Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Tenkes kapitánya 1x01 - A vérdíj

2011. február 24. 09:04 - Gabba

Villányi bortúra során egy régi présház pincéjében bukkantam rá erre a naplóféleségre. Az ismeretlen szerző jókor volt jó helyen, Siklós környékén az 1704-es évben. A könnyebb érthetőség kedvéért a napló régies nyelvezetét csak helyenként hagytam meg, viszont dőlt betűkkel időnként saját megjegyzéseimmel kiegészítettem. Az átiratot ezúton bocsátom közre a tisztelt hogyvoltozók reménybeli szórakoztatására.

Szép meleg üdővel köszöntött be az Úr 1704-dik évében a tavasz Magyarországba. Nagyságos Rákóczi urunk kurucai ekkorra már az ország nagy részéből dicsőségesen kiverték Lipót császár labancait, a déli Dunántúl azonban még nyögi a németet. Amint hírlik, a császár Siklós várába báró Eberstein Eckbert ezredest nevezte ki azzal a céllal, hogy Béri Balogh Ádám brigadérost elfogja, akinek fejére száz arany vérdíjat is kitűzött. Pünkösd havában jártunk, amikor katonáival megérkezett a Tenkeshez, oldalán a rusnya képű Bruckenbacker Alfonz kapitánnyal.

 

Kurucaink a vár közelében megtámadták a császári sereget. Dörgött az álgyú, csattogtak a kardok, Vivát Rákóczi!, Szorítsd a labanc anyját!, hangzott a harci biztatás, a heves küzdelemben egy kurucra két labanc is jutott. Béri Balogh a túlerővel szemben is sikerrel irányította seregét, de végül az ellenség bevetette pihent tartalékát és ezzel megfordította a csatát. Miközben a kurucok visszavonultak, az álnok német, az ördög szánkázzon a hátán, lesből rásütött két puskát brigadéros urunkra, aki a lövésektől találva lebukott lováról. Fiatal kapitánya, Eke Máté fogta fel a sebesültet és fektette szekérre. Néhány emberének megparancsolta, hogy az öreg Siklósi bácsi vezetésével a Tenkesen át gyors menetben szállítsák Bottyán generális táborába. Ő maga pedig, cselt eszelvén ki, felöltötte a brigadéros mentéjét és süvegét, hogy magára vonja a labanc figyelmét. Két növendék fát kivágatván, azokat lova nyergére kötötte és így vágtatott az erdő felé, nagy porfelhőt húzva maga után.

A csel bevált, ott menekül a brigadéros, utána!, ordított az ezredes, és személyesen indult egy csapattal Eke Máté üldözésére. Ám a nagy melegben a parancsnok hamar elfáradt, és két emberével letelepedett hűsölni egy nagy tölgy alá, az üldözés folytatását a rusnya Bruckenbackerre bízva. Cserépkorsóval a kezében épp akkor jött arra „véletlenül” Siklósi bácsi. A furfangos öreg tisztelettudóan megkínálta a jófajta borocskával az ezredest (kár belé, a fene a bélését!), ám kínálás közben „véletlenül” leejtette a korsót. (Inkább a föld igya be, mint ez a toportyán!) Donnerwetter, szidalmazta a főlabanc az öreget, aki erre ajánlkozott, hogy hoz másik kancsóval a közeli pincéjéből. Az ezredes kíséretül mellé rendelte két katonáját, Ritpeket és Vogellert (róluk csak annyit mondok a mai olvasóknak: Szabó család és Kántor nyomoz), ő maga pedig nagy fújtatva legyezgetni kezdte magát a kalapjával.

A nagyeszű Eke Máté csak erre várt: egy közeli fáról, ahol eddig rejtőzködött, aláereszkedett, és kendővel eltakarván arcát meglepte az ezredest, Béri Balogh Ádámnak adva ki magát. Figyelmeztette, bánjon emberségesen a néppel, amíg a kurucok visszatérnek, mert különben nem lesz kegyelem a fajtájának. A rókalelkű báró erre pisztolyt rántott és rálőtt, de az égnek hála, nem talált. Majd kardot rántva Mátéra rontott, a kuruc kapitánynak azonban kardvívásban nemigen akad ellenfele, hamar le is fegyverezte az ezredest, és két karddal a fához szögezte.

Eközben a jó Siklósi bácsi sorra kóstoltatta a két katonával a pincebéli hordókat, hogy kiválaszthassák a legjobbfajta itókát az ezredes úr számára. A gyenge gyomrú labancok pár icce után már meglehetőst elfáradtak, és ugyancsak botladozva indultak vissza megtöltött kulacsaikkal az ezredeshez. Jöttükre Máté lóra pattant és elvágtatott, a két katona még utánalőtt, de szerencsére a pincében magukba vett célzóvíz nem használt, mert csak megsebesíteni tudták a kapitányt, akinek végül az omladékos hegyoldalban egy nagy szikla alatt sikerült megbújnia. Időközben a rusnya Bruckenbacker is visszatért csapatával a facsemeték üldözéséből, az ezredes nagy hangon föstötte le neki, hogyan küzdött meg egyedül Béri Baloghgal és kényszerítette menekülésre.

A siklósi várba visszatérve feleségének, Amáliának is eldicsekedett „hőstettével”. Ő azonban egyáltalán nem volt lenyűgözve a hírtől, csak az érdekelte, hogy minél hamarabb visszakerüljön Bécsbe. Sárfészeknek és bolhafészeknek nevezte a gyönyörű várat, az ilyen asszonyszemély tényleg jobban teszi, ha inkább a Grabenen lopja a napot. A belépő Bruckenbacker biztosította az ezredesnét arról, hogy mindent megtesz a lázadók mielőbbi elfogásáért. Közben úgy vigyorgott a szépasszonyra, hogy attól minden jóérzésű embernek a hideg futkározik a hátán. Sose volt ez szép ember, kár lenne tagadni, de farkasmosolyának látványától is mentsen meg minket az Úr! Csak a vak nem veszi észre, na meg az ezredes, hogy a kikapós szépasszony úgy csavargatja ezt a rusnya kapitányt az ujja körül, ahogy akarja.

Időközben Siklósi bácsi rátalált a sebesült Eke Mátéra, és nagy titokban saját házában bújtatta el. Az óvatosságra szükség is volt, mert a kis ház csak alig pár kőhajításnyira volt a vártól. A kuruc kapitány elgyötörten hanyatlott a szegényes fekhelyre, az öreg meg elindult, hogy valami jófajta gyógyírt szerezzen a vajákos Biri nénétől.

15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.02.24. 09:10:45

Első!
Takibácsi a legnagyobb, alap sorozat!
Kíváncsi lennék egy modern feldolgozására, de a castingnál már lehet elvérezne a mese.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2011.02.24. 11:04:11

A jó kis retró, apáink nagyapáink idejéből, szeretem ! :-)
Mindig minden körülmények között a magyarok nyertek ezekben :-)

MagyarZizzi (törölt) 2011.02.24. 11:26:47

Istenem, a nosztalgia! :) Visszakaptam a gyerekkoromat, köszönöm!

@Csehszlovák Kém:
Ha a castingnál nem is, a forgatókönyvnél biztosan; inkább hagyják meg a régi változatot a maga tökéletességében! :)

Flankerr 2011.02.24. 11:33:32

Kiváló ötlet, minden elismerésem Gabba!
Na ez után vádolja valaki a Hogyvoltot RTL/bármi közeliséggel..:)

mézescsók 2011.02.24. 12:00:25

Vajákos Biri néne nem később lett ismert a szakmában?

mézescsók 2011.02.24. 12:04:47

De: a rajzfilm 1979-es, a Tenkes... 1963-as. Ettől függetlenül találó a hivatkozás.

MissMarple 2011.02.24. 15:38:03

Imádom ezt a sorozatot! Megvan dvd-n is, de ha a tévében megy, akkor is megnézzük.

Gabba 2011.02.24. 20:01:23

kösz mindenkinek

@Flankerr: részemről max. nosztalgia közeliség, mint a Minden lében két kanál, amit nemrég hogyvoltoztam.

Gabba 2011.02.24. 20:04:34

@mézescsók: lelőtted a találós kérdésemet.
Minden poszt után fel akarok tenni egy egyet a kommentelőknek, itt most pont az lett volna, hogy miben szerepelt a vajákos Biri. Na majd jövő héten :)

Gabba 2011.02.24. 20:08:09

@MissMarple: minden szünidei matiné állandó programja volt, persze mindig megnéztem, csak azt utáltam, hogy olyan rövid, aztán meg egy hétig kell várni a következő részre.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.01. 15:59:07

Nocsak!
Jó stílussal egy klasszikus közönségkedvencről. Örök hála!

manes 2011.03.11. 13:51:11

@Sigismundus: Hát,igen mert a valóságban minden fontos csatájukat elvesztették.

Gabba 2012.09.19. 13:43:10

Csak jelzem, a Duna tv most kezdte ismételni nyugdíjasoknak és táppénzen levőknek ideális időpontban, déli 12:30-kor.
süti beállítások módosítása