Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 1x01 - Pilot 2/2

2011. július 22. 12:00 - Gabba

Leena és Artie integetve búcsúzik Mykától és Pete-től, majd érdekes párbeszéd következik. Leena, akiről már korábban kiderült, hogy egyfajta látnoki képességgel rendelkezik, most azzal jön, hogy Myka ellopta a raktárból a Houdini-féle tárcát. Megtaláltam a szobájában, mutatja a bizonyítékot Artie-nak, aki azonban kapásból védelmébe veszi az új ügynököt. Dehogy lopta el, ez csak véletlenül történhetett, biztos leesett a polcról, pedig milyen régóta kérelmezem, hogy tegyenek fel hálókat. Segítséget kellene kérni ez ügyben Mrs. Frederictől, mondja sokat sejtető hangsúllyal Leenának. Most meg miért nézel így rám?, vág vissza a csaj, aki ezek szerint nem érzi igazán magáénak a problémát. De akkor miért neki mondja ezt Artie? Hmm.

Na de kövessük ügynökeink első bevetését, akiket útközben Dickinson hív, és nyugtatgat, hogy intézi a visszahelyezésüket a titkosszolgálathoz, szerinte 48 órán belül sikerülni fog. Nyomon van Mrs. Frederic után is, hamarosan újra jelentkezik. Seever Citybe érkezve hőseink Travis seriff kíséretében felkeresik Codyt a börtönben. A seriff szerint az FBI már kihallgatta Codyt, Pete megnyugtatja, hogy ők nem az FBI-tól vannak, és csak pár kérdést akarnak feltenni a gyanúsítottnak. Miután a seriff távozik, előveszik az Artie által összeállított több száz kérdésből álló listát, de a negyedik kérdés után (Úgy érzi, hogy ez a kérdőívezés csak időpocsékolás?) inkább a sztenderd nyomozati kérdéseiket teszik fel. Cody elmondja, hogy az egészből nem emlékszik semmire, egyszer csak magához tért és akkor mondták neki, hogy összeverte a barátnőjét, Emilyt. A beszélgetés közben egyszer csak elborul az arca, olaszul kezd el beszélni, majd megbilincselt kezével hirtelen kitépi és az ügynökökre borítja a súlyos fémasztalt, de Pete-nek valami megérzéstől vezérelve szerencsére még időben sikerül félrerántania Mykát.

Miután Codyt elvezetik az őrök, az ügynökök is távoznának, ám ekkor egy középkorú szőke nő lép oda hozzájuk: Lorna Soliday, Cody ügyvédje és egyben keresztanyja. Nem tetszik neki az ügynökök kérdezősködése, de azt azért ő is megerősíti, hogy Cody egyáltalán nem erőszakos típus, hanem kedves, szelíd. Akkor mivel magyarázza a benti dúlást, kérdezi Pete, csak nem találkozott Cody valami szokatlannal az elmúlt napokban? De igen, magukkal, mondja Lorna csípősen és lelép.

Ügynökeink a közeli parkban ücsörögve beszélik át a történteket, közben becsörög Artie az ósdi videóhívón. Cody kihallgatásáról természetesen már értesült a felvevő révén, és már lefuttatott egy szövegmegfejtő programot is, de az nem tudta lefordítani az olasz szavakat. Vagy halandzsa, vagy valami kód, vélekedik Artie, és javasolja Mykáéknak, hogy menjenek be a közeli egyetemre, ott biztos lesz olaszul értő tanár. A páros hamarosan rá is talál Marzotto professzorra, aki „igazi” északolasz típus: feka fickó körszakállal. A reneszánsz kori Itália a szakterülete, sokszor járt már Olaszországban, legutóbb két évvel ezelőtt. Elmondása szerint Codyt nem ismeri, csak hallott az esetről. Meghallgatja a felvételt, a szöveg szerinte középkori olasz, és azt jelenti: „Ha az emberek tudnák, mi okozza félelmemet, akkor talán a fájdalmamat is megértenék.” Alighogy Pete és Myka távozik, a prof levesz a polcról egy jól eldugott kis méretű könyvet, kinyitja és meglepetés: az első oldalon a Cody által motyogott szavak olvashatók. Marzotto máris hív valakit: a fiú „a Könyvből” idézett, még a végén bajt hoz ránk.

Az egyetemről távozóban Myka kifejti társának, hogy neki a prof gyanús: abc sorrendben tartja a könyveit, és külön tartóban a tollakat és a ceruzákat. (Na ezért nem lennék én jó titkosügynöknek, nekem ez fel se tűnt volna.) Fel is hívja egy Minnie nevű korábbi kollégáját Washingtonban, kérve, hogy nézzen utána Marzottonak. Pár klikk után Minnie már mondja is: ismert szaktekintély, nyolc hete érkezett vissza Olaszországból és a rendőrség szerint... Ám ekkor a vonal megszakad, és Myka hirtelen megint hallja a titokzatos hangot: szia, nyuszikám! Eközben Pete a videóhívón bediktálja Artie-nak az olasz szöveg fordítását, amitől a szakállas nagyon izgatott lesz, és elkezd rohangálni a raktárban, mint a mérgezett egér.

Myka feldúltan meséli Pete-nek, hogy megint hallotta azt a hangot, amit korábban Leena panziójában. Ugye nem küldesz az elmegyógy– és intézetbe, kérdi a lány; ugyan dehogy, együtt kezdtük, együtt is fejezzük be ezt az egészet, vigasztalja a baltaarcú. Majd megint Denverrel jön, ott is milyen jó voltál, életeket mentettél meg. De más életek meg miattam vesztek oda, mondja Myka. (Mi a jó franc történt Denverben???, kérdezem immár sokadszor.) Majd világosság gyúl az agyában: Marzotto azt mondta, két éve volt Olaszban, de Minnie szerint nyolc hete jött vissza, hazudik a gané! Na látod, megy ez neked, örül Pete, most gyerünk Cody barátnőjéhez, Emily Kruegerhez. (Vazze, ennek a csajnak is jó családja lehet ezzel a névvel.) Az egyetemi előadóban eközben Marzotto magyaráz valakinek, akit csak messziről látunk: veszélyes, vissza kell kerülnie Olaszországba, mondja valamiről, majd én elviszem. Társa nem szól semmit, hanem váratlanul meggyújt egy öngyújtót, majd a prof szeme elé tart valamit, amiből erős sugarak szóródnak szét; Marzotto megbűvölten mered a fénybe.

Nézzünk vissza Artie-hoz, aki magában motyogva a katalógusban keresgél valamit, amit végül meg is talál a raktár nyilvántartásában. Egy rendkívül vicces jelenetsorban gyorsan beöltözik védőruhába, bukósisakot tesz a fejére, majd egy kötélcsúszdán leszáguld a polcok közé. Utálom ezt a részt, mondja magában, majd a megadott polchoz érve menet közben leugrik a kötélről. Némi keresgélés után rátalál egy festményre: fiatal nőt ábrázol, hajában díszes csat. Ismerem a fájdalmadat, hidd el, mondja Artie a képnek, majd megragadja és gyalog elindul vele a vezérlőszobába. Visszaérve lerogy a számítógép elé: le kell fogynom, lihegi.

Marzottot látjuk ismét, zombi mozgással jön ki az egyetemről és a közeli benzinkút felé halad, közben az ominózus olasz szöveget motyogja. Ilyen állapotban fog vezetni?! De nem, mert a töltőpisztolyt leakasztva a benzinnel saját magát locsolja le (persze a supert választja, nem a regulart, elvégre egyszer élünk), majd felkattintja a korábban látott öngyújtót és felgyújtja magát! Eközben Myka és Pete beszélget Emilyvel Codyról és a keresztanyjáról, Lornáról. A lány szerint Lorna mindenben segíti Codyt, főleg amióta a srác szülei évekkel azelőtt meghaltak, ennek ellenére (vagy éppen ezért) a lány nem szimpatizál a nővel. Szerinte Cody nem tud olaszul, ő is csak akkor egyszer hallotta olaszul beszélni, amikor a fiú bemosott neki. A profot amúgy Emily is ismeri, valami reneszánsz kori mű előadására készülnek, ezért mostanában többször is konzultált vele művészeti kérdésekben.

Ismét az utcán, ügynökeink összefoglalják, mit tudtak meg eddig, amikor elhúz mellettük egy mentőautó, Pete szokásos megérzésére hallgatva utánafut. A benzinkútnál már ott van a seriff is, dühös Lattimerékre: miket mondtak maguk Codynak, hogy úgy bepöccent a kihallgatáson, és a profnak, hogy felgyújtotta magát? Ugyan már, miket gondol, tiltakozik Pete, és egy óvatlan pillanatban zsebreteszi Marzotto elöl hagyott kulcsait. Eközben a lakásán Dickinson is nagy tempóban nyomogatja a számítógépét, hogy minél több infót találjon Mrs. Fredericről. Vegyél visszább a tempóból, szép öcsém, lép be ekkor a szobába a titokzatos nő, itt vagyok, én vagyok Mrs. Frederic. Hogy jutott be?, döbben meg Dickinson. Az ajtón át, és most figyeljen. Enyém az a raktár, ahogy Lattimer és Bering is, fejezze be a nyomozgatást utánuk, oszt’ jónapot.

A prof kulcsával ügynökeink behatolnak Marzotto szobájába, és rövid keresgélés után megtalálják a kis méretű könyvet. Te nyisd ki, biztatja Myka Pete-et, én nem akarok még egy görényt. Az első lapon rátalálnak az idézetre, és tovább lapozva észreveszik, hogy a könyv közepe valami tárgy tárolására szolgál, maga a tárgy azonban hiányzik. Ekkor belép Lorna és közli a meglepett ügynökökkel, hogy a prof öngyijéhez valaki hatékony segítséget nyújtott. Szerinte Emilynek van köze az egészhez, aki a profra is kivetette a hálóját, nem volt elég neki Cody. Valami szabadtéri partit szervez a reneszánsz darab bemutatója alkalmából, amin Cody is ott lesz, akit kiengedtek a börtönből, miután Emily visszavonta a vádakat. Beszállnak a SUV-ba, Myka vezet, Lorna mellé ül, Pete a hátsó ülésre a könyvvel. Lorna útközben is tovább ekézi Emilyt, Pete közben kinyitja a könyvet, erre Lorna hirtelen agresszívvá válik, hangosan ismételgetni kezdi a már ismert olasz szavakat majd váratlanul félrerántja a kormányt, és a kocsi felborul.

Az eszméletlen Mykának megjelenik halott barátja, Sam, akinek a hangját a csinos ügynök korábban már többször is hallotta. Ne haragudj, Sam, Denverben elkéstem, motyogja Myka; dehogy is, én mozdultam túl hamar, mondja neki a srác. (Na végre, már valami kezd összeállni erről a Denver-dologról.) Majd Myka magához tér, életet ver Pete-be is, de Lornába nem tud, mert a nő eltűnt. Ekkor újra hívja őket Artie: egy díszes hajcsatot keressenek, azt tárolták a könyvben. Lukrécia Borgia készíttette egy alkimistával valami különleges anyagból, és az agy működésére van hatással. Pete visszaemlékszik, hogy Lorna hajában látott egy díszes brost, bár őt nem nagyon érdeklik a hajcsatok. Hajcsatok utána, az lesz az, meg kell szerezni Lornától!, utasítja őket Artie.

Ügynökeink gyalog sietnek tovább, közben kisakkozzák, hogy Lorna féltékeny Emilyre Cody miatt, ezért a csaj nagy veszélyben van. Tervet egyeztetnek, majd a szabadtéri parti helyszínére érve kettéválnak. Nagy a tömeg, jó a buli, a seriff is itt van. Lorna egyszer csak magasba emeli a csatot, amiből titokzatos sugarak kezdenek áramlani. Kántálni kezdi az olasz szöveget, mindenki transzba esik, Cody felemeli Emilyt, és indul, hogy belevesse a lobogó tűzbe. Ekkor érkezik oda Pete, pisztolyt szegez, de Lorna a hajcsat erejével ráveszi Codyt, hogy üsse ki a kezéből a fegyvert. Myka segítene, de Lorna gúnyos kacajjal elhajtja: mit akarsz te itt, aki egy pillanatnyi dicsőségért hagytad megölni a fiúdat Denverben? Cody rálő Pete-re, de a cseles baltaarcú előrelátóan már korábban kivette a stukkerből a tárat. Senki nem fog itt ma este meghalni, kiáltja. Az oké, de ez a spiné elveszít legalább egy fogat, kiáltja Myka és egy jobbcsapottal leteríti Lornát. Az ügynökök gyorsan beteszik a csatot a semlegesítő tartályba, a gonosz erő villogó fényjelenségek kíséretében távozik belőle. Mindenki magához tér, Lorna is: Jaj isztenem, mit cináltam, motyogja pöszén, és megbocsátón néz a szerelmes Cody-Emily párosra.

Hőseink jól megérdemelt pihenőre vonulnak, a raktárban Artie felcímkézi és elhelyezi egymás mellett a festményt és a könyvbe visszatett hajcsatot. Dickinson újra hívja a Leena panziójának kertjében ücsörgő Mykát, és Mrs. Frederic figyelő tekintetétől kísérve érdeklődik a csinos ügynöktől, hogy vissza akar-e térni korábbi szolgálati beosztásába. Myka nem szól, csak sokat sejtetően mosolyog. A raktár előtt ezzel egyidőben levágódik az égből az Artie által két nappal ezelőtt (!) eldobott focilabda (sokáig tart, amíg körbeér, emlékszünk?), amit ezúttal Pete kap fel és indít újabb útjára. This is the beginning of a beautiful friendship.

Címkék: warehouse 13
18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legokocka 2011.07.22. 15:56:33

Nagyon jó lett a hv, csak így tovább!

"Hajcsatok utána, az lesz az, meg kell szerezni Lornától!" ez fizikai fájdalmat, miután második nekifutásra megértettem...

Acron 2011.07.22. 17:30:49

Basszus nem láttam!!! Miért nem láttam????

Gabba 2011.07.22. 17:50:55

@Legokocka: köszönöm, de azért nem akartam fájdalmat okozni :)

Gabba 2011.07.22. 17:52:32

@Acron: ez nem úgy van, mint A Tenkes kapitánya, hogy akkor nézzük amikor akarjuk ;)
Csütörtök este a tévében, másnap a hogyvolton.

Legokocka 2011.07.22. 19:04:14

Biztos, hogy az első bekezdést leadta a TV6? Mert én felvételről néztem meg, és ott nem volt benne ez a jelenet, rögtön Iowával kezdtünk.

Gabba 2011.07.22. 20:54:28

@Legokocka: nem tudom, a hv-t nem a tévés verzió alapján írtam.
Amúgy, ha kihagyták, az nem túl szerencsés, mert akkor nem derül ki, hogy kerül vissza a tárca a raktárba, plusz elhangzik az első utalás a Leena és Mrs. Frederic közti esetleges kapcsolatra.

teardrops 2011.07.23. 11:59:05

@Legokocka: Nem adta le.:-(
Helyette viszont volt egy amolyan ez-történt-eddig visszatekintő, abban viszont volt olyan jelenet, ami ebben a második részben volt - gondolom, ezt a 3. elejéről vették át.

Mindez pedig tényleg gáz, ha ráadásul fontos is a kimaradt jelentet. Amúgy nem is értem, tényleg az a pár másodperc hiányzott a reklámhoz, vagymi...?... :-S

Gabba 2011.07.23. 12:33:26

@teardrops: újabb érv amellett, hogy tessék a blogon is követni a sztorit, majd itt jól kitárgyaljuk, hogy mi maradt ki és ki kivel van :)

teardrops 2011.07.23. 22:40:22

@Gabba: Naná, hogy követem!
Már csak azért is, mert
-eddig sem csak a szél fújt ide LOL,
-bírom az ilyen témákat, úgyhogy kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle (vagy inkább hozTAK, de mivel csak a magyaron követem... ;-)) és ilyenkor jobban érdekel a HV is.:-)

Gabba 2011.07.24. 00:36:54

@teardrops: igen, tudom :)
tulképp Legokockának akartam válaszolni.

Amúgy a Chuck-ból szándékomban áll felzárkózni, ha majd lesz egy kis időm :)

teardrops 2011.07.25. 08:58:07

@Gabba: :-)
és
;-)
Chuck nem szalad el (főleg innen:-)), nekem sem sikerült elsőre. Amúgy hol maradtál le?
Apropó lemaradás; íme az idevágó paradoxon megnyugtatásképp: "Minél hamarabb maradsz le, annál több időd jut az elmaradásod behozására." :-D

Gabba 2011.07.25. 12:50:01

Hol maradtam le? Még el se kezdtem...

Wisp 2013.02.28. 23:56:47

Csak nekem van az az érzésem, hogy az ilyen duplahosszú pilotokat úgy készítik, hogy szükség esetén (ha mégsem jönne össze a sorozat) önálló tévéfilmként is le lehessen adni?

Gabba 2013.03.01. 10:53:55

@Wisp: nem feltétlenül, inkább csak minél több kérdést, talányt akarnak felvetni, hogy a célközönség ráharapjon.

Amúgy a Viasat 6 hétfőtől újrakezdi az első évadtól, napi darában.

Wisp 2013.03.01. 11:43:19

Nekem meg valahogy épp az volt az érzésem, hogy kerek történet, ami önmagában is érthető. Olyan volt, mint azok a filmek, amikről nem tudják, hogy lesz-e második rész, de nyitva akarják hagyni a lehetőséget. Kicsit a Monk pilotja volt még ilyen nekem.
Viasat6-unk nincs, de most jött meg az első évad Joe-bácsitól, úgyhogy ha van rá idő, napi két-három részt is lenyomok. Most a negyediknél tartok, de már imádom :)

Gabba 2013.03.01. 13:39:53

@Wisp: de azt tudod, hogy csak a hogyvoltokkal együtt teljes az élmény? :)

Wisp 2013.03.01. 13:47:07

Természetesen, már pótoltam is a látott részeket :)
Már csak azért is jól jönnek az összefoglalók, mert így tudom, hogy miről beszélnek azokban a jelenetekben, amikhez a vágások miatt nincs szinkron :P

Gabba 2013.03.01. 14:16:50

@Wisp: nagyon örülök, you made my day, ahogy a művelt dánok mondják :)
süti beállítások módosítása