Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x07 - Szemtanú

2012. november 20. 11:00 - AaannnaaA

Egy bolti gyilkosságnak lehetünk szemtanúi, épp lelőnek valakit. Egyelőre többet nem láthatunk, de az eddigiek alapján tudjuk, a mai ügyünkhöz kapcsolódni fog. Később Cartert látjuk, ahogy ugyanebben a boltban a biztonsági kamerák felvételeit nézi Fuszkóval. Már hiányzott a drága, a múltkori részben színét sem láttuk. A felvételen látszik, hogy az áldozat nem halt meg azonnal, egy köpcös, kopaszodó férfi odament hozzá, és a haldokló szólt pár szót neki. Tehát az emberünk jó kis tanú lenne, ha nem szívódott volna fel. Carterékkel van Szymanski nyomozó is, ő a Szervezett Bűnözési Részlegen dolgozik, merthogy az áldozat egy korábbi maffiózó, név szerint D'Agostino. Már kiszállít a bizniszből, illetve nem egészen, néhány hónapja visszatért. A főnöke megöletett pár orosz maffiózót, így valószínűleg D'Agostino megölése a válasz az oroszoktól. Na szép. Kár, hogy nincs meg a tanú, ő többet tudhat, bár most az orosz maffia nyilván üldözi, ha az áldozat elmondta, hogy ők a gyilkosai. Eközben John figyeli az új célszemélyt. A neve Charlie Burton. Tanár a helyi középiskolában, és eléggé ijedtnek néz ki. Fuszkó hívja Johnt, hogy egy gyilkosság helyszínéről eltűnt egy fontos tanú, meg is adja a személyleírását, hátha John tud valamit. Tud is. Épp őt figyeli, eddig nem tudta ki akar ártani neki. Most már tudja. Célszemélyünk tehát a tanár, aki rossz helyen járt rossz időben.

1.jpg

Fuszkó figyelmezteti, hogy tanárunkat az oroszok kereshetik, de kissé elkésett az infóval, mert épp megérkeznek. John úgy dönt közbelép. Míg a gyilokok az utcán készülődnek, John lazán elsétál a hátuk mögött a hátsó bejárathoz. Király. Bemegy, és megjelenik a tanár lakásában. Az jól megijed, és kést ránt. Na ja, ezzel tényleg sok kárt tudna tenni. John meggyőzi, hogy az oroszok már a küszöbön vannak, tartson vele. Épp hogy csak sikerül elslisszolniuk. Hátul mennek ki, az oda állított őrt John kiüti, feltör egy kocsit, és beugranak. De elindulni már nem tudnak, mert az egyik csúnya orosz bácsi beleereszt egy sorozatot a szélvédőbe. John a nyitott ajtó alatt kihajolva térden lövi a lövöldözőt, nyernek egy kis időt. Épp hogy megúszták.

2.jpg

Illetve nem teljesen, tanár bácsink kapott egy golyót a jobb vállába. Szívás, így nehezebb lesz menekülni. John telefonja pedig megsérült az akcióban, megszakadt a kapcsolata Főncsivel. Extra szívás. Nem marad más hátra, az utca végén lévő lakótömbbe mennek, amit a bolgár maffia ural. Ők sem szebbek, de legalább az oroszok ellenségei, így azok nem tudnak csak úgy utánuk menni, Johnék ezzel nyernek egy kis időt. Alig lepusztult gettó az épület, rossz még nézni is.

3.jpg

Találnak egy elhagyott lakást, bemennek. Totál gáz az egész, de itt legalább nem lő rájuk senki. John a tanárt kérdezi, mégis mit látott a boltban. Semmit. Illetve a haldokló mondott neki valamit, de ő nem értette. És mégis mit? Hogy adjon át egy üzenetet Eliasnak. Tehát ismét előkerül az Elias szál, majd meglátjuk milyen összefüggésben. John kérdi tanárunkat, miért nem ment a rendőrségre? Ezen a környéken, John fiam? A tanúskodás nem egy életbiztosítás, meg hát vannak korrupt zsaruk is. Na ja, John már csak tudja.

4.jpg

Eközben Carterék kihallgatják a bolti gyilkosság áldozatának özvegyét. Ő közli velük, hogy a férje megöléséért Elias bosszút fog állni, és amúgy is mire a rendőrök kettőt pislantanak, átveszi az egész város, sőt a rendőrség irányítását. Aham. Ezek szerint a meggyilkolt Marlene Elias fia, aki egy maffiózó törvénytelen gyereke, most maga is csúnya bácsi lett, és hatalmat akar. Na jó, de hogy néz ki? Hááát, azt senki nem tudja.

5.jpg

Főncsit látjuk, amint átprogramoz egy bankautomatát annál az épületnél, ahonnan Johnék a lövöldözés után elmenekültek, majd lelép. Mire is jó ez? Carterék most érnek ide, ők is a bankomat felvételét akarják, de hivatalos úton az hetekig tart. Na ja, Főncsi módszerei nem hivatalosak, hanem a másik h-betűs szó: hatékonyak. Viszont egy járókelő lefényképezte az esetet, így azért a rendőrök kezében is van valami, Szymanski rögtön felismeri az egyik orosz támadót: Peter Yogorov, akinek az apukája Ivan a helyi orosz főmaffiózó. Carter szól egy járőrnek, azonnal kér minden aktát Yogorovékról. Oké. Főncsi már az irodában nézi a bankomat felvételeit. Mivel nem éri el Johnt, így próbálja kideríteni, merre mehettek. Nem lesz okosabb, viszont azt látja, hogy nem sokkal Johnék és az oroszok távozása után egy kocsi hajt az épület elé, és egy rendőr lép a kocsihoz. Vajon kik lehetnek és mit akarnak? Főncsi lejegyzi a rendszámot, aztán felhívja Fuszkót. A sorozat történetében először. Teccik a párbeszédük. Kéri, hogy nézzen utána a rendszámnak. Közben az oroszok a bolgár házhoz érnek, ahol Johnék vannak. De nem mehetnek be, mert akkor összeakad a bajszuk a bolgárokkal. Egyelőre csak körülveszik az épületet. Odabent John úgy dönt, elindul gyógyszerért a tanár bácsi fájós vállára. Na erre kíváncsi vagyok.

6.jpg

Főncsi és Fuszkó először találkoznak. Teccik ez a jelenet is, és az, hogy Főncsi egyre inkább kiveszi a részét az akciókból, nem csak a gépek mögött ül. Azt kéri Fuszkótól, hogy a kocsi rendszámát, amit a bankomat képén látszott, jelentse be, mint lopott járművet, majd a jelentés számát küldje el neki mélen. Ez meg mi a francra kellhet? Bár nyilván nemsokára megtudjuk. John eközben leért a földszintre, ahol egy drogelosztó működik. 2 csúnya bácsi van benn. John simán besétál, hogy helló fiúk, egy kis anyag kéne. Leüti a két pasit, egyiktől elveszi a fegyverét, majd felpakol némi drogot. Távozóban még visszaint és megköszöni. Leteszem a hajam. Carterék az őrsön az ügyön tanakodnak. Arra a következtetésre jutnak, amit eddig még csak sejteni lehetett: az Elias gyerek hatalmat akar, csak nem tudják miért? Talán az azóta lecsukott maffiózó apja után takarít? De hiszen az apja megölette az anyját. Akkor inkább a helyére pályázik.

7.jpg

John a zsákmányolt kokaint a tanár sebébe nyomja, majd folyékony ragasztóval beragasztja, mert ez így fájdalomcsillapító és összehúzza a sebet. Baszki. A tanár is ezt gondolhatja, de ha segít... John a szerzett stukkert tanárunk kezébe nyomja, ha gáz van, meg tudja védeni magát. Odakint az oroszok lepacsiznak a bolgárokkal, indul a mandula, mindenki befelé John és tanár bá duóra vadászni. Hát, ez szívás. John a falban talál egy működő telefonvonalat, így fel tudja hívni Főncsit. Elmondja hol vannak, ő pedig előkapja a tervrajzokat (mire is jó a világháló), és az alapján mondja, hogy merre menjenek. John még megkéri, hogy Főncsi hívja fel Fuszkót, mert ha kijutnak, komppal elviszi innen a tanárt tanúskodni, és lécci Fuszkó várja majd őket a mólón. Oké, átadom, csak induljatok. Elindulnak.

8.jpg

Az oroszok ismét a küszöbön vannak, így messzire nem jutnak. Szerencsére nyílik az ajtó, egy fiatal srác les ki. Megismeri a tanárát, és rögtön beengedi őket. Nagy mázli. Fuszkó időközben elküldte a jelentést Főncsinek, aki az adatok ismeretében felhívja a gépjármű követő szolgálatot Fuszkóként mutatkozva be, és bekapcsoltatja a kocsi nyomkövetőjét és mikrofonját. Nagyon okos. Főncsi a kitalált lopás ürügyével most már figyelheti az autót, amit még csak gyanít, hogy Eliashoz köthető, hiszen ő is akarja a tanút, nem csak az oroszok, igaz ő másért. A lakásban ezalatt rövid párbeszéd zajlik tanár és diák között, ami nagyon király. Ugyanis a srác elmeséli, hogy éppen Monte Cristo grófját olvassa, és Edmond Dantes mennyire jó srác. John közben csendben mosolyog, és én is, mert ugye a Monte Cristo 2002-es mozis feldolgozásában John, azaz Jim Caviezel játszotta Edmond Dantest.

9.jpg

Főncsi John híján maga követi a kocsit, most már tudja merre jár, és hallja is a bent ülőket. És bőszen fényképez. A kocsiba beszáll egy ember, gyanítja, hogy most ugyan civilben van, de az a rendőr, akit már a bankomat felvételén is látott a kocsihoz lépni. Ahogy jobban megnézem az arcát, Főncsinek igaza van: ez tényleg rendőr, méghozzá az, akinek a rész elején Carter odaszólt, hogy kéri Yogorov aktáját. Nesze neked, korrupt zsaru. Főncsi egyenesen úgy gondolja, ő Elias. Mi van??? Nappal járőr, este az alvilág leendő feje? Na, majd meglátjuk. A házban a csúnya orosz fegyveres bácsik kopogtatnak Johnék ajtaján, de a talpraesett fiú, aki beengedte őket, lerázza a keresőket és útba igazítja a menekülőket.

10.jpg

El is indulnak, mondjuk messzire nem jutnak, mert a rosszfiúk sem mentek messzire, így gyorsan visszamennek abba a lakásba, ahonnan elindultak. Hát, ez nem volt egy nagy séta. Az oroszok is belépnek ebbe a lakásba, de üresen találják, mert Johnék elbújtak. Egy orosz hátra marad, John pedig elkapja. Laszlo Yogorov az, a főruszki Ivan másik fia. Már van egy túsz, így azért könnyebb lesz kijutni. Carter Szymanskival meglátogatja Ivant, mégis hol a fiad? Öreg persze adja a hülyét, azt mégsem mondhatja, hogy egy tanárt üldöz a bolgár gettóban. Szerinte Elias a rosszfiú, aki az ő hatalmára tör. Szájkaratézik még kicsit Carterrel, majd kihajítja őket. John az elfogott Laszlo telefonjáról felhívja Főncsit, hogy szóljon névtelenül a rendőrségnek, az épületben vannak az oroszok. A telót a tanárnak dobja, majd a túszt maga előtt tartva elindulnak a hátsó kijárat felé, hogy aztán a komppal John elvigye a tanút és most már a túszt is Fuszkónak.

11.jpg

Főncsi közben még mindig a szerinte Eliashoz köthető kocsiban bekapcsoltatott mikrofont hallhatja. Nagyon megtecchetett neki az önálló nyomozás. Most viszont jól jön a hallgatózás, mert azt hallja a rosszfiúktól: jött egy sms, hogy hova viszik a tanút. Baszki. Honnan tudhatták meg ilyen gyorsan??? Hiszen az uticélt csak John, a tanár, a túsz ruszki, Főncsi és Fuszkó ismeri. Ki küldhette az sms-t a rosszfiúknak? Közben Főncsi korábbi névtelen telefonja a rendőrségre sikerrel járt, a ruszkikat bezsuppolták a bolgárokkal együtt. Fuszkó közben a komphoz megy, hogy várja Johnékat. Itt éri utol Főncsi telefonja, hogy csak Te lehetsz az áruló, aki mindent beköpött Elias embereinek, végül is korrupt zsaru voltál. Fuszkó semmit nem ért, de már nem is kell gondolkodnia, mert valaki leüti. Tehát nem ő az áruló. De akkor ki??? Annyit látunk, hogy az a járőr ütötte le Fuszkót, akiről Főncsi úgy gondolja, ő Elias. Már a kompon vagyunk, John győzködi a tanárunkat, hogy tegyen vallomást. A túszként tartott Laszlo kérdezi, hogy ki vagy Te, hogy ennek a mocsoknak dolgozol? John értetlenül néz, nem érti. Mit nem értesz Te tök, ez nem egy tanár, hanem maga Elias. Mivanmivanmivanmivan?

12.jpg

Tanárunk, aki most már tudjuk, Elias, fegyvert fog Johnra. Azt, amit ő olyan előzékenyen átadott neki önvédelemre. Kéri, hogy bilincselje meg magát. Kegyes kedvében van, mert nem lövi le Johnt, még hálátlan lenne. Laszlót térden lövi, mondván üzenem apádnak, tűnjetek el, most már én vagyok a góré. Ezek szerint ő maga küldhette az sms-t a Johntól kapott telefonon John háta mögött, hogy hova viszi őt megmentője. Baszki. Elias távozik a kompról, a korrupt rendőr - akiről Főncsi először azt hitte, ő maga Elias, és aki kiütötte Fuszkót - vele tart. Fuszkó a parton magához tér, Főncsi épp ekkor ér oda, és kér tőle bocsánatot, hogy azt hitte ő az áruló.

13.jpg

John csalódottan kullog le a kompról, szinte megsajnálom. Főncsinek ostorozza magát, hogy futni hagyott egy ilyen veszélyes bűnözőt. De Főncsi szerint ez benne van a pakliban. John ettől sem lesz vidámabb.

14.jpg

Végül pedig láthatjuk, hogy Elias korrupt rendőre bejut főruszki Ivanhoz, és lazán lelövi. Oroszok letudva, egy ellenséggel kevesebb. Immár a parton, követői körében sétálva Elias kijelenti, ez csak a kezdet. Mi meg várjuk a folytatást.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2017.02.21. 20:37:46

erre jó a hogyvolt, a monte cristós belső poén nem esett le, mert nem láttam a filmet. köszi!

Neoprimitív 2017.02.21. 23:02:57

De jó volt a Sinnerman a végén! Egyébként igazából itt kezdődik a sorozat, innentől váltott át a szimpla heti ügyekről egy nagyobb játszmára.
süti beállítások módosítása