Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 3x09 - Shadows (Séta a múltban)

2012. december 23. 13:00 - Gabba

Újabb rejtély oldódik meg ezen a héten, szerencsére gyorsabb tempóban haladunk, mint anno a Lost esetében, lássuk is gyorsan mivót, hogyvót. Leena panziójában nyitunk, magát a bongyorhajút ebben az évadban nem sokat láttuk, most sem fogjuk, helyette Pete vitatkozik az anyjával: Régens lettél, és nekem nem is szóltál róla, hát anya az ilyen? Jane éppen belekezdene a válaszba, de ekkor Mrs Frederic tűnik elő, szokása szerint a semmiből, és kijelenti, nincs most idő magyarázkodásra, a raktár támadás alatt áll, az A-tól Z-ig Technológia nevű cég a fő ellenség, és az, aki mögötte van. Pete-et azonban továbbra is dühíti, hogy nem kap válaszokat, ezért sértődötten elvonul a szobájába.

Shadows01

Váltunk Portlandbe, kertvárosi környék, valami Jason Kinser nevű fazon füvet nyír, a felesége indul bevásárolni, a szomszédok kedélyesen beszélgetnek. Az idillt váratlan esemény szakítja félbe: az utcai lámpák búrája felrobban, a zasszony kocsija nem indul, maga Jason pedig egy villanás kíséretében nyomtalanul eltűnik. Egy pillanatra megzavarodunk, hogy akkor most  milyen sorozatot is nézünk, X aktákat vagy mit, de szerencsére jön a főcím.

Shadows02

A raktárban hárman ordítoznak egymás szavába vágva, Claudia, Myka és Artie. Kedvenc hekkerünk magyarázatot követel Jinksy kirúgására, Myka a Régenseket fenyegető veszély miatt lamentál, Artie alig tudja túlkiabálni őket: Nektek más dolgotok van, jelentés jött Portlandből, eltűnt egy férfi, menjetek oda szétnézni. A felzaklatott nők lassan tudatosítják magukban a parancsot és egy idő után elindulnak, a pár résszel korábban megismert édi-bédi kutyuli is velük menne (fajtáját szakértő kommentelők megírhatnák, skót juhászra hasonlít, de nyilván nem az), Artie azonban visszaparancsolja, a kutya egyből engedelmeskedik. Mennyivel könnyebb vele, gondolja magában a szakállas főügynök.

Shadows03

Indulás előtt Myka még benéz Pete-hez, anyád szeret téged, biztos oka volt rá, hogy nem mondta el neked, miért lett Régens, stb., de baltaarcú barátunk vonásai nem enyhülnek. Úgy érzem, csak sakkfigura vagyok, morogja társának. Mióta leletek után rohangálunk, mindannyian azok vagyunk, mutat rá a gyakorlatias Myka. A másik szobában Jane és Mrs. F beszélget, a félelmetes arcberendezésű főnéni tőle szokatlan gyengédséggel magyaráz Jane-nek: Te jó anya vagy, és a nevelésed miatt lett Pete olyan jó ügynök, de Jane nincs meggyőzve: A te helyzeted más, Irene, a te fiad nem ügynök. (Hoppá, Mrs. F-nek gyereke van, erről eddig nem volt szó, nyeljük félre meglepetésünkben a Jägermeistert.) Majd kiderül, hogy az A-tól Z-ig Technológia cégnév valahonnan ismerős Jane-nek, de nem tudja felidézni, honnan. Természetesen Mrs. F-nek máris van ötlete, hogyan lehetne előszedni a rejtett emléket, én kicsit aggódom.

Shadows04

Nézzünk át Portlandbe, mire jutnak eközben kedvenc jónőink? (Ez bók, nem férfisovinizmus, még mielőtt.) Először a kertvárosi helyszínt veszik szemügyre, de itt a magára hagyott fűnyírón kívül nem sok mindent találnak. A feleség szerint Jasonnak saját pólókészítő üzeme van a városban, Mykáék indulnak oda meginterjúvolni a dolgozókat. Az alkalmazottakról nem mondhatni, hogy zokogásban törnének ki a főnök eltűnéséről hallva, aki amúgy a közelmúltban az emberei felét kirúgta az üzemből. A Viola nevű csaj szerint tutira földönkívüliek rabolták el Jasont (bameg, akkor most mégis X akták ez, vagy Péntek 13, túrunk idegesen ritkuló hajunkba), majd belép Stan, a csopvez és lebaltázza Jeffet, amiért túl sok csillámot használ a pólókra. Igen, a múltkor még a bugyimban is találtam belőle, vihog Viola, a szemérmes Claudia meg inkább nem is akarja tudni, hogy került oda. Mielőtt mi is zavarba jönnénk, egy másik ház előtt szemtanúi lehetünk, amint egy Brandon nevű csávó szólongat valakit, de az illető nem jön elő. Egyszer csak fényvillanás, az utcai lámpák búrája felrobban és Brandon eltűnik.

Shadows05

A raktárban is fokozódik a helyzet, Artie nem igazán találja nyomát az A-tól Z-ig Technológiának, hiába, belőle hiányzik Claudia hekker tudománya. Így aztán marad Mrs. F fentebb már említett ötlete, aminek lényege: belépni Jane emlékeibe, ami veszélyes is lehet, mert esetleg nem akar majd visszatérni a jelenbe, ezért kell mellé valaki kísérőnek. Pont ekkor lép be Pete és kijelenti: Én megyek anyámmal, ez ügyben nem tűrök ellenkondást (copyright Lar’t pour lar’t). Természetesen különleges lelet szükséges mindehhez: egy pár bébicipőt ábrázoló bronz kisplasztika, Jane megfogja az egyik cipőcskét, Pete a másikat és huss, máris az emlékek közt járnak, a régi házuknál. Emberek gyülekeznek, az ajtó felett csillagos-sávos lobogó, ma van a Függetlenség Napja? Nem, Pete-nek máris beugrik: tűzoltó apja temetésére gyűlnek a népek.

Shadows06

Természetesen őket nem látják, Pete viszont meglepődve veszi észre a kondoleálók között Mrs. Fredericet, aki éppen a fiatal Jane-hez lép oda. Megnyugtatja, hogy a férje halálát nem valamiféle lelet okozta, majd kisvártatva felajánlja neki, hogy jöjjön vissza a raktárba ügynöknek, de Jane elhárítja. Mrs. F már ilyen régóta ismer?, kérdi Pete döbbenten az anyjától. A már ekkor is félelmetes arcberendezéssel bíró főnéni azonban nem adja fel, később újra becserkészi Jane-t és tapasztalataira hivatkozva most már a Régensek közé akarja besorozni,. Rád van szükségünk, mert jó anya vagy, és ezúttal egy gyerekről van szó, próbálkozik tovább Mrs. F, de Jane továbbra is ellenáll.

Shadows07

Artie hívja Claudiáékat és beszámol Brandon eltűnéséről, a lányok ezért felkeresik Brandon szobatársát. A csávó szerint Brandon barátnője, a szuperdögös Megan is a pólógyárban dolgozott, de nemrég kirúgták. Mindent tud a csajról, az intim részletek felsorolását Claudia szakítja félbe. Az ügynökök elmennek a lakóparkba, ahol Megan háza áll, aha, itt tűnt el Brandon, ismerős a helyszín. A ház oldalán érdekes árnyékszerű foltot vesznek észre, és rájönnek, hogy ez bizony a néhai Brendon árnyéka. És vajon mi a furcsa benne? Hát hogy olyan, mint amilyenek a hiroshimai atomtámadás után készült fotókon láthatók. Nabazmeg, nukleáris jellegű lelet, tudod, ki a franc megy mostanában Portlandbe, morgok magamban és inkább töltök egy újabb adag Jägert.

Shadows08

Mykáék a meglehetősen ellenszenves házinéni kíséretében felcaplatnak az emeletre, a nő szerint Megan napok óta senkit se enged be, és a lakbérrel is tartozik. A dörömbölésre sem hajlandó ajtót nyitni, így nem marad más hátra, a keménytökű ügynöklányok (oké, anatómia zavar, de tényleg, ennek mi lehet a női megfelelője?) berúgják az ajtót. Megan a sarokban gubbaszt és azt kiabálja Mykáéknak, hogy vigyázzanak, mert megöli őket, mivan? A lányok átvizsgálják a lakást, de nem találnak semmilyen leletszerű tárgyat. Megan tovább sírdogál: Én magam vagyok a lelet, ha ideges leszek valakire, az felrobban. Na ez érdekes, hogy is van ez akkor?, kezdik faggatni Mykáék. Megan Indianában járt középiskolába, utána ott kezdett dolgozni, amikor egy nap az utcán egy férfi megtámadta. Megan ijedtében nagyot lökött a csávón, mire az fénysugár kíséretében eltűnt. Aztán összeveszett az akkori barátjával és az is így járt. Ideköltöztem Portlandbe, egy ideig rendben is volt minden, de aztán a kocsimnak nekiment egy nő, összevitatkoztunk és ő is eltűnt; aztán a főnököm kirúgott a pólógyárból és utána eltűnt; aztán bedühödtem Brandonra és tessék, most ő is eltűnt, sorolja az eseteket Megan. Myka közben a csaj iskolai fényképalbumát lapozgatja, esetleg ez lehet a lelet, a biztonság kedvéért Claudiával bezsákolják, de nem történik semmi.

Shadows09

Jason akkor halt meg, amikor te itthon voltál, mutat rá váratlanul Claudia az ellentmondásra, menjünk vissza a pólógyárba, hátha ott lesz valami. Ahogy indulnak, a lakópark széléről az ideges házinéni kezd kiabálni Megannal, fizesd meg a hátralékot kisanyám, stb., Megan visszaordít, majd az utcai lámpák búrája felrobban, és az öreglány egy villanás kíséretében nyomtalanul eltűnik. Megan rémülten elrohan, Myka viszont észreveszi, hogy a házinéninek a lakópark tábláján megmaradt árnyképe más szögben vetült, mint ahogy Megan állt. Akkor tényleg nem a csaj a tettes, úgy tűnik a szemközti tetőről érkezett az energiasugár, állapítják meg. Claudia a városi temetőben talál rá a magán kívül levő Meganra, itt legalább nem tud kárt tenni az élőkben, az igaz. Claudia próbálja vigasztalni: Hidd el, az én helyzetem sem sokkal jobb, a legjobb barátomat nemrég kirúgták, a fiúm a tanúvédelmi programban van, a bátyám 12 évre eltűnt a dimenziók között. Ez persze mind igaz, Megan mégsem igazán hiszi el, hiába, ő nem látta a sorozat összes részét, mint mi.

Shadows10

Myka körbejárja a tetőt és széles sávban elszórt csillámokat talál, aha, ezekről beszélgettek korábban a pólógyárban. Gyorsan kombinál, az esetek Indianában kezdődtek, és most a pólógyárban, mi bennük a közös? Visszamegy Megan lakására és az iskolai fényképalbumban található neveket összeveti a pólógyár alkalmazottaival. Közös pont: a Jeff McMasters nevű volt osztálytárs. Myka találkozik Claudiáékkal, Megan nem nagyon emlékszik a csávóra, aki viszont majdnem az összes fotón rajta van, a háttérből mindegyiken Megant stíröli. Ez a fazon ölni is képes érted, de téged is megölhet, jelenti ki Myka. Már csak azt kellene megtudni, milyen lelet van nála, ebben komoly szerep jut Megannak. A csaj felkeresi a pólóüzem raktárában Jeffet, aki megörül, hogy álmai nője végre észreveszi.

Shadows11

Dicsekedni kezd, milyen gyakran megvédte már és Megan kérésre meg is mutatja a vetélytársakat eltüntető eszközt: egy távcsőt. Myka és Claudia becserkészi Jeffet, aki nem fél használni az eszközt: a távcsőbe nézve radioaktív sugarat lő körbe, de szerencsére nem talál. A szemfüles Claudia valami elhagyott tükördarabbal visszafordítja Jeffre a sugárzást,így sikerül ártalmatlanítani a fickót. A távcsövön „Isten bocsásson meg nekünk” felirat, így már könnyen kideríthető, hogy az Enola Gay pilótájáé, Paul Tibbeté volt, ő dobta le az atombombát Hiroshimára és a távcsövön át nézte végig a pusztítást. Lelet a zacskóba, küldetés teljesítve.

Shadows12

Nézzük azt is meg, mi újság az emlékek birodalmában, a kis Pete éppen szokásos viccével szórakoztatja anyukáját, tejet spriccel az orrán keresztül a zabpehelyre, én mondom, ebből a gyerekből még lesz valami. Csörög a telefon, persze megint Mrs F az, Jane most viszont  már elfogadja a megbízást és elindul leletet keresni. Egy Walter Sykes nevű kiscsávót keres fel, aki éppen a házuk előtt ütögeti a baseball labdát, fején Aztecs feliratú sapka, csuklóján madzagból készült karkötő. Jane beszélget vele, de végül nem szedi el tőle a karkötőt, azt egy újabb emlékképben a fiatal Artie és MacPherson gyűjti be és teszi a leletgyűjtő tasakba. Még hátravan egy lírai beszélgetés a kis Pete és apja között a veszélyes szakmákról és azok fontosságáról, majd anya és fia visszatér a valóságba.

Shadows13

Na akkor mit tudtunk meg, gyűlnek össze a raktáros elmék. A srácon látott karkötő Carlo Collodié volt (ő írta a Pinocchiót, ugyebár), aki egy marionett figura madzagjából fonta, és viselőjének különleges erőt és állóképességet ad. Begyűjtése óta a raktárban van, Artie gyorsan le is ellenőrzi. A kis Walter végtagsorvadásban szenvedett, és csak a karkötő segítségével tudott járni és baseballozni, anélkül tolószékbe kényszerült. A sapkáján levő felirat pedig Aztecs, ami napjainkban az A to Z Technology (A-tól Z-ig Technológia) nevű céget jelenti, tadámm!

Shadows14

Az utolsó jelenetben látjuk is Sykest, most már teljes megvilágításban, éppen jobbkezével, Marcus Diamonddal beszélget. Te menj és próbáld meg meggyőzni Steve Jinkset, Stukowski szerint befolyásolható, utasítja a sameszt. Majd átküldi a szoba túlsó felébe, ahol újabb Régens, Lok Archer hullája fekszik. Marcus kivesz a kezéből egy könyvet, aminek a borítóján piros hőlégballon látható, és átadja főnökének. A Ramati Bilincs megszerzése egyelőre nem sikerült, Jane Lattimert napi 24 órán át őrzik, de én tudok más módszert is, jelenti ki Sykes sokat sejtetően a könyvet lapozgatva.

Shadows15

Címkék: warehouse 13
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus64 2012.12.23. 19:29:26

hm, néha elgondolkodok, hogy tervezett volt-e ez a "Pete szál", vagy csak az évad kedvéért találták ki...
a múltba visszavivő cipőcskék milyen lelet volt? kihez kötődik?

Gabba 2012.12.23. 23:31:52

@nautilus64: a cipőkről nem tudtunk meg többet, valszeg már régóta a raktárban őrzik

nautilus64 2012.12.24. 17:06:56

@Gabba: kellemes karácsonyi ünnepeket! :)

Gabba 2012.12.24. 22:21:54

@nautilus64: köszönöm, és neked is viszont!

és természetesen valamennyi raktár- és leletrajongónak is! :)

nautilus64 2012.12.25. 12:49:49

@Gabba: én is kívánok minden rajongónak békés, boldog ünnepeket! :)

nautilus64 2012.12.25. 12:50:43

figyike, ebben az évadban van karácsonyi epizód?

Gabba 2012.12.25. 19:33:21

@nautilus64: készült egy évadon kívüli karácsonyi epizód ehhez is, akár csak a 2-hoz, már csak az a kérdés, mikor adja le a Viasat

nautilus64 2012.12.26. 10:53:00

@Gabba: akkor valószínűleg az évad végén

nautilus64 2013.01.06. 17:41:57

@Gabba: nagyon úgy tűnik, hogy nem adja le a karácsonyi részt, jövő héten már a Kettős ügynök lesz :(

Gabba 2013.01.06. 22:32:05

@nautilus64: a port.hu szerint még lesz egy rész csütörtökön.
majd kiderül, most viszont jobban izgat, hogy az évadzáró hv-t nem tudom feltölteni, mert behalt a gépem :(
süti beállítások módosítása