Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 2x07

2012. december 04. 16:00 - Eurydice

Legutóbb Batesné üveges szemű merev hullájával zártunk, ha valaki szeretné megalkotni a számomra tökéletes sorozatot, akkor most feltűnne Poirot és nyomozni kezdene. Ilyen persze nincs, úgyhogy a szokásos főcímet kapom az arcomba.

Ugrottunk pár hónapot, már 1919 van, épp az utolsó forduló lábadozói felszerelést viszik ki a kastélyból, visszatér minden a régi kerékvágásba. A szalonba visszakerülnek a bútorok, már csak Matyit kellene hazapaterolni. Jenki szerint önállósodnia kellene az Örökösnek és hagyni, hogy Méri is élje a saját kis életét. A Házura titkolózást sejt, aztán inkább lemegy a faluba. Úgy tűnik ők ketten továbbra sem találnak vissza a közös hullámhosszra. Carson papa visz teát a könyvtárba, hat csésze, hat alátét, szóval az inasok-komornyikok szintjén is minden a régi.

da_207_01.JPG

Lord tér máris vissza a faluból, persze Jane-nek, a szobaözvegynek pont kiszakadt a teszkós nejlonzacskója és az almák szertegurultak az úton. A Házura meg persze azonnal segít neki összeszedni. Megint a gyerekekről beszélgetnek, meg hogy milyen nehéz is az özvegyek sora, nélkülözniük kell a férj segítő kezét... Lord le van lombozódva, hogy ennyi fiatal halt meg, és a kérdés csak az, volt ennek a háborúnak értelme? Még jó, hogy egy autó és Szőr-Ricsi érkezése megzavarja ezt a pásztori idillt kettejük között. Teaszünet az alagsorban, Patmore örül, hogy végre maga van csak a konyhában, eltűntek a kisegítők a lábadozóhoz, és eltűntek a kamrából a tartalékok is. Thomasnak is lejárt a munkája, de még ott lébecol, Kakastaréjnak azért megsúgja a tutit, beindul a feketézése és dől a lé. Ahogy ezt már korábban is hallottuk, a szakácsnő szerint pedig égetően szükség lesz az alapanyagra. Pár hét kérdése csak a gazdagság, addig valahogy meghúzza magát a kastélyba. Kakastaréj azért óva inti.

da_207_02.JPG

Vacsorára készül a Lord, érdeklődik Batesnél a néhai nej ügyéről, de semmit nem tudni még, csak azt, hogy öngyilkosság búcsúlevél nélkül. Szőr-Ricsi kapja el Annuskát a folyosón, de ne gondoljatok semmit rosszra, csak éppen fel akarja bérelni, hogy információt szolgáltasson a menyasszonyáról. Szerintem médiamágnásként megszokta, hogy a besúgói mindenről értesítik, és a családban is ezt akarja kiépíteni. Annuska persze nem kapható erre a galádságra, ehhez ő túl lojális. Vacsora alatt az új idők új divatjait témázzák a hölgyek, rövidebb szoknyák, praktikusabb viseletek, ezt is elhozta a háború vége. Nagyi inkább hozná vissza a régi világot, a Lord meg megint hasznosnak akarja érezni magát, mint hajdanán, el is kerekedik erre a hölgyek szeme. Főleg, hogy Méri meg bubifrizurát vágatna magának. Aztán Jenkinek eszébe jut, hogy a Bajszos Ezredes szülei tiszteletüket teszik náluk, így tudnak mindenkivel beszélgetni, aki ismerte a fiúkat. Gondolom itt Ethelre céloz, mert a volt szobalány elég mélyrehatóan ismerte a férfit.

da_207_03.JPG

Politikus Sofőr megint szerel a garázsban, Hamvaska leszökik hozzá, hogy arról beszélgessen vele, mennyire unalmas visszazökkenni a régi életébe s ő bizony inkább lecserélné a régi dolgokat valami újra. Ez egészen úgy tűnt, hogy igent mond a sofőrnek. De csak majdnem. Kulcsos és Carson a Haxby-beli építkezésről csevegnek, Szőr-Ricsi nem sajnálja sem az időt, sem a pénzt, hogy tökéletes otthont varázsoljon a leendő asszonykájának. A komornyik is beletörődött abba, hogy az élete álmát hagyja itt Downtonban, hogy segíthessen Mérinek az új életében. Ezt a hűséget még Kulcsos sem képes megérteni. A régi sztorizgatások közben Annuska érkezik és meséli el a Szőr-Ricsitől kapott ajánlatot, hiszen csak azt ígérte meg a férfinek, hogy Mérinek nem szól a besúgásról, de másra nézve nem tett ilyen kijelentést.

da_207_04.JPG

Bates segíti ágyba Matyit, aki elmondja a komornyiknak, hogy gyakran érez bizsergést a béna lábaiban de ezt nem tudja hova tenni és az orvos szerint csak képzelődés. Bates nagyon bölcs, azt mondja várjuk ki a végét! Őrület. Addigis hallgatnak a dologról, mint a sír. Kulcsos megint Ethelhez megy és elárulja, hogy jönnek az ezredes szülei. A terv a következő: Kulcsos próbálja majd a nagymamát meglágyítani és tudtára adni, hogy van egy unokája, majd elkíséri őket a lányhoz. Aztán csak lesz valami. Edithet és Sybilt a régi-új életükben eszi a penész, unják a tétlenséget, de még nem tudják mibe fogjanak. Thomas mutatja meg Kulcsosnak szerény raktárkészletét, amiből nábobbá válik nemsokára. Carson visszamondja Mérinek Haxby-ba költözést és elárulja azt okát is. Méri csak egy vállrántásnyit csalódott, ez láthatóan nagyon rosszul esik a főkomornyiknak. Lord megint belebotlik Szobaözvegybe, de a szokásos bájcsevej után Uramatyám, a Lord hirtelen lekapja Jane-t és utána meg úriemberhez méltóan bocsánatot kér és elrohan. Nem csoda, ha a lány kissé feldúlt ezt követően. 

da_207_05.JPG

Carson papa elmondja a Lordnak, hogy mégis maradna a kötelékbe, mert bár szerette volna Mérit megvédeni, mégsem állhat olyan ember alkalmazásába, aki megveszteget másokat. Még jó, hogy a Lord ilyen egyenes ember. Méri leszidja Annuskát, hogy miért nem neki szólt először Szőr-Ricsi ajánlatáról, mert akárhogyis csak a gond szaporodott. Lavina tolja a szalonba Matyit, majd nekiáll tálcát cipelni, amivel persze megbotlik és a nagy ijedelembe Matyi egyszercsak FELPATTAN a tolószékből. Értitek? Csoda történt! Össze is sereglik a család, hogy lássák és a bénák lábra kelnek! A Doki is megérkezik és bocsánatot kér, mert úgy tűnik hibás diagnózist állapított meg és hiába volt ellenvélemény, nem értett vele egyet. Mindegy, lényeg a lényeg ragadjon a bélyeg - Matyi újjászületett. Örvendés aztán meg mindenki asztalhoz ül. Erre enni kell. 

da_207_06.JPG

Batesnek eszébe jutott egy fontos dolog: néhány hónapja a néhai Mrs Bates patkánymérget hoztatott vele, és lehet hogy abból vett be. Mi van ha azt hiszik, ő tette el láb alól? Ebbéli félelmét Annuskával is megosztja. A vacsoránál Haxby átépítése a téma, de úgy tűnik Szőr-Ricsit bármikor kész eladni, ha közben kiderülne, hogy túl közel lenne mégis Downton. Matyi bejelent, mégis elveszi Lavinát, mert ugye jóban-rosszban. Mindenki vigyorog, még Méri is; aztán mikor kiderül, hogy Downtonban tartanák a happeninget és a Lord ebbe belemegy, akkor egyes arcokról azért lefagy a mosolygás. Sybil szokásos vacsora utáni programja következik, lemegy a Sofőrhöz, de most nem határozatlankodik, hanem kerek-perec kijelenti hogy lelép a sráccal. Dobpergés, angyalok citeramuzsikája stb. stb. végre elérkeztünk az évek óta várt csókjelenethez. Kéretik türelmesnek lenni a többivel, ezek ketten is nagyon azok. 

da_207_07.JPG

Örömmel tér aludni a Lord, de azért Jenki kéri, legközelebb beszéljék meg a fontos kérdéseket előbb, hogy ki kit vehet el ebben a házban. Mert Matyi esküvőjével Méri férjhezmenetele tolódik, és azért csak a saját lány boldogságának kellene lennie az első helyen? Thomas akarja rásózni a feketeárut Mrs Patmore-ra, a szakácsnő először ellenáll, de aztán kénytelen Matyiék esküvője miatt egy egész listával előállni. Megérkeztek a Bajszos Ezredes szülei, Kulcsos is ott tüsténkedik, azonnal lecsapna az anyára, de nem jár sikerrel. A hölgy egyébként nagyon kedves, de a férj egy mogorva tuskó. A sikertelen próbálkozás után Mrs Hughes elmegy Ethelhez, aki a gazdasági épületeknél bujkál, miszerint nem fog menni a családegyesítés. Jobb ha lelépnek.

da_207_08.JPG

Dézi teljesen be van zsongva a közeledő esküvői feladatoktól, és szeretné ő megcsinálni a tortát. Az már igazán nagy előrelépés lenne, mindenesből konyhai kisegítő aztán meg kukta. Hosszú ez a ranglétra. Kulcsos toppan be, kérve, hogy vigyenek a látogatók sofőrjének valami harapnivalót, aztán gyorsan el is tűnik, mert észreveszi, hogy Ethel mégis beszökött a házba. A család meg a vendégek éppen löncsölnek meg a gyászban fetrengenek (idézet a tuskó Nagypapától), mikor berobban Ethel karján a gyerekkel. A Nagypapa persze azonnal bizonyítékot követel, ami azonban nincs, vagyis az a bizonyíték, hogy nincs bizonyíték. Rettentő kínos ez mindenkinek, a családnak, a jelenlevő személyzetnek, de leginkább a Nagymamának, mert most itt mindenki rájött, hogy a férje egy köcsög. Persze a védelmébe veszi, hogy fia elvesztésének feldolgozatlan tragédiája okozza a viselkedését. Erre már csak hab, hogy a férfi felpattant és kivezényli a nejét a löncsről. Ethel így senki segítségére nem számíthat, és Carson papa is gyorsan útilaput köt a talpára. 

da_207_09.JPG

Alig mentek el a vendégek, a család máris a kényes eseten csámcsog kávé közben, Szőr-Ricsi szerint a gyerek fattyú és Méri is melléáll a vitában Ethel felelőtlenségét hangsúlyozva. Ettől a kemény hozzáállástól elképed az egész család, úgy tűnik, hogy Méri kezd hozzáidomulni a mágnás vőlegényéhez? Thomas hozza a szajrét az esküvői tortához, de Patmore csak akkor hajlandó fizetni, ha Dézi elkészült a remekművel. Nagyi tör rá Matyira a hálószobájában, szegény még nem tud olyan gyorsan menni, hogy elmeneküljön előle, így kénytelen végighallgatni Halszemet. A mama szerint Méri még mindig szerelmes az Örökösbe és szerinte ez viszonzott. Szóval Mérit kéne elvennie nem Lavinát. Matyi kitart Lavina mellett, hiszen a lány odaadóan ápolta és a gyermektelen jövőt is vállalta volna érte. Nagyi szerint ez nagyon tisztességes, de ne hálából vegyen valakit feleségül. A házasság jobb/rosszabb esetben 40-50 év összezártságot jelent, szóval meg kell gondolni!

da_207_10.JPG

Míg Lavina tavaszi esküvőit tervez, Mérit szinte hidegen hagyja a sajátjának időzítése is, hogy tél-e vagy nyár, mindegy. Az unottságát a vőlegény is szóvá teszi. Méri meg szóvá teszi, hogy az le akarta fizetni a szobalányt, ha kíváncsi valamire, akkor inkább kérdezzen. Jó, akkor a kérdés csak az, szerelmes még Matyiba? Bates levelet kapott, miszerint a felesége egy levélben azt írta a barátnőjének, hogy fél a férjétől. Erre meg meghal méregtől, amit korábban a férje vett, búcsúlevél nincs, a férj az örökös, aki végre elvehetni akit szeret. Mi más van itt ha nem GYILKOSSÁG?  

da_207_11.JPG

Méri kopog Sybilnél, hogy jóéjszakát kívánjon, a húga azonban nem nyit ajtót, így Annuska segítségével és egy pótkulccsal jut be hozzá, de a szoba üres, csak egy levél van a kandalló párkányán. Megszökött és Gretna Green felé tart... Kénytelenek megmenteni a jóhírét, így Edith vezetésévek kocsiba szállnak, és utánuk pöfögnek.Kész az esküvői torta, ideje megkóstolni, de undorodva köpnek oldalt, ha a recept jó volt, akkor csak Thomas áruja lehet a hibás, ahhha, gipszporból van a legfinomabb piskóta. Azt hiszem a Seftelés nem jött be. A lányok, egy hotel előtt megpillantják Sybilék kocsiját, ezek szerint itt töltik az éjszakát, felrohannak de ezek nagyon rendesek, mert 1 méter távolságban fekszenek egymástól. Méri leteremti Sybilt az éjszakai menekülésért, mikor joga van nappal is távozni azzal akit szeret, mégha az éppen a ház sofőrje is. Hamvaska belátja, hogy nem ilyen sunyi lelépést érdemel a családja, ezért visszamegy a nővéreivel.

da_207_12.JPG

Reggel a szülők mit sem sejtve reggeliznek, és aggódnak, nehogy Sybil a spanyolnátha miatt gyengélkedjen. Jenkit beszippantotta Nagyi elterelő hadművelete és Matyianyuval menekültügyezik, úgy látszik őt is megváltoztatta a háború, mint mindenkit. Ettől aztán a Lord rosszul érzi magát, mert ő meg nem változott semmit. Elmélkedésének legmélyebb pillanatában libben be a Szobaözvegy, akit ugye nemrég torokig hatóan lesmárolt. Jane felmond, mert nem akarja kínos helyzetben tartani a férfit, aki hallani sem akar arról gentleman módjára, hogy azért maradjon a nő megélhetés nélkül, mert ő un-gentleman volt. Thomas megy a titkos raktárába, dühöngve tör-zúz, fehér kabátja csupa cukor, liszt, dara, vagy mondjam csak úgy gipszpor? Oda a nagy üzlet, dőlnek az IKEA-s polcok, csupa fehér lesz a szép fekete szövetkabát.

da_207_13.JPG

Családi idill Matyiéknál: vőlegény újságot olvas, Lavina hímez, Isobel libben be kezében a Méritől kapott kabalával, s kérdi fiát, odaadhatja-e ezt a vackot a gyerekeknek. Az Örökös két kézzel kap a kutya után és teszi mélyen zsebre. Ezek szerinte nem varrt el még ő sem minden szálat. Thomas üldögél a romok között, Kakastaréj próbálja vigasztalni, de ha valaki az összes pénzét meg a hozzá felvett kölcsönt is szarba fektette, ne csodálkozzon ha rosszak a kilátások. Az üzleti partner kiléte a homályba vész, garanciális csere nincs. Csak egy szál füstölgő cigaretta a kézben és totális csőd.

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása