Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Élet a Marson 1x08 - Évadzáró

2012. június 23. 13:00 - G_Norton

Évadzáró epizód, ez mindig azt jelenti, hogy valami megoldódik, lesz egy cliffhanger, vagy pedig mindennek vége. Na az Élet a Marsonban majdnem mind a háromból csurran-cseppen majd valami, csak várjuk ki a végét. A legelején Sam dumálgat Ijesztő Kislánnyal éccaka, hogy mindent megtett, de nem jutott közelebb a hazajutásához, mire Sam azt válaszolja, okkal van itt, biztosan az is kiderül hamarosan. Aztán jön a szokásos eksön, autós üldözés, ámde a menekülő bűnözők zsákutcába szorulnak. Sam ellenkezése ellenére a góré kiszáll a kocsiból, nem kell ide TEK, ha ő is kéznél van. A kocsiban lévő egyik fickó egy kést lóbál a kezében, egy bukmékert bökött le vele, veszélyes állatfaj, mert nem csak hogy őrült, de még nagyon hülye is hozzá. Szökni próbálnak, góré is félreugrik, tehetetlenül figyelik, ahogy megmenekülnek a rohadékok – na ez nem ilyen egyszerű, mert oldalról beleszáll egy másik kocsi a menekülőkébe. A két nyomorult bele is hal azon nyomban, góréék átvizsgálják, hogy mi van a csomagtartóban: pornófilmek, guminő, és egy szálló címe. Azon nyomban odarobognak, góré berúgja a szoba ajtaját, és mindjárt őrizetbe veszik a halálra rémült embert – aki nem más, mint Sam apja.

01.jpg

Samnek beugrik néhány korai emlékkép, köztük az is, amikor az anyja mondja neki, hogy az apja ismét úton van, sokáig lesz távol, de egyszer visszatér, és szereti őket. Rögtön az őrsön el is újságolja ezt Annie-nek, aki az infót kétségbe vonja, mivel az az ember, Vic Tyler fiatalabb, mint most Sam. Bent az osztályon a góré alaposan meg akarja dolgozni Vicet, hátha tud valamit, Sam nem igazán szeretné, ha az apját agyonverné, és különben sincs nála semmi, szerinte csak rosszkor volt ott. A góré jön egy gyönyörű hasonlattal, miszerint van a nagy hal, ami aztán megpusztul, így a többi kis hal egyre nagyobb részt akarnak hasítani a másik kárára, hogy így jussanak fel a lajtorján. Ray is közbeszól, hogy ez Sam hibája, ő kapta el Warrent, most minden maffiatag megbolondult a városban, de a nyomozó-helyettesnek csak kuss van. Sam próbálja meggyőzni a górét, mert a késelés mögött a Morton-tesók állnak, akik Warren örökét próbálják megszerezni, de Vic Tyler ellen csak a szobacímet tudják felhozni, semmi mást. A góré azért ilyen zabos, mert még most akarja széjjelcsapni a maffiát, nehogy meg tudjon erősödni a városban, és Vic az egyetlen nyomuk. Jól van, rendben, de akkor is Sam hallgatja ki előbb.

Közben Christ bűvöli el Vic az „itt a piros hol a piros”-játékkal, az ilyen garabonciásosos mögött mindig valami sunyiság van, csak úgy mondom. Chris is örül magának, szerinte latrinás gondolkozása van, Sam szerint pedig laterális, és azt csak magamban teszem hozzá, hogy az sem túl fejlett. Vic örül, hogy ilyen rendes rendőrfönök jött őt kihallgatni, de bepattan a góré, a kicsit súlyosabb baromállat-kategória. Vic nem ismeri a Mortonokat, a két halott fószert sem, akit a kocsiból szedtek ki. A górénak ez nem elég, ugyanúgy előjön a halas-metaforával, azaz Vicnek segítenie kell. Ő maga egyébként tisztítószer-ügynök, a világ legszarabb munkája, járja az országot, bekopog mindenkihez, azok kidobják, próbálkozik újra, talán nem is véletlen, hogy pont egy ilyen ügynök szívott akkorát az életben, hogy csótánnyá változott egy éjszaka. Szóval valami ügyletet akart lebonyolítani egy iskolával, a góré közbevág, szóval a várostól nem messze kibérel egy szobát, hogy üzleteljen. Hmm. Vic ezt azzal magyarázza, hogy kicsit elmaradtak a lakbérrel. Szóval a lakbérre nem telik, de egy kis szállodaszobára igen (lehet, hogy a Waczak-szálló volt az, kurva olcsó, kurva szar). Góré kicsit berág, mert közben Sam magyarázkodik Vic helyett, és legszívesebben már most bent tartaná örökre. Sam újra nekifut, Vic rendesen magyaráz is, szokott kártyázni, és a jelenlegi csapat minden tagja abban a hotelben szállt meg, és ültek volna neki kártyázni, amikor Vicre rátörték az ajtót, és az egyik képen szereplő hulla hívta meg őt a partira. Vic nem tartja magát csalónak, ez csak egy pókerparti lett volna, a Mortonokról életében nem hallott. Góré már mondja is, na látod Sam, mégis van itt valami, nahát, Vic gyerekét is Samnek hívják, a góré a pattanást a seggén hívja annak.

02.jpg

Chris leellenőrizte, tényleg egy tisztítószer-értékesítőnél dolgozik, Sam szabadon is engedné azonnal, hisz semmilyen fontos infót nem tudtak meg tőle. Hazaengedik, de még átkutatják a házát, hátha találnak valamit. No, Mrs. Tyler jól meg is lepődik, hogy Bolan nyomozó visszatért, de ő is Tyler, csak valami rablás miatt választotta a Bolan fedőnevet, és a góré hevesen bólogat, igen, tényleg ilyen hülye. Sam nosztalgiázik, az órát nézegeti, aminek a mutatója a 12-nél mindig megáll, és az apja sosem csinálja meg, illetve jól beszívja az apja kabátjának szagát, gyerekkorában mindig azt várta, hogy a kabát ott legyen a fogason.

03.jpg

Semmit sem találtak, góré és Sam visszaballagnak a kocsihoz, közben a góré azon elmélkedik, hogy de jó lenne a feleségben megforgatni az öreg somfavesszőt, de láthatóan Sam jobban bejön a hölgynek, neki kellene próbálkoznia, úgyis családban marad. Bazzeg. Na mindegy, a góré talált egy fontos dolgot, méghozzá egy könyvjelzőnek használt számlán, ami egy fogadóirodából származik – mivel a kártyások zárt közösséget alkotnak, valaki ott biztos tud valamit. Odarepesztenek, góré már ráncigál is egy alakot, párszor nekiveri a téglafalnak, aztán az már köhögi is ki, hogy egy snooker-klubban lesz valami, állítólag a Mortonok is ott lesznek. Mennek a snooker-klubba, ahol egy sötét szobában néznek pornófilmet, méghozzá a „Volt egyszer egy vad kupak” nevű műalkotást, góré fintorog, ha erről tudna Sergio Leone, hajjaj.

04.jpg

Az őrsön mindenki a pornót bámulja, a góré ezért a vetítőgép elé áll, mint kiderült, a Morton-tesók ezzel akarnak berobbanni, hogy illegálisan terjesztenek rengeteg kemény pornót, Sam megjegyzi, hogy a Channel 4-n durvábbak vannak. Sam a sok pornó közt talál egy telefonszámot, feltárcsázza, és a kis Sammie emeli fel a kagylót a másik oldalon, hopsz. Sam azonnal lecsapja, megszakadt a vonal, értitek, na. Közben a pornót alaposan át kell vizsgálni, hátha van rajtuk valami érdekes, persze mindenki azonnal jelentkezik a kemény munkára. Kimegy a szobából, jönnek elő az emlékek, Sam erőlteti az agyát, de hiába, csak az erdő látszik ,és a piros ruhás nő. A rádióban focimeccs megy, és Samről beszélnek, stabilizálódott az állapota, kvázi minden rendben van. Annie kerül a képbe, Sam rögtön megosztja vele a gondolatot, hogy az apja biztosan a Mortonok miatt tűnt el, kb ezidőtájt, egy ismerősük esküvőjén, és soha többé nem látták. Annie nagyon komoly arccal hallgatja végig Sam haditervét: megmenti az apját azáltal, hogy maradásra bírja a családja mellett, és ezzel ő maga is megmenekülhet. A góré közben érdekes dolgot mutat egy korabeli házimozi rendszeren, az egyik pornón az ágy mellett álldogál néhány ember, köztük Vic is, méghogy nem keveredett bele tökig a dologba.

05.jpg

Szembesítik Vicet a dologgal, aki kibúvót keres, de nincs, ezért kitálal: nem tudta, hogy gengszerekkel pókerezik, és amikor sokat veszített, akkor bekötötték a szemét, és elvitték arra a helyre, ahol a filmeket forgatták, persze Vicnek nem tetszett a dolog. A Mortonok egy egyszerű dolgot bíztak rá, mivel úgyis utazóügynök, adjon el néhány ilyen filmet is, majd pedig várakozzon a hotelban, és ő szépen tette is a dolgát. Sam elhatározza, hogy rendes védelmet szerez a számára, most hogy Vic járt a zsaruknál, biztosan keresni fogják a Morton-tesók telefonon és találkozóra hívják, erre mindenképp el kell mennie, de ne aggódjon, Manchester legjobbjai vigyáznak majd rá. Vic hazamegy, már jön is a telefonhívás, hogy egy nyilvános telefonfülkéhez kell mennie, Sam elviszi oda. Na, most pedig várni kell, vagy 3 percet, vagy 3 órát, de tutira hívnak, Sam és Vic addig pedig közös focizással töltik el az időt, mint apja-fia, jól elvannak. Csörren a telefon, egy óra múlva a Mortonok ott lesznek a snooker-klubban, most jön a nehéz része.

06.jpg

A snooker-klubnál már ötvenmilliárd zsaru van, a feszült helyzetben Chris azzal van elfoglalva, hogy Raynek új arcszesze van, de még mielőtt a góré leordítaná a hajukat, addigra két lövés dördül, mindenki bezúdul a klubba, de csak két hullát találnak, majd kisvártatva Vic is előkerül, aki nem látott semmit, mert inkább elbújt a lövöldözés előtt. A góré nagyon pipa, ő is a Mortonokra gyanakszik, de azok addigra már megléptek, majd a kavarodásban Vic is felhúzza a nyúlcipőt, iszonyúan be van rezelve, érthető módon. A góré és Sam összekapnak, mert Sam nem akarja, hogy a góré ezt elcsessze neki, és szépen jellemzi Gene Huntot: egy túlsúlyos, kapuzárási pániktól rettegő, nikotinfüggő, idült alkoholista, homofób barom, aki ráadásul felsőbbrendűségi komplexussal rendelkezik, és a tetejébe még hímsoviniszta is. A góré szerint ezzel semmi gond sincs.

07.jpg

Sam és Annie parancsra átkutatják a házat megint, de semmit sem találnak, Annie szerint Vic nem is fog ide visszajönni, azonban Sam talál egy Bobby Charlton által aláírt cigikártyát, amit Sam mindig magánál tart, ezért az apja tutira vissza fog jönni. Annie-nek fáj, hogy Sam ennyire szenved ettől, szerinte pszichiáterhez kéne mennie, mert az autóbalesetét nem szenvedte ki egyáltalán. Sam leül a fotelba, és este meg is jelenik Vic, aki menten halálra ijed Samtől, azt hitte, hogy valamelyik verőlegény várt rá ennyit. Sam odaadja neki a cigikártyát, majd megígérteti Vic-kel, hogy marad a családjával, Vic megígéri, és elmegy. Pittyegnek a gépek, Sam orvosa látja, hogy Sam megmozdult, igen, itt jön a nagy ébredés, mindjárt hazamegy, csak egy pillanat… és nem történik semmi. Minden elhallgat, és Sam továbbra is 1973-ban van, szegény teljesen összeroskad, nem tudja, hogy mit tehetne, majd megint előjön az erdős látomás.

08.jpg

Sam kocsmázik, Nelsonnak meséli el a bajait, aki azt válaszolja, ha a sör nem ízlik, akkor nem a csappal van a baj, hanem a hordót kell megvizsgálni, azaz a probléma gyökerét. Sam így is tesz, elmegy arra az esküvőre, ahol az apját utoljára látta, és Vic tényleg ott van a családdal, egy kicsit táncikál a feleségével, majd pedig kimegy, és indul az erdő felé. Annie is ott van az esküvőn piros ruhában, a góréval konzultál rádión, majd pedig Vic nyomába ered, Sam pedig utánuk menne, de egy pillanatra lefagy, mert a kis Sammie megkérdezi tőle, hogy hová tűnt az apja. Sam nem néz hátra, de megnyugtatja, hogy visszahozza. Sam is csörtet az erdőben, ekkor az agyába villan az erdős látomás maradéka: Vic összefut a piros ruhán Annie-vel, megüti, majd összerugdossa, amíg Annie bele nem hal.

09.jpg

Samnek ezt muszáj megakadályoznia, közben Annie keresi rádión Samet, de annál nincs a rádiója, ellenben Vic megjelenik kissé zaklatottan, hogy hagyják már békén, majd tényleg megüti Annie-t. Sam ekkor lép közbe, hogy ő meg tudja védeni Vicet, de az nem hisz neki, Annie meg tököntapossa a cipellőjével, Vic elesik, és előkerül a kabátjából egy stukker. Hoppá. Vic szerint arra kellene, ha a Mortonok megtalálják, maximum öngyilkos lesz vele, de nem fogják elkapni. Sam már vissza is adná neki a stukkert, amikor elefántként becsörtet a góré és fegyvert fog Vicre. Logikusan végiggondolva igaza van, mert csak ő mondta azt, hogy a snooker-klubban ott voltak a Mortonok, senki sem tudja, hogyan néznek ki valójában, ott volt a pornófilmen is, és mint kiderült azóta, Vic hotelszobáját Mortonék egyik embere fizette ki neki, továbbá őt sosem motozták meg. Sam azonban nem hagyja, hogy bevigyék őt, ezért a góréra fogja a stukkert, eléggé feszült a helyzet.

10.jpg

Közben Vic meglép, a góré és Sam pedig utána, de Sam találja meg előbb, és továbbra is próbálja visszacsalogatni a családjához, és visszaadja neki a fegyvert. A csávó első dolga pedig az, hogy a homlokához szorítja a fegyvert, és fejenlőné Samet, ha Sam előtte előrelátóan nem vette volna ki a töltényeket a revolverből. Elmeséli neki, hogy ez az erdős látomás egy emlék, ami már 4 éves kora óta elő-előjön, az utóbbi időben sokkal jobban, és tudta, hogy megpróbálja megölni azt a rendőrhölgyet a piros ruhában. Ezek után nincs más hátra, mint letartóztatja az apját, aki utolsó esélyként Samre próbál hatni: ha őt letartóztatják, nem tud vigyázni a családjára, és az egész botrányt Sam anyja, és a kis Sammie vinné el, amit pedig Sam nem akarhat. Nem is, de kifakad, hogy micsoda igazságtalanság, hogy ebben a helyzetben ő csak veszíthet, nem tudja megváltoztatni a dolgokat, bármennyire is megfeszül. Végül a fegyverrel együtt elengedi, más lehetősége nincs.

11.jpg

Dolgavégezetlenül visszaballag Annie-vel Mrs. Tylerhez, akinek nagy vonalakban elmondja a lényeget: Vic alaposan benne van a szarban, kénytelen volt elmenekülni. A kicsi Sammie-nek meg mondja azt, hogy majd visszatér az apja egyszer, és nagyon szereti őket. Annie-vel is megtárgyalja gyorsan a dolgokat, hogy most már nem érti, miért van itt. Annie szerint azért nem ébredt fel, mert már eleve ébren van, Sam erre megsimogatja az arcát, mert nem mindent utál ő 1973-ban. Majd Sam a góréhoz megy, kiderül, hogy Chris elbukott egy fogadást, mivel Sam fogott először fegyvert a góréra, és nem fordítva. Sam szerint bíznia kellett volna benne, de nem, Chris csak nem értette meg őt. Sam legszívesebben hazamenne, erre a góré lepuhányozza, majd pedig indítványt nyújt be: menjenek kocsmázni. Mindenki a kocsmára szavaz, Sam is elmegy velük, a Meet you at the corner-re, hát ilyen befejezetlen lett az első évad, na de majd a második, az milyen faszipántos lesz, uraim!

Címkék: life on mars
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása