Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 4x12 - A Disquiet Follows My Soul

2009. június 19. 11:00 - Freevo

Szokatlanul hosszú idő telt el a legutóbbi epizód eseményei óta. Adama admirális immár egy rendbe rakott, tiszta folyosón sétál, mindössze némi szemetet szed össze a földről. Tigh és Caprica-Six a gyengélkedőben vizsgálgatják a közös gyermekük első ultrahang-felvételeit, mint egy rendes, boldog pár. 

Caprica a babában a fajuk jövőjét látja, mert ő lesz az első természetes úton született cylon. Tigh-nak nagy is ez a teher, inkább rágyújt Cottle dokival. A közelükben lábatlankodó Gaeta fanyalogva figyeli a turbékoló párt, mert hát milyen jogon merészeli magát jól érezni bárki, főleg két cylon, miután a Föld kietlen pusztának bizonyult, és naponta követnek el öngyilkosságot az emberek. 

Adama a szokásos módszerrel tart sajtótájékoztatót az elnöki különgépen: 0, azaz nulla kérdésre felel. Kitérő választ ad arra, hogy a négy utolsó cylon továbbra is szolgálhat-e a flottában, illetve hogy a szövetséget megtartják-e a rebellis filantróp frakcióval. Még Tom Zarek se vág le egy demagóg beszédet, pedig. 

Látván a tanácstalanságot, Apollo képviselő úr veszi át a szót, akit először Roslinról faggatnak, ám ő határozatlan ideig szabin van. Szóba kerül az egyelőre ismeretlen ötödik (vagyis tizenkettedik) cylon kiléte, akiről Lee véletlenül elkottyantja, hogy nő. Tehát tudjuk, hogy Tigh elmondta a vezetőségnek a titkot, de ők jobbnak látták maguknak megtartani, nem mintha nem lenne hóttul mindegy, ha egyszer Ellen halott.

Zarek a színfalak mögött diplomatikusan le is bassza mindkét Adamát, ami erőtlen fenyegetőzésbe torkollik a két öreg részéről. Szerencsére legalább Lee nem adja a nevét ilyen üres frázispuffogtatáshoz, és kivonul. Ha permanens szövetségre lépnek a cylonokkal, annak következményei lesznek, állítja Zarek.

A két faj között Tyrol és Tigh tölti be az interfész szerepét, különösen az előbbi, aki már megszokta, hogy nem ember, de azért még néha keveri, hogy kik az "ők" és kik a "mi". Arról tárgyalnak, hogy felgyorsíthatják-e a flotta összes hajóját a cylonok hajtómű-technológiájával. A gond nem az, hogy akarnak-e az emberek gyorsan utazni, hanem hogy ehhez fölengednek-e a fedélzetükre cylon mérnököket. 

A hajtóművekért cserébe Sixek, a Sharonok és a Leobenek annyit kérnek, hogy fogadják be őket a flottába. Kapjanak állampolgárságot, szavazati jogot és saját képviselőt a Kvórumban. Fontos, hogy Adamáék ne hagyják őket cserben, ha egyszer csak felbukkan Cavil az armadájával. Gaeta gyomra ezt már nem veszi be, egyedüliként ő ellenkezik, még Lee is megértőbben viselkedik.

Tyrol ez után Cottle dokit látogatja meg a gyerekével, Nickyvel. A pici közel van ahhoz, hogy krónikus betegsége alakuljon ki, ezért most meg kell kezdeni a kezelését. Galen aggódik, hogy elboldogulnak-e egy félig cylon hibriddel, ezért Cottle doki kénytelen kitálalni, hogy nem az övé a gyerek. Az igazi apa a szerencsétlen Hot Dog, akiről a Day in the Life óta tudjuk, hogy nagy nőcsábász.

Adama igyekszik rávenni Roslint, hogy térjen vissza a politikába, mert a Föld elhagyása óta egy szót se szólt a népéhez. Az elnöknő nem mutat nagy hajlandóságot, sőt, a rákgyógyszerekkel és a kezelésekkel is leáll, csak élni akar kicsit a halála előtt. A próféciák nem váltak be, az ő szerepének vége ebben a komédiában. Ideje magával is törődnie.

Gaeta, akinek a földi atomsugárzástól a tenyérbemászás lett a szuperképessége, most Starbuck orra alá dörgöli az összes rémséget, amit ellene elkövetett. Az új-capricai kivonulás után még őt akarta egy félig cylonokból álló banda kivégezni kollaboráció vádjával, és akkor még a levágott lábáról nem is beszéltünk. 

A pilóták pihenőszobájában a hallgatóság érdeklődve figyeli, ahogy Gaeta azzal fenyegetőzik, hogy ennek egy nap leszámolás lesz a vége. Kara tüntetőleg eltávozik, visszaköpködve némi kemény figyelmeztetést a berosszult hadnagynak. A faképnél hagyoFelix kicsit elbeszélget a jelenlévőkkel. 

Lee terve füstbe megy, hogy meggyőzze a Kvórumot arról, hogy elkerülhetetlen a cylonokkal való szövetség, amikor Zarek egy fröcsögős rantben felmossa vele a padlót, és megszavaztatja, hogy egyetlen cylon sem teheti a lábát a civil hajók fedélzetére engedély nélkül. Adama nem gyakorolhat katonai hatalmat a lakosság fölött.

Az admirális ezt másként gondolja, és amikor az első hajón, az egyetlen üzemanyagtankeren fellázadnak az érkező cylonok ellen, vadászgépeket küld a levegőbe. A tanker azonban Tom Zarek áldásával még időben elugrik, ezért Adama letartóztatja az alelnököt, és átszállítatja a Galactica fogdájába.

A cellában Adama egy vaskos dossziéval jelenik meg, amely Zarek alelnöki hatalommal való visszaéléseit tartalmazza: telefonos lehallgatásokat, dokumentumokat, mindent, amivel be lehet mocskolni a férfi hírnevét. Ennyi elég is Zareknek ahhoz, hogy megadja magát, és elárulja a tyliumhajó jelenlegi koordinátáit. Tigh átveszi a dossziét Adamától, amiről kiderül, hogy csupán jelentéktelen papírmunkát tartalmazott. 

Az alelnök következő látogatója Gaeta hadnagy, aki egy kész tervvel áll Zarek elé. Lázadást akar szítani a paracsnokság és a cylonok ellen, és elég embere van, hogy sikerrel járjon. Az alelnök ezt rögtön továbbgondolja forradalommá, és biztosítja Gaetát a támogatásáról.

Baltar előadását hallgatva összetalálkozik Tyrol és Hot Dog, ám gyereknevelési tanácsok helyett pofonokat osztanak egymásnak. Kicsivel később, horzsolásoktól nem mentesen kibékülnek a gyengélkedőn, és felváltva virrasztanak a lábadozó gyerek mellett. Adamát értesítik, hogy visszahozták a tyliumhajót, most azonban semmi sem érdekli őt kevésbé. Roslinnal osztja meg az ágyát, és ezt a cseppnyi boldogságot most semmi sem szakíthatja meg. 

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása