Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 3x06 - The Trial of the Triangle

2017. február 06. 09:00 - Gabba

Galamb nekirepült a falnak, de a következő pillanatban már úgy vágta szájon a vitorlamestert, hogy ez meglepetésében lenyelt egy negyed font bagót, ami a szájában volt, és percekig csuklott utána. Az idézetnek természetesen semmi köze a mostani epizódhoz, csak gondoltam, ide másolom kedvenc szerzőmtől az egyik kedvenc nyitó mondatomat. Meglepetésben azért a sorozat mai részének kezdő képsorai is részeltetnek minket, a Könyvtárban kezdünk ugyanis, ahol a hosszú idő után újból előkerült Flynn rohangál fel-alá, Ré napisten szeméről szóló leírások után kutatva. Ám váratlanul fekete álarcos alakok veszik körbe, leteperik és csuklyát húznak a fejére. Letámadás hazai pályán?

librarians_3_6_01.JPG

Flynnt egy székhez bilincselik, a főkönyvtáros nem rémül meg, vegyétek le a csuklyátok és csukjátok be az ajtót, mert huzat van, kedélyeskedik támadóival (nem). A csuklyák azért lekerülnek a fejekről és kiderül, hogy a támadók a többi könyvtárosok, Eve vezetésével. Az ezredes pár szóval felvezeti a röpgyűlést: Azért gyűltünk így össze, mert Flynn Charlene eltűnése óta nyugtalan, hajszolt, alig van velünk, ha meg mégis feltűnik, akkor csak vakkant pár utasítást és utána gyorsan lelép újra. Ezért a csapat minden tagja összeállított egy egyéni sérelmi listát és most nekiállnak sorban felolvasni.

librarians_3_6_02.JPG

Ezekiel kezd, az ő listája vagy két méter hosszú papíron sorjázik, mire ezzel végez, lemegy az egész évad! Fő sérelme, hogy Flynn gyerekesnek tartja, pedig ő saját maga szerint eredeti egyéniség. Cassie azt hiányolja, hogy Flynn nem mindig bízik bennük, pedig a csapat mostanra már igenis felnőtt a rájuk szabott feladatokhoz. Nekik is vannak jó ötleteik, Flynn hagyja, hogy megvalósíthassák – hiszen csapattagok, nem ellenségek. Jake is valami hasonlót mond, Flynn ne vonja ki magát olyan látványosan a baráti körből, hiszen már C.S. Lewis is megmondta: „A barátság nem létszükséglet, mint ahogyan nem az a filozófia és a művészet sem. Értéktelen a létfenntartás szempontjából, ugyanakkor egyike azon dolgoknak, amelyek értelmet adnak a létfenntartásnak.” Eve zárja a sort, akit leginkább az bánt, hogy ő tudja, milyen nagyszerű vezető, tanár, barát és partner Flynn, de egyúttal önpusztító bolond is tud lenni, hangulatember, ami megakadályozza, hogy a jó tulajdonságait kibontakoztassa.

librarians_3_6_03.JPG

Flynn persze nem hatódik meg a véleményektől, szerinte egy halom marhaság az egész, és őt különben sem lehet bilincsben tartani, merthogy már ki is szabadította magát, mutatja fel szabaddá vált kezeit, felugorva a székről. Persze az előrelátó csapattagok a lábát is összekötözték, így a diadalmas felugrásból röhejes földre zuhanás lesz. Flynn ebben a pózban folytatja: most a legfontosabb a szabadlábon levő Apep távoltartása és a Könyvtár megvédése, nincs idő lelkizni. Háború van, és amíg ti a sérelmeiteket gyűjtögettétek, én a leghatékonyabb ereklye megszerzésén dolgoztam, ami nem más, mint Ré szeme, azt kell megtalálnunk, úgyhogy hegyibe!, adja ki az ukázt. Hát akkor ennyit a sérelmek listájáról, a csapat máris beleveti magát a munkába.

librarians_3_6_04.JPG

Flynn szerint Ré szeme hasonlít egy 70-es évekbeli diszkógömbre és utoljára az alexandriai könyvtárban látták, de az ugyebár századokkal ezelőtt megsemmisült. A könyvtár helyén a XIX. században Sir Flinders Petrie végzett ásatásokat, de a British Museumban elhelyezett gyűjteményét 1886 márciusában ellopták. Ki volt akkor a Könyvtáros?, jön a kérdés a csapattól, Teddy Chislington, tudós és matematikus, az egyik példaképem, feleli Flynn. Végszóra belép Jenkins, aki tovább fűzi a történetet: Chislington 1886-ban Southamptonból New Yorkba utazott a Tibbar nevű hajón, de nem messze az amerikai partoktól a hajó elsüllyedt június 4-én. Cassie szerint akkor egy szupervihar tombolt, ami három hurrikán egyesüléséből támadt. Úgy tűnik, hogy Chislington ide akarta hozni a gyűjteményt a Könyvtárba, véli Eve. Cassie gyorsan kiszámolja, hogy az utazási sebességet, a hajó tömegét és a vihar erejét figyelembe véve hol süllyedhetett el a Tibbar: az általa kiszámolt koordináták metszéspontja pont a Bermuda háromszög közepe!

librarians_3_6_05.JPG

Flynn közli velük, hogy a Bermuda háromszög tulajdonképpen egy féreglyuk: ami belemegy, az nem jön ki (ettől különbözik más, igen fontos funkciójú lyukaktól), és teljesen kiszámíthatatlan, mikor nyílik meg. (Ebben viszont hasonlít más, igen fontos funkciójú lyukakhoz…) Végszóra a könyvtáros album lapjai pörögni kezdenek és új hírt mutatnak: a Bermuda háromszögben lezuhant egy venezuelai repülőgép. A hír dátumozása csak ennyi: holnap. Rajta kell lennünk azon a gépen!, jelenti ki Eve. Oké, tehát öt hamis személyazonosság rendel!, rikkantja Ezekiel és már indul is elkészíteni a szükséges dokumenteket. Jenkins elkészíti a hátsó ajtót vezérlő kütyü hordozható másolatát, de ezt csak egyszer lehet majd használni, úgyhogy fontos a pontos időzítés.

librarians_3_6_06.JPG

Cassandra bedobja saját ötletét, hogyan lehetne a közismerten instabil féreglyukat stabilizálni, számos variációt dob fel a sötét anyagtól kezdve a kvark-gluon plazmáig, az egészből egy szót sem értek, de hát bölcsész vagyok, nem csillagász, micsinájjak. De mivel ezek az anyagok nem állnak rendelkezésre, szerinte a legegyszerűbb lenne varázsporral beszórt Tic Tacot használni. Eve tiltakozik, no magic!, de némi heves vita után végül beadja  a derekát. (A varázsporos Tic Tacról nekem persze a Bogoly Berti féle mindenízű drazsé jut eszembe és kicsit megállok röhögni.)

librarians_3_6_07.JPG

Ezalatt Jake a másik szobában molyolt valamin és most áthívja a többieket, hogy megmutassa nekik a felfedezését. 1886 óta a Bermuda háromszögben 108 hajó süllyedt el, gyakorlatilag minden évtizedben egy. Ráadásul az eltűnt hajók neve A-B-C-B-D-B sorrendben rímel, és az évszámokkal kombinált szótagszám végig 8-6. Azaz a háromszög meghatározott képlet alapján süllyeszti el a hajókat, és vesznek így oda ártatlan emberek. És még nincs vége: összesen 108 sor, 18 versszakra osztva, ennek a képletnek az angol nyelvben csak egyetlen egy vers felel meg, ami egyúttal az ártatlanság elvesztéséről is szól: Lewis Carrolltól A rozmár és az ács. Juppííí, egy igazi rejtvény, élénkül meg Flynn, akkor hát siessünk, nehogy a végén lekéssük Venezuelát!

librarians_3_6_08.JPG

A reptéren a szokásos sürgés-forgás, viszont mivel Jenkins a hátsó ajtó beállítását kissé elkalibrálta, a csapat nem a becsekkoló pultnál landol, hanem még a biztonsági ellenőrzés előtt. Na de így hogy fogják átjuttatni a miniatürizált ajtónyitó kütyüt az átvilágításon? Flynn vállalja, hogy magára vonja a figyelmet, ennek megfelelően hangos beszélgetésbe kezd Eve-vel. Az ezredes gyorsan veszi a lapot és hamarosan az összes utas és biztonsági ember fültanúja lehet egy parádés családi veszekedésnek. Azt mondtad, hogy pihenni jövünk ide meg romantikázni, ehhez képest egész nap rohangálunk múzeumból múzeumba, perel Eve, majd rátér arra, hogy év közben egyedül foglalkozik a három gyerekkel, mert férjura sosincs otthon. Ezekielék szépen csendben ráteszik a táskákat a futószalagra, az őrök oda se figyelnek, mert a műsort nézik. Ami azonban lassan véget ér, mert Flynn a nagy nyilvánosság előtt szerelmet vall Eve-nek és a vámtiszt orra előtt lesmárolja, mire az egész csarnok tapsban tör ki. Na, siessünk, le kell zuhannunk a géppel, mondja Flynn, miközben csatlakoznak a többiekhez. A nagy sietségben nem veszik észre, hogy az egyik oszlop mögül fekete öltönyös fickó figyeli őket.

librarians_3_6_09.JPG

A repülő tele van, a könyvtárosok meglepődnek: az album nem írta, hogy 140 utas van a fedélzeten, ennyi embernek nem lesz elég a varázs Tic Tac. A könyvtárosok elfoglalják helyüket, Jake azon dühöng, hogy Ezekiel saját magának persze az első osztályra hamisított jegyet és most kezében pezsgőspohárral integet feléjük. Eve és Flynn a teendőkről egyeztet, de hamar összevesznek és bevonulnak a klotyóba, hogy ott folytassák a vitát. Flynn azon aggódik, hogy az első évadban Dulaque visszaengedte a varázslatot a világba, majd a másodikban Prospero túltöltötte a Ley-vonalakat, amiket most Apep arra használ fel, hogy szétterjessze a gonoszságot. És mindezt az én szolgálati időmben, teszi hozzá, amiben persze Eve megint önzést lát és kijavítja: A mi időnkben, ennek a problémának a megoldása ugyanis csapatmunkát kíván. Flynn szerint ami a gonosztól rájuk vár, ahhoz képest a halál is áldás. Visszamennek a többiekhez, Ezekiel is jön és áthívja őket az első osztályra, ahonnan eltűntek az utasok és az ülések is! Közeledünk a Bermuda háromszöghöz, ért egyet a csapat.

librarians_3_6_10.JPG

Előremennek a pilótafülkéhez, a két pilóta még ugyan a helyén van, de nem sokáig, mert a csapat szeme láttára egyszer csak eltűnnek. Siessünk, ki kell juttatnunk az összes utast a gépből, döntik el és felszerelik a hordozható ajtót. Na és ki fog beszélni az utasokkal? Hát aki a legjobban tud a csapattagok közülük spanyolul, és az nem más, mint Flynn, naturalmente. Két diplomája is van belőle, az egyiket a XV., a másikat a XVII. századi spanyol irodalomból szerezte. Plusz 12 éves koromban lefordítottam a Don Quijotét, teszi hozzá dicsekedve. Oké, akkor menj hátra és nyugtasd meg az utasokat, mondja neki Eve. Ezekiel eközben a segélyhívón vészjelet ad le a légiirányításnak, de közben a gép belső kommunikációs csatornáját kapcsolja be, így a Mayday, mayday! jelzést az összes utas hallja és kellőképpen be is pánikol. Ennyit a megnyugtatásról.

librarians_3_6_11.JPG

Flynn hosszú spanyol szóáradattal igyekszik úrrá lenni az izgalmakon, persze a több száz évvel ezelőtt használt szókincs kevés revelanciával bír az utasok között. Ezt az alkalmat ragadja meg a korábban már látott sötét öltönyös, aki fegyverrel a kezében felugrik és kijelenti, ő Sam Linsky különleges ügynök a DOSA-tól, és mindenáron meg fogja védeni az utasokat a támadóktól. Flynnék magyarázkodnak, ők pont hogy megmenteni akarnak mindenkit, az ügynök persze nem hisz nekik, nehéz fejű népség ezek a dózsások, na. A gép turbulenciába kerül, ezt kihasználva Jake megszerzi az ügynök fegyverét, a többiek bekapcsolják a hátsó ajtót és terelni kezdik az utasokat. Azok azonban nem akarnak menni, ezért Cassandra és Ezekiel jó példával igyekszik elöljárni, és egymás után ugranak ki az ajtón a semmibe. Most mit mondjak? Nem hiszem, hogy hasonló helyzetben én követném a példájukat.

librarians_3_6_12.JPG

Az utasok sem teszik ezt, ezért Flynn tömeghipnózist alkalmaz rajtuk, aminek hatására az utasok disznóknak kezdik képzelni magukat. Így már lehet őket terelni, nagy röfögéssel sorra kiugranak az ajtón és landolnak biztonságosan az Annexben. Jenkins meglepetten néz, látszik rajta, hogy a röfögéstől beindul a nyálelválasztása és jófajta sertéspörköltre gondol nokedlivel. Flynn és Eve marad utoljára a gépen, menj csak, én is követlek, mondja Flynn a nőnek. Ám nem így tesz, hanem miután az ezredes kiugrik, Flynn bekap egy varázs Tic Tacot és a fedélzeten marad. A gép pont ekkor ér be a háromszögbe és pár pillanat alatt semmivé foszlik.

librarians_3_6_13.JPG

Homokos parton tér magához, a Tibbar roncsának közelében. Felpattintja zsebórája fedelét és így olvassa el a fordítva tükröződő feliratot: Rabbit! Tehát nem féreglyuk a Bermuda háromszög, hanem Alice Csodaországából a nyúl ürege, konstatálja elégedetten. Alaposabban szétnézve látja, hogy a felhők és minden egyéb körülötte olyan furcsa, tisztára, mintha Lewis Carroll képzeletéből pattant volna ki. A közelben lovagi páncélba öltözött ember ácsorog, Jenkins!, örül meg Flynn, de az mégsem az öreg halhatatlan, hanem csak egy hasonmás. Versben beszélve utal a Ré szeméhez vezető útra, aminek első állomása a rózsakertben levő sakktábla.

librarians_3_6_14.JPG

A kertben a Szív Királynő várja Flynnt, nahát, ez meg Cassandra, vagy legalábbis kiköpött mása! Csendre inti Flynnt és utasítja, lépjen a saját mezőjére, mert ő a huszár. Négy kérdésre kell felelned, de igazat mondj, akkor előre léphetsz, ha viszont hazudsz, dárdát kapsz a hasadba!, figyelmezteti Flynnt. Megjelenik egy fegyveres katona, és már jön is az első kérdés: jó tanár vagy-e és ezt gondolják rólad a tanítványaid is? Hápersze, vágja rá Flynn, erre a katona dárdát szegezve fenyegetően megindul, mire a Könyvtáros bevallja, hogy talán mégsem.

librarians_3_6_15.JPG

Jöhet a második kérdés: megosztod-e másokkal a dicsőséget, mint egy igazi sportember? Flynn megint hablatyolna, de a dárdás ismét megindul felé, így bevallja, hogy mindenben ő szeret első lenni, tehát sportembernek a legkevésbé sem mondható. Gondoskodó barát vagy?, jön a harmadik kérdés, Flynn vetítene megint, de a fenyegetés hatására bevallja, hogy bizony egyáltalán nem. A lovag odalép hozzá és pár pillanatra felnyitja a rostélyt, Jake van alatta, és kacsint egyet. Jön az utolsó kérdés: alázatos vagy, vagy a büszkeséged áldozata? Flynn bevallja, hogy régen önző volt, de már megváltozott, és nagyon sajnálja, ha korábbi viselkedésével megbántott valakit. Oké, ez a jó válasz, a dárdás katona visszavonul és Flynn sikeresen átér a sakktáblán. A királynő gratulál, most már átveheted a jutalmat, Ré szemét, mondja.

librarians_3_6_16.JPG

Végszóra megnyílik a sakktábla, Flynn lezuhan, mint Alice, mellette zuhannak a meséből ismert kellékek: csésze, kisasztal, kancsó, stb. Ismét a tengerparton landol, nem-Jenkins mellett, aki gratulál a sikeres feladatmegoldáshoz, majd a levegőbe mutat, ahonnan Eve és Ezekiel érkezik, mint Fehér Királynő és Bolond Kalapos.

librarians_3_6_16_1.JPG

librarians_3_6_17.JPG

Eve Flynn nyakába akasztja a Ré szemét ábrázoló medált és mindhárman eltűnnek, helyükön új alak jelenik meg, Teddy Chislington. Az öreg Könyvtáros elmondja, hogy ő hozta létre itt ezt az egészet, mert még a Könyvtárat sem találta elég biztonságosnak ahhoz, hogy elrejtse Ré szemét az illetéktelenek elől. Úgy állította össze a rejtvényt, hogy csak egy tiszta szívű Könyvtáros tudja megfejteni. Lám, ez Flynnek sikerült, legyőzte a félelmeit és ezzel elnyerte a medált. Ahhoz viszont, hogy a medál kifejthesse hatását, áldozatot kell hozni: elvenni egy életet, és bizony a Könyvtárosnak kell kiválasztania az áldozatot. Flynn megdöbben, ő erre képtelen, de aztán eszébe jut valami és elbúcsúzik Teddytől.

librarians_3_6_18.JPG

Az Annexben tovább röfögnek a népek, Cassie hiába próbál ellenhipnózist találni a szakirodalomban. Váratlanul megjelenik Flynn a galérián, a társak záporozó kérdéseire egyelőre nem ad választ, hanem spanyol nyelvű szózatot intéz az emberekhez. Hamarosan mindenkit eljuttatunk a célállomására, de sajnos a csomagok nélkül, közli. Majd rikkant egyet, mire a röfögés abbamarad, az emberek zavartan néznek egymásra. Flynn utasítja Jenkinst, hogy kapcsolja be az ajtót és indítsa útnak az utasokat, majd félrevonja és megmutatja neki a Ré szeme medált. Úgy dönt, egyelőre nem hozza a többiek tudomására, hogy nála van, ebben számít Jenkins támogatására.

librarians_3_6_19.JPG

Majd odamegy Eve-hez és biztosítja, mennyivel fontosabb ő, mint őrangyal, mint bármelyik könyvtáros. Megígéri a nőnek, hogy mától minden másképp lesz, nem fogja otthagyni őket, ennek bizonyítására kinyújtja a kezét és a barátainak nevezi a csapatot. A többiek örömmel csatlakoznak be az egy mindenkiért, mindenki egyért formációba.

librarians_3_6_20.JPG

Na és mi lett a DOSA ügynökkel? Az utolsó jelenetben látjuk, amint kakasként kukorékolva beront az ügynökség központjába, ahol éppen a DOSA főnöke, Cynthia Rockwell tart előadást. A nő egyből levágja, mi a szitu és mérgesen morogja maga elé: Oké könyvtárosok, ha így akartok játszani, én benne vagyok!

librarians_3_6_21.JPG

6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2017.02.08. 13:38:33

breaking news: Fa Nándor sikeresen befejezte a Vendée Globe-ot, szerencsére nem kapta el a Bermuda háromszög :)

Pácsó Ármándó 2017.02.08. 15:10:59

@Gabba: És milyen ereklyéje volt neki? :-)

Gabba 2017.02.08. 17:36:42

@Pácsó Ármándó: talán neki is magic Tic Tac...

Pácsó Ármándó 2017.02.09. 09:50:34

Nagyon köszi a Rejtő idézetet az elején, csak kapkodtam a fejem, hogy milyen Galamb?? :-))
A "likas" támén nagyot nevettem! :-)) Nekem csak a Hányásos Izű drazsé emléke maradt meg a HP-ből :-)
(folyt. köv ... )

Pácsó Ármándó 2017.02.09. 20:02:08

A sertéspörkölt nokedlivel igencsak finom :-)
Amúgy mi ez a DOSA? Valami ellen szervezet?

Gabba 2017.02.09. 21:57:10

@Pácsó Ármándó: na és a szellemízű?

a lyukas téma örök és megunhatatlan :)

a DOSA funkciója nem teljesen tiszta még előttem, nyilván konkurrens szervezet, de ki mozgathatja?
süti beállítások módosítása