Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 3x07 - Law of the Fist (Ki korán kel, aranyat lel)

2013. november 29. 12:00 - Gabba

Fogalmam sincs, melyik nagytudású roggyant elméjéből pattant ki ez a magyar cím annak idején, mi inkább maradjunk az eredetinél, ami ököljogot jelent ugyebár, és igencsak passzol a mai epizód történéseihez. Liverpool, berakodás a Charlotte Rhodesba, az egyik matróz, Hoskins, valami miatt beszól Baines kapitánynak, az öreg nem sokat teketóriázik, észérvek helyett alaposan orrba gyűri. Pont ekkor lép be James és higgadtságra szólítja fel emberét, merthogy a jó kapitány az eszét használja, nem az öklét. Baines próbálja védeni az igazát, ez a Hoskins mindig piszkálja a hajósinast, és különben is, a legénységet kemény kézzel kell tartani, nehogy lázadáson törjék a fejüket. Nem nagyon láttuk még ilyen agresszívnek a vén tengeri medvét. Caroline érkezik, aki új szállásadónőt ajánl Bainesnek, mert az öreg régi lakása beázott és a háziúr nem hajlandó kijavíttatni a tetőt. Onedin amúgy Havannába készül, Caroline ismét elkíséri, mert néhai férjének van ott még valami lezáratlan ügye.

Fist01

Baines felkeresi Mrs Nancy Darlingot a kiadó szoba ügyében, tisztes özvegyasszony, az öccsével él, néhai férje William Darling kapitány volt. Baines keresztneve is William, ez jó kiindulópont a beszélgetéshez, és hamarosan kölcsönös szimpátia ébred a felek között, megvan a kéró, ez nem is vitás. A nő még feltesz pár keresztkérdést a tisztánlátás érdekében, Baines válaszaiból kiderül, hogy ő nem iszik, legfeljebb elvétve egy-két kortyot, és nem az a verekedős fajta, mert az a hitvallása, hogy a jó kapitány inkább az eszét használja, nem az öklét – szerencsére a tető nem szakad le ettől a vallomástól. Belép az öcs, Tom Ballantyne, aki szakács és most épp nincs munkája. Micsoda szerencse, a Charlotte Rhodesra pont séfet keresnek, a harcsabajszú legény máris fel van véve. Még azt is megtudjuk, hogy Mrs Darling azért mondott fel az előző lakónak, mert az váratlanul házassági ajánlatokkal kezdte ostromolni. Közben elkészül a vacsora, így Baines egyből letesztelheti az új szakács tudományát.

Fist02

Váltunk Leonorára, akit Fogarty éppen hazakísér, pontosabban James házához kíséri, aminek rendbentartását a csaj önként vállalta. Pár szóval mentegetőzik a szakállasnak, ne értse félre a dolgot, de Fogarty csak sejtelmesen mosolyog: Igaza van, így is meg lehet fogni egy férfit. Leonora tiltakozik: Hova gondol, nem minden nő olyan, mint Mrs Frazer! Hoppácska, Fogarty szeme elkerekedik és magyarázatot kérne, de pont ekkor ér haza James, így a szakállas inkább távozik. James szokásos smirglipapír kedvességével odaveti Leonorának, hogy többet van nála, mint a saját lakásában, amúgy meg hagyjon békét Fogartynak, az nős ember. És ne főzzön vacsorát, nem vagyok éhes, vonul el a szobájába, Leonora azonban nem sértődik meg ezeken a szavakon, inkább elégedetten mosolyog: féltékeny a célszemély! (szia AaannnaaA!)

Fist03

Kihajózás előtt Baines egy csokor virággal búcsúzik Nancy Darlingtól, zavartan topog, miközben átadja, nagyon cuki. Annak ott kicsit eltört a szára, hívja fel rutintalan udvarlóként a nő figyelmét a csokor hibájára. Útravalóul Mrs Darling nem hamubasült pogácsát, hanem két szép tortát készített és ad át Bainesnek és Tomnak, szerencsés visszatérést kívánva. A Charlotte Rhodesra megérkezik Caroline, így már nincs akadálya a kihajózásnak, bár James szerint a rakodómester elcsalt tíz tonnát. Baines biztosítja, hogy ő személyesen felügyelt a berakodásnál, tuti megvan a szerződött mennyiség. Na, majd Havannában kiderül, mondja James, miközben nekiülnek a Tom által szervírozott ebédnek. Mindenkinek ízlik a táp, viszont Baines mintha túl sokat halózott volna belőle, mert egész este gyomorgörcsök kínozzák, fel se bír kelni az ágyból.

Fist04

Ő ugyebár régi motoros, látott már egyet s mást, a gyomra se szokott rendetlenkedni, ezért másnap felkeresi Tomot a konyhán és példabeszédet tart egy szakácsról, aki nem szívelte a vitorlamestert, ezért egy hosszabb hajóút során apránként megmérgezte az ételbe csempészett kis adagokkal. Tom hamar megérti a képes beszédet és a nővérére fordítja a szót: Darling kapitány kiváló ember volt, és Nancy a halála után megfogadta, hogy nem megy újból férjhez. De mi van, ha mégis meggondolja magát?, kérdezi Baines, Tom azonban ragaszkodik saját elképzeléséhez, sőt a végén nyíltan kijelenti, hogy az esetleges kérőknek vele gyűlik meg a bajuk.

Fist05

Baines elmondja a beszélgetést Caroline-nak, hozzátéve, hogy egy csokor virág szerinte nem jelent örök lekötöttséget. Caroline kedvesen bólogat, Baines belelkesül és kijelenti, ő szívesen kiveri Tom fogát, ha a túlbuzgó öcs ragaszkodik hozzá. Persze James megint rosszkor lép be, Baines gyorsan vált: Csak azt magyaráztam Mrs. Maudslaynak, hogy milyen csúnya betegség a skorbut, hebegi és gyorsan távozik. James az agresszív kapitányokról kezd beszélni, Caroline igyekszik védeni Bainest, pár pillanat alatt jól összevesznek, a pengeváltás közben James kifakad: Maga csak akkor boldog, ha ellentmond nekem? Szóba kerülnek a meghalt házastársak, meg hogy tovább kell lépni, James persze nem hajlandó előbújni mogorvaságnak álcázott kényelmes páncéljából: Kimentettem magát a tengerből, bár igaz, annyit egy kutyáért is megtett volna bárki, veti oda, már várom az ezért járó pofont, de Caroline visszafogja magát.

Fist06

Nézzünk vissza Liverpoolba, Leonora felkeresi a kikötőben horgonyzó hajóján Fogartyt, hogy elnézést kérjen a múltkor Elizabethre tett sértő szavaiért. Fogarty megenyhül, de miközben Leonora tovább fecseg, leesik neki, hogy a nő azért kísérteti magát vele és most is azért jött ide, hogy a szóbeszéd majd féltékennyé tegye Jamest, ha hazatér. Ha hozzá akar menni Onedinhez, felnőttként viselkedjen, ne csitri módjára, hajtja végül el vigyorogva a kisasszonyt. Persze ez a látogatás hamar eljut Elizabeth fülébe, aki dühösen felkeresi Leonorát és letiltja a szakállasról. Leonora magyarázatot kér, de Sz Sz hullámzó kebellel csak annyit mond: Ez nem szorul magyarázatra, hagyja békén Danielt és kész!

Fist07

Ezután a kikötőbe rohan és a hajón előveszi a szakállas amorózót is. Mindenféle kis szajhák járkálnak be hozzád, pedig neked feleséged van, nyitja pörgő nyelvvel a beszélgetést. Fogarty emlékezteti, hogy annak idején bizony Sz Sz is felkereste őt a kabinban, akkor az mi is volt? Egy darabig ebben a tónusban suttognak egymással, ám amikor Elizabeth észrevesz a sarokban egy csodás hajómodellt, megenyhül. Ezt a kis Williamnek csináltad, mikor adod oda neki?, kérdezi, elfeledve szajhákat és sértettséget. (Csak jelzem, egy részen belül három William, biztos kevés a keresztnév az angol naptárban.) Amikor a legkevésbé zavarok, mondja Fogarty, a temperamentumos szépasszony ezen a szertartásosságon megint jól felhúzza magát, a hangulata ismét 180 fokos fordulatot vesz, végül „gyűlöllek Daniel Fogarty" felkiáltással kirohan a kabinból. Remek színésznő lett volna belőled!, kiáltja utána Fogarty széles mosollyal.

Fist08

La Habana, a Charlotte Rhodes kiköt és a kirakodásnál kiderül, ki a jobb: a rakományból összesen 13 tonna hiányzik, Baines gratulál főnökének, hiába, miszter Onedin az miszter Onedin. Én vagyok a felelős, uram, ismeri el a tengeri medve, de James nagylelkűen legyint: Mert biztos máshol járt az esze, nemdebár? Megérkezik az ebéd, Baines egy ideig kissé gyanakodva szimatolja a húslevest csigatésztával. Halál a májra, gondolja végül merészen és mégis kanalat ragad. Gyanúját azért továbbra is fenntartja a szakáccsal szemben, a két ellenlábas (konyhai hasonlat, he-he) végül úgy dönt, Onedinnel tetet igazságot. Együtt felkeresik a kabinjában, elmondják a panaszukat, leánykérés versus mérgezés, James bólogat, majd pihenőre küldi a feleket. Belép Caroline, szerinte a legjobb lenne hagyni, hogy ezek ketten férfiasch bunyóval lerendezzék egymást, akkor végre lenyugodnának a kedélyek.

Fist09

A konyhában Baines és Tom verbálisan tovább kóstolgatja egymást, maga mindenáron azt akarja, hogy bunyózzunk, így Baines, ugyan, fél kézzel is legyőzöm magát, így Ballantyne. (Csak nem a névrokon whiskytől veri ennyire magát?) Belép James, aki szerint a hölgyutas szórakoztatása érdekében ki lehetne találni valami jó kis műsort. Esetleg felolvashatok néhány költeményt, jegyzi meg tétován Baines, de James leinti és egyéb lehetőségeket kezd sorolni. Gazdálkodj okosan, ki nevet a végén, rabló römi, üvegezés, bikaviadal, nem, legyen inkább ökölvívás, jön elő végül a farbával, Ballantyne és Baines egy emberként helyesli a pompás javaslatot, vállalva a szereplést. Baines elmegy, James még vált pár szót Tommal. Tudja uram, én utálom a hozományvadászokat, vallja be a harcsabajszos. James csak úgy szórakozásból még szétnéz kicsit a konyhán és talál valami bödönt. Az nem ennivaló, terpentin, salétrom, ecet és konyhasó keverék van benne, kapja ki a kezéből Ballantyne.

Fist10

Egy percre nézzünk vissza Liverpoolba, Fogarty a hajómodellel beállít a Frazer házba, de mit ad isten, a gyerek pont ma nincs itthon, a nagyapjával elment sétálni. Elizabeth bocsánatot kér korábbi heves szavaiért, Fogarty nagylelkűen mosolyog: Mi olyanok vagyunk, mint két egymást folyton tépő madár a kalitkában, eszembe is jut erről egy vers, Héja-nász az avaron, valami Hungarian poet írta. A párocska elmerül a „mi-lett-volna-ha" fejtegetésébe, sőt Fogarty az ébredő szenvedély hatása alatt felajánlja, hogy ő otthagyja Emmát és a tengerészetet, szökjenek el együtt és Williamet is vigyék magukkal. Sz Sz egy pillanatra meginog, de aztán erőt vesz rajta a gyakorlati érzék: Nem lehet, nem akarom feladni a mostani életemet, és különben is, te mihez kezdenél, hajómodelleket csinálnál? A dolog így aztán ennyiben is marad.

Fist11

A Charlotte Rhodes friss vizet vesz fel San Miguelben, az idő pompás, nice day for a boxfight. A fedélzeten kihúzzák a köteleket, az ellenfelek nekivetkőznek, bemutatva a Brit Birodalom (aggyistenbiri kommentelőnk olvasatában: Biri Birodalom) két legszebb férfi felsőtestét, Caroline a napernyője alól szendén figyeli az eseményeket. Onedin ismerteti a szabályokat: Én leszek a bíró, a meccs három menetből áll, fejelés, birkózás nincs, aki elesik, arra rászámolok, gong! Indul az első menet, Baines hatalmas parasztlengői csak a levegőt csépelik, a korábban boxolóként is működő Ballantyne könnyedén elhajol előle. Majd ő lendül támadásba és sorra viszi be az ütéseket, az öreget csak a menet vége menti meg a kiütéstől. A szünetben James pár szót súg a fülébe a konyhában talált terpentines keverékről, ha valakinek ilyesmi kerül az ételébe, nem kér repetát. Baines tekintete elsötétül, mint komor bikáé, olyan a járása, mint a barna éjfél, szeme pillantása, idézünk egy másik no name költőt. Egy pillanat alatt lerohanja Ballantyne-t, jobbegyenes, balhorog, és az ipse nem mozog, zárjuk ezzel a gondolattal az irodalmi matinét.

Fist12

Később Caroline és James arról beszélget, hogy tényleg jó ötlet volt a bunyó, végre kiengedték a felek a gőzt (a vitorláson, érted?). De mintha Baines kapitány érdeklődése alábbszállt volna a győzelem után, jegyzi meg Caroline, de James felvilágosítja: Azt nem hinném, mert Havannában 12 dollár 75 centért vett egy eljegyzési gyűrűt. Új témát tárgyalva megtudjuk, hogy Caroline-nak sikerült elintéznie néhai férje régi ügyét is, és kiderült, hogy a megboldogult, hát, hogy úgy mondjuk, nem volt a feddhetetlen üzleti partner mintapéldánya. Az ember hajlamos arra, hogy a halottakban csak a jót lássa, mondja elgondolkodva Mrs. Maudslay. James egy darabig hallgat, majd zavartan egyetért. A szekrényből egy üveg sherryt vesz elő és békepipa helyett ezzel kínálja meg a nőt: Szólíthatom Caroline-nak?, kérdezi, koccintásra emelt pohárral. Igen, James, válaszolja mosolyogva Caroline. Love is in the air.

Fist13

A Charlotte Rhodes kiköt Liverpoolban, Baines teljes kapitányi uniformisban siet Mrs Darlinghoz. Pár semmitmondó mondat után (milyen volt az út, bevált-e Tommy boy a konyhán, stb.) Baines a zsebébe nyúl és éppen nekikészül, hogy fontos bejelentést tegyen, ám ekkor kopognak. Belép egy madárfejű lajcsika, ez Mr. Parsons, az előző lakóm, össze fogunk házasodni, mutatja be Mrs. Darling a látogatót. Remélem, megérti és keres magának másik szállást, mondja kedvesen a víg özvegy. Baines csak bólint és táskáját megragadva elköszön. Útja a kikötő mellett vezet el, kedvenc tengeri medvénk a rakodópart alsó kövén ülve nézi, hogy úszik el a dinnyehéj, majd előveszi a gyűrűt és a vízbe dobja.

Fist14

Címkék: onedin család
51 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 13:23:21

Ellenlábas, mi?! :-)
Monokini, mi?! :-)
No name költő, mi?! :-)

Gabba 2013.11.29. 13:59:46

@St. Pácsó Ármándó: így sikerült...

vessetek a mókusok elé :)

higeona 2013.11.29. 15:29:45

Nekem teccett! Nagyon! :)

fofofo 2013.11.29. 16:00:28

ajjaj, az ellenlábason meg a gőzkiengedésen vinnyogva röhögtem (mert mégis csak egy munkahely, hangosan nem illik)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.11.29. 17:12:22

@Gabba: Kösz hogy ország-világ előtt leégettél, Pista! Kösssz! Ezentúl jobb lesz, ha figyelsz majd a hátad mögé is!

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 17:53:17

@aggyistenbiri: Még nagyon szelíden bánt magácskával, erős férfifelsőtestek mellé helyezte egy egzotikus helyszínen. De megértem a nemtetszését, én is őket kaptam monokini gyanánt.

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 18:21:39

@aggyistenbiri: Igen, igen. Legalább ez vigasztaljon :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.11.29. 18:41:54

@St. Pácsó Ármándó: Nem, nem vigasztal. Vissza KELL vágnunk. (Majd gondolkodom, most még túl friss és vérzik és mély is a seb, és amúgy is a bosszú hidegen tálalva, lábosban, váratlanul.)

Gabba 2013.11.29. 19:21:31

@aggyistenbiri: majd főzök neked foghajmás kolbászt, Margit, kárpótlásul

@St. Pácsó Ármándó: még mindig jobb, mint a monokli (a szem alá)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.11.29. 19:37:33

@St. Pácsó Ármándó: @Gabba: Mit jó?! Semmi jó! Ármándó, ne legyél gumigerinc! G még semmit nem tud, de már alkudozik!

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 23:36:27

@aggyistenbiri: Meg is van. Én elé kerülök egy aligátorral, te meg mögé kerülsz egy irrigátorral és visszavágunk!

Gabba 2013.11.30. 12:26:22

@St. Pácsó Ármándó: @aggyistenbiri: nem baj, vannak még más sorirajongók, akiket nem a kicsinyes bosszú hajt :-P

Pácsó Ármándó 2013.11.30. 12:40:01

@Gabba: Még vannak ...
(Mellesleg ha a következő rész hogyvoltjában szerepelne az a név hogy Kwisatz Haderach, akkor részemről hajlandó lennék megbékélni!)

Gabba 2013.11.30. 14:48:38

@St. Pácsó Ármándó: nehéz feladat, de megpróbálkozom.
mondjuk, ha inkább kedvenc kaját mondanál, azzal könnyebb dolgom lenne

Gabba 2013.11.30. 20:01:22

@St. Pácsó Ármándó: rendelést vettem, Molly meg majd jön, őt biztos érdekli a monokini :)

AaannnaaA 2013.11.30. 21:10:46

Itt vagyok, itt vagyok, köszönöm az invitálást (és sorry, hogy csak most értem ide).
Először is köszi az írást, rengeteg jó szófordulat volt benne szokás szerint, e ez a kedvencem: "tényleg jó ötlet volt a bunyó, végre kiengedték a felek a gőzt (a vitorláson, érted?"
Meg az a kép a két félmeztelen verekedőről... félig megvakultam :)
Köszönöm a megszólítást, már csak az a kérdés, ha James tényleg Célszemély lenne, mi lehetne: tettes vagy áldozat? :))

Pácsó Ármándó 2013.11.30. 21:57:13

@AaannnaaA: Ha férjhez akarnak hozzá menni, akkor áldozat :-)

AaannnaaA 2013.11.30. 22:00:48

@St. Pácsó Ármándó: Ezen felsikítottam a röhögéstől, köszi, feldobtad az estémet. Épp kezd kockásodni a seggem a gép előtt az írástól, de most tartok egy kis szünetet, hogy kiröhögjem magam :))

Pácsó Ármándó 2013.11.30. 22:35:47

@AaannnaaA: www.demotivalo.net/wp-content/uploads/2010/03/demot_kiscsaj.png?1016

Nem is tudtam, hogy a célszemélyben ilyen is van, hogy nemcsak megmentenek valakit, hanem meg is büntetnek.

Gabba 2013.12.01. 00:27:21

@AaannnaaA: a kockás nem menő... :)

Pácsó Ármándó 2013.12.01. 03:58:25

@Gabba: És nadrágban? Lásd Onedin és Spongyabob.

AaannnaaA 2013.12.01. 10:23:04

@St. Pácsó Ármándó: Ja, pont ez a pláne. Csak azt tudni, hogy bajba kerül, azt nem, hogy áldozat lesz, vagy elkövető.
@Gabba: Akkor mostanában nagyon menő vagyok :)

higeona 2013.12.01. 13:08:52

@Gabba: Ne félj, majd megvédelek, ha mégse tudnád lekenyerezni (fokhagymáskolbászozni) Birit!
@AaannnaaA: Na, attól a képtől én is majdnem rosszakat álmodtam.

AaannnaaA 2013.12.01. 13:45:58

@St. Pácsó Ármándó: Ugyehogyugye? Bátran ajánlom (szerintem Neked sem először), nézz bele nyugodtan, tetszeni fog. Minden ismerősöm ezt mondja, akit rávettem, hogy megnézze.

Pácsó Ármándó 2013.12.01. 13:50:15

@AaannnaaA: De nem valami nagyoncsajos izé?

higeona 2013.12.01. 13:54:11

@St. Pácsó Ármándó: csak azér' mer' pasi a főszereplő? ráadásul jóképű? ettől már nem is lehet jó a cselekmény? micsoda diszkrimináció ez, kérem?!?!! :)

AaannnaaA 2013.12.01. 13:54:52

@St. Pácsó Ármándó: Dehogy is! (Ne tévesszen meg, hogy nő írja a hogyvótot!) Tökös akciósorozat, Jim Caviezel hatalmas badass benne. Akció, izgalom, fanyar humor minden mennyiségben. Plusz több átívelő szál, ami időnként vissza-vissza tér, hogy extrán legyen min körmöt rágni. Nem véletlenül mondják, hogy az egyik legjobb a ma futó sorozatok között.

Gabba 2013.12.01. 14:51:29

@higeona: köszi a felajánlást, nem csalódtam benned :)

Pácsó Ármándó 2013.12.01. 15:51:26

@AaannnaaA: @higeona: Meglátom ha meglátom, köszi a kedvcsinálást! :-)

Gabba 2013.12.02. 09:55:49

Most látom, hogy majdnem napra pontosan 40 évvel vagyunk lemaradva a hv-tal, mert ezt a részt 1973.dec 2-án adta a le a BBC.

Gabba 2013.12.02. 15:16:52

@St. Pácsó Ármándó: gondolom, nálatok is simán bejött az adás a szobaantennával :)

Pácsó Ármándó 2013.12.02. 17:43:53

@Gabba: Nem, akkor még a postás hozta ki :-)

AaannnaaA 2013.12.03. 09:50:39

@Gabba: Ez igen, érdekes egyezés!! De a következő rész hogyvótjával ne várd meg az 50 éves jubileumot :)) (Csak vicceltem.)

Gabba 2013.12.03. 13:46:46

@AaannnaaA: nem, dehogy! már nagyjából kész van, de vége lesz a trópusi hajókázásnak, csak annyit mondok :)

Pácsó Ármándó 2013.12.03. 18:39:39

@Gabba: Én csak egy bizonyos étel előfordulására számítok!

Pácsó Ármándó 2013.12.03. 20:14:20

@Gabba: Akkor mégis csak elolvasom :-)

_Molly 2013.12.07. 19:44:46

"James persze nem hajlandó előbújni mogorvaságnak álcázott kényelmes páncéljából"
Életem, olyan tehetséges vagy!

Túl azon, hogy persze ezen a részen is könnyesre röhögtem magam.:)))))))))

_Molly 2013.12.07. 19:48:02

"tényleg jó ötlet volt a bunyó, végre kiengedték a felek a gőzt (a vitorláson, érted?"

Csak halkan jegyzem meg, hogy asszem az elektonyos autóban is van gázpedál...;P

Lásd még: 'tárcsáztam egy számot a mobilomon' - a nyelv egyszerűen nem képes már követni a technikai vívmányok terjedésének ütemét.:)

Gabba 2013.12.08. 15:20:18

@_Molly: már azt hittem, nem is jössz :)
süti beállítások módosítása