Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 3x02

2013. február 05. 13:00 - Eurydice

A boldog napok is elmúlnak egyszer, Mériéket az oltár előtt hagytuk a múlt részben, hogy most már férj-feleségként, és egy szép kocsi vidám tulajdonosaiként találkozzunk velük megint. Valamiért a Crowley-k mindig tudják, mikor érkeznek a vendégek, mert a nászutasokat is a küszöbön köszöntik a szokásos díszsorfallal. Matyival együtt a probléma is megjelent az alagsorban néhány fehér ing képében, ugyanis Colos lett az Ügyvéd komornyikja, ami nagyon böki a szemét Thomas szemét.

da0302_00.JPG

Probléma van odafenn is, Ámerikai mamát még mindig itt eszi a penész a kastélyban, amit Halszem nagyi, és sokan mások is egyre kevésbé bírnak cérnával. Már-már gyilkos pillantásokat látok egyesek szeméből a Nászasszony felé lövellni, amikor végre felbomlik az asztaltársaság. Akkor meg szegény öreg Sir Strallant kezdik el emlegetni, akit Edith azonnal védelmébe vesz. Úgy tűnik valamiféle románc van itten, amit Nagyi szerint jobb lenne mihamarabb leépíteni.

da0302_01.JPG

Matyi egy üveg pia mellett bölcselkedik a Lorddal, aki immáron ugye az Após is egyben. A patetikus felütéseknek aztán  valahogy mindig lesz valami pátriárka-beszéd vége, most is így van, és mi más lenne a téma, mint Downton elvesztése/megtartása (igény szerint aláhúzandó). Halszem és Méri is pont erről elmélkedik, s meg is találják a csődből kivezető utat, a Nászasszony személyében. Ámerikai nagyit azonban egyenlőre jobban leköti Matyianyu beszámolója a megesett hölgyek megsegítéséről (ó a boldog Megesett Hölgyek Otthona), és egyből adományt akar tenni, hiszen az angolok ezt várják el a kőgazdag jenkiktől. Ezek után Halszemék jobbnak látják, ha még egyszer meggondolják, hogyan pumpolják meg az amerikai rokont.

da0302_02.JPG

Közben a férfiak is előrébb jutnak, annyiban, hogy hiába Matyi nagy örökségének lehetősége, ő gentleman mivolta miatt lemond róla. Ezalatt Kulcsos szobája orvosi vizsgálóvá válik, ugyanis Mrs Hughes valami csomót vélt felfedezni magán, amit aztán a dokivá avanzsált szakácsnő is kitapogat. Végül is, gondolom én, ha ki tud belezni egy tyúkot, akkor egyből diagnosztizálni is tud. Szóval bármi is lesz, Kulcsos el kell menjen a dokihoz, és ebben a szakácsnő lesz a legnagyobb támasza. Végre, kapcsolunk az ifjú házasok hálószobájába, azonban lemaradtunk a lényegről, mert már kora reggel van: Annuska robog be a teával. Úgy tűnik, ezek az utolsó napok itt Downtonban, mert Matyi már beizzította a házkeresést.

da0302_03.JPG

Yorkban járunk, Matyianyu épp Megesett Hölgyeihez siet, amikor ismerős arcot látunk egy ringyósra tupírozott hajkorona alatt, Isobel is felkapja a fejét, de mire visszanéz, az alak eltűnik. Váo, nem csodálom, ha Ketteske még mindig nyomul Sir Strallanra, nagyon pofás legó-házikója van az öregnek, mondjuk amíg Edith ilyen szerencsétlen szőnyegmintás mamaruhában őgyeleg, addig ezek nem lépnek egyről a kettőre. Annuskáék is egy helyben taposnak Bates kiszabadításán dolgozva, és a Vera ismerőseinek küldött levelekből sem kaptak fontos információt.

da0302_04.JPG

Thomas segít Colosnak az Örökös egyik frakkján lévő folt eltávolításában, amíg Nagyi a titkos terv miatt érkezik Mérihez tanácsra. Úgy döntenek, hogy első lépésben a délutáni tea idején kell elindítani a hadműveletet. Kulcsos Patmore hathatós támogatásával elmegy Dokihoz, aki megvizsgálja majd pár nappal későbbre rendeli be mintavételre. Matyi szeretne visszazökkenni a szorgalmas hétköznapokba, persze csak rajta múlik, hogy kell-e dolgozzon a jövőben, mert időközben bebizonyosodott, hogy tényleg meghalt a második örökös, szóval övé a volt menyasszonya apjának teljes vagyona. Csak akarna kellene, de nem akarja. Méri meg meg akarja érteni a férjét, de nem érti. Ki érti ezt?

da0302_05.JPG

Asszonyok klubja Nagyinál, mindenki kalapban és kabátban nyomul, pedig Halszem befűtött és a melegben neki is áll puhatolózni a Nászasszonynál, milyen pénzügyi kerete is van megmenteni Downtont (immár másodszorra). Ámerikai nagyi persze azonnal levágja, hogy a mézesmázos szavak mögött micsoda anyagias szándékok húzódnak, úgy látszik Halszem a nászasszonyával szemben csak átlátszó kártyákkal bír. Az arcáról le lehet olvasni, hogy ő nem ehhez szokott hozzá. Az esti öltöztetéskor kiderül, hogy Colos Thomas tanácsát követve kiégette Matyi ruháját, így az kénytelen szmokingban megjelenni és a sérült ruhát Londonba küldeni javításra. Amikor ez kitudódik a vacsoránál, Carson szinte szívrohamot kap. Nem elég, hogy gondok vannak a borral, még ez is?

da0302_06.JPG

A vacsora mai témája a hagyományok ápolása és a változások elfogadása. Méri és Halszem továbbra is megduplázott erővel sulykolják az infót Ámerikai nagyinak, aki lassan kezdi megunni. A frakkégetés miatt Colos alapos fejmosást kap az alagsorban, Thomas meg persze gyorsan menti magát. Kakastaréj azonban ismeri elég jól a komornyikot, hogy tudja, ez nem a véletlen műve.

da0302_07.JPG

A Lord, megfogadva anyja tanácsát, férfias beszélgetésbe bonyolódik Sir Strallannal, egészen pontosan megkéri, hogy ne udvaroljon Ketteskének. Igaz, az a helyzet, hogy inkább Edith csapatja magának a szelet, de a szomszéd megígéri, hogy megpróbál távol maradni a lánytól. Amíg Kakastaréj megbizonyosodik róla, hogy Thomas direkt szúrt ki az unokaöccsével, a komornyik magánál a Házuránál áskálódik az inas ellen, javasolva, hogy helyette inkább Molesley segítsen Matyinak az öltözködésben.

da0302_08.JPG

Alig ért véget a családi vacsora, máris a következő összejövetelt tervezgetik, amin Downton előkelőségei vesznek részt, a cél pedig továbbra is, hogy felnyitva az Ámerikai nagyi szemét, valami pénzt csikarjanak ki tőle. Kulcsos kicsit kivan a vizsgálatokra várva, és még a méltatlankodó Carsont is leteríti egy kiadós monológgal. Ilyen harapósnak se láttuk még az asszonyt. Thomas elérte, amit akart, kitúrta Colost a komornyiki állásból, így Kakastaréj azonnal bosszút fogad. Az inas azonban nem sokáig búslakodik, mert az amerikai komorna nekiesik a folyosón, kész szerencse, hogy a srác a falnak dől és így nem a köldökét csókolja meg a leányzó, hanem száját. Ettől aztán nemcsak Colosnak, hanem a húsdarálót tekerő Dézinek is elakad a lélegzete. Azt a becstelen, könnyűvérű, jenki mindenit neki!

da0302_09.JPG

A reggeli új szokásokat hoz elő, Méri hiányzik az asztaltól, ugyanis most, hogy férjes asszony már reggelizhet az ágyban. Ezt én is azonnal bevezetem nálunk. Edith megkapja Sir Strallan szakító levelét és dühösen el is viharzik annak rendje és módja szerint. Méri megpróbálja rávenni az anyját, hogy társuljon be a triumvirátusukba, az anyósa mellé az anyjával szemben, egy mindenkiért, mindenki a kastély megmentéséért. Jenki azonban nem hajlandó egy újabb bőrt lehúzni az anyjáról. A ringyós-kócos alak ismét megjelenik Isobelnek a Megesett Hölgyek Házában, Vörös Ethel az, a volt downtoni szobalány. Segítséget jött kérni, de aztán végül mégis támogatás nélkül elrohan.

da0302_10.JPG

Kulcsos és Patmore idegesen várakoznak a Dokinál, utóbbi inkább hisztéria-keltésre jött ide. Igaz van is rá oka, mert első körben nem derült ki a betegség komolysága, így tovább kell várni a részletesebb vizsgálat eredményére. Ez pedig beletelhet akár két hónapba is, addig pihenni kell(ene) és közben nem elárulni senkinek, mi is a helyzet.

da0302_11.JPG

Edith egy szép nagy fa alatt siránkozik bánatában Ámerikai nagyinak, mikor apja rátalál és pofátlanul meg is kérdezi, hogy mi a baja. Végül Edith komoly érveket sorol fel Strallan mellett: nemesember, vagyona és Lego-kastélya van, ráadásul a fiatalabbak szépen elkoptak a háborúban, szóval vagy hozzámegy feleségül, vagy ő is a cselédsorból választ, mint a húga. Erre aztán apja is beadja a derekát és visszavonja az eltiltást. Annuska is ért el sikereket, megtalálta Vera egyik barátnőjét, már csak találkozni kellene vele és kiszedni belőle, hátha tud valamit.

da0302_13.JPG

Molesley rohan a kastélyba, de sajnos Matyi kiégetett frakkja nem készült el, és érkezett meg vacsorára. Mi lesz itt, ha szmokingot kell húzzon estére? Ennek a vacsorának pedig tökéletesen kell sikerülnie, hogy Mériék célba érjenek. Persze Kakastaréj tesz róla, hogy legyen egy kis kalamajka Thomasnál is, ugyanis bosszúból eldugta a Lord ingeit. Ezek szerint a Házura sem tud megfelelően kiöltözni? Mindemellett a konyhai tűzhely önti magából a füstöt, szóval a vacsora teljesen bedőlni látszik. A ház urai szmokingban, a vacsora nyers, mi lesz ebből? Végül Ámerikai nagyi egy kardsuhintással házon-belüli pikniket javasol némi zongoraszóval. Ez pedig pont nem az, amit Halszemék akartak. A cselédeknél megy a nagy munka: minden, ami a kamrában található és nyersen ehető feldarabolva a tálcákra kerül. Ez lesz a vacsora. Persze Colos meg a vendégkomorna még ilyenkor is ráérnek romantikázni egyet a füstöltáruk mellett.

da0302_14.JPG

Halszem megsemmisülve hallgatja a fogadószobában szerteszéjjel ülő illusztris vendégek csámcsogását vagy épp halk nótázását, amit Nászasszony szervezésére zongoraszó is kísér. Mindezek koronájaképpen  Ámerikai nagyi mellételepszik, és egy szenvedélyes szerelmi vallomást dalol el neki, lezárva egy kézcsókkal! Edith és Sir Strallan pedig ismét egymásra találtak a romantikus hangulatú vacsorán, olyannyira, hogy nyílt színi puszilkodás művelnek és valami bejelentenivaló is van. Két esküvő egy évadon belül? Nem lesz ez dőzsölés?

da0302_15.JPG

Bár az este nem úgy sikerült, ahogy Nagyi eltervezte, Nászasszonyt végül mégis csak sikerül tárgyalószékekhez ültetni, sőt mi több, Ámerikai nagyi ígéretet tesz arra, hogy segít megőrizni Downtont. Azonban mielőtt nagyon belelkesülhetnének Mériék és mi is, kiderül, hogy a megmentési szándék mögött nincs pénz, csak a lehetőség, hogy a Crowley családot bevezetik New York legmagasabb köreibe. Na ezzel kitörölhetjük!

da0302_16.JPG

Chit-chat a szolgálók között, mikor Thomas holtsápadtan reklamálja, hogy visszatette valaki az eltűnt ingeket, persze O'Brienre meresztgeti a szemét, de az semmit se tud. Gyűlnek a felhők...Ahogy a börtönben is kezd baljóslatúvá válni Bates és a cellatárs viszonya, az utóbbi ugyanis seftelésbe kezdett a börtönőrrel, amit a volt inas észrevett, és ezért egy alapos fenyegetést is bezsebel. Erre Bates válaszként nekicsapja a férfit a falnak, ezek szerint mégis vannak benne gyilkos ösztönök?

da0302_18.JPG

Lord esti piálásába az anyósa is beszáll, akinek a vacsora után hirtelen hiányozni kezdett Amerika. Itt derül ki a Házura számára, hogy Méri a nagyanyja segítségét kérte Downton megmentéséhez és hogy az ezt még egyszer nem tudja véghezvinni. Ellenben egy darwini tanácsot kapunk a mamitól: az életben maradáshoz az alkalmazkodóképesség szükséges. Erre jobb, ha iszunk.

da0302_17.JPG

Carson lepi meg Kulcsost a szobájában tolmácsolva a Lord köszönetét a sikeres és szokatlan vacsoráért. Elfelé tartva még biztosítja az asszonyt afelől, ha bármi gondja lenne, ő mellette áll. Kulcsos persze köszöni és bólogat, de aztán alig lép le a főkomornyik, megint azt szajkózza Patmorenak, amit eddig minden alkalommal: senkinek egy szót se.

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása