Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Maláj Tigris - 1x01

2016. június 06. 09:00 - Gabba

Nem könnyű elszakadni a tengeri kalandoktól nyolc évadnyi Onedin hogyvoltozás után, de szerencsére a retro sorozatok között akad még pár hajós-kardozós-partraszállós, mint például jelen vizsgálódásunk tárgya. Első fiatalságukon túllevő és a másodikba lépő kortársaim közül bizonyára mindenki emlékszik a szúrós szemű kalózvezérre, akihez képest Flint kapitány, Fekete Szakáll, Anne Bonny és a Fekete vitorlák teljes stábja kismiska. (Ezért a megállapításért elnézést kérek kitűnő hogyvoltos kollégámtól, Pácsó Ármándótól, de ha egyszer ez az igazság…) Az 1976-ban Le Tigri di Mompracem címmel készült olasz tévésorozatot pár évvel később a Magyar Televízió is bemutatta, természetesen óriási sikerrel, a hogyvoltíró is rákattant és valamennyi ismétlését, ill. a sorozatból készült mozifilmet kigúvadt szemmel nézte. A hölgyközönség Kabir Beditől alélt el, a hímek a Lady Mariannát alakító Carole Andrétól, és nemtől függetlenül mindenki a Guido és Maurizio de Angelis testvérek zenéjétől (magyar hangja Neoton Família). Húzzuk fel tehát a vitorlát és csapassuk!

sand01_01_01.JPG

Valahol a maláj szigetvilágban előkelő ruhájú gyermekek játszódnak egy nagy kertben. A fiú tigrisvadászt az egyik állatbőrbe bújt szolgával, a kislány meg állatkerti gondozót egy bébielefánt etetésével. (Cukííí!) Persze nem sokáig tart az idill, mert a bokrok között feketeruhás nindzsákok tűnnek fel. Mérgezett nyíllal lefúvócsövezik a tigrisembert, a kisfiú fejére zsákot húznak és magukkal vonszolják. A kislány menekülne, de őt is elkapják, a megmentésére nagy rikoltással érkező bébiszitterrel heves verekedés alakul ki, és bár a nő mestermódra forgatja a kardot, a fúvócső lövedéke ellen nincs védve, nyakon lövik őt is és lesz neki kampeca. Kemény kezdés.

sand01_01_01_1.JPG

Fitzgerald ezredes, az angol gyarmati hadsereg tisztje érkezik látogatóba Brooke-hoz, a Kelet-India Társaság vezetőjéhez, aki kiskirályként uralkodik a bennszülötteken, ennek megfelelően fehér rádzsának szólíttatja magát és gyakran ölti magára az ehhez a titulushoz járó díszes ruházatot. Most éppen Selangor uralkodójával tárgyal, akitől a Társaság javára előnyös szerződést akar kicsikarni, következésképpen Selangor jól megszívná. Brooke ezt persze szépen becsomagolt beszédben tálalja, garanciáról beszél és védelemről a kalózok ellen, de mivel az uralkodó nem igazán hajlandó beleegyezni, az ablakból megmutatja neki az elfogott és a kertben fogolyként tartott két gyereket, a trónörököst és a húgát, hogy ezzel jobb belátásra bírja. A választás ezek után nem lehet kétséges.

sand01_01_02.JPG

Az immár civil ruhába visszavedlett Brooke hívatja Fitzgeraldot és barátságos beszélgetésbe elegyednek. Megtudjuk, hogy Brooke angol állampolgár, Indiában született és kitartó munkával sikerült magát feltornáznia legfőbb helyi potentáttá. Elve a kemény kéz, ezért időnként lefejeztet párat az elfogott lázadók közül, tessék, most is éppen ott vonul egy menet. Fitzgerald szerint az ilyen módszerek nem szolgálják Anglia érdekeit - viszont hatékonyak, veti ellen Brooke. A kivégzésre vonulók közül ekkor az egyik fejkendős fogoly dühösen felkiabál Brooke-nak, azzal fenyegetve, hogy kegyetlen módszerei miatt hamarosan utoléri a végzet: A Tigris nemsokára kiszakítja  a szívedet!, vázolja fel a fogoly lényegretörően a dicső jövőt, de Brooke-ot nem ijeszti meg vele.

sand01_01_03.JPG

Viszont a fehér rádzsa ősz fejében váratlanul merész terv kezd körvonalazódni: ez a hangoskodó csávó Sandokan egyik embere, esetleg az ő révén csapdába lehetne csalni a kalózvezért, aki egyedüliként még mindig ellenáll az angoloknak. Elmondja Fitzgeraldnak, hogy Sandokan egyik alvezére fehér ember, a portugál Yanez de Gomera, hasonlóképpen vakmerő, együtt vezetik a mindenfelől hozzájuk sereglett malájokból, indiaiakból, kínaiakból, dajákokból, észak- és dél-koreaiakból, meg még ki tudja, hányféle nemzetiségből álló bandát. Főhadiszállásuk Mompracem szigetén van, Fitzgerald felajánlja a harchoz a hadiflotta hajóit, a két angol biztos benne, hogy így már simán legyőzik Sandokant. Ha-ha, ahogy azt Móricka (angolul St. Moritz) elképzeli!

sand01_01_04.JPG

És ha már ennyit beszéltünk a kalózok főhadiszállásáról, máris odaváltunk, Yanez távcsövön át pásztázza a tengert, előtte fiatal maláj leányzó térdel és húzogatja… a széles pálmalevelet mozgató madzagot, a korabeli rusztikus légkondicionáló kapcsolószerkezetét. Yanez Sambiglionggal, a nagydarab mindenessel beszélget az immár két hónapja távollévő főnökről, jöhetne már.

sand01_01_05.JPG

Yanez szerint az angolok a teával hódították meg a világot, ezért is fontos a helyes teázási szokások ismerete és a megfelelő mennyiségű tej adagolása, bár ő a maga részéről jobb szereti a vörösbort. (Én is!) Az oktatást egy félméteres kobra megjelenése szakítja félbe, de még mielőtt támadásba lendülne, Yanez egy laza lövéssel leteríti. (Hidegvér rules, állatvédők sucks.) A pontos találatot megünneplendő Yanez rágyújt, majd előkap egy üveg portóit és megjutalmazza magát egy pohárkával. Ebből még jópár palackkal van raktáron, nem úgy, mint dohányból, Yanez Vikidál Gyulát idézve arról panaszkodik Sambigliognak, hogy utolsó cigarettája ég. Tengeri Pók, egy másik vitéz harcos lép hozzájuk, de új híre neki sincs, mindenki Sandokan érkezését várja.

sand01_01_05_1.JPG

Brooke és Fitzgerald biliárdoznak, az ősz hajú közli, Selangor uralkodója másnap aláírja a szerződést, hatásos volt tehát a nyomásgyakorlás az elrabolt trónörökössel és a kis hercegnővel. Az ezredes szívesen váltana pár szót a gyerekekkel, ezért gyorsan megnyeri a partit és indul Brooke után. A különszobába lépve azonban váratlan látvány fogadja őket: az őrök kiterítve, a szoba üres, kiröppentek a madárkák! Egy véres katona tántorog elő, ki tette ezt?, kérdezi Brooke, mire a válasz: A Tigris!

sand01_01_06.JPG

A tengeren gyorsan szeli a habokat egy háromárbocos vitorlás, a fővitorla fölött a korai munkásmozgalmak lobogójára utaló vörös zászlót lenget a szél, benne hímzett tigrisfej, yeah. Már Mompracem közelében járnak, a  szigetről sárkányeregetéssel (!) és üdvlövésekkel fogadják az érkezőket, durrogtatás ágyúval, puskával, pisztollyal és babfőzelékkel. És igen, itt van végre Ő, a nagy Sandokan, büszkén áll a fedélzeten, bal kezén bazi nagy köves gyűrű, ezek szerint nemcsak vitéz harcos, de szereti a smukkot is. Mosolyogva nézi a partot és arról beszél a kiszabadított gyerekeknek, hogy hamarosan hazajutnak Selangorba, és többé senki sem fogja bántani őket.

sand01_01_07.JPG

A főcímzene és a parton ujjongó tömeg egyre hangosabban tombol, végül a hajó horgonyt vet a kikötőben. (Hardcore rajongóknak íme a dal csehszlovák feldolgozásban, a találatért köszönet Flankerr kollégának.)

sand01_01_07_1.JPG

Férfias ölelkezés Yanezzel, sikerült a tervem, a gyerekek biztonságban vannak, mondja Sandokan. Majd a szigeten történt eseményekről érdeklődik, unatkoztunk, nem volt sok minden, csak egy holland hajót meg egy kínai teherhajót fogtunk el, feleli az alvezér. Megmutatja a közeli barlangban elhelyezett zsákmányt: selymek, ékszerek, az egyik ládában díszes gyűrű, ezt Essex grófja kapta Erzsébet királynőtől, magyarázza Yanez, a műkedvelő történész. A holland hajó rakománya külön van csoportosítva, rengeteg fegyver és különféle borok, biztos Labuánba szánták a katonaságnak. Van még egy harmónium is a cuccok között, Sandokan érdeklődő arccal vizsgálja a hangszert, biztos nagy zenebarát, bár megszólaltatni nem tudja.

sand01_01_08.JPG

Előhozzák az elfogott holland hajókapitányt, Van Dorent, aki vitézül harcolt, de végül kénytelen volt megadni magát. Elmondja, hogy a harmóniumot Labuan Gyöngyszemének, Lady Marianna Guillonknak kellett volna leszállítani, Sandokan elgondolkozva hallgatja a hollandot. Bátorságáért egy vastag arany karperecet ad át neki és szabadon engedi, lovagias kalóz ez, ha eddig kétségeink lettek volna.

sand01_01_09.JPG

Éjszaka újabb harcos érkezik, Koa, hohó, ő az, akit Brooke csalinak szánt! A gyanútlan vezér übercsinos mellénykében, nagy örömmel fogadja és biztatja, számoljon be mindenről, ami vele történt. Koa mesélni kezdi szépen kiötölt hazugságát, hogyan szökött meg Brooke fogságából, és hogyan ücsörgött koldusnak álcázva két napig a kikötőben. Két hadihajó jött, de csak vizet vettek fel és elmentek, magyarázza, ezek szerint most nincs védelme Labuannak?, kérdez közbe Sandokan. Nincs bizony, helyesel Koa, én meg hiába ordítok a monitor előtt, mint a bábszínházban veszély esetén, hogy vigyázz!, a kalózvezér meg sem hallja, hanem azonnali támadásra ad parancsot. Yanez szerint ehhez 15 hajó kéne és legalább 2000 ember, annyi viszont nincs. Sandokan azonban magabiztos, szerinte éjszakai támadás esetén egyetlen hajóval is sikeres lesz a rajtaütés.

sand01_01_10.JPG

Másnap reggel válogatott csapattal nekiindul, a harcosok örömükben rikoltoznak, hogy újból a vezér oldalán harcolhatnak majd, ezért kihajózás közben hangosan megy a kihahózás is (bocs). Koa nem vesz részt az örömködésben, csíkos rabruhára emlékeztető öltözékben feszült arccal nézeget és Sandokant figyeli, aki valszeg Lady Mariannára gondolhat, mert nagyon keményen áll a fedélzeten… Patan nevű emberét hívatja, akit lecsesz, mert a múltkori harcban részegen vett részt, a főnök azonban nem végeztette ki, mert Patan bátor harcos. Most viszont lehetőséget ad neki, hogy elsőnek támadjon az ellenségre és meghaljon, így teheti jóvá a múltkori elhajlást. Patan elfogadja a különös gráciát. (Tessék, ez a mi kalózvezérünk igazságos is, alig negyedóra alatt mennyi pozitív tulajdonságát ismertük meg.) A figyelő jobb felől egy kínai dzsunkát jelez, a fedélzetén füst gomolyog és fehér zászlót tűztek ki rá, minden bizonnyal bajba került. Odamegyünk és megnézzük, dönti el Sandokan, elővigyázatosságból azért megtölteti az ágyúkat.

sand01_01_11.JPG

Sandokan pozitív tulajdonságainak listájára felkerül tehát az emberséges is, pedig a dzsunka nem a betörő víz miatt merül ám mélyre, hanem a gyomrában rejtőző nagylétszámú katonaságtól! A parancsnokuk Fitzgerald ezredessel távcsövön figyeli a közeledő vitorlást, bennünk meg ismét beindul a bábszínház effektus és kiabáljuk, hogy vigyázz!, de hangunkat elnyomja a feszültségfokozó zene. A fedélközben kínai kalapos statiszták gerjesztik a tüzet egy nagy kondérban, nyilván odakozmálták a kutyahúst, a trükk viszont hatásásos, mert a sűrű füst szépen bodorodik.

sand01_01_12.JPG

Sandokan közelít, de gyanakszik, mert túlságosan mélyre merül a dzsunka, nem vízbetörés lesz ennek oka, hanem a túl sok ember. Ez csapda!, jön rá éles elmével (újabb strigula a tulajdonságokhoz), de már nincs idő megfordulni, túl közel vannak. Ezért kiadja a Kormos István zseniális meséjéből, A Pincérfrakk utcai cicákból ismert jelszót: Előre, ne hátra! Rá, rá, rá a macskákra! Teljes sebességgel száguldanak a dzsunka felé és hatalmas reccsenéssel összeütköznek, elsőnek Patan ugrik át a megcsáklyázott dereglyére. Rövid úton lelövik, íme a felelőtlen alkoholizálás káros következménye. A fenékben rejtőző katonák szuronyt húznak a puskáikra, így várják a támadást, ami jön is, mint a fergeteg, Sandokan tenyérnyi széles karddal a kezében veti át magát a dzsunkára, emberei a nyomában.

sand01_01_13.JPG

Kardozás, lövöldözés, vérzivatar, Sandokan kitűnő stratégaként (betelt a papír, nincs több helyem a striguláknak) egymaga elállja a fenékből felvezető keskeny lépcsőt és kettesével kaszabolja le a kitörni akaró katonákat. Elég hosszú időbe telik, mire azok rájönnek, hogy náluk puska van, amivel lőni is lehet, nem csak a szuronyával döfködni, így aztán sortüzet adnak és kirohannak. Sandokan félreugrik a roham elől, ekkor az eddig lesben álló Koa előlépve pisztolyt szegez rá és mellkason lövi! A vezér maga elé ránt egy random katonát, akit pajzsként használva a korláthoz vonszolódik, a katonák még rálőnek párszor, végül Sandokan bezuhan a tengerbe. Basszus, úgy emlékeztem, hat részes a sorozat, erre már most megölik a főszereplőt?!

sand01_01_14.JPG

Sandokan meghalt!, terjed el a hír a kalózok között, így aztán a katonaság gyorsan felülkerekedik és pár perc alatt végeznek a támadókkal. Az egyik maláj égő fáklyával lerohan a raktérbe felrobbantani a puskaport, de Fitzgerald még időben utoléri és lekardozza. A hullákat sorra a tengerbe dobják, a parancsnok szerint Sandokan cápaeledel lesz, nincs szükség rá, hogy felkutassák a holttestét. A dzsunkáról átszállnak a hajóra, Fitzgerald a várakozó Koának odaveti, hogy amint Sarawakba érnek, megkapja a jutalmát.

sand01_01_15.JPG

Koa erre nem szól semmit, azt is halkan, még egy darabig ácsorog, majd előkapja tőrét és leszúrja magát. (Tud spórolni a csávó, bár nem magának, hanem az angol kincstárnak.) Fitzgerald értetlenkedve néz, a parancsnok felvilágosítja, hogy a maláj erkölcs szerint az árulás büntetése halál. Így beszélgetnek a fedélzeten és közben persze ügyet sem vetnek a hullámokon úszkáló roncsdarabokra. Pedig az egyik távolodó deszkadarabba alulról egy kéz kapaszkodik, aminek egyik ujján egy bazi nagy köves gyűrű csillan meg…

sand01_01_16.JPG

Címkék: Sandokan
48 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.06.06. 09:37:48

Hej, a nosztalgia! :)

Gabba 2016.06.06. 09:58:33

@Is: játék és muzsika 6 részben :))

Flankerr 2016.06.06. 10:09:08

Hejj, ez olyan jó lett mint vártam :)
Mester, jutalmul nevezze meg milyen alkoholos italt szeretne permanens megőrzésre átvenni tőlem szombaton :)

Gabba 2016.06.06. 10:53:31

@Flankerr: hát... ha már így ragaszkodsz hozzá, akkor Soproni Kékfrankos :)

Neoprimitív 2016.06.06. 12:44:23

Köszi, éljen a retró!

Gabba 2016.06.06. 13:11:48

@Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka: még nem késő csatlakozni a szombati piknikhez :)

@Neoprimitív: ott vagyok honn, ott az én világom :)

Ludmilla a Beta 2016.06.06. 13:42:36

Tudom, hogy megfogtam a lényeget, de úgy megörültem, mikor a Pincérfrakk utcai cicákat említetted. Már azt hittem, csak én ismerem.

Gabba 2016.06.06. 14:09:37

@Ludmilla a Beta: nagy idők tanúi, ugyi :))

a mese sztem úgy, ahogy van, zseniális.
vicces a szöveg, szuperek a hangok és hozzá Lehoczki István minimalista rajzai...

Dekatlon 2016.06.06. 14:57:52

de akkor miért árulta el?
elkerülte a kivégzést, erre megöli magát!

Terézágyú 2016.06.06. 15:10:19

Vártam legalább egy említést arról, hogy ez a könyv (merthogy eredetileg az!) egy klasszikus ifjúsági regény Olaszországban, nincs tizenéves, aki nem olvasta volna...
Tessék rákeresni az írójára stb.

Gabba 2016.06.06. 16:50:54

@Dekatlon: felébredt a lelkiismerete? valami Júdásról olvastam hasonlót :)

@Terézágyú: gondoltam, hagyok írnivalót a kommentelőknek is :)

Pácsó Ármándó 2016.06.06. 17:58:35

@Gabba: Egy dologért nézem csak el kiváló kollégámnak Nassau és környéke leKissMihályozását, mégpedig azért, mert Szándokááán a maláj TIGRIS! (És köztudott, hogy a tigrisek a legjobb kalózok! :-) )
G&M magyarhangja a NeotonF :-)))
Már most szólok, hogy ha lehet kérnék sok-sok Carole André képet a sorozatból! (Mindig Romy párduchercegnő jut róla eszembe, vajon miben is szerepelt? Rejtvény! :-) )
Emlékszem az ismétlésekből, hogy mennyire nem szerettem Brooke-ot (nem a Pajzsost, mert ő szimpi volt), viszont de Gomerát igen, plusz a daják fejvadászokat is :-)
A félméteres az nagynak számít? Mármint malájkobrában :-)) A németeknek asszem csak 11-re futotta :-)
Hímzett tigrisfej, yeah! A cseszkó feldolgozás büntet! :-)
... folyt köv ...

Flankerr 2016.06.06. 18:11:16

@Pácsó Ármándó: örülök hogy tetszett a csehszlovák verzió :)
Igen, sok Carole André képet! :)

Akármi Áron 2016.06.06. 19:36:04

Ejha, de szép estike lett végre, és jó, h itt vagyunk újra a romlatlanAbb, dícső ifjúkorom SzandIkánján:) (szvsz Nagyanyó gyöngyszeme)
És ugye, akkor még az illúzióim is teltebbek és varázslatosabbak voltak a valóságnál, mint manapság már, de a megmosoly azóta is itt csücsükél az arcgyűrűim kialkudott helyén!

Gabba, hahózok itt (szárazfődön)!:D
"Első fiatalságukon túllevő és a másodikba lépő" Kortársaid vónánk itt még egy páran, nehogymá beteljen az a strigulás bumácskád. Tessék-adom-kérted? ehunni a pótlap, applikáljad csak hozzá, szaporán:)
Alapos, szórakoztató remekművet tettél elibünk, akárhányszor is (2x) szemezgettem, visszacsöppentem szuezi (majdnem) leánykás időszakomba:D
Csupa tűz-víz-égőfáklya világát idézted ide ma, míg én már tennap este megkíséreltem a pirítós füstjének "bodorodását" elhajtani, (pipec a szóhasználat) mert úgy odakozmált, mint hajón a kutyahús:) Bemelegíttem mára, érdemes vót, csak a szagokat tunnám feledni:)
Na jó, emelem kezecskémet, nyertél, mert míg nekem az este csak a füstje kormolt, kunkorodott, neked ma a lángja csapott fel magasra hv formájában, és ehhez csak gratulálni tudok és merek én füstölögni hozzá?!:D

Sandokánra úgy emlékszem, szíp derék ember vót, azaz igéző kék szeme és a bazinagy köves gyűrűje volt számomra feledhetetlen, de eszméletvesztéssel sose járt:) Az már fájdalmasabb vót, h a helyi búcsúba sose tudtak olyan bazinagy köves gyűrűt lűni nekem a lovagok, ezt savallom a mai napig is, pedig emelt vóna a karátomon:))
Ma meg már hUn van búcsú (pá) ugyi?:D és olyan lövő legény, aki rögvest telibe a bazinagyot tartó köves hurkapálcáját?:)))
Végig szórakoztatott, vidámságra késztetett a hv-d, megérte várni rá, írtóra köszcsiiiii!:)
A Pincérfrakk utcai cicák kisfilmért nyomok egy ötöst...!))) Tarcsad má'!
A csehszlovák nyelv pedig aranykán ízes:))
Rano, rano, ranicko.
Keď vichadza slniecko!
(És reggelre, holnapra,
Sütni fog a napocska!)

Gabba 2016.06.06. 20:22:15

@Pácsó Ármándó: Nassau és környéke max akkor ér fel Malájfölddel, ha ott lenne Max :)

a sok tigrises utalás közül kimaradt, hogyaszondja: a Tigris az mindig egy jellem, sőt jellem és Tigris, az egy (ez honnan van, ki tudja?)

Carole André bőven lesz, ne izgulj se te, se @Flankerr: :))

Yanez a legjobb fej a sorozatban, ez tény. a párduc Romys rejtvényt viszont nem tudom :(

Pácsó Ármándó 2016.06.06. 21:37:17

@Gabba: Akkor feltesszük a többieknek is!
Romy párduchercegnő?? Honnan van? (Tisztára Carole André)
A Pajzsos Brooke megvan Gabba? (Pici csúsztatással :-) )
Én a MackóMici mesére tippelek! :-) Abba van, hogy: "Te is lehetsz tigris, te is lehetsz tigris, csak rajtad áll!" Asszem! :-)
Remek lett a hogyvolt és ha szabad egy személyes megjegyzést: már hiányzott! :-)
Ja, és nemtom már, hogy ez a PF Uccai Cicákoknál volt-e, de mai napig használom: "Mikor lesz már jó idő? Hintázhatnánk, meg labdázhatnánk, meg ülhetnénk a padon kéz a kézben!" :-)

@Flankerr: Hálás vagyok érte! :-))

@Akármi Áron: Szandálkáján?! :-)))
Füstölt kutyahúsos pirítóst tán még Captain Ovidon se evett! :-))
Nahát, egy újabb cseszkó gyöngyszem! :-)

Ludmilla a Beta 2016.06.06. 21:46:36

@Gabba: Hűha, azt hiszem lemaradtam egy-két feldolgozásról. Nekem könyvben van meg, hang nélkül. Az illusztrációk mondjuk így is klasszak.
Hogy releváns is legyek, a Maláj Tigrisre is emlékszem. Meg arra is, hogy az összes felnőtt nő szerelmes volt belé. Akkor még nem értettem, hogy miért, sokkal izgalmasabbak voltak a kalandok, a főcímdalt meg remekül lehetett tele torokból énekelni. :)

Pácsó Ármándó 2016.06.06. 21:55:36

@Ludmilla a Beta: Teli torokból énekeltük, hogy: Szándokáán! Szándokáán! Nagy lyuk van a gatyájáán! :-))

Gia 2016.06.06. 23:47:58

@Pácsó Ármándó: Romy hercegnő esetleg :80 nap alatt a Föld körül?

Pácsó Ármándó 2016.06.07. 06:09:31

@Gia: Hát persze, hogy egy macsek fejtette meg :-)
80 nap alatt a föld körül Willy Foggal :-)

Gabba 2016.06.07. 07:59:05

@Pácsó Ármándó: a fenébe, nem gondoltam rajzfilmes megoldásra, pedig Willy Fogg is nagy kedvencem. Én valahol Romy Schneider körül tapogatóztam :)

@Akármi Áron: köszi a versikét (is :), hej, ha összetartanánk mi Duna-parti népek :))
búcsúban meg nem csak baziköves gyűrűt kell lőni, hanem műanyag plüss ruhás babát is, az az igazi nonplusultra :D nem beszélve a kakasos nyalókáról!

Gabba 2016.06.07. 11:54:57

@Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka: 06.11. 14:00 ugyanott, ahol az Onedin zárónál írtam :)

A_Rézi 2016.06.07. 13:19:53

@Pácsó Ármándó: Off-topik... Romy-ügyben
Just for fun, avagy "ven, ven con nosotros ven, lo pasaremos bien"
www.youtube.com/watch?v=7wai7_mIiEo
Aki pedig nem ismeri ezt a mesesorozatot, tessen megismerkedni vele! :) A magyar szinkron zseniális.

On-topik...
Brooke-ot jól lehet/lehetett gyűlölni, mert remek antagonista - kegyetlen, racionális és következetes a végsőkig...

Gabba 2016.06.07. 13:48:16

@A_Rézi: viszont művelt is, amint az majd a kövi részből kiderül

Gia 2016.06.07. 18:09:51

@Pácsó Ármándó: És mit nyertem? :-)
Tapasztalatot? :-)))))

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.06.07. 20:13:22

Hm, ez bizony jó lett ! Magam is tervezgettem hogy megéneklem hogyvoltba, a retró vonalat meglovagolva, de megelőztél. grat !

James Brooke a fehér Rádzsa tevékenységének egy másik olvasata meg az, hogy a kalózokat irtotta a helyi kereskedőknek és városoknak nyugit és stabilitást hozva el. Nem véletlen hogy brit humoristák adták a világnak a " Mert mit adtak nekünk a rómaiak?" elgondolkoztató poént.. :-)

Megjegyzem Emilio Salgari, nagy balfék volt, éppúgy mint országa. Itália akkoriban elkönyvelt egy igen kínos gyarmatosítási kudarcot Etiópiában úgyhogy érhető, ha ezek után úgy látták a világot, hogy aki gyarmatosít az nem menő, aki nem, az meg valójában menő :-)

Pácsó Ármándó 2016.06.07. 20:41:57

@Gia: Jó az avid! :-)
Mit szeretnél nyerni?

Gabba 2016.06.07. 20:52:56

@Sigismundus: bocsi! :)
azt viszont tudnod kell, hogy az Angyalbőrben hv-i miatt és hatására döntöttem úgy, hogy beszállok a retro vonalba itten :))

Gia 2016.06.08. 05:36:24

@Pácsó Ármándó: Ó,ha én azt felsorolnám betelne az oldal... :-D
Köszi,ez a hencegnős avi jobban is illik hozzám,mint az előző dagadt makka. :-))

Akármi Áron 2016.06.08. 16:19:56

@Gabba:
Nagyon naprakakész vagyol a búcsúk mikéntyében tÉsis:))
A mi fertályunkon búcsúfüggő volt, hogy a kakakos nyalóka vagy a csíkos, szopogatós, ámde hosszú cukorka élvezzen-e elsőbbséget:)
Lehet, h a Duna parton ilyen sose fordult vóna elő, sőt még egy similabdával (potomÁron) ez a szembetűnő diszkrimináció javára is vált vóna:))
A műanyag plüss ruhás babák a nyafkáknak maradt, én a kukoricatáblát csappantottam meg EGY aranyhajú, de valódi, eleven babáért.:)
Falu-város különbsége, örökös dilemma ez, még ma is!
"Mert ahol jók a feltételek, semmi nem jár nehézséggel"!:D

@Pácsó Ármándó:
De az nem lehet, h azért maradhatott ki CO repertoárjából a füstölt ebadta pirítós, mert tájidegen vót arra, oszt ippeg másfelé haJókázott?:) Nem annyira vagyok megokosodva ebben, mert én inkább tüzes vagyok, mint vizes:) És lehet, h csak füstölgök itt má' megint feleslegesen!

tinipuma 2016.06.08. 18:48:03

Hoppá, annyira vártam ezt a nyári kiadást, hogy elmulasztottam a kezdést! Mea culpa.
Igenjó lett, ahogy vártam :)
A cicás mesét eddig nem ismertem, remek darab!
Amúgy éljenek a macskafélék - a tigrisek is, persze :)

Pácsó Ármándó 2016.06.08. 18:54:40

@Gia: Sejtettem! :-)

@Akármi Áron: Ezt én se tudom, megkék kérdezni a Főséfet! :-)

@tinipuma: Éljenek! És a pumák is, persze :-)

Gabba 2016.06.08. 19:52:06

@tinipuma: már aggódtam, hogy nem érsz ide :)

@Akármi Áron: Dunának, Kőrösnek egy a hangja :))

Akármi Áron 2016.06.08. 20:49:39

@Gabba: :)) Nagy igazságod vagyon most!:D

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.06.09. 10:13:35

Zsír lesz ez azt gyanítom :)
Végre Szándokán, újra meg nem nézném, de a sztorira kíváncsi vagyok mert az megkopott kicsit, régen voltam kisded mikor ez ment a tv-ben.

Gabba 2016.06.09. 10:50:58

@szociál: igyekszik az ember :)

amúgy nyugodtan újra lehet nézni, nem okoz káros elváltozást :)

Celtic 2016.06.09. 21:35:51

@Terézágyú: Anno a Robur cimu "Ifjusagi Galaktikaban" leadtak par reszben
egalaktika.wikia.com/wiki/Kateg%C3%B3ria:Robur_lapsz%C3%A1mok

Erdekes, en eloszor moziban lattam. tetszett, de nem volt visszhangja. bezzeg, amikor sorozatkent lement, az elso resztol megorult az orszag... Talan ez okozta eletem elso csomoret :)
(Meg a Hungaria Limbo-hintora emlekszem igy, tetszett nagyon, de amikor _mindenhol_ az szolt, akkor evekig menekultem elole. Tenyleg kemeny idok voltak azok a szocializmusban, mar egy tizevesnek is....)

Pácsó Ármándó 2016.06.12. 13:33:54

Ugye holnap jön a folytatás? :-)

Gabba 2016.06.12. 15:34:27

@KapitányG: köszi, örülök, ha aktívan dolgoznak a kommentelők :)

@Pácsó Ármándó: ez legyen meglepetés :)

Amit viszont még az első résznél feltétlenül el kell mondanom, az az, hogy a képanyagért AaannnaaA kolleginát illeti hálás köszönet <3

Pácsó Ármándó 2016.06.12. 16:51:45

@Gabba: Ott volt a helyszínen? Akkor azért tünt el! De jó neki! :-)

Count di Luna 2016.06.28. 20:55:14

De rég láttam :D Már nem sokra emlékeztem a cselekményből, csak hogy Kabir Bedi jól nézett ki.

Ha ebből remake lesz valaha, Jason Momoára szavazok.

Gabba 2017.03.04. 17:30:51

Akinek van tévéje, annak jelzem, hogy az M3 vasárnap esténként újra leadja a sorit, első rész holnap este!
süti beállítások módosítása