Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Életfogytig zsaru 1x08 - Érdemérem

2009. március 13. 10:00 - missparker

Első körben tisztázzuk, hogy az epizód címét nem kellett volna lefordítani, mert személynév. A tv2 megtette, áldassék az ő fordítóinak neve... (az epizód eredeti címe: Farthingale)

Charlie egy parkban ücsörög az autójában, almát rágcsál, Zen kazettát hallgat. Egy társaságot figyel, fényképez. Carl Ames éppen összeszólalkozik egy fehérhajú férfival, ez az infó jól jöhet még, Charlie szorgalmasan kattintgat a fényképezővel. Telefon csörren, meló van. Az áldozat egy férfi, a lakásában nincsenek bútorok, ő a konyhában lelte halálát. Kis horror megint. A hűtője nyitott ajtajánál állt, amikor berobban a tűzhely. Az ajtó megvédte a felsőtestét, az alteste elpárolgott.

Zsaruink az első döbbenet után egykedvűen helyszínelnek. A palinak van két igazolványa, különböző neveken (Joseph Gale és Edward Farthing), címeken. Magányosan élhetett, mindenből egy van a konyhában: összesen egy bögre, a fiókban egy kés, villa, kanál, kiskanál. A gardróbban 3 fehér ing, 3 fekete öltöny. Az igazolványokon szereplő címek talán adnak némi támpontot, ki is volt ő. Reese és Charlie is találnak egy-egy feleséget a címeken. Mindketten úgy tudták, hogy a férjük a kormánynak dolgozott, titkos munkát végzett. A Charlie-nak jutó feleség, Marisa szerint zavart volt és feledékeny, a munkája miatt. A Reese által istápolt özvegy, Elena sajnálta szegény férjét, hogy mennyi áldozatot hozott az országért. Mindkettőjük felhozta, hogy az áldott jó férj mindig meghallgatta őket. Nyomozópárosunk egyezteti telefonon, hogy mit találtak, de azért mindketten megígérik az aktuális özvegynek, hogy hamarosan megkapják a férj testét. Ez elég morbid, tekintve, hogy már összesen nincs belőle egy darab, nehéz lesz szétosztani.

Charlie szerint adja magát az indíték: valamelyik asszony tudomást szerzett a másikról, ezért megölte a férjét. Vagy mindketten megtudták, és együtt ölték meg. Reese meglepődik: ez olyan egyértelmű, hogy Charlie-nak nem juthatott eszébe, elvégre tőle csakis elvont megoldást várna. Megkapja: mi a kínai szimbóluma a háborúnak? Két nő egy tető alatt. Jelentés Davisnek, a feleségeknek van alibijük, a lakás, ahol a robbanás történt, úgy néz ki, mintha csak a kormány fedősztorija lenne.

Charlie otthon elmélkedik a nappalijában, ami igazán szép, még üresen is.

Jön Ted, Charlie fárasztja is rögvest, képzeld el, hogy két feleségem van! Ted régen folyton hazudott a feleségének, Charlie nem. De ez a fickó nem azért hazudott, hogy lerázza őket, hanem, hogy velük legyen. Vegyünk néhány bútort?

Újra Davis irodájában, a tűzoltók jelentése szerint bombává alakították a tűzhelyet. Fennforgás van, a parkolóházban lelőttek egy rendőrt, mindenki odarohan. Carl Ames meghalt. Charlie fejében csak egy kérdés fogalmazódhat meg: vajon ki lesz az első számú gyanúsított?

Davis egyből jön a felfüggesztéssel, Charlie rávilágít: épp neki jelentett, mikor a lövés eldördült. Davis-t nem zavarják meg holmi tények, akkor biztos közvetve van hozzá köze! Na jó, nem függeszti fel, de a belső ügyosztályra számíthat. És Davis személyesen irányítja majd a nyomozást. Az jó lesz... Charlie cinikus, nos Reese, kapj az alkalmon, most szerezz új társat. A félhulláról közben kiderült, hogy tényleg a kormánynak dolgozott, igazi neve Rudolf Farthingale. Adócsalásokat derített fel, fel sem állt az asztala mellől. Hány gyanúsítottunk is lett ezáltal? A főnöke szerint unalmas lehetett a családi élete, átlagos ember volt, ugye nem volt felesége? Kínos rend az asztalán, egyébként titkosított állományban volt, nem találhatták meg a lebuktatottjai. Csak egy azonosítószám volt. Charlie-t ez elgondolkodtatja, majd készít egy feljegyzést is, kiteszi a monitorára, vidámabb is lett tőle... Jáj.

Davishez jött egy szakszervezetis, de előtte Charlie-nak mutatkozik be: vele lesz, mikor a belsősökkel tárgyal. Ügyvédet is kérhet. Kösz, ő elutazott. A szakszervezetis bizalmaskodik: hát, őszintén szólva ő is kinyírta volna azt, aki 12 évre ártatlanul bekasztliztatta, de sajátkezűleg. Charlie elkomorodik: volt már olyan, hogy nem hittek az ártatlanságában. Itt már csak Constance segíthet, hívja is, de csak a rögzítőjét éri el. Elena megtekinti férje halálának helyszínét. Ekkor befut Marisa, nyomozóink színt vallanak. A feleségek azt mondják, egy nagy ügyön dolgozott. Szó szerint, 'nem azt kereste, aki nem tartja be a törvényt, azt kereste, aki nem nem tartja be a törvényt'. Ez a szöveg Charlie-nak való. Ezt most hagyja egy kicsit, inkább updateli a gardróbfalat.

Davis Reese-t cseszi le, ő pont attól tartott, ami megtörtént. Az igaz, hogy arra kérte az elején, hogy valahogy függesztesse fel Charlie-t, ezért lett a társa. Megvan az ok a felfüggesztésre, de Carl halott, Charlie-ról meg mindenki azt gondolja, hogy egyenlíteni akart. És biztos nem fogja hagyni, hogy megint börtönbe dugják. Merthogy nincs vesztenivalója. Ez utóbbi mondatból megerősítést nyerünk: Davisnek annyi esze van, amennyi szabad szemmel is jól látható.

Charlie kicsit elmélkedik a gardróbban, majd meglepetés az előcsarnokban: Constance megjelent, 'zárnod kéne az ajtót'. Szerintem érthető, hogy nem akar zárt ajtók mögött élni. 'Lécci, legyél az ügyvédem, ki másban bízhatnék?' Constance-nak állás ajánlottak az ügyészségen, és elfogadta, mert elege van a Cudehy-félékből, és mert mindenkiben Charlie-t kereste. A férje maradt New York-ban. Charlie reményteljesen kihúzza magát. Constance jön a hidegzuhannyal: Charlie ügyében ügyészségi munkát fog végezni. 'Légy óvatos, és zárd az ajtót!' Constance balra el, Charlie lelke romokban hever.

Hát nem érdekes? Carl halála előtt egy héttel az ügyészség lenyúlta az ügyvédjét. Belső ügyosztályi kihallgatás, ezt egy banya végzi. Mit érzett Carl iránt? Látták vitázni Carllal egy kocsmában. Nesze, egy kis Zen, a kihallgatóbanya nem megy semmire. Charlie és Reese a félhullával foglalkozik: az életben is kettéosztotta magát, össze kell rakni. A két feleségnél homlokegyenest másképp viselkedett, másképp élt, egyik helyen tükörtojást reggelizett, a másikon rántottát, szénsavas vizet, menteset. Egyetlen közös a két félben, hogy álmatlanságban szenvedett: egyik helyen 5 üveg bort pakolt ki a kandalló párkányára, azt bámulta alvás helyett, másik helyen 5 baseballsapkát. Oké, ezekkel irány az őrs, jó lenne rájönni, mit jelentenek.

Jé, Davis tud gondolkodni! A borok évjárata és a juniorligás sapik a Hazafi nevű robbantó munkájának idejét és helyét adják meg. Nem csoda, hogy Charlie nem jött rá, ő akkoriban máshol volt. És Farthingale tűzhelye is felrobbant.  A feleségek idézetére alapozva olyan adóalanyt kell keresni, aki után Farthingale nyomozott, pedig fizetett adót. Leonard Slatz, aki folyamatosan nem csal adót, tehát nem nem tartja be a törvényt. Minden robbantás előtti évben volt jövedelme (kellett a cuccra), tehát adózott is. Tavaly is adózott, tehát most robbantás jön. Cím nincs, csak egy postafiók, azt két napja ürítette ki egy lakóautós figura. Constance hívja kétségbeesetten Charlie-t, 'Menj haza! MOST!' Megy. A banya házkutat, Davis is itt van, Ted együttműködött. Az egyik fakabát megindul felfelé: affene, a gardróbszoba! Charlie rohan utána, nyomában Davis. A hálószobában járnak, ott semmi, a gardrób zárva, Charlie adja a hülyét, elvesztette a kulcsot. Davis csatakiáltásnak beillő utasítására betörik az ajtót. A szoba töküres. Davis és a banya pofáraesnek, de valójában Charlie lepődik meg a legjobban.

Ted takarított ki, Constance felhívta őt is. Charlie faggatja: hogy jutottál be? Nem csak te voltál börtönben :) Honnan tudtad, hogy van bent valami? Mindenki rejteget valamit. Charlie most Farthingale ügyét fejtegeti hasonló módszerrel.

Berobban Reese, első kérdése, ugye jól vagy, Charlie?

Jól van. Elemzés: van egy gyorséttermi számla, sem a sportos Gale, sem a tüchtig Farthing nem evett volna ott. Slatz lakókocsit bérelt, a gyorsétterem egy kölcsönzővel szemben van. A kölcsönzős átkozza magát, a kormányellenes idióta lenyúlta a kocsit, egy havi bérlet mínuszban van, csak pár dobozt hagyott. A dobozok átvizsgálása közben a kölcsönzős futásnak ered, Reese utána. Charlie meglátja a bombát a raktárban, Reese, ne mozdulj! Pont időben szólt. Reese befékez, kis híján átesik a kifeszített dróton, ami pokolba küldte volna az épületet. Emberünket elkapják, ő Leonard. Reese hangosan gondolkodik, Charlie mellett: érti, hogy Gale és Farthing külön életet élt. De miért a két feleség? Mert egyik fél sem akart egyedül lenni.

Iroda, mindenki egyenruhában, mennek Carl temetésére, Charlie marad, álszent dolog lenne neki is megjelenni ott. A fehér hajú férfi viszont befutott, Reese bemutatja: ő az apám. ?????

Charlie egy másik temetésre megy, Farthingale-ére. A kocsiban a Zen kazetta szól: 'A fény, ami rám világít a szomszédomra is világít. Ezen az alapon minden kapcsolatban van mindennel.'

'Egyikünk sincs egyedül'.

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aszusz 2009.03.13. 13:38:43

Azt hiszem, erről a részről lemaradtam. Leadta a tévé? Nem emlékszem rá.

tvscoopie 2009.03.19. 00:40:46

A cím nem lefordítva lett, hanem "címadva". Ha tulajdonnév a cím, nem kell ugyanazt adni, pláne, ha nem John, hanem valami idétlenség átlag szemmel.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.03.19. 07:11:42

Értem.
Bocsásd meg, hogy időnként szidjuk itt a sorozatot adó tévéket (most épp a tv2-t), de lássuk be: egyre szörnyűbb fordítások születnek. Ide pedig bőven jó lett volna a tulajdonnév is, hiszen róla szólt az epizód. A néző meg nem hülye, az első 3 percben leesett volna mindenkinek, mi ez a cím.
süti beállítások módosítása