Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 4x00 - Razor 2/2

2009. március 27. 11:00 - Freevo

Folytatódik az egész estés különkiadás története. A múltbeli Pegasuson lezajlott a véres csata, amely jelentéktelen győzelemmel és súlyos veszteségekkel zárult. Gina, aki a fedélzetre engedett egy csapat Centuriont, börtönben csücsül, Kendra pedig bevallja Cainnek, hogy ő adta meg neki a biztonsági kódját, amivel az leteríthette a robotok előtt a vörös szőnyeget. Cain nem okolja a hadnagyot, de Ginára kemény büntetés vár: megjelenik a bulldogarcú Thorne, akit kineveznek hivatásos cylonvallatónak, hogy azzá a ronccsá tegye Ginát, akit mi is megismertünk, és később szakszerűen megerőszakolja Sharont is. 

A CIC-ra visszatérve Fisk boldogan újságolja Cainnek, hogy civil flottára bukkantak. Az eufória egyedül az admirálist nem éri el, ő pragmatikusan kijelenti, hogy szükségük van a civilek összes hasznavehető erőforrására. Tengerészgyalogosokat kell felkészíteni arra az esetre, ha ellenállásba ütköznének. Fisk és Kendra megfagynak, de nem akarnak golyót a homlokukba, most már meg kell szokniuk, hogy ez Cain valódi arca, akár a háború, akár Gina tehet róla.

A katonák élén Fisk és Kendra mennek az első civil hajóra, amelyen Laird, a Pegasus későbbi fedélzetmestere fogadja őket, és rögtön átnyújtják neki a listát, amire szükségük van: FTL-hajtóművek, felszerelések, emberek. Az utasok nem örülnek, úgyhogy Fisk felhívja Caint, hogy tanácsot kérjen. Az éppen az összetört Ginát figyeli keserűen, így parancsba adja, hogy ha kell, lőjék le a kijelölt személyek családját.

Fisk, akiben ekkor még volt némi lelkiismeret, habozik, így Kendra veszi a kezébe az irányítást. Tüzet nyit az ártatlanokra. A mészárlás híre ezután hamar elterjed a flottában, így több ellenállásba nem ütköznek. A magánakciójáért Kendra századosi előléptetést kap, amit nem igazán ért, de Cain elmagyarázza, hogy a túlélés érdekében néha bizony szörnyű dolgokat is meg kell tennünk.

Ennek apropójából a bővített DVD-kiadáson még egyszer visszaemlékezünk az első cylon háború utolsó napjára, ezúttal a fiatal Cain szemszögéből. Az otthonukban rajtuk ütöttek a cylonok, és menekülniük kellett. Miután Cain édesapja megsérült, neki egyedül kellett biztonságba vinnie a húgát. A kislány lába azonban beszorult abba a hasadékba, ami mindig rosszkor van rossz helyen, így a kis Helena hátrahagyta.

A búvóhelyén megtalálta egy cylon, és ekkor kapott föl a földről védekezésképpen egy bicskát, a címbeli Penge megtestesítőjét, amit azóta is őriz. A robotok visszavonultak, így Helena életben maradt, de a húgát már nem találta meg. Hát innen a gyűlölet a cylonok ellen, hát innen a bosszúvágy, hát innen a gyors reagálóképesség, amit a támadáskor mutatott az admirális.

A jelenkor, pontosabban a második évados idővonal történetét ott hagytunk abba, hogy a Pegasusba belezuhant egy old-school cylon Raider, a fedélzetén néhány old-school kenyérpirítóval. Embereink a gépből kinyerik az utazása útvonalát, és belövik, hol lehet az a bázishajó, ahol állomásozik, és ahol valószínűleg fogyul ejtették a Galactica kutatóit is. A Pegasus megy a mentőakcióra, de a fedélzeten lesz Adama is, mert a zöldfülű korában történtek miatt személyes ügynek veszi a küldetést.

Lee megbeszéli a tervet az első tisztjével, Kendrával, majd rákérdez arra a sztorira, amit Jack Fisk és Laird is állított: a történet szerint Cain a vele tartó civil flotta hajóit lefosztotta, az utasok értékes részéből pedig legénységet csinált úgy, hogy ha kellett, a szemük láttára mészárolta le a családjukat. Kendra bevallja, igaz a sztori, ő maga is ott volt. Az általa kidolgozott mentési terv rázós, de Lee annak ellenére is belemegy, amit a nő a múltban elkövetett.

Kendra a konyhában arra készül, hogy megint beadagoljon magának némi drogot egy injekciós tűből, de Kara, aki egy üveg piáért jött, rajta kapja. Az orra alá dörgöli, hogy mégsem olyan kemény csaj, mint amilyennek mutatja magát, de a titkát megőrzi, ha az is csöndben marad az alkoholról. Később a DVD-kiadás bővített változatán beszélgetnek Cainről és Kara anyjáról, akik elég hasonló elveket vallottak, és elkezdenek kibékülni.

Kendra terve mozgásba lendül, a Pegasus jó közel leparkol az ósdi bázishajó mellett, és maga felé csalogatja az összes Raidert, amelyek még nem hússal meg béllel, hanem csillogó és beszélő kenyérpirítókkal vannak megtömve, ennek ellenére látványos kamikáze-akciókat hajtanak végre. Kicsit távolabb megjelenik egy kolóniai Raptor, és zavartalanul ellibeg a bázishajó felé. 

Két Raider mégis a nyomukba ered, de egy ügyes trükkel úgy tesznek, mintha eltalálták volna őket. A fedélzeten Starbuck, Kendra és pár tengerészgyalogos szkafanderben katapultál, és űrsétálva folytatja az utat, miközben a cylonok kilövik mögöttük a Raptort, majd elmennek. Míg a Pegasus tartja a frontot, ők behatolnak a hajóra, és keresni kezdik a foglyul ejtett tudósokat.

A házigazda azonban már számított rájuk, a bővített DVD-n most hallhatjuk egy elefántbőrű vénember szavait először. Ugyanaz a hang, akit az ifjú Adama is hallott a laboratóriumban, megjövendöli, ami a sorozat következő egy évében történni fog, beleértve az új-capricai menekülést, a négy cylon lelepleződését, és megnyugtat bennünket, az ötödik is elő fog kerülni.

Beszél valamiféle kibékíthetetlen ellenségek összefogásáról is, amit egyelőre nem értünk, bár tippelni lehet. A hét, nemsokára már csak hat cylon modell meg fogja ismerni a bűnt és a keserűséget, ami felemészti őket, majd mind összegyűlnek az ígéret földjén, egy angyal szárnyai alatt -- és ez nem a vég, hanem a kezdet lesz.

A fedélzetre behatoló katonák megtalálják a foglyokat, néhányat kimentenek, néhány azonban már kibelezve lóg a falakon. A vén próféta, az első hibrid valószínűleg új testrészeket akar magának, mert rozsdásodnak a régiek. Starbuckék menekülőre fogják, de néhány cylon felbukkan, és tűzharcba keverednek velük. Eltalálnak egy katonát, ám mielőtt a robotok magukkal vihetnék, Kendra fejbe lövi -- minden más esetben csak rosszabbul járt volna.

Az őrnagy cserébe maga is kap egy golyót, de Karáéknak sikerül kivégezni a cylonokat, mielőtt több veszteséget okoznának. A nukleáris robbanófej, amit magukkal hoztak, hogy a távozásuk előtt élesítsék, besült, és nem lehet távirányítással felrobbantani. Kézzel kell detonálni, más megoldás nincs, egy Pegasusról kilőtt rakétát a Raiderek simán leszednének. Starbuck kapja parancsba Leetől, hogy fejezze be a missziót, és maradjon hátra aktiválni a bombát. 

A csapat elindul a kijárat felé, ahova hamarosan megérkezik a mentőhajó. Mielőtt Starbuck becsukhatná mindenki után az ajtót, a sérült Kendra húz egy Bruce Willist, és pisztolyt szegez Kara fejéhez, hogy kiparancsolja onnan, és ő maga maradjon ott a bombával. Miután a többiek elmentek, Kendra visszabotorkál az atomtöltettel a hajó belsejébe, és megtalálja az öreg hibridet.

A vénember egy hasonló kádban ücsörög, mint a zavart beszédű nőrokonai, és úgy üdvözli az őrnagyot, mintha mindig is várta volna. Megnyugtatja, hogy amiket Cain parancsnoksága alatt elkövetett, minden szörnyűség, ami miatt bűntudatot érez, és ami miatt most úgy döntött, hogy feláldozza magát, előre el volt rendeltetve.

Utoljára elárul neki még egy titkot: Kara Thrace elvezeti az emberiséget a végéhez. Ő az apokalipszis hírnöke, a halál angyala. Nem szabad követniük. Ajaj, nem jó hír ez olyasvalakiről, aki a mi időszámításunk szerint épp a halálból tért vissza. Kendra megpróbálja elmondani a Pegasusnak a hallottakat, de a cylonok megzavarják az adását. Nem maradt más hátra, aktiválja a bombát, és a bázishajó az öreg hibriddel együtt a lángok martalékává válik.

Visszatérünk a Galacticára, ahol Adama fontolgatja, hogy Kendrát posztumusz kitüntetésre terjessze föl, annak ellenére, amit Cain alatt elkövetett. Bevallja, ha nem lett volna ott Roslin, Tigh és a fia, ő is ugyanúgy cselekedett volna, mint a Pegasus parancsnoka. Starbuck, aki megtartotta azt a bicskát, amit Kendra Caintől örökölt, áthelyezteti magát a Galacticára, és ezzel minden a helyére kerül, ahogy a sorozatban láttuk.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása