Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 3x06 - Don't Hate the Player (A 13-as erőd)

2012. december 02. 10:00 - Gabba

Virtuális valóság és Stukowski ügynök újabb akciózása, két szálon fut a mai cselekmény olyan tempóban, hogy csak kapkodjuk a fejünket, lássuk hát. Az univille-i kávézóban kezdünk, Claudia vásárol kávékat elvitelre a raktáros kollégáknak, közben Pete-tel beszélget. Baltaarcú barátunk arról győzködi, hogy lépjen fel a kávézóban saját zenés repertoárral, hiszen tök jól gitározik. Claudia szabadkozik, nem vagyok én olyan jó, inkább csak magamban szeretek pöngetni, stb, ám ekkor csörög a mobilja. Valami Gibson Rice nevű csávó hívja Douglas Fargo megbízásából (Fargóval már találkoztunk a 2x5 13.1 c. epizódban). Vészhelyzet van, és Doug azt hagyta utasításnak, hogy akkor téged hívjalak, hadarja izgatottan a telefonba. Gyere gyorsan ide, mert lehet, hogy Doug meg fog halni! Főcím.

DontHate01

Palo Alto, Kalifornia, itt van az a bizonyos cím, Claudia, Myka és Pete gyors léptekkel halad be a házba, a feldúlt Gibson bevezeti őket a nappaliba. A kanapén Fargo és Jerry nevű haverja, fejükön headset, kezükön elektromos kesztyű, eszméletlennek tűnnek, de a testük rázkódik, az asztalon lévő monitor rendkívül gyors szívműködést jelez. Beszipkázta őket a mátrix?, kérdi Pete érdeklődő arccal. Gibson szerint egy új virtuális játék béta tesztjét végezték éppen, Fargo saját fejlesztése, a neve B.R.A.I.D (Bio-Electric Reality Augmentation Interactive Device – Bioelektronikus Valóságfokozó Interaktív Eszköz, vagy mi a hátam), a játékosok minden érzékére hat, szag, tapintás, látás, hallás. Mielőtt beléptek volna a játékba, a házban található teáskészletből ittak valami teát, a rutinos Pete máris gyanakvó arccal kezdi vizsgálni a kannát, lelet lesz ez, nem vitás.

DontHate02

A másik szál New Yorkban fut, itt Artie és Jinksy, az új fiú nyomozgat a Hobbes Galériában egy titokzatos öngyilkosság után: a múzeum kurátora kivetette magát a második emeleti ablakon át. Artie-ékat Sally Stukowski FBI ügynök és bérgyilkos (ez utóbbit persze egyelőre még csak mi tudjuk róla) hívta ide, hogy bevonja a nyomozásba, a jó Jinksy nem is érti, mit keresnek ők, mint leletvadászok ilyen öngyilkossági ügyben. A kurátor ugyan csak két emeletnyit zuhant, a sérülései mégis sokkal súlyosabbak, mintha legalábbis a tizedikről esett volna le. Miközben a nő magyaráz, Artie észrevesz egy falevelet a földön: zárt épület, nyithatatlan ablakokkal, hogy kerül ez ide? Gyanakvó arccal néz körbe és észre is vesz a falon egy különös festményt. Ez nyilvánvalóan öngyilkosság, nekünk itt nincs is dolgunk, úgyhogy viszlát, veti oda Stukowskinak, és a kissé bambán néző Jinksyt maga után vonszolva lelép. Az utcán aztán magyarázatot ad: A festmény Van Gogh Viharos éjszaka c. képe, évtizedek óta keressük, fontos lelet, világosítja fel Steve-et. Akkor el fogjuk lopni?, kérdezi az új fiú. Nem, ez nem lopás, hanem kreatív beszerzés, nyugtatja meg Artie.

DontHate03

Vissza Kaliforniába, Myka éppen Leenával beszél a videohívón, a bongyorhajú a raktárból arról tájékoztat, hogy a teáskészlet szerepel Artie körözési listáján: Beatrix Potteré, a Nyúl Péter mesekönyvek szerzőjéé volt, és azért veszélyes, mert a kannában szervírozott tea az agy képzeletközpontját stimulálja. Ennek hatására kezdhetett meséket írni, bólogatnak az ügynökök, újabb bizonyítékát látva annak, hogy a 19. századi angol meseírók igen jó anyagokat toltak magukba (lásd még Lewis Carrol Alice Csodaországban c. kábszeres trip leírását.) Claudia és Pete vállalja, hogy belép a játékba és belülről menti meg a két szerencsétlenül járt programozót, de előtte kedvenc csinos hekkerünk még gyorsan összeüt egy tuti kommunikációs eszközt, amivel Myka kívülről tud velük beszélni. Gibson szerint a játék varázslós-kardozós-kerekasztalos, a két önkéntesnek kiosztja a belépéshez szükséges avatárokat és hajrá! Pete és Claudia felhajt egy-egy csésze teát, ezzel a valóságban kiütik magukat, és máris ott állnak a virtuális térben a raktár mintájára tervezett várkastély előtt.

DontHate04

Pete igencsak elégedett gladiátor szerkójával, de Claudia úgy néz ki, mint valami elcseszett Star Trek statiszta: Jaj, ne mondd, hogy még a fülem is hegyes, tapogatja a fejét, Pete vigyorogva bólogat. Lovagjai kíséretében a mezőn feltűnik Arthur király Artie Nielsen alakításában, és kalandra hívja a játékosokat. A rettenhetetlen gladiátor és kísérője előrelép és máris bezuhan valami mély üregbe (újabb utalás Alice kalandjaira, vigyorgunk magunkban), a zuhanás vége viszont a vár ebédlője, annak is a közepén álló kerekasztal. Sir Galahad sehol, Sir Lancelot is nyilván Guinevrát kerülgeti valamelyik hátsó szobában, újból feltűnik viszont a szakállas Arthur és a Fekete Toronyba zárt hercegnő megmentésére szólít fel.

DontHate05

Előtűnik a sárga téglás ösvény (utalás az Ózra, ugyebár), ami a Torony ajtaját nyitó kulcshoz vezeti hőseinket. Aki helyesen játszik, arra a végén jutalom vár, csettint pajkosan Artie/Arthur és eltűnik. Myka becsörög az átalakított videohívón és aggódó arccal közli, hogy Fargo és Jerry elég szarul van, Pete-éknek jó lenne sietni.

DontHate06

Ők sietnek is és rábukkannak egy diszkógömhöz láncolt alakra, ez milyen autentikus már, diszkógömb Camelotban?! A senyvedő rabot kiszabadítják, Leena az, aki váratlanul szárnyat növeszt és hálából átad belőle egy tollat Claudiának: Ezzel bármikor segítségül hívhatsz, mondja és eltűnik, de előtte még újabb sárga ösvényt nyit meg a játékosoknak. Kicsit unom már a sok sárga téglát, jelenti ki Pete. Továbbmennek, így nem veszik észre, hogy valami csuklyás alak kezdi követni őket, hatalmas bárdot vonszolva maga után. Belépnek a raktár sötétzárkájára hajazó terembe és egy emelvényen megtalálják a tornyot nyitó kulcsot. A padló hirtelen megolvad és előtűnik egy kétségbeesetten kalimpáló kéz, Pete kardját kinyújtva sikeresen kimenti a kézhez tartozó alakot: Fargo az, az egyik áldozat tehát megmentve, a valóságban látjuk is, hogy az ő szívverése kezd visszaállni normál tempóra. Fargonak nincs ideje hálálkodni, mert belép a csuklyás alak és hatalmas csapással kettévágja Pete pajzsát, így a trió jobbnak látja, ha a szégyen a futás, de hasznos elvet átülteti a gyakorlatba.

DontHate07

Eközben Myka elemezni kezdi a korábban Leena által beszkennelt eredeti Potter kéziratot és észreveszi, hogy az több helyen eltér a ténylegesen megjelent mese szövegétől. Felcsörgi Pete-éket azzal a hírrel, hogy az eredeti munka inkább mondható félelmetes álomnaplónak, mint mesekönyvnek, pl. Nyúl Péter lerágja a saját lábát, hogy ki tudjon menekülni Gergelyfi bácsi fogságából. Az ügynökök gyors tanácskozás után rájönnek, hogy a teáskészlet az ember titkos félelmeit hozza elő, Fargo ki is jelenti, hogy eredetileg ők sem írták bele a csuklyás rémalakot a játékba, szerinte az Jerry képzeletéből került elő, az ő rejtett félelmét testesíti meg. Jerry biztos előrement a Fekete Toronyba, hogy kiszabadítsa a hercegnőt és így minél előbb véget vessen a játéknak, gyerünk utána!

DontHate08

A lakásban Myka ráakad egy ceruzatartó bögrére, rajta Jerry és barátnője arcképével és rájön, hogy valami lehet kettőjük között, ami foglalkoztathatta Jerryt. Be kell őt is vonni, hogy hívják a csajt?, kérdezi Gibsontól, de a geek, aki hús-vér nőt valszeg még életében nem látott, csak hebeg: Sarah…, vagy Susan…, de lehet, hogy Tatjána…, esetleg Piroska?... A gyakorlatias Myka dühösen legyint, majd felkapja Jerry mobilját és megnézi, milyen számot hívott a leggyakrabban. Tessék itt van, Hannah, mutatja Gibsonnak és máris tárcsáz. A csaj nemsokára meg is érkezik és elmondja, hogy az előző héten szakított Jerryvel, mert ő komolyabb kapcsolatot akart, Jerry viszont nem igazán. Oké, megvan a csapásirány.

DontHate09

Ne feledjük közben a másik helyszínt, New Yorkot, ahol már leszállt az éj, Artie és Steve oson befelé a Hobbes Galériába. Artie egy sokszögű kütyüvel kikapcsolja a lézersugaras mozgásérzékelőt: Most 42 per 59 másodpercig nyugtunk lesz, jelenti ki, Jinksy értetlenül néző arcát látva még hozzáteszi: Ilyen hosszú ugyanis a Pink Floyd The Dark Side of the Moon c. lemeze. (Itt nagyon elkezdtem röhögni, a lemez borítóján ugyanis tényleg egy háromszög formán áthatoló lézersugár látható.) A behatolás azonban nem teljesen titkos, mert a teremben várja őket Stukowski ügynök, aki emelt hangon magyarázatot követel a képrablási kísérletre. Artie kénytelen bevallani, hogy a Van Gogh képért jöttek, és pár percre elküldi az FBI-ost, hogy nézzen körül a szomszéd termekben. Jinksy kezébe nyom egy nagyalakú lapot, majd valami kütyüvel lefotózza a festményt. Aztán a kütyüt az üres lapra irányítja, és a festmény másolata egy pillanat alatt rákerül a lapra. Memóriapapír Guttenberg nyomdájából, veti oda könnyedén a döbbent arccal néző Jinksnek. Stukowski visszajön, meglepődve néz a másolatra, majd nekiáll segíteni leszedni az eredeti festményt a falról. Közben nagyot tüsszent, mire a festményből hatalmas szélvihar támad, mielőtt azonban kifújná az ügynököket a teremből, Artie sikeresen lefújja a képet egy flakon semlegesítővel. A képet kicserélik a másolatra, közben azonban egy kóbor falevél rövidre zárja Artie sokszögű kütyüjét és bekapcsol a riasztó. Tessék vigyázni, az ajtók záródnak, Stukowski azonban mindkettőjüknél gyorsabb. Kikapja Artie kezéből az eredeti festményt tartalmazó hengert és még épp időben kicsusszan a leereszkedő ajtó alatt, mint Indiana Jones.

DontHate10

A játékban Fargoék megérkeznek a Fekete Toronyhoz, Claudia nyitja a lakatot a kulccsal. Meglepetésükre a fogoly hercegnő szintén Claudia, aki nagy örömmel és még nagyobb cickókkal köszönti őket. Az igazi Claudia megdöbbenve nézi megnagyobbított másodlagos nemi jellegét, Fargo dús fantáziájának bizonyítékát. A sarokban a megkötözött Jerry nyöszörög, de mielőtt kiszabadíthatnák, megjelenik a csuklyás alak a bárddal, akiről kiderül, hogy Hannah. A csuklyás elkapja Jerryt és füstfüggönyt varázsolva eltűnik vele, az ajtón át utánuk rohanni szándékozó Pete útját viszont elállja egy tűzokádó sárkány. Fargo szerint a sárkányt egyszerűen le lehet győzni Josephine tőrével, azt viszont sajnos elfelejtette beprogramozni a játékba. Programozók, vazze!, tör elő belőlünk a bölcsész felsőbbrendűség. Claudia előkapja a Leenától kapott szárnytollat, és az angyal máris elküldi griffmadarát segítségül, ami mondjuk ránézésre elég csenevésznek tűnik, erre vajon hogy férnek fel hárman, de mindegy is.

DontHate11

Rátalálnak a csuklyás Hannahra, aki éppen guillotine-nal készül lenyakazni Jerryt. Claudiát szokatlan módon meglepi saját titkos félelme, ennek következtében valami őrült doki karmai közt találja magát, aki azt bizonygatja, hogy a raktár és minden egyéb csak Claudia képzeletében létezik, a valóság az, hogy még mindig a pszichiátriai intézetben van. Tiszta Total Recall dilemma, ráadásul a háttérben egy markos ápoló kényszerzubbonyt húz Pete-re és Fargora. Váratlanul azonban segítség érkezik, újabb csuklyás alak, de a csuklya alól ezúttal ismerős arc néz ránk: Myka az dominaszerkóban, dögös, mi tagadás. Számszeríjjal lenyilazza a két geciembert, majd a csapat kétfelé válik: a lányok Jerryt veszik kezelésbe, a fiúk démon-Hanna után vetik magukat.

DontHate12

Fargo rájön, hogy nála van egy varázspálca és nem is fél használni, a csuklyás rém azonban könnyedén hatástalanítja Fargo vesszőjét. Pete a kardjával megpróbálja leszúrni, de sikertelenül. Mit lehetne még tenni, persze ezúttal is Mykának jut eszébe a megoldás: Jerry, tedd meg, amit szíved mélyéből kívánsz, szólítja fel a sebesült programozót. Jerry odavonszolja magát a démon Hannához, szerelmet vall neki és karikagyűrűt húz az ujjára (abba most ne menjünk bele, hogy az hogy került hozzá, biztos előre beprogramozta a játékba, für alle Fälle). A meggyűrűzött démon mosolyogva eltűnik, ezzel a játék sikerrel véget ér, akcióhőseink kiszabadulnak és újra a kaliforniai házban találják magukat.

DontHate13

A keleti parton eközben a zsaruk természetesen már elkapták a műkincstolvaj Artie-ékat, a szakállas meg is van győződve arról, hogy a szemét Sally Stukowski átverte őket, de magyarázatot egyelőre nem talál rá. A nő hamarosan előkerül, és azzal a dumával, hogy a foglyok az FBI-nak segítettek egy műkincsrablás felderítésében, szabadlábra helyezteti őket. Visszaadja nekik a Van Gogh képet rejtő hengert és elköszön, itt valami tutira nem kóser, mereng félhangosan Artie velünk együtt. Egy közeli taxiból a jelenetet végig sasolja Stukowski pár résszel korábban már látott társa, Marcus Diamond (a Grimm c. sorozatból ismerős főrendőr).

DontHate14

A záró jelenetsorban Claudia nagy sikert arat önálló zenés estjével a kávézóban, Jerry a valóságban is megkéri Hannah kezét, Pete és Myka elhelyezi Beatrix Potter teáskészletét a raktárban, Stukowski ügynök pedig jelentést tesz még mindig ismeretlen felettesének a képrablásos akcióról. Akkor most várunk, jelenti ki a titokzatos főnök. A Van Gogh kép is bekerül a raktárban őrzött festmények közé, és a jól végzett munka fölötti megelégedésben senki sem veszi észre, hogy a képből egyszer csak apró gépbogarak másznak elő és szétrajzanak a raktárban…

DontHate15

Címkék: warehouse 13
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyauuuuu 2012.12.02. 23:37:44

Télleg! Hogy fog ennek biri örülni! :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.12.03. 17:14:13

boldog is, azt el sem tudjátok képzelni, mennyire!!! itt is nagyon szép emberpéldány :) nagyon figyelmes vagy, dogla, ezer hála! :)

Gabba 2012.12.03. 17:49:43

@aggyistenbiri: kedves olvtársnő, ez fájt, hát ki írta ezt a posztot, tessék mondani? :(

Gabba 2012.12.03. 23:14:57

@Pácsó Ármándó: a főrendőrt, ofkorz, itt feljebb :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.12.04. 08:57:28

@Gabba: jaj bocsáss meg! ebből is látszik, mennyire zavarodott elmeállapotban vagyok FR miatt, ugye kiengesztelhetlek valahogy? :)

Pácsó Ármándó 2012.12.04. 10:03:28

@Gabba: Az Onídn családban nem szerepelt véletlenül? :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.12.04. 10:32:30

@Pácsó Ármándó: de, ő volt az egyik szereplő, te kis vicces alak!

ALex66 2012.12.04. 11:51:50

és a Caprica-ban is jó volt nagyon

Gabba 2012.12.04. 17:40:16

@aggyistenbiri: oké, dupla banthaburger exta sültkrumplival a Tatooine legjobb csehójában :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.12.04. 20:29:23

@Gabba: ok. remélem nem önkiszolgálós, van pincér, mert a sok kék csápommal nehezen viszem a tálcát az asztalhoz.

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.12.04. 20:40:28

@ALex66: csak a netről tudtam meg, h játszik benne. bepótolnám a hiányosságot, ha tudnám, hogy maga a sorozat jó, érdemes-e nézni? elég hamar elvesztem az érdeklődésemet a syfy sorik iránt. minden rajongótól elnézést kérek, ez az én hibám. illetve nem is csak az enyém, hanem az ellaposodott csillagkapu és x akták miatt. (jó, a számomra)
süti beállítások módosítása