Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x05 - Catching Out

2009. december 22. 11:00 - hex.kelly

Vonat száguld az éjszakában a californiai Modesto-ban, egy férfi ugrik le róla, motyóját a hátán viszi. Házak között halad, az egyik kerítésnél kutya ugatja meg. Megáll egy ház előtt, aztán látjuk az ablakot, a falakat - immár belülről. Aztán egy véres kéz megnyitja a zuhanyt, csurog róla a vörös víz a lefolyóba, majd fogat mos, felöltözik, belép a szobába. Belefekszik az ágyba, és a TV-t kezdi kapcsolgatni. Nem messze tőle egy idős férfi és egy nő véresen, holtan hever egymás mellett.Derek Morgan épp cukrot szór a poharába egy kávézóban, mikor megpillant egy szemrevaló nőt, aki épp sütit vesz magának. Morgan a szemetesbe helyezi a poharat, a nő mögé lép, és a Reggelire sütit?-indítással flörtölni kezd vele. A nő sem esett a fejére, orra alá dörgöli, hogy kidobott egy kávét, csak hogy mögé állhasson a sorba? Morgan le van nyűgözve, aztán csak pislog, mikor a nő így köszön el tőle: Legyen szép napja, Derek!

Ez annyira megdöbbenti, hogy az eligazításra menet már Reid-nek és Prentiss-nek meséli a sztorit. Reid nem érti, hogyan történhet ilyesmi Morgannel, Prentiss szerint ő az egyetlen, akivel ilyesmi történhet, és Reid az egyetlen, akivel soha. Szépíti, hogy azért, mert Reid-nek szuper a memóriája, ugyebár. Morgan szerint viszont azért, mert Reid-nek csak kb. egy névre kell emlékeznie.

Leülnek az asztal köré, ott vannak már a többiek is, az ELÉGGÉ terhes JJ kezdi: 6 áldozata van eddig egy közép-californiai betöréses gyilkosságsorozatnak. Az elkövető DNS-ét megtalálták mindegyik helyszínen, de ujjlenyomat nincs. Betör a házakba, megöli az alvó lakókat, összeszedi az értékes holmikat, aztán letusol, megvacsorázik, és lefekszik aludni. A nyomozások külön kezdődtek, mert különböző városokban történtek a gyilkosságok, de a DNS-egyezés miatt össze lettek vonva a sacramento-i FBI-irodán. Már neve is van az elkövetőnek, ő lett a 99-es úti gyilkos. (Szóljunk a Republicnak, hátha írnak egy számot róla!) Főcím és idézet Emilytől: A bőség nyugton marad. Az éhség vándor. - Plenty sits still. Hunger is a wander. Zulu közmondás

A gépen a csapat Reid hobbijának hódol: térképet nézegetnek. Nem jellemző ugyanis a sorozatgyilkosokra, hogy több száz mérföldet utaznak egy újabb gyilkosság kedvéért. Vagy hajléktalan tehát, vagy olyan a munkája, hogy sokat utazik: kamionsofőr, utazó ügynök, vagy számítógépes szakember, esetleg ingatlanügynök. JJ üzenetet kapott: újabb eset, a modesto-i. Na, akkor a csapat kettéválik landolás után: Prentiss, Rossi és Morgan Modesto-ba mennek, a többiek az FBI-irodába. Ahol Liman ügynök fogadja őket. Lelkesedése nem tart sokáig, mert Hotch irtózatosan letolja, amiért kitalálta a "99-es úti gyilkos"-nevet, ugyanis anno a green river-i gyilkos elnevezése is befolyásolta a nyomozók figyelmét, ezzel hátráltatva a nyomozást. Ja, és túl sok ember van itt, haza kell őket küldeni. Akkor is, ha ők kezdték el a külön nyomozásokat, most már egyesítve vannak az ügyek, nem kell ennyi ember.

Liman szarvai letörve, kezdődhet az érdemi munka. Modesto-ban Rossiék megérkeznek a házhoz, Daniels nyomozónak mondják, hogy a gyilkos alaposan választhatott házat: se eb, se riasztó, se rendes külső világítás. Prentiss megy a szomszéddal beszélni, Rossi és Morgan be a házba. Morgan gyorsan rájön, hogy a gyilkos szipus, itt speciel a körömlakklemosót dézsmálta meg. Egyébként a mosókonyhán keresztül jutott a házba, emiatt csurom vér a vasaló: az került a keze ügyébe. Rossi nem érti, hogy aki ekkora gyűlölettel öl, az hogyan ülhet neki egy perc múlva a terített asztalnál a finom vacsorának. A szomszédasszony azt mondja Emily-nek, hogy hajnalban látta a ház urát kijönni az újságért. De Emily közli vele, hogy az valószínűleg a gyilkos volt, tekintve, hogy a ház ura még éjjel meghalt. Odabent Rossiék nézik a halottakat. A gyilkos fürdés és feltakarítás után a ház urának tiszta ruháit veszi föl, a saját koszosait pedig a férfi-áldozatra teríti, így egyenlővé teszi önmagával. Mivel saját erejéből nem tud házat, családot teremteni, ezért ilyen módon szerez magának, és ezért marad a gyilkosságok után olyan sokáig: hogy kiélje a fantáziáját. Tekintve ezt, a koszos ruhát, a szipuzást, minden valószínűséggel hajléktalan sorozatgyilkost kell keresni. A nyomozó kérdi, hogyan tud ennyit utazni egy hajléktalan? Rossi felhívja Reid-et, és kéri, nézze meg a térképen, van-e Bakersfield és Sacramento között vasútvonal. Van ám, ezek szerint a gyilkos tehervonatokon potyázik. És valóban, látjuk is: egy tehervagonban áll. Aztán egy asszonyság fordul az ágyban a férj felé, szólítja, de hiába, mert halott, aztán egy puffanás, majd sötétség, uuhhh. Aztán reggel a gyilkos teát kortyol, és a vérfröccsenetes falat nézi a franciaágy fölött, majd olvassa az újság címlapsztoriját a 99-es úti gyilkosról. A vérbe fagyott házaspár mellé lép, ledobja melléjük az újságot, odateszi a csuromvér sport-trófeát, amivel megölte őket, aztán veszi a motyóját, és távozik.

Rossi és Morgan egy vasúti rendőrt kérdeznek, azt mondja, sok a csavargó, de nincs velük sok gond, mert ha meglátják, iszkolnak. Egymással viszont csúnyán el tudnak bánni, ha összekapnak. Van valamiféle tábor a közelben, aki új a városban, először biztosan oda megy. Reid hívja Prentisst. A vasútvonal párhuzamosan fut a 99-es úttal, egy hosszú völgyben fut mindkettő, a terület végig mezőgazdasági művelés alatt áll, ezt lehet, hogy be kellene venni a profilba. Ezután Reid Garciát hívja, és kéri, hogy nézze meg a megoldatlan otthoni gyilkosságokat a teljes vasútvonal hosszán, a sínektől egy mérföldes távolságon belül, mert lehet, hogy volt több gyilkosság is. Hotch kezdi a profil közlését a nem hazaküldött helyi és érintett nyomozókkal. 25 és 45 közötti, fitt férfit keresünk, aki tehervonatokon potyázik, tekintve, hogy a gyilkosságok helyszínén átöltözik, ő a legtisztább ruhájú csavargó a vasútvonalon. A szája és az orra körül sebes a bőre a háztartási vegyszerek szipuzásától. A gyilkosságok éjszakáin azt képzeli, hogy a ház az övé, majd ékszereket és kisebb elektromos berendezéseket vesz magához, és továbbáll. Ha találkoznak vele, nem fogják eltéveszteni: egyszerre mocskos és hígítószagú. Rossi és Morgan érkezik a csavargók vasúti töltés melletti táborához, akik szívesen elhajtanák őket. Látják, hogy az egyik valami jelet rajzol a fatörzsre, de vannak kidekorált sziklák is kiderül, hogy rajzolva közlik a helyi információkat, így twittereznek a hobók.

Egy kis whiskey-ért beavathatják Rossiékat is. Az irodában Reid és JJ küppednek, JJ bentitörpéje aerobicozik, Reid közli, hogy a harmadik trimeszterben átlagosan 30-at mozdul egy magzat óránként. JJ gyanút fog, hogy Reid még bébirúgás-szűz, ezért a hasára rántja dokink kezét, hogy érezze, miről statisztikál. Reid szerint ez hidegrázós. (Ahhoz mit szólna, ha látná, ahogy egy bébi az anyukája köldökével kacsint?) JJ kineveti. Garcia telefonál, rossz híre van: három másik településen történt gyilkosságoknál is megtalálták gyilkosunk DNS-ét. A három település mind messze van a 99-es úttól. JJ telefonon értesíti Morgant és Rossit is. Reid immár Emily-vel üldögél, és nézi JJ gigantpocakját. Emily kérdi, hogy ő tervezi-e hogy egyszer zsenibébiket nemz. Választ saaaaaaaajnos nem kapunk, mert Garcia újra telefonál. Észrevette, hogy minden gyilkosság olyan időpontban történt, amikor az adott településen valamiféle szüret vagy betakarítás volt. Hajléktalan utazó sorozatgyilkos mezőgazdasági események idején, ez egyet jelenthet: vándorló idénymunkást keresünk. Valahol máshol egy fiatal nő kopogtat egy ajtón, spanyolul kiabál, feltehetően a szüleit keresi. Benéz az egyik ablakon, benéz a másik ablakon, majd sikít-kiabál: odabent a halott szülei ülnek egymásnak támasztva, mellettük a véres trófea. Helyszínelők sürögnek-forognak a házban, Hotch zord arccal hallgatja, ahogy Reid és Prentiss arról beszél, hogy az újsággal azt üzente a gyilkos, hogy úgysekaptokel. Az első gyilkosságok között 5-8 nap telt el, de most már csak egy, sietni kell, hogy több embert már ne tudjon megölni. Rossi és Morgan az első áldozat házánál van, ő egyedül élt, és köztudott volt, hogy a ház körüli munkákat vándorokkal végezteti, cserébe ételt ad nekik. Morgan észrevesz valamit, odamegy a ház előtt álló fához, a törzsére valami jel van vésve, az utca pedig a vasúti sínekhez vezet. JJ hívja Reidéket, Garcia megtalálta a sacramento-i házból elrabolt ékszert egy modesto-i zaciban, az alkalmazott szerint a férfi, aki odavitte, harmincöt-negyven éves, sötét bőrű, kisebesedett szájú. A biztonsági felvételeken rajta van, de baseball-sapkában. A gyilkos, motyójával a hátán áll valami barakk-szerű épületek előtt, az épületek közti udvaron gyerekek játszanak. Gyilkos megfordul, végre látjuk az arcát.

Felteszi a sapkáját, és elmegy. Garcia folytatja a telefonálást: a legnagyobb farmgazdaságok saját szálláshelyet tartanak fenn az idénymunkásoknak, és mivel állami támogatást is kapnak, a munkásokról komoly nyilvántartást kell vezetniük. Össze kell vetni a neveket és a dátumokat a gyilkosságokkal. Morgan és Rossi egy hobo-twitterfalat olvasgat, itt van az első áldozat címe, hát innen tudhatta a gyilkos, hová mehet. JJ hívja Morgant, kéri, hogy a közeli almakertészetből hozza el az idénymunkások listáját. Aztán Hotch-ot hívja, megszervezett neki egy találkozót az egyik szálláshelyen egy emberrel, és szól, hogy kiadta a zacis fotót a médiának. Hotch azt kérdi JJ-től, mi lesz a csapattal, ha JJ elmegy szülni? JJ azt feleli, hogy csak nem hiszi, hogy pácban hagyja őket? Hotch visszakérdez, hogy ez talán azt jelenti, hogy JJ-nek van valami terve? JJ kitér a válasz elől. Hotch, Reid és Prentiss megérkeznek Cesar Jimenez-hez (a háttérben emberek dolgoznak), kérdezik, felismeri-e a fotón látható férfit. És, hogy volt-e problémás lakó. Nem kapnak értékes választ, így elköszönnek, és a kocsihoz menet arról morfondíroznak, hogy a gyilkos miért kering California-ban, mi tartja itt, hiszen az USA-ban 140 ezer mérföldes vasúthálózat van, bárhová mehetne. Majd a gyilkost látjuk, motyójával éppen átmegy egy udvaron, talán az előzőn, talán egy másikon (bár itt is barakkok vannak, itt is gyerekek játszanak), odalép egy hirdetőtáblához, feltűz rá egy darab papírt. Hotchék még mindig az idénymunkások közelében hallgatják Garcia Mini-tudás Egyetem-ét: a bevándorlók kis brigádokba verődve járják a vidéket, és végeznek idénymunkákat.

Talált egy brigádot, amelyiknek a munkavállalásai passzolnak a gyilkosságokhoz. Az első gyilkosság idején volt egy tagja a brigádnak, aki később eltűnt a névsorból, az ujjlenyomatai ott vannak az első helyszínen talált 17 idegen ember nyomai között, és a bevándorlásiak keresik kisebb rablások miatt. A neve Armando Salinas, a képét küldeni kell a médiának, a brigád, amelyikkel korábban dolgozott, Hotchékhoz közel épp reggel jelentkezett munkára... Latin népség pezseg valami barakk udvarán, a felnőttek esznek és beszélgetnek, a gyerekek játszanak, és egy rozzant, platós teherautóval 8-10 ember érkezik talán épp a földekről, munkából. Mögöttük bekanyarodik Hotchék terepjárója is, erős a kontraszt. Hotchék kiszállnak, Cesar is jött velük, tolmácsolni. Kérik a figyelmüket, az FBI szeretne feltenni néhány kérdést. Néhányan berezelnek, és elfutnak, Cesar felolvassa a brigád tagjainak nevét, közben Reid és Prentiss a gyilkos fényképét osztogatja. Prentiss az egyik idősebb férfitől megkérdi spanyolul, hogy ismeri-e a képen látható embert. A férfi közli, hogy igen, az öccse az. Elviszik az irodába, Prentiss kérdezi ki. Az öccse miatt elzavarták az egész brigádot az egyik munkáról, ezért a brigád elküldte Armando-t. Azóta minden városba követi, üzeneteket hagy neki. Prentiss elmondja neki, hogy mivel gyanúsítják az öccsét, az öreg elszörnyed, és elővesz egy borítékot, és azt mondja, hogy pénzt is szokott neki küldeni, ma reggel is kapott egyet a táborhelyen. Prentiss felpattan, kiszalad Reid-hez, gyors tanakodás után összetrombitálja helyi erőket, és elmondja nekik, hogy a 38 éves mexikói állampolgárt, Armando Ruis Salinas-t kell keresni, olyan házak környékén, amelyek a vasúti sínekhez közel állnak, nincs házőrző eb vagy riasztó, sem külső világítás. Este van, vonatot látunk, Salinas érkezik vele, hátán a motyója, pár lépés után a házak felé veszi az irányt, jajj. Prentiss és Reid tovább kérdezi az öregembert.

Az elmondja, hogy csak féltestvérek az öccsével, aki Mexikóban már ült börtönben, mindig bajba keveredett, és azt gondolta, hogy ha elhozza ide dolgozni magához, majd talán megváltozik. De nem szerette a táborokat, nem szerette a munkát, egy szép, kényelmes ágyra vágyott, amiben alhatna. (Morgan és Hotch kocsival róják az utcákat, ha nem kapják el a pasast ma, holnapra újabb halottak lesznek a városban. Aztán a gyilkost látjuk, ő gyalog megy, kiválaszt egy házat, közelebb megy, benéz az ablakon, megy a TV, egy idős nő a kanapén alszik.) Merthogy gyerekkorában, aztán meg a börtönben is a padlón kellett aludnia mindig. Ezért mindig arról beszélt, hogy bárcsak lenne háza, ágya. A gyilkos a ház falához támasztott ásók közül az egyiket magához veszi. Odabent a nő felébred, a TV-ben épp az FBI közleményét mondják, hogy zárjanak be az emberek ajtót-ablakot. A nő felkel, indul az ajtóhoz, kinéz, és meglátja a gyilkost a lapáttal, sikítani-ordítani kezd, a gyilkos elszalad.

A nő nyilván hívta a rendőrséget, mert Hotch már kapja is rádión a hírt, hogy látták a gyanúsítottat. Reid nézi a térképet (mi mást), és rádiózza Hotch-nak, hogy ő van oda közel, küldi Morgant is. Gyilkos szalad vissza a sínekhez, felugrik az egyik vagonba. Morgan és Rossi érkezik, a helyi erő fogadja őket, indulhat a Vadászat a Vörös Szipu-sebes Sorozatgyilkosra. Helyi erő felugrik az egyik kocsiba, mi látjuk, hogy ott van bent a gyilkos. Rá is ugrik, kiesnek a vagonból, a sínen jól összeveri zsaruembert, Morgan észreveszi, odaordít neki, közben jön egy tehervonat, Morgan megelőzi, átszalad előtte, helyi erő fekszik egy másik sínen. Gyilkos már a vonat tetején, Morgan utánaered, Rossi szól rádión Hotchéknak. A gyilkos próbálja Morgant lerúgni a vagonról, aki egy kézzel kapaszkodik, a vonat váltókon halad át, a gyilkos rugdos, ehhez képest a Rippelék a Vasúttörténeti parkban csak sétavonatoztak. Hotchék érkeznek kocsival, haladnak a vonat mellett (nem lehetne megállítani?), Hotch kihajol, céloz, a gyilkos golyót kap, és lassítva lefordul a vonat tetejéről. Prentiss érkezik a gyilkos bátyjához, és mondja neki, hogy nagyon sajnálja. Szegény öreg csak zokog. Aztán másnap már újra a földeken dolgozik tovább, megáll, nézi a csodaszép hegyoldalt, és Prentisst halljuk: Kelet felé a napfény, nyugat mögött az ár: / Keletre űz a vándorkedv, s nyugat kapuja vár. - Beyond the east the sunrise, beyond the west the sea, / And the east and west, the wander-thirst, that will not let me be. Gerald Gould

Reid, Morgan és Prentiss készül hamburgerezni, amikor JJ érkezik, és nocsak! A nő a kávézóból. Bemutatja, ő Jordan Todd ügynök, ő fogja helyettesíteni a szülési szabi alatt. Morgan kérdi, hogy akkor ezt ünnepelte azzal a reggeli sütizéssel? JJ elcipeli a nőt, Reid és Emily faggatni kezdik Morgant, honnan ismeri a nőt. Morgan nem akar nyilatkozni. Emily szerint izzad a homloka, de Morgan tagad, Emily szerint kerüli a szemkontaktust is, és Reid szól, hogy túl sokat pislog. Morgan beszáll a liftbe, és azt mondja, hogy már nem is akar hamburgert enni. Emily azt mondja, hogy ilyen egyszerűen nem menekülhet el, de Morgan azt mondja: Csak figyelj! És vigyorogva kiszorítja őket a liftből.

Címkék: gyilkos elmék
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2009.12.22. 11:55:44

"haladnak a vonat mellett (nem lehetne megállítani?)"

De, a vonatok (különösen a teherszállítók) olyanok, hogy két lábbal beleállsz a fékbe, és 30-40 km/h-ról 10 méteren belül állóra fékezed :)

hex.kelly 2009.12.22. 12:18:21

@Johnny336: :-DDDDDDDDDDDD
Először is, kb 10km/h-val megy az a vonat, nem száguld, szerintem meg lehetett volna állítani. Merthogy vagy másfél percen át megy a tusakodás, azért annyi idő alatt lehetett volna. Bár ki tudja, szoktam látni olyan tehervonatot, aminek nem látszik a vége se meg az eleje se, pedig nagy az állomás...
Szóval igazad van, de nekem is :-DDDDDDD

Egyébként meg Isten hozott, rég találkoztunk :-)

Johnny336 2009.12.22. 12:45:00

@hex.kelly: most mondjam, hogy rég volt HV?! :)

hex.kelly 2009.12.22. 12:57:32

@Johnny336: Igaz, de kommented is rég volt :-)))

Egyébként most pénteken sem lesz, viszont azért érdemes lesz bekukkantani ide, mert akad majd olvasnivaló! A többi legyen meglepetés ;-)

joanne 2009.12.22. 13:27:41

Ezt a részt pont tegnap láttam, így ennél már nem is lehetne aktuálisabb a HV!

Azért Reid válaszára nagyon kíváncsi lettem volna a zsenibébikkel kapcsolatban...:)

Nálunk egy vonatot csak úgy tudnak megállítani, ha a vezetőnek meglengetik az igazolványukat és megértetik vele, hogy ez miért szükséges... Na szóval, ha az amerikai mozdonyvezetők csak kicsit is hasonlítanak magyar kollégáikhoz, akkor szerintem ez volt a gyorsabb és egyszerűbb megoldás!:)

hex.kelly 2009.12.22. 13:30:30

@joanne: És ugye, nem volt gyors az a vonat? Csak legfeljebb hosszú, és tovább tartott volna meglelni az elejét a masinisztával, mint lelőni Armando-t...

A helyzet az, hogy még mindig vigyorgok azon, amit Johnny írt, most szembesültem azzal ,hogy mennyire nőből vagyok :-DDDDDDD

Johnny336 2009.12.22. 13:37:13

Egyébként az, hogy írod "Hotch zord arccal hallgatja" - inkább akkor fejtsd ki a tekintetét, ha éppen nem zord képet vág, ritkán látni olyat. Sőt, nem is emlékszem, hogy valami érzelem lenne az arcán, de mégis tök jól játssza a szerepét, mert eredetiben a hangján érezni a feszültséget, vagy a nyugalmat.
Összehasonlítva Ellen Pompeo-val GA-ból, aki folyton azt az üveges tekintetű, békaszájú képet vágja. :)

hex.kelly 2009.12.22. 13:46:43

@Johnny336: Úgy lesz. Tök fura, a hétvégén néztem a Comedyn a Dharma és Greg-ben, bolondozott, táncolt, mármint nem Hotch, hanem Thomas Gibson, és abban is zseniális volt.

Laliath 2009.12.22. 13:51:43

NCIS-ről semmi? Egyáltalán nem lesz?a

Laliath 2009.12.22. 13:54:07

Hát, az előzőt nem ide szántam :)
Jó volt ez a hv is. Mondjuk a vonat szvsz telefonnal is megállítható kéne legyen, de az idő kérdése.

hex.kelly 2009.12.22. 13:54:58

@Johnny336: Igen, néztem ahogy táncol, meg nevetgél a főcímben, és azt mondtam,: hát igen, a Juilliard, az mégiscsak a Juilliard.

@Laliath: Passz.

hex.kelly 2009.12.22. 14:01:27

@Laliath: Semmi gond.

Látod, Johnny, csak egy telefon :-)))))))))

joanne 2009.12.22. 14:10:44

A vonatos jelenet így volt látványos. Ennyi!
Egyébként egy vonatot ne olyan könnyű megállítani, főként biztonsági okokból. Igaz, én csak a MÁV szabályzatát ismerem, és mi nagyon messze vagyunk Amerikától...
süti beállítások módosítása