Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 1x08 - Achilles Heel

2013. április 15. 09:00 - AaannnaaA

Az elmúlt részben eléggé felpörögtek az események, és ezt ma sem adjuk alább. Késő este egy forgalmas út mentén fekete férfi kéreget a megálló autókhoz lépve, közben azt ismételgetve, hogy hajléktalan veterán. (Az eddigi történések fényében úgy vélem, Tom Walker lesz az.) Az emberek meglehetősen közönyösek, leszámítva egy kisgyermekes nőt, aki némi pénzt ad ki az ablakon. A férfi nagyon hálás. Aztán diplomata rendszámú autó fékez mellette, és a hátsó ablakon át egy férfi, aki első ránézésre arab, bankjegyet nyújt át a kéregetőnek. Pillantásukból úgy vélem ismerik egymást. Az autó továbbáll; a veterán az út szélén leülve széthajtja a bankjegyet. Egy sorszámmal ellátott kulcs van benne, ráírva pedig egy raktár címe, gyanítom a kulcs ott nyitja a megfelelő helyiséget.

David irodájában folytatjuk, a férfi Tom Walker kisfiát hallgatja ki. Az apjáról készült fantomképet mutatja neki, azt akarja tudni, hogy őt látta-e az iskolájánál, de nem sokra megy a gyereknél a kérdezősködéssel. Helen Walker közben a folyosón szőkénkkel beszélget. Nem igazán akarja elhinni, hogy szörnyeteg lett a férjéből, egyelőre még azt is nehéz felfognia, hogy él. A beszélgetésüknek végül David vet véget azzal, hogy kéri, Helen segítsen a fiúval elbeszélgetni.

1.jpg

Brody Saul irodájában csücsül, aki Tom Walker halálának körülményeiről faggatja, immár nem először, ugye. Most nyilván külön apropója van a dolognak, Brody erről persze nem tud. Kissé idegesen válaszolgat a kérdésekre; elmondja, hogy saját kezűleg temette el egykori társát. Saul megköszöni, Brody távozik.

A folyosón Carrie várja, Brody nagyon dühös rá. Szerinte ugyanis alig gyanús, hogy két napja vallotta be szőkénknek, hogy saját kezűleg ölte meg Tomot, erre pont erről faggatja a CIA. Carrie váltig állítja, hogy ő nem mondott el ebből semmit, de arra a kérdésre, hogy akkor mégis miről van szó, mindössze annyit tud válaszolni, hogy azt titkos. Brody ettől még idegesebb lesz, jól lekaffogja a nőt: a dugás is az információszerzés része, vagy az Carrie saját ötlete volt? Ő nem tud mit válaszolni, így Brody távozik. Saul kilép az irodájából, nyilván látta bentről a vitát, és kérdezi az okát. Carrie terel, csak annyit mond, hogy a férfi ideges a sokadik berángatás miatt.

2.jpg

Brody hazaér, Jessica már otthon. Hősünk rögtön magyarázkodni kezd, hogy a CIA faggatta, azért volt távol, de anyus leinti, hogy ne mondjon semmit. Eléggé ki van akadva, nyilván a Mike ügy foglalkoztatja még mindig. És tényleg, arról beszél férjének, hogy hat évig várta azután, hogy halottnak mondták az urát; ő várta, mert hinni akarta, hogy él. Végül továbblépett, és ezzel elcseszte, de most már nem akar ezért bűnhődni. Brody azt feleli, hogy ez nem Jessica hibája, és szeretné, ha rendes családként élhetnének.

3.jpg

Carrie és Saul a férfi irodájában beszélgetnek, Saulnak van egy tippje Tom Walkerrel kapcsolatosan. Rájött, hogy valaki minden reggel kicsivel nyolc után felhívja Walkerék otthoni számát, de nem beszél senkivel, mert akkor már nincs otthon a család. Akkor mégis miért, kérdezi Carrie? Saul erre szemléltetésül maga is tárcsázza a számot, mi pedig hallhatjuk az üzenetrögzítő hangját, amin Helen, illetve leginkább a fiú, Lucas beszél. Tom Walker tehát a családja hangját akarja hallani, és ha csak a rögzítőt hallgatja meg, azzal nem árul el magáról semmit. Ez tehát az ő Achilles sarka, a gyengéje, amin keresztül meg lehet fogni.

Ekkor David lép az irodába, vele pedig egy férfi, Hall ügynök az FBI-tól, ők is besegítenek Walker elfogásába, így előtte lehet beszélni az ötletről, hogyan lehetne elfogni a férfit. Nos hogyan is? Egykori otthonát ugyan mindig másik, eldobható számról hívja, viszont ha rá tudják venni Helent, hogy vegye fel a telefont, akkor be lehetne mérni a hívás helyét. Nem rossz ötlet, mondom én. Az FBI ügynök viszont tiltakozik, szerinte be kellene vonni a nyilvánosságot, hátha valaki használható információt ad a rejtőzködő férfiról. Carrie ellenkezne, de David véget vet a vitának azzal, hogy Saul és Carrie döntsék el, mi a leghelyesebb, aztán tegyenek neki javaslatot.

a.jpg

Kiccsalád este otthon kártyázik, nagyon jókedvűnek tűnnek (gondolom ehhez az is hozzátesz, hogy a szülők között már nincs tapintható feszültség). Elizabeth Gaines telefonál (az alelnöki tanácsadó, ugye). Egy partyra hívja anyusékat magához másnap estére, így ő megkérdezi férjét: akarunk mi menni? Brody nem igazán mutat érdeklődést, de a gyerekek nyüstölni kezdik szüleiket, hogy menjenek el, így végül rábólintanak. Mrs. Gaines még autót is küld értük, ezen aztán mindenkinek felszalad a szemöldöke, wow.

Saul és Mira is a másnapi partyról beszélgetnek otthon, ők is meghívottak. Mira nem igazán akar menni, hiszen utána nap megy vissza Indiába – most is csomagol – de végül csak rááll. Mikor idáig jutnak a beszélgetésben, csengetnek, Carrie jött pár szót váltani főnökével. Először elrebegi, hogy David őt bízta meg a Tom Walker után kutató akciócsoport vezetésével, de aztán kiböki, amiért igazából jött. Saul látta őket beszélgetni (vitázni) Brodyval délután, és igen, ez nemcsak szimpla vita volt. Miután leszerelték a kamerákat a férfi házában, felvette vele személyesen a kapcsolatot, találkoztak párszor (dugást nem említ), de már vége. Saul morcos, ám Carrie végül olcsón megússza, sőt még egy ölelést is kap.

4.jpg

Másnap reggel Carrie Walkerék házában Helennel együtt várja a hívást. Lucas nevelőapjával iskolába megy, az anyja most itthon marad. Meglehetősen idegesnek tűnik, ami teljesen érthető. Ha Tom telefonál, szóval kell tartania, hogy a CIA technikusainak legyen lehetősége lenyomozni a hívás pontos helyét. A nő nem tűnik boldognak, hogy egykori férje lebuktatásához asszisztál, de Carrie azzal győzködi, hogy a férfi még nem tett semmi rosszat.

Csörög a telefon. Helen ledermed, végül Carrie veszi fel, és nyomja a kezébe a készüléket. Lyukra futottak, csak egy ügynök az, így gyorsan megszakítják a vonalat. A következő hívás néhány másodperc múlva jön, Helen felveszi. Mikor a hívó a túlvégen meghallja a hangját, rövid habozás után leteszi. A hívást nem sikerült bemérni, csak annyit, melyik adótornyon át jött, ennyitől pedig nem lesznek okosabbak. Mi viszont látjuk Tomot, meglehetősen lepukkant környéken van. Azonnal szétkapja a mobilt, amiről telefonált, nyilván, hogy ne lehessen bemérni. Aztán előveszi a bankjegyet, amit a diplomata rendszámú autóból adtak neki, rajta a cím és a kulcs. Úgy nézem döntésre jutott.

5.jpg

Kiccsaládnál Chris az ablakból lesi a kocsit, ami majd a szüleikért jön, és a fogadásra viszi őket. A szülők is előkerülnek, nagyon csinosan festenek. Saul és Mira is indulni készül ugyanoda. Meg kell hagyni, így azért nagyságrendekkel csinosabb az asszony, mint egy átlag hétköznapon. Férje elég morcosnak tűnik a távozása miatt.

Amikor megérkeznek, Elizabeth Gaines jó háziasszonyként azonnal a lábukra lép: azt mondja Mirának, hogy reméli sokáig marad, mert Saul akkor kiegyensúlyozott, ha ő itt van. Mira nem válaszol, csak odébbáll, Saul pedig meglehetősen fancsali képet vág. Ekkor lépnek be Brodyék, a háziasszony rögtön körülöttük kezd legyeskedni, majd Saul kérdésére, hogy mindezt miért teszi, egyelőre nem nyilatkozik, csupán sejtelmesen mosolyog. Brodyék érzékelik a feléjük áradó hirtelen érdeklődést, de nem tudják az okát.

6.jpg

Saul egy kanapén ücsörög megtörten, ezért Elizabeth beszélget el vele kicsit arról, ha bármikor egy baráti vállra van szüksége, az övén kisírhatja magát. Oké. A vendégek ezután átsétálnak a könyvtárba, a tv-t sasolják közösen, ahol az a vezető hír, hogy egy képviselő, bizonyos Richard Johnson szex-botrányba keveredett. Úgy nyilatkozik, hogy hazugság az egész, és esze ágában sincs lemondani. Ekkor súgja Elizabeth Saul fülébe: még pár nap, és úgyis lemond a képviselő, és már van is jelöltje a helyére. Nocsak, szerintem ez bezony Brody lesz.

A fogadásról hazafelé a kocsiban Brodyék az este eseményein nevetgélnek, anyus kicsit be van csiccsentve. Mikor hazaérnek, a gyerekek még nem alszanak, a Jégkorszakot nézik éppen. A szüleik csatlakoznak hozzájuk; most végre olyanok, mint egy rendes család – nyugodt szülők, kiegyensúlyozott gyerekek, semmi vita.

7.jpg

Carrie eközben Walkerék lakásában tölti az estét, gondolom abban reménykednek, hogy a hívás most már bármikor megismétlődhet. Helennel beszélgetnek kicsit, a nő arról mesél, mennyire jó, hogy rátalált az új párjára, ugyanakkor mennyire szerette egykor a férjét is.

Mindenki lefeküdt már, amikor éjszaka egyszer csak csörög a telefon. Helen az első hangra felkapja. Most sem szól bele senki, de a nő gyanítja, hogy volt férje az, így beszélni kezd hozzá. Persze azt mondja, Lukas látta a sulinál, innen gondolja, hogy ő az, azzal mégsem állhat elő, hogy a CIA mondta, hívni fogsz. Válasz most sem érkezik, ő mégis rendületlenül beszél tovább. Látjuk, hogy valóban Tom Walker az, hallgatja felesége hangját – kicsit megrendült úgy nézem. Persze a technikusok is résen vannak, azonnal jeleznek szőkénknek – aki Walkerék házában a kanapén alszik –, hogy helyzet van. Ő vezeti ugye az akciót. Hívja Sault is, majd elindul a házban megkeresni Helent, de csak némi futkosás után az udvaron bukkan rá.

8.jpg

Eközben az irodában bemérik a hívás helyét, Galvez utasítja a készenlétben álló FBI egységet, hogy merre menjenek, hogy elfoghassák Walkert. Helen még mindig beszél, amikor a túloldalról végre megszólal egy hang, Tom az. A nő erre elkezd kiabálni, hogy lenyomozzák a hívást, és a férfi meneküljön. Bassza meg! Carrie hiába áll a közelében, már nem tudja megakadályozni, így Tom elhajítja a telefont és futni kezd.

Az FBI egység már nagyon közel jár, mégis sikerül elmenekülnie. Az FBI-osok üldözik, közben Carrie vezényel, és utasítja őket, hogy maradjanak le, mert Walker saját terepén utána rohanni nem biztonságos. Már késő, Walker kiüti egyiküket, elveszi a pisztolyát, azzal felszerelkezve fut tovább. Két másik ügynök kocsival még tudja követni, egy sikátorba szorítják. Carrie minden tiltakozása ellenére kiugranak a kocsiból, és közvetlenül mögötte rohannak. Carrie hiába üvölt, hogy csak üldözzék, tereljék pár utcával odébb, ahol már könnyebb elfogni, nem hallgatnak rá, berontanak utána az épületbe, ahova bemenekült. Valamiféle raktárba értek, Walker egy pillanatra felbukkan, ezért beljebb hatolnak. Valaki elkiáltja magát, hogy „fegyver!!”, két lövés dördül, aztán két embert látunk holtan elterülni, többen pedig döbbenten állnak a falak mellett, immár feltartott kézzel. És hogy hol vagyunk? Egy mecsetben, baszki! A halvány fényben jól kivehető, hogy a halott férfiak egyikének kezében nem fegyver, hanem mobiltelefon van. Nesze neked!

9.jpg

Hajnalodik, a mecset előtt hatalmas a felfordulás. A hívők odakint ordibálnak; David most érkezik meg az épülethez. Carrie és Saul már odabent van, a lepellel letakart holttestek mellett állnak meglehetősen tanácstalanul. Itt vannak az FBI osztag tagjai, és a vezetőjük, Hall ügynök is. Közösen azon tanakodnak, hivatalosan hogyan indokolják a történteket. Végül Hall tanácsára David úgy dönt, minden médiában közzéteszik az ügyet, sőt a lakosság segítségét is kérik Walker megtalálásához, őt magát pedig terroristává nyilvánítják, így megmagyarázható a két ártatlan halottat eredményező elfuserált akció. Walker persze nincs meg. Hogy hol van? Nos, mi látjuk. Eljött a raktárhoz, bemegy, odabent egyetlen doboz van csupán – amikor felnyitja úgy nézem, hogy ez bezony mesterlövész fegyver.

10.jpg

Még mindig hajnal van, Brody arra ébred, hogy sms-t kapott. (Nem kis meglepetésemre, anyus mellett alszik az ágyban – úgy látszik elég volt a földön alvó házőrző szerepéből.) Anyus is felébred, kérdi, mi történt, de ő leinti, majd kiüget a ház elé. Carrie várja a hírrel, ami nemsokára vezető hír lesz az összes tv és egyéb csatornán: Tom Walker él. Ezért kérdeztünk ki újra a minap, ezt nem mondhattam el neked, de most jogod van tudni, mielőtt mindenki ezen kezd csámcsogni.

Brody persze rohadtul nem akarja elhinni, de végül belátja, hogy Carrie igazat mond. Megrendült, látom a fején. Végül is úgy tudta, ő verte agyon egykori társát. Carrie tovább magyaráz, kéri, hogy a férfi ne haragudjon rá azért, hogy gyanúsította, hiszen úgy tudta, hogy egy amerikai hadifogoly átállt; Walkert mindenki halottnak hitte, ezért gyanakodott Brodyra. Anyus megjelenése vet véget a társalgásnak, a küszöbről lesi álmos fejjel, mi történik az udvaron. Carrie el, Brody be – anyusnak annyit mond, hogy a nő a CIA-tól jött.

11.jpg

Saul arra ér haza, hogy Mira a taxiba pakol, ma utazik el. Teljesen megrendül, könyörög a nőnek, hogy ne menjen, de ő csak újra a szokásos gondjukat olvassa férje fejére: nem volt itthon, szinte soha nincs itthon, ha meló van, ugrik, és eltűnik. Saul bólint, elismeri, ez az ő gyengéje. Mira végül beszáll a taxiba, és távozik, bár ez láthatóan mindkettejüket megviseli.

Később Saul és Carrie az irodában méláznak Walker ügyéről. A hírekben már beszámoltak róla, rengeteg bejelentés érkezett – nagy része nyilván kamu, nekik mindet ki kell majd vizsgálniuk. Carrie láthatóan nem itt jár gondolatban. Amikor Saul furcsán néz rá, mellbevágóan őszinte költői kérdést rebeg el: ugye életem végéig egyedül leszek?

Este a rész elején látott diplomata rendszámú autót, illetve annak utasát látjuk hazaérni. Amikor belép a házába, és hatástalanítja a riasztót, a rendszer jelzi, hogy valaki tartózkodik odabent. Óvatosan beljebb megy, így látja, hogy az egyik helyiségben megy a tv, előtte pedig a fotelben – egyelőre neki még háttal – ül valaki. Elkezd hozzá beszélni, Walkernek szólítja, és letolja, hogy miért jött ide, hiszen az egész országban keresik. Ekkor a „vendég” felé fordul, és döbbenten látja, hogy Brody az. Dühösen püfölni kezdi arabunkat, azt üvöltve, hogy elhitették vele Walker halálát, hogy megölte a barátját. A tag váltig állítja, hogy ő nem tudott semmiről, Abu Nazirt kérdezze. Brody kontráz: én már épp eleget beszéltem Abu Nazirral, akár meg is mondhatja neki: végeztem.

Címkék: Homeland
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoofka 2015.12.31. 09:04:50

Azért mert EGY kém átállt, még nem biztos, hogy nem állt át még egy... :) Jó kis téliszünetes sorozat ez... :)

AaannnaaA 2015.12.31. 11:10:59

@Zsoofka: Á, látom darálsz :) Jó szórakozást hozzá!! Remélem bejön! Annyit spoiler nélkül is elmondhatok, hogy izgi fordulatok jönnek még.

Zsoofka 2015.12.31. 12:49:51

:) Igen, nemrég leltem rá és mivel az uramnak is bejön, most ezzel (is) töltjük a hosszú téli estéket... És hozzá, mint jó hogyvoltfüggő, el is olvasom az írásaidat... :)

AaannnaaA 2015.12.31. 13:07:13

@Zsoofka: Te kis mazochista :D Na majd ha gondolod, gyere vissza és oszd meg az élményeidet. Mindig kíváncsi vagyok az olvasók véleményére.

Pácsó Ármándó 2016.01.03. 10:55:24

@AaannnaaA: Szerintem jó ízlése lehet, ha téged választott :-)
Milyen furcsák a régi szabvány szerinti kis képek!

AaannnaaA 2016.01.03. 14:19:19

@Pácsó Ármándó: Nem engem, a sorozatot.
Igen, viccesek így ezek a kis képek...
süti beállítások módosítása