Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A kaméleon 1x03 - Flyer

2008. július 05. 11:05 - missparker

Miss Parker és Sydney egy kaliforniai szélerőműnél bukkannak Jarod nyomára. Egész nap bámulta a szélmalmokat, rengeteg Pezt evett, vizsgálta a madarakat, a légörvényeket, és felfedezett egy új módszert, amivel hatékonyabbá válhat az energiatermelés. Sydney már nem kérdezgeti aggódva az aktuális mesélőt Jarodról, Miss is csak arra kíváncsi, a madarakkal beszélgetett-e Dr. Doolittle-ként. Piros füzet sincs. Jarod valószínűleg tanult a múltkori kalandokból, amikor a játékaival komolyan veszélyeztette a szabadságát. Parker kemény ellenfél.

Amit Sydney és Parker most nem tudott kinyomozni, mi megtudjuk: Jarod épp egy vadászgéppel mutatja be a tesztpilótai álláshoz szükséges gyakorlatot Arizonában. Ígéretes tehetség, 3 heti tesztelést végzett egy hét alatt, és a SkyVionics összes eddigi eredményénél jobbat hozott. Ez Dicknek, a leendő kollégának nem tetszik. A tét nagy, a közelgő pentagonos tesztet kapja a legjobb. Dick tesztelgeti Jarodot, ki volt a parancsnoka, kivel hol szolgált együtt, de Jarod nem fog lebukni ilyesmin. Dick meg van róla győződve, hogy ő a legjobb, hiába győzte le Jarod.

Az új termék, a Scimitar-chip minden kolléga szerint a legjobb, Jarodnak is ezt kell majd tesztelni. Lawson szerelőnek szimpatikus, a minőségellenőrző hadnagynőt Janice-t a légierőtől, csak azzal tudja maga mellé állítani, hogy a sztereográfiák titkát meséli el neki. 'Honnan tud róla ennyit, maga találta fel? Hivatalosan nem'. Kicsivel később Jarod már a cég telepén a repülőroncsok közt kutat, egy piros füzet is előkerül, benne cikkek Ron Collinsról, aki lezuhant egy tesztgéppel. A SkyVionics szerint a pilóta hibája volt, nyilván Jarod mást gondol.

Gyerekkori videó, a kísérletben Jarod egy vadászpilótasisakban teker egy szobabiciklit, fáj mindene, de Sydneynek adatok kellenek. Nem is ez a lényeg. A háttérből egy férfi figyeli a kísérletet, mond valamit, de a hangja nincs a felvételen. A sajátos házimozit majdnem leleplezi a bekopogó veterán, Hollis. Ufóhívó és paranoiás, összeesküvés-elméleteket gyárt, és ugye Jarod, nem erkölcstelen képeket nézeget? Hát, kinek mi az erkölcstelen. Fordult a kocka, most először Jarod idegein zongorázik valaki. Isten hozott a mi világunkban Jarod, nem vagy már kívülálló!

Központ. Jarod feltöltötte az idegen férfiról készült videórészletet Brootsnak. Miss felismeri, ez Mr. Raines, de Jarod honnan tud róla? Sydneyvel együtt édes hármasban rettegnek, mit kezd Jarod ezzel az információval. A szökött géniusz most egy játékboltban törleszt a külvilágnak a Hollistól kapott sokkért. Vesz 100 csomagot az idióta ragacsból, (ami egy műanyagtojásba tömött ragacsos gyurma), mert az eladónő azt találta mondani, hogy ebből az lehet, amit csak akar. Lelki társa egy raklapnyi gyurmának, jaj, az eladónő arckifejezése is megér egy képet.

Jarod szájról olvasást tanul, Raines felkeltette az érdeklődését. Hollis gyanakvását elaltatná azzal, hogy bevallja, nem is igazi pilóta, ne mászkáljon utána. Hollis persze nem veszi komolyan, fárasztja még pár elmélettel: fekete helikopterek, a permetezett hallucinogén gáz, de neki is van egy palack altatógáza, készült ám. Jarod ezért a légibázis bárjában áll bosszút: pálmamagot, tarackbúzát és paradicsomos spárgát kér. Kap egy Bloody Mary-t, annak örüljön. Janice jön, jól leteremti Jarodot, mit szórakozott odafent? Csak Ron utolsó repülését próbálta ki, Janice őrültnek tartja, de azért beszélgetnek kicsit. Lawson és Matthews a baleset előtti éjszakán együtt voltak a bárban Ronnal. Ki volt ütve, és nem koncentrált, az ő hibája volt.

Matthews biztosítja Jarodot, ő a legjobb, de a Nagy Tesztet mégis Dick kapja. A Scimitar kereskedelmi forgalomba kerül, nem kockáztathatnak egy új pilótával. Jarod megértő, de gonoszul mosolyog, ismerjük ezt. Jarod Ron feleségével is felveszi a kapcsolatot, azzal a mesével, hogy Bagdadban Ron megmentette az életét. Sőt posztumusz kitüntetésért folyamodott számára a minisztériumban (Merész ötlet álruhában, hazugságra alapozva ilyet tenni, Jarod!). Egy közös vacsora, majd csillagnézés Ron kisfiával. A gyerkőc el is mondja Jarodnak, hogy a katasztrófa előtti este is csillagokat néztek apuval. Itt valaki hazudik, talán nem a 8 éves gyerek.

Újra a Központban. Broots a kapott fájlban talál egy kommunikációs programot, Jarod rejtette el. Sydney nem akarja, hogy Parker tudjon erről, Broots pánikol. Talált még valamit: egy műholdfelvétel szerint a Központ egy a Parkerék hadiszállásától távoli, de Washingtonhoz közeli titkos leszállópályáján észrevétlenül landolt egy gép. Igen, Jarodnak kellett Ron balesetének teljes anyaga. Gyorsan Washingtonba kellett mennie, elkötött hát egy vadászgépet, betört a kormány projektirodájába, és lenyúlta az aktát. Be kell látnunk, a kormány kísérleti vadászgépe elég hatékony közlekedési eszköz, ha siet az ember. Miért is választott volna mást? Jarod átéli a balesetet a videó segítségével, forog, szédül, küzd az életéért a hangárban álló repülőben, mintha tényleg Ron helyében lenne. Gyönyörűen megalkotott képek, félelmetes látvány. Most láthatjuk, mit élt át Jarod minden egyes kísérlet során. Ennyi empátia átok, és nem áldás. De körvonalazódik, mi történt Ronnal.

A szájról olvasás már jól megy, lássuk a videót: Raines arra utasítja Sydney-t, hogy a gyereknek azt mondják, az apja repülőkatasztrófában halt meg, mert 'ez nem is egészen hazugság'. Üvöltözés a szomszédból, Hollis rémálmodik Hirosimáról, ő is pilóta volt. Kulcsmondat, Jarod majdnem elsírja magát: 'A tudatlanság gyenge kifogás a gyilkosságra'. Állítom, a forgatókönyvíró csak azért találta ki Hollist, hogy legyen, aki forgassa a kést szegény üldözött zseninkben.

Jarod mérései szerint a Scimitar hibás, jóval magasabb hibaszázalékot állapított meg, mint a megengedett. Ron nem hibázott, a gép teljes vezérlése hibásan működött, a katapult is, a Scimitar miatt. Ron nem ivott a bárban előző este, a leadott feketedoboz hangfelvétele hamisítvány. Matthews nem akarta, hogy Janice rájöjjön, mi történt. Kellett az üzlet, Lawson falazott.

Központ, Sydney és Jarod kapcsolatba léptek, Broots nyafog, inkább lelépne. Sydney csak annyit tud elmondani, hogy kutatott egy keveset, Jarod apja tényleg pilóta volt, majd megszakad a kapcsolat. Miss rájött. Kérdőre vonja Broots, aki Sydneyre keni az egészet. Broots gyáva alak és irányítható, viszont okos. Parkert kiengeszteli azzal, hogy lenyomozza a kapcsolatot. Erősödik az üldözőegység.

Jarod dolgozik a bosszún, egy kis gyurma a gépbe, pár változtatás a térképen, némi forrasztás, fogy a Pez is rendesen, Matthewst nem irigylem. Eljött a teszt reggele. Janice a főnökökkel áll az irányítótoronyban. Dick nem jelent meg, nem is elérhető - Hollis ügyködött az altatógázzal a légkondiján, legalább most van egy kis haszna. Dick helyett Jarod ugrik be, a másik gépet Matthews viszi. Kezdődik a teszt, Jarod a levegőben rádión keresztül Matthews fejére olvassa a hibás Scimitart, és kezdődik a tesztüldözés, ami valójában már igazi hajtóvadászat. Janice megkapja, majd átadja a javított Collins-aktát a tábornoknak, a légiparádé folytatódik. Matthews bajban van, a levegőben éli át, amit Jarod a hangárban, és amibe Ron belehalt. Zuhan a gép, Jarod a megoldásért cserébe a vallomást kéri. Nem volt kétségünk, megkapja. Matthews katapultálhat, a gép, benne a Scimitar-chippel lezuhan. Jarod még röpköd egy keveset, nagyon tetszik neki.

Az igazság kiderült, a SkyVionicst visszatérítésre kötelezi a kormány, Ront posztumusz kitüntetik. Jarod Hollistól is elbúcsúzik, kihasználva az üldözési mániáját, ad neki egy térképet a Központról, és felhívja a figyelmét, hogy erre figyelmeztetni kell az embereket.

Parker megérkezik a bárba, a dicsőségfalon kitörő örömmel veszi észre Jarod, a visszavonult pilóta fényképét. A pultos átadja a piros füzetet, és az idióta ragacsból gyártott ajándékot, rajta tükörírással az újságcikk: tisztázták a pilótát. A bár előtti limuzinban ül Raines, lehordja Misst, hogy már megint nincs semmi. Rainest most látjuk először mai fényében (inkább árnyékában), elég félelmetes alak: hörgő hang, ellentmondást nem tűrő szavak, nemszép ábrázat.

Követelőzik, Jarodot meg kell találni, bármi áron. Miss eléggé megszeppenve megígéri, hogy meg fogja találni.

De ő most épp karmesterkedik valahol.

Címkék: a kaméleon
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeanny 2008.07.06. 12:19:15

missparker, egyre jobbak az írásaid szerintem, és persze továbbra is nagynagy öröm hetente nosztalgiázni 1 kicsit, csak így tovább!!!! :D:D

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.07. 08:52:02

Szia jeanny! Örülök, hogy tetszik, nekem is jólesik úgy végignézni, hogy közben végig is kell gondolnom az összefüggéseket újra, és azok számára is érthetővé tenni, akik nem látták. Remélem vki egyszer előveszi a tv2-nél ezt a sorozatot.

Bár amennyit megtudtam, náluk csak az első két évad van meg, kapták csomagban vmi más filmsorozat mellé.

Dirky 2008.07.07. 11:25:20

Olvasmányos írás, és egy régi kedvenc - valamikor végig kellene már néznem az elejéről nekem is megint. Addig is csak csatlakozni tudok a "csakígytovább" táborához.

ovits 2008.07.11. 21:51:50

Most már nem csak írásban tudom követni a sorozatot. Nem is emlékeztem, hogy Miss Parkernek ilyen szép hosszú lábai, és ilyen rövid szoknyácskái voltak...

"csakígytovább"++

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.07.12. 12:47:48

Nem rossz, én is kíváncsian várom a folytatást, mert bár egyszer újra nekiálltam a sorozatnak, valahogy sosem volt lelki erőm végignézni azt a sok részt. Így legalább írásban bepótolhatom. :)
Ha jól sejtem, az epizódban az idióta gyurma az a Silly Putty lehetett, magyarul Gyurmalin néven forgalmazzák, és tényleg okos valami. Ja, missparker, nem tudom, meddig fogod vinni a hogyvoltot, de a harmadik meg a negyedik évadban lesz majd egy-egy crossover-epizód a Profilerrel, csak szólok! :)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.12. 16:19:27

Reményeim szerint végig, de az 4 évad, nem tudom, hogy egy nem vetített sorozatra lesz-e igény ilyen hosszan.

A Profiler crossovert már említették kommentelők, én nem tudtam melyik részek azok, nem tűnt fel, mert nem láttam a Profilert. Olyan béna időpontban volt, hogy nem néztem. Hogyvolt meg nincs belőle sajnos... Utánakerestem, és ha odaérek, másfajta kidolgozást fog kívánni az a két epizód (S03x19-End Game, és az S04x10 Spin Doctor.

Az idióta gyurmát meg köszönöm, nem ismertem, de mostmár rákerestem, mi ez :)

Bunnyprincess 2008.09.20. 16:58:05

mr raines nem azóta hordja azt az oxigénpalackot mióta a 27-es szint elégett?
viszont ezen a képen nincs az orrában a bigyója

Pissta 2009.02.18. 22:26:35

Kiváló munka, mint az elözö kettő! :)
süti beállítások módosítása