Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Orion űrhajó 1x01/1 - Támadás az űrből

2008. augusztus 26. 11:00 - Dr. Stein (törölt)

Régi sorozatokon nosztalgiázva az emlékek megszépülnek. Aztán elkezdődik a gumicsizmás űrhajósok ámokfutása és már csak sikolyok hallatszanak. Értjük mi, a korszak technikai lehetőségei nem kedveztek a CGI effektek alkalmazásának. Valahogy mégis fel kellett dobni a látványt futurisztikus elemekkel, ezért látni annyi krómozott kádtöltő csaptelepet a műszerfalakba építve. Másrészt a filmek dramaturgiája is csalódást okozhat. Szó sincs dinamikus vágásokról, a korántsem agyonbonyolított cselekmény a maga lassssú, nyugodt tempójában folyik. Öregeink nyugodtabban éltek.

Retro sorozatok meg/újranézéséhez kell némi mazohisztikus kíváncsiság, mint aranyérműtét után chillit vacsorázni. Kedvcsinálóként avagy elriasztásként néhány héten keresztül az Orion űrhajó kalandjainak hogyvoltját olvashatjátok. Valódi retro sorozat, 1966-ban készült és ’67-ben már magyarra szinkronizálták, követtük a trendeket. Meglehetősen sikeres szeriál volt a maga idejében, pedig sem az effektek, sem a történet, sem a színészi alakítás nem jelölné Oscar-díjra.  Azonban tagadhatatlanul bájos a bürokrata főparancsnokságnak fittyet hányó laza személyzet, a kicsit túljátszott testbeszéd és vizuális rendezés „Mi lett volna, ha német belsőépítészek nyerik a világháborút” filingje.  Előszörre röhejesnek találtam, de az első félidő végére komolyan megszerettem a sorozatot. Lássuk magát a művet.

„A nemzeti állam fogalma ismeretlen” - kezdi a narrátor, miközben a ’42-es formatervezett Mercedes-felniből avagy bádogtálcából kreált űrhajó elegánsan bedől a kanyarba. A konyhamunkások most küldik el anyjába a pilótát, ahogy rájuk borul a forró zsír és hajóhentes félrecsap a húsosbárddal. Képváltás, a tengeralatti bázis átlátszó üvegfedelén kívül óriásra nőtt aranyhalak úszkálnak és rögvest felvetődik, mivel kezelik a vízkövet. Ez az a hely, ahonnan „Az Ember a tengerfenékről repül fel a legtávolabbi csillagokra.” Teljesen steril a környezet, minden üvegből-fémből készült és el sem tudnánk képzelni, hogy valaki tuskót hasogasson a nappaliban.

A szereplőkön megfigyelhető testhezálló rucik alapkellékei voltak a korabeli scifiknek, egyelőre még szövetből, a latex később érkezett. Mivel nem létezett push-up melltartó, itt egyenesben lejött, ki a leány mellben. A germán statisztacsajok tehát kontyban és több deka sminkben bámulták a két méter átmérőjű monitorokat, vagy az összes SciFi-ben következetesen használt oszcilloszkópokat. Az idegesítő háttérbúgás és a szinuszjelek védjegyeivé váltak a korszak jövőt szimuláló díszleteinek. A bevezetőben bevillan még egy totálpusztító fegyver hatása is ( fúvásra kapcsolt porszívó), mely szétrobbantja a bolygó felszínét (vagy inkább egy holdbázist?) Elcsépelt észrevétel, hogy a hang nem terjed az űrben, de a címszereplő űrhajó mégis egy szétpörgő búvárszivattyú hangjával fordul be a sarkon nézőpontunk fókuszába.

Főcím után az Orion-7 fedélzetén kezdünk, ahol áramvonalas, de lényegében funkciótlan irányítópultok mögött hajlakkal belőtt hajú személyzet ténykedik. A film költségvetésének jelentős hányadát képezhette a több tonna lakkbőrcsízma-fényesítő és zselé. Tekintetünk végigvándorol a VGA16-os erősáramú kapcsolók díszítette, korát megelőzően Giger-esen ívelt vezérlőhidakon. A személyzet meglepően nyugodt ahhoz képest, hogy a zajszint állandóan magas. Japán rajzfilmek kártérítési pereiből ismert, stroboszkópszerű fények villognak mindenfelé, erre pedig bárki bekattanna. És most meglátjuk a műszerfalba épített vasalót (!), mely védjegyévé vált a sorozatnak, akárcsak a korábban említett fürdőszoba berendezési kellékek.

Az űrhajót hívja a 4-es számú földi űrállomás, jelentkezzen már, vazz! - halljuk. A hangzavarhoz csatlakozik a Legfelsőbb Űrparancsnokság és mindenki más, aki frekvenciához jut. A kamera idegesítő lassúsággal pásztázza végig az Orion hajóhídját. A legénység rezignált érdektelenséggel kezeli saját eltűnésük problémáját, inkább öklömnyi krómfogantyúkat húzogat „VMT - valaki másra tartozik” arckifejezéssel. Na végre vágás. Cliff Allister McLane őrnagyra közelít a kamera. Éppen szabályt szeg, amint leszállást kísérel meg a Rhea holdra. Nem zavartatja magát parancsnokai zaklatásától, inkább szakítja a vonalat. Az űrparancsnokságon piszokul kiakadnak a leszálláson, mely veszélyes és eddig senki nem merte megpróbálni (igazából mi egy sima landolást láttunk, ahogy a bádogfedő szépen leereszkedik a talajra, nem is értjük mi a gond). McLane is csak mérsékelt izgalommal szemléli a reggelizőasztal mintáit, illetve az indikátort.

Az Űrparancsnokság díszletektől mentes irodájában vagyunk. Megjelenik McLane pártfogója, egy kontyos, dögös tábornok hölgy, Van Dyke. Vitatkoznak kicsit az őrnagy intrikusával (a jellegzetes, köcsög segédtiszt mellékszereplővel - a la Vipera kapitány története) és a főtábornokkal. Megtudjuk, McLane nélkül már két (!) csillagközi háborút elvesztettek volna. Igaz, voltak apróbb stiklijei, külön utak az űrhajóval, lazán kezelt szolgálati érintkezés, stb. Hát, legalább nem működtetett saját drogdíler-hálózatot, mint egyesek. A segédtiszt szerint a bürokrácia előbbre való a hősködésnél.

A lényeg, most megérett a fenékberúgás, az Orion-7 járőrszolgálatba lesz vezényelve külső szektorokba. Még nagyobb csapás részére, hogy biztonsági megfigyelőt akasztanak nyakába. Tamara Jagello hadnagy jelentkezik dominafétises arckifejezéssel és tiszteletre méltó, háromgyűrődéses pólóban melltájékon. Egyébként a mókás jelmeztervezéstől eltekintve csupa jó nőt láttunk eddig, a jövőben nem lesznek molett, pattanásos csajok? Vagy száműzik őket a Szörnyek félszigetére? Főtábornok kétkedik, félti a fiatal tisztet a flotta „sajátos” körülményeitől. Szexuálpatológusokat idéző arckifejezéséből ítélve valahogy vazelinnel teli űrhajóraktárakat és féktelenül szaftos, orvosi rehabilitációval végződő hajóbulikat vizionálunk. Majd kiderül. Közben beballag az Orion-7 legénysége egy csúszós műanyaggal burkolt folyosón, szinte várjuk, mikor tanyázik el rajta valamelyikük.

Öten vannak, köztük egy hölgy. Az Interplanetáris Munkafelügyeleti Bíróság, blablabla - közli a tábornok az ítéletet, ez egyben a hülye nevű hivatalok sorozata is. McLane persze sértett és kilépne a flotta kötelékéből. Van Dyke tábornok olyan pillantásokkal bírja maradásra, mely kizárja, hogy ne vett volna részt azokon a szaftos hajóbulikon kadét korában. Elmondom a frankót. Szóval a nőkön olyan vastag smink van a filmben, hogy eltúlzott mimikával kell játszaniuk és nem tudunk nem sejteni mélyebb jelentést egy-egy ilyen, fél arcot megmozdító kacsintásban. A flotta erkölcsi állapotáról így, első olvasatban ki más jutna eszünkbe, mint Zapp Branigan kapitány, újabban dandártábornok.

Tamara odavezénylését meglehetős türelemmel viseli McLane. Új megbízatásán viszont felhörren, űrhajókat kell igazoltatnia valami isten háta mögötti szektorban (elakadásjelző háromszög, gyorshajtás, ilyesmi gondolom). Egy bárban folytatjuk, ahol díszletként alkalmazott üveggyári hulladékok között lassú palotásra hasonlító táncot jár a közönség. A zene lassú olaszos, de már felsejlik DJ Bobo munkássága is az effektben.
"Még egy konyakot?" - kérdezi McLane az ittas Hasso-tól (idősödő navigátor) egy 3 decis (!) poharat lóbálva. Kemény gyerekek ezek a hajózók. "Már két órája otthon kellene lennem" - villan fel a lehetséges konfliktus jövőképe, de azért jöhet még egy konyak. Kocsma után első a család. Hasso célzásai alapján Ingrid feleség egy igazi hárpia lehet, de hoppá, emlegetett sárkány megjelenik a bárban. Kicsit neander-völgyi arcszerkezete van, pajeszának hosszúsága eddigi epizódrekord. Olyan arckifejezéssel, mint akit most ütött agyon egy űrállomás WC-ülőkéje, elragadná Hasso-t. Ám az őrnagy megbékíti és terveik szerint lakásukon folytatják az italozást.

A másnap reggel már egy vetített háttér előtt éri hőseinket, abszolút por- és díszletmentes környezet, mint űrkikötő (ahol ugye stopposok őgyelegnek, mindig tudván hol a törölközőjük). Valaki vitázik a diszpécserekkel a leszállás kapcsán, ami abszolúte érdektelen a cselekmény szempontjából, de hosszabb tőle a film. Végre a fedélzeten! Megismerjük  Mario-t, a hajómérnököt. Mario jó kedélyű, kövérkés figura. Tipikusan az a karakter, akin végig nevetünk bénasága miatt, mégis az utolsó részben ő veri szét Jack Bauer fejét egy szeneslapáttal.

Bohóckodása közben Tamara is megjelenik. McLane nagy ívben figyelmen kívül hagyja, és inkább műanyag bigyókat tekerget átszellemült arccal. Pontosabban addig pazarolja rá figyelmét, míg visszazavarja a kabinjába. Hibernálja magát, hadnagy - sugallja. Indulás előtt rituális visszaszámlálás 18-tól. Startjuk pillanatában beúszik képbe vezérlőrendszerük kulcsfontosságú eleme, újdonsült ismerősünk, a vasaló. Úszik a hajó felfelé a tengerben,  majd a vetített örvényből kiemelkedve (blue box, ne hagyj el!) tovaszáll az űrben. A zene dzsesszes. McLane legénysége megbeszélést tart a biztonsági felügyelőhöz való viszonyukról. Mario bevallja, szívesen cseresznyézgetne egy tálból Tamarával, ahogy kedélyesen évődik csapatuk egyetlen hölgy tagjával (Helga). A gesztusokból ítélve, azok a szaftos hajóbulik nemcsak a fantázia termékei lehetnek.

Mario közben a belső kamerarendszeren keresztül kukkolja a csinos hadnagyot. Hiába van torkig kosztümbe öltözve a lány, Mario begerjed és videofonon viszkizni hívja. „A kabinjában van ital?” - kérdezi az felélénkült érdeklődéssel. „Hát hogyne, egy egész rekesszel!” - feleli a gyanútlan mérnök, mire Tamara kilép, hogy megírja feljelentését tiltott alkoholbirtoklásról. Aztán mégis inkább visszatér a hídra, nem titkolva felháborodását a legénység morális állapotán. Vitába keveredik McLane parancsnokkal egy (vizuálisan hóviharral jelképezett) mágneses űranomália kikerülése miatt.

Az egész hajó remeg, szét akar esni, kiváló alkalom, hogy Mario és a parancsnok harapjanak valamit. Evés közben kibeszélik Tamarát „A kobra is szép állat” - hűti le az őrnagy Mario csodálatát. Mellékesen megegyeznek, mindenképpen kicsinálják a nőt, hogy ne zavarjon a következő három évben. Megjegyzem, McLane pálcikával eszik, bár nem káromkodik kínaiul, mint ahogy űrhajós körökben egyébként szokás. Az Orion egy üzemképtelen, veszettül pörgő műholdhoz közeledik. A parancsnok kilövetné lézerágyúval, ami újabb vitát kelt az oroszlánkörmeit próbálgató Tamarával (12000 creditet ér, nem pazaroljuk a szövetség vagyonát). McLane bejegyezteti a hajónaplóba e parancsot, és hogy a „Parancsnok aludni tér”. Kb 12 perce vannak úton, már evett és most alszik, miközben kinn tombol az anomália, tényleg laza faszi. A kommunikációs tiszt, Atan azonban félútról visszaszólítja.

Érdekes adat: Atan birtokolja az utolsó 374 uszkár egyikét és most aggódik, mert a kutya férges lett. Hűha, MZ4 állomás nem jelentkezik, ezen mindenki felhördül. Clarence (MZ4 diszpécsere) akkor nem jelentkezik, ha részeg vagy halott, tudjuk meg.  Ismeretlen kódokat vesznek és Tamara tiltakozása ellenére leszállnak a kisbolygón. A legénység motivációját, hozzáállását jól ábrázolja a párbeszéd. Parancsnok: „Két önkéntest kérek...” Hasso: „Tudod, hogy itt nincsenek önkéntesek, senki se megy jószántából oda”. Végül Hasso és Atan megy, immár parancsszóra. A díszlettervezők és jelmezesek nem sokat fáradtak a részletekkel, ahogy az űrruhákat nézzük. Plexi libaitatóra hasonlító szkafanderekben Hasso-ék elfoglalják helyüket a leszállóegységben. 

Mario egy NDK könyvelőgépre hasonlító billentyűzeten beprogramozza a pályát, visszaszámlálás 10-ről gégerákos robothangon. Felveszik a szkafandereket és még a vak is kiszúrná, hogy öklömnyi lyuk van a tetejükön (hogy ne párásodjon be a színészek feje). Rajzolt háttér mögé ereszkednek a „Teknőccel”. Atan idegesen kémlel ki a buborékablakon és akkor… most befejezem az első félidő végén. Az egyórás epizód ennyi bevezetővel túl nagy terjedelmű lenne, jövő héten folytatjuk a második felével.

Addig is rejtvény sorozatfanoknak. Közismert tévésorozatokból 10 utalást rejtettem el a leírásban, kommentekben várjuk a megfejtéseket. Értékelés egy hét múlva, ugyanitt.

Címkék: orion
47 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2008.08.26. 11:12:33

Ember ez kurva jó volt! Bár a vasalóról benyomhattál volna egy képet.

A rejtvényhez:
"vagy inkább egy holdbázist?" - Alfa holdbázis ebben bizonytalan vagyok
"bár nem káromkodik kínaiul" - Firefly
"Zapp Branigan" - Futurama
"Jack Bauer" - 24 ez túl egyszerű vagy ez nincs is benn a 10- ben?
Egyelőre ennyi a többit még keresem

the black ball 2008.08.26. 11:18:10

Ez tényleg fasza! Ha kiadják könyvben a hogyvoltokat, ezzel kell kezdeni! :]

Rejtvény: Llew találatai nekem is megvannak, plusz ez:
"mint akit most ütött agyon egy űrállomás WC-ülőkéje" - Dead Like Me

the black ball 2008.08.26. 11:20:47

Ja nem, a holdbázison nem akadtam fent. Damn it!

Llew 2008.08.26. 11:21:10

Ha nem tudtam a rejtvény 50%-át se az azt jelenti, hogy kevés sorozatot nézek?:(

the black ball 2008.08.26. 11:28:27

"a la Vipera kapitány története" - Black Adder

the black ball 2008.08.26. 11:35:27

"ahol ugye stopposok őgyelegnek, mindig tudván hol a törölközőjük" - Galaxis Útikalauz Stopposoknak

the black ball 2008.08.26. 11:36:26

Már hatnál tartok, biztos a vasaló lesz a nyeremény. :D

the black ball 2008.08.26. 11:41:42

"12000 creditet ér, nem pazaroljuk a szövetség vagyonát" - Star Trek!

Llew 2008.08.26. 11:43:44

Star Trek? A Firefly-ban van szövetség, de nem tudom ott mi a fizetőeszköz.

the black ball 2008.08.26. 11:44:00

Kész 7-nél többet nem találtam.

the black ball 2008.08.26. 11:45:31

Llew: Miért? Az Új nemzedékben nem volt?

RobZombi 2008.08.26. 11:51:22

"Hát, legalább nem működtetett saját drogdíler-hálózatot, mint egyesek"

Az az egyes bezony Vic Mackey a Shieldböl

doktorúr 2008.08.26. 11:52:18

Hirtelen bevillant gyerekkorom egyik sokat énekelt dala (ha jól emlékszem, a főcím dallamára kellett énekelni):
"Felszállt az Orion,
Benne McLane a parancsnok.
Hasso a gépháznál,
Atan a kilövő állásnál.
Tamara ideges,
Jack és Paula szerelmes.
Zúgják a harangok:
Jönnek a piszkos varangyok!"
:)))

Llew 2008.08.26. 11:55:54

the black ball:
De milyen Star Trek-es szövetség? Nem rémlik, bár nem is vagyok igazi trekker.

Mostly Harmless 2008.08.26. 11:58:16

ez egy tízpontos gyakorlat volt. kedvem támadt újra megnézni.

the black ball 2008.08.26. 12:03:07

Llew: Bolygók Egyesült Föderációja. Én sem vagyok, de ez rémlett. A creditre meg rákerestem guglin, és az is volt nekik. :]

narghil 2008.08.26. 12:03:38

Sztm. van utalás egy japán rajzfilm-sorozatra is (kártérítési per, stroboszkóp), de mivel én tényleg kevés sorozatot nézek, nem tudom mifeneféle lehet az.

Llew 2008.08.26. 12:08:04

the black ball
Föderáció megvan nekem is, de én úgy gondoltam, hogy a szövetség mint név szerepel. Na majd Dr. Stein megmondja, miket hagytunk ki.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.26. 12:24:01

Azt a dalocskát óvodás (vagy már kisiskolás?) koromban mi is kívülről fújtuk. Mint mindenki, hisz addigra már a kétszázezredik ismétlés ment. (Érdekes egyébként, nekem eszembe se jutna, hogy a hatéves gyerekem scifi sorozatot nézzen a tévében. Igaz, a maiakat össze se lehet hasonlítani ezzel.)

Hosszú szünet után pár éve láttam újra, összevágott mozifilm formájában. Háááát...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.26. 12:33:11

Egyébként ha már Star Trek-es párhuzamok: a „A nemzeti állam fogalma ismeretlen” szöveg akár abból is származhatna... No és nem lehet nem észrevenni a két kapitány, McLane és Kirk közötti hasonlóságot: a rettenthetlen hős, aki fütyül a bürokratikus szabályokra. Valami lehetett akkor a levegőben, mert a két sorozat ugyanabban az évben indult, tehát nem érheti egyiket sem a plágium vádja...

Ja és bónuszként: a következő Star Trek nagyfilmben lesz egy Orion nevű karakter az imdb szerint.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2008.08.26. 12:34:37

Legjobb sci-fi sorozat, kötelező darabm, megvan eredeti DVD-n, egyedül talán ez ér fel pirxi magasságokba. Na és persze a főcímzene a telefonom csengőhangja. :)

Flankerr 2008.08.26. 12:53:41

Hát ezt ezek után nekem is néznem kell majd..:) Ultraüber retrófiling ezerrel..:)

jinjang 2008.08.26. 13:21:27

Most megnyugodtam, hogy mégse nézek olyan sok sorozatot, mert csak 4 volt meg a 10-ből (Dead Like Me, 24, Galaxis Utikalauz, Firefly).
Ha felismerem a a Szörnyek (fél)szigetét, de nem láttam, az számít? Az egyáltalán sorozat volt?
A tuskót hasogatni a nappaliban még gyanús, de nem tudom, hova tenni.

Viszont a hogyvolt nagyon tetszett, csak így tovább.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.26. 13:35:13

tuskót hasogatni a nappaliban= Twin Peaks, nem?

Amúgy a Galaxis mióta sorozat?

Lambotze 2008.08.26. 13:41:57

Ember, ez nagyon ott volt. A vasalóról én is hányolom a képet!

Llew 2008.08.26. 14:02:35

Ha közösen szedjük össze a tíz utalást, akkor a nyeremény egy össznépi vasalás?

Greg36 2008.08.26. 14:03:17

Nekem az MZ4-ről akkor is csak Mézga Köbüki ugrik be, MZ/4.
A VMT is gyanúsan hajaz az MVP-re a Galaxisból (MásValaki Problémája).
Az oszcilloszkópokról meg mindig a Pirx pilóta jut eszembe :)

Nem csak a hang nem terjed az űrben, a lézersugarat sem látnád, kivéve,ha pont a szemedbe kapod ;)

Egyébként meg a vita a fegyver használatáról, ahogy Dr. Stein prezentálta, tök ugyanolyan, mint a Star Trek NG paródiában az a jelenet, amikor használni akarják a torpedókat: Bár én csak egy 16 éves kadét vagyok, az a véleményem, hogy talán mégsem kéne lőni.

SzocsO 2008.08.26. 14:03:37

A dalocskához annyit - volt egy sor, valahogy így:

Möögötte Tamara
Őa viláág szamara
: )

azért én nem rajongok annyira már érte, mint régen, picurkakoromban, azóta azért változott egy s más. na mindegy : )

mándruc 2008.08.26. 14:05:39

Fedor, a Galaxis útikalauzból a BBC csinált sorozatot még 1981-ben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.26. 14:09:10

"Nekem az MZ4-ről akkor is csak Mézga Köbüki ugrik be, MZ/4."

az MZ/X volt...

"a Galaxis útikalauzból a BBC csinált sorozatot még 1981-ben."

Az nem rádiósorozat volt? Sőt, abból lett a könyv, nem?

mándruc 2008.08.26. 14:14:26

Fedor,

a Wikipédiáról:

"The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, was a BBC television adaptation of Douglas Adams's The Hitchhiker's Guide to the Galaxy broadcast in January and February 1981 on BBC Two."

Meg is van nekem DVD-n, abban is fergetegesek a díszletek meg az effektek :)

Persze a rádiós verzió volt előbb (az is BBC), abból csinálták a sorozatot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.26. 14:22:15

No, a Wikpiedia szerint:

"Galaxis útikalauz stopposoknak (1978. – rádiójáték; 1979. – könyv; 1981. – tévéjáték; 2005. – film)"

Tehát tényleg volt rádiójáték. De hatrészes tévésorozat is:

www.imdb.com/title/tt0081874/episodes#season-1

Bár azért nem hiszem, hogy ez érne, hisz a magyar tévét ez (sajnos) nagyban elkerülte... :-)

Gabba 2008.08.26. 14:59:47

Akárhány gyűrődés van is a ruhájukon, azért az őrület, hogy minden nő pajeszos! Ez eddig fel se tűnt igazán, pedig már felnőttként is láttam pár éve a Filmmúzeumon.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.08.26. 16:53:55

Fedor:
Orion kétféleképp létezik a Trek-ben, bár alapesetben az Orion, mint faj, de később már inkább az Orion szindikátusról lehet hallani (bár igaz, a kettőnek valamennyire köze van egymáshoz, amiről itt olvashatsz: www.freeweb.hu/stvoyager/adatbazis/fajok/beta/orioni.htm ).

Dr. Stein (törölt) 2008.08.26. 17:19:56

Köszönöm, köszönöm.

Gratulálok minden megfejtőnek. Felesleges jövő hétre hagyni az eredményhirdetést, már most kitaláltátok az utalások zömét. Aki eltalálta: az ügyes.
„a gumicsizmás űrhajósok ámokfutása”: PIRX
„tuskót hasogasson a nappaliban”: TWIN PEAKS (ezért külön gratula).
"- Fát vágott a konyhában"
"- Igen, ez Leo-ra vall"

„vagy inkább egy holdbázist?”: ALFA HOLDBÁZIS
„saját drogdíler-hálózatot”: KEMÉNY ZSARUK
„a Szörnyek félszigetére?” SIMPSON CSALÁD, az a rész, mikor Lisa álmában az USA elnöke lesz és egy újságíró rábukkan múltjában a testnevelés egyesre. Akkor űzik a félszigetre.

„Zapp Branigan kapitány”: FUTURAMA
„egy űrállomás WC-ülőkéje”: DEAD LIKE ME
„Jack Bauer”: 24
„káromkodik kínaiul”: FIREFLY

„mindig tudván hol a törölközőjük”: Galaxis útikalauz sorozat.
seriesfree.users.smsbase.hu/sorozat.php?id=170

Fedor, az összevágott mozifilmet 20 percig bírtam, teljességgel hibás koncepció volt.

kla 2008.08.26. 22:40:52

Atan milyen nemzetiségű és hogy kell kiejteni a nevét?

kla 2008.08.26. 22:42:09

Mármint tudom, hogy a nemzetállam fogalma ismeretlen, de akkor is.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2008.08.26. 23:28:18

Sokat röhögtem, szóval jó volt doktor úr :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.08.27. 03:59:30

Kla, Atan Shubashi nevét "átán subasi"-nak mondják, a nemzetiségére nézve szóba került a japán, de egyszer én az albánt vetettem fel lehetőségként, a valóban albán származású Belushi színésztestvérek nyomán. Nem tudom, hogy a német rajongók között valaha eldőlt volna a kérdés, de én vagyok a hülye, én nem kérdeztem meg tőlük.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.08.27. 04:14:27

>visszaszámlálás 10-ről gégerákos robothangon
Akik csak az új szinkront ismerik, azok sajnálhatják, hogy nem hallották még az 1967-es szinkron visszaszámlálásait, sokkal jobbak voltak, a fél ország utánozta. Öblössé lelassított, de normális ritmusú férfihang számolt, sok fejtörést okozva akkoriban a híveknek, hogy hogyan csinálták. Ezzel egyébként eltértek a német eredetitől, ahol talán szintetizált (már akkor!) géphang számolt, ehhez közelebb áll az új szinkron gégerákja.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.08.27. 04:15:23

Egyébként pedig egész jó kis írás.

formica 2008.08.27. 07:28:17

Az Orionon nincsennek szakácsok, hentesek és konyhamunkások, mint az kiderül az étkezéskor. Vagyis ételkiadó autómatából esznek. Tehát ez a poén ne sikerült valami jól, de ezt csak az érzékeli aki tényleg ismeri a sorozatot.
Amit McLane tekerget az eredetileg ceruzahegyező.

Llew 2008.08.27. 10:21:33

Azért ennyire nem kéne szigorúan venni a poénokat.

zeugma 2008.08.27. 13:17:47

Közelképet a vasalóról!!!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.08.27. 14:13:01

"Atan Shubashi"
Ezzel a névvel valamely török nyelvű nemzetiségből származhat(na) - a szubasi/subasi török katonai tisztség

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.08.28. 22:12:03

Zeugma, tessék, itt a kép arról a tárgyról a gépházban, amelyet mi, korai elődök, egy vasalóhoz tartunk hasonlónak. :-)
orion8.extra.hu/pic001.jpg
Azt egyébként ne veszítsük szem elől, hogy az Orion egy kis költségvetésű sorozat volt, így aztán felhasználtak benne mindent, amit jókedvükben érdemesnek találtak.
süti beállítások módosítása