Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 2x01 - The Hard Case (Nehéz eset)

2013. március 24. 09:00 - Gabba

Némi kihagyás után (igazolt mulasztás, Bagamérivel volt egy kis elintéznivalóm) folytatódik az Onedin saga, újult erővel hasítjuk a hogyvoltot, mint a Charlotte Rhodes a hullámokat. Ott folytatjuk, ahol az első évad véget ért, a Pampero a Horn-fok megkerülése közben viharba került és zátonyra futott, ezt idézik fel az első képkockák, majd váltunk Liverpoolba, ahol a hazatért Baines kapitány meséli el élőszóban a részleteket. A 32 tagú legénységből csak hatan menekültek meg, mert csak egy mentőcsónak volt, ez azért enyhén szólva kínos, lássuk be. A jó öreg tengeri medve nem győz mentegetőzni, de James az évadzáróban látott kiakadása után mostanra már lehiggadt és még ő védi meg a családtagok előtt Baines döntését. Az öreg Webster azért még megjegyzi, hogy bár a Horn-fok tényleg veszélyes, és a biztosítók nem is hajlandók biztosítást kötni a megkerülésére, de azért ha valaki mélyebben nyúl a zsebébe, ezt is el lehetett volna intézni. Utólag persze könnyű okosnak lenni, James nem is nagyon foglalkozik az öreggel, máris új feladatot ad Bainesnek: induljon másnap a Charlotte Rhodes-zal a Man-szigetre, a szállítmány só és tégla, visszafelé birkák, a haszonból meg kibérlik a Betlehemi Csillagnevű vitorlást, amivel a nyugat-indiai szigetekről hoznak majd cukrot, rumot, fűszereket. Hősünk tehát ismét tettrekész, és ahogy nézem, a sérója és az oldalszakálla is frissen nyírva, ezzel jópár évvel fiatalabbnak látszik, új évadhoz új frizura, hajrá.

HardCase01

Sietni kell a fuvarokkal, mert mielőbb pénz kellene ahhoz, hogy a múltkoriban alapított Onedin Gőzhajózási Rt irányítását visszaszerezhessék Callontól. Ehhez ugyanis fel kellene vásárolni a kisrészvényesek kezén lévő 7 %-nyi részvényhányadot, Baines megígéri, hogy meghajtja a matrózokat. Eközben a Callon jobbkezévé előlépett (pompás képzavar, he-he) Fogarty ismét Frazerrel keveredik vitába a gőzhajó tervezésével kapcsolatban. A szakállas tolmácsolja Mister Callon javaslatát, miszerint kell három árboc és külön raktér a vitorlavásznak tárolására, Albert viszont ragaszkodik az eredeti tervekhez, csak gőzgép fogja hajtani a hajót és kész. Ugyan már, az első viharban fel fog borulni, akadékoskodik Fogarty. Dehogy borul, 3000 lóerős gép hajtja, érvel Albert. De annak az ereje meg szétrázza a hajótestet, tromfol Fogarty, Frazer végül megelégeli a parttalan vitát és úgy dönt, személyesen keresi fel Callont annak irodájában.

HardCase02

A kikötőben alkalmi pódiumról egy Jessop nevű nagy hangú matróz hívja fel a figyelmet a matrózok kiszolgáltatott helyzetére, a kézzel festett molinó szerint ez itt a Liverpooli Tengerészek Tanácsa (Liverpool Seamen’s Council), a szakszervezeti mozgalom kezdete lesz ez, akárki meglássa. Sztrájkra hív a kapzsi hajótulajdonosok ellen és egy olyan új törvény érdekében, ami jobban védi a matrózokat. Példaként hozza saját bátyját, aki a Pamperon szolgált és odaveszett, bezzeg a kapitány és az első tiszt megmenekült. Közben rikkancs érkezik, véget ért az amerikai polgárháború (ezek szerint tehát 1865 áprilisában járunk), a hallgatóság bizakodni kezd, hogy akkor újra megnyílnak a szövőgyárak, lesz megint munka. Jessopnak is felkiabál egy fiatal srác, hogy egyszer ő is megpróbálta, amiről itt Jessop prédikál, és három hónapig nem kapott semmilyen hajón sem munkát. Erre kitör némi verekedés az ellenvéleményen lévő felek között, a véletlenül arra járó Robert is kap pár monoklit, miközben Jessopnak segítene, de az nem kér belőle: Nekem ne segítsen egyetlen gyilkos Onedin se!

HardCase03

A fűszerüzletbe lépő Anne meglepődve veszi észre a harci sérüléseket sógora arcán, Sarah közli, hogy Rabört megint olyasmibe ütötte az orrát, amihez semmi köze nem volt. Anne vesz pár dolgot, de fizetni nem tud, kéri, hogy írják a többihez. De már 7 font 16 shilling és 8 pennyvel tartoztok, szigorodik be Sarah, James adja el a részvényeit és akkor lesz pénzetek. De akkor Callon megszerzi az egész gőzhajózási társaságot, veti ellen Robert, majd a sarkára állva kijelenti: James-ék addig kapnak hitelt, amíg szükségük lesz rá!

HardCase04

Otthon eközben Elizabeth és James beszélget, pontosabban vitatkozik, a hugi meglepő módon szemrehány, amiért kénytelen volt nem a gyerek apjához férjhezmenni. De hát én azonnal azt mondtam, hogy legyél Fogarty felesége, mondja elképedten James, mire Elizabeth: Igen, utasítottál rá, azért nem mentem hozzá! (Újabb szép példa arra, hogy nőkkel nem lehet észérvek alapján vitatkozni, tisztelet a kivételnek.) James is jobbnak látja, ha inkább az újonnan megnyíló amerikai kereskedelmi lehetőségekről kezd beszélni, de a szemináriumi előadást az utcáról érkező „tűz van!” kiáltások szakítják félbe, Callon irodája ég, mint 68 évvel később a Reichstag. Albert is odament, sikkantja Elizabeth, a testvérpár máris rohan a helyszínre. Baines is ott van, segít a tűzoltóknak, amikor az egyik ablakban feltűnik Albert alakja. Baines az egyik kampósvégű kötelet feldobja az ablakba, James máris mászik felfele, hogy segítsen. Lent pányvát feszítenek ki, a füsttől nem sokat látó Albertnek James segít leugrani, majd ő is követi. Elizabeth boldogan szorítja keblére kormos arcú férjét, az öreg Callon azonban a fiával együtt bennég a házban, RIP.

HardCase05

Új szituáció áll így elő, a Callon cég örököse Emma lesz, az unokahúg, aki mindjárt másnap át is nézi az üzleti könyveket Fogarty társaságában. Feltűnik neki, hogy milyen kevés készpénze van a cégnek, Daniel szerint Mr. Callon minden bevételt folyamatosan forgatott, hajókat, árukat vett. A forgótőke mintegy százezer font, de ehhez nem ajánlatos hozzányúlni, ad pénzügyi tanácsot Emmának. Akkor gazdag férjet kell keresnem, jelenti ki a gyásztól egyáltalán nem lesújtott örökös. Ezen a sokat látott Fogarty is meglepődik, igyekszik is más témát találni. Megkérem a kisasszonyt, hogy… kezdené, de Emma lecsap rá: Megkér, megkéri a kezemet?, akkor ezt alaposan át kell gondolnom. Daniel kicsit pislog, de végül úgy dönt, ha már így alakult a helyzet, nem áll ellen az erőszaknak.

HardCase06

Lírai beszélgetés Anne és James között is, James éppen arra kéri Anne-t, kísérje el a Nyugat-Indiákra a Betlehemi Csillagon. Én leszek a kapitány, Baines az első tiszt, jöhetnél te is, fűzi az asszonyt, aki el is érzékenyül ettől. Hát, ha már így rábeszéltél, akkor veled megyek, jelenti ki, mire a romantikus férj: Remek, akkor így kevesebbe fog kerülni az otthoni háztartás. Anne az öreg Websterrel még elmegy Robertékhez bevásárolni, a vén alkoholista persze karikaszámra vásárolná fel a cheddart, hozzá pár láda portóit, de Anne sikeresen visszafogja az igényeket, Sarah nem kis megnyugvására. A boltban ott van még Jessop is a feleségével, és mivel az embernek már hosszú ideje nincs munkája, a pult mögött álló Sarah nekik már végképp nem hajlandó tovább hitelezni. A csupa szív Anne felajánlja, hogy szól Jamesnek, hiszen a kihajózni készülő Betlehemi Csillagra éppen most keresik a legénységet. Az öntudatos Jessop természetesen nem hajlandó Onedin hajóra elszegődni, de azért délután már ott látjuk a jelentkezők között. Baines nem akarná felvenni, hiszen ismert bajkeverő, de a döntés Onediné, így végül Jessopot is lajstromba veszik.

HardCase07

Indulás előtt James és Albert üzleti látogatást tesz Emma Callonnál, persze a pénzügyi tanácsadó Fogarty is jelen van. James azzal indít, hogy visszavásárolná Callonéktól a részvényeket, Emma erre persze nem hajlandó. Jelenleg ő a főrészvényes, és nemsokára elnökválasztó közgyűlést kell tartani, merthogy az eddigi elnök, az öreg Callon meghalt. Nem akarják beborítani a céget, viszont Fogarty ismét előjön a három árbocos ötlettel, plusz azzal, hogy elsőosztályú utasok szállítására is alkalmas kabinokat kell építtetni. Frazer tiltakozik, az Aranyrög kimondottan áruszállító hajónak készül, nem hajlandó a teljes hajótestet újratervezni. Nincs megegyezés, a vita során viszont Albert és Emma között egyre több és hosszabb a szemkontaktus. Miután a látogatók távoznak, Daniel egy ideig zavartan tapogat a zsebében, majd úgy dönt, nem érdemes tovább várni, és előkap egy eljegyzési gyűrűt. Semmi fél térdre ereszkedés, semmi Tennyson idézet, Emma mintha kicsit neheztelne is, mindenesetre ő sem áll ellen az erőszaknak, és csókkal viszonozza a lánykérést.

HardCase08

Albert saját gőzcsónakján szállítja ki Anne-t és Jamest az öbölben horgonyzó Betlehemi Csillaghoz. James megpendíti, hogy egy alkalmi flört eredményeként talán sikerülne Fogartyt és Emmát összeveszíteni, és akkor könnyebben meg lehetne szerezni tőlük a részvényeket, a sármos Albert somolyogva hallgatja az ötletet. Szerencséjükre a gőzgép zajától Anne és Elizabeth nem hallja őket, a hugi nyilván ki is kaparná a szemüket. Igaz, ő meg azt panaszolja Anne-nek, hogy Albert folyton dolgozik, emiatt időnként úgy érzi, rosszul választott férjet. A hajóhoz érve aztán elbúcsúznak, Frazerék visszamotoroznak a partra, Onedinék fellépnek a fedélzetre, a kék mezőben fehér O betűs zászló kibomlik, és a Betlehemi Csillag dagadó vitorlákkal elindul.

HardCase09

Pár nappal később Fogarty ellátogat Frazer irodájába megnézni, hogy halad a mérnök az új tervekkel. Természetesen sehogy, Albert ismét kijelenti, hogy nem hajlandó változtatni. Elizabeth közbelép, és mézesmázos mosollyal ismerkedési vacsorára hívja hozzájuk Miss Callont Mister Fogartyval, amit Daniel végül elfogad. Miután távozik, Albert még arcoskodik egy sort, az ő házába nem lép be egy ilyen nyikhaj, stb, de Elizabeth lecsendesíti: Ez csak taktika, de fontos a gőzhajó miatt.

HardCase10

Pár nap múlva itt a gőzhajózási rt közgyűlése, amit Emma kért összehívni, Robert feldúltan rohan a Callon irodába. Nem tehetnek ilyet, James a második legnagyobb részvényes, és még hetekig távol lesz, sopánkodik. Az elnökségre a jelöltem Mr. Fogarty, viszont az elnökhelyettesi pozíció sincs még betöltve, közli Emma sokat sejtető mosollyal. Robert először hallani sem akar a dologról, tart szigorú öccsétől, de aztán beigazolódik a régi mondás: pénz beszél, kutya ugat, Robert végül 1000 db részvényért és az alelnöki poziért hajlandó támogatást nyújtani Danielnek. Gratulálok, elnök úr!, ráz kezet vigyorogva Fogartyval.

HardCase11

Betlehemi Csillag szép időben szeli a habokat, a matrózok vidáman énekelnek, eleinte Jessop is rendesen viseli magát, de lassacskán előbújik belőle az agitátor. Szar a kaja, bezzeg a Kínába tartó hajókon sokkal jobb, kidolgozzuk a belünket, a mi verejtékünkön híznak a hajótulajdonosok, sorolja a szokásos érveket a legénységi szálláson. Nemsokára megalakul a szakszervezet, akkor majd muszáj lesz velünk tárgyalniuk, különben nem kapnak embert és nem tudnak majd kihajózni, néz bizakodva a jövőbe. A matróztársak szkeptikusak, aláírtunk, azt kell csinálnunk, amit mondanak, morognak, az agitációt ekkor Baines első tiszt hangja szakítja félbe, sztentori hangon fedélzettakarításra hívja a legénységet. De éjszaka van, próbál tiltakozni Jessop Onedinnél, aki erre a hajólámpások megtisztítására utasítja Jessopot, merthogy az kiemelt fontosságú a hajó biztonsága szempontjából.

HardCase12

A matrózok túlzott hajszolása nem tetszik Anne-nek, James azonban kész a válasszal: mielőbb vissza kell érni Liverpoolba és a pénzből vissza kell szerezni a gőzhajózási társaságot, a cél szentesíti az eszközt. Ne próbálj a lelkiismeretem lenni, figyelmezteti Anne-t. Zátonyos szakaszhoz érnek, a kormányos feszülten figyel, amikor váratlanul megfordul a szél. Baines a kötélzetre rendeli az embereket, ám ahogy az egyik árboc átcsap, a Bobby nevű matróz a tengerbe zuhan. Ahol viszont lesben áll egy cápa áldozatra várva, és szét is szaggatja a szerencsétlent, ahogy kell. (Előkép a pár évvel később készült Cápa c. Spielberg klasszikushoz?) Anne borzadva rejti arcát James széles válla mögé, akin szintén jól látszik a megdöbbenés.

HardCase13

Mindazonáltal a hajónaplóba az kerül, hogy Onedin kapitány kikérdezte a legénységet és megállapította, hogy Baines első tisztet nem terheli felelősség a balesetben. De hát nem is beszéltél a matrózokkal!, veti ellen Anne, James azonban ismét leoltja: Muszáj volt fordulni, különben zátonyra futunk, Bobby nem kapaszkodott, azért zuhant le. A hajón csak egy ember adhat parancsot, a többieknek engedelmeskedniük kell neki.

Ez így rendben is lenne, ám azt is látjuk, hogy Jessop közben szintén naplót ír az eseményekről, és tuti, hogy abban egészen másképp ábrázolja az esetet. Ez a meccs még nincs lefutva, úgy érzem.

HardCase14

Címkék: onedin család
22 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.03.24. 10:59:35

Köszi a hogyvótot!
Hetiben jön majd?

_Molly 2013.03.24. 11:58:08

"Callon jobbkezévé előlépett (pompás képzavar, he-he)"

Az Addams Family óta ez már nem képzavar.;P

_Molly 2013.03.24. 12:29:31

Csak úgy elgondolkodtam, hogy ha most hirtelen szeretnék egy részvénytársaságot csinálni, asszem, csak bámulnék ki bután a fejemből, hogy akkor ezt most hogyan...
Ezek az alig iskolázott matrózok meg kenik-vágják a témát: ezzel a mi 21.századi - nemzeti - tantervünkkel jócskán le vagyunk maradva 1865-höz képest, há'denem?

Gabba 2013.03.24. 12:52:15

@Dogla: hétvégenként, igen

@_Molly: a hülye angoloknak az a szerencséjük, hogy nem a fejlett magyar adórendszert vezették be :-P

Pácsó Ármándó 2013.03.24. 13:23:07

Ez a Jessop még beszo..., izé , betart Onídn-éknek, de az öreg Baines majd leveri, mint vak a poharat :-)
Ez a két szakállas, Fogarty és Robert olyan egyforma. Emma viszont csinos! :-)

W.Jack. 2013.03.24. 13:42:20

Köszi a hv-t, már alig vártam :) Legalább van min jókat derülni ebben a csodás tavaszi hóesésben.

Gabba 2013.03.24. 15:58:36

@Pácsó Ármándó: nekem Emma az a tipikus lángosképű, elnézést a színésznőtől ...

@nughop: majd kapsz megint egy vicces sms-t a BM-től ;-P

Pácsó Ármándó 2013.03.24. 16:11:33

@Gabba: Nekem Onídnné mellett felüdülés :-)

Pácsó Ármándó 2013.03.24. 16:14:40

@Gabba: A BM figyeli az Onedin hv. rajongókat?!

nautilus64 2013.03.24. 16:17:01

nagyon boldog Gabba napot! :)

Gabba 2013.03.24. 16:26:14

@Pácsó Ármándó: nem tudom, még senki sem kommentelt tőlük :)

@nautilus64: kösszép!

W.Jack. 2013.03.24. 16:56:27

@Gabba: Ne már, nem akarok megint egész nap kinn ülni a ház előtt az autóban, arra várva, hogy kifogyjon az üzemanyag, és végre átülhessek a szomszédhoz, hogy legyen kivel beszélgetni :)

Ha jól definiálom a fenti sorokat, akkor csatlakoznék: Boldogságos névnapot!

Gabba 2013.03.24. 17:23:45

@nughop: köszönöm neked is, hálás lehetek sixxnek, hogy ma tette ki a posztot, pedig amúgy szombatra szántam

Virt02 2013.03.25. 11:20:47

Hm...
Jobban belegondolva elég hajánál fogva előrángatott forgatókönyvírói ötlet, hogy "kinyírjuk a két Callont egy tűzesettel, behozunk helyette egy gátlástalan kiscsajt"...

Másrészt meg, ha ennyire zajlik az élet a részvénytársaság körül, akkor mit császkál el ez a James, mit kapitánykodik? Azért lett Baines is kapitány, hogy most ő már teljes erejéből az üzleti ügyeket szervezze... Vagy legalább akkor két külön hajót vezetnének... Mi van a csarlotróccal? Inkább oda is felvesznek egy idegen kapitányt?

Gabba 2013.03.25. 13:10:16

@Virtusblog: jogos teljesen, lehet, hogy a szerelmi szálak mozgatásában több fantáziát láttak az írók

mondjuk James hiába maradt volna otthon, pénz nélkül nem tudna érdemben semmit intézni.

a csárlotrództ meg lehet, hogy kiadta bérbe, de olyan titokban, hogy senki sem tud róla :)

_Molly 2013.03.26. 20:15:39

@Virtusblog: "elég hajánál fogva előrángatott forgatókönyvírói ötlet, hogy 'kinyírjuk a két Callont egy tűzesettel, behozunk helyette egy gátlástalan kiscsajt'"

Csak érdekességképpen:
A film alapjául szolgáló regényekben (pl.: The Shipmaster (1972), The Iron Ships (1974), The High Seas (1975), The Trade Winds (1977) és a The White Ships (1979)) eredetileg kicsit más a történet.

Pl. George Callon jóval tovább töri a borsot Onedin orra alá, mígnem aztán hirtelen stoke-ot kap, és ágyban, párnák között kileheli a lelkét. A raktártűz csak a filmben következik be, nyilván a látványosabb ábrázolhatóság miatt (gondolom én).
Emma Callon pedig az eredeti sztori szerint az öreg LÁNYA és nem az unokahúga. Na, ennek a változtatásnak viszont nem tudom, hogy milyan jelentősége volt. Valaki?:)

Pácsó Ármándó 2013.03.26. 20:53:07

@_Molly: Ha az öreg C. lánya akkor nem biztos, hogy férjhezmenős korban van még, egy unoka jobban beleillik a képbe. Bár a könyvet nem ismerem, nem tudom ott kései gyerek lehetett-e vagy özvegy vagy vénlány.

Gabba 2013.03.26. 21:59:22

@_Molly: szegény Antal Imrének volt egy vicce arról, miért van csak egy gyereke az angol arisztokratának, most nem pötyögöm be, mert csak telefon van nálam.

_Molly 2013.03.27. 12:11:44

@Gabba:
Azért majd egyszer, ha úgy adódik...?
Csak mert érdekelne.:)

Amúgy tudod, mit nem értek?
Amikor kiderült, hogy nem Fraiser-től van William, vajon Elizabeth-nek és Albertnek miért nem jutott az eszükbe, hogy egy SAJÁT, közös gyerek megerősíthetné a házasságukat? Ők nem voltak arisztokraták. Miért érték be egyetlen gyerekkel?:-o

Gabba 2013.03.27. 21:21:04

@_Molly: ez eddig bennem fel sem merült, de tényleg, milyen igazad van! a választ viszont nem tudom rá.

A vicc meg valahogy úgy van, hogy St. Moritzban nyaral az angol arisztokrata. Egyik nap valami francia márki össze akar vele barátkozni, és javasolja, menjenek le úszni a szálloda medencéjébe. Erre az angol:

-Ne haragudjon, én eddig egyszer úsztam életemben, és meg kell mondanom, rendkívül unalmasnak találtam, nem megyek.

Délután a francúz bridzsezni hívja az angolt, a válasz:
- Ne haragudjon, én eddig egyszer bridzseztem életemben, és meg kell mondanom, rendkívül unalmasnak találtam, nem megyek.

A márki nem adja fel, vacsora után még javasolja, hogy sakkozzanak egyet. A válasz a szokásos:
- Ne haragudjon, én eddig egyszer sakkoztam életemben, és meg kell mondanom, rendkívül unalmasnak találtam. De várjon, itt jön a fiam, ő nagyon jól sakkozik.

Mire a francia:
- Mondja, ugye magának csak ez az egy gyereke van.
- Igen.
- Mindjárt gondoltam...

_Molly 2013.03.28. 10:53:11

@Gabba:
He-he:)))))))
Köszi!:)
süti beállítások módosítása