Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E03 – Where No Man Has Gone Before – Ahová ember még nem merészkedett

2013. november 28. 13:51 - Kapitánylány

Csillagidő 1312.4 A kapitányi hajónaplót halljuk, képtelen dolog történt, egy segélykérő jelzést fogtak be egy két évszázada eltűnt hajótól. Kirk ideges, már rég oda kellett volna érniük, Spock azzal nyugtatja, hogy mindjárt mattot ad neki. Végre jelentkezik a híd, elérték a jelforrást, de az olyan kicsi, hogy nem lehet mentőcsónak, viszont a transzporter állomásra befér, sugározzuk fel. Egy adatrögzítő szondát fogtak be, valószínűleg akkor lőtték ki, amikor a hajó bajba került. Már éppen összekapcsolnák az adattárral a számítógépet, amikor a szonda sugározni kezd, Kirk általános riadót rendel el.

01.jpg

A kapitányék a hídra tartanak, csatlakozik hozzájuk Gary Mitchell is, kell a segítség. Az Entreprise leáll a galaxis peremén, addig nem mennek tovább, amíg ki nem derítik mi történt a Valiant űrhajóval. Közben megérkeznek a részlegvezetők is, kellenek, mert átlépjük a galaxis határait. Az orvosi részlegtől jött egy pszichológus is, dr. Dehner, kíváncsi, hogy reagál a legénység a különböző veszélyhelyzetekre.

02.jpg

Végre kapnak adatokat a szondától, a Valiant mágneses viharba került, ezért sodródott errefelé, egyenesen ki a galaxisból. Visszafordultak, de valami történt, a kapitány minden adatot lekért az ESP-vel (érzékeken túli érzékelés) kapcsolatban. Kirk rákérdez a doktornőnél, hogy mit tud az ESP-ről, kiderül, hogy a nő elég tehetséges. A felvételekből az derül ki, hogy a Valiant kapitánya rendelte el az önmegsemmisítést, csak nem értik miért. Jim ennek ellenére kiadja a parancsot a galaxis elhagyására, ekkor egy erőtérbe ütköznek, amely kiüti a teljes hidat, hiába fordulnak már vissza, kilenc halott van, és a hajó is súlyosan megsérült, Mitchell szemén pedig egy különös ezüsthártya jelent meg.

03.jpg

Annak ellenére, hogy az Enterprise súlyosan megsérült, mégis a legfontosabb feladat kideríteni, hogy miért semmisült meg a Valiant. Kirk és Spock felfedezik, hogy Drehner-nek és Mitchell-nek magas volt az ESP indexük. A doktornő lép a hídra, a boncolásokból kiderült, hogy minden áldozatnak az idegrendszere sérült meg, sőt nekik is kiemelkedő volt az ESP eredményük. Vita robban ki Drehner és Spock között az esperekről, a doki hevesen védi az ilyen embereket.

04.jpg

A gyengélkedőben vagyunk, Kirk aggódik barátjáért, de az jobban érzi magát mint valaha, sőt lassan kiolvassa az egész könyvtárat. Sztorizgatni kezdenek, végül Mitchell kéri a szolgálatba való visszahelyezését, de a kapitány még megfigyelés alatt tartaná a férfit. Gary ennek nem örül, burkoltan megfenyegeti Jim-et. A hídon folyamatosan figyelik a kormányost, aki percről percre gyorsabban olvas, Kirk teljes orvosi kivizsgálást rendel el, illetve őröket a kórterem elé.

05.jpg

A főorvos teljesen egészségesnek nyilvánítja Mitchell-t, a pszichológus gondjaira bízza. Beszélgetésbe elegyednek, a férfit kicsit zavarja, hogy mindenki valami rendellenességet keres benne, ha azt akarják, hát megkapják, ekkor az életfunkciókat mutató gép jelzői különböző irányba kimozdulnak, majd a halott állapotba ugornak. A doki ijedten ugrik a férfihoz, de az csak játszott vele. Mitchell nem érti mi történik vele, de tetszik neki. Drehner tesztelni akarja, mond egy oldalszámot, Gary pedig fejből felmondja mi áll az oldalon. Lee navigációs tiszt zavarja meg őket, jött meglátogatni Mitchell-t. A férfi kérdezgeti a tisztet a javításokról, az elmesél mindent, ekkor utasítja Lee-t, hogy nézze meg az érintkezéseket, mert ha elindítja a rendszert, akkor apró darabra hullik a hajó. Lee megforrázva hagyja ott őket, a doki rákérdez honnan tudta ezt Gary, kiderül, hogy olvasott a tiszt gondolataiban.

06.jpg

Az eligazítóban vagyunk, Mitchell-nek igaza volt, az érintkezések teljesen kiégtek. Drehner kicsit késve érkezik meg, Gary annyira lefoglalta. Spock aggodalmát fejezi ki a mutációval kapcsolatban, a doktornő rögtön vissza is támad, Kirk nyugtatja le őket. Drehner jelentés tesz Mitchell képességeiről, Mr. Scott is megerősíti, korábban a hídon műszerek állítódtak el, szóval Gary az egész Enterprise hajót játszótérnek használja. Sulu szerint a hatalma csak tovább fog nőni, a vulkáni szerint nem sokára mindenkinek csak gondot fog okozni, amit nem tudnak majd leállítani. Kettesben maradva Spock azt javasolja Kirk-nek, hogy szabaduljanak meg Gary-től egy közeli bolygón, miközben megjavítják a hajót, de ha ez nem tetszik, akkor Jim ölje meg a barátját. A kapitány végül a bolygó mellett dönt.

07.jpg

Delta Vega bolygóhoz érve, Kelso tiszt feladata a hajó megjavítása, Kirk kapitányé pedig, hogy egy régi jó barátját lesugározza oda. Épp akkor lépnek be a betegszobába, amikor Gary egy pohár vizet reptet maga felé. Mitchell olvas a gondolatokban, Spock-kal ért egyet, Jim addig ölje meg, amíg teheti, majd megtámadja a főembereket. Nem szeretné, ha a Delta Vegán tennék le, egy másik bolygó jobban megfelelne a céljainak. Isteníteni kezdi magát, mire a férfiak lefogják, a doktornő pedig benyugtatózza, irány a Delta Vega felszíne.

08.jpg

Az irányítóban Kirk megsemmisítő gombot kér Lee-től, fel akarja robbantani az üzemanyagtartályokat. Mitchell-t energiacellába dugták, Jim arra utasítja az orvos párost, hogy egyszerre csak egy legyen ott, a másik egy képernyőről figyelje a férfit. Drehner vállalja magára először az őrzést. Gary a kapitány szemére veti, hogy egyszer már megmentette az életét, most miért fél tőle? Talán azért, mert többször át akarta venni az irányítást az hajó felett, vagy azért, mert férgeknek titulálta a legénységet, akit el kell taposni? Mitchell mérgében nekimegy az energiamezőnek, ami leszívja az erejét, pár másodpercre visszatér a rendes szeme.

09.jpg

Scott helyreállította a hidat, majd arról érdeklődik, hogy Spock megkapta-e a fézerpuskát. Kirk értetlenkedik, ekkor lép be a vulkáni egy mordállyal. Jim szerint nem ez a megoldás, úgy tűnik a tartályok felrobbantása sokkal szimpatikusabb neki. Sikerült az Enterprise-t helyreállítani, ezért a kapitány mindenkit visszaküld a hajóra, aki nélkülözhető. Kirk sikeresen elárulja Mitchell-nek, hogy Lee tartja a kezét a gombon, ha bármi történne, akkor a tiszt, majd mindent felrobbant. Gary a gondolatait irányítva egy kábellel megfojtja Lee-t, ezután pedig a főtiszteket küldi padlóra, az energiacellát simán hatástalanítja. A doktornő ezalatt semmit se tesz, de ekkor derül ki, hogy már ő is ezüstszemű, mutálódott.

10.jpg

A főorvos ébreszti fel a kapitányt, rögtön elindul az espert pár után, de utasítja előtte a dokit, hogy ha Spock magához tér menjenek a hajóra és 12 óra után távozzanak, ha ő addig nem ad életjelet. A párocska kietlen tájon andalog, a nő szerint csoda kell, hogy itt megéljenek. Mitchell-nek több se kell, egy kisebb oázist teremt a semmi közepére. Jim közelít a mordállyal, Gary azonnal megérzi a jöttét, de talpig férfi, a nőt küldi elé. Kirk próbál hatni a nőre, de az inkább a kormányos oldalán áll. Végre Mitchell is megérkezik, a kapitány azonnal rálő, de az semmit se ér. Gary előkészíti barátja sírját, de előtte még imádkozásra kényszeríti Jim-et. Kirk hegyi beszédet tart közben a nőnek, akinek elszáll a hite, egymásra támadnak Gary-vel. A nőnek sikerül elkábítania, Jim rátámad, verekedni kezdenek. A küzdelem végén a kapitánynak sikerül megölnie a férfit, a saját sírjába teszi egy nagy szikla kíséretében. Rohan a nőhöz, de nem élte túl Gary-vel való harcot. Jim kéri a felsugárzását.

11.jpg

Az Enterprise épp elhagyja a Delta Vegát, Kirk a hajónaplójában rögzíti, hogy újabb két embert veszített el szolgálatteljesítés közben. Spock-nak magyarázza, hogy nem akarta, hogy folt essen Gary jó hírén. A vulkáni is sajnálja, Jim meglepődik, talán még se reménytelen eset a tudományos tiszt.

Címkék: star trek tos
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2013.11.29. 07:51:39

A sírkövön a halálozási dátum mintha tök más lenne, mint az aktuális csillagidő.

Spock mordálya pöpec, valszeg egy óriás irrigátorból alakítitta át :P

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 08:28:54

Köszi a hogyvoltot! Lassan elfogynak azon a hajón és átállhatnak robotpilótára.

@Gabba: Az egy fézer a jövőből. Az irritátor így néz ki: kepfeltoltes.hu/view/131129/irrit_tor_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kapitánylány 2013.11.29. 09:23:40

@Gabba: nem is figyeltem, nekem az tűnt fel, hogy nem James T. Kirk, hanem mintha R. lenne az a T.

@St. Pácsó Ármándó: nincs mit! szerintem mindig van utánpótlás :D csak nem lehet hagyni, hogy végül Kirk vagy Spock haljon meg XD

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 10:08:03

@Kapitánylány: Azt tényleg nem! :-)
Én is R-nek nézem azt a feliratot!

Gabba 2013.11.29. 10:25:27

@Kapitánylány: @St. Pácsó Ármándó: @Is: energiacellába kell zárni a kellékest, de legalább fenékbe rúgni :)

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 14:27:49

@Gabba: @Is: @Kapitánylány: Ez a rejtély már másoknak is feltűnt, meg megfejtésről nem tudok. Talán a Fanok.

Kapitánylány 2013.11.29. 16:02:40

@St. Pácsó Ármándó: igen, most utána is olvastam, amennyit megértettem belőle:
1. Gary elrontotta, ő még is csak ember, nem pedig isten
2. a producer direkt csinálta :D
3. valamilyen könyvben benne van, hogy miért R., de azt már nem írta le a kedves kommentelő, hogy miért, annyit írt, hogy olvassuk el

egyébként azt is írják, hogy ekkor még nem is volt középső neve Kirk-nek, ami igaz is lehet, mert amint egy kedves kommentelőm már írta a pilot epizódnál, valójában ez a pilot epizód, pontosabban a második pilot, csak 3. részként adták le

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 17:49:17

@Kapitánylány: 4. James Roeschenbacher Kirk volt a neve eredetileg, de ezt inkább Tiberiusra változtatták :-)

AaannnaaA 2013.11.29. 20:44:23

Köszi szépen a hogyvótot, és a képeket is!! :)
Furcsa, hogy a részek sorrendje miatt most Spock-nak megint más a külseje, mint az előző részben (meg később a többiben) láthat(t)unk. Ez nekem túl vad, nem bánom, hogy finomítottak rajta.

Egyébként az "R" magyarázata, hogy a "T" mellett van a billentyűzeten, és ugyanazzal az ujjal kell leütni - ergo aki feliratozta a sírkövet, elgépelte :))
(Ja, a kép alapján nekem simán elmenne "P."-nek is, bár mindegy, akkor sem stimmel.)

Kapitánylány 2013.11.29. 22:04:20

@AaannnaaA: ne legyen P, mert az a magyarázat jobban tetszik, hogy elgépelték :D

meg még milyen fiatal volt Scott! :)

@St. Pácsó Ármándó: ez nagyon jó, megvettem az elgépelés mellé XD

AaannnaaA 2013.11.29. 22:23:27

@Kapitánylány: Igen, igen, eszembe jutott, hogy megemlítem, de nem akartam okoskodni. Azt akartam írni: érdekes, hogy az első két képen még milyen fiatal Scotty, aztán a következő részekben mennyivel idősebbnek látszik majd színésztársainál. Mintha ő gyorsabban öregedne mint a többiek, vagy már neki nem jutott a botox-pénzből :)
Egyébként vicces, mert megnéztem a színészek adatlapját, a doki és ő egyidősek, mégis gépészünk látszik a legöregebbnek (Shatner és Nimoy egyidősek, egy tizessel fiatalabbak az előbbi kettőnél.)

Kapitánylány 2013.11.29. 22:39:29

@AaannnaaA: Scotty tényleg gyorsan öregedett, de nem gondoltam volna, hogy ennyi korkülönbség van közöttük

okoskodásra engedély megadva, kérlek oszd meg velünk véleményedet! :)

KisIst 2014.01.14. 14:57:24

@Gabba: Ha jól olvasom, akkor a dátum 1313.7 ami a kezdő csillagidő alapján (1312.4) megfelelő, hiszen eltelt egy kis idő az epizód eleje óta... Bár az igaz, hogy így képen egy kicsit nehezen kivehető...
süti beállítások módosítása