Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x13 - Checkmate

2008. december 05. 10:00 - Médiageci

Briggs őrnagy felidézi az őrsön azt a keveset, amire a távollétéből emlékszik. Tüzet látott, csillagokat és egy sötét árnyalakot. Egy dzsungel közepén, egy kőtrónon ült, aztán egy óriási bagoly jelent meg, ami elsötétítette az emlékeit. A doki egy három háromszögből álló jelet fedez fel a nyakán, le is fotózza. Az őrnagy némi hezitálás után mesél a munkájáról. Ő is részt vett a légierő Kék Könyv Katekizmusa fedőnevű, ufók után kutató vizsgálatában, amit 1969-ben lezártak, de néhányan engedély nélkül is folytattak. Twin Peaksnél a földön keresték a rejtélyt, a Fehér Barlang után kutattak. Sajnos az őrnagy nem folytathatja a történetet, mert két katona érkezik érte, a parancs szerint az ezredeshez kell kísérniük.

Szintén az őrsön Denise győzködi Ernie-t, hogy telefonáljon Jeannak. Earnie fél a valószínűleg elkerülhetetlen lövöldözéstől, de miután Cooper előtt Denise legyávázza, végül felemeli a kagylót, és megszervezi a találkozót. Eközben az előtérben Andy és Dick megbeszélik a kis Nicky utáni nyomozásuk állását. Dick ballonkabátban és kalapban álcázza magát, így jutott be a Családsegítő Szolgálathoz, ahol elbűvölte az ott dolgozó nőket, de csak annyit tudott meg, hogy a srác aktái az árvaházban vannak. A vékony falakon keresztül Lucy is hallja a beszélgetést a fülkéjéből. Lucy mellesleg hirdetési újságokban keresi Earle válaszlépését, de nem talál semmit.

Ed kávét iszik a bisztróban. Fizetéskor egy „beszélnünk kell” üzenetet csúsztat Norma kezébe. Leo házában nem mennek jól a dolgok, Shelly dühös Bobbyra, szerinte a srácon lenne a sor, hogy a köpködő Leót etesse. Bobby úgy dönt, hogy lelép, és nem is jön többet vissza Shellyhez. Jobban megéri neki a Bennek végzett munka, mint Leo ápolása. Shelly dühében lekever neki egyet.

James felhívja Edet, szeretné, ha a nagybátyja elküldené neki a maradék pénzét. Evelyn is előkerül, arról faggatja a srácot, hogy miért pattant meg Twin Peaksből. Nőügyekre tippel. James mesél Lauráról, hogy azt hitte, ismeri, de kiderült, hogy nem. Mióta a lány meghalt, nincs értelme semminek, és nem találja a helyét. Aztán amikor Maddyt is megölték, Jamesnek végleg elege lett, elindult a vakvilágba. Evelyn megérti, csókolóznak. A nő friss zúzódásai kapcsán James megjegyzi, hogy nem kellene hagynia magát. Evelyn James segítségét kéri valamihez, de még nem mondja meg, hogy mihez.

A bisztróban Nadine rástartol Mike-ra, mindenáron vele akar enni. Mike kiakad, hogy Nadine hagyja már békén. A nő szerelmet vall, aztán megcsókolja Mike-ot. A srác csak bambán néz, nem tudja kezelni a helyzetet. Norma kabátot húz, készül valahova. Hank sejti, hogy Edhez. Marasztalni próbálja azzal az ürüggyel, hogy még tart a reggeli roham. Norma szerint Hank egyedül is megbirkózik a vendégekkel.

A seriff felkeresi Josie-t. Nem érti, hogy miért nem nála lakik, mit keres Catherine-nél, és miért van cselédruhában. Csókolgatni és tapizni kezdi. Josie elmagyarázza (majdnem minden bűnét bevallotta már a seriffnek), hogy csak Catherine tudja megvédeni Eckhardttól. Emellett nem érti, hogy miért kell még a seriffnek, hiszen már csak egy cseléd, nem nagyhatalmú örökösnő. A seriff biztosítja róla, hogy önmagáért szereti. Csókolóznak tovább.

Ben titkárnője kötéssel a fején, papírokkal, dobbal és dobverővel a kezében, könnyes szemmel rohan ki a főnöke irodájából. Audrey nem érti a helyzetet, benéz az apjához. Ben már teljesen bekattant, az egész irodáját terepasztallá alakította, a játékkatonáit beszélteti. Audrey felveti, hogy az apjának talán orvosra lenne szüksége. Ben biztosítja a lányát, hogy semmi baja, és különben sincs ideje, a mai ütközet nagyon fontos. Audrey próbálja rábeszélni, hogy inkább a szállodával foglalkozzon, mert az irányítása nélkül tönkremehet. Bent már az üzlet sem érdekli, csak az aggasztja, hogy a lánya rátérdelt Stewart tábornokra. A kis kizökkenés után Bent megint elkapja a harc szele, Lee tábornoknak jelent, majd a nevében parancsokat osztogat. Audrey látja, hogy nagy a baj, Jerryt hívja telefonon.

Norma megérkezik Edhez. Mindketten megvallják, hogy állandóan egymásra gondolnak, és továbbra is szeretik egymást. Norma szerint akármennyi dolog is áll közéjük, nem szabad lemondaniuk egymásról. Csókolóznak, Norma vetkőzni kezd.

Sólyom bemikrofonozza a lóként izzadó, és nem túl lelkes Earnie-t. A fickó szeretné az időt húzni, koreai háborús történetekkel untatja a zsarukat, de Cooper leállítja, és inkább elismételteti vele a „leckét”. Earnie felmondja, hogy elviszi Denise-t a Döglött Kutya Farmra Jeanhoz, akinek átadja az árut, majd dolga végeztével lelép. Innen lép majd be a seriff és a csapata. Cooper lelkes, és nagyon sajnálja, hogy nem vehet részt az akcióban, hiszen még fel van függesztve. A seriffnek jó ötlete támad, felveszi Coopert helyettesnek. Hősünk azon tűnődik, hogy hol késik Denise. Ekkor Denise férfiként, öltönyben lép be azzal, hogy „szólítsatok nyugodtan Dennisnek”.

Dick és Andy beosonnak az árvaházba. A dolgozók éppen ebédszünetet tartanak, így a két fickó nyugodtan kutakodhat. Dick megtalálja a kis Nicky aktáját, és elsőre annyit állapít meg, hogy számos család örökbe fogadta már. Ekkor befut egy szemüveges házaspár. Azt hiszik, hogy Dick is alkalmazott, a kis Donnie-t szeretnék látni. Dick belezavarodik a dologba, először azt mondja, hogy a gyerek meghalt, aztán továbbkölti a sztorit, hogy csak hulla fáradt, gyengélkedik, és így megy a kínos beszélgetés tovább.

Donna benéz Edhez, nagyon aggódik James miatt, mivel már napok óta nem látta. Ed megadja neki a fogadó címét, amit James telefonon bemondott neki (tehát nem Evelyn címét adta meg, de elérhető). Donna, mivel már nagyon szeretné látni Jamest, felajánlja, hogy személyesen elviszi a srác pénzét. Donna távozása után Norma is elbúcsúzik Edtől (Donna nem látta, hogy Ed nem volt egyedül), visszamegy dolgozni. Ekkor kiderül, hogy még valaki volt Ed házában, Hank valahogy belopózott, amíg Ed és Norma együtt voltak. Norma távozása után előlép, és jó alaposan helybenhagyja Edet. Még folyik az egyoldalú ruházás, amikor hazaér Nadine, és természetesen azonnal a „barátja” védelmére kel. Péppé veri Hanket.

Ben dolgozószobájában még mindig folyik a gettysburgi csata (azaz a fordítottja, itt a déliek állnak nyerésre), Ben egy szekrény tetejére állított székről, mint képzeletbeli lóról osztogat parancsokat. Lee tábornoknak hiszi magát, éppen Bobbynak ecseteli a csata állását. Bobby, mivel szeretne még munkát Bentől a megelőlegezett gyógyulása után is, veszi a lapot, belemegy a játékba. Bobby lesz Meade tábornok, aki megadja magát a délieknek. A jelenetet Ben többször is el szeretné játszani, de ez már Bobbynak sok, időt kér, és lelép, hogy Lincoln elnökkel találkozzon. Bobby a folyosón közli Audreyval az apjáról alkotott szakvéleményét: „A rossz hír, hogy a kedves papának, úgy tűnik, tartós elmeroggyanása van. A jó hír, hogy valószínű megnyeri az amerikai polgárháborút a délieknek.” Audrey abban reménykedik, hogy a hamarosan megérkező Jerry és a másnap benéző Jacoby doktor talán tudnak segíteni az apján. Miután a páros lelép, Catherine érkezik Benhez, hogy mulasson rajta, hiszen „a legszebb öröm a káröröm”. Ben felismeri a nőt, visszatér a rendes szerepébe. A helyzethez mérten visszafogottan veszik át, hogy Ben megpróbálta megölni Catherine-t, a nő pedig tönkretette (legalábbis elég rossz helyzetbe hozta) Bent. Lényegében egálban vannak. Miután Catherine kifüstölögte magát, megváltozik, ölelgetni és csókolgatni kezdi Bent, és közli vele, hogy még mindig kívánja: „Csókolj meg végre, Lee tábornokom!”

James elkészült az autóval, nagy feneket kerít az átadásának. Evelynt bekötött szemmel vezeti a kocsihoz, pezsgőt bontanak a sikerre. A nő azért hozzáteszi, hogy nem mulatozhatnak sokáig, estére ismét hazaér a férje. Koccintanak „az ismeretlen szépfiúra és a megjavított autókra”. Evelyn sokat bókol Jamesnek, dicséri a nyíltságát, a terveiről faggatja, kivillantja a combját, és marasztalja a srácot. Csókolózni és vetkőzni kezdenek az udvar közepén. Malcolm elégedetten figyeli őket: James bekapta a horgot.

A zsaruk egy dombtetőről lesik a Döglött Kutya Farmot, és hallgatják Earnie mikrofonját. Kiderül, hogy Hank nem futott be (mert Nadine kiütötte), de mindenki más igen, így nélküle kezdik el a boltot. Egyszer csak az Earnie-re ragasztott lehallgató berendezés (mint a filmek többségében) bemondja az unalmast, elfüstöl. Jean azonnal átlátja a helyzetet, a lovasrendőr segítségével túszul ejti Earnie-t és Dennist, majd Cooperrel kezd egyezkedni, akiről sejti, hogy kint lapul. Cooper előáll, és túszcserét javasol, fegyvertelenül helyet cserélne a két fogollyal. Tudja, hogy a fivérei miatt Jean belemegy a dologba. Sólyom erősítést kér.

Beesteledik, Evelyn kiszáll James ágyából, felöltözik, és távozik. Malcolm érdeklődik nála: „Hogy van a mi kisfiúnk?” Evelyn: „Mélyen alszik, és a szerelemről álmodik.” Csókolóznak és ölelkeznek. Az már a mellékág eleje óta átlátszó, hogy Jamest fel akarják használni, innen az is nyilvánvaló, hogy nem testvérek, hanem szeretők.

A farmnál még tart a túszdráma, megérkezett az erősítés, a rendőrök körbevették az épületet. Coopert alaposan megagyalták, majd megkötözték a házban. Jean, a lovasrendőr és Cooper az esélyeket latolgatják. Cooper biztos benne, hogy ha a két bűnöző ki tudna szökni a gyűrűből, akkor is elkapnák őket, és a kintieket megvesztegetni sem lehet. Az egyetlen esélyük, hogy élve megússzák, ha megadják magukat. Jean úgy dönt, hogy ha ennyire esélytelen a dolog, megöli Coopert. Mindkét öccse haláláért Coopert okolja, hosszú monológot nyom arról, hogy az FBI-os érkezése előtt milyen nyugodt kisváros volt Twin Peaks, ahol a testvérei kedvükre teríthették a drogot. Aztán hirtelen minden megváltozott, gyilkosság gyilkosságot követett. Ha Cooper meghalna, talán a városka is felébredne a lidércnyomásból. Ekkor érkezik egy „pincérnő”. Bár Jean nem rendelt semmit, nyilván megéhezett, így beengedi. Átveszi a tálcát, és mivel ismerős neki a „nő”, rákérdez, hogy találkoztak-e már. A „nő” természetesen Denise, és a harisnyatartójában egy pisztoly lapul, pont a földön ülő Cooper előtt. Jean ezúttal kicsit lassabban kapcsol, Cooper megkaparintja a pisztolyt, és a menekülő Jeanra lő, Denise pedig a lovasrendőrre veti magát. Az akció jól végződött, Jean meghalt, a lovasrendőrt elfogták.

Leo házában vacakol az áram, leáll és újraindul a lemezjátszó, kialszanak és felgyulladnak a fények. A félálomban olvasgató Shelly teljesen felébred, azt hiszi, hogy Bobby szórakozik vele. Odamegy Leo ágyához, de csak egy pörgő orrú játékbohócot talál Leo helyén. Még mindig Bobbyra gyanakszik, szólongatja. Leót a székében sem találja. Ekkor hirtelen megjelenik Leo állva, tortától maszatos képpel (a 2x06-ban belenyomták a fejét egy tortába), papírcsákóval a fején. Egy bosszúszomjas gonosz bohócként szólítja meg a nejét, aki sikítani kezd a rémülettől.

Az őrsön Lucy jelenti a nyilván pár perce visszatért többieknek, hogy kapott telefonon egy bombafenyegetést. Azt követően egy robbanást hallott, kialudtak a lámpák (nyilván az egész városban, és ez okozta a zavart Leo házában is), és két helyen is tűz ütött ki. Lehetséges, hogy a közeli transzformátorház robbant fel, ott volt az egyik tűz is. Lucy tovább meséli a seriffnek a történteket, a sajátos, kelleténél aprólékosabb részletességével. Közben Cooper elindul a sötét folyosókon egy öngyújtóval, és meglát valamit. Odahívja a seriffet, és látják, hogy Earle egy kikötözött holttestet hagyott az őrsön egy sakktábla társaságában, amin nyilván a következő lépése látható. Cooper veszi az üzenetet: az ismeretlen halott egy feláldozott gyalog, Earle tehát emberéletekben játszik, emelte a tétet.

Címkék: twin peaks
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása