Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 2x13 - Szellemek

2008. október 05. 16:30 - the black ball

Mivel a naqahdah nem elég a földi embernek, most egy újabb anyagra gerjedt rá: a triniumra. Lelkes ásványbuzi révén a Parancsnokság rögtön egy nagy létszámú csapatot küldött át triniumot bányászni (CSK-11), mert a légierő katonája az mindent tud. Kivéve egy dolgot: bejelentkezni időben. Már 2 napja semmi hír róluk, úgyhogy rögtön a CSK-1 kerül bevetésre. A tárgyalóban eligazítás, aztán aktiválódik a kapu. A Waltert helyettesítő néni annyira előre haladt az evolúcióban, hogy még a kapu kinyílása előtt tudja, hogy a CSK-11 az. Odaállunk szépen a golyóálló ablak elé, ami persze nem az, de ők azt hazudják. Nos, a CSK-11 helyett egy rohadt nagy nyilat kapunk, ami áthalad ugyan a vastag üvegen, de O’Neill csupaizom karja rajta is kifog.

A nyíl indiánszerű, de triniumból készült. Mivel nem gondolhatjuk, hogy Nagy Medve törzsfőnök második generációs nyílöntödét üzemeltet, utána járunk a dolgoknak. Carter lesz a csapatkapitány, mert O’Neill ugye kifeküdt. Odaát egy idegesítő holló sipákol, csodálom, hogy ez nem CGI. Átnézzük a robbantás helyszínét, sehol senki. Teal’c ijedtében összeverejtékezi a chulaki jaffa alsóját, amikor meglát egy farkast. Csak keményen. De később felfedez egy totemoszlopot. Haladjunk felülről lefelé: egy holló szárnyai alatt 11 részeg buddhista vihog, alattuk egy farkas vicsorít, aztán egy újabb holló jön, ez egy vörös kukacot tuszkol le éppen a torkán, aztán jönnek a szomorú buddhisták, végül egy jaffa tartja a többi állatot. Ilyet az ikeában sem kapsz.

Daniel tud totemoszlopul, és leolvassa, hogy goa’uld bolygó volt ez, de aztán Xe’ls (legyen inkább Kszélsz) legyőzte őket. A töriórának pár indián vet véget, akik szépen elkábítják a csapatot. Egy szép nagy faházban ébrednek, ami félig triniumból van ugye. Jön egy Tonane nevű fickó, aki közli, hogy a CSK-11 a szellemekkel van. Ennek örülünk. Visszakapjuk a cuccainkat, egész rendes gyerek ez a Tonane. Aztán elkísér minket Kszélszhez.

Útközben Carter megérdeklődi, hogyan tisztítják meg a triniumot (vagy kít, ahogy itt csúfolják). Ó, hát mi sem egyszerűbb. Szólnak a szellemeknek, hogy kérjék el a hegytől, aztán leúsztatják a folyón. Bemegyünk az erdőbe, Tonane hívja Kszélszt, de helyette a farkas jön. Teal’c valami nemezisként értelmezi azt a szerencsétlen állatot, állandóan fegyvert fog rá. Biztos gyerekkori trauma. Tonane szerint ez T’akaya, egy másik szellem. Arra buzdítja Cartert, hogy beszéljen vele. Te jó ég, kár, hogy nincs itt Jack. Megjön Kszélsz is, vele inkább Daniel próbálkozik. Békével jöttünk, ilyenek, jó lenne, ha elengednéd a többieket. Károg egyet, amit Daniel katartikus élmény közepette igennek vesz. De Tonane azt mondta, hogy meggondolja. Jól van akkor, addig sétáljunk.

Később újra feltűnik, erre a CSK-11 előmászik valami ködből. Őket is elkábították, azóta semmire sem emlékeznek. Francnak kellett robbantgatni ugye. De szeretnénk abból a triniumból így is, úgyhogy beszélünk a falu véneivel. Mondjuk, hogy vannak kíméletesebb bányászati módszereink is. De Tonane átjöhet és megnézheti. Na, akkor így lesz. Itthon megmutatjuk neki, hogy robbantás helyett tudunk bazinagy fúrógépekkel is hegyet nyesni, de ez sem jön be Tonane-nak. Amit a folyóból kapnak a szellemektől, azt megosztják, de ennyi, viszlát. Hammond elküldi Daniellel bázisnézésre, majd amikor elmentek, közli, hogy az NID mindenképp vissza akar menni bányászni. Amikor az indiánok délebbre vándorolnak télire. A CSK-11 vezér Conner hevesen ellenzi az ötletet, akárcsak O’Neill. De a parancs az parancs.

Később Conner felkeresi Hammondot, és úgy összecsapja az ökleit, hogy a tábornok kiradírozódik a tér-idő kontinuumból. Erre megjelenik a CSK-11 többi tagja, aztán együtt mennek radírozni. Warner doki még időben riadóztat. O’Neillék már mennek is, de csak Warnert találják meg. Olyat szól, hogy Tonane tünteti el az embereket. Őt kell megtalálni, a többi nem számít. Nem számít? Hm. Jack szépen 9mm-est tol az arcába, és megkérdi, kicsoda ő, mert hogy nem Warner, az fix. Bevallása szerint Tonane egyik őrangyala, de mi Kszélsz néven ismerjük. Kap egy nyalást a zatból, erre átváltozik valami undormánnyá. Az orra helyett három kopoltyú lifeg ritmusra, baromi rondán néz ki.

Daniel és Tonane közben bebújtak egy raktárhelyiségbe. Onnan Daniel jól meglesi, amint Hammond a farkassal eltüntet pár katonát, és mindketten átváltoznak azzá az izévé. Amúgy T’akaya csaj, de a kopoltyús nők általában nem szépek. Danielék eljutnak a többiekhez. Jack diplomatikusan bemutatja Tonane-nak az igazi Kszélszt. Itt az idő, végre Teal’c is szerepelhet. Hamis, gonosz istenek? Ő már járt ilyen cipőben. De a naiv, vidám kis indiánból hirtelen utálnivaló skalpoló lesz. Szerinte a szellemeik nem gonoszak, ha ezt teszik, amit most, akkor biztos mi veszélyeztetjük az ő népét. És akkor keményen hűvösre vágják a seggünket.

Jack elmondja Tonane-nak a parancsot, Teal’c és Daniel meg visszamegy a vénekhez tárgyalni. Illetve menne, de T’akaya ott pihen a kapu előtt. Teal’c átkapcsolna farkas ölő üzemmódba, de Daniel beszélni akar vele. Csak azért nem tünteti el, mert Daniel tudja, hol van Kszélsz. Odamennek, közben Carter is radírt kap, aztán meggyógyítják Kszélszt. Átkerülünk az indító csarnokba, ahol megígérjük, hogy nem bányászunk többet. Sőt ássák el a kaput, ha nem bíznak bennünk.

Mellesleg nem kéne istent játszani az indiánok előtt, meg ilyen bölcsességeket hallhatunk egy amerikai szájából. Előhozzák Tonane-t, hogy döntsön ő. Neki tök mindegy, hogyan néznek ki a szellemei, bár azért szerintem a kopoltyúk felejtősek például egy ünnepi ebédnél, de hát ez van. Na, miután megreformáltunk egy újabb bolygót, visszakapjuk a kiradírozott embereket, és indiánzenére hepiendet kapunk. De az ásványéhségünk nem csillapodott.

Címkék: csillagkapu
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2008.10.05. 17:40:12

OFF/ "végül egy jaffa tartja a többi állatot" Uh, a mondat magas félreérthetőségi faktora csak most tűnt fel. Szóval nem állatoztam le egy buddhistát sem, csak hülyén jött ki. /OFF

fotelban · http://www.hangzorro.hu 2008.10.05. 18:55:50

Ezek a legjobb részek. Első egy-két évad az abszolút kedvenc. Bár kár, hogy a 10. évadnak is vége, és inkább a filmekre álltak rá a készítők.
süti beállítások módosítása