Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyélet 1x01 - A döntés

2015. november 09. 15:33 - Zsoofka

A HBO új sorozatában a magyar aranyélet titkait kutatjuk, mutyizással, lopással, csalással, pénzzel és némi erőszakkal.

A hozzávalók: fegyver, töltény, kocsikulcs, sok töltény, pénz, aranyóra, útlevél, nemtommi, pénz, rúzs, műanyagcsirke (WTF?), még több pénz, báli belépő, mindentudó kisnotesz. Ezekből fogunk magyar maffiafilmet főzni.

A mottó:

00000_1.png

A helyszín: puccos, de rideg.

000.png

A szereplők – a Miklósi család:

  • Janka, az unatkozó anyuka, aki szórakozásból (?) lopkodja a szomszédasszony újságjait. A csaj olyannyira nem bír magával mit kezdeni, hogy a mai napját azzal tölti, hogy fényképet keres a lányáról - hogy benevezhesse egy anya-lánya szépségversenyre. Hát melyik gyerek ne örülne ennek? Janka nagyon torz személyiség, ezt egy naspolya-hasonlattal festik le nekünk a szerzők: A nő unalmában csatlakozott egy hajléktalan-mentő alapítványhoz és amikor az alapítvány vezérkara – élén a szomszédasszonnyal – leszavazza az ő nagyravágyó terveit, Janka bosszúból - iccaka, nindzsának öltözve - kinyírja a szomszéd dédelgetett naspolyafáját.

0.png

  • Attila, a kreatív szélhámos, aki előszeretettel – és persze jó sok pénzért lakásokat ad ki. Csak egy baj van: nem saját tulajdonúakat. Az így kicsalt foglalóval azon melegében egy ismerős autókereskedőhöz rohan, persze itt sem tisztességes módon vásárol, hanem autólopási tippeket vesz. Ugyanabban az álbajusz-paróka kombinációban, mint a lakáskiadásnál, feltöri a frissen eladott kocsit, ugyanis a feleségének autót ígért a közelgő szülinapra… Attila majdnem lebukik, mert közben édesanyja keresi telefonon: az édesapja haldoklik, futni kell a kórházba. Emberünk fut is, csak épp elfelejti levenni magáról a kellékeket – az idős férfi meg persze hogy nem ismeri meg. Illetve dehogynem: megismeri és rögtön az orra alá dörgöli romlott életvitelét. Szegény beteg úgy felidegesíti magát, hogy ott rögtön meg is hal…

  • Márk a feltörekvő szélhámosfiú, aki előbb bliccel a villamoson, aztán megbukik az autóvezetésvizsgán, majd – igaz csak egy klipforgatás erejéig – kölcsönvesz egy járgányt. Hol van ez még apuka tetteihez?! Nem mellesleg Márk ritka ellenszenves figura. Igaz bunkó kisköcsög, aki egész addig nagyarc, amíg nem találkozik egy önmagánál nagyobb kutyával.

2_1.png

  • Mira, az okos lány, aki szolíd (hányingerkeltő fagyis pullóveres) és eminens.

00000000_1.png

Attila egy-egy arckifejezéséről és beszólásáról lerí, hogy nem épp lelkes jelenlegi élethelyzetétől. Fáradt, törődött, fásult. Pusztán „csak” felesége nagyravágyó igényei miatt vállal piszkos munkát, bár talán valamikor régen még élvezte is a dolgot. Janka igényei pedig nem ismernek határokat. A férfi az ellopott mercit egy barátjához (Endre) viszi, aki újabb fekete munkát (egy kamionnyi csempészáru fuvarozását) ajánl neki. Egyrészt jár vele egy halom pénz, másrészt pedig az addig sem kesereg édesapja halálán….

4.png

Attila beint a főgengszternek, talán most képes lesz kiszállni. Partnere ezt nem hiszi, szerinte Janka vágyai tovább lökik Attilát a már jól ismert úton. Végül csaknem összevesznek, sőt Attila a frissen ellopott merci ügyében sem kap segítséget társától. Mindketten sajnálják, „de ez most nem fér bele” Ati így kénytelen elkótyavegyélni az értékes autót, és nélküle hazamenni. Pechjére épp akkor érkezik haza merci helyett egy skodával, amikor a neje dicsekszik a szomszédasszonynak a leendő új szuperjárgányára. Na kap is szegény Attila a fejére…. A férfi hiába sorolja kételyeit, és akar beszélni a kiszállásról, Janka lehurrogja. Kell a lové és kész, különben is, most ilyen világ van, tessen alkalmazkodni. Amikor Attila elmeséli édesapja halálát, igazi együttérzést csak Mirától kap.

Anyukának sikerül Mirát kellemetlen helyzetbe hoznia a suliban: valami miatt kiplakátolódik a már említett szépségverseny jelentkezési lapja az iskolai faliújságra (anya+ lánya+ a cuki kutyuskájuk) – és mindez természetesen gúny tárgyává teszik az amúgy sem túl népszerű lányt… De szerencse a szerencsétlenségben, hogy az osztály szépfiúja megvigasztalja, Mira mellé áll, sőt még randira is elhívja….

Másnap Endre nem hagyja annyiban az előző fiaskót, reggel beállít Atiékoz. Kell neki a férfi, mint megbízható sofőr, nem bízhatja akárkire azt a csempészárut. Még a végén valaki ellopná… Belépője frappáns, ott „üt” ahol a legérzékenyebb pontot feltételezi: először lekapja Jankát, aki a két csók mellé egy aranyórát is kap a szülinapjára, majd szintén a kapzsi feleséget felhasználva rábeszéli Atit a munkára. Ügyes. Ati egyre kisebbre húzza össze magát a kanapé szélén, de két ember ellen már nincs ereje harcolni, dupla gázsiért (1 milla) belemegy a melóba.

5.png

Endre diadalittasan távozik, bár egy picit meglepi, hogy nem találja autóját ott a bejáratnál, ahol hagyta. Közben ugyanis Márknak kedve támad kipróbálni az Audit, tesz egy kört, amúgy jogsi nélkül. Végül még a városba is beviteti magát a fiú, útközben pedig munkát kér a főgengsztertől. Egyelőre nem kap, de abban megegyeznek, hogy Ati már nem a régi, bezzeg Márk fasza gyerek.

88.png

Este Ati tovább agonizál. Nem bírja már az a stresszt, ami az ő életmódjukkal jár. Úgy tűnik Janka azonban kérlelhetetlen. Neki kell a sok pénz és az ezzel járó társadalmi rang. Sőt nem csak „kell”, neki ez „jár”. Janka még a bankhivatalnokok megvesztegetésére szánt pénzkiadásra is féltékeny, igényt tartana arra is. Felrója a férjének, hogy megöregedett, elpuhult.

Pedig Attila egy meglehetősen előrelátó férj és apa: egy teljes széfnyi kp-t tart otthon, vésztartaléknak. Tisztában van azzal, hogy ő bármikor lebukhat valamely ügyletével és gondolnia kell arra, mi lesz akkor a kiccsaláddal. Nehogy már nélkülözzenek szegények, míg apuka a sitten csücsül. …. Szánalomraméltó a férfi vergődése: apja halála, a folyamatos feszkó, amiben él - végre jó útra térítené, de a végzete, Janka, ezt nem hagyja.

10.png

A következő reggel pont úgy indul minden a Miklósi családban, ahogy szokott: bár anyukának ugye szülinapja van, de egyik gyerekét sem hozza lázba. Mira randira készül, Márk zenélni. Attila tesz ugyan némi kétségbeesett kísérletet a közös családi ünnepre, de belőle sem sugárzik az őszinte lelkesedés. Jobb híján elmegy megint házat „kiadni”. Csakhogy rémálma lassan valóra válik: miközben bajszosan - parókásan tukmálja az ingatlant egy gyanútlan párra, megjelenik a tulaj. Először úgy tűnik, sikerül kimagyarázni magát, de aztán menthetetlenül lebukik. A lépcsőházban menekülni kezd, de azért összeszed egy-két sérülést. Végül sikerül lelépnie…. Megy, és átgondolja az életét, egy padon ücsörög órákon át. Végül lemondja az esti csempészfuvaros melót…. Talán megvan az utolsó löket a jó útra téréshez…. Endre viszont kurvaideges. De mentőötlete támad: természetesen Márkot hívja, megvan az első meló a fiú számára. Vajon ezért hívja a fiút, mert nincs más jelöltje, vagy azért mert így akar még egyet rúgni Attilába?

Közben otthon Mira már az esti randira készül. Anyuka is lelkes: a várt lovag valami gazdag család sarja, megfelel az ő társadalmi rangjuknak…. Janka öltözködési tanácsokkal látja el a lányát, sőt még a most kapott aranyórát is kölcsönadja neki…. A fiú meg is érkezik, de sem a lány, sem az órája nem hozza lázba. Sokkal inkább a családi kutya érdekli: se szó, se beszéd nevén szólítja az állatot, megfogja és elviharzik vele. Azt azért még odaveti a lánynak, hogy ezt a kutyát az ő zárt kertjükből lopta ki valaki (anyuka? apuka? egyéb rokon?) és véletlenül sem lehet, hogy menhelyről került ide, ahogy Mira tudni véli…. Szegény lány teljesen összeomlik, Apukára dühös, bár én nem vennék mérget az ő bűnösségére. Lsd az újságlopást fenn. Mindenesetre Janka nem vall, csak zsepiket adogat szegény gyereknek.

Eközben egy rendőr csenget az ajtón. Janka láthatóan megijed: ő úgy tudja, hogy Ati ma este fuvaroz Endrének, azt hiszi lebukott a férje…. Aztán hamar rájön, hogy csak a szomszédnál megesett vandál farongálásról van szó, ekkor negédesen tagad, majd bemárt néhány ártatlan gyereket.

Ezalatt Márk úton van a kamion felé, egy autóban ül Endre emberével és instrukciókat kap a melóval kapcsolatban. A fiúnak „csak” a csaliautót kell vezetnie a kamion előtt és szólni, ha rendőrt lát. Nem nagy ügy, különben is, Márk még fiatalkorú, nem lesz nagy a büntetési tétel, ha elkapják. Épp itt tartanak, amikor egy másik autó keveredik melléjük a kihalt városban. Márk először kollegáknak hiszi őket, de hamar kiderül, hogy inkább ellenségek és pisztollyal vadásznak rájuk. Szó szerint. Autósüldözés kerekedik, ami közben egy rendőrautó is becsatlakozik. A jelenetnek vannak pillanatai, amikor nem tudom eldönteni, hogy Márk élvezi-e ezt, mint egy videójátékot, vagy halálosan retteg. Kicsit mintha túl lenne tolva ez az egész….

Végül, amikor már úgy tűnik megússzák, egy karambol vet véget a száguldozásnak. A fiú nagy nehezen magához tér, de utasa halott. Rajtuk kívül van viszont még pár tízmillió egy táskában. Ez a jelenet nagyon jól eltalált: szinte látjuk Márk gondolatait, azt, hogy már el is költötte a szajrét…

Közben apuka hazaér a családi fészekbe, ott találja a zokogó Mirát és a vádló tekintetű Jankát. Egy lapáttal verném fejbe a nőt, ahogy ott nézni bír az urára, mert ugye a férfi a gonosz, ő meg szegény a megtestesült jó… Attila mit sem sejt az autósüldözésről, de úgy tűnik délutáni elhatározása stabil: a gengszterélet kellékeit egy nagy hordóba pakolja és teljes átéléssel gyufát küld utánuk. Janka, bár elég meglepett arcot vág a „Mától tisztességesen fogunk élni” kezdetű fogadalom hallatán, ezúttal nem mer ellentmondani.

Meglássuk mi lesz holnap (a jövő héten), ha kiderül hogyan lépett Márk a bűn útjára.

 

Címkék: aranyélet
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enzo23 2015.11.09. 17:41:58

Lol, a nyitóképet úgy olvastam, hogy "Még pár ÉVAD van, aztán nem lesz több móka."

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.11.11. 08:45:29

Az eddigi legjobb hazai sorozatnak tűnik, nem pojácáskodnak benne, fostam hogy gáz lesz ez a Márkot alakító srác, de ő is jól hozta.
És minőségin fényképezték :taps
Egy Stohlbuci tönkre vágná az egészet azzal a csücsöri szájával :P
süti beállítások módosítása