrte a nőhiány magányos hősködése közben. Mosó Masa Domina bezzeg nem a szavakat szaporítja, hanem a halott Triádistákat. Pókerezés közben ront a csákányfejű főnökre, aki nem egy reflexbajnok, mozdulatlanul ül a helyén, míg hullnak a haverok, majd egy bosszúállásról szóló kínai bölcsességgel a száján, golyóval a fejében távozik az árnyékvilágból. Helena hangpostafióknak használ egy félhalott testőrt: „Frank Bertinelli üdvözli a Szőkített Kínai Késes úrhölgyet.”

Az üzenet célba ér, a triádnál összerántják a bosszúálló kommandót és hamarosan már a korzikai előkertben osonnak. Nagyon tehetségesek, látványos gyorsasággal elvágják az külső őrség torkát, már a nagy lépcsőn járnak, mikor eldördül az első lövés. Sűrűn kezd záporozni az ólom a maffiák között, de Ulmann Mónika megállíthatatlan, kanyarpengével a kezében a menekülő Keresztapa elé ugrik. A gégemetszés azonban sikertelen, a Zöld Íjász olyan, mint Einstein fénysebesség alatt, mindig időben érkezik. Bertinelli Keresztapa ezúttal megúszta, menekülőre veszi, egyik kezében aktatáskát lenget, a másikban pisztolyt és úgy lövi le a kínaiakat, hogy oda sem néz. Már úgy tűnik sikerül neki a szökés, amikor egy hosszú lábú árnyék lép ki a bukszusból és egy alkaros számszeríjjal seggbe lövi. Helena szövegelni kezd mielőtt kegyelemdöfné földön fekvő apját. Nem kellett volna, besuhan egy lefegyverző vessző, kiveri kezéből a nyílpisztolyt, megérkezett Íjász. Helena úgy ingatja a fejét, mint akinek kígyóuborka helyett cukkinit akarnak eladni, az egykori szerelmespár vadul ütlegelni kezdi egymást. Frank papa megkaparintja az apró célszerszámot, nem vesztegeti az időt dumával és rokoni komplexusokkal, tétovázás nélkül szíven lövi egyetlen lányát. Befut a zsaruság is, az Íjász karjaiban halott Helenával távozik.

arrow8_7.png

Nem tudom, miért dobálóznak olyan sűrűn a gyilkos szóval ebben a sorozatban, az egyszeri kaszkadőrökön kívül sosem hal meg senki. Helenának is nagy szerencséje volt, túlélte a szívlövést, biztos megszédült a vessző a lila kabáttól. Hiába a halálközeli élmény, hiába fog apja élete végéig börtönben ülni, a lánynál olyan a bosszúvágy, mint a péntek délutáni értekezlet, sosem múlik. Olivér hiába pislog kölyökkutya szerelmesen a lány örök haraggal szívében távozik a Nyiladékból. Olivér a Nagy Hasba megy szomorkodni, szerencséjére Doktor Diggle esztéta is éppen ott rendel. Ahelyett, hogy M16ossal a markában szaltózna tűzpárbajok közepén, rövid előadást tart a megtört szívű hősnek az igaz szerelemről, a megfelelő emberekről és a változás szeléről, miközben ex-sógornője felé pillog. Nem erre számítottam, mikor megtették állandó mellékszereplőnek.

arrow8_8.png

Mindeközben, Felicity nem csak vicces, okos is. Rájött, hogy a Globálisan Titkos Lista nem csak forró teában, hanem UV szemüvegben is látható. Walteren elég hülyén áll a szerkezet, elhűlve forgatja a névvel telt oldalakat. Kíváncsi vagyok betűrend szerint halad-e és mikor jut a Q betűhöz. Mindeközbenebb Merlyn pajtásban nem sokáig ágaskodott a macsóság, lemegy kutyába, vinnyogva kér bocsánatot Laurentől. A lány megvakargatja a füleit, biztosítja csórón is szeretni fogja és elárulja, a barátoktól kell segítséget kérni, ha beüt a krach. Tommy meg is fogadja a tanácsot, hamarosan már Olivér lábaihoz dörgölőzik, aki szívesen felveszi kocsmavezírnek, neki magának se ideje, se tehetsége hozzá. Mivel hősünk akkorákat sóhajt, hogy még Tutanhamon múmiáján is szétfújná a választékot, Merlyn pajtás rákérdez az olasz lány szerelemre. Helena szakított és távozott, de Olivér úgy érzi, találkozni fognak még. A záróképen Hell Ena motoron berreg kifelé a ködös éjszakai Starling Cityből. Felháborító, csuklyásvillámozás megint nuku volt.

Címkék: arrow
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wisp 2013.03.11. 13:33:57

Ebben a sorozatban csak Diggle olvas képregényeket, a szuperhősök mindig a nőkkel szívják meg, legjobban pedig a szuperhősnőkkel. Az viszont kicsit szánalmas, hogy a csaj hosszas lelkizéssel járó megtérítése után, az első cívódásnál visszatér a Dexter-módihoz, Oliver meg rögtön megvilágosodik, hogy mégis az ördög teremtménye ez a némber. Gondolom az epizódok korlátozott ideje lehet a háttérben, vagy a szuperhős-pároknál olyan a halálos párviadal, mint másoknál ha kinyomják a másikat telefonon.

egyemakisszíved 2013.03.11. 14:02:32

@Wisp: De hát Dexter kizárólag gyilkosokat gyilkol! Oliver nem gyilkol. Helena igen, de kételkedés és önvád nélküli bosszúálló nem harcolhat a jó oldalon, hiába is akarna.
Hogy szeret Oliver tanítót és megmentőt játszani! (Akárcsak Lauren.) Remélem, nem fog nagyon ráfizetni. Zakkant, szerelmét örökké gyászoló Helena nem hinném, hogy hosszú életű lesz. De legalább szimpatikus szereplőt ne rántson magával. Helena bukósisakban hülyébben nézett ki, lobogó hajjal sokkal jobb: az Erinnüszökhöz méltó a megjelenése, Oliver jó stylist lehetne. Aztán meg Helena lehet, hogy bolond, de nem ostoba – a véletlen hozta kettős randin egyből levette, hogy nem hűlt még ki az Oliver-Lauren kapcsolat. Igaz, hogy az ő ötlete volt, hogy üljenek egy asztalhoz az étteremben, Oliver meg motyogott valamit, hogy talán inkább magukban lennének (a másik pár – nem ő), de a minimális ellenállása hamar megtört, amikor meghallotta, hogy exe éhes. Menjen és egyen egy hamburgert, ha nem bírja a sorát kivárni! Viszlát, örültünk!

Wisp 2013.03.11. 14:16:22

Nem tudom, én kétszer is megnéztem ezt a részt, és valahogy úgy emlékszem, hogy az éttermes jelentnél Oliver ajánlja fel, hogy üljenek egy asztalhoz, és Merlyn nem biztos a dologban, de éhes Lauren hangosabb. Ez mondjuk amolyan 22-es csapdája, ha nem ajánlja fel, akkor az új barátnő elkönyveli, hogy otthagyta az éhező barátait, nem? :P
Igaz, Helena nem ugyan az a kategória mint Dexter, hisz nem bánkódik a járulékos áldozatok miatt, mint Oliver anyja. De azért még mindig közelebb áll, mint Oliverhez. :)
Amúgy feltűnt valakinek, hogy Oliver "csak akkor ölök ha kell" filozófiája csak a szemét, gazdag főgonoszokra érvényes? A névtelen, valószínűleg csak családjukat eltartani próbáló testőröket már a háttérből lehenteli, mielőtt színrelépne. :D Egyébként amikor kiderült, hogy Diggle testvére szintén testőrként, munka közben halt meg, az volt az első tippem, hogy tuti Oli nyírta ki az egyik gazdag levadászása közben - az mekkora lett volna XD

shimizu 2013.03.11. 14:54:45

"informatikus végzettséggel megvert nézők eltakarhatják a szemüket"
LOL ennél a résznél komolyan vakargattam a fejem, h akkor ez most hogy is van? krumplinyomdával kidíszítettek minden papírt, v mi?

amúgy jó kis HV volt, köszi!

Aszusz 2013.03.11. 19:56:29

"A névtelen, valószínűleg csak családjukat eltartani próbáló testőröket már a háttérből lehenteli, mielőtt színrelépne"

Ez azért nem teljesen így van, nem emlékszem olyan esetre, amikor Oliver testőrt ölt volna. A legelső részben pl. Adam Hunt testőreit első látásra megölte, de utána pont Hunt panaszkodik a rendőröknek, hogy az Íjász kórházba juttatta az embereit. Tehát nem ölte meg őket. Bár az igaz, hogy néha nagyon úgy tűnik, hogy megöli őket - gépfegyveres maffiózók pl.

egyemakisszíved 2013.03.11. 23:28:23

@Wisp: Biztos, hogy meghóttak? Én úgy emlékszem, egyszer egy helyszínelésnél Lauren apja azt mondta, hogy az Íjász támadásai során még nem halt meg senki. Laurennek is ezért imponált. Nem lehet, hogy csak megsebesültek, sokkot kaptak és elájultak? A XXI. században egy nyíl, ráadásul bennem!? Puff. (Egyesek már attól betojnak, ha az én kezemben látnak nyilat, pedig az pici és még nem lőttem bele senkibe.)

Wisp 2013.03.11. 23:43:01

@Aszusz: @egyemakisszíved: Valószínűleg igazatok van, és nem haltak meg. Ami azért elég hihetetlen, tekintve, hogy többször is konkrétan keresztüllövi őket, szóval már csak a vérveszteségtől elhullhatna néha egy-egy, még ha úgy is céloz, hogy fontos szervet ne érjen. De szuperhőstörténetekben találkoztunk már nagyobb valószínűtlenségekkel is, csak hogy makulátlan legyen az összkép :)

egyemakisszíved 2013.03.12. 10:39:29

@Wisp: @Aszusz: Foglaljuk össze hát: Oliver igen ért a nyilazáshoz, a csajozáshoz viszont nem.

Wisp 2013.03.12. 11:46:52

@egyemakisszíved: Igaz. Bár még így is szívesen cserélnék vele, mert ő legalább a nyilazáshoz ért. :D (a pár milliárdját most nem említem :P)

Aszusz 2013.03.12. 12:26:19

@egyemakisszíved: A "nem halt meg senki" is költői túlzás. A legelső részben pl konkrétan kitörte a fegyveres fickó nyakát (ezt lelkesen kivágták a szinkronos verzióból *facepalm*), aki elrabolta őt és Tommyt (akit üldözött a háztetőn), mondván, hogy senki sem tudhatja meg a titkát. No meg mert a fickó az elrablás során megölt egy ártatlan járókelőt. Szerintem az ötödik rész végén is megölte a fegyverkereskedőt, bár ezt nem mutatták, (egy esélyt adott, azzal nem élt), viszont a testőröket nem ölte meg (láncos nyíl, miegyebek). A harmadik részben Deadshottal sem bánt finoman (szemen lőtte? - elég halálosnak tűnik)

Wisp 2013.03.12. 12:45:15

Amúgy egyre inkább úgy érzem, hogy ez a kiscserkész-hozzáállás nem illik túl jól ehhez a figurához. Superman-nél oké, hogy nem öl, Batman-nél elmegy, de az ég szerelmére, Olivernek a VADONBAN kellett évekig életben maradnia, és szerintem a hős-énjének is ezt kéne tükröznie: úgy kellene tekintenie a várost megrontókra, mint vadállat a prédájára, és kegyetlenül leszámolni velük. Adjon negyvenmilliót az árváknak? Nyehehe :P
Igaz, halványan már felsejlett néha ez a belső konfliktus, remélem idővel jobban kiemelik, mert egyre idegesítőbb, hogy nem lehet róla eldönteni, hogy makulátlan hős, vagy véreskezű igazságosztó.

egyemakisszíved 2013.03.12. 12:51:16

@Aszusz: Hú, te aztán figyelsz! Akkor meg aki meghalt, az megérdemelte! Munka közben hullik a forgács, nemde?

Aszusz 2013.03.12. 19:10:37

@Wisp: a rendőrség egyértelműen gyilkosként kezeli, tehát biztos ölt embert (lásd előző kommentemet). Alapvetően öl, ha olyannal találkozik, aki ezt megérdemli: mindenkinek ad egy esélyt, de ha nem él vele, akkor megöli. A testőrök kérdése nem ilyen egyszerű, a többség tényleg csak a munkáját végzi, tehát nem öli meg őket. (a sorozatjunkie-s kibeszélőben az első résztől kezdve voltak olyan kommentek, amelyekben pont azért reklamáltak, hogy Oliver túl könnyen öl, nem lenne neki szabad, a szuperhősöknek ezt nem illik, de Diggle szerepe pont ez: néha megkérdőjelezi, hogy az illető megérdemli-e a halált. Aztán persze Oliver vagy hallgat rá, vagy nem.)

Wisp 2013.03.12. 20:54:27

Engem meg éppen az zavar, hogy túl "jó fiú". Ez a szuperhős nem ölhet dilemma a szuperhős filmek/sorozatok komolyodásával egyre nevetségesebbé válik. Ha megnézed mondjuk az Avangrest, ami pedig nem a kőkemény, darkos igazságosztókról szól, Amerika Kapitány (aki ráadásul tipikusan kiscserkész-szuperhős) simán ledobálja az ellent a tízezer méteren lebegő bázisról. A "klasszikus" hősöknél még elmegy, hisz mondhatni ez is a legendájukhoz tartozik: Superman hatalma túl nagy, ezért nem engedheti meg magának, hogy gyilkossá váljon, Batman meg (átvitt értelemben) az ellenfelei félelméből nyeri az erejét, és azzal hogy életben hagyja őket, a félelmüket növeli (nyújtja el). De hogy MINDEN hős úgy tesz igazságot, hogy nem öl, vagy ha mégis, utána egy hetet lelkizik rajta, ez nekem hihetetlen. A maffia gyilkosságban utazik, egy átlőtt vállal nem lehet a frászt hozni rájuk, márpedig épp ez lenne a lényeg. Szerintem ez eléggé hitelteleníti az amúgy komoly, és viszonylag realisztikus történetet.
süti beállítások módosítása