Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 2x05

2012. november 13. 13:00 - Eurydice

Ott tartottunk két hete, hogy hatalmas giccsparádé keretében előkerült az elveszettnek hitt Matyi és Will, valamint Vörös Ethel a szobalány a Bajszos Ezredesnek köszönhetően lapátra került, ráadásul gyereket is vár. 1918-ban járunk, a világháború célegyenesében, Amiens-i harcmező romjain patkányok mászkálnak, Matyiék egy végsőnek tűnő rohamra készülnek a föld alatt, még a föld felett elhangzik egy hazafias buzdítóbeszéd, aztán jöjjön aminek jönnie kell. Támadááááás!!! Rohanás, robbanás, repeszek, engem is kiráz a hideg, valahogy sohase szerettem a harcjeleneteket, ezért nézek Downton Abbey-t, na tessék. A Csatornán túl az otthonhagyott lányok, Méri és Dézi is összerezzen, csak ők nem tudják még mi az oka. Egy pillanatra visszakapcsolunk a frontra, a németek térdre kényszerülnek, William hősiesen magával rántja Matyit egy kráter mélyére, ott fekszenek egymáson véresen-mocskosan. Aztán Matyi hófehér arcából hirtelen az angol éjben ragyogó telihold lesz. Mi van???

da205_01.JPG

O'Brien jön éjek évadján kelteni Jenkit, távirat érkezett Matyianyuhoz, de az ő távollétében Molesley a Házurának hozta a híreket, miszerint Matyi súlyosan megsérült, és hova máshova viszik majd gyógyulni, mint a downtoni kórházba. Az első rémület után a szolgákat is értesítik a helyzetről, és a Lord megígéri Dézinek, hogy utánajár, mi lehet Williammel. No de most aztán mars aludni. Szegény Mérin látszik megviselték a történtek, mert még a szokásosnál is haloványabb.

da205_02.JPG

Bates cipőt pucol az udvaron, mikor Annuska újabb hírekkel érkezik, megtalálták Williamet, súlyosan sérülésekkel fekszik leedsi kórházban Mégis csak érte a kastélyt is veszteség. A szobalány el is tervezi, templomba megy imádkozni a férfiak gyógyulásáért. Halszem Nagyi és Edith eközben megpróbálja rávenni Dokit hogy felrúgva a szabályokat Williamet hozassák át a tiszti kórházba, Ketteske még azt is felajánlja, hogy saját két kezével ápolja a volt inast, de az orvos hajthatatlan marad. Thomas és Kakastaréj sajnálkoznak (megáll az ész, ezt is megértük) a sebesültek esete felett, csak épp imádkozni nem mennek el, a komorna már bánja, hogy írt Bates nejének, hogy a férje megint visszajött, mert biztos beállít Vera és kitör a botrány más se hiányzik most a családnak. Dézi el van keseredve, hogy Williamet nem tudják hazahozni ápolni és az egész cselédség értetlenül áll a doki keményszívűsége és a szabályok felett.

da205_03.JPG

Méri pakolászik a szobájában, készül a kórházba, hogy Matyi mellett lehessen, amikor megérkezik. Még jó, hogy az apja eszébe jutattja, hogy Lavina is jön majd nemsokára, mégis csak ő az Örökös menyasszonya. Egészen megfeledkeztünk itt a trónbitorlóról. Annuska és Bates mennek a templomba imádkozni, közben a férfi sajnálkozik, hogy nem tudja a lányt templomban elvenni, az azonban megelégszik azzal, hogy az igazihoz mehet hozzá. Persze még előbb el kell válni, bár ott tartanánk már... Jobb is hogy imádkoznak, hátha az begyorsítja az eseményeket. Be is gyorsulnak, mert Vera lép be a konyha ajtaján, épp amikor Dézinél eltörik a mécses, mert úgy érzi, hogy becsapta Williamet az eljegyzéssel.

da205_04.JPG

Nagyi nem hagyja annyiban, hogy Doki lerázta, ezért őrült telefonbetyárkodásba kezd, és mozgósítja az összes minisztert a családban. Bates és Annuska közben visszaértek a templomból és hatszemközt beszélnek Verával, akit úgy tűnik bosszant a férje boldogsága meg a szobalány kivirult képe, mert azzal fenyegetőzik, hogy nemcsak a pénzt tartja meg magának, hanem a Pamuk-sztorit is kiteregeti a nyilvánosságnak, aláásva a család hírnevét. Hamvaska kéri meg a Politikus Sofőrt, hogy vigye le a kórházba, mert a testvére mellett akar lenni, amikor megérkezik Matyi. Branson persze egyből a lány szerelmi életét meg a titoktartási képességeit kezdi el boncolgatni nagymellénnyel, de Sybil most valahogy nem hajlandó a kétértelmű beszélgetésbe belemenni.

da205_05.JPG

Leeds kórházában járunk, Nagyi és Edith csak elintézte, hogy Williamet elszállíthassák Downtonba. A volt inason nincsenek erős külsérelmi nyomok, de a dokitól megtudjuk, hogy állapota olyan súlyos, hogy a legrosszabbtól kell tartani, még akkor is ha, a legjobb otthoni ellátásban részesül. A betegágy mellől ekkor ér oda Will apja, aki elől azonban a Nagyi erősködésére eltitkolják a valós állapotokat. Ezalatt Matyi fogadására is felkészült a kórház, a másik két lány már vetett ággyal várják a sebesültet, Méri még a Doki javaslatára sem vonul vissza. Nem csodálom, ha meg akarta kímélni a lányt, mert Matyi egy kissé össze van kaszabolva, tiszta seb a képe meg véraláfutás. Nem szép látvány... Ráadásul nincs magánál, mert telenyomták morfiummal, ezért csak a kórházi céduláról tudjuk meg, hogy gerincvelő sérülése van. Ez pedig még az összezúzott képétől is rosszabbul fest. A lányok már állnának neki a mosdatásnak, amikor a férfi ruhái közül Méri szerencsehozó kabalája esik ki. Az szerencse, ha valaki gerincsérüléssel éli túl a háborút?

da205_06.JPG

O'Brien már nagyon bánja, hogy Batesnét megint rászabadította a házra, mert ez a nő még nála is ördögibb és kitör a botrány. Hogy védi meg akkor az imádott Jenkit? Előbb kellett volna gondolkozni, persze Thomas is mindig csak utólag okos. Annuska is jobbnak látja, ha idejében felkészíti Mérit. Bates már mindenét odaadta a feleség elhallgattatásáért, de ez nem volt elég, így csak egy valaki tud közbelépni, akinek kellő hatalma van: Szőr-Ricsi. Jobb, ha a menyasszonyától tudja meg a helyzetet, mint a reggeli tea kortyolgatása közben a saját újságából Méri másnapra gyorsan be is tervez egy londoni kiruccanást, mielőtt késő lenne. 

da205_07.JPG

A kórházban Matyit vizsgálja a Doki, nagyobb a baj, mint amit gondoltak, az Örökös gerince olyannyira megsérült, hogy deréktól lefelé megbénult, úgy tűnik örökre. Vagyis nem fog tudni járni. És ahogy a Doki Lordnak négyszemközt megsúgja, mást sem fog tudni csinálni. Kis Crawley-porontyokat, vagyis az örökség újabb generációját. Ezalatt Lavina és Méri egymást vigasztalják, aztán a menyasszony csak odamegy Matyival személyesen is találkozni. Kulcsos tele kosarakkal száll fel a buszra, egy szegényes házba Ethelhez viszi az elemózsiát. A szobalány próbált kapcsolatba lépni többször is a Bajszos Ezredessel, de az úgy tűnik nem kíváncsi a fiára. Pedig milyen helyes, kerekképű ez a gyerek! Ethel szeretné, ha az asszony közvetítene közöttük, de az elhárítja ezt a tervet. Így is elég, hogy a ház számlájára eteti a lányt és a gyerekét.

da205_08.JPG

Mrs Patmore végre elrángatja Dézit Will ágyához, csak kedvesnek kell lenni hozzá, semmi egyéb, hiszen úgyis meghal. Ehhez képest tényleg jól néz ki, Edith is kitartóan ápolja. Dézi már menne, de Will lánykérős hangulatában van, de ezzel még ráérnek. Persze, mikor? Új szobalány felvételizik Ethel helyére, jó munkaerőnek tűnik, de van egy gyereke, akit az anyja nevel. Muszáj dolgozzon, mert a férje hősi halottként nem tudja eltartani őket. Kulcsos nem is tud dönteni, ezért Carson papát is bevonja a személyzeti kérdésbe. Matyi ébredezik a kábulatból, vérben forgó szemekkel bámul Mérire, máris megtudja az újságot: Lavina épp kicsomagol, William haldoklik a Kastélyban, és Matyianyu sem került még elő a kontinensről. Más hír nincs. Úgy tűnik, hogy Matyinak még nem mondták el, hogy le van bénulva, azért nem érzi a lábát, úgyhogy faggatja Mérit, aki diplomatikus válaszokkal tudatja a férfival, hogy van élet ezután is, csak nem túl mozgékony. Jobb is ha isznak erre egy teát: "Egy jó csésze tea mindnyájunknak. A szükség idején ébren tart. Mindig ezt mondom." (Mit mondhatnék erre én: Igenis, Mrs Lipton!)

da205_09.JPG

Ethel csak rávette Kulcsost, hogy vigyen egy levelet a Bajszosnak, de a férfi még elolvasni sem hajlandó azt. Inkább visszaül a cimboráival kártyázni. Mérinek újabb kemény beszélgetés jutott délutánra is. Ezúttal Szőr-Ricsivel alkudozik Vera elhallgattatásáról. A férfi szinte még örül is neki, hogy ebben a kényes témában segíthet Mérin, hiszen nemcsak lekötelezettje lesz a lány, hanem így a kettejük közötti különbség is mérsékeltebb lesz majd a házasságban. Carson papa sem tudott dönteni a Szobaasszony ügyében, ezért a Lordhoz fordul, aki aztán mivel hadiözvegyről van szó, lelkesen támogatja a cselédség létszámának bővítését. Úgy látszik, hogy az ilyen úrnői döntésekre sem ér már rá Jenki, annyira elfoglalt. Csak rohangál jobbra-balra, a Házura szeme villanásából látom, hogy nem tetszik ez neki.

da205_10.JPG

Dézi megint parázik Mrs Patmore-nak, miszerint hazugság lenne tovább áltatni Williamet sőt neadjisten hozzámenni feleségül. A szakácsnő szerint ha a házasság boldoggá tenné az inast, hozzá kell menni erre a pár napra, ami hátra van. Aztán kész. Matyi felvázolja Lavinának a lány lehetséges jövőképét egy fél-béna, impotens férfi feleségeként. Az persze biztosítja az Ügyvédet, hogy mindent meg fognak együtt oldani, de azt meg Matyi tudja, ha most nem is hiányzik neki a szex, majd később fog, ezért összeszorított foggal, de elküldi magától a menyasszonyát. Micsoda dráma!!! Hamvaska megy a sofőrhöz, aki épp az Munkáspárti Napilapot olvassa a garázsban, mindenhol csak a pusztulás - állapítják meg. William is haldoklik és az orosz cár családját is kivégezték. Persze a változás kell, csak nem mindenki tesz érte... Sybil erre elrohanna, de a Sofőr elkapja és ... befejezi a mondatot. Még hosszú másodpercekig nézik egymás száját, hogy ki kezdi el a nyelvátdugdosást, de aztán szomorúan kell megállapítsam, hogy egyik sem. Ezek szerint majd száz évvel ezelőtt is ugyanúgy bénáznak a fiatalok, ahogy mostanában.

da205_11.JPG

Szőr-Ricsi máris a tettek mezejére lép és cigifüstbe burkolózva Verával üzletel, megveszi a Pamuk-sztori leközlési jogát, és vele együtt a nő hallgatását. Azt is megtudja, hogy Batesnének semmi köze sincs a Crawley családhoz, csak annyi, hogy a szívből gyűlölt férje náluk dolgozik. William kéreti Dézit, aki ettől továbbra is teljes parában van, aztán csak felmegy hozzá, mondjuk én is ezt tenném, ha Kulcsos ilyen szúrós szemmel nézne rám. William persze másodszor is nekirugaszkodik a lánykérésnek, igaz ez inkább Dézi jövőjének bebiztosítása, azáltal, hogy hadiözveggyé válik. A konyhalány kábultan tántorog ki, odakinn még az após-jelölt is elkapja, hogy ugye igent mondott. Hogy senki se hagyja őt békén?

da205_12.JPG

Lavina zokog az ágyában - persze nyitott ajtó mellett, úgyhogy a Londonból hazaérő Méri be is megy hozzá. Lavina vázolja a bőgés okát, amin aztán Méri is ledöbben, jó hogy nem kezd el ő is sírni. A reggeli közben Lord elképedve horkan fel, miközben közlemények rovatban azt látja, hogy Méri és Szőr-Ricsi felbontotta az eljegyzést. Ez a lánynak is újdonság, de Szőr-Ricsi már csak ilyen, nem kér mindenhez engedélyt. Erre föl Carson papa is a Házurához járul, Dézi és William délutáni esküvőjével kapcsolatban. Már ha a Papbácsi méltóztatik megtartani az esküvőt. Kár, hogy nincs sok idő gondolkozni, mert a srác nem bírja sokáig. Biztos ami biztos a Pap még elmegy Halszemhez okoskodni, de a Nagyit nem kell félteni, egyszerűen lehengerli a vallatókanapéján a Szent Embert, persze csak verbálisan.

da205_13.JPG

Kulcsos látogatja meg ismét Ethelt, rossz híreket hoz, nem sikerült a Bajszos megpuhítása. Még jó, hogy Ethel talált magának valami kis takarítómunkát, hadiözvegynek adva ki magát. Vera viharzik be Szőr-Ricsihez, miszerint ő kérem át van itt vágva. A pletykát kilóra megvették, minden szerződésben van rögzítve, úgyhogy Mrs Bates befogyhatja a kásalesőjét, és mehet a búsba. Csak egy rossz mondat és Szőr-Ricsi emberei szétszaggatják. Kell egy ilyen ravasz, életrevaló pofa a Crawley-családba!!! Vera, ahogy jött, úgy vonul el, de még biztosítja az újság-mágnást affelől, hogy Bates nem ússza meg szárazon. Lord szöszmötöl a könyvtárban, amikor Jane, az új szobaasszony esik be a Vileda-felszereléssel, persze exkuzálja magát hogy összekeveredett a nagy házban és el is tűnik tenni a dolgát.

da205_14.JPG

Dézi van csinosba öltöztetve, virág van göndörített hajában, kis csokor a kezében és még mindig teljes a para. A kiöltözött szolga-sereg élén vonul fel a William virággal roskadásig megrakott szobájába, ahol a Papbácsi mégiscsak összeesketi őket. Jön a szokásos frigy-akadályoztatós kérdés, de nem szól közbe senki, csak szipognak és könnyet törölgetnek a résztvevők, kivéve Nagyit, mert ő azért emelgeti szorgosan a szeméhez a zsebkendőjét, mert megfázott.

da205_15.JPG

Méri ad lelkisegélyt Matyinak a Lavinával való szakítás után, úgy látszik, olyannyira kényes ez a téma, hogy az Ügyvéd még a taccsot is kidobja. Méri lelkesen tartja a hánytálat és törölgeti a férfi szája szélét. Alig indul kifelé a kórteremből gondosan takargatva a lavórt, mikor Matyianyu jelenik meg az ajtóban. A kasélyba érve Méri összefut Bates-szel, és biztosítja affelől, hogy Verának Szőr-Ricsi betapasztotta a száját, de felkészíti, hogy a nő még nagyobb erővel fordulhat majd ellene. A komornyik ismeri jól a feleségét, és tudja, hogy ez a fenyegetés nem üres beszéd. Annuskát persze nem akarja megijeszteni, ezért neki csak a jó híreket mondja el. Az epizód végén bekövetkezik, amire már jó ideje felkészítettek minket a forgatókönyvírók: könnyes búcsút veszünk Williamtől, aki abban az ágyban leli halálát, amelyben néhány órával ezelőtt feleségül vette Dézit. Nyugodj békében!

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása