Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 2x06

2012. november 27. 09:00 - Eurydice

Szomorúan ért véget a legutóbbi rész, a mélaképű Willam a ház tagjaitól körülvéve belehalt a háborús sérüléseibe, Matyi pedig ugyanezen ok miatt tolószékbe kényszerült. Innen indítunk, az Örököst tolószékben Méri tologálja fel s alá a kastély kertjében, ragyog az angol nap, Méri izmosodik. Ráfér.

Odabentről Szőr-Ricsi és Lord figyelik a kertben történteket, a vőlegény, vagy micsoda nem nézi jó szemmel ezt az ápolónősdit. Inkább a Mérivel való jövőjét szeretné tervezgetni, kastélyt venni, felújítani, házasság, papás-mamás és ilyenek. Doki lép be, hogy egy kanadai tiszt kérelmét jóváhagyassa a Ház urával, a súlyosan megégett Patrick Gordon azt állítja, hogy családi kötelék fűzi a házhoz, ezért itt szeretné a lábadozási időt eltölteni. Se a Lord, se a könyvtárban tébláboló Edith nem tudja, hogy ki ez a rokon, de azért szeretettel várják.

da206_01.JPG

A szokásos traccsparti a cselédség ebédlőjében plusz némi varrogatás, kalapkészítés, szöszmötölés: Batesék esküvőt terveznek, Dézi az ifjú feleség illetve ifjú özvegy meg olyan fehér, mint egy kísértet. A Crawley Családi Nőegylet épp Matyianyunál témázik, persze Matyi gyógyulásáról van szó, meg hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, és a törökök kiugrásával a háború lezárása elérhető közelségbe kerül. Jenkin látszik, hogy alig várja, hogy újra magánházzá váljon a kastély. Ezzel szemben Matyianyu továbbra is közcélra ajánlaná fel Downton Abbey-t. Jenkinek gyönyörűen elkerekedik a szeme erre az ötletre és Nagyi sem repes ennek a felvetésnek.

da206_02.JPG

Megérkezik az Égett Arcú Tiszt, Edith egyből felajánlja neki szolgálatait: levélkézbesítés, könyvajánlás etc., de bevallja azt is, hogy elképzelése sincs milyen családi kapcsolat lehet kettejük között. A férfi szerint személyesen is találkoztak, de Edith memóriája legyen bármilyen jó, ha ebből az összeégett-heges fejből össze tud rakni bármilyen emberi arcot. Szőr-Ricsi küldet Carson papáért, hogy felajánljon neki egy másik állást a Mérivel közös leendő otthonukba. Még messze se kell menni, itt lenne a szomszédban, és Méri nagyon szereti az öreg komornyikot, aki bizonyára örömmel segítene vinni majd a kezdő asszony háztartását. Carson papa szerintem nem csípi a kérőt, ezért óvatosan inkább hárítja a dolgot. Haxby megvásárlását már a család is csámcsogja, Jenki lelkesedik és örül a komfortosítás ötletének, csak az angolok azok, akik ellenállnak mindenféle lakás-reformnak. Abban azonban egyetértenek, hogy jó lesz már végre, ha csak maguk lesznek Downtonban, erre azonban, ha Matyianyu nem engedi a koncot, Isten tudja csak mikor lesz valóság. Nagyi szerint valami nagyobb falatot kell Isobel elé vetni, és akkor talán békén hagyja őket.

da206_03.JPG

Traccsparti a cselédeknél 2.: Batesék továbbra is tervezgetnek, Patmore pedig a jövőt a felvásárlásban látja, mert a jegyrendszer elég rosszul működik és csak idő kérdése mikor lesz hiány. Erre az ötletre aztán Thomas is felkapja a fejét, üzletet szimatol meg egy kis fekete kereskedelmet, miközben a cigifüstöt kifújja az orrlyukain keresztül. Most Ethel jött el Kulcsoshoz némi elemózsiáért, aztán felpakolva a bringát indul is haza gyorsan az angol esőben. Ha jobban belegondolok ez az első alkalom, hogy esik a sorozatban... Javítsatok ki, ha tévedek! Mit nekünk óceáni éghajlat... De vissza a kastélyba, mert alig fordul be Mrs Hughes az ajtóból Carson papa rosszalló tekintetébe ütközik. Lordék lépcsőznek lefelé, nagy a gond, a lányok és Jenki is házon kívül lesz ma, kivel fog a ház ura ebédelni? Az Úrnő, mintha kissé elhanyagolná a férjeurát. Nahát!

da206_04.JPG

Méri és vőlegénye ingatlannézésre indulnak, a Haxby-kastély azért kicsit ott van a szeren, kár, hogy nincs berendezve. Nem gond, mert Méri majd örököl bele pár régi bútort, meg családi festményt az ősökről, Szőr-Ricsi meg vesz magának párat. Ideje lenne már eldöntenie Mérinek, hogy akkor mi is legyen ezzel a közös-jövő projekttel. Carson papa a Jenki elé citálja az Ethel-etető Kulcsost, az Úrnő persze helyesli a támogatást, de úgy gondolja, hogy talán jobb lenne, ha a Bajszos Ezredes is kivenné a részét az apaságból és gyerektartást fizetne, vagy valami ilyesmi. Lord szegényem egyedül ebédel, kivételesen Jane a szobaözvegy tálal neki, közben a gyerekekről beszélgetnek. Az asszonynak jó képességű fia van (minden anya ezt hiszi, alapjáraton), akit szeretne majd továbbtaníttatni, ezért a Lord gyorsan biztosítja is Janet afelől, hogy támogatni fogja a fiút a későbbiekben. Mindezt vigyorogva-nevetve, amit szintén nem nagyon láttam még a Lord részéről az utóbbi másfél évad alatt. A jópofizás kellős közepébe ront be Carson papa, úgyhogy vége a bájvigyornak, nyomás vissza dolgozni.

da206_05.JPG

Kulcsos ismét Vörös Ethelt látogatja, de hiába bizakodik a lány, az asszony inkább azt javasolja az anyának, hogy ne számítson a Bajszosra, inkább találjon ki magának egy előéletet és költözzön el egy nagyvárosba és lehetőleg jó messzire. Bates telefont kap, Vera azt állította a bíróságon (megjegyzem valósan), hogy a férje lefizette a válásért, ezért továbbra sincs felbontva a házasság, Annuska azért kitart, egyem a lelkét. A fal túloldalán Kakastaréj hallgatja a beszélgetést, tehát ide ment a varródobozért... Edith sündörög a katonák körül, és továbbra se tudja hová rakni a Rokont, az összeégett arcú tiszt aztán kinyögi, hogy ő Patrick, akiről azt hitték, hogy a Titanicról a tengerbe veszett hat éve. Nos, nem így történt, hanem az ájult fiatalembert kihúzták aztán mivel kanadainak nézték Montreálba vitték, nem emlékezett semmire, a nevét meg a ginről kölcsönözte, majd bevonult és a fronton újabb sokk érte, amitől visszajöttek az emlékek. Edith elképedve hallgatja. Mi lesz most? Már van Új Örökös, Méri férjhez megy, de Ketteske továbbra is reménytelenül szerelmes tud lenni bárkibe, aki két kedves szót szól hozzá, ez az egy nem változott.

da206_06.JPG

Méri tologálja megint a jólfésült Matyit a kertben, közben Haxbyról és a Szőr-Ricsivel való közös jövőről beszélgetnek. Matyi nem akar Méri boldogságának akadálya lenni, de azért bevallja, ha nem lenne menyasszony, akkor megtartaná magának. Ki érti ezt? Ezalatt a vőlegény aggodalmaskodik Jenkinek odabenn, hogy biztos elvarrtak-e ezek odakinn mind a ketten minden szálat? Lehet vissza kellene hozni Lavinát Matyi életébe, hogy minden cérnaszálra csomót kössenek. Politikus Sofőr szerel, Hamvaska belibben ,aztán homályos utalásokat ad a srácnak a közös jövőjükről, amint vége a háborúnak. Éljen újra cigiszünet! Thomas beleásta magát a feketézés rejtelmeibe és úgy találta igaza van Mrs Patmorenak ebből a buliból ő is ki akarja venni a részét, kis kölcsön, kis seftelés és dől a lé. Ollé! Lord páváskodik az új gunyájában, Bates meg nyomott a telefonbeszélgetéstől, az Úr ezt szóvá is teszi. Edith is beesik az apjához és elmeséli az Égett Arcú Tiszt sztoriját...

da206_07.JPG

Carson méregeti az evőeszközök távolságát, rend a lelke mindennek. Méri jön hozzá és biztosítja affelől, hogy nagy szüksége lenne rá az új életében, mégha a Lord ki is fut a világból, hogy a komornyikja otthagyja. Carson persze lojális és még át akarja gondolni mindezt, én megértem. Lord Edith mesélése után lemegy Gordon ezrdeshez, aki épp lapos üvegből gyógyszerezi magát. A Házura eléggé gyanakvó és magasra fut a szemöldöke, mikor a férfi csak úgy lerobertezi, aztán a tiszt csak átad egy kis írást, amelyben összefoglalja a vele történteket. Fonák a helyzet, el kell ismerni, de majd ha bizonyosság van, akkor minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Nagyi akcióba lendül, megvendégeli Matyianyut aztán csak elkezdi sorolni a sok problémát amivel még foglalkozni kellene a következő időkben, végül Isobel bekapja a horgot, és csak átpártol Downton vezetéséről a menekültek áradatának megsegítésére. Még ezt átbeszélik, úgyis hivatalosak mindketten Lordék vacsorájára.

da206_08b.JPG

A vacsorán mindenki vagy feketében vagy vörösben, a lámpabura is vörös, meg a fotelek is. Vér fog folyni? A Házura vázolja a Gordon-szitut, mindenkinek elkerekedik a szeme, ezek szerint nem Matyi az örökös? A családtagok kételkednek, de a történet akár igaz is lehet, csak bizonyíték kellene. Edith nagyon védelmébe vette az ügyet, nem csoda, hiszen szerelmes volt Patrickba és szerintem már megint az. Méri felháborodottan közli, hogy az egész csak kitaláció, Matyi szerint pedig lehet még jobban járnának az Égett Arcú Férfival, mint vele, mert az legalább menni tud és akár gyereke is születhet. A szóváltást végül Méri könnyes szemei és Matyi orrfelhúzása és kivonulása zárja.

da206_09.JPG

Jenki este elújságolja Kulcsosnak, hogy levelet kapott a Bajszos Ezredes szüleitől, miszerint a férfi hősi halottá vált, így nem tudja bizonyos kötelezettségeit ellátni. Ennyi volt a történet, rakd el bébi a bögrémet. Edith sétálgat Patrickkal, közben úgy tűnik nosztalgiáznak, noha a férfi csak bólogat, meg helyesel, aztán még megy is egyeznek, ha elrendeződnek a dolgok, akkor őt ott folytatják, ahol a Titanic előtt abbahagyták. Ethel szembesül a helyzettel, volt Bajszos-nincs Bajszos csak egy síró gyerek,meg kiszolgáltatottság és megvetés van. Talán a férfi szülei segítenének, ebbe azonban én nem lennék olyan biztos. Szőr-Ricsi és Bates is Londonba készül, utóbbi nem túl boldog, hogy Vera még mindig neje, bár lenne már elvált vagy özvegy. A Lord megérti az elkeseredettséget és minden jót és kellő higgadtságot kíván másnapra. Politikáznak a cselédebédlőben, Branson a német birodalom átalakulását vizionálja, Carson meg továbbra is royalista. Szegény öreg... Lord lép be, ritka az ilyen alkalom, nem is csoda, mert jó hírt hoz. Úgy tűnik vége a háborúnak, taps, ölelgetés, nevetés, tószt öröm-bódottá, biztos a Mitulá-báti hotta.

da206_10.JPG

Matyianyu fogadószobájában üldögélnek a Hölgyek, Isobelnek rossz híre van, nem tudja vállalni Downton igazgatását, mert Nagyi felnyitotta szemét és inkább szerencsétlen menekülteken fog segíteni a jövőben. Ezek szerint Halszem elterelő hadművelete sikerrel járt. Jenki és anyósa ennek örömében sütkérezve vidáman kocsikáznak haza! Ezért érdemes volt felkelni! Edith még mindig pátyolgatja Gordon lelkét, aki értetlenkedik a rokonok kételkedésében. Bates reggeli viharos eltávozásán csámcsog Kakastaréj, nem lenne Vera helyében, noha ő indította el a lavinát. Aztán megint Dézit szekírozzák a hadiözvegységgel, amiből a szakácssegédnek már elege van. Közben Bates is megérkezik a vártnál hamarább de a viharfelhők még mindig a feje fölött lógnak.

da206_11b.JPG

Újra összegyűlt a család a vörös-fogadószobában, végre megérkezett az ügyvédi jelentés. Tényleg volt egy ismeretlen hajótörött, aki lehetett akár Patrick Crawley is, vagy nem. Vagy lehet hogy Patrick egy régi ismerőse, Peter Gordon ez a férfi, aki halott barátjának a bőrébe bújt, miután reménytelenül darabokra hullott az arca? Edith a férfi pártját fogja, Nagyi és Méri meg ellene vannak. Közben szegény Matyi kínosan feszeng a kerekesszékben, mégis csak az ő jövője, örökössége függ a helyzeten. A Lord nem tudja még mitévő legyen, így az ügyvéd továbbnyomoz és a Házura újabb információk fényében fog dönteni. Addigis megkéri Edith-et, hogy vegye magát takarékra, és kitartásra buzdítja Matyit, aki továbbra is alkalmasabbnak találja az Égett Arcút az öröklésre, mint saját magát. Edith azért az apai csillapítás ellenére elmeséli a beszélgetést menetét a férfinak, aki egészen elretten a Peter Gordon-féle verziótól, és egyből az ügy feladását pedzegeti. Ahha itt van a kutya elásva. Carson mélabússágba süllyedt, azt hiszem megvan a válasza Szőr-Ricsinek. Követi Mérit az új házba, mégha ezzel a régi helyét és a megszokott embereket el is kell hagyja. Ráadásul Kulcsosnak is hiányozni fog. Mindjárt könny szökik a szemembe.

da206_12.JPG

A családi vacsora végére Szőr-Ricsi is betoppan, de nem jön egyedül, Lavinát hozza magával, hogy legyen ki foglalkozzon Matyival, és ne az ő menyasszonyának kelljen tologatni egész nap. Izmosodjon Lavina két pipaszár karja is. Jenki azonnal odaugrik és két csókkal visszafogadja a lányt. Ezek szerint az ő keze is benne volt a restaurációba. Lavina míg a vacsorája megérkezik át is tolja Matyit a könyvtárba aztán biztosítja afelől, hogy nem hagyja el többet a férfit. Lord már megmosná Jenki fejét a titkos akcióért, de be kell lássa, hogy Méri házassága Szőr-Ricsivel csak akkor sikerülhet, ha Matyit kiiktatják valamilyen módon. Szőr-Ricsi nem teketóriázik, hanem megmondja Mérinek, hogy azért hozta vissza Lavinát, hogy Méri őrá tudjon koncentrálni. Azt pedig nem ajánlja a lánynak, hogy újat húzzon vele, mert mint a Pamuk-titok tudója, bármikor képes lenne Mérit a kilátástalanságba dönteni. Jó férj lesz ez a Szőr-Ricsi, csak mellette az asszonynak Kuss a neve. Edith siet Gordon szobájába, de a férfi hirtelen itt hagyott csapot-papot. Csak egy homályos értelmű levél maradt utána meg egy összetört szív.

da206_13.JPG

1918. november 11-et írunk. Valahol a Compiegne-i erdőben, egy vasúti kocsiban az európai nagyhatalmak pontot tesznek az ötéves háború végére. Angliában a Crawley család, az alkalmazottak és minden lábadozó tiszt örömmel várja, hogy az óra elüsse a 11-et, persze Lord rögtönöz egy beszédet az öldöklésről, áldozatokról és a háláról. Aztán míg kongat az óra, végigpásztázunk minden arcot, kár, hogy ennyi jó képet nem tudok ide feltenni. Valami végetért, de egy újabb éra kezdődik, fejezi be a beszédet a Lord és szétszéled a társaság, ki bicegve, ki tolószékben, ki a saját lábain.

da206_14.JPG

E meghittség melegében Carson közli a Lorddal, hogy Mérivel tart az új háztartásba (bár a szíve megszakad közben), Edith a könnyeivel küszködik a P. Gordon újbóli elvesztésén, Bates pedig táviratot kap. Magam sem tudom, hogy jó hír-e ami most érkezik; Bates kívánsága valóra vált, Verából néhai Batesné lett. Láthatjuk is egy pillanatra, amint a hideg padlón fekszik az asszony, üveges tekintettel kőmereven. Ha tökéletes lenne a sorozat, akkor most pont idepasszolna, hogy Poirot megjelenik. De ez már a következő epizódra marad.

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása