Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 2x08 - Frisco Bound (Útban Frisco felé)

2013. május 11. 10:00 - Gabba

Feszült arccal ücsörgő tengeri medve a nyitó képsorokban, Baines kapitány tárgyalása zajlik éppen a múltkor szerencsétlenül járt Pibroch ügyében. A tengerészeti vizsgálóbizottság vezetője, a tiszteletreméltó Sir Walter Teal vádpontjainak lényege: Baines felelőtlen volt, amiért nem nézte meg, mi volt a tényleges rakomány, ezzel veszélybe sodorta a hajó teljes legénységét. Bár James Onedin tanúvallomásából kiderült, hogy családi okok miatt vállalta el a megbízatást, ez nem menti a mulasztást, ráadásul Teal szerint Baines alacsony származása miatt nem igazán tud döntéseket hozni, talán elhamarkodott volt a kapitányi kinevezése. A jó arisztokrata anyádat, gondoljuk Baines-szel együtt, nehogy már a pudingfejű belterjes angol arisztokraták jobb döntési képességekkel rendelkezzenek a világéletükben hajón élt tengerészeknél! Az ítélet: lefokozás első tisztté, hat hónapig nem tölthet be kapitányi megbízatást brit lobogó alatt vitorlázó hajón. Baines felindultan hallgatja az ítéletet, és csak azért nem megy neki a tiszteletreméltó szőrnek, mert a szintén jelen lévő James időben odalép hozzá és visszafogja.

Frisco01

Baines a közeli kocsmába távozik nagyobb mennyiségű rum bevitele érdekében, ez ilyenkor a legjobb gyógyszer. Sir Walter még pár szóra visszatartja Onedint és megbeszéli vele, hogy tengerésznek készülő fiát, Davidet vigye magával legközelebbi útjára hajósinasnak. Ő ugyanis ellenzi a fiú szándékát és bízik benne, hogy ha kemény kiképzésnek vetik alá, elmegy a kedve a tengertől, és inkább az apja által preferált hivatalnoki pályát választja majd. James elvállalja, természetesen 50 font taníttatási díj ellenében, ennyit Sir Walternek is megér a dolog. David amúgy nagyon sokoldalú, kitűnően rögbizik és költészeti díjat is nyert, büszkélkedik az apa. James arcán látszik, hogy ezeket ő is múlhatatlan erényeknek tartja a vitorlázat kezelése során, de hangosan csak annyit mond: Rendben, egy hét múlva indulok Friscóba a Charlotte Rhodes-zal, várom a fiút.

Frisco02

A krimóban Baines sorra kéri ki a feleseket, az egyik asztalnál ücsörgő kopasz tengerész felismeri, mert korábban már hajózott vele. A lefokozásról már ő is hallott, ez tök érdekes, Baines még át sem ért az iszoldába, de a hír már megelőzte, ebből is látszik, hogy a mobiltelefon csak úri huncutság. A kötözködő szavak hallatán Baines nyakonragadja a kopaszt és már hajintaná keresztül a helyiségen, amikor belép James és újból visszafogja a tettlegességtől. Hagyja csak békén, mert hogy nézne már ki, ha a leendő első tisztem összeverné a másodtisztemet?, kérdezi szokásos félmosolyával. Bainesnek kell pár pillanat, amíg rájön, hogy James újból alkalmazni akarja, a hálálkodás elől azonban Onedinünk gyorsan lelép, némi ezüstpénzt nyomva az öreg markába. De aztán ne rúgjon be nagyon, mert maga fogja felügyelni a berakodást, búcsúzik.

Frisco03

Frazeréknél Albert felolvassa az újságból a Charlotte Rhodes közeles indulásáról szóló hírt, de ez Elizabethet nem igazán érdekli. Inkább a Fox varieté és benne Carrie Harris témát erőltetné, pontosabban Carrie Harrist és benne Albert Frazert… Nincs pénzünk, de te pénzt adtál egy ilyen nőnek - csak tíz fontot, mert azt hazudta, hogy gyereket vár tőlem, hangzik az adok-kapok. Majd a kinek-van-több-joga-elítélni-a-másikat vonal következik, innen ugrunk a ki-a-nagyobb-erkölcscsősz témára: a megesett nő, aki fondorlattal hozzáment máshoz, vagy a feleségét léha dizőzökkel megcsaló férj? A veszekedés végén Elizabeth közli Alberttel régóta érlelt döntését, miszerint elhagyja őt, és hullámzó kebellel kiviharzik a szobából. (Én még nem unom ezt a dúlt kebel témát, remélem, más sem.)

Frisco04

A kikötőben folyik a berakodás, a szállítmány ezúttal pamutszövet bálák, Baines felügyeli a munkálatokat. Anne is a hajón van, a parancsnoki kabinban James felvázolja neki az üzleti tervet: San Franciscoban ezüstöt vásárol majd, amin itthon újabb részvényeket vesz a gőzhajózási társaságban. Az idő szokás szerint most is pénz, ezért a rövidebb úton megy, megkerülve a Horn-fokot, és nem a hosszabb és biztonságosabb útvonalon a Csendes-óceánon át. Anne szokás szerint félti a veszélyes úttól és mérsékelten felveti a „már megint a pénz a legfontosabb” témát is, de persze beleszólása nincs a dolgokba. Váratlanul feltűnik Albert, aki úgy döntött, életében először ő is meg akarja kerülni a Horn-fokot és máris elfoglalja az első tiszti kabint. Majd James borkészletét kezdi vizsgálni, akárcsak az 1x14-ben, és újból fikázza sógora ízlését. Spanyol bor, rémes, mondja lenézéssel, mindazonáltal gallér mögé dob belőle pár pohárral. A parton James és Anne nyíltszíni csókkal búcsúzik egymástól, ez ritka pillanat, be is teszek róla egy képet.

Frisco05

Már éppen eloldanák a köteleket, amikor megérkezik a David gyerek, fehér kesztyűben, ficsúrosan, ilyen szerkóban tényleg inkább a Vers mindenkinek c. műsorban kellene fellépnie, nem egy tengeri vitorláson. 

Frisco06

Charlotte Rhodes elindul, Anne a partról int búcsút, amikor megérkezik Elizabeth. Most kapta kézhez Albert levelét, benne az elutazási szándék bejelentésével, ettől persze nem boldog. Később otthon teázás közben Anne-nek is elismétli, hogy mire Albert visszajön, ő elköltözik tőle. Anne tétova kérdésére gúnyosan közli, hogy nem, nem terhes Alberttől, sőt mindent meg is tesz, hogy ezt elkerülje. A jó Anne persze megütközéssel hallgatja: Pedig más nők mindent megadnának érte, hogy gyerekük lehessen, mondja, nyilván magára gondolva. Neked könnyű, James úgysem néz más nőre, reagál Elizabeth, hogy ez bók-e vagy gúnyos beszólás, azt mindenki eldöntheti magában.

Frisco07

A David gyerek a kopasz másodtiszttel, Corryval kerül egy kabinba, hamarosan érkezik Baines is és röviden ismerteti a szabályokat: Maga azt teszi, amit én  mondok, a megszólításom uram, a munkabeosztás 4 óra munka, 4 óra pihenés, nem úgy, mint a Beatrice dalában, világos? A kesztyűjére itt nem lesz szükség, a feladatai zsírzás, olajzás, őrködés, kormányzás, vitorlabontás, árbocra mászás. Igen, uram, válaszolja David, de még mielőtt nekikezdhetne a vidám matrózéletnek, felrohan a fedélzetre, hogy néhány kis és nagy rókát dobjon a tengerbe a palánkon keresztül. A tengeribetegség aztán még napokig eltart nála, sápadtan közlekedik a fedélzeten, enni sem nagyon tud, ez azonban nem akadályozza meg Bainest abban, hogy keményen megdolgoztassa. Egy idő után Albert megpróbálja védelmébe venni a fiút, de James leinti: A hajón ne szólj bele a kapitány és az első tiszt dolgába, inkább azon gondolkozz, hogyan hozhatnád helyre a dolgot a feleségeddel, Elizabeth ugyanis nem érdemli meg, hogy így elszökj tőle. Nocsak, mégis van más is a profiton kívül, ami érdekli Jamest?

Frisco08

A szép idő fokozatosan elromlik, és mire a Horn-fok közelébe érnek, már zuhog az eső, fúj a szél, tornyosulnak a hullámok. Előkerülnek az orkánkabátok és a sou’westerek, James azonban kemény csávó, ő hajadonfőtt dacol az elemekkel és vizsgálja távcsővel a zátonyokat. Derékvitorlát behúzni, fővitorlát kurtítani!, adja ki a parancsot Baines. A szolgálat végén a legénység alaposan kifáradva rogy le az ágyakra, ráadásul Corryt valami nyavalya kezdi gyötörni, állandóan didereg, alig van magánál. A szkúner bejut a szigetek és a szárazföld közti átjáróba, most kell gyorsítani, minden ember a fedélzetre! Corry ismét felszenvedi magát a kötélzetre Daviddel, ám az egyik tartókötél elszakad és a szerencsétlen másodtiszt bezuhan a tengerbe. Ember a vízben, és ott is marad, szerencsére azonban az árbocon fél kézzel kapaszkodó Davidet nagy üggyel-bajjal végül sikerül Bainesnek lehoznia.

Frisco09

Kis időugrással folytatjuk, a Charlotte Rhodes már hazafelé tart Friscoból, Baines elégedetten közli Daviddel, hogy még a végén tényleg tengerész lesz belőle. Albert és James beszélgetésének témája ismét a házasság, Frazer kijelenti, hogy akármi is történt, ő nagyon szereti Elizabethet. Liverpoolban is ez a házasság a téma Anne és szőke sógornője között, és bár Sz Sz többször elismétli, hogy őt ugyan nem érdekli Albert és a Charlotte Rhodes, Anne távozása után mégis izgatott sürgés-forgásba kezd, hogy rendbehozza a lakást. Frizura megcsinálva, új fehér ruha felvéve, tettetett laza testtartás a kandalló előtt ücsörögve, amikor a cselédlány látogató érkezését jelenti be. Albert helyett azonban Fogarty érkezik, Elizabeth enyhén szólva csalódott.

Frisco10

A Charlotte Rhodes kiköt Liverpoolban, Anne ismét nyíltszíni csókot vált James-szel, micsoda töményen erotikus rész ez már?! Baineshez Sir William lép oda és mond köszönetet a fia megmentéséért: Maga igazán kitűnő tengerész, rosszul ítéltem meg magát, nagyon sajnálom, mondja hálásan. Albertet persze nem várja senki, csalódott arccal ül be egy fiákerbe és viteti magát haza. A szakállas Fogarty ezalatt újra arról próbálja meggyőzni Elizabethet, hogy ne hagyja el Albertet, hozzátéve, hogy ő már nem tartozik felelősséggel a kis Williamért, amióta a szőke feleségül ment Frazerhez. Begördül Albert kocsija, a zajt hallva Elizabeth megpróbálja kituszkolni a hátsó ajtón Fogartyt, persze pont ebben a pillanatban nyit be Albert.

Frisco11

Üzleti ügyben jöttem, próbálkozik a szakállas, de maga sem hiszi, amit mond. Albert hideg tekintettel kezdi faggatni: Üzleti ügy, amikor még én haza sem értem? Majd ismét Carrie Harris kerül szóba és hogy Fogarty volt-e, aki pletykált az afférról Elizabeth-nek. Daniel azonban nem hagyja magát kifaggatni és méltóságteljesen távozik. A házastársak újabb veszekedésbe kezdenek, Albert jól láthatóan féltékeny az ex-pasira, a szőke persze még adja is alá a lovat. Majd egy váratlan fordulattal Albert felkapja Elizabethet, ledobja a kerevetre és feltépi a sokat emlegetett dúlt keblen a ruhát. Sz Sz először még tiltakozik az erőszak ellen, de amikor Frazer fölé hajolva annyit mond, szeretlek, a feleségem vagy, a nő feldúlt arcvonásai kisimulnak és megnyitja a szerelem kapuját. A várható heves eksöntől a kamera azonban már szemérmesen elfordul.

Igaza volt Virág elvtársnak, hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának.

Frisco12

Címkék: onedin család
34 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2013.05.11. 14:14:30

"Baines még át sem ért az iszoldába, de a hír már megelőzte, ebből is látszik, hogy a mobiltelefon csak úri huncutság."

:D :D :D

_Molly 2013.05.11. 14:19:57

"inkább azon gondolkozz, hogyan hozhatnád helyre a dolgot a feleségeddel, Elizabeth ugyanis nem érdemli meg, hogy így elszökj tőle. Nocsak, mégis van más is a profiton kívül, ami érdekli Jamest?"

Ha jól emlékszem, annak idején James bunyóra kelt Fogarthy-val, hogy rávegye a házasságra a megesett Elizabeth-el. Szerintem ő mindig is komolyan vette a családfői szerepet. Bár ahogy így belegondolok, nem Robert a legidősebb fiú?:-o

Gabba 2013.05.11. 16:18:29

@_Molly: Robert az idősebb, de James a családfő....

Újabb pirospontért megírhatja valaki, hogy kinek mondta Virág et. a fenti örökzöldet (guglizni nem ér)

_Molly 2013.05.11. 16:29:37

"A szép idő fokozatosan elromlik, és mire a Horn-fok közelébe érnek, már zuhog az eső, fúj a szél, tornyosulnak a hullámok."

Szegény Sir John Franklin és az a sok jó pasi (a brit hadsereg színe-javából összeválogatott csapat) azért fizetett az életével, hogy ezt a hülye Horn-fokot ne kelljen a hajósoknak folyton-folyvást megkerülgetni. Ezért akarták fölfedezni az Észak-Nyugati átjárót, de sajna a hajóik úgy belefagytak a jégbe, hogy 6 éven át szépen sorban mind meghaltak.:(((
És bár 60 évvel később Amundsennek mégis sikerült a Nagy Túlélés, azért ma sem egy kifejezett életbiztosítás hajóval az északi sarkvidéket választani.

Mosmeg azt írja a zújság, hogy annyira olvad a jégtakaró, hogy 10 éven belül (legalábbis nyaranta) simán át lehet majd hajózni az Észak-Nyugati átjárón akár egy bárkával is...

_Molly 2013.05.11. 16:32:54

@Gabba:

Ezt mondta volna Virág elvtárs? Hogy Robert az idősebb, de James a családfő?
Na, ez engem is érdekel, hogy kinek mondta!

Gabba 2013.05.11. 16:47:58

@_Molly: ezt is biztos mondta valakinek, de a kérdés a poszt utolsó mondatára vonatkozott...

_Molly 2013.05.11. 16:52:17

@Gabba: Jaaa, erre gondoltál? Hogy "hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának"?

Ezt nem a mini(?)szoknyás beosztottjának mondta?:-o

Gabba 2013.05.11. 17:04:19

@_Molly: igen, de a név is kellene, anélkül csak fél pont :)

_Molly 2013.05.11. 17:07:45

@Gabba:

Azt nem tudom, de fél pont is pont.:)))
(Főleg, hogy nekem még eccsincs.)

Gabba 2013.05.11. 17:18:11

@_Molly: akkor várunk, hátha befut még valaki

W.Jack. 2013.05.11. 20:59:29

@Gabba: Szégyen és gyalázat, de nekem speciel lövésem sincsen arról, hogy ki az a Virág elvtárs.

A hv viszont nagyszerű, szokás szerint igen jókat derültem rajta :)
"Anne ismét nyíltszíni csókot vált James-szel, micsoda töményen erotikus rész ez már?" :D

Gabba 2013.05.11. 22:09:34

@nughop: Bacsó Péter: A tanú

Kötelező elolvasni / megnézni, volt már idézve itt és még lesz is.
Virág a mindenható pártkáder benne.

Na még várunk a megfejtéssel, sztem Pácsó vagy biri tudni fogja.

nandras01 2013.05.11. 22:13:55

@Gabba: gogolák elvtársnőnek.
(a kommenteket még nem olvastam végig, ha valaki megelőzött, akkor így jártam :)

W.Jack. 2013.05.11. 22:14:26

@Gabba: Köszönöm a pluszinfot, majd igyekszem bepótolni :)

nandras01 2013.05.11. 22:15:36

na, végigolvastam a kommenteket.
kérem a piros pontomat, első vagyok :)

nandras01 2013.05.11. 22:18:43

@_Molly: az a miniszoknya nagyjából az alsó lábszár közepéig ért :)

- új a szoknya?
- új, virág elvtárs.
- kurta! (és itt jön az ominozus mondat)

Gabba 2013.05.11. 22:25:24

@nandras01: grat, beírtam a naplóba :)

_Molly 2013.05.11. 23:21:30

@Gabba:
Meg az én félpontomat is, légyszi.
Köszönöm.

Pácsó Ármándó 2013.05.12. 07:54:24

@Gabba: Írtam tegnap, csak a vihar/áramszünet elvitte. A G kezdőbetű rémlett, de nem emlékeztem az egészre :-)

Gabba 2013.05.12. 08:53:52

@Pácsó Ármándó: és volt rajtad orkán vagy sou'wester a viharban?

Pácsó Ármándó 2013.05.12. 11:19:53

@Gabba: Nem volt, csak Capuetznie! (Tudom, béna poén...)
:-)

Gabba 2013.05.12. 13:30:12

@Pácsó Ármándó: jó az, a múltkor már a kolléganőtől is tetszett :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.15. 20:35:49

@Pácsó Ármándó: Beszóltál. Meghalsz.
@Gabba: Szerintem is idétlen poén, ennyire telik. Azért köszi a kedvességed, elképzelhetőnek tartom, hogy még egyszer valamikor a messzi távoli galaxisban meg is foglak kedvelni. Csak előtte megkérdezem Gyula Vitéztől, hogy szabad-e.

Pácsó Ármándó 2013.05.16. 06:04:37

@aggyistenbiri: Nagyon pörögsz! Kiengedtek? :-)
Ja, ez off volt!

W.Jack. 2013.05.28. 16:43:17

@Gabba: A tanúban még mindig sehol nem tartok, de felfedeztem, hogy a Gyula vitézben Őze Lajos az, aki szerint teljesen rendben van, hogy Valinak látszik a melle, hiszen hálóing van rajta :) Tudom bírjak ki még pár napot, és majd kommentelhetem; de felfigyeltem, hogy a Gyula vitézben is van, aki sokallja az erotikát, valamint van, aki nem, és aki nem, az éppen Őze Lajos, és ez olyan dolog, ami egyből ide kívánkozott :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.28. 18:41:52

@nughop: Vitéz Gyulát újra kell majd néznem, mert csak homályos emlékeim vannak, kivéve K.G csupasz felsőtestét, mert az örökre beleégett a retinámba. így néz ki egy szittya magyar férfi, igen.

W.Jack. 2013.05.28. 19:32:22

@aggyistenbiri: Azt hiszem összefoglaltad, hogy mi is volt a film lényege:) Na jó, némi túlzással. Én most láttam először, de irtó jókat mosolyogtam rajta, bár engem jobban lekötött K.G csupasz felsőteste helyett, hogy próbáljam a szemszínét meghatározni :)

W.Jack. 2013.05.28. 19:45:43

@aggyistenbiri: Nos.... Fogalmazzunk úgy, hogy kicsit olyan számomra, mint a bledi tó színét definiálni: magyarul lehetetlen :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.28. 19:53:22

@nughop: Mert színváltós, barátném, azért!!! (Mint az enyim.)

W.Jack. 2013.05.28. 19:55:37

@aggyistenbiri: A legtöbb ember szemszínét befolyásolja szerintem a hangulata, a fényviszonyok, környezetben található színek, meg még sok minden más. De ilyen mértékben, mint K.G-nél csak ritkán látni :) Különleges, akár csak a Tiéd :)
süti beállítások módosítása