Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) - Átkötő. Az első évad után, a második elé.

2013. március 24. 11:00 - AaannnaaA

Amikor elhatároztam, írok egy „átkötőt” a két évad közé, mintegy emlékeztetőül az első évad főbb történéseire, felvezetőként a második évad elé, rájöttem, hogy bizony oldalakon át írhatnék, és még mindig a lényegnél tartanék. Végül úgy döntöttem, hogy ennek az írásnak a célja inkább az emlékeztető lesz, mint a teljes évad elmesélése. Hiszen aki nekiáll a másodiknak, jobb ha megnézi az elsőt (vagy legalább végigolvassa a hogyvótokat, ugye), mert e nélkül meglehetősen nehéz lehet értelmezni majd az utalásokat, történéseket. Szóval...

cim.jpg

Sorozatunk alapja, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után egy milliárdos informatikus zseni (főszereplőnk, Harold Finch, vagy ahogy én hívom Főncsi) sok éves munkával épített egy szuper számítógép rendszert, a „Gép”-et, mely minden kamera, e-mail – és rengeteg más kommunikációs forma, melybe talán jobb bele sem gondolni – segítségével figyeli az embereket (nem, nem Magyarországon), és ezáltal képes előre jelezni a terrorveszélyt. Természetesen az eszközt nem öncélúan használja, hanem az Államok kormányának rendelkezésére bocsátotta, melyet az egy szigorúan titkos bázison elrejtett, és aktívan használ.

A készítés közben Főncsi rájött, hogy a gép bizony nemcsak azokat a tervezett cselekményeket látja, melyek sok ember ellen irányulnak, hanem azokat is, melyek egy-egy embert érintenek. A kormányt azonban csak a lehetséges terrorfenyegetés érdekli, az egyes emberek sorsa nem. Amikor a gép egyes emberekre mutató lehetséges bűncselekményeket jelez előre, a kormány kérésére a rendszer ezeket az adatokat (az ún. nem releváns listát) minden nap törli. Így végül a gép átadása előtt Főncsi (illetve, hogy pontos legyek informatikus társa) készített egy „hátsó bejáratot” a géphez, melynek segítségével – a kormány tudta nélkül – hozzájutnak a nem releváns listához. A gép azonban csak az ártó szándékot jelzi, azt nem lehet tudni, hogy az általa kiválasztott személyek tettesek, avagy áldozatok lesznek-e. Ahhoz, hogy ezeket az embereket meg lehessen menteni, Főncsi társául fogadta Johnt, aki egykor katona, majd CIA ügynök volt. Miután azonban a kormány cserbenhagyta, elhagyta a CIA-t, Főncsi ezután találta meg őt, és kérte a segítségét. Így vette kezdetét a „számok megmentése” (a gép ugyanis csak a lehetséges áldozatok/tettesek TB számát adja át, a többi kiderítése hőseink dolga).

gép.jpg

Nézzük akkor a főszereplőket. Főncsi, azaz Harold Finch, a gép létrehozója, és mint már említettem informatikus zseni, szuper hekker stb. Meglehetősen zárkózott, múltjáról nagyon keveset tudni. Az első részekben alig engedte magához közel választott társát, ám végül az átélt kalandok hatására viszonyuk azóta baráti, sőt kifejezetten szeretetteljes. Amit jelenleg tudunk róla: barátjával, Nathan Ingrammel alapította az IFT-t, azt a vállalatot, amelynek vezetőjeként végül a gépet építette. Nathan később elhunyt, ennek körülményeit még nem ismerjük. Főncsi halott társának egy fia van, Will Ingram, ő orvosként járja a világot, időnként felbukkan, de apja múltjáról nem tud semmit. Főncsi sántít, a visszaemlékezésekből tudjuk, hogy ennek nem vele született betegség, hanem baleset az oka, de ennek részleteit sem ismerjük.

Egy korábbi kedvesét láthattuk, Grace-t, aki úgy tudja, hogy Főncsi – néhány boldog együtt töltött év után – elhunyt. Ez egyébként Johnra is igaz, mármint az, hogy hivatalosan halottnak számít. Erre Főncsi esetében úgy tűnik azért volt szükség, mert a gép egy rendkívül titkos „fegyvere” a kormánynak, nagyon kevesen tudnak a létezéséről, így Főncsi kiskapujának esetleges felfedezése a szerettei életét is veszélyeztetné. Johnt pedig egy CIA küldetés után nyilvánították halottnak, de erről kicsit később. Főncsi rejtőzködő ember, Johnnak – próbálkozásai ellenére – még azt sem sikerült kiderítenie, hol lakik. Sokszor használ álnevet, több személyisége, több titkos lakása van. Ezek az akciók során igen hasznosak.

Főncsi1.jpg

John egykori katona, majd CIA végrehajtó. John Reese néven ismerjük, valódi nevét nem tudjuk, bár a keresztneve tényleg John. Egy kedvesét láthattuk, Jessica Arndt-ot, aki már elhunyt. Vele még katonaként volt együtt, a kedvéért leszerelt volna. A szeptember 11-i események hatására azonban meggondolta magát, ezután került a CIA-hoz. Jessicával elváltak egymástól, a nő később hozzáment Peter Arndthoz. Erőszakra hajlamos férje azonban agyonverte, ami később John tudomására jutott, aki ezért a maga módján bosszút állt: (külföldön) börtönbe juttatta a férfit. Amikor egyébként mindez volt kedvesével történt, ő Kínában tartózkodott egy küldetésen, ahol a CIA őt magát is meg akarta öletni. A szervezet úgy tudta sikerrel jártak, de John megszökött, így a CIA halottnak hitte.

John – bár sok mindent átélt, és sok rosszat tett életében – nem szeret embert ölni, még a gonoszokat sem. Kiválóan verekszik, lő és minden egyebet művel, amire a CIA kiképezte, az elébe kerülő rosszfiúkat azonban leggyakrabban térden, illetve ritkábban vállon lövi.

John2.jpg

Két fontos szereplőnk van még. Egyikük Joss Carter nyomozó. Ő volt az, akihez a legelső részben egy metrós verekedés után John került, és aki ujjlenyomatot vett a férfitől. Ezzel a tettével – hogy lefuttatta az ujjlenyomatot az adatbázisban – felhívta a CIA figyelmét az eddig halottnak hitt Johnra, ami a későbbiek folyamán vissza is ütött. Amikor ezután John Főncsivel társult, Carter is gyorsan rájött, hogy egy „öltönyös férfi” sorra iktatja ki a rosszfiúkat, nem éppen szabályos eszközökkel, „térdlövés” jeligével. El akarta őt kapni, hogy kikérdezhesse viselt dolgairól, de hosszadalmas macska-egér bujkálás után végül rájött, hogy John a jó oldalon áll, így csatlakozott a csipet-csapathoz, és rendőrként segíti a munkájukat.

Carter egyedül neveli középiskolás fiát, Tylert. Bár Carter és Johnék együttműködése nem indult zökkenőmentesen, amikor a férfi egy eset kapcsán megmentette Tyler életét, Carter feladta minden tartózkodását, és úgy érzem most már igazán kedveli (szereti?) Johnt, és Főncsit is.

Carter.jpg

Másik fontos szereplőnk Lionel Fusco nyomozó, vagy ahogy én hívom Fuszkó. Korrupt rendőrként ismerhettük meg, rögtön az első részben el akarta tenni Johnt láb alól. Azonban John láthatott benne valamit, mert amikor végül ő kerekedett felül, inkább maga mellé állította Fuszkót. Először persze zsarolással kényszerítette együttműködésre, de ahogy telt az idő, Fuszkó is megkedvelte a lehetőséget, hogy másokon segíthet. Johnnal többször megmentették egymás életét; a háta mögött időnként „csodagyereknek” hívja Johnt. Nincs olyan erkölcsi tartása, mint Carternek, aki ugye sohasem volt „rosszfiú”, ellentétben Fuszkóval, de igazi segítője a csapatnak. Belőle azért még ki lehet nézni némi rosszalkodást – majd meglátjuk. Egy fia van, feleség nincs a képben.

Fuszkó.jpg

Megemlítendő még a HR, mint a korrupt rendőrök szervezete, amely behálózza az egész rendőrséget, és amelybe Fuszkó is beépült, hogy lebuktassa annak vezetőit. A HR szinte maffiaszerűen működik: pénzt hajt be a rosszfiúktól, sőt bérgyilkosságot is vállal, illetve együttműködik az alvilággal. Legfelsőbb vezetői nem ismertek, csak néhány tag, közöttük az, aki beszervezte Fuszkót, Simmons járőr. A beszervezésre egyébként úgy került sor, hogy az egyik ügy kapcsán Fuszkót egy HR-es majdnem megölte, de John még idejében közbelépett, és ő tette hidegre a korrupt rendőrt, akinek elásásához Fuszkó Simmons segítségét kérte – így ezzel a HR tagja lett.

Futólag említésre kerültek egyéb HR tagok nevei is, de az utolsó részben néhányat Johnék kiiktattak, illetve az FBI tartóztatott le. A HR-rel nyilván a következő évadban is számolni kell, hiszen Simmons az évadzáróban sértetlenül sétált el Johnnal való megmérettetése helyszínéről. „Hivatalosan” pedig Fuszkó még mindig a HR tagja, meglátjuk ez merre vezet majd.

HR2.jpg

De hogy hőseink életét ne csak a HR keserítse, sokáig színen volt egy másik rosszfiú, Carl Elias személyében. Ő az egyik megmentendő célszemélynek indult, azonban végül John a saját kárán tapasztalta meg, hogy a megmentett ember nem az, akinek hitte (Charlie Burton, a tanár), hanem az alvilág egyik feltörekvő vezére, Elias. Vele az évad során Johnék többször is összetűzésbe kerültek. Legutoljára akkor, amikor Elias a többi maffiavezért (szám szerint négyet) akarta meggyilkolni, de végül a négyből egy életben maradt, Elias pedig börtönbe került.

Lényeges megemlíteni egy másik vissza-visszatérő szálat is, ez pedig nem más, mint a hatodik részben megmentett Zoe Morgan, egy igen dekoratív nő, aki „információval kereskedik”; meglehetősen jól ismeri a különböző rangú és beosztású vezetőket, működjenek azok a gazdaságban, a politikában, vagy akár a rendőrségben. Ezzel a tudásával megmentése után viszonzásul többször segített Johnéknak; és az sem mellékes, hogy közte és kedvenc térdlyukasztó hősünk között vibrál a (pozitív) feszültség.

Zoe.jpg

Emellett fontos alaposabban megszemlélni, hogyan bukkan elő John múltjából egykori CIA-s munkája. Amikor a CIA tudomására jutott, hogy él, érte jött korábbi felettese, Show ügynök, és megpróbálta megölni. Szerencsére ezúttal sem sikerült, bár John éppen csak túlélte a súlyos haslövést. Azt is megtudtuk, hogy John egykori társa, Cara Stanton szintén életben van, pedig utolsó, kínai küldetésük után a CIA őt is halottnak hitte. Snow ügynököt a John utáni hajszáról Stanton állította le egy jól irányzott lövéssel, hogy ez után mi történt, nem tudjuk. Talán az új évadban ezt a történetszálat is folytatjuk. (Mellesleg John erről mit sem tud, ő Stantont halottnak hiszi.)

És ha még ennyi üldözés nem lenne elég, az „öltönyös fickóra” – akiről ugye a rendőrségen csak két segítője, Carter és Fuszkó tudja, hogy valójában kicsoda – rászállt az FBI is, egy egész akciócsoportot létrehozva elfogására, élén Donnelly ügynökkel. Nem jártak ugyan sikerrel, de nagyon kevésen múlott, és ahogy Donnelly szívósságát elnézem, nem marad annyiban.

Donnelly.jpg

A gép működik, folyamatosan adja a megmentésre váró emberek számait, hőseink pedig küzdenek értük, többnyire sikerrel. Megmentettek már orvost, bírót, maffiavezért, kisbabát, sőt az évadzáróban egy pszichiátert is. Ez utóbbiba beletört Johnék bicskája. Hogy hogyan? A gép létezése ugyan szigorúan titkos, csak néhány ember - akik az információkat megkapják tőle - tud a létezéséről, ismeri a készítés, majd a működés körülményeit. Főncsiről nem tudnak, mert kedvenc paranoiás informatikusunk a gép készítésének idején Nathan Ingram-et állította be a cég arcának, végig ő tárgyalt a kormánnyal. Ugyanígy nem tudnak a „hátsó bejáratról” és Johnék tevékenységéről sem. Azonban a gép elkészítése éveiben a kormány egyik tárgyalójaként fellépő Alicia Corwin végül rájött Főncsiék titkára, és az évadzáróban fegyverrel akarta kényszeríteni Főncsit a gép leállítására. Nem jutott messzire, mert az épp megmentésre szoruló célszemély, egy pszichiáternő egyszerűen lelőtte őt. És hogy miért? Mert nem pszichiáter, hanem pszichopata, ő „Forrás”, és elrabolta Főncsit. John pedig egyedül maradt a kínzó kérdéssel: hogyan tovább???

Forrás.jpg

Utcán.jpg

Kamera.jpg

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása