Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 1x07 – The Girl Next Door

2008. április 27. 14:24 - foxglove (törölt)

Klasszikus flashbackre-épülő epizóddal van dolgunk, vagyis a kérdés most nem az, hogy mi lesz a történet vége (azt láthatjuk a kezdő képsorokból), hanem az, hogy jutunk el addig a pillanatig, melyben Veronica önmagát hibáztatva ücsörög az apartmanházuk lécsőjén, miközben a mentősök éppen egy sebesültet szállítanak el. Hm, valaki megint belekeveredett valamibe.

A felirat szerint egy héttel korábban találjuk magunkat, szintén az apartmanházban, ahol egyelőre még minden a Melrose Place-szerű megszokott kerékvágásban zajlik és láthatóan még az összes szomszéd épségben van. A közös mosás alkalmával egy szomszédlány (ismertetőjegyei: terhes, művész-féle, és egy csivavát cipel magával mindenhová) nemcsak a ruháit, hanem a magánéletét is kiteregeti, és szipogva elmeséli Veronicának, hogy mostanában sokat veszekednek a féltékenykedő pasijával, eltűnt a naplója; szóval nagyon jól jönne most neki egy kis baráti támogatás, amire egészen konkrétan a következő orvosi vizsgálatán lenne szüksége. Veronica természetesen igent mond a felkérésre, a sztoriban pedig megvan a potenciális szomszédáldozat-jelölt.

Ha már szívességekről van szó, a Neptune Highban Clemmons igazgató állítja meg Logant egy szóra. Logan az „antropomorf” szót választja, és már menne is tovább, de az igazgató nem értékeli a humorát, és arról érdeklődik, hogy várható-e a nagy színész Aaron Echolls felajánlása (egy pár csizma, amit az egyik filmjében viselt), amit egy iskolai aukción árvereznének el, és aminek az árából az iskola új eredményjelző táblákat vehetne. Logan nagylelkűen megígéri, hogy utánanéz a csizmáknak. Miss Dent, az újságírás-tanárnő szintén egy kéréssel fordul Veronicához. Nem, őt nem a nőgyógyászhoz kell elkísérni, hanem egy öregdiáknak kellene készíteni egy fotó-összeállítást a találkozójukra. Nem túl hálás a feladat, mert az öregdiák, Mrs Bugby finoman szólva is irritáló jelenség (az a típus, aki mindenkiről tud valamilyen kompromittáló történetet, és ezeket szereti másokkal is megosztani), viszont a 79’-es évfolyamról van szó, így Miss Dent szerint sokat lehetne majd mulatni az őskövületeken. Vagy, és ez érdekesebbnek tűnik, az ember nyomozhat a saját édesanyja után, aki merő véletlenségből éppen ebben az évfolyamban végzett.

Egy másik teremben ezalatt egy szigorú tekintetű tanár dolgozatot írat, és ennek Logan és Weevil is szenvedő alanya. Tesztírás helyett azonban a maguk sajátos módján egymást szórakoztatják, aminek az lesz a sajnálatos következménye, hogy mindkettőjük dolgozatát elveszik. Hála Logan újabb szellemes (főleg Mr. Daniels nemi életére vonatkozó) megjegyzéseinek és annak, hogy ezt Weevil is viccesnek találja, a büntetés tovább bővül egy délutáni elzárással, amit a fiúk kénytelenek édes-kettesben tölteni. Mivel a fiúk hamar kifogynak a közös beszédtémákból (ezt leginkább egymás kényszeres fikázása jelenti), ráadásul teljesen egyedül vannak, Weevil előhozakodik a kérdéssel, ami valószínűleg attól a pillanattól foglalkoztatta, ahogy beléptek a terembe: „Szeretsz magaddal játszani? Vagy tegyük kicsit érdekesebbé a dolgot?” Logan semmi rossznak nem az elrontója, úgyhogy jöjjön, aminek jönnie kell, és elkezdenek… pókerezni. Mr. Daniels belépése véget vet a játéknak (és megakadályozza, hogy strip-pókerré fajulhasson), sőt egy teljes hét elzárással súlyosbítja a büntetést.

Veronica arra érkezik haza, hogy a felette lakó Szomszédlány és a pasija már megint balhéznak. A vita tárgya ezúttal az, hogy a pasi elmondta a Szomszédlány szüleinek, hogy a lányuk gyereket vár, és ennek a szomszédlány nagyon nem örül. A pasi dühösen elviharzik, előtte még vészjósló pillantásokat vet Veronicára, aki nem túl eredményesen próbál úgy tenni, mintha nem hallgatózott volna. Éjszaka Veronica egy női sikolyra ébred, amit egy puffanó hang kísér. Ez úgy megijeszti, hogy egyből vissza is alszik. Másnap reggel Mars-apukát faggatja, hogy nem hallott-e gyanús zajokat éjjel. Mars-apuka jót röhög ezen és elkönyveli, hogy a lánya túl sok Hitchcock filmet néz. Mivel kedd van, az orvosi vizsgálat napja, Veronica a Szomszédlányért (Sarah) indul, a lakás azonban zárva, senki nem nyit ajtót. Az ablakból csak katasztrófa sújtotta területet idéző szobabelsőt és egy magányos csivavát látni, Sarah sehol. Ami viszont még Sarah eltűnésénél is aggasztóbb, hogy az évkönyv szerint a 79’es év bálkirálya és bálkirálynője nem más volt, mint Jack Kane és Lianne (Mars-anyuka) Reynolds. Ez önmagában még nem lenne akkora szörnyűség, csakhogy a róluk készült fénykép alapján úgy tűnik, hogy a kapcsolatuk több volt, mint baráti. Veronica siet megosztani a felfedezését Duncannel. Duncan a szokásos intenzív érdeklődéssel fogadja a hírt, miszerint a szüleik valószínűleg egy pár voltak a gimi alatt, majd villámgyorsan el is párolog a helyszínről. Veronica egyedül marad a kérdéseivel, pont úgy, mint amikor egy évvel ezelőtt szakított vele, csak most nincs itt Lilly, aki közvetíthetne kettejük között.

Veronica tovább keresi Sarah-t, először a munkahelyén tesz próbát, de a főnöke tudatja vele, hogy Sarah nem ment be aznap dolgozni, és hogy Andrét, Sarah agresszív barátját kéne megkérdezni arról, hogy hol van a lány. Veronica meg is fogadja a tanácsot, és André műtermébe siet. Andrénak viszont fogalma sincs, hol van a barátnője, és nem is izgatja ez az egész. Szerinte Sarah egyszerűen csak beijedt attól, hogy a szülei megtudták, hogy terhes, és eljönnek hozzá, ezért lelépett. Veronica kezd bepöccenni, és fenyegető kijelentéseket tesz arról, hogy ő ám magánnyomozó, és az apukája meg seriff volt. Igaz, hogy kirúgták, de azért vannak ismerősei. Csak az bírja távozásra, hogy bejön egy pucér nő (André aktmodellje), el is menekül egyből a helyszínről. Este Veronicát nem hagyja nyugodni az aggodalom és a fentről hallatszó kutyaugatás. „Kutyák. A természet detektívjei. A csontjaikban érzik, ha valami nem stimmel. A gyanúm megerősítést nyert.” Vagy csak simán éhes, és ezért ugat, de ezt most hagyjuk. Veronica bemászik az ablakon, és körülnéz a lakásban, talál is egy mobilt, benne a nőgyógyász telefonszámával, és egy fiókot, benne egy pisztollyal. És egy hazatérő Andrét, akivel eddig valahogy nem sikerült jó kapcsolatot kialakítania, ráadásul fegyver + agresszív festő nem biztos, hogy jó kombináció. Még szerencse, hogy Veronica jó a rögtönzésben, így teljesen hihetően tudja előadni azt a sztorit, miszerint „nem hagyta a kutya tanulni, ezért kellett bemásznia az ablakon keresztül egy idegen lakásba.” Igen, most talán tényleg rossz ötlet lett volna a magánnyomozó vagyok-szöveggel jönni.

Másnap délelőtt Veronica Mrs. Bugbyvel dolgozik az évkönyvön, jobban mondva információkat próbál kiszedni az anyjáról és Jake Kane-ről. Mrs. Bugby-vel könnyű dolga van, egyből áradozni is kezd a Neptune High akkori álompárjáról. Veronica azzal bíztatja magát, hogy ez nem jelent semmit, az álompárok sokszor nem maradnak együtt, ezt saját tapasztalatból tudja. Újabb flashback, egy évvel ezelőttre, Lillyt hallhatjuk, amint éppen arról győzködi Veronicát, hogy jobb lenne, ha inkább továbblépne, és nem foglalkozna többet Duncannel. Azt nem mondhatja el, miért, de amúgy sem illenek össze. Elég drasztikus változás az előző véleményéhez képest, miszerint „őket az isten is egymásnak teremtette.”

Egy másik álompár, Logan és Weevil Mr. Daniels jóvoltából újabb délutánt tölthet együtt, miután előző nap már lemosták Mr. Daniels megviselt állapotban levő autóját. Ezúttal az angolterem könyveit kell ABC-sorrendbe rendezniük. Mindketten egyetértenek abban, hogy Mr. Daniels megérett a bosszúra, itt az ideje a költői igazságszolgáltatásnak. Weevilnek támad is egy ötlete, amit szívesen megosztana Logannel, ha elég tökös lenne hozzá. Logan kijelenti, hogy megvannak hozzá a tökei. És kacsint egyet hozzá. Hm. Ez egy csodálatos barátság kezdete lesz, kivéve persze, ha Logan fülébe jut, hogy Lillynek és Weevilnek viszonya volt. Felix, Weevil haverja biztosan nagyon szívesen beavatná ebbe a kis titokba. De visszatérve a költői igazságszolgáltatásra, Mr. Daniels munka után rejtélyes módon hűlt helyét találja az autójának. Másnap reggel még kellemetlenebb meglepetés fogadja: az autó megkerült, de sok hasznát egyelőre nem fogja venni: valaki(k) szó szerint feltűzte(k) az iskola zászlórúdjára. Még az iskolaigazgatónak és Mr. Danielsnek sem nehéz kisakkoznia, hogy ki állhatott a háttérben, így Weevil nem sokáig gyönyörködhet a művében. Klasszikus kihallgatás-jelenet következik, amelyben Clemmons igazgató vázolja Weevil lehetőségeit: az egyetlen esélye, ha beköpi a cinkosát. Weevil azonban kemény gyerek, nem lehet megtörni, ezért Clemmons igazgató kénytelen eltanácsolni (értsd: kicsapni) az iskolától.

A fiúk csintalankodásai alatt Veronica kétségbeesetten keresi tovább Sarah-t. Időközben megérkezett Sarah édesanyja és mostohaapja, akik a Mars-nyomozóirodát bízzák meg az üggyel. Mars-apuka veszi kézbe a dolgokat, és Veronicának nem szabad többet André után kutakodnia. Azt viszont nem tiltotta meg senki, hogy Sarah-nak adja ki magát és telefonon megtudakolja a teszt-eredményet. Újabb fordulat: a DNS-vizsgálat alapján a gyerek apja nem André. Ezalatt (az epizód szerintem legjobb jelenetében) Logan kopogtat be Clemmons igazgatóhoz, mert már rohadtul elege van abból, hogy Weevil lett a badass a Neptune High-ban, és egyedül aratja le a babérokat. Ez így nem mehet tovább, ezért töredelmes vallomást tesz. Aaron Echolls eredményjelző táblát érő csizmáival a lábán. Meggyőző érvek.

Veronica újra Sarah főnökével, Nathannel találkozik, mert akár ő is lehet a gyerek apja. Vagy tudja, hogy ki az. Vagy esetleg olyan információk birtokában van, amikről más nem tud, például, hogy Sarah-t megerőszakolták, ezért is költözött el otthonról. Veronica nehezen hiszi el, hogy Sarah ennyire a bizalmába avatta volna a főnökét, sokkal hihetőbbnek tűnik, hogy Nathan lopta el Sarah naplóját, amikor alkalma volt rá. Nathan persze semmiféle naplóról nem tud, de nemcsak Logannek, hanem Veronicának is vannak meggyőző érvei. Egy kis idő elteltével Weevil érkezik az összes motoros haverjával együtt, hogy leamortizálják egy kicsit az üzletet. Természetesen hirtelen megkerül Sarah elveszett naplója. A meggyőző érvek Clemmons igazgató esetében is működtek, Weevil és Logan az autós-akciót megússzák egy kis közmunkával, a kreativitásukat ezentúl falfestésben élhetik ki. A nagy barátság egészen addig tart, amíg Logan meg nem lát Weevil karján egy tetoválást: Lilly, egy piros szívben. A magyarázat (Weevil kishúgát hívják Lillynek) érthető módon nem nyugtatja meg túlságosan.

A naplót olvasgatva Veronica az erőszakoló kilétéről semmit nem talál, de végre Sarah nyomára bukkan, egy a lány kedvenc helyét ábrázoló rajz alapján. Sarah épségben hazakerül, de valakinek a nyitójelenet szerint még rossz véget fog érni az este. Veronica és Mars-apuka arról beszélgetnek, hogy André jó vagy rossz ember-e, Mars-apuka szerint nagyon elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a sajátjaként neveljen fel egy gyereket, aki nem az övé. Hm. Veronicában végre összeáll a kép, a nevelőapa volt az elkövető, de a felfedezéssel egy kicsit elkésett. Közben Sarah ugyanis úgy döntött, hogy a maga módján tesz igazságot. Hiába van fegyvere, terhes nőként egy felnőtt férfival szemben nem neki kedveznek az erőviszonyok, és már-már úgy tűnik, ő lesz az este áldozata, amikor Mars-apuka érkezik, és vállon lövi a nevelőapát, és ezzel vissza is kerültünk a kezdő képsorokhoz.

Címkék: veronica mars
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása