Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Honnan kapta a nevét a horrorkórház a Walking Deadben?

2018. augusztus 12. 11:00 - Sick Rhymes

s05e04_noahbeth.jpg 

Az ötödik évad negyedik részének Slabtown a címe, ami így elsőre nem tűnik annyira érdekesnek, pedig egész szép történet áll mögötte. Ugyebár ebben a részben ismerjük meg a Grady Memorial Hospitalt, ahol Beth szép lassan rájön, hogy az idilli környezet sokkoló hátteret takar. A Slabtown elnevezés pedig pont ezért is annyira találó.

Slabtownnak Atlanta azon részét hívták az 1840-es évektől, ahol az ipari fejlődés idején egyre többen építettek egyszerű falapokból (=slab) kis viskókat, mert tudták, hogy kizárólag a munka miatt költöztek csak Atlantába, sokan nem akartak házat építeni és letelepedni csak azért, mert éppen itt volt munka. Azonban az évtizedek során a környék kinőtte magát, és a Slabtown lett Atlanta vöröslámpás negyede, ahol a város bűnügyeinek túlnyomó többsége történt, legyen szó prostitúcióról, nemi erőszakról, kábítószerfogyasztásról, utcai verekedésekről, lopásokról vagy éppen gyilkosságról.

Pedig eleinte minden rendben volt. Jonathan Norcross, Atlanta negyedik polgármestere intézte el, hogy a saját fafeldolgozó bizniszén keresztül a városban gyártsák Georgia állam vasúthálózatának kellékeit, ami gyakorlatban a síneket összekapcsoló falapokat jelentette. A sok, de nagy képzettséget nem igénylő munka bevonzotta a szegényebb rétegeket, akik a fafeldolgozóból kilopott vagy leselejtezett falapokból építettek kisebb-nagyobb viskókat maguknak vagy éppen a családjuknak.

confederate-encampment.jpg

Aztán hirtelen egyre több telepes érkezett, és már nem csak családok, hanem egyszerű semmirekellők és csavargók is itt találtak menedéket és olcsó lakhatást, aminek köszönhetően az Atlanta atyjának is nevezett Jonathan Norcross vállalkozásából Atlanta szégyene lett. Maga Norcross is elismerte, hogy Slabtownnal az a probléma, hogy az emberek ott maguknak építenek mindent, nem pedig egy közösségnek, ezért leptek el mindent a bordélyházat, illegális játékbarlangok és ópiumtanyák.

Végül egészen 1902-ig kellett arra várni, hogy a városvezetés véget vessen Slabtownnak. Az egyre növekvő kertvárosi lakosság nagyon rossz szemmel nézte az ottani állapotokat, és több száz álruhás helyi férfi éjszaka beszivárgott Slabtownba, és nemes egyszerűséggel elfoglalták a környéket. Persze ehhez kellettek a "fehérsapkások" is, egy törvényen kívüli, a Ku Klux Klánhoz hasonló gyűlöletszervezet, amelynek tagjai évtizedeken keresztül terrorizálták Amerika déli részének a fekete lakosságát, és itt pont kapóra jöttek, hiszen Slabtown főleg mélyszegény feketék és friss bevándorlók otthona volt akkoriban.

shermanrrdestroy1200x480.jpg

Az akció során a viskókban talált embereket megkorbácsolták és felszólították arra, hogy hagyják el a várost, majd felgyújtották az épületeket. A fehérsapkások és a helyiek olyan pusztítást végeztek Slabtownban, hogy a környék helyén évtizedekig nem épült fel semmi más.

Illetve de, hiszen a Slabtownnak egykoron otthont adó Decatur Street helyén ma az a Grady Memorial Hospital áll, ahol az ötödik évad kórházi részeit is forgatták. Ráadásul az áthallás sem véletlen, hiszen a nők kihasználásáról is elhíresült Slabtown valamennyire tükrözi azt a mentalitást, amivel Beth találkozott, amikor kiderült, hogy a kórházban lakó emberek között vannak olyanok, akiket rendszeresen megerőszakolnak a "feletteseik". Némi balhé is volt abból, hogy a sorozatban ugyebár a helyi rendőrség egy része fészkelte ide be magát, és erőszakolta a szerencsétlen nőket, miközben annak idején Slabtownban pont, hogy nem volt rendes rendfenntartás.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása