Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E11 – The Menagerie 1. – Vissza a tiltott bolygóra 1.

2014. március 27. 13:00 - Kapitánylány

Csillagidő 3012.4 Egy ifjú egyenruhás hölgy kémleli az eget, főhőseinket várja az Enterprise fedélzetéről. Örömmel üdvözli őket a 11-es csillagbázison, de a parancsnoka nem érti miért jöttek ide. Kirk elmondja, hogy szubtéri üzenetet fogtak be, a tiszt kontráz, ők nem küldtek semmilyen üzenetet. Immáron a parancsnoki szobában vesézik ki a „kaptam üzenetet, de mi nem küldtünk” helyzetet, Jim szerint Spock vette az adást az Enterprise korábbi parancsnokától, Christopher Pike kapitánytól.

01.jpg

Mendez parancsnok szerint ez lehetetlen, Jim nem érti miért, a férfi döbbenten veszi tudomásul, hogy a főhőseink nem hallották a hírt, elindul inkább az orvosi részleg felé megmutatni mi is a helyzet. Útközben a parancsnok kérdezi főhőseinket, hogy ki ismerte Pike-ot, Jim csak egyszer találkozott vele, de Spock pontosan 11 évig, 4 hónapig és 5 napig szolgált vele együtt (a vulkáni leendő felesége örülhet, Spock nem fogja elfelejteni az évfordulókat). McCoy kérdez rá végre, hogy mi történt Pike-kal, kiderül, hogy egy hajtóműbaleset során nagy mennyiségű delta-sugár érte. Belépve a szobába látjuk, hogy a korábbi kapitányunk arca elcsúfult, egy gép segítségével tud csak mozogni és kommunikálni (egy csipogás igen, két csipogás nem). Mendez érdeklődik, hogy Pike felismeri-e látogatóit, de az nemet csipog, nem óhajt a vendégekkel kommunikálni, egyedül Spock maradhat vele kettesben. A vulkáni kérdezi Pike-ot, hogy tudja-e miért van itt, el akarja vinni Chris-t, mindent kitervelt, de a férfi ellenkezik. Spock még nem szegett meg parancsot, most az állásával játszik, de a tervét végre akarja hajtani.

02.jpg

A parancsnoki irodában vagyunk, Kirk a hajónaplót ellenőrzi, de nem találja a kérdéses üzenetet, valaki meghamisította a bejegyzéseket, rögtön Spock-ra terelődik a gyanú, de Jim nem hajlandó ezt elhinni, más felelőst próbál keresni. Mendez a számítógép központot hívja, érdeklődik, hogy tőlük ment-e ki a hívás, de a tiszt minden lehetségest kizárt, a parancsnok kiadja az ukázt, akkor nézzék meg a lehetetlent is. A tiszt el is távozik ellenőrizni, közben látjuk, hogy Spock oson be a terembe, és a vulkáni fogással elkábítja a férfit, majd megbuherálja az egyik gépet. Kirk-öt tovább győzködik, az első tisztje lesz a ludas, de Jim nem akarja ezt tudomásul venni. Végre megtudjuk min ügyködik Spock: a csillagbázis nevében tölt fel adatokat az Enterprise számítógépébe. Uhura megerősítést kér Kirk kapitánytól, a vulkáni már épp adná be a hangot, amikor a tiszt rátámad, újra el kell kábítania, de sikerül a tervét bevégeznie, egy óra múlva indul a csillaghajó automatavezérléssel.

03.jpg

Kirk a szobájában figyeli Pike-ot, aki folyton nemet villant, se Jim, se Leonard nem érti mi a baja. Kirk bizonytalan Spock-kal kapcsolatban, McCoy kiáll a vulkáni mellett (hihetetlen!), nem tudja elképzelni, hogy Spock-ot az emberi oldala tudná irányítani. A transzporter állomásról hívják McCoy-t, vissza kell térnie az Enterprise-ra, orvosi segítségre van szükség a hajó fedélzetén.

04.jpg

Egy piros, nagyon titkos akta kerül elő Talos IV felirattal, rögtön a pilot epizód sejlik fel bennem. A kérdéses bolygót senki se közelítheti meg, hogy miért az hét pecsétes titok, csak egy hajó járt arra, még pedig az Enterprise Pike kapitánnyal és Spock-kal. A segédtiszt ijedten kiállt fel, eltűnt Pike a szobájából! A parancsnok kérdez rá a biztonságiaknál, hogy mi történt, kiderül, hogy az Enterprise elhagyta a körpályáját, a kapitányát jól otthagyva a bolygón.

05.jpg

A hídon Spock oktatja ki a navigátort, aki nehezményezi, hogy nincs munkája, hisz a hajó önmagát irányítja. Uhura jelzi, hogy üzenetet fog, de az első tiszt kiadja, hogy rádiócsend van, nem fogadnak semmilyen jelzést, majd önkényesen átveszi a kapitányi pozíciót, azzal a szöveggel, hogy Kirk-öt egészségügyi szabadságra küldték a csillagbázison. McCoy értetlenül néz Spock-ra, ő nem tud arról, hogy Jim-et szabadságolták, és azt se tudja ki rendelte fel a hajóra, a vulkáni kéri, hogy kövesse. Pike kabinjába viszi az orvost, majd egy hamisított felvételt játszik le Kirk hangjával, amiben arra kéri a dokit a kapitány, hogy ne zaklassa Chris-t, csak viselje gondját és mindenben engedelmeskedjen Spock-nak.

06.jpg

A hídon vagyunk újra, kiderül, hogy egy űrkomp követi a hajót, Spock kiadja az utasítást, nem kell róla tudomást venni. Kirk kapitány és Mendez parancsnok próbál kapcsolatba lépni a hajóval, kitartóan követve azt. Spock, immáron egyedül, a számítógépet kérdezve jön rá, hogy az őket követő komp már nem tud visszatérni a bázisra, döntenie kell, hogy megmenti-e a kapitányát. Az űrkomp motorjai leálltak, a levegő két órára elég még, Kirk nem reménykedik, hogy Spock megmenti őket, mert akkor hadbíróság elé állítják a vulkánit.

07.jpg

McCoy mereng az űrkompról, Spock végül úgy dönt, hogy bevontatja a kérdéses járművet. Biztonsági személyzetet kéret a hídra, átadja a parancsnokságot ideiglenesen a kormányosnak, majd megkéri McCoy-t, hogy tartóztassa le lázadás miatt. Scotty hozza fel kapitányunkat a hídra, aki rögtön átveszi az irányítást, de a hajó vezérlését nem tudja módosítani, a cél továbbra is a Talos naprendszer.

08.jpg

Előzetes meghallgatást rendel el Kirk Spock ügyében, de a vulkáni azonnali tárgyalást kér, és mivel van három parancsnoki rangú tiszt a fedélzeten (Kirk, Mendez, Pike), ezért azt rögtön meg is tarthatják. A hadbírósági tárgyaláson vagyunk, Mendez kíváncsi, hogy miért akar Spock a Talos IV bolygóra menni, ezért egy 13 évvel ezelőtti történetet idéz fel a vulkáni, amiről felvételei is vannak. A főtisztek ledöbbennek ettől, Spock még nem árulja el, hogy lehetséges ez. Mendez ezt nem fogadja el, de Kirk kíváncsi a többi felvételre is, ezért elkezdődik a visszaemlékezés.

13 évvel ezelőtt megszólal a vörös riadó jelzés az Enterprise fedélzetén, de csak egy régi típusú segélykérőhívást kaptak. A segélykérő hajó a Talos naprendszerben végzett kényszerleszállást, egy bizonyos S.S. Columbia, amely 18 éve tűnt el és a hívás csak most ért el hozzájuk, akár túlélők is lehetnek a bolygón. Pike elhagyja a hidat, majd az orvost kéreti a kabinjába, de nem kivizsgálásra, hanem kikéri a véleményét a hívásról. A beszélgetést Mr. Spock zavarja meg, új üzenetet kaptak, 11 túlélő van a bolygón, a kapitány végül úgy dönt, hogy megyünk megmenteni őket.

09.jpg

Mendez hihetetlennek tartja ezt az egészet, de Pike egy pityegéssel igazolja a felvételek valódiságát. A parancsnok be akarja fejezni ezt az egészet, de Kirk folytatni akarja a bizonyítást, Pike döntése alapján továbbpereg a felvétel.

6 fős csapattal megy le a kapitány a bolygóra, rátalálnak a kicsit megöregedett túlélőkre, illetve a fiatal Vina nevű lányra, aki a baleset előtt született nemsokkal. Ekkor derül ki, hogy figyelik őket valamilyen idegen lények, akik igencsak örülnek az új jövevényeknek. Lassan elkezdik a tábor felsugárzását. Pike egyedül követi Vina-t, majd a lány és a tábor eltűnik, a kapitányt elrabolják az idegenek, a legénység pedig nem ér oda időben.

10.jpg

Mendez részére érkezik ekkor üzenet a flottától, a felvételek a Talos IV bolygóról érkeznek, ezzel megszegte az Enterprise a Csillagflotta rendelkezéseit, Kirk kapitányt felfüggesztik, Mendez-t nevezik ki a hajó parancsnokának, illetve meg kell akadályoznia, hogy a hajó elérje a tiltott bolygót. Spock tiltakozik kapitánya felfüggesztése miatt, hiszen Jim nem tudott semmiről, de a parancsnok szerint csak magának köszönheti, hogy tönkretette Kirk karrierjét is. Ennek ellenére a vulkáni megtagadja a kézi vezérlés visszaállítására kiadott parancsot, Mendez felfüggeszti a tárgyalást, majd kivonulnak a teremből, csak Kirk és Spock marad pár biztonsági tiszttel. A vulkáni arra kéri Jim-et, hogy érje el, hogy végignézzék az adást, a kapitány karrierje, valamint Pike élete múlhat ezen. Kirk elvezetteti a vádlottat, majd magára maradva borúsan néz a jövőbe (szívem szakad meg miattuk!).

11-1.jpg

11-2.jpg

Ezt a hogyvoltot William Shatner részére ajánlom, boldog születésnapot!

Címkék: star trek tos
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2014.03.27. 13:06:53

és nem utolsó sorban Leonard Nimoy-t is éltesse soká az Úr! Boldogat neki is! :)

Is 2014.03.27. 13:11:22

Hej, de kíváncsi vagyok most már a folytatásra! Kösz a HV-t!

Kapitánylány 2014.03.27. 15:19:52

@Is: ha minden jól megy akkor holnap 15-kor jön a fess díszegyenruhás főhőseink kalandjának a folytatása :)

Gabba 2014.03.27. 19:06:31

Ez nagyon macsós rész volt... úgy értem, nőtlen :)

AaannnaaA 2014.03.27. 21:23:27

Hihi, jó az új avatarod, tartsd is meg :)

Köszi szépen a hogyvótért. Ööö, ezt néztük együtt? Totál nem emlékszem. Mármint arra igen, hogy valaha láttam, de hogy mostanában is, arra nem.
A képek nagyon jók, bár Gabba szempontból tényleg macsós rész ez...
Ezen besírtam: "a vulkáni leendő felesége örülhet, Spock nem fogja elfelejteni az évfordulókat".

Kapitánylány 2014.03.28. 08:36:47

@AaannnaaA: ezt a két részt kihagytuk, mert ugye nagy része ismétlés, de szólj, ha érdekel és megnézzük ;)

hát ez most a lányoknak kedvező részek voltak :)

Kapitánylány 2014.03.28. 09:24:55

@Gabba: nem lehet mindig a fiúknak kedvezni :-)

Gabba 2014.03.28. 09:56:47

@Kapitánylány: brühühü...

amúgy ennek a két szép embernek tényleg egy napon van a szülinapja?

Kapitánylány 2014.03.28. 10:13:31

@Gabba: William Shatner March 22, 1931
Leonard Nimoy March 26, 1931

csak nagyon közel egymáshoz, úgy lett volna igazi, hogy ha akkor jönnek ki a hogyvoltok :)

Gabba 2014.03.28. 10:23:39

@Gabba: és csillagidő szerint? :)

Kapitánylány 2014.03.28. 11:02:33

@Gabba: a csillagidő számításának kezdete: 2323.01.01.
szóval e szerint Shatner -392222.1
Nimoy pedig -392233.1
süti beállítások módosítása