Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 1x06 - Salvage (Családi ügy)

2012. november 17. 13:00 - Gabba

Gondok redőzik az Onedinek homlokát, James éppen most értesül testvéreitől Elizabeth nem kívánt terhességéről, ordít is szegény hugival rendkívüli módon, mert kútba esni látja szép tervét a Frazer Hajógyárral. Nincs mit tenni, férjhez mész Daniel Fogartyhoz, amint visszatér!, jelenti ki ellentmondást nem tűrő hangon. Elizabeth hiába ismételgeti, hogy nem szereti Danielt, a két báty tartja magát a házassági tervhez. Azért nem teljes az összhang köztük, James ugyanis Robertet teszi felelőssé, amiért nem vigyázott jobban a húgukra, Robert viszont azzal vág vissza, hogy az eset James hajóján, a Charlotte Rhodes-on történt. Elizabethet sem kell félteni, az öntudatos leányzó nem hajlandó elfogadni, hogy bátyja olyan házasságba akarja belekényszeríteni, amit ő nem akar, és felemlegeti, hogy James számításból, egy hajóért vette feleségül Anne-t. Majd az igazsághoz hűen még azt is kijelenti, hogy bizony ő biztatta Fogartyt az eksönre. Na, ez hiba volt, James erőteljes pofonnal honorálja húga őszinteségét. Elizabeth inkább dühösen, mint szomorúan kifut a szobából, a vajszívű Robert próbálja védeni: Azért nem kellett volna megütni szegényt. Majd megállapodnak abban, hogy amint Fogarty hazaérkezik, kihirdetik az esküvőt.

Salvage01.JPG

A ráncok még tovább mélyülhetnének James homlokán, ha tudná, mi történik ezalatt egyetlen vagyonával, a Charlotte Rhodes-zal. Lisszabonból hajózik visszafelé Baines kapitánysága alatt, az öreg tengeri medvének ezek szerint érdemes volt megtanulnia írni-olvasni, kapitánnyá léptették elő. Első önálló útja azonban nem felhőtlen, sőt éppen ellenkezőleg: hatalmas viharfelhők alatt bukdácsol a hajó, házmagas hullámok között, ráadásul a rakomány egy része is kigyullad: a matrózok egyik fele a tüzet oltja, a másik fele a betörő vizet szivattyúzza, a harmadik fele a vitorlákkal bajlódik. A vihar csendesültével feltűnik egy halászbárka, Baines komor arccal töprengve nézi.

Salvage02.JPG

Váltunk a liverpooli piacra, nagy a nyüzsgés, van itt minden, zöldség, gyümölcs, élő állat, a piac sarkában két kislány fuvolán játszik némi aprópénz reményében. De jó lenne, ha ebből meg tudnánk élni, gondolja zenélés közben a nagyobbik, de ha nekem nem is, talán majd az unokámnak sikerül zenekart alapítania, amit akár hívhatnának Jethro Tullnak is.

Salvage03.JPG

Jamest a széles árukínálat viszont nem nagyon érdekli, feldúlt arccal vág át a tömegen, amikor is Albert Frazer csatlakozik hozzá. Ugye nem felejtette el, ma délben lesz a gőzhajóm első próbaútja, és azt ígérte, eljön, emlékezteti Onedint. Persze James nem akar menni, van neki gondja elég: Beteg a húgom, megfázott, közli morcosan Frazerrel. Végül aztán nagy nehezen beleegyezik, hogy egy rövid időre kinéz a hajógyárba, és otthagyja a daliás hajómérnököt.

Salvage04.JPG

Anne-hez látogató érkezik, az egyik matróz, George Bascombe felesége. Előleget szeretné kérni a férje munkája után, de Anne sajnálkozva közli, hogy az előírások szerint csak akkor fizethetnek, ha a Charlotte Rhodes visszaérkezik. Belép James, aki rövid úton elhajtja a nőt: Nem érdekel, hogy három gyereke van, maga mindig ott iszogat a Zöld Hajó nevű krimóban, ossza be jobban a pénzt! Néhány halász lép be a raktárba, az egyikük James régi ismerőse, ő közli a rossz hírt: a Charlotte Rhodes-t az oldalára dőlve látták kb. 6 mérföldre a parttól, elég rossz állapotban. Mrs. Bascombe rémülten elrohan, ez most fellármázza a hírrel az egész kikötőt, aggódik Robert, de mire a nő után indulna, annak már híre-hamva sincs. Ráadásul kiderül, hogy James erre az útra nem kötött biztosítást, mert már nem maradt rá pénze, hiába, csőstül jön a baj, Robert csak hitetlenkedve hápog. Sebaj, innen szép nyerni, Rabört, biztatjuk az aggódó bátyót a képernyőn keresztül.

Salvage05.JPG

Mrs. Bascombe első útja persze a Zöld Hajóba vezet, gyorsan kér féldeci gint, és már sopánkodik is: Jaj a férjem, jaj megsérült a hajó, jaj mi lesz velem meg a pulyákkal! Természetesen Callon szenior és junior jókor van jó helyen, így ők is meghallják a hírt, sőt a fiatal Edmund még azt is tudja, hogy Onedin erre az útra nem kötött biztosítást a hajóra. Mrs. Bascombe következő útja Sarah-hoz vezet, hátha nála több sikerrel jár, de Sarah sem tud neki pénzt adni, így a nő dolgavégezetlenül távozik. Érkezik Frazer, kezében egy csokor vörös rózsával: Ezt Elizabethnek hoztam, James-től hallottam, hogy nem érzi jól magát. Sarah-ban egy pillanatra megáll az ütő, azt hiszi, Frazer mindent tud, de aztán a ficsúr hozzáteszi: Úgy tudom, megfázott, mielőbbi jobbulást kívánok neki, mondja és távozik. A másik ajtón belép Elizabeth, Sarah határozottan kijelenti: Ezt Mr. Frazer hozta, levél is van hozzá, amit természetesen felbontatlanul vissza kell küldened neki!

Salvage06.JPG

James és Robert a kikötőbe siet, ahol éppen most köt ki a korábban már látott halászbárka, amiről a megviselt arcú Baines száll le. Micsoda, maga otthagyta a hajómat!, ordít vele James, miközben fel-alá rohangál. Szegény Baines így Robertnek kezdi mesélni, hogy az úton háromszor is viharba kerültek, a matrózok teljesen elcsigázottak, ráadásul az odaúton George Bascombe lezuhant az árbocról a tengerbe és meghalt. A két Callon természetesen most is jókor van jó helyen, fültanúi az egésznek, és fejükben egy pillanat alatt pompás terv születik: saját gyorsjárású hajójuk, a Lady Sylvia pont kifutásra kész, azzal bevontatják a sérült Charlotte Rhodes-t, és a mentésért cserébe Onedintől az árukészletet kérik. Mézes-mázas szavakkal máris felajánlják önzetlen felebaráti segítségüket James-nek, és választ sem várva elsietnek. James lázasan agyalni kezd azon, mit tehetne Callonék ellen, és be is ugrik a mentőötlet: Gyerünk a Frazer-gyárba!

Salvage07.JPG

Albert éppen az utolsó simításokat végzi a gőzösön, amikor a két Onedin és Baines lerohanja. Eleinte ellenkezik, a hajót nem nyílt tengerre tervezték, ráadásul a propeller még csak kísérleti stádiumban van, de James remekül érvel: Magának nincs vesztenivalója, de nekem igen, és úgyis mindegy, hol derül ki a gőzhajó esetleges hibája, folyón vagy tengeren, induljunk máris, mi segítünk felrakodni a szenet, a Lady Sylvia már kihajózott, meg kell mentenünk a hajómat! (Erre utal mellesleg az epizód eredeti címe.) Frazert is elkapja a versenyszellem, most megmutathatja, hogy a gőzösé a jövő, és a szénberakodás végeztével máris indít. Robert sem akar lemaradni a manőverről, „jövök én is, elvégre a társad vagyok” felkiáltással ő is felugrik az induló gőzösre.

Salvage08.JPG

Baines, az Onedinek és a mindig elegáns Frazer egyformán szénporos arccal feszülten figyelnek előre, és hamarosan fel is tűnik Callonék hajója. A fiatal Edmund a fedélzetről döbbenten nézi, amint a teafőzőnek gúnyolt gőzhajó lassan utoléri és meg is előzi őket. A túlfokozott teljesítménytől azonban az egyik tömítést kilöki a gőznyomás, így Frazer kénytelen rövid időre megállni. A Lady Sylvia hangos gúnykacajjal újra az élre tör, James kínjában már a kormánykereket kezdi rágni, magvas kritikaként Baines is hegyeset köp a tengerbe. Végre sikerül kicserélni a tömítést, és a gőzös újból megelőzi az ellenszéllel küzdő vitorlást, James vigyorogva kiáltja: Frazer, maga zseni! A Lady Sylvia kénytelen visszafordulni, és a sűrű füstöt eregető gőzös végül kiköt a szintén sűrű füstöt eregető Charlotte Rhodes mellett. Ég a ladagyár, ég üzemem!, idézhetnénk e helyütt az Egészséges erotikából Rajhona Ádámot, de James Onedin nem az a sopánkodó típus. A rakomány szerencsére nem gyulladt be, csak erősen izzik, James előrendeli az összes üres hordót az oltáshoz. Sok szerencsét, örülök, hogy segíthettem, búcsúzik Frazer.

Salvage09.JPG

Leszáll az este, a család nőtagjai aggódva pislognak egymásra a gyertyafényben, amikor váratlanul megérkezik a diadalittas Robert: Sikerült eloltani a tüzet és a hajót az öböl bejáratáig navigálni, onnan majd reggel beúszik a dagállyal, ennek örömére felbontok egy üveg madeirát! Előbb cseréld le a vizes ingedet, mert megfázol, figyelmezteti gondos hitvese és átkíséri a szomszéd szobába. (Egyedül nem tud inget cserélni vagy mi?) A magára maradt Anne és Elizabeth beszélgetni kezd, a téma természetesen a gyerek és a házasság. Menj feleségül Fogartyhoz, butaságot csináltál, de most már nincs más választásod, mondja Anne, magában hozzátéve: Bár én tudnék gyereket szülni Jamesnek.

Salvage10.JPG

Másnap korán reggel befut a sérült Charlotte Rhodes, a fedélzetről a kormos arcú James és Baines vigyorog diadalmasan. Jamest azonban a sikeres mentőakció sem teszi engedékennyé, Bascombe özvegyének csak a férje által tényleges ledolgozott napokat hajlandó kifizetni. Mrs. Bascombe a Zöld Hajóban panaszkodik az asszonytársaknak, a vajszívű Robert itt találja meg (gondolom, nem volt nehéz a nő nyomára bukkannia) és felajánlja, segít elintézni, hogy az asszony a teljes útért járó bért megkapja a férje után. James felkeresi Frazert és megköszöni a segítséget: Na látja már, hogy a gőzhajóé a jövő?, kérdezi Albert vidoran. James hajlamos is osztani ezt a véleményt és kijelenti: Egyszer majd nekem is lesz, ha lesz rá pénzem. Baráti kézfogással búcsúznak egymástól, James ki is jelenti: Lekötelezett, Frazer.

Salvage11.JPG

A kikötőbe újabb hajó fut be, a Hableány, Fogarty vitorlása, Robert szerint Fogarty már partra is szállt és elhúzott a Zöld Hajóba. (Milyen népszerű krimó ez már, mindenki odajár.) A kocsmában a két testvér félrevonja Danielt és kertelés nélkül közlik vele, hogy Elizabeth gyereket vár tőle, lakodalom lesz a mi utcánkban hamarost. Hagyja ott Callont, mert nekem fog dolgozni, teszi még hozzá James ellentmondást nem tűrően. Azért a dolgot még férfi módjára is le kell rendezniük, ezért kivonulnak a hóra hátsó udvarra és ingujjra vetkőzve jól összeverik egymást. A tenger felől szállnak a rikoltozó sirályok, az udvaron szállnak a hangos pofonok, végül James egy jól sikerült szorító fogással lenyomja Fogartyt: Feleségül veszed a húgomat!, lihegi a fülébe. Igen, válaszolja Daniel, de saját akaratomból, és nem azért, mert te mondod!

Salvage12.JPG

Azon melegében (értsd: összevert arccal) elvonulnak az Onedin-házba, ahol Fogarty annak rendje-módja szerint feleségül kéri Elizabethet. A csinos leányzónak azonban végleg elege van abból, hogy a család minden tagja, sőt családon kívüliek is meg akarják mondani neki, mit kell tennie. Keményen a sarkára áll és kijelenti: Bocsásson meg, Daniel, de nem tűröm, hogy házasságra kényszerítsenek. Azt nem mondhatni, hogy Daniel zokogva a földre veti magát, amiért kikosarazták, de azért eléggé feldúltan távozik. Miután Robert is magához tér a megdöbbenéstől, emelt hangon odaszól Jamesnek: Akármi fog történni Elizabeth-tel, a felelősség a tiéd!

Salvage13.JPG

Címkék: onedin család
21 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2012.11.17. 15:11:22

"A rakomány szerencsére nem gyulladt be, csak erősen izzik, James előrendeli az összes üres hordót az oltáshoz. Sok szerencsét, örülök, hogy segíthettem, búcsúzik Frazer."

Ami azt illeti, én ennél a résznél jól felröhögtem. Mármint amikor a filmet néztem.

De most komolyan: hát nem azért ment Fraiser a gőzhajójával a Charlotte Rhodes-hoz, hogy KIVONTASSÁK a hajót?:-o
Emmög mihályst odaérnek, lazán elbúcsúzik, mint aki a dógát jól végezte.:D :D :D

Oké, hogy nem értek hozzá, de szerintem ha azt az oldalára dőlt hajót csak úgy ki lehetett volna navigálni a partra, akkor azt Baines is megtette volna, nem? A legénységével.

Akikkel mi is lett? Jó-jó, az egyik meghalt. De a többi hova is lett? Nemá, hogy mind fölfértek egy halászhajóra?:-o

_Molly 2012.11.17. 15:21:40

Egyébként az is szép példája a korai forgatókönyvírói szakma kiforratlanságának, hogy milyen ügyetlen használják a névadást.
Fraiser-Fogarty: ennyire hasonló jellegű neveket adni 2 riválisnak nagy kiszúrás a nézőkkel. Még, most az ismétlésnél is nem kevés időbe telt, amíg magabiztosan meg tudtam őket különböztetni egymástól.

(Később ugyanilyen volt számomra a 'Sárlott' (Charlotte) és a Sarah is, na abba is mindig belezavarodtam, hogy most melyik kicsoda.)

Vagy csak én vagyok így ezzel? :-o

Gabba 2012.11.17. 16:13:03

@_Molly: Frazer csak annyit vállalt, hogy elviszi Onedinéket a Ch Rh-hoz. Vontatásra nem vállalkozott, mert végig a kísérleti stádiumban levő propeller miatt aggódott.

A halászbárkára csak Baines szállt fel, de az tényleg jó kérdés, hogy a legénység miért nem folytatta az oltást, amíg ő oda volt.

_Molly 2012.11.17. 20:11:36

@Gabba:
Na, így pláne nem értem. A kapitány elhagyta a fél oldalára fordult hajót és hazament egy másikkal?:-o

Bergamott 2012.11.17. 20:16:07

@Gabba: Biztos fáztak, mert eláztak :)

@_Molly: Nem csak te vagy így vele, én is.

Amit én nem értek, hogy miért nem azzal a pasival feküdt le, akihez hozzá akar menni? Vagy akkor még őt szerette?

én már a fény gyermeke vagyok 2012.11.17. 22:41:38

James és Albert beszélget a Zöld Hajóban.
- Te Albi, tudod miért Londonba járnak a magyarok dolgozni?
- ?????
- Mert Liverpoolban fuvolázásból nem lehet megélni.

_Molly 2012.11.18. 00:12:11

@Bergamott:

Ja, ez a huzavona a két pasival elég idegesítő. Főleg, hogy a szexre azután került sor, hogy Fogarty a hajón is - mint egyébként rendszerint - eléggé tahó módon viselkedett. Ki az a nő, aki ettől beindul?:-o

Megjegyzem, hogy a könyvben (az eredeti sztori szerint) egy motelszobában veszi el Fogarty Elizabeth szüzességét, na az még hihető volt. De ez az 5 perces állva-szex a hajón?!
(Látszik, hogy pasik írták a forgatókönyvet.;P)

Gabba 2012.11.18. 06:43:20

@_Molly: sztem az öreg Baines pont azon dilemmázott, hogy maradjon-e a sérült hajón, vagy értesítse-e a gazdáját. Két rossz döntés közül kellett választania.

Gabba 2012.11.18. 06:50:50

@Bergamott: miért nem azzal, azt hittem, erre legalább a lányok tudják a választ :)

_Molly 2012.11.18. 12:08:30

@Gabba:
Értem, szóval arra gondolsz, hogy akihez hozzá akar menni, azzal szexelhet még úgyis épp eleget? :D

Gabba 2012.11.19. 08:55:56

@_Molly: én nem gondolok semmit, de esetleg Elizabeth ... :)

Virt02 2012.11.19. 09:45:18

"öreg tengeri medvének ezek szerint érdemes volt megtanulnia írni-olvasni, kapitánnyá léptették elő. Első önálló útja azonban nem felhőtlen"

ööö... tudtommal hivatalosan még nem kapitány, még le kell vizsgáznia (később megtörténik)... és ez nem is az első önálló útja, mert már korábban is hozott önállóan ír bevándorlókat Liverpoolba a 'csarlotróccal' (igaz, az talán nem olyan hosszú tengeri út, mint ez...)

Gabba 2012.11.19. 10:26:06

@Virtusblog: valaki nagyon figyelmesen olvas :)

amúgy igazad lehet, nekem is kicsit sántított a dolog, de az újranézésben még nem értem el Baines vizsgájáig

Jogsitt 2012.11.19. 13:03:21

Régen néztem ezt a sorozatot, nagyon örülök, hogy hv-t készítesz belőle. Igazi élmény olvasni róla... Köszi

Korábban kérdezték, hogy nem zavar-e a kevés kommentelő. Szerintem az olvasottság fontosabb kritérium :-)

További jó munkát!

Gabba 2012.11.19. 13:26:22

@Jogsitt: kösz szépen, örülök, ha olvasnak, de ha kommentelnek, annak még jobban :)

_Molly 2012.11.20. 20:08:38

@Gabba:
Talán lánybúcsúnak szánta.;P

_Molly 2012.11.24. 15:30:49

Megint csak vasárnap lesz fönt a poszt? :-o

Gabba 2012.11.24. 16:33:31

@_Molly: a szöveg kész van, de valami gebasz miatt nem tudok képet feltölteni :(

de próbálkozom ...

_Molly 2012.11.24. 17:37:50

@Gabba: Ismerem az érzést.:(
Az ember órákig vacakol, aztán egyszer csak hirtelen minden sikerül, és sose derül ki, hogy addig mi volt a gond.
Fogadd együttérzésemet!

Gabba 2012.11.25. 11:00:21

@_Molly: sz@r dolog, hogy időben elkészülsz, és egy rajtad kívül álló ok miatt nem tudod befejezni. na mindegy, ma délben kijön.
süti beállítások módosítása