Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x20 – Dead Man's Switch

2013. június 14. 11:00 - Láng Vince

A múlt héten Sherlockék egy hókotrós nénivel kergették a bankrablókat. Lássuk mit tálalnak ezen a héten. Holmes mellett minden reggel egy meglepetés: Watson arra sétál be, hogy a detektív a saját alkarjára tetovál. A tetoválásai nagy részét saját kezűleg készítette, amihez jól jön, hogy kétkezes. Megtudjuk, hogy lassan egy éve tiszta, amit Alfredo, a szponzora szeretne megünnepelni, de előbb elviszi egy ügyfeléhez, Ken Whitman-hez, hogy megoldjon egy zsarolási esetet. Whitman, az ex-autótolvaj, gusztusos polgári házban él szerény polgári életet. A lánya pár évvel ezelőtt egy hamis személyivel beszökött egy klubba. Ami nem is lenne gond, minden amerikai tini erről álmodozik. Sajnos az történt, amitől minden kislányt óv az anyukája: drogot tettek a piájába. A folytatást sejthetjük: hazavitték, megerőszakolták. A tettes, Brent Garvey évekkel ezelőtt börtönbe került. Amikor már azt hinnénk az ügy lezárult, érkezik egy zsaroló levél egy DVD-vel "adjatok 10.000 dollárt, különben a kislány videója kikerül a netre." És az apuka fizetett. Jött még egy levél, megint fizetett. Már a harmadik levélnél tart, és nem bírja tovább idegekkel. (Pénzzel még igen?) Szerencsére itt van Holmes, hogy megoldja az ügyet - megfogadja az aggódó apának, hogy megtalálja a zsarolót és tettestársait.

kep1_tetko.JPGA következő pillanatban már Charles Augustus Milverton háza előtt ülnek. A lakásból éppen kilép egy nagydarab afroamerikai férfi, aki kinézetre éppen zsarolónak látszik. Milverton vélhetően egy tettestárs, övé a bankszámla, amire Whitman a pénzt utalta. Holmes betör, és rögtön talál egy laptopot, amin pont három tini videót látni - Eva és két másik áldozat videóit. Milverton egy hivatásos zsaroló rengeteg kompromittáló képpel és videóval, amelyeket megnyitva hagy, amikor leugrik a kisboltba. Kár, hogy máris visszajön! Holmes elbújik a fürdőben, még vissza sem lebben a függöny, amikor megjelenik egy másik jóember a hátsó ajtón keresztül, hogy nézegesse a fájlokat a gépen. Amire sajnos nem sok ideje marad, amint leül, Milverton megérkezik és lelövi. Vagy legalábbis azt hisszük, ő volt Milverton, de kiderül, a lelőtt férfi az. A tagbaszakadt afroamerikai, aki lelőtte, a tettestárs. Vagy valaki, akit zsarolt? Holmes bevonja az ügybe Gregsont, és kéri, hogy a gyilkosság maradjon titokban. A zsaroló említi, hogy amennyiben bántódása esik, a fájlok automatikusan felkerülnek az internetre.

kep2_holmes betort.JPG

Holmes meglátogatja Brent Garvey-t a börtönben. Úgy fest, rabtársai rendszeresen ellátják a baját, most is szétvert arccal fekszik a gyengélkedőben. Azt mondja, Milverton egy aukción jutott hozzá az adattárolóhoz, amin a zsarolási anyagai voltak. A tettestársról nem tud semmit. Sőt kiderül, hogy Milverton Garvey-t is zsarolta, aki a szüleitől kért pénzt, hogy fizetni tudjon. A gondos zsaroló könyveli, hogy kiből mennyi pénzt zsarol ki. Ezt a kis naplót Holmes ügyesen elemelte a betöréskor. És kiderül, Milverton "bevételeinek" 10%-át egy "Henry8" névvel megjelölt bankszámlára utalta át. Vajon ő a zsaroló asszisztense, a "biztonsági ember", aki nyilvánossá teszi a videókat, ha a zsarolónak baja esik?

kep3_brent garvey.JPG

A nyomok Sheriff Duke-hoz vezetnek, egy bajszos kövér TV-celebhez cowboy csizmában, aki sajnos nem segítőkész, ezért Holmes gyorsan a lekapja a sheriff diplomáját a falról, és bebizonyítja, hogy hamis, mire emberünk vallani kezd. Kiderül, hogy szolgáltatott Milvertonnak némi zsarolási anyagot közös haszon reményében. Viszont tagadja, hogy ő lenne a "biztonsági ember". Az egyetlen ember, akit Sheriff Duke továbbküldött Milvertonnak, egy kórosan elhízott fickó, Abraham Zelner, aki beperelt egy légitársaságot, mert nem fért el a feneke a székben. Lehet, hogy a "Henry8" kódnév Milverton naplójában VIII. Henrikre, a Brit történelem legkövérebb uralkodójára utal? Megpróbálják kinyomozni Abraham Zelnert, de álnévnek tűnik. Gregson telefonál - valaki egy építkezésen éjjel a friss betonban óhajtotta elhelyezni Milverton hulláját és lebukott. Végre megvan a tettestárs? Kiderül, hogy a gyilkos, Anthony Pistone, az egyik megerőszakolt lány apja, aki már nem tudott harmadszorra fizetni - inkább követte a zsarolót hazáig, lelőtte, aztán elvitte a laptopot és a holttestet. A laptopot széttörte és bedobta egy kukába. Gregson csendben szimpatizál a gyilkossal, de Holmes kijózanítja: valószínű, hogy a "biztonsági ember" most minden zsarolási anyagot nyilvánosságra hoz, mert a gyilkosság híre elérte a médiát - és így őt is. Ám ehelyett Whitman kap egy új zsaroló e-mailt (a halott?) Milvertontól! Valószínű, hogy a "biztonsági ember", a titokzatos "Henry8", ahelyett hogy nyilvánosságra hozná az anyagokat, ami a feladata lett volna, inkább átveszi Milvertontól a munka fonalát. Zsarolni jövedelmezőbb, mint a bevételek 10%-ából éldegélni.

kep4_sheriff duke.JPG

Pár perces közjáték, ahol Alfredo, az ex-autótolvaj és jelenlegi AA tag próbálja meggyőzni Holmest, hogy fogadja el az egy éves józansági kitüntetését. Holmes azt válaszolja, hogy ez a kitüntetés őt nem a sikerre, hanem a múltbéli kudarcra emlékezteti. Watson hajnalban arra riad fel, hogy Holmes a szobájában ül. Kiderítette, ki lehet "Henry8" mögött. Abraham Zelner egy álnév, amin beperelt egy légitársaságot, gyorsan kifizették és eltűnt - talán mert egy közelebbi vizsgálat veszélyes lett volna egy álnévre? Más esetek is akadnak, ahol meglehetősen túlsúlyos egyén beperelt egy éttermet, mozit, szoláriumot, és gyors fizetség után lelépett. Az nevekben is van logika - valószínű ugyanaz a kövér ember áll mögöttük, akinek rendszeres jövedelmet jelent a túlsúlya. Némelyik perrel kapcsolatban újságcikkek is megjelentek, fényképpel. Ugyanaz a tripla toka, ugyanaz a pocak - minden egybevág. Kivéve egy álnevet, ami nem illik a többi álnév közé: Stuart Bloom. Talán mert ez a valódi neve?

kep5_fat man sues.JPG

Holmes és Watson betörnek Bloomhoz, ahol néma csend és hihetetlen bűz fogadja őket. Macskaalom szétszórva mindenütt, hogy elvegye a szagot - teljesen hatástalanul. Holmes és Watson zsebkendőt szorít orrára és keresni kezdik a szag forrását - mi már előre tudjuk, hogy egy hulla az. Nem kell csalódnunk, Stuart Bloom, ahelyett hogy ő lenne az új teljes munkaidős zsaroló, teljes munkaidőben halott már legalább egy hete. A kádban fekszik, mellkasán egy 8-as méretű bakancs nyomával. Holmes szerint Milverton intézte el, aki ugyanazt a macskaalmot használta otthon, mint amit itt szétszórt, hogy elnyomja a szagokat. De akkor ki vette át a zsarolási bizniszt Milvertontól?

kep6_budos a hulla.JPG

Holmes elakadt, otthon ül a kanapén és az üres falra mered. Watson bejön a kötelező (otthon is mindig hordott) 15 centis sarkú platform csizmájában, és meghallgatja, hogy Holmes miért nem fogadhatja el a józanság-születésnapi kitüntetését. Nem is volt tiszta az elmúlt egy évben! Kiderül, hogy közvetlenül az után visszaesett, hogy jelentkezett a rehab programra, még az előtt, hogy Watsonnal találkozott volna. Ami érthetetlen, hogy miért olyan nagy különbség, mivel utána valóban tiszta volt. Azaz egy nappal később mégis megünnepelhetné a józanság-születésnapját, de láthatóan Holmest ez az egy nap visszaesés azóta is nyomasztja.

kep7_vallomas.JPG

Megérkezik Milverton boncolási jegyzőkönyve: Holmes emlékszik rá, hogy amikor látta Milvertont egy pillanatra, mielőtt lelőtték, három kereszt alakú kis sebhely volt halántékán. Pistone pedig, aki el akarta rejteni a hullát a friss betontba, rálépett az arcára - ezzel próbálva elrejteni ezeket a nyomokat. Úgy fest, Milvertont valaki korábban megverte, olyannyira, hogy orvoshoz ment, ahol lefotózták, hogy kis kereszt alakú sebhelyek vannak az arcán. Pristone-t gyorsan újra kihallgatják. Holmes azt feltételezi, hogy ő volt, aki korábban már megverte Milvertont, és a kereszt alakú pecsétgyűrűjével hagyott kereszt alakú nyomokat az arcán. Hogy miért nem ölte meg akkor? Nem tudta visszautasítani az ajánlatot, hogy cinkostársak legyenek. Később megölte Milvertont, mert többet akart, mint a zsarolási bevételek 50%-át. Megtalálják Milverton laptopját is nála, amit állítólag összetört és kidobott a kukába. Ehelyett megtartotta, és bevette a bátyját a zsarolásba. Amíg ő vizsgálati fogságban ült, a bátyja folytatta a zsaroló e-mailek küldését. Végre megvan a tettestárs!

kep8_zsarolotars.JPG

Happy end: Holmes bevallja Alfredonak, hogy nem ma ünnepli a józanság-születésnapját. Éjjel folytatja a tetoválást saját magára, most éppen bal kézzel a jobb alkarjára. Éjfélt üt az óra, Watson besétál (pizsama, semmi platform cipő) "Boldog józanság-születésnapot!" és letesz egy ajándékot Holmes asztalára, amit egy second-hand üzletben vett. Amikor Holmes egyedül marad kibontja, nem látjuk mi az, viszont látjuk az arcát, majdnem sír. Közelkép az ajándékról: egy R. Frost versidézet, sötét erdőkről, ígéretekről, és mérföldekről.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.06.15. 14:55:00

Egy apró pontosítás: "Whitman, az ex-autótolvaj, gusztusos polgári házban él szerény polgári életet." Alfredo az ex-autótolvaj, Whitman pedig az ő volt szponzora.
süti beállítások módosítása