Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 3x13 - Limelight

2009. november 13. 11:00 - hex.kelly

Valami raktártelepen nyitunk Philadelphiában, kis kupac ember licitál a zsákbamacskáért raktár talán értékes tartalmáért. Az egyik srác rászól a cimbijére, hogy ne pazarolja a pénzt, de hiába. Megnyerik a garázsnyi lomot, este el is kezdik átnézni, mi került 450 dollárba. Egy ócska ládában azonban kincs helyett fura fotókat és jegyzeteket találnak. Egy akasztásos rajzzal ellátott jegyzetlapot látva az egyik srác indítványozza a zsaruk riasztását. Quantico-ban az egyik lap másolata jön ki épp a nyomtatóból, Rossi kezébe. Olvasni kezdi, Hotch kérdi, mi az. Hát, a philadelphiai irodából küldte egy rajongó kolléganő, ha lehet, átsuhanna kocsival, megnézni a többit is.

Reid persze már ott sertepertél, egyetlen pillantást vet a papírra és közli, hogy a jövő időben fogalmazásból következik, hogy ezek fantáziából írott dolgok. Hotch elengedi Rossit, de menjen vele Reid is, aki egészen felvillanyozódik az országúti kocsikázás ötletétől, egyébként is megvan az Alapítvány-trilógia hangoskönyv, Peter Coyote felolvasásában, szuper kis út lesz!!! Rossi pedig elátkozza a napot, amikor Asimov megtanult betűket rajzolni.

Rossi és Reid érkezik a philly-i irodába, mindenki bámulja a Nagy David Rossit, Reid kész van a kíváncsi szemektől. Egy irodába érnek, JILL Morris ügynök le van nyűgözve, hogy a Nagy David Rossi eljött, és nyalná fényesre a fenekét, de a Nagy David Rossi csak a megtalált irományokat akarja, és meg is kapja: egy üres irodában egy dobozkupacba halmozva válogatott műveket, szadista pornó, kötözés, és az egész olyan szenvtelen, hogy az már ijesztő. Rossi a dobozkupacot látva mégis kér egy kávét. Majd Reid-del belevetik magukat a munkába, olvassák a jegyzeteket, lapozzák a magazinokat, nézik a részletes kínzási rajzokat, órákon át.

Este van már, amikor Rossi az ügynöknő irodájába megy, és elmondja, hogy zavart személyiség produktumait nézték át, de hullák híján ez csak valami fantazmagória, szóval ők most visszamennek Quantico-ba, mert ott igazi esetek vannak, igazi hullákkal. Már az ajtóban jár, mikor a nő utána szól, hogy azért van még itt valami. Definíció szerint az ilyen ragadozók mindig megtartanak valamit a hullából, körmöket, bőrt, hajat. Na, van itt egy kis szuvenír, és előránt a fiókból egy nájlontasit, benne pár tincs szőke haj. Rossi nézi, majd azt mondja, hogy ez esetben hívja a csapatot (és a csudába is, pedig már hogy várta az Asimovos visszautazást Reid-del), főcím.

Csapat érkezik Philly-be, közben idézet Rossitól: Valóban tudom, mily gonosz, mit tenni szándékozom, de erősebb bármely megbánásnál a haragom. A harag, amely a halandókra a legtöbb gonoszt szabadítja.- I know indeed what evil I intend to do, but stronger than all my afterthoughts is my all fury, fury that brings upon mortals the greatest evils. Euripidész

Hotchék állnak az asztal körül, nézik-olvassák a holmit, ki kell deríteniük, hogy a jegyzetek készítője vajon tovább lépett-e a fantáziákról a megvalósítás felé. Morgan és Prentiss menjen ki a raktártelepre, és nézze át a többi motyót, Reid meg merüljön el a grafológiában és a pszicholingvisztikában, hátha az segít, Hotch és Rossi meg a képeket kezdi el analizálni (én meg iszom egy kávét, mert a hapciszuriktól egészen elálmosodtam).

A raktárban egészen gyerekkortól vannak cuccok: hatévesforma gyerek rajzai 1976-ból, játékok, Van Halen-bakelitlemez, semmi kóros. Bár a rajzokból az látszik, hogy a boldog család képéből egyszercsak eltűnt az anya, és onnantól romlott a helyzet. Hotch pedig az irodában mondja Rossinak, hogy 1982-es a legrégebbi újság, kérdés, hogy maga a tettes volt a gyűjtő, vagy a kedves papája, ő meg ellopta talán tőle. Na de ez nem SIMA pornó, hanem erőszakos, és kínzásokról szól. Rossi azt mondja, hogy amikor Ted Bundy-t hallgatta ki, annak volt egy elmélete a pornográfiáról. Azt mondta, "Ha nem akarják, hogy emberek olyanná váljanak, mint én, ne a Zabhegyezőt égessék el... hanem a Hustler-t" - fejezi be Hotch, és hozzáteszi, hogy ő is olvasta ám Rossi könyveit. Morgan és Prentiss tovább turiznak a raktárban, valami szakkönyveket találnak, afféle ezermester lehet az, akit keresnek. Meg vannak ruhák, de furcsamód eltérő méretűek... voltak, mert át lettek alakítva. Átöltözős flúgos? Úgy tűnik. Közben Reid próbálja lenyűgözni Rossit a pszicholingvisztikai megállapításaival (mint tudjuk, ez egy dinamikusan fejlődő terület, és Rossi a scarsdale-i nyúzó profiljához nagyban hozzájárult a gyilkos pszicholingvisztikai elemzésével 3x06), a lényeg az, hogy a jegyzetek írója az elektromos árammal való kínzásért volt a leginkább oda. Rossi megdicséri az öcsisajtot, aki ettől boldog.

JJ eközben egy nőről számol be, Dana Foster 5 éve gyilkolódott meg. Nemi erőszak, elektromos kínzások nyomai és pucér teste egy pincében. Csúnya vég. A ruhái nem lettek meg, de mi már tudjuk, hogy biztos ott van az átméretezett ruhák kupacában. És csak hogy tudjátok: az átöltözős flúgosok rendszerint heteroszexuálisak, ez a rucimánia egy tipikus ragadozó-tulajdonság. Viszont a jelentés szerint Dana hajából nem hiányzott semennyi. JJ Garciával szélesítse az áldozatok körét, Hotch és Rossi pedig elmegy oda, ahol anno a holttestet megtalálták. Bekopognak a házba, egy férfi nyit ajtót. Bemutatkoznak, és megkérdik, hogy 4 éve, mikor megvette a házat, szóltak-e neki, hogy mi történt a pincében? A pasas bólint, majd a pince ajtajához kíséri őket, de neki esze ágában sincs lemenni. Hotch és Rossi lemegy, körülnéz. Megismerik a helyet a rajzokról, ahová a nő ki volt kötözve. Az áramot a kínzáshoz közvetlenül a konnektorból szerezte a gyilkos, igazi kis ezermester volt a rohadék.

JJ bemegy Morris ügynök irodájába, szól, hogy Hotchék visszajöttek. Nézi és dicséri a sok kitüntetést a falon. Már kifelé menne, mikor a nő visszahívja, és kéri, véleményezze a fehértáblára felvésett ötleteit a gyilkos elnevezésére.

JJ elhűlve mondja, hogy nem szerencsés mítoszt gyártani a gyilkosok köré, és különben sem biztos, hogy sorozatgyilkosról van szó. Ám épp jön Emily, és közli, hogy most már biztos, mert 3 másik nő is Dana-val azonos módon halt meg, de különböző államokban találták meg a holttesteket, 2002-03 között. Szóval 4 halott. Reid és Morgan megfejtette, hogy a gyilkos csak egyféle nőket rabolt és kínzott és gyilkolt: harmincas csinos karrierista fehér nőket. Kb. 3-4 havonta gyilkolt. Viszont az utolsó holttestet 5 éve találták, de ez nem azt jelenti, hogy leállt, inkább csak hogy nem került elő újabb holttest. És hát a jegyzetekből tudjuk, hogy hamvasztókemencére gyúrt a gyilkos, szóval lehet, hogy nem is lesz több holttest – mondja Reid. Morris kérdi, hogy hány nő lehet összesen? Még legalább 19. (Huhhh!) Morris láthatóan ÖRÜL az eredményeknek, legalábbis elégedetten távozik, Ész és Erő csak pislog, Erő kérdi is Észtől, hogy ugye ez a nő tudja, hogy nem ő a főnökünk? Ritka pillanat: Ész mukkanni sem bír. Hotch, Emily és Rossi a helyieknek mondja, hogy az áldozatok családjait és barátait ki kell kérdezni 30-40 közötti fehér pasiról. Villanyszerelő vagy elektromos mérnök, munkájából adódóan bejut a nők házába vagy munkahelyére, megfigyeli a kemény, sikeres őket, akiket szexuális eszközzé degradálhat és kínzással büntethet, egy szexuális szadista, aki attól elégül ki, hogy a nő szenved. A nők ruháit magára szabja, és azokat felvéve újraéli a kínzásokat. Ha ez már nem okoz örömet, akkor új áldozatot keres. JJ kihívja Hotchot, majd Rossival együtt bámulják a TV-t, amiben Morris ügynök beszél a sajtónak a sorozatgyilkosról, akit majd ő jól elkap. (Mekkora egy hüpi, Istenem!) Rossiék ki vannak akadva. Egy valószínűtlenül hosszú lábujjakkal rendelkező pasi meg lekapcsolja a TV-jét (nem lábujjal, távkapcsolóval).

Hotch lekapja Morrist a tíz körméről, eztmostmiatúróértkellett? Hát, arcot adtam a nyomozásnak. Aha, a sajátodat, kisanyám?

A nő érvel, hogy kötelességének érzi megvédeni a polgárokat, és nem volt ilyen rémes gyilkos a városban Charles Cullen óta. Hotch megkérdi, hogy és mi van Michael Strenko-val, Florian Gall-lal és Christopher Hardgrove-val? Hát, Morris nem tudja kik ezek. Nos, EZEK voltak Cullen áldozatai te gyökér liba! Az FBI-nak nincs szüksége feltűnősködő ügynökökre, értve vagyok? Rossi a fal túlsó oldaláról hallgatja a vitát, és ahogy Hotch elviharzik, komoran néz maga elé. Morgan, Prentiss és Reid egy kajáldában diskurálnak, Reidnek megint van szép színes térképe, de sokra nem mennek vele, mert a gyilkos technikája az évek alatt kifinomult, sajnos csak egy újabb áldozat segíthetne tovább lépni. Rossi immár a szállodában, Jill kopog be, bocsánatot akar kérni a TV miatt, és inni hívja Rossit. A bárban Rossi húsz másodperc alatt profilt alkot róla és a bizonyítási vágyáról, és a szemére lobbantja, hogy bizonyítékot hamisított, ugyanis a saját hajtincsét mutatta be, mint a gyilkos szuvenírjét, hogy a BAU eljöjjön. És nem számít, hogy beletrafált, mert ha mindenkin így átgázol az XXL-es egójával, akkor nagy bajba fog kerülni, holnap meg jó nagy őrültekháza lesz a kis TV-fellépése miatt, na jóccakát. S lőn. Mindenhol eltűnt nők rokonai, jaj. Az egyik nő egy fotót mutat a lányáról, aki két hónapja egy kék ruhában tűnt el (nem úgy, lököttek), majd a ruhát látjuk, de már egy fejetlen pasin, és egy ámítógépről hallgatja vissza a nő kínzását, remek örömforrás, mit ne mondjak. A rendőrségen égnek a telefonvonalak is, ez a hülye liba jókora lavinát indított el. Hotch, Reid és Morris egy felvételt hallgat, amin egy férfi jelenti, hogy gödröt ásni látott valakit az egyik autóútról. Reid azt mondja, hogy ez valószínűleg a gyilkos, mert elidegenítően és tárgyiasítóan beszél az áldozatról. Szóval irány a megjelölt hely, Prentiss és Morgan nyeri az utat, meg is van a holttest, rajta a kínzás nyomai, vihetik boncolásra.

Ám van alatta is egy hulla, ezt nevezik úgy, hogy kettőt egy ásásra... Morris nem érti, hogy miért adott át a pasas két hullát is. Hát mert kihívásnak vette a sajtótájékoztatót. De miért bukott le a raktárral? Csak azt árverezik, aki nem fizeti a bérleti díjat. Talán nyilvánosságot akart. És azt, hogy a sztori legelejéről induljon a nyomozás. A sztori végét pedig épp most írja. Egy nő telefonál a kocsijában vezetés közben, mikor hátulról beleszalad egy furgon. A nő leteszi a telefont, kiszáll, a furgonból érkező pasas sajnálkozik, és betétlapot akar cserélni, a nő behajol a kocsijába a pasi meg hoz valamit, amivel leüti. Majd az ájult nőt a furgonhoz vonszolja, beteszi, és elhajt.

Garcia telcsifilozofál Istenről és a fájdalomról Morgannek, amikor a kiásott nők fogaik alapján nevet is kapnak, mindkettő rajta volt az eltűntek listáját, és ó, jaj, 4 hónapja ugyanazon a napon tűntek el. A gyilkos tehát dupláz: dupla a kihívás, dupla a móka. (Meg kéne egy dupla százasszög a dupla heréibe.) Egy pasi szól Morrisnak, hogy a Chronicle-től keresik, Morris rohan az irodájába. Az előbb elrabolt nő hívja (a gyilkos kényszerítésére), mail-en átküldött egy részletet a gyilkos egy leveléből, Morrisnak kell az egész levél. Megkaphatja. Morris elsiet, a nő meg retteg a mellette levő gyilkostól. Közben Hotchéknak Rossi kénytelen megmondani, hogy Morris bizonyítékot hamisított. Hotch ordít vele. Rossi meg azt mondja, ő maga is ilyen volt 20 éve, és sok mindent elszúrt, de ennek a nőnek még van lehetősége megváltozni.

Ekkor egy újabb eltűnés híre jön: Kat Townsley az, a Chronicle riportere. Rossinak beugrik a Chronicle, rohan Morris üres irodájába, Reid-del a nyomában. Látják a laptopon a mailt, rájönnek, hogy ezt a levelet még nem látták, és hogy a gyilkos Morrist tervezi a sztori slusszpoénjának. Aki épp egy parkolóházban téblábol, és amikor egy ember után néz, a másik irányból érkező gyilkos egy sallerral padlóra küldi, behajítja a kocsiba, és indul, a nő meg látja maga mellett a megkötözött Kat-et. Eközben Hotch próbálná valahogy megtudni, merre ment Morris. Garcia lenyomozta a mailt, egy netkávézóból küldték. Emily szól, hogy Reid és Rossi pedig megtalálták Morris telefonját a kocsija és némi vér mellett egy parkolóházban (Ugyebár.) Rossi ki van akadva, hogy miért nem hallgatott rá ez a hülye liba. Reid próbálná vigasztalni, és Davidnek is szólítja, tündéri. Morris immár egy székhez kötözve ül, szája bekötve, és néznie kell, ahogy Kat egy fémrácsra van kötözve, és a gyilkos meg-megüti az árammal. Kat szenved, Morris nemkülönben. Hotch a netcaféban kérdezősködik, nagydarab szőke fazon volt, fehér furgonnal. Kat már szinte élettelenül lóg a rácson, gyilkos mondja Morrisnak, hogy most ő következik, könyörögjön, de Morrisnak eszében sincs, gyilkos szerint majd fog még könyörögni. A netcafé teraszán Reidé és a térképé a főszerep, két kézzel (!) rajzolja a fontos pontokat, megvan a komfortzóna, Morgan már hívja is Garciát és az aprócska kacsóit, segítségül. A város elektronyos szakijainak névsorát össze kell vetni Reid háromszögével, és a fehár furgonokkal. (Pofonegyszerű, nem, skacok?) Kat teste a padlón, Morris a rácson, a mosolya nem őszinte.

A házhoz kommandósok érkeznek, betörik az ajtót, és nyomulnak be, Morris azt mondja a gyilkosnak, hogy itt vannak, vége van. A gyilkos viszont azt, hogy neki sosincs vége. Hotchék jönnek, a gyilkost bilincselik, Hotch mentőt hív Kathez, Rossi meg leszedi Morrist a rácsról. A nő totál kivan, Rossi átöleli, és nyugtatja.

Hotch érkezik Emilyhez és JJ-hez a varázstükörhöz. Jeremy Andrus a pasas, 41 éves, a profil tökéletesen illik rá, de ez sovány vigasz. Már 17 nőnél tart, de még csak 2006-nál. Holttestekről nem beszél, különben másról sem. Csak mutogat. Rossi a kórházban a szedelőzködő Morrist próbálja meggyőzni, hogy a traumát nem fogja tudni segítség nélkül feldolgozni, de Morris JÓL VAN, és nem akar áldozat lenni. Rossi nehezményezi, hogy meg se kérdi, mi van Kat-tel, de Morris csak vágtatna kifelé a kórteremből. Rossi utána szól: Ő nem élte túl, Jill. A nő megtorpan, de nem fordul meg, arcára kiül a fájdalom, majd továbbmegy. A kórház bejáratánál balra a sajtó, jobbra egy ügynök. Jill Morris kilép, ránéz az ügynökre, majd vesz egy nagy levegőt, és megindul a riporterek felé, és mosolyogva fogadja a kérdéseket. Rossi is kilép az ajtón, megáll, nézi Morrist, majd lassan elsétál mellette, Morris rápillant, és ahogy Rossi halad, egymást nézik.

Rossi beül a terepjáróba, és idéz: Mivel mindennek meg kell adnunk az árát, amit kaptunk vagy elveszünk ezen a világon, és habár ambíciókat kergetni valóban megéri, súlyosan fizetnünk kell, hogy elnyerhessük őket. - For we pay a price for everything we get or take in this world, and although ambitions are well worth having, they are not to be cheaply won. Lucy Maud Montgomery

Címkék: gyilkos elmék
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hex.kelly 2009.11.13. 11:29:24

FIGYELEM!!!

A következő Hogyvolt jövő kedden 9-kor már a 3x17 epizód lesz, tekintettel arra, hogy a 3x14-15-16 hogyvoltjai már fent vannak Kockáspingvin jóvoltából (köszi).

piszy 2009.11.13. 12:33:18

Az az igazság, hogy nem olvastam el ezt a hogyvoltot, mert még nem láttam ezt a részt, csak a képeket néztem meg, és azokért megdícsérlek, mert nagyon kifejezőek.

ebilafan 2009.11.13. 12:59:48

Jó rész volt, talán éppen azért, mert ezúttal Rossiról tudtunk meg többet.

Így a HV-t olvasva az jutott eszembe, hogy Hotch valóban összekapott Rossival az irodában, és joggal, de neki még az ordítása is milyen visszafogott és fegyelmezett. Elképesztő karakter.

A százasszöges komment nagyon tetszett, nemkülönben az öcsisajt, csak így tovább. :)
Amikor Garcia összevet, az nem fehér furgon akart lenni? Nem kekeckedésből..., mert én is folyton elgépelek valamit, még egy ilyen rövidke hozzászólás alatt is. :)
Ja, még valami: Hüpi? Azmiaz?

hex.kelly 2009.11.13. 13:11:51

@piszy: Jaj, hát nagyon köszönöm :-)

@ebilafan: de igen, fehér, a jobb kezem kevésbé hatékony, mint a bal :-) Szóval pardon.

HüPi= Hüle pi... :-)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.13. 13:23:07

Ó igen, az öcsisajton olyan jót mosolyogtam, ha kedvencet kellene választanom a csapatból, én is őt választanám, nem kérdés (meg Garciát).
Olyan jól átadtad, hogy ez a Morrisnőci mennyire idegesítő volt, hogy megint felment a vérnyomásom :D

hex.kelly 2009.11.13. 13:38:22

@lunanyuszi: Morris ütnivaló volt, ebben egyetértünk.

A vérnyomásodra vigyázz, és készülj a kedd 9 órára, amikor a 3x17 kerül fel, abban is lesz egy nő, akitől kitörhet a sikítófrász :-)))))

Johnny336 2009.11.13. 15:43:35

Valamelyik hogyvoltban írtad, hogy nem veszik át rendesen Morgan Kid-szóhasználatát.

Az tűnt fel, hogy helyette öcsköst mond a szinkronszínész, illetve Garciától is többször hallottam a kölyök szót.

hex.kelly 2009.11.13. 17:35:23

@Johnny336: Igen, Garciától hallottam én is, de nem tudom, melyikben volt. Tudsz egy epizódot mondani? Megnézném az eredeti feliratában. Mert én úgy érzem, hgoy Garcia nem mond neki Kid-et, szerintem az valami egészen más.
Az öcskös-infó nekem némileg új, el tudom képzelni, hogy már hallottam, csak nem tűnt fel.
Nehéz dolog egyébként ezeket úgy fordítani, hogy beleférjen a szövegbe, szájmozgásba.
Egyébiránt szerintem más sorozatokhoz képest sokkal jobb a Gyilkos elméké, mert nagyon passzolnak a hangok a színészekhez, még akkor is, ha az eredeti hangszínek másmilyenek. Viszont egymáshoz abszolút passzolnak, gondolom ez is szempont volt anno.

ebilafan 2009.11.13. 18:50:06

@hex.kelly: Éééértem. XD Ezt így nem raktam még össze soha. :)

Egyébként a nő tényleg nagyon idegesítő volt. Megyek, megnézem a 3/17-et, hogy rájöjjek, ott melyik nőcit kell utálni. :)

hex.kelly 2009.11.13. 21:00:37

@ebilafan: Egyesélyes, majd meglátod :-DDDDDDDDDD

Johnny336 2009.11.13. 21:31:20

@hex.kelly: legutóbbi, amit AXN-en adtak, tegnap (11.12).
Vegasban játszódik, egy nem hivatalos nyomozásról szól, Reid apja is feltűnik benne.

Nem tudom volt-e már hv róla, nem akarok konkrétabbat írni.

ebilafan 2009.11.13. 21:37:59

@hex.kelly: Az volt, valóban. Bernero ennek a nőnek csak ellenszenves karaktert tud kitalálni, úgy látszik. :)

hex.kelly 2009.11.14. 11:57:13

@Johnny336: Az negyedik évad, az még nem volt :-) Majd figyelni fogok, köszi ;-)

@ebilafan: Hát igen, el is gondolkodtam, hogy tud ez a nő kedves-szelíd karaktert is játszani?
süti beállítások módosítása