Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 3x07 - Identity

2009. október 20. 11:00 - hex.kelly

Stevie Ray Vaughan-tól a Pride and Joy bömböl egy országúton száguldó autóban, egy sebhelyes arcú férfi vezeti. Elsuhan egy járőrautó mellett, ami megfordul és követni kezdi, a benne ülő pasas rádión erősítést kér. Sebhelyes lehúzódik a kocsival, mikor a két járőr beéri. Járőrök kiszállnak, és odakiáltanak neki, hogy kapcsolja le a zenét és tegye ki az ablakon a kezeit. A pasas először pisztolyhoz nyúl, majd mikor szemből jön egy rendőrautó, meggondolja magát. Fog egy kézigránátot, bal mutatóujját beledugja a biztosítószeg karikájába, kihúzza a szeget a gránátból, és a kezét kinyújtja az ablakon. A közeledő járőr meglátja a szeget és figyelmezteti a többieket, de túl közel van: amikor a kocsi a sebhelyes arcú pasassal a levegőbe röpül, ő is a földre kerül.

A BAU irodájában Reid Morgant traktálja valami érdekfeszítő asztrofizikai témával, amikor az hirtelen talpra ugrik, mert látja, hogy a festőember épp most távozik Rossi irodájából. Reid kérdi, hová megy, mire a válasz: visszaszerzem az életem imént elfecsérelt 5 percét. Hahaha. Prentiss is pattan, ő is tudni akarja, miféle alak ez a Rossi. Reid szerint ehhez elég a könyveit elolvasni, Morgan szerint épp ez az, a könyvek. Reid nem érti, a könyvek 1 millió példányban keltek el. Morgan azt mondja, hogy akkor éppen 1 millió oka lehetne Rossinak, hogy ne jöjjön vissza. Beérnek az irodába, körülnéznek. Szürkésbarna falak, ez negatív, magányos és remetevágyú ember színe. Reid felveti, hogy mintha lenne egy szabály, miszerint csapaton belül tilos a profilozás. Morgan visszakérdez, Csapat? Ugyan már, ez a pasas nem is tudja, mi az a csapat. Az egyik dobozból kivesz egy bekeretezett képet, elég drágának tűnik, Reid odapattan, hát igen, ez eredetinek tűnik, talán reneszánsz, a pasas nyilván szigorú katolikus neveltetést kapott, és hisz a Megváltásban is. Ekkor Rossi belép az ajtón, és folytatja: meg még egy csomó mindenben. Katolikus, igen, olasz-amerikai, 52 éves, szigorú neveltetés? Nem annyira. És az a kép, nos, XV. századi, és eredeti, drágább, mint az első házam. A falakon pedig még csak alapozó festés van, holnap jönnek a festők, hogy a színezést megcsinálják. És ha készen állnak a profilozással, mehetnénk is JJ-hez és Hotchhoz. Majd Morganhez fordul: Ugye így működik egy csapat? Reidék totál beégve kotródnak kifelé, Rossi meg nevet egy aprót rajtuk, és utánuk megy.

JJ referál: a montanai Great Fallsban az elmúlt 14 hónapban három nő tűnt el: Michelle Lawford, Jennifer Hillbridge és Darcy Cranwell. Mind barna hajú, fehér nők. Ma reggel eltűnt egy negyedik nő is, Angela Miller. 40 perccel később a helyi erők feltartóztatták Angela kocsiját, amiben egy 40 körüli sebhelyes arcú pasas gránáttal felrobbantotta magát. A roncsok átvizsgálása során nem találták benne Angela Millert, tehát elképzelhető, hogy valahol még életben van. És tényleg: egy ládában fekszik, összekötözött kézzel, bekötött szájjal, és sírva dörömböl, mindhiába. Főcím és idézet Rossitól: Egy földi királyság sem létezhet az emberek egyenlőtlensége nélkül. Vannak szabadok, vannak jobbágyok, uralkodók és alattvalók. - An earthly kingdom cannot exist without inequality of persons. Some must be free, some serfs, some rulers, some subjects. Luther Márton

A gépen Reid egy térképet pingál pár színes filccel, Emily megjegyzi, hogy szólhatott volna előbb, akkor vett volna neki egy színezőt a reptéren. (Hahaha! Ezt én se bírtam volna kihagyni.)

Reid leoltja, hogy ez a földrajzi profilhoz kell majd. Rossi elmagyarázza Morgannek, hogy a sebhelyes pasi tudta, hogy nincs tovább, és annyi zsarut akart magával vinni, amennyit csak lehetett, ezért várt a robbantással, míg elég közel értek hozzá. Hotch morog, hogy imádja a fegyvermániás montanaiakat, Rossi meg hozzáteszi, hogy pont annyira, mint azok az FBI-osokat. Merthogy ezek a népek nem kedvelik a fegyveres testületek tagjait, saját kis milíciájukkal szeretik intézni a dolgaikat. Ezért Hotch azt kéri mindenkitől, hogy legyenek óvatosak, mert figyelni fogják őket. Ő a bakancsos Prentiss-szel Angela elrablásának helyszínére megy, az egyik helyi erő várja őket, fel van dúlva a kollégája miatt. Eközben JJ a helyi őrsön van, telefonon próbálja felvenni a kapcsolatot a helyi erősemberekkel. Rossi szerint talán az FBI-t kihagyhatná a bemutatkozásból, mert persze, hogy akarnak segíteni, de csak a nőnek, nem az FBI-nak. Garcia telefonál, azonosította a sebhelyes pasast, Francis Goehring (tegye fel a kezét, akinek támadt világháborús asszociációja), 42 éves volt. Egy évig a hadseregben szolgált, de kipenderítették. Agresszív milíciásként is nyilvántartották, és hoppá, van itt egy feleség, akivel nem él együtt, név és cím bemondva.

Prentiss és Hotch Angela férjét kérdezik, mire emlékszik. A férfi meg azt, vajon él-e még a neje. Hotch meggyőzi, hogy segíteni akarnak, de ehhez mindent tudniuk kell, mi történt reggel. Ezalatt Reid bekopog egy lakókocsi-telep góréjához, aki először elzavarná, aztán mikor megtudja, hogy az FBI-tól jött, már inkább kicsinálná.

Ekkor lép közbe Rossi, és közli, hogy Goehring három nőt már megölt, most egy negyediket rabolt el, szóval mutassa meg hol lakott ez a remek ember. Góré vesz egy nagy levegőt, és odavezeti őket, de még beszól egyet Reidnek (mer' nehogymá' az efbíájnak legyen igaza). Rossiék körülnéznek, nem úgy néz ki, mintha Goehring tényleg itt lakott volna, viszont Reid végre megpróbál beszélgetésbe elegyedni vele, elmondja, hogy Rossi összes könyvét olvasta (nyilván izgalmas másfél óra lehetett), de Rossi nem túl közlékeny. Az egyik láda alján tucatnyi videókazikat találnak, megvan a következő program. Prentiss-szel kiegészülve nézik az őrsön a pasas videóját: egy székben ül, és arról beszél, hogy megalkotja a saját királyságát saját hadsereggel és saját asszonyokkal, mert neki ehhez joga van. Prentiss felnyög, hogy a másik 11 kazin is ez van? JJ szól, hogy Goehring felesége megérkezett. Prentiss közli vele, hogy az összes eltűnt nő rá hasonít, és megkérdi, mikor látta utoljára a férjét. Hát, azóta, hogy a milícia elkergette Goehringet. Mert a többiek látták, hogy mit tesz vele. Prentiss elmondja neki, hogy a férje tegnap reggel meghalt, Angela Miller kocsijában. Rossi odalép a nőhöz, és azt mondja: tudjuk, hogy a férje szadista volt, bántotta önt, és rémes dolgokra kényszerítette, rabszolgaként bármikor bármit meg kellett tegyen neki, és ezekkel a nőkkel ugyanígy bánt, csak nekik nem volt ott a milícia, hogy segítsen rajtuk. Hotch megkérdezi, mit jelent az, amit Goehring a videón mond, hogy a királysága 9 hold földön kezdődik? A nő azt mondja, hogy a szülei földje az, mikor meghaltak, a férje kényszerítette, hogy neki adja a földet. Megmutatja Reid kiszínezett térképén, hogy hol is van.

Rossiék és a helyi erők már érkeznek is a birtokra. Morgan találja meg az udvaron Andrea holttestét, egy kiásott kis sírban fekszik, de nincs betemetve. Rossiék is odamennek, megnézik, és közlik a helyi rendőrfőnökkel, hogy a holttest még meleg, ezt nem Goehring csinálta, valahol van egy tettestárs is.

Aki egy csap fölött épp az arcát mossa, majd megtörölközik, és a kezébe veszi Goehring bekeretezett fotóját. A farmon a csapat a térképet nézi, valahol itt kell lennie a másik pasasnak, talán a milícia tudja. Rossi szerint menjen hozzájuk Morgan kérdezősködni, méghozzá JJ-vel, meredek ötlet, de akár még be is válhat, indulás. Rossi és Reid a műhelybe mennek, a fegyverszekrény aggasztóan üres, szólnak is a rendőrfőnöknek. Prentiss a kertben három különböző méretű rózsabokrot talál, a legkisebb tövében temetői bogarat látnak, lehet ásni.

Morganék a milícia törzshelyére érnek, JJ szerint érdekes szitu lesz. Morgan kéri, hogy mindig maradjon mögötte. Belépnek, mutatják a jelvényüket, és Morgan azt mondja, hogy Harris Townsend-et keresik, a bár tulaját, beszélni szeretnének vele. Egy fószer (nyilván ő Townsend) nekik háttal ülve visszaszól, hogy tudjuk kik maguk és maguk nem szoktak csak úgy beszélgetni. Majd felállítja az egyik pultnál ülő pasit, mert ők úriemberek, üljön csak le a hölgy. JJ hárít, inkább állva marad. Townsend szerint inkább tűnjenek el gyorsan. Egyébiránt fikázza Morgan (hazaárulóan európai) Glock 17-esét, bezzeg az ő Smith and Wesson-ja, az valami. Morgan azt mondja, ő se szívesen van itt, de ez a dolga. Townsend nem érti, miért szolgálja azt a hatalmat, ami rabszolgaságba, gettókba, szegénységbe, drogfüggőségbe szorította Morgan népét. És bár van a csapatnak 5 másik tagja, mégis miért őt küldték most ide??? Morgan nem dől be neki, és inkább a lényegre tér: Francis Goehring és egy társa 4 ártatlan nőt rabolt el és ölt meg, a legutóbbit épp most találták meg egy rózsaágyásban, kétszer hátbalőve. Nem küldött engem ide senki, jöttem magamtól, hogy igazságot szolgátassak neki. Goehring társa szabadon van valahol, és megértjük, ha maguk nem mernek beszélni, de akkor ne bújjanak a fegyvereik és a ködös összeesküvés-elméleteik mögé.

Townsend szívja a fogát, ezt jól megkapta, aztán beszélni kezd: Goehring társát egyszer látta, pincsiként követte Goehringet, valami alacsony kis nyikhaj, mást nem tud róla. Morgan odaad egy névjegyet Townsendnek, ha esetleg eszébe jutna valami. Ezalatt Hotchék bemennek Goehring házába. Rossi az egyik fiókban olyan kazettákat talál, amiken az elrabolt nők nevei vannak, de a szalagok ki vannak húzva, el kell küldeni mindet Garciának. Prentiss és Reid a konyhában megtalálják az Új Királyság szabályait. Arra következtetnek, hogy a tettestárs volt Goehring szolgája – de akkor mire kellettek a nők? Rossi hozza a választ, vagyis inkább őket viszi a válaszhoz: az egyik szobában egy szíjas szék, egy véres láda, itt tartotta fogva és kínozta a nőket akár hónapokon is át a két pasas. Prentiss felemel egy fémbigyót, és kérdi mi ez. Reid és Hotch elszörnyedve nézi, ez egy kínzóeszköz (Pear of Anguish: egy körteformájú, testnyílásfeszítő eszköz, gőzöm sincs, mi a magyar neve, de nem is akarom tudni.). Rossi felemeli az ágyat, az aljára komplett házi inkvizíció van szerelve, Uramatyám.

Profil kész, Hotchék el is mondják az őrsön. 20-25 év körüli kb. 173 cm magas fehér férfit keresnek, aki visszahúzódónak látszik, de ért a fegyverhasználathoz, és Goehringhez hasonlóan nem adja meg magát. Tisztaság- és rendmániás, ez az otthonára és az autójára is érvényes. A helyszínen talált hajszálak alapján közepesen rövid szőke haja van. Alárendeltje volt Goehringnek, de elveszítette, tehát most krízisben van. Mindeközben látjuk, hogy a férfi Goehring képét nézve barnára festi a haját, és egy összetört sörösüveggel Goehring sebhelyéhez hasonló vágást ejt az arcán. A Garcia által helyreállított szalagok egyikén látjuk Goehringet felkelni egy megkötözött nő mellől, miközben mosolyogva azt mondja: És még valami: nem kaphatnak el élve, és emlékezniük kell rád. Garciát kérdi Prentiss, mit talált. Sajnos semmit, nincs meg Goehring társa, ő tartotta a kamerát, és így nem látszik sehol. Garciát megviselték a látottak, Emily sajnálja. Prentiss és Reid tovább nézik a második áldozatról készült videót, és észreveszik, hogy a kamerával nem a kínzásokat rögzítették, hanem Goehringet, tehát a szalagok megrongálása valójában féltékenységből történt, mert a pasas szerelmes Goehringbe! És ha hű szolgaként mindent ő csinált a főnöknek, akkor a rózsákat is ő ültette, neki kellet megvennie is, méghozzá elég sokat. Futás a kertészetekbe, valaki csak emlékszik egy lesütött szemű rózsavásárlóra! Az egyik helyen van is találat, de nem vásárló, hanem alkalmazott személyében: ő Henry Frost. Hotch, Emily és Reid már ott is vannak a lakókocsijában, jó nagy a rumli, a fotókról le van égetve az arca, videószalagok szanaszét. Frost a jelek szerint kiiktatta a saját személyiségét, és magára öltötte valaki másét.

És tényleg, Goehringre hasonlít, ül a kocsijában egy benzinkútnál, odamegy egy barna hajú nőhöz, aki a kocsijához igyekszik. A nő először lerázza, de aztán fegyverrel a nőt saját csomagtartójába kényszeríti, beül a kocsiba, és elhajt, a sikoltozásra kiérkező kutasnő nem tud még utána lőni sem. Mondja is a rendőrfőnöknek, hogy tudott volna lőni, de nem akarta a lányt megsebesíteni. A kamera felvételén látják, hogy Frost immár úgy néz ki, mint Goehring. Rossi és Hotch összerakja, hogy mivel Goehring meghalt, Frost pedig gyenge, szüksége van Goehringre, ezért törli a saját személyiségét, és felveszi Goehringét. Frost a Pride and Joy-t bömböltetve vezet az úton, a nő a csomagtartóban dörömböl és kiabál, Frost meg a visszapillantó tükörbe hallucinálja, Goehringet, most már végre nem csak egy senki, most már végre ő Goehring maga.

Most már Goehring profilját kell követni. Túszt ejtett, megadni magát nem fogja. Frost Goehring kedvenc szikláján van a nővel, aki kéri, hogy ne csinálja ezt vele, Frost szerint már miért is ne, és gúzsba köti. A lány magáról kezd beszélni (Becky, tanár, vőlegénye van), Frost meg ordít, hogy fogja be. Csapat és a rendőrök megérkeznek a szikla tövéhez, jön a mesterlövész is, maga Townsend, Morgan kiakad, de ő hajdan a különleges erőknél volt mesterlövész, nincs nála jobb. Rossi vele megy, Morganék másik irányból közelítenek, Hotch pedig rádión próbál Frosttal tárgyalni. Amíg Hotch szóval tartja Frostot, Townsend beszólogat Rossinak, majd mikor a srác egy kicsit felegyenesedik, lelövi.

Morganék rohannak a lányért, Townsend meg Rossinak dobja a töltényhüvelyt, és elmegy. Morgan később a sziklán üldögélő Rossihoz megy, körülnéz, és megemlíti a Townsend által is firtatott Idaho-t. Rossi azt mondja, mindenki csak arra emlékszik, hogy az FBI miatt ott meghalt egy nő. De hat hónappal később Waco-ban 80 ember halt meg, mert az FBI nem mert tűzparancsot adni. És ő akkor kezdett azon filózni, hogy ki kéne lépni a cégtől. És miért kezdett azon filózni, hogy visszajön?- kérdi Morgan.

Befejezetlen ügy - válaszolja Rossi, aztán odadobja a töltényhüvelyt Morgannek, és elindul. Morgan utánaszól: Jó, ha valamit tudsz rólam, Rossi. Én sosem adom fel. Rá fogok jönni - mondja, majd messzire hajítja a töltényhüvelyt.

Címkék: gyilkos elmék
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2009.10.20. 11:48:18

Nekem támadt vh-s asszociációm, mert a sebhelyes arcú Bullt játszotta a Band of Brothersben.

hex.kelly 2009.10.20. 12:41:49

@Johnny336: Ezt nem is tudtam, én szimplán csak a név miatt írtam, bár nem ő-vel ejtve mondogatták, hanem ó-val: góring. Úgy nem is tűnt fel, csak mikor olvastam a szereposztást az imdb-n, akkor néztem egy nagyot.

De akkor ezek szerint dupla asszociáció lehetősége van a pasasnak.

piszy 2009.10.20. 13:55:44

Most akkor a negyedik elrabolt lányt Andreának vagy Angelának hívják?
Amúgy nagyon jó kis hogyvolt, köszönjük Kelly!

hex.kelly 2009.10.20. 14:20:23

@piszy: Ó, Istenem, Angela, természetesen, elnézést kérek, elírtam!

Kárpótlásul egy kis vidámság a 3. évadból: Youtube keresőbe: Criminal Minds season 3 bloopers

Johnny336 2009.10.20. 14:21:52

Egyébként Michael Cudlitz-ot idáig főleg ütőember szerepben láttam. Színészi képességekről nehéz nyilatkozni nála, mert nagyrészben szótlan, csendes karaktereket alakított.

Rossi karakterével sokáig nem voltam kibékülve. Amit írtak neki, hogy visszajön a nagy öreg, aki már akkor profilozott, mikor a többiek meg se születtek, és ezt a tudtukra is adja...csak elfelejti, hogy eltelik közben 10-20 év. Az életben sem szeretem az ilyen mentalitást.

tóparti látomás 2009.10.20. 15:00:06

Ez jó volt! Köszi hv ;)
Rossi itt a végén befejezetlen ügyre hivatkozik hát ha az emlékeztem nem csal volt egypár neki ;) pld: a három testvér ügye de ez már egy másik rész.

hex.kelly 2009.10.20. 15:08:36

@tóparti látomás: a 3x14-ben, igen, az a hogyvolt már készen van, Kockáspingvin írta még, az volt az első Gyilkos elmék-hogyvolt :-)

Szilvi90 2009.10.24. 00:09:11

Ebben a részben nekem az a kedvencem, mikor bemennek Rossi irodájába, hogy majd jól kielemzik, erre ő belép, és halál nyugodtan egy pillant allat megsemmisíti a társaságot.:D Meg a színezős poén is jó volt.:D

hex.kelly 2009.10.26. 07:41:43

@Szilvi90: Igen, mind a kettő nagyon ott van! Épp tegnap gondoltam arra, hogy Morgan úgy viselkedik Rossival, mint a kiskölkök szoktak Anyu új pasijával: látja ő, hogy jó ember, de azért a rend kedvéért még durcáskodik néhány kört :-)
süti beállítások módosítása