Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 1x08 - Szerda 16 óra, Zsófi (2)

2012. november 02. 13:00 - Zsoofka

Az előző részek tartalmából: A szerdai vendég Zsófi, a 16 éves tornászlány. Autóbaleset miatt mindkét keze gipszben, a baleset körülményei ugyanannyira tisztázatlanok, mint a lány családi és magánéleti viszonyai…

Szerda délután van, csöng a telefon. Mácsai felveszi, de nem szól bele senki. Ugyanakkor a távolból egy lány (feltehetőleg Zsófi) és egy férfi vitája hallatszik. Majd csend.

1.jpg

Délután négy már elmúlt, csengetnek. Kinn szakad az eső, ajtóban egy bőrig ázott Zsófi ácsorog. Amikor elindult, még szép idő volt, hazudja. Dargay száraz ruhával kínálja, amit a lány nagy nehezen elfogad. Igen ám, de 2 gipszes karral bajos az öltözés. Hát tessék engem átöltöztetni, mondja a lány, kutatva a pszichológus reakcióját. Ahogy ott áll, kitárulkozva, elég bizarr látvány.

11.jpg

A doki egy pillanatra elgondolkodik, majd a felesége segítségét kéri. Judit a vizes ruhákat a szárítógépbe pakolja, a fürdőszobában pedig átöltözteti a még mindig vonakodó Zsófit. Bár az igazat megvallva szimpatikusnak találja a nőt, ahogy az lágyan anyáskodik felette. Eszembe jut a csaj anyja és a múlt részben róla kialakult véleményem. Meg az apuka, akiről ugye úgy nyilatkozott Zsófi, hogy ő az egyetlen, akire számíthat…. Háááát. Ehhez képest megint egyedül jött.

3.jpg

A lány a szakvélemény után érdeklődik. Megvan? Megírta? Nem, mondja a terapeuta, még nem ismerte meg annyira Zsófit, hogy ezt megtehette volna, de elkezdte. És a lány? Ő vajon írt valamit magáról? Nem, ő nem írt semmit. Előbb apjával akarta (de az nem ér rá, mert a kiállítására készül, különben is: írja meg a picológus, azért fizetik, ha nem teszi, akkor az egy sarlatán), aztán az anyjával, de ez utóbbival is kudarcot vallott. A beszélgetés későbbi szakaszában bevallja: anyuka nem tudott semmi, azaz semmi pozitívot írni a lányáról… Gratulálunk mindkét szülőnek.

4.jpg

A viták után a lány szinte elmenekült otthonról. A tornász-suli kollégiumába, ott lakik mostanában. Mácsai rátér a „hogyan jöttél ide” témára. Amikor a lány kertel, bevallja neki, hogy hallotta a veszekedést a véletlen telefonhívás miatt. Bár hogy véletlen volt-e, azt maga Mácsai kérdőjelezi meg…. talán inkább egy önkétlen segélykérés… Dargay a telefonban hallott férfihang tulajdonosát firtatja. Tippje szerint az a lány apja lehetett. Zsófi szemmel láthatólag kiakad a témán, ruhái után kérdez, menekülne a szituból.

Dargay témát vált. A kollégiumi életről kérdez, milyen világ van ott? A lány nem boldog, ott sem boldog. Képmutatónak tartja a kollégiumot, benne a sok anorexiás-bulimiás lánykával, akik inkább örültek az ő balesetének (egy ellenféllel kevesebb….), mintsem sajnálnák. Kiderül nincs, ott sincs egy normális kapcsolata sem, a társait nem szereti, vagy azok nem szeretik őt. A tornászok holnap edzőtáborba mennek, Lengyelországba. Roli, az edző, vinni akarta Zsófit is, hogy legalább lássa az edzéseket, ha már nem tornázhat…. De nem viheti, nem engedik. Roli bezzeg megy az egész családdal, a feleségével és a kislányával, Dorkával. Miközben erről mesél a lány, elszólja magát: kiderül, hogy korábban vagy egy fél évig Rolival és Dorkával élt (!), amikor az edző felesége épp külföldön tanult. Ő volt Dorkának a pótanyukája. (És ezt csak úgy hagyta Zsófi-mama és Zsófi-papa????)

5.jpg

A „kihallgatott” beszélgetés/vita az edző és a lány között zajlott, ekkor tudta meg Zsófi, hogy nem mehet el a táborba. Ezért akadt ki. Mert akkor ő most hová menjen? Miért retteg ez a lány attól, hogy haza kell mennie? Van neki egyáltalán olyan, hogy HAZA? Zsófi is érzi, hogy baj van, hogy talán már olyanokat is elmondott, amiket fél kimondani. Kétségbeesése támadásba megy át, a pszichológus családját veszi a szájára: „bekattant”-nak nevezi a lányát, aki épp „egy drogossal kefél”. Hupsz. Egy újabb adalék Dargay magánéletéhez. De a terapeuta ezt az akadályt most jól veszi: nem dől be a személyeskedésnek (nem derül ki, hogy a lány által mondott szidalmak új infók-e számára), higgadt tud maradni. Rávilágít a lánynak a pletyka lényegére: az ő lányáról és talán Zsófiról is pletykálnak a Rolival való szoros, túl szoros kapcsolata miatt…. Hogy ez a megállapítás mennyire igaz lehet, az a lány reakciójából látszik: megint a ruhájáról kérdez, megint le akar lépni…. Aztán újra a szakvéleményről kérdez.

6.jpg

Mácsai, hogy oldja a helyzetet, felolvas néhány sort a saját maga által írt véleményből: érzékeny, okos, érett lányként jellemzi paciensét, aki szemmel láthatóan elámul a sok pozitív jelzőt hallva. Lám, az édes jó anyja egy kis jót sem tudott róla mondani…. A jellemzés után Dargay továbbra is igyekszik megteremteni azt a bizalmi légkört, ami az eredményes terápiához szükséges: elmeséli, hogy megpróbálta beleélni magát a két törött karral élő lány mindennapi küzdelmeibe, pl. a normális fogmosás lehetetlenségébe. Vajon a lány szülei vették a fáradtságot és belegondoltak ebbe egyszer is?

Ez az a pont, amikor a lány bevallja, hogy a kollégium az edzőtábor miatt bezár, nincs hová mennie…. Miért nem megy apukához? – teszi fel Dargay a logikusnak tűnő kérdést. Kiderül a csaj azért mérges apukára, mert az nem finanszírozza az edzőtábort neki, holott megtehetné - és akkor ő mehetne az imádott Rolijával, teszem hozzá én.

Dargay is Roliról kérdezi, illetve annak feleségéről, Ágotáról. A lány kerek perec megtagadja a kapcsolatukat firtató kérdést. Szeméből, hangjából hatalmas szomorúság árad. Dargay beszél a lány helyett: Zsófit nagyon kiszolgáltatottnak tartja, valaki, valahol átlépett vele kapcsolatban egy határt. Tette ezt egy olyan valaki, akihez Zsófi kétségbeesésében menekült. A lány már tudja, hogy akkor nem jó helyre futott. Azzal, hogy Dargaynak mintegy felkínálta magát az átöltöztetése kapcsán, tesztelte ezt a helyet, lehet-e itt a menedéke, vagy itt is visszaélnek a helyzetével.

7.jpg

De közben letelik az idő, Judit átöltözteti Zsófit. A lány elérzékenyülten átöleli. Én meg arra gondolok, ne már hogy ennyi! Most akkor Dargay hagyja elmenni ez a lányt, a maga 16 évével és a két gipszével? Hová fog menni?

8.jpg

Hagyja, hogy beszálljon abba a kocsiba? Miért nem csinál valamit? Mit tehetne egyáltalán?

Címkék: terápia
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyauuuuu 2012.11.02. 19:20:05

Mit kellene tennie szerinted?
(Egyébként baromi jó lett a hogyvolt, nem láttam a részt, de olyan szemléletesen írtad le, hogy pergett a szemem előtt olvasás közben. Vajon miért pont Zsófi történetébe tudod ennyire beleélni magad? :D)

Zsoofka 2012.11.02. 21:09:55

Köszi a dicséretet!
Nem gondolom, hogy Zsófi sztorija jobban magával ragad ,mint a többi, a csütörtökit most láttam, na az nagyon ott volt, remélem sikerül holnap át is adnom azt is....
Talán azért akaszt ki a Zsófis sztori mert mégiscsak egy gyerekről van szó, nem értem, hogy hol van az anyja.... És ha egy pszichológusnak olyet mond egy 16 éves lány, hogy nincs neki hová menni, akkor nincs e neki valamiféle kötelezettsége, hogy legalább a szülőkkel próbáljon meg beszélni....

Zsoofka 2012.11.02. 21:11:10

@mokamini:
Nem mintha azt gondolnám, hogy majd akkor megoldódik Zsófi magánya... Ahogy beszállt az edző kocsijába brrrrrrrrrrr.

nyauuuuu 2012.11.02. 23:34:35

A szakmai etikai kódex azt mondja ki, hogy a szülővel csak akkor közölhető bármi is, ha a kliens hozzájárul, vagy ha abból a (gyermekkorú) kliensnek nem származik kára. Ha kára származna belőle, akkor meg kell tartania a titkot. Nem láttam a részt, csak a leírásodra támaszkodom: nem hiszem, hogy a szülők ne tudnák, hogy mi van a lányukkal. Tehát nincs ok rá, hogy a pszichológus beszéljen a szülőkkel, hacsak a kliens maga ezt nem kéri tőle. Bővebben itt tudod megnézni:
www.mpt.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=147&Itemid=23

nyauuuuu 2012.11.02. 23:35:48

@mokamini: Már várom a következő részt :).

Zsoofka 2012.11.03. 09:05:53

@nyauuuuu:
Ma is tanultam valamit :) Köszönöm.
süti beállítások módosítása